去完日本返黎有少少掛住好耐無食嘅台灣野一search之下發現呢間位於觀塘工廈嘅哈豆 聽聞係台灣人主理 決定就試試佢!‎‏‏‎ ‎晚市時間差唔多全場滿座咁濟 好彩咁啱坐到最後幾張空枱唔洗等餐廳牆上有好多唔同台灣名勝地方嘅壁畫 好似真係去咗台灣咁 超有feel落單用紙仔寫抵野食no.就可以啦 方便又唔怕錯‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎🌟 豐盛台灣牛肉湯麵 $78同市面常見嘅牛肉麵比較 哈豆嘅牛肉湯比較清淡 無過濃過鹹嘅味道 反而係有一種幽幽嘅牛肉香餸就有牛腩牛筋牛𦟌花枝丸貢丸各一件 份量完全對得住佢個名 非常豐盛啊!‏‏‎ ‎🌟 逢甲鹹酥雞 $48鹽酥雞雖然無乜椒鹽 但炸粉算係幾薄炸得好脆好香口 而且份量絕對夠哂兩個人食‏‏‎ ‎🌟 嘎嘎脆刨冰 $99呢個甜品黎到嗰下簡直係嘩咗出聲 呢個份量甚至3-4個女仔share都好足夠冰底係仙草味刨冰 上面再配上奶蓋、黃豆粉、芋圓同香芋味雪糕雖然花花奶蓋同仙草刨冰唔一定係Best Match但香芋雪糕同刨冰呢個配搭真係好唔錯‏‏‎ ‎🌟 珍珠鮮奶茶 $32 (套餐價)🌟 黑糖芋芋鮮奶 $39 (套餐價)兩杯飲品方面味道就中規中矩但勝在層次分明勁靚 非
去完日本返黎有少少掛住好耐無食嘅台灣野

嘎嘎脆刨冰

呢個甜品黎到嗰下簡直係嘩咗出聲
呢個份量甚至3-4個女仔share都好足夠
冰底係仙草味刨冰
上面再配上奶蓋、黃豆粉、芋圓同香芋味雪糕
雖然花花奶蓋同仙草刨冰唔一定係Best Match
但香芋雪糕同刨冰呢個配搭真係好唔錯
‏‏‎ ‎
🌟 珍珠鮮奶茶 $32 (套餐價)
🌟 黑糖芋芋鮮奶 $39 (套餐價)
黑糖芋芋鮮奶 ,珍珠鮮奶茶

兩杯飲品方面味道就中規中矩
但勝在層次分明勁靚 非常igable 打卡一流!
逢甲鹹酥雞
嘎嘎脆刨冰
黑糖芋芋鮮奶 ,珍珠鮮奶茶
2023-04-15 124 瀏覽
𝟘𝟟.𝟘𝟜.𝟚𝟘𝟚𝟛《裝修精緻食物高質台菜🍃》💮哈豆 (觀塘)💮📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室📍一入就到就見到啲好搶眼嘅壁畫😲店舖入面亦都有待應姐姐係講普通話去招待你🙌🏻成個燈光氣氛都有少少去咗台灣嘅感覺👻食物質素都唔錯,而且可以選擇嘅種類都算多🥳𐂂 走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)呢個蕃茄湯底非常啱我哋兩個口味🍅濃郁得嚟酸甜度調配得啱啱好💗牛肉同埋其他配料嘅份量都唔少👍🏻牛肉嘅肥瘦比例都幾平均,而且夠大嚿🐮花枝丸、貢丸同牛肉都幾有味同埋都好彈牙😻不過美中不足嘅係個麵煮得偏爛偏淋🤧基本上一夾就散,而且一啲口感都冇😿不過呢個價錢嚟講都幾抵食嘅~𐂂 鮮梅佐豬排滷肉飯 ($68)鹽酥豬排非常香口鬆軟,而且調味都好恰到好處🐷另外側邊有個酸梅汁令啲豬排再惹味啲😌滷肉滷得非常入味,不過又係啲澱粉質岀咗事🍚啲飯太多水所以質地偏軟爛,做唔到粒粒分明嘅效果,不過好彩啲豬排同滷肉夠岀色🫢整體嚟講份量夠大、賣相又幾靚仔,所以都幾抵食嘅✅𐂂哈豆鮮果茶 ($52)食重口味嘢梗係要飲啲清新啲嘅嘢飲中和翻🧃果茶本身都幾足料,就咁肉眼見都有唔小嘅蘋果粒同火龍果粒🍎飲落亦非常清甜順喉,唔會過甜,加上就算啲冰融咗都唔會
𝟘𝟟.𝟘𝟜.𝟚𝟘𝟚𝟛
《裝修精緻食物高質台菜🍃》

