2023-06-29 63 瀏覽
觀塘嘅工廠區都隱藏咗唔少好味嘅餐廳🫣,有朋友介紹富利入面有一間味道都幾正嘅台灣餐廳🇹🇼,見到咁好味嘅餐廳點少得嚟食返一餐先🤪🧊哈豆鮮果茶🧉 $42鮮果茶入面都有唔少嘅生果粒🤤,例如蘋果百香果,飲落去味道酸酸甜甜😋,綠茶嘅香味同水果都幾夾,飲完食埋水果粒都唔錯,值得一試👍🏻🧊黑糖芋芋鮮奶🥛 $39芋頭蓉香味十足🤩,質地又夠哂軟滑,黑糖同芋頭蓉鮮奶味道好夾🫶🏻,又唔會太甜但風味提升左唔少,味道一流😍🧊台式麻油雞湯麵線🐥 $70麻油香味都幾突出,仲有少少藥材味道,薑同雞肉既香味更夾,雞肉質地嫩滑😋,麵線質感有咬口,加入湯一齊食味道更正,湯底又唔會好油膩,可以飲埋佢嫁🤪🧊 浮誇大腸麵線加香腸 $116大腸麵線份量都幾多🫣,味道好有台式香味,質感又唔會太過杰身👍🏻,大腸煮到入哂味,入面仲有香菇貢丸同墨魚丸㗎😍,仲加入咗木魚花增加海鮮嘅香味😋,食完夠晒滿足,香腸外面金黃香味,加埋生蒜味道更夾👍🏻🧊台灣滷水拼盤 $58包括蛋、雞翼、牛肉、豬手同豆腐,每一樣嘢都入晒味😍,豬手又唔會太肥,豆腐入面都幾Juice,味道唔錯🫶🏻🧊嗄嗄脆刨冰 $96刨冰嘅份量都幾大🤩,第一次試到花生奶霜既感覺,花生味道濃郁質

🧊哈豆鮮果茶🧉 $42

🧊黑糖芋芋鮮奶🥛 $39

🧊台式麻油雞湯麵線🐥 $70

🧊 浮誇大腸麵線加香腸 $116

🧊台灣滷水拼盤 $58

🧊嗄嗄脆刨冰 $96
刨冰嘅份量都幾大🤩,第一次試到花生奶霜既感覺,花生味道濃郁質感比較厚身😋,黑糖味道十足,碎冰配埋芋圓煙韌嘅質感🤤,味道一流,上面仲有芋頭雪糕🫶🏻,一次過滿足晒好多個願望嫁,四個人一齊食就啱啱好👏🏻

整體嚟講呢間餐廳嘅食物款式都幾多🤩,味道都幾好味,如果大家經過工廠區搵食,都幾推薦大家嚟試吓嫁🥳

人均消費💵: $200-250
性價比: 8.5/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8.5/10

📍哈豆 (觀塘)

2023-06-28 55 瀏覽
喺觀塘返咗工咁耐 終於可以食哩間聞名不如見面嘅餐廳 哩間嘢喺開飯啦成1萬正評 但下午真係好多人 所以我就揀咗下午茶時段嚟 佢位於富利3樓 佢差唔多成檔都係買嘢的 裝修好台灣風格 我去個陣已經過咗午飯時間 客人唔多 不過都坐滿曬 咁佢係自助形式 買咗嘢食再等佢送嚟 我就叫咗台灣牛肉麵 + 胚芽豆漿 份量好飽 食完好滿足 難怪長期爆滿
2023-06-28
下午茶
  • 台灣牛肉湯麵
2023-06-28 94 瀏覽
觀塘有好多台灣美食見佢rating高 就去試下問心 好味嘅一定會讚但唔係好明咁多foodies會暗住良心去寫地方坐得唔舒服冷氣唔夠 濕濕lum lum咁 碗牛肉麵無味 比d普通丸我湯又無味道我覺得食車仔麵都好過佢觀塘有好多台灣餐廳都試過未有咁嘅經歷係觀塘食過最難食嘅野我都不明白點解可以有咁高rating 但仍然有好多3/4 級foodies寫到好好食我諗我呢d小市民跟張foodie的評論去食食完都R曬頭希望多d真實食評
觀塘有好多台灣美食

