2019-09-25 2677 瀏覽
好食芝士鹽酥雞去到觀塘工業區買OUTLET野之後,去左附近一間食台灣菜既小店。台式一向香港人都鐘意,我都係~因該味道好岩,野食又岩口味。去到餐廳,原來呢間哈豆老闆係台灣人,接待既係台灣靚仔,所以菜色應該好地道台灣口味啦!餐廳裝修都勁台feel~叫左2個面,2個雞小食,同一杯野飲。走心牛肉蕃茄湯麵份量都大份,一個人食都飽肚。蕃茄湯底濃,吾會太甜同太酸,不過夠開胃,加小小辣仲正。牛肉夠淋,吸左蕃茄湯底,所以令牛肉更入味。麵係刀削麵,口感彈牙~粗粗既麵條吸埋蕃茄味~如果中意食蕃茄的朋友,可以考慮一下呢個。雞絲芝麻醬涼麵男朋友因為話天氣熱,食個涼麵凍下佢,麵好有口感,凍食都好彈口,好夏日炎炎既FEEL~仲有雞肉絲,青瓜仔,芝麻醬,好胃吾會濟。冰火芝士佐鹽蘇雞岩岩炸起既雞肉嫩滑好香,好脆但多汁,再係上面舖一層厚厚的微涼芝士醬,味道好,好形上碟又好睇,推介。逢甲鹽酥雞新鮮即炸,大塊雞粒,鹽酥味好鬼香,份量都多,有十舊到,雞肉嫩滑同醃得入味。黑白珍珠豆漿紅茶味道無正常珍珠奶茶甘漏,珍珠數量很多,煙韌珍珠,又有豆腐豆漿味,幾有趣。
好食芝士鹽酥雞

台式一向香港人都鐘意,我都係~因該味道好岩,野食又岩口味。
餐廳裝修都勁台feel~

叫左2個面,2個雞小食,同一杯野飲。

走心牛肉蕃茄湯麵

雞絲芝麻醬涼麵
仲有雞肉絲,青瓜仔,芝麻醬,好胃吾會濟。

冰火芝士佐鹽蘇雞

逢甲鹽酥雞

黑白珍珠豆漿紅茶
2019-09-22
  • 冰火芝士佐鹹酥雞
  • 逢甲鹽酥雞
2019-08-13 3113 瀏覽
今日要介紹比大家既係一間令人意想不到 水準幾高 係工廈內既台式餐廳😍 工廈果然唔會令人失望 呢到地方夠大 環境舒服 野食仲好正宗好好味添😋我地主食叫左和牛薯餅沙茶乾拌麵同鮮梅佐炸豬排肉燥飯🤤 和牛薯餅炸得外脆內軟 係很不錯既一個小食 乾拌麵既麵質比我想像中更佳 麵質彈牙有口感 撈埋沙茶醬同肉燥超惹味👅 鮮梅佐炸豬排肉燥飯上菜嘅時候店員會提你先食左粒梅開下胃 真係不得不讚一讚佢地呢粒梅 完全起咗畫龍點睛既作用 唔會過酸過甜 食落爽口 勁想食多粒🤤 炸豬排炸粉唔會過厚 整體質素很好😆另外我地叫左一個炸物拼盤 好豐富好抵食 入面有台式香腸 鹽酥雞 蝦捲 丸子同甘梅薯角😍 全部都好高質 特別欣賞佢哋既薯角炸得夠脆之餘 加上甘梅粉 酸酸甜甜 好滋味👍🏻點左正餐再叫飲品就有減$10優惠 我地就叫左鮮榨檸檬椰果多多 一大瓶2個人share都夠 飲落似益力多 夠冰涼 食完炸物飲好正👅最後因為呢到食物唔貴太抵食既原因 我哋仲叫左一份甜品 朱古力控當然係揀左巧克力脆片厚片土司🍫 有成5大片搽滿左朱古力醬既香脆多士同2球雪糕 超足料🍨 簡簡單單就夠哂好味 叫咁多野食 埋單都係$250 真係好抵食🌟