💮哈豆 (觀塘)💮
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室📍

走心牛肉蕃茄湯麵

𐂂 走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)
鮮梅佐豬排滷肉飯

𐂂 鮮梅佐豬排滷肉飯 ($68)
哈豆鮮果茶

𐂂哈豆鮮果茶 ($52)
食重口味嘢梗係要飲啲清新啲嘅嘢飲中和翻🧃果茶本身都幾足料,就咁肉眼見都有唔小嘅蘋果粒同火龍果粒🍎飲落亦非常清甜順喉,唔會過甜,加上就算啲冰融咗都唔會覺得好稀好淡咁🧊推薦推薦!

𐂂 鮮榨檸檬椰果多多 ($48)
唔係好飲得岀有檸檬味🍋反而比較似忌廉溝鮮奶嗰隻味🥛入面有粒粒椰果令壺嘢飲飲落有嘢咬下,提升咗個層次感🤤不過如果係想嚟特色嘢會推薦鮮果茶多啲~
黑冰河畔溫泉

𐂂 黑冰河畔溫泉 ($98)
刨冰嘅質感都ok,有淋到啲黑糖喺面🍧上面有倒插的香芋雪糕筒,雪糕基本上就係雀X嗰隻杯裝雪糕味🍦有特濃黃豆粉灑在奶油上面,個人覺得啲奶油都幾滑而且唔會過甜😗不過個人真係唔鍾意黃豆粉所以覺得味道麻麻🙈另外仲有幾粒芋圓,不過佢嘅存在真係有啲可有可冇,口感夠煙韌但完全冇味😩如果係刨冰加黃豆粉愛好者先會鍾意😂加上佢份量真係唔小,如果食完主食再嗌都好難食得哂,所以都係太建議嗌🍃

꧁評分꧂
🍴食物: 4/5🌟
💰性價比: 4/5🌟
🪴服務: 4/5🌟

✈︎ 店鋪資訊✈︎
💸人均消費: $200內
🈶加一服務費

🔖餐廳分類
🔎#hkfoodieat_觀塘 #hkfoodieat台灣菜🧋

鮮梅佐豬排滷肉飯
2023-04-14 1303 瀏覽
假期真係過得好快💞終於差不多完sem,終於係長假偷到時間,去遠啲發掘美食🤭💬 走心牛肉蕃茄湯面牛肉好厚身,入口香軟🤭 而貢丸係有驚喜,咬落啲汁爆出嚟!墨魚丸幾彈牙,有粒粒墨魚粒;仲有滷蛋,同蕃茄湯一齊品嘗更可口🤤係面質方便,佢係扁身面,掛汁一流❤️回頭食: ⓨⓔⓢ💬 鮮梅佐豬排滷肉飯豬排熟度岩岩好,炸香後加上白芝麻,而炸皮好薄唔會有好油膩👍沾上梅子醬汁甜甜酸酸,立即提升食慾🤭而滷肉相對偏瘦,行健康風但又唔會太乾太韌💞 旁邊仲有青菜同醃青瓜🤩滿有台灣風味回頭食: ⓨⓔⓢ💬熱 黑糖芋芋鮮奶(可選凍熱)😻依個大推!!本身鍾意黑糖奶,依杯加埋軟滑芋泥❤️ 飲落仲有濃濃嘅黑糖味道,仲有暖暖嘅牛乳👍👍正!回頭食: ⓨⓔⓢ💬鮮榨檸檬椰果多多大大支多多已經好吸睛(其實係瓶?),有個小杯可以倒出嚟飲,入面仲有粒粒椰果加埋水果籽,味道除咗多多味,加埋鮮榨檸檬汁帶點清新🤩回頭食: ⓨⓔⓢ💬台式刨冰 - 嘎嘎脆芋頭愛花生食完主菜其實都飽飽地,但見到有台式刨冰就心心眼😻見到佢有唔同嘅層次,係頂部有脆脆雪糕筒同香芋雪糕,跟住係香濃花生奶蓋入口好creamy好濃郁花生味亦唔會太甜,仲有甜甜紅豆😋正!最重點緊係低糖仙草糖

💬 走心牛肉蕃茄湯面

💬 鮮梅佐豬排滷肉飯
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬熱 黑糖芋芋鮮奶(可選凍熱)