但仍然有好多3/4 級foodies寫到好好食
我諗我呢d小市民跟張foodie的評論去食
食完都R曬頭

希望多d真實食評

觀塘處處藏著美食!今次來到駿業里的超人氣台式小店◡̈ ⋆*店內以手繪壁畫 及貓店長 打造台灣氛圍♡主打正宗台式料理🍲飲料🥤和打卡刨冰🍧CP值極高 彷彿帶你遊走台灣~—✎ 嘎嘎脆芋頭愛花生 $99 #推薦招牌特色巨型刨冰 ハ━٩(*´∀`*)۶━イ♡雪糕脆筒、香芋雪糕、花生奶蓋、紅豆和仙草糖水黃豆粉層層疊高高 超吸睛的說!由下往上輕輕一刮 配上煙韌彈牙的芋圓 一口就嚐到多種口感夏天食刨冰真的好爽呢~✽好味指數:★★★★/5.✎ 鮮梅猪排滷肉飯 $68台式炸豬排 香料把豬扒醃得好入味~香脆的炸粉輕薄的把肉包裹 肉質嫩而Juicy 不會很乾滷肉飯 肉粒不會過肥 剛剛好!✽好味指數:★★★★/5.✎ 香菇肉羹 $56足料版 台式魚肉碗仔翅! 香味濃郁而順滑 有大大塊魚滑 蔬菜 蛋絲 和豆卜可另加錢升級為套餐(+飯和菜)✽好味指數:★★★★/5.✎ 阿華田豆漿 $42✎ 仙草奶凍 $32—| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 哈豆 @drbeans2021地址: 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室人均消費:HK$100 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑/5
嘎嘎脆芋頭愛花生

觀塘處處藏著美食!
今次來到駿業里的超人氣台式小店◡̈ ⋆*
店內以手繪壁畫 及貓店長 打造台灣氛圍♡
主打正宗台式料理🍲飲料🥤和打卡刨冰🍧
CP值極高 彷彿帶你遊走台灣~

✎ 嘎嘎脆芋頭愛花生 $99 #推薦
招牌特色巨型刨冰 ハ━٩(*´∀`*)۶━イ♡
雪糕脆筒、香芋雪糕、花生奶蓋、紅豆和仙草糖水黃豆粉
層層疊高高 超吸睛的說!
由下往上輕輕一刮 配上煙韌彈牙的芋圓
一口就嚐到多種口感
夏天食刨冰真的好爽呢~
鮮梅猪排滷肉飯

✎ 鮮梅猪排滷肉飯 $68
台式炸豬排 香料把豬扒醃得好入味~
香脆的炸粉輕薄的把肉包裹
肉質嫩而Juicy 不會很乾
滷肉飯 肉粒不會過肥 剛剛好!
香菇肉羹

✎ 香菇肉羹 $56
足料版 台式魚肉碗仔翅!
香味濃郁而順滑
有大大塊魚滑 蔬菜 蛋絲 和豆卜
可另加錢升級為套餐(+飯和菜)
✎ 阿華田豆漿 $42
✎ 仙草奶凍 $32

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 哈豆 @drbeans2021
地址: 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
人均消費:HK$100 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
鮮梅猪排滷肉飯
香菇肉羹
🇹🇼工廠區人氣台灣菜🥡-見呢間台灣餐廳好多好評 一直都擺咗喺bucket list 今次經過就試下佢😌 裝修好有情調 仲有好有台灣味道嘅壁畫同風景相 幾有風味🛣️-🐔麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+油菜套餐 $90麻油雞湯有盅上熱辣辣好有feel😍 有冬菇紅棗雞件 都幾香藥膳味同麻油香😋 滷肉飯上面加埋魚鬆 味道豐富☺️ 少少可惜嘅係魚鬆索咗啲滷肉汁 食到底啲滷汁會有啲唔夠 所以要盡快享用😉-🐮豐盛台灣牛肉湯麵 $78關廟麵軟身 有三塊牛𦟌花枝丸同貢丸 湯底味道溫和唔會太濃😙-🍧台式刨冰 $99(配香芋雪糕+紅豆+特濃花生奶蓋+芋圓...)夏日熱辣辣食刨冰透心涼🏖️ 好大陣杖嘅刨冰 充滿氣勢🤣 配料近乎滿瀉 每𢳂一啖冰都驚佢跌🫠 花生奶蓋幾特別不過我都係prefer傳統花生湯嗰種花生🥜 香芋雪糕有細個食嗰啲懷舊嘅味道🍦 芋圓食到一粒粒芋頭地瓜肉 唔錯-🍎蘋果眉妹 $48即係蘋果醋梳打 仲有蘋果粒粒 夏日清新之選🌡️-🍊哈豆鮮果茶 $52茶味都幾濃 有熱情果蘋果火龍果 味道啱啱好☀️-📍#哈豆觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室-
🇹🇼工廠區人氣台灣菜🥡
🐔麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+油菜套餐 $90