💬鮮榨檸檬椰果多多

💬台式刨冰 - 嘎嘎脆芋頭愛花生
食完主菜其實都飽飽地,但見到有台式刨冰就心心眼😻見到佢有唔同嘅層次,係頂部有脆脆雪糕筒同香芋雪糕,跟住係香濃花生奶蓋入口好creamy好濃郁花生味亦唔會太甜,仲有甜甜紅豆😋正!最重點緊係低糖仙草糖水,依排濕濕悶悶咁,食吓冰冰開心啲😂,同黃豆粉好夾,加埋芋圓食,正💞
回頭食: ⓨⓔⓢ

總結一下,位置都鄰近港鐵站,幾方便;而食物方面,飲品食物味道不錯,價錢相宜;假期去都有唔少人到訪🤭 店內座位都唔少,不過大家去前記得卜位會更好❤️

❤️哈豆
❤️觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
❤️3575 9455
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
  • 黑糖芋芋鮮奶
2023-04-10 72 瀏覽
這間餐廳是樓上鋪,燈光黑暗,冷氣不足,不明白服務這麽差,上餐慢,東西又普通的餐廳會有這麼多人幫襯。假期的menu又選擇小,如果是對這餐廳有期望的,真係唔駛來試,一定失望!

2023-04-10
2023-04-10 53 瀏覽
𝕂𝕨𝕦𝕟 𝕋𝕠𝕟𝕘 • 𝔻𝕠𝕔𝕥𝕠𝕣 𝔹𝕖𝕒𝕟𝕤 哈豆 🇹🇼📍觀塘駿業里𝟞號富利工業大廈𝟛樓𝔸室::::::::::::::::::::::::::::::由台灣人主理的正宗台式餐廳「哈豆」 @drbeans2012 ,在觀塘設有兩間分店,提供一系列台灣地道美食及飲品🧋🍜 豐盛台灣牛肉湯麵 牛肉炆得軟腍,配貢丸、花枝丸及滷蛋,牛肉湯底清甜掛麵。🥪 拉絲蛋卷吐司配甘梅番薯條Mozzarlla芝士魚酥竹炭吐司賣相吸引,是最愛的餡料配搭!吐司烘得香脆,配甘梅粉番薯條,以原顆地瓜鮮切直炸,香甜綿密。🍨 台式刨冰四月新推出的巨型冰品,打卡一流!頂層是芋頭雪糕及紅豆,淋上厚實的黃豆粉花生奶蓋,仙草糖水滲透底下的刨冰,低糖不會過甜,略嫌冰顆較為粗糙,配煙韌三色芋圓。🥛 阿華田豆漿 賣相特別,建議先喝一大口豆漿,再將阿華田雪條放進豆漿內,以免倒瀉,加入胚芽增加口感,略厭阿華田味偏淡。
📍觀塘駿業里𝟞號富利工業大廈𝟛樓𝔸室
由台灣人主理的正宗台式餐廳「哈

🍜 豐盛台灣牛肉湯麵
牛肉炆得軟腍,配貢丸、花枝丸及滷蛋,牛肉湯底清甜掛麵。

🥪 拉絲蛋卷吐司配甘梅番薯條

🍨 台式刨冰

🥛 阿華田豆漿
觀塘食肆林立 喺度都唔洗驚揾唔到食 不過老實講又唔係間間好食🙊呢間由台灣人主理嘅哈豆 味道正宗 選擇多之餘 仲好抵食🤩▪️鮮梅佐豬排滷肉飯▫️紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯▪️嘎嘎脆芋頭愛花生刨冰同朋友一人叫咗一款滷肉飯 呢度嘅滷肉飯除咗有肉碎之外 仲有條狀嘅豬肉 食落去更加有口感🐷滷汁味道啱啱好 而且份量足夠撈勻成個飯🍚豬排炸得外層好酥脆 唔油膩 比較特別係配咗個梅汁 酸酸地令到效果清新咗 紅燒牛肉係牛𦟌嚟嘅 厚身得嚟好軟稔 雞翼就滷到入晒味 勁正👍🏻之前都留意到定期會出唔同嘅刨冰 最有印象係開心果味 今次嘅期間限定係芋頭愛花生🥜好有驚喜 面頭係一個香芋味雪糕 同坊間嘅香芋雪糕唔同 味道特別濃郁又唔會太甜 連個雪糕筒都好脆🍦花生味嘅奶蓋好香甜 而刨冰部份落咗仙草糖水 配埋芋圓食真係一絕😍btw刨冰真係勁大碗 同朋友開心share就最好飲埋食台灣野唔少得嘅珍珠奶茶🧋成餐都好邪惡 但又好滿足😈