🐮豐盛台灣牛肉湯麵 $78
關廟麵軟身 有三塊牛𦟌花枝丸同貢丸 湯底味道溫和唔會太濃😙

🍧台式刨冰 $99
(配香芋雪糕+紅豆+特濃花生奶蓋+芋圓...)

🍎蘋果眉妹 $48
即係蘋果醋梳打 仲有蘋果粒粒 夏日清新之選🌡️
🍊哈豆鮮果茶 $52
茶味都幾濃 有熱情果蘋果火龍果 味道啱啱好☀️

📍#哈豆
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
今次黎到工廈林立既觀塘搵食 呢區隱藏咗好多美食🤩真係要慢慢發掘下 今次試左位於駿業里既哈豆本身係比招牌既倒插雪糕筒刨冰吸引🍧🍦點知發現主食都有驚喜好正宗 好似置身台灣一樣🥹🐔麻油雞+魚鬆滷肉飯 +1人油菜 set麻油雞由新鮮雞肉配上麻油同薑等調味料燉煮而成估唔到呢度serve既係啖啖肉既原隻雞腿 🍗雞肉肉質鮮嫩多汁 食落唔會乾柴🥰重點係麻油雞既麻油湯汁香氣十足飲落去仲有少少生薑既辛辣感 推薦!🌶️而魚鬆滷肉飯就係完全係台灣風味出品將南部經典的魚鬆與北部滷肉飯結合而成🐟🍖滷肉飯香氣四溢 鹹香既魚鬆令人不知不覺就食曬成碗飯🍚🍜豐盛台灣牛肉湯麵 講明係豐盛台灣牛肉麵 呢個麵既配料好豐富😍除左啖啖肉既牛腱肉之外仲有台式花枝丸、貢丸同滷蛋🍳🍡比起出面重口味既紅燒牛肉麵 呢度既湯頭較為清淡而不膩👍🏻牛腱肉厚度切得剛好 口感嫩滑入味 麵條Q彈有嚼勁😋🍧嘎嘎脆芋頭愛花生個個見到呢個刨冰都即刻攞起電話打卡📸倒插既係香甜既香芋雪糕 底下配上唔同配料包括特濃花生奶蓋、紅豆同黃豆粉🫘最後仲有十分煙靭既三色芋圓🍡呢個刨冰底下既冰用左仙草糖漿調味 🍧食落唔會過甜 而係正宗既台灣古早味份量真係好大碗 絕對可以3-4
今次黎到工廈林立既觀塘搵食 呢區隱藏咗好多美食🤩

將南部經典的魚鬆與北部滷肉飯結合而成🐟🍖
滷肉飯香氣四溢 鹹香既魚鬆令人不知不覺就食曬成碗飯🍚

🍜豐盛台灣牛肉湯麵
講明係豐盛台灣牛肉麵 呢個麵既配料好豐富😍
除左啖啖肉既牛腱肉之外仲有台式花枝丸、貢丸同滷蛋🍳🍡
比起出面重口味既紅燒牛肉麵 呢度既湯頭較為清淡而不膩👍🏻
牛腱肉厚度切得剛好 口感嫩滑入味 麵條Q彈有嚼勁😋