▪️鮮梅佐豬排滷肉飯
▫️紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯
▪️嘎嘎脆芋頭愛花生刨冰
飲埋食台灣野唔少得嘅珍珠奶茶🧋成餐都好邪惡 但又好滿足😈
2023-04-08 53 瀏覽
【觀塘•台灣正宗口味】哈豆📍駿業里6號富利工業大廈3樓A室👅8/10豐盛台灣牛肉湯麵 真係好豐盛!厚厚既牛肉,花枝丸,蘿蔔🥕,貢丸,滷蛋🥚牛肉高質,根肉相連,肉質鬆軟,口感一流!🥓鮮梅豬扒滷肉飯$新鮮而有驚喜既Combo ‼️酸酸甜甜既梅汁為炸豬排添加清新感,更開胃!🍧 台式刨冰少女心滿滿既刨冰!超豐富用料🤩香芋雪糕🍦 紅豆、特濃花生奶蓋🥜、黃豆粉、芋圓 🟠🟣同黑糖汁刨冰底最鐘意係香芋雪糕💟綿綿口感值得一讚芋圓另上,避免左黐住刨冰而變硬嘅情況!細心👍🏻🍠甘梅蕃薯條香甜軟糯既蕃薯條點上酸酸甜甜嘅甘梅粉(*≧ω≦)真係一流🍋鮮榨檸檬椰果多多開胃醒神嘅台式飲品! 似XXL 既清爽版益力多,越飲越開胃( ´▽`)-
【觀塘•台灣正宗口味】

哈豆📍駿業里6號富利工業大廈3樓A室

👅8/10

豐盛台灣牛肉湯麵
真係好豐盛!厚厚既牛肉,花枝丸,蘿蔔🥕,貢丸,滷蛋🥚
牛肉高質,根肉相連,肉質鬆軟,口感一流!

🥓鮮梅豬扒滷肉飯$
新鮮而有驚喜既Combo ‼️
酸酸甜甜既梅汁為炸豬排添加清新感,更開胃!

🍧 台式刨冰
最鐘意係香芋雪糕💟綿綿口感
值得一讚芋圓另上,避免左黐住刨冰而變硬嘅情況!細心👍🏻

🍠甘梅蕃薯條
香甜軟糯既蕃薯條點上酸酸甜甜嘅甘梅粉(*≧ω≦)真係一流

🍋鮮榨檸檬椰果多多

2023-04-02 83 瀏覽
哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室呢間已經食過幾次🥰喺觀塘嘅工廠區入邊,價錢好抵,一碗麵好多配料都係50幾蚊~Menu好特別,除左有好多圖,仲有唔同Model,好似睇緊本雜誌咁😍1.五寶雜錦醬乾拌麵 ($68)好耐冇食麻醬麵😍😍😍嚟嘅時候已經聞到麻醬香~食落好飽肚~配料豐富,有雞翼、豆腐乾、台灣腸、芽菜等等😋,好懷念台灣小食嘅味道~💥評分:7.5/102.甘梅薯條 ($16)甘梅薯條都幾特別~甜薯條味有少少酸酸地🤤好開胃💥評分:7.5/103.炸物拼盤 ($58)小食拼盤可以試左咁多嘢😍😍😍😍我最中意食鹽酥雞同台灣腸🥰即刻諗起台灣夜市💥評分:8.5/10
哈豆 (觀塘)
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