🍧嘎嘎脆芋頭愛花生
個個見到呢個刨冰都即刻攞起電話打卡📸
倒插既係香甜既香芋雪糕 底下配上唔同配料包括
特濃花生奶蓋、紅豆同黃豆粉🫘
最後仲有十分煙靭既三色芋圓🍡

呢度有豆漿同紅茶組合真係好正🤩🤩
飲落係好濃嘅豆香味 再有淡淡茶香👍🏻

🍼芋芋鮮奶
芋芋鮮奶既芋頭量真係好多好足料
芋頭香氣濃郁,口感豐富滑順🥹
喜歡芋泥的甜品控話必點!

🏡哈豆
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
2023-06-23 110 瀏覽
*黑冰河畔溫泉 $98呢個係台式刨冰,望落都算大份同足料,佢最上面係香芋味雪糕,配料有自制特濃黃豆粉+花生奶蓋,低糖仙草糖水佢呢個冰刨得比較硬,啲冰碎粒粒分明,係要咬先得嘅冰,唔係綿綿冰。個人比較鍾意食綿綿冰,所以覺得呢個麻麻,個奶蓋+黃豆份係幾特別,不過個低糖仙草糖水真係有啲太低糖,有少少淡*台灣黑熊肉蛋漢堡 $64呢個個名一聽落去都好特別,人生從來未食過熊肉,本來怕有啲膻,但食落一啲都唔膻,可能係調味調得好,不過個口感其實有啲似豬肉😂佢仲有兩塊粉紅色嘅脆餅,店員推介要同個漢堡一齊食,試玩之後覺得兩者都幾夾
*黑冰河畔溫泉 $98
黑冰河畔溫泉

*台灣黑熊肉蛋漢堡 $64
台灣黑熊肉蛋漢堡

台灣黑熊肉蛋漢堡
得悉餐廳最近引入唔同既台灣電影人物相關嘅璧畫😎,好正啊岩晒鐘意打卡既我😍豐盛牛肉鮮蕃茄湯麵🍅🍜配料有牛腱肉🐄、蕃茄🍅、青菜🥬、半隻滷蛋🥚仲有花枝丸同貢丸,牛腱肉軟腍又入味,湯底有鮮甜蕃茄味,麵條索晒啲湯汁,很好味😋逢甲鹹酥雞肉燥飯 鹹酥雞表面炸到金黃色好香脆,裏面嘅雞肉多肉汁,真係外脆內軟!加埋食台灣嘢必食嘅肉燥飯,真係好滿足😘台灣滷水拼盤拼盤入面有豆腐、滷蛋、牛肉、萬巒豬腳、雞翅等,全部都好入味😍青蛙🐸撞奶🥛蜂蜜綠茶🍃🥤2杯都大大杯,好好飲🫰🏻