1.五寶雜錦醬乾拌麵 ($68)
💥評分:7.5/10

2.甘梅薯條 ($16)
甘梅薯條都幾特別~甜薯條味有少少酸酸地🤤好開胃
💥評分:7.5/10

3.炸物拼盤 ($58)
💥評分:8.5/10
  • 炸物拼盤
  • 哈豆鮮果茶
  • 路邊攤小香腸
2023-04-01 92 瀏覽
上次同frd食完之後覺得幾好食,所以尋日就同翻桌呢間近期喺觀塘工廈都幾人氣嘅餐廳—哈豆!😚1. 台式 all-day breakfast配甘梅番薯條 $90呢度俾到我最大驚喜嘅係竟然有台灣版本嘅All-day Breakfast🤣🤣不過都幾隱蔽,因為佢有三本Menu嘅,一本應該係主要菜式,一本係for 甜品,一本就係佢講嘅「隱藏餐單」😂😂😂呢個All-day Breakfast就係喺隱藏餐單嗰一本入邊。所以酷愛All-day Breakfast嘅我第一次嚟到竟然Miss咗🥲🥲呢個All-day Breakfast單價其實係$74,不過Food Sec上次食過佢個番薯條覺得好好食,所以就揀咗$90既set配埋番薯條。個set比想像中豐富,有脆炸雞扒(係Juicy香口嘅,但嗰粉有少少厚,唔係food sec最鍾意嗰隻炸雞扒)、沙律同埋兩隻太陽蛋,最特別嘅係佢有一個芝士竹炭多士,有三大片,而且多士入邊嘅芝士煙韌又軟熟,好好食!2. 哈豆鮮果凱薩沙拉 $72 (生菜、葡萄、橘子、蘋果、鴨梨、三片蕃茄、鹽酥雞)鍾意食菜嘅媽子見到呢個沙律船真係超級開心😆😆爸子直程叫佢做Titanic🤣🤣🤣事關呢盤

2. 哈豆鮮果凱薩沙拉 $72
(生菜、葡萄、橘子、蘋果、鴨梨、三片蕃茄、鹽酥雞)

鍾意食菜嘅媽子見到呢個沙律船真係超級開心😆😆爸子直程叫佢做Titanic🤣🤣🤣事關呢盤沙律真係好大型,你話佢係到會size比幾個人一齊分都不為過😂😂入邊有嘅生果全部都好甜好新鮮,配埋鹽酥雞,都幾夾~

3. 豐盛台灣牛肉湯麵 $78
(牛肉、花枝丸、貢丸)(牛肉湯底)
走心牛肉蕃茄湯麵 $78
(牛肉、花枝丸、貢丸)(蕃茄湯底)

呢款台灣牛肉湯麵就可以揀牛肉湯底或者蕃茄湯底,個配菜係一模一樣嘅,牛肉其實佢包兩片牛腱再加一舊牛腩,牛腱就做得幾好,夠厚同埋夠入味,但係個牛腩就有少少柴口,所以我就覺得麻麻地,花枝丸同貢丸正常水平,唔會話好伏。兩隻湯底嚟講我會更加鍾意牛肉湯底多啲。😚😚

4. 台灣黑熊肉蛋漢堡配甘梅番薯條 $80

呢個菜式好特別,佢係出現喺甜品嗰本Menu上面嘅,所以記得唔好Miss咗佢🤣🤣🤣🤣第一眼見到已經覺得好震撼,超級大個😳😳,放心佢熊紅肉唔係真嘅「熊」肉,係厚切豬扒嚟嘅,成個漢堡有豬扒有炒蛋再加埋竹炭麵包口感唔錯,算係幾特別嘅台式burger!🍔🍔

整體黎講我會話呢間係非常之抵食嘅台灣食堂,主要行文青年輕路線(因為佢本Menu都整到那些年、想見你嗰種style😂😂😂),如果你想食得健康啲fresh啲嘅你會有選擇,想食重口味啲嘅都有啱你食嘅嘢,所以都幾推薦比大家!

👩🏻‍💻7/10
2023-03-27 214 瀏覽
呢間係喺觀塘工廈入邊嘅台灣特色菜🫶🏻 相信都係好多觀塘打工仔嘅飯堂🥰 食物嘅款式好多! 而且都好有台灣風味, 亦再加入佢哋自己嘅特色創意🫶🏻 另外, 不得不提佢哋嘅份量真係好誇張!! 通常啲配料都係比得好足料🥹 所以性價比好高! 環境都好唔錯好有台灣風! 牆身有啲台灣嘅風景壁畫😍 係行復古懷舊嘅風格~ 相信都有唔少人會喺嗰度打卡!! 🤍豐盛台灣牛肉湯麵 $78真係好豐盛, 份量好足夠🥰 牛肉有四五件. 每件亦頗大件, 仲有花枝丸、貢丸、蘿蔔等配料🥹 牛肉煮得好夠稔👍🏻 不過麵條麵粉味比較重, 湯底就覺得比較淡味~🤍勁爆浮誇大腸麵線 $96的確好浮誇!! 麵線同配料裝滿全碗, 配料有大腸、花枝丸、公園、肉羹、芫茜等配料🥹 仲有大量柴魚片鋪喺面~ 大腸份量好大方🫶🏻 調味係有少少辣幾惹味🌶 湯芡既份量就比較少~🤍拉絲蛋卷吐司 $48吐司一上枱個樣超吸引😍 有大大嚿煎蛋捲同芝士流落嚟🧀見到都覺得呢個組合唔會差😆 吐司好脆麵包味好香, 一食落口台灣魚酥嘅味道亦都好出! 整體味道同口感好豐富, 如果可以再多少少芝士就好喇🤭🤍逢甲鹽酥雞 $48新鮮炸起好脆口, 每粒都好大粒!! 調

🤍豐盛台灣牛肉湯麵 $78

🤍勁爆浮誇大腸麵線 $96

🤍拉絲蛋卷吐司 $48

🤍逢甲鹽酥雞 $48
新鮮炸起好脆口, 每粒都好大粒!! 調味剛剛好👍🏻

🤍鮮榨檸檬椰果多多 +$12
呢款只可做凍飲~ 檸檬嘅酸味同益力多嘅甜味都好出! 幾清新亦好解膩🥰

🤍黑糖芋芋鮮奶 +$22
呢杯我哋揀咗熱飲~ 芋泥份量好多🥹 調味啱啱好亦唔會太甜~ 不過個人唔係太鍾意加埋黑糖既味道~ 如果有無黑糖淨芋頭鮮奶嘅版本就好喇🫶🏻
勁爆浮誇大腸麵線
逢甲鹽酥雞
拉絲蛋卷吐司
2023-02-11
午餐
勁爆浮誇大腸麵線
逢甲鹽酥雞
拉絲蛋卷吐司
每隔一段時間就好想食台灣嘢🇹🇼!而觀塘出名又多嘢食,今次嚟到觀塘富利工業大廈3樓嘅「哈豆Doctor Beans」🤹‍♀️聽聞佢喺觀塘呢帶係幾出名嘅台灣菜👀皆因呢度台灣菜式可以話係非常齊全,小食、經典台灣菜色、魯肉飯、牛肉湯麵、拌麵、麵線、拌米粉、奶茶飲品樣樣都有👏而且環境一睇就知係用心設計過嘅,好多細節地方都好精緻呢。我哋嚟到當日係星期六,一踏入門口已經爆曬場咁滯🎉呢種熱鬧嘅氣氛加上店內台式嘅裝修風格,令我頓時有一種去到台灣夜市嘅感覺📢牛肉併雞翅滷肉飯滷肉肥而不膩,醬汁鹹甜適中,肉汁滲透米飯,令到每一粒米飯都係呈琥珀色狀態😮用匙羹畢起一口米飯,連住肉粒及醬汁送入口中,肉香同飯香都碰撞出幸福嘅味道😋難怪每啖都係咁欲罷不能~除咗滷肉,雞翼亦滷得香濃惹味,輕輕一咬已經骨肉分離💦而牛肉夠嫩唔鞋又夠人味,食完唔怕會攝牙罅😂配菜方面有油麥菜、麵根同菜甫,仲有半隻滷水蛋添🥚一碟有齊咁多美食,都真係幾豐富,適合心多一族🙋豆腐丸子番茄拌麵係比較清爽嘅一款拌麵🍅麵質比較粗身好易掛上帶酸甜嘅番茄汁~麵上排咗三件軟綿綿嘅豆腐,豆腐吸咗飽滿嘅汁水,配上貢丸墨魚丸及蕃茄,好有一種老台灣親切嘅味道✌炸物拼盤炸物永遠
牛肉併雞翅滷肉飯

豆腐丸子番茄拌麵

炸物拼盤
炸物永遠都係我嘅最愛💕幾熱氣都一定要食!炸物拼盤有齊香腸、蝦捲、甘梅蕃薯條同鹽酥雞🐥特別推介甘梅蕃薯條!外酥內嫩甘甜軟糯,外皮包裹住一層甘梅粉,又咸又甜咁口感好豐富💭蝦捲炸得香脆,咬開有粒粒爽彈蝦肉,十分出色🤟另外鹽酥雞亦值得一讚~炸得乾身唔油膩,脆卜卜又啖啖肉,好易一粒接一粒!不愧係台灣街頭小食屆嘅Number One💥