豐盛牛肉鮮蕃茄湯麵🍅🍜

逢甲鹹酥雞肉燥飯

台灣滷水拼盤

青蛙🐸撞奶🥛
蜂蜜綠茶🍃🥤
2杯都大大杯,好好飲🫰🏻
2023-06-20 48 瀏覽
呢間餐廳lunchtime超full! 有塊黑板畫咗各套經典台劇嘅演員 好懷舊-•嘎嘎脆芋頭愛花生• $99 [👅8/10]呢個刨冰真係四個人都食唔晒 仙草冰做底 上面有花生奶蓋 紅豆 芋頭雪糕 同埋一細兜芋圓第一次見奶蓋係花生味 都幾得意🥜-•豐盛台灣牛肉湯麵• $78 [👅7.5/10]牛肉有驚喜!好軟糯入味🫵🏻個湯飲完都唔會口渴-•嘉義蔥酥雞肉飯• $62 [👅7/10]有成隻滷蛋😂平時都係得一半個汁有啲似甜豉油 加埋椰菜同醃青瓜幾解膩-•紅棗桂圓茶• $28 [👅7.5/10]•哈豆鮮果茶• $52 [👅8.5/10]鮮果茶唔會好似出面手搖嗰啲得個甜字 有茶澀味 酸得嚟好爽好解渴朋友鍾意紅棗茶多啲 清清地夠晒養生-📍#哈豆觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
•嘎嘎脆芋頭愛花生• $99 [👅8/10]
朋友鍾意紅棗茶多啲 清清地夠晒養生
📍#哈豆
  • 哈豆鮮果茶
2023-06-19 54 瀏覽
📍哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室。一直都知道觀塘工廈入面有一間好出名嘅台灣菜「哈豆」,由台灣人親自主理,真的很有台灣風味!🩵台式麻油雞湯麵線 $70真係好鍾意食台灣麻麻油雞麵線!🩷雞肉嫩滑!藥膳同麻油味幾香幾正!如果味道再濃味d仲正!😛🩵牛肉番茄湯麵 $78牛肉用咗牛腱肉!好有台灣風味🥰湯底有鮮茄味,唔係用茄膏整出嚟!真材實料蕃茄湯底!🩵嘎嘎脆芋頭愛花生 $99打卡一定要嗌呢一個刨冰!一上枱份量真係好誇張,我覺得可以三至四人一齊食!刨冰一共有幾個層次,最頂係香芋雪糕,之後有紅豆、花生奶蓋,底層就係仙草糖水底刨冰,仲有黃豆粉另外仲有芋圓🩷🩷夏天真係要必食呢一個刨冰!夠晒解渴!🍹哈豆鮮果茶 $42水果茶充滿百香果味,正!🧋珍珠鮮奶茶 $32珍珠煙靭有咬口,幾好!

📍哈豆 (觀塘)
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

一直都知道觀塘工廈入面有一間好出名嘅台灣菜「哈豆」,
由台灣人親自主理,真的很有台灣風味!

🩵台式麻油雞湯麵線 $70
真係好鍾意食台灣麻麻油雞麵線!🩷
雞肉嫩滑!藥膳同麻油味幾香幾正!如果味道再濃味d仲正!😛

🩵牛肉番茄湯麵 $78

🩵嘎嘎脆芋頭愛花生 $99
另外仲有芋圓🩷🩷
夏天真係要必食呢一個刨冰!夠晒解渴!

🍹哈豆鮮果茶 $42
水果茶充滿百香果味,正!
🧋珍珠鮮奶茶 $32
珍珠煙靭有咬口,幾好!
2023-06-17 61 瀏覽
🪑星期六lunch 1點倒去都有唔少人 但好彩未洗等位 用枱面張點餐紙仔寫低想食ge野 Ⓙ 麻油雞湯麵線 $70個湯底幾香 麵線同個湯分開上 可以自行調較要幾多湯 🤪 雞件幾滑 仲有一大粒冬菇🍄Ⓙ 藥膳排骨套餐 $90藥膳味濃👍🏻 見到有真材實料ge藥材呢個套餐仲包一碟菜同滷肉飯 滷肉肥瘦適中 而且加埋肉鬆 口感就更上一層樓Ⓙ 滷水拼盤 $58好豐富 有蛋、牛𦟌、雞翼、豬手、豆腐每樣都好入味 又唔會太鹹Ⓙ 台式刨冰 $99 🍧呢個超級澎湃❗️最頂層有芋頭雪糕🍦下面有少少紅豆🫘 然後就係一個山gum高ge仙草味刨冰 而且係低糖 好健康🤪 刨冰面頭仲有d花生奶蓋 好rich 令個口感唔會淨係食到硬脆ge冰 另外仲包埋一小碗芋圓😋😋