台北三峽蜜香紅茶
整個靚靚茶壺送上檯,打卡一流🤳蜜香紅茶味道甘爽甜潤而滋味濃厚,邊食台灣菜邊飲一杯暖茶悠然享受時光嘅流淌,呢啲咪就係人生中嘅小確幸❣

哈豆鮮果茶
真心「冰冰爽爽、水果多多,果有果味茶有茶味」!味道帶微微酸好解渴💡入面仲有好多新鮮生果肉添~滿足!
  • 牛肉併雞翅滷肉飯
  • 炸物拼盤
2023-03-26 77 瀏覽
/📍hong kong 好掛住台灣!哈豆是一間在觀塘的台灣餐廳,由台灣人主理,一踏進餐廳就能感受到很強烈在台灣的感覺<豐盛牛肉鮮番茄湯麵> $78份量十足的湯麵,材料還包括牛肉、貢丸、花枝丸及番茄,跟傳統的牛肉麵有一點分別,但味道一樣好!特別欣賞他們加了丸類,令整道菜更豐富<浮誇大腸麵線> $96又是份量很大的麵線,配料也很豐富,跟傳統的麵線相比,多了柴魚片,想不到也非常夾!另外湯底非常濃郁,適合重口味人士~ 推薦大家一定要加附上的烏醋,會令味道更提升<炸物拼盤> $58非常精緻的炸物拼盤,香腸、鹽酥雞、丸子、蝦卷、番薯條都是我們到台灣夜市必吃的!<阿華田豆漿> $42很有創意的阿華田豆漿~ 微甜的阿華田冰加進無糖豆漿中,慢慢等冰溶化,會跟豆漿融合<哈豆鮮果茶> $42很適合夏天的水果茶,用了多種新鮮水果,非常清涼解渴@drbeans2012 🥢 豐盛牛肉鮮番茄湯麵 / 浮誇大腸麵線 / 炸物拼盤 / 阿華田豆漿 / 哈豆鮮果茶Price: HKD $78 / $96 / $58 / $42 / $42-
📍hong kong

<豐盛牛肉鮮番茄湯麵> $78

<浮誇大腸麵線> $96

<炸物拼盤> $58

<阿華田豆漿> $42

<哈豆鮮果茶> $42
很適合夏天的水果茶,用了多種新鮮水果,非常清涼解渴
@drbeans2012

- - - - -
哈豆 Doctor Beans
Room 29, 2/F,
Shing Yip Industrial Building,
19 Shing Yip Street,
Kwun Tong
#CHRISTIEinhongkong
#CHRISTIE_ 觀塘
大家未食過都應該聽過佢地個名。佢有兩間分店,兩間都係觀塘。今次我去富利個間😆🐱🐱 🐮 豐盛台灣牛肉湯麵 $78依碗都幾多餸,有牛展、牛腩、貢丸、花枝丸、滷蛋同蘿蔔。湯底幾清又夠味,唔會好混濁。牛展牛腩好腍,一啲都唔韌👍🏻👍🏻👍🏻🍤 炸物拼盤 $58如果我見到有拼盤,一定會叫拼盤!!!😆 佢雖然份量唔係好多,但樣樣都有啲,可以試曬咁多款。個人最鍾意佢個甘薯條🍠,原本蕃薯好甜,而且佢又比咗好多甘梅粉。🍧 開心果粿聖誕樹 $98一開始就係比佢個冰吸引咗嚟食,個個都搶住打卡。📸佢個冰主要係用黑糖冰加仙草做基底,出面吱咗開心果cream加紅豆,同埋個頂有球雲呢拿雪糕🍨。整體唔會過甜,份量2-3個人share都可以。👥🧋珍珠豆漿紅茶🧋珍珠鮮奶茶食台灣菜好似一定要珍奶咁😂 兩杯比較,建議大家飲 珍珠豆漿紅茶☕️比較特別啲,而且佢啲豆漿都幾好飲😋