Ⓙ 麻油雞湯麵線 $70

Ⓙ 藥膳排骨套餐 $90
藥膳味濃👍🏻 見到有真材實料ge藥材

Ⓙ 滷水拼盤 $58
好豐富 有蛋、牛𦟌、雞翼、豬手、豆腐
每樣都好入味 又唔會太鹹

Ⓙ 台式刨冰 $99 🍧
🐮哈豆 𝔻𝕠𝕔𝕥𝕠𝕣 𝔹𝕖𝕒𝕟𝕤🐮@dr.beans2012🐮#hkbeeflover_beef🐮#hkbeeflover_觀塘• • • 🐮🐮評價🐮🐮豐盛台灣牛肉湯麵 $78性價比很高!牛腩、牛𦟌炆得軟冧,還有貢丸、花枝丸及滷蛋,非常足料,牛湯香口清甜,配點微辣,特別有胃口!🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量牛味:🐮🐮🐮🐮肉質:🥩🥩🥩🥩🥩• • •🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎其他美食推介🥢我們極度喜歡這一個炸物拼盤!$58 超抵食!拼盤上每樣都很精彩,熱呼呼~尤其甘梅番薯條,新鮮地瓜鮮切直炸,十分香甜可口,表面的甘梅粉令味道更上一層樓🏆台式麻油雞湯 $56 足料得嚇了一跳,是雞腿🤤!很嫩滑😍香香的麻油味很特別💓點套餐也可:上面的雞湯再配魚鬆滷肉飯+油菜 $90 ---- 甜品 ----嘎嘎脆芋頭愛花生🍨🥜除左打卡好靚之外, 真心好正!芋頭雪糕好味到男友差點自己吃完了!甜度適中,所有配搭很美妙✨芋圓非常彈牙🌟夏天吃最棒了!-----環境-----很有心思的裝潢✨✨✨立刻想去台灣了菜單很有feel~~~最喜歡這種自助下單💯大家想去這家有心思又是台灣人經營的店以
🐮哈豆 𝔻𝕠𝕔𝕥𝕠𝕣 𝔹𝕖𝕒𝕟𝕤🐮

🤎🤎🤎🤎
🐮女友總評分
🤎🤎🤎🤎🤎

其他美食推介🥢
我們極度喜歡這一個炸物拼盤!
$58 超抵食!拼盤上每樣都很精彩,熱呼呼~

台式麻油雞湯 $56

足料得嚇了一跳,是雞腿🤤!很嫩滑😍
香香的麻油味很特別💓
台式麻油雞湯

點套餐也可:上面的雞湯再配魚鬆滷肉飯+油菜 $90

---- 甜品 ----
嘎嘎脆芋頭愛花生🍨🥜

除左打卡好靚之外, 真心好正!
芋頭雪糕好味到男友差點自己吃完了!
甜度適中,所有配搭很美妙✨芋圓非常彈牙🌟
夏天吃最棒了!

-----環境-----

很有心思的裝潢✨✨✨立刻想去台灣了

菜單很有feel~~~

最喜歡這種自助下單💯

豐盛台灣牛肉湯麵
台式麻油雞湯
  • 嘎嘎脆芋頭愛花生
2023-06-13 66 瀏覽
今日同朋友去咗哈豆食嘢餐廳係由台灣人主理, 環境幾chill, 仲有唔少打卡位我哋就叫咗麻油雞湯麵線一上枱就聞到超香麻油味, 一放啲麵線落去就索滿麻油湯, 雞件全部都好入味, 炆到好腍身👍台灣黑熊肉蛋漢堡配甘梅蕃薯條賣想超可愛, 面頭仲有粉紅色嘅餅乾扮成熊耳朵 🐻 漢堡配搭都好豐富, 包既外層烤香咗, 但包身鬆軟, 仲有啲莓醬同蘋果片喺入面, 增加口感😋另外, 甘薯條外脆內軟, 面頭仲有d 甘梅粉, 超加分🤣炸物拼盤有齊台灣香腸,牛丸, 鹽酥雞, 蝦卷, 同甘薯條款式夠晒多, 全部都炸得好香口🤣我仲叫咗嘎嘎脆芋頭愛花生 🥜 面頭有啲花生奶蓋同黃豆粉, 仲有嘎嘎脆雪糕筒, 香芋雪糕, 多重口感, 配埋芋圓, 好Q彈👍刨冰呈顆粒狀, 份量超級大, 啲冰全部都掛滿低糖仙草汁, 超有古早風味, 又唔會好甜😋
今日同朋友去咗哈豆食嘢
餐廳係由台灣人主理, 環境幾chill, 仲有唔少打卡位

我哋就叫咗麻油雞湯麵線

台灣黑熊肉蛋漢堡配甘梅蕃薯條
賣想超可愛, 面頭仲有粉紅色嘅餅乾扮成熊耳朵 🐻

另外, 甘薯條外脆內軟, 面頭仲有d 甘梅粉, 超加分🤣

炸物拼盤
有齊台灣香腸,牛丸, 鹽酥雞, 蝦卷, 同甘薯條
款式夠晒多, 全部都炸得好香口🤣

我仲叫咗嘎嘎脆芋頭愛花生 🥜
呢間隱藏喺觀塘工廈嘅台式餐廳,難怪咁多人鍾意食,除咗價錢抵之外,餐廳環境真係落咗好多心機,牆身畫咗好多台灣著名嘅旅遊地方,有九份、平溪、阿里山、墾丁等等,入到去覺得好似置身喺台灣,回憶返晒嚟,每枱都係打卡位😛.▪️走心牛肉蕃茄湯麵好足料‼️有3塊超大塊厚厚嘅牛肉,肥瘦適中,厚得嚟一啲都唔硬,咬落勁軟腍,濃濃嘅牛味,配埋花枝丸、貢丸,湯底係酸酸甜甜嘅蕃茄味食落好開胃✅.▪️ 鮮梅佐豬排滷肉飯份量又係超大份,$68嘅價錢真係抵到爛‼️豬扒炸到好香脆,入面啲肉又唔鞋口,滷肉醃得好入味,撈埋飯食一流.▪️ 嘎嘎脆芋頭愛花生必點‼️打卡必點‼️🤣一上枱賣相已經好靚,底層嘅刨冰撈埋仙草低糖糖水+黃豆粉,感覺無咁甜,啱哂為食但又貪靚嘅女士😛中間係花生奶蓋、紅豆,最頂係香芋雪糕。由於呢個甜品太靚,我影完相個雪糕都溶咗少少,刨冰撈埋香芋雪糕食,味道好夾,夏天消暑之選🥰.▪️仙草奶凍 幾有奶香,加埋仙草好Fresh.▪️哈豆鮮果茶入面好多款生果,健康得來又解渴👍🏻👍🏻

▪️走心牛肉蕃茄湯麵
▪️ 鮮梅佐豬排滷肉飯
份量又係超大份,$68嘅價錢真係抵到爛‼️
▪️ 嘎嘎脆芋頭愛花生
必點‼️打卡必點‼️🤣
▪️仙草奶凍
幾有奶香,加埋仙草好Fresh
▪️哈豆鮮果茶
入面好多款生果,健康得來又解渴👍🏻👍🏻

• 哈豆鮮果茶
  • 走心牛肉蕃茄湯麵
  • 嘎嘎脆芋頭愛花生
2023-06-11 46 瀏覽
最近係觀塘試左間又好味又正宗嘅台式餐廳😘所以一定要推薦俾大家麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+1人油菜套餐($90)呢個麻油雞湯真心勁正😘食落啲雞肉嫩滑又入味🤭加上佢嘅湯有超重嘅麻油、米酒同薑嘅味,所以飲又香又暖胃🤤配搭埋魚鬆滷肉飯同油菜👍🏻真心正鹹酥雞沙茶乾拌麵($64)佢哋嘅乾拌麵都好正🤭麵條軟硬度適中,配上沙茶醬👍🏻真係惹味又夠飽😊至於佢哋嘅鹹酥雞都好正🤤食落雞肉嫩得黎又夠曬香口,配埋鹹香鹹香嘅味粉,真心好味嘎嘎脆芋頭愛花生($99)呢個刨冰大家一定要試😘首先佢嘅份量好多,一個兩個人都未必食得晒🤣加上佢嘅味道係KK最鍾意嘅芋頭同花生,一次過有晒芋頭雪糕同好濃郁嘅花生cream,配埋仙草味嘅刨冰同芋圓,真心勁正另外,我哋仲叫咗阿華田豆漿($42)同咍豆鮮果茶($52),兩款都好好飲😊阿華田豆漿豆味濃郁得黎,又有好重嘅阿華田味👍🏻而哈豆鮮果茶,果味濃郁,又唔會太甜😘飲落超級解膩

麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+1人油菜套餐($90)

鹹酥雞沙茶乾拌麵($64)

嘎嘎脆芋頭愛花生($99)