🐮 豐盛台灣牛肉湯麵 $78

🍤 炸物拼盤 $58

🍧 開心果粿聖誕樹 $98

🧋珍珠豆漿紅茶
🧋珍珠鮮奶茶
2023-03-25 207 瀏覽
這間位於觀塘的人氣樓上CAFE主打地道台灣菜式,由台灣人親自主理,店內牆身貼滿台灣著名景點,勾起台灣旅遊的回憶,近收銀處更有可愛的貓貓。走心牛肉蕃茄湯麵 - $78多塊厚切的牛腱肉,脂肪分布均勻呈花紋狀,半筋半肉豐富膠質,肉香醇厚又軟硬適中,亦有牛腩及牛筋,更有花枝丸、貢丸及半邊滷蛋;紅通通的湯底富香甜的蕃茄汁,更有多塊鮮蕃茄,香滑軟彈的關廟麵好掛汁。百香果糖檸雞飯 - $64一塊塊金黃酥脆的鹹酥雞,咬開雪白的雞肉嫩滑而不膩,百香果糖檸醬可換成軟嫩的滷肉,還有半邊滷蛋、椰菜、醃青瓜及紅蘿蔔,榨菜等等,好豐富。台式滷水拼盤 - $58共五款台式滷水,包括牛肉、雞翅、豬腳、豆腐及滷蛋,滷汁濃郁入味,色澤紅亮帶鹹香。所有特色餐點加點飲品折扣10元哈豆鮮果茶 +$42豐富水果粒包括香橙、檸檬及火龍果等香甜的水果,更有一粒粒百香果很有口感,入口清爽甘甜。阿華田豆漿 +$32幼滑的豆漿有很多胚芽,自家製雪條有舊超濃郁的阿華田味,加入豆漿更有層次。

走心牛肉蕃茄湯麵 - $78

哈豆鮮果茶 +$42
阿華田豆漿

阿華田豆漿 +$32
2023-03-25
呢間台式餐廳係由台灣人開㗎 位於工廠大廈上面 環境闊落 牆上亦有好多關於台灣景點嘅壁畫 仲有貓貓睇添(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ʕ •ᴥ•ʔ豐盛台灣牛肉湯麵 $78用左台灣關廟麵 麵質較位腍身湯底比較清淡 如果牛肉味重啲會更好有兩片厚身牛展 一啲都唔韌!仲有花枝丸 貢丸 鹵水蛋同生菜另外廚師喺側邊有落少少辣油喔ʕ •ᴥ•ʔ芋見檸奶凍吐司配甘梅蕃薯條 $80以香脆嘅竹炭吐司夾住幼滑綿密嘅芋泥同香滑嘅奶凍奶凍呈啫喱形狀 而且重檸檬味 但切開嗰陣好容易會散哂🙈提提大家要盡快食 避免吐司變淋~ʕ •ᴥ•ʔ炸物拼盤 $58集合左台灣嘅夜市小食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)有鹽酥雞 甘梅蕃薯條 香腸 蝦卷同丸子灑上滿滿梅粉嘅蕃薯條 甜得黎又鹹鹹地 唔會好膩!ʕ •ᴥ•ʔ哈豆鮮果茶 $52 (跟餐-$10)有提子 檸檬 車厘茄 桔 蘋果 百香果用料豐富 飲落清爽解膩特別鍾意佢用個jar裝住 幾精緻可以自己倒落個細杯慢慢飲ʕ •ᴥ•ʔ黑糖芋芋鮮奶 $49 (跟餐-$10)芋泥綿密 份量差唔多佔左一半!!!全糖會比較甜 所以建議大家叫
ʕ •ᴥ•ʔ豐盛台灣牛肉湯麵 $78

用左台灣關廟麵 麵質較位腍身
湯底比較清淡 如果牛肉味重啲會更好
有兩片厚身牛展 一啲都唔韌!
仲有花枝丸 貢丸 鹵水蛋同生菜
另外廚師喺側邊有落少少辣油喔

ʕ •ᴥ•ʔ芋見檸奶凍吐司配甘梅蕃薯條 $80

以香脆嘅竹炭吐司
夾住幼滑綿密嘅芋泥同香滑嘅奶凍
奶凍呈啫喱形狀 而且重檸檬味
但切開嗰陣好容易會散哂🙈
提提大家要盡快食 避免吐司變淋~

ʕ •ᴥ•ʔ炸物拼盤 $58

集合左台灣嘅夜市小食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
有鹽酥雞 甘梅蕃薯條 香腸 蝦卷同丸子
灑上滿滿梅粉嘅蕃薯條 甜得黎又鹹鹹地 唔會好膩!

ʕ •ᴥ•ʔ哈豆鮮果茶 $52 (跟餐-$10)

有提子 檸檬 車厘茄 桔 蘋果 百香果
用料豐富 飲落清爽解膩
特別鍾意佢用個jar裝住 幾精緻
可以自己倒落個細杯慢慢飲

ʕ •ᴥ•ʔ黑糖芋芋鮮奶 $49 (跟餐-$10)

芋泥綿密 份量差唔多佔左一半!!!
全糖會比較甜 所以建議大家叫少甜~

(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)不設加一

芋見檸奶凍吐司配甘梅蕃薯條