我地主食叫左和牛薯餅沙茶乾拌麵同鮮梅佐炸豬排肉燥飯🤤

炸物拼盤
鮮榨檸檬椰果多多
巧克力脆片厚片土司
2019-08-12 326 瀏覽
哈豆已經bookmark左一段時間,終於有機會黎開餐🤗🤗相約兩位朋友黎食晏,大約兩點黎到,都坐滿九成😅觀塘咁多工廈咁多野食,我認為九成滿座都算幾叻🤪選擇精而簡唔算多,有選擇困難既我就唔洗咁頭痕啦🤣🤣眼見樓面只有一個職員,真係一腳踢😅落單係自助寫係落單紙到再比職員,幾分鐘就有野食喇😆😆👏🏻#3207☘️肉燥時菜生菜幾新鮮,肉燥唔咸🤤加埋生菜一齊食好味呀😋#3106☘️炸豬排肉燥飯侍應溫馨提示,先食粒梅開胃一下🤣🤣鍾意佢既肉燥唔咸,好好餸飯,豬扒炸得香脆可口,不過骨太大,肉唔多😅#3109☘️鮮蝦窩燒意麵上枱時嚇親我,同相差咁遠既😂😂😂不過夾果時發現原來幾深,分量正常既😅麵幾好食淋淋地似伊麵,裡頭既料都多😌有蝦、丸、豆腐、菜、年糕、仲有舊黑色既唔知乜糕,但我唔鍾意食😂#3211☘️滷水拼盤🤧餐牌張相係好豐富好多好靚咁,真相係令我愕然左!一切都係正常味,價錢同分量成正比🙈價錢好親民,呢點抵讚👍🏻👍🏻呢間絕對係偏清淡既台灣野食,如果你食開重口味既,呢到未必滿足到你😌而我係buy既😆味道未至於好出色,屬於中規中矩穩陣無特別,不過真係圖片只供參考,同餐牌真係有啲出入囉🤧🤧

#3207☘️肉燥時菜
生菜幾新鮮,肉燥唔咸🤤加埋生菜一齊食好味呀😋

#3106☘️炸豬排肉燥飯

#3109☘️鮮蝦窩燒意麵

#3211☘️滷水拼盤

2019-08-10
2019-07-18 2285 瀏覽
很久之前已經幫襯過〈哈豆〉同樣於觀塘的成業街總店,知道他們的食物既忠於臺灣原味,而且價錢又大眾化。所以今天和好友相約在觀塘區飯聚時便打算再訪。但上到來OpenRice才知道原來他們已經在富利工業大廈再開分店,而且裝修還比總店更漂亮,所以就決定過來分店一試。分店同樣在牆上同樣畫有極富臺灣色彩的壁畫,但餐廳佈置和座位舒適度都大大改進了。我還跟男友人說笑下次若他帶女朋友來的話,既慳荷包又不失禮。〈蘋果眉妹(蘇打醋飲)〉炎炎夏日,當然急不及待的點個蘋果梳打醋飲,清涼又解暑,COOL~~〈柯華田豆漿〉柯華田同豆漿大家各自就飲得多,但係將濃度極高嘅柯華田雪成冰狀,你又試過未??先嘗口濃郁的阿華田冰冰和極富豆香味嘅豆漿,之後再將冰塊加入豆漿來又變成豆漿底的柯華田。好玩又好味,一次過滿足曬你三個願望!(第三個??咪就係放上網打卡咯)〈冰火芝士佐鹹酥雞〉這個在我心目中絕對是<哈豆>的名物,每次來都必定要點!!熱辣辣脆卜卜嘅鹽酥雞外層夠酥化,內裏肉質juicy。再加埋雪到凍凍地嘅濃味芝士醬一起吃,絕對是平民界的一級美食。🤤🤤🤤〈紅油三彩水餃〉天氣熱熱地又唔想食咁大碟飯,水餃絕對是另一好選擇

蘋果眉妹(蘇打醋飲)

〈蘋果眉妹(蘇打醋飲)〉

柯華田豆漿

〈柯華田豆漿〉

〈冰火芝士佐鹹酥雞〉
這個在我心目中絕對是<哈豆>的名物,每次來都必定要點!!

紅油三彩水餃

〈紅油三彩水餃〉
天氣熱熱地又唔想食咁大碟飯,水餃絕對是另一好選擇。

三彩水餃分別就是椰菜,粟米和韭菜三款豬肉餡料水餃。餃子皮Q彈有口感,再配埋菜肉均衡既餡料,健康又美味。

店家還貼心的把麻麻辣辣的紅油另上,喜愛吃什麼辣度就隨你選擇。

〈鮮梅佐炸豬扒肉燥飯〉
同行男友人當然不能只吃水餃就飽足,還是正正經經的點個肉燥飯來吃吧。

濃郁惹味嘅肉燥滿滿的淋在飽滿的白飯上,適中地帶有少少肥肉和充滿醬油香,真係多多碗飯都食得落。

不要忘了還有臺式炸法的炸豬扒,鬆脆可口,絕不讓肉燥專美

最後還要特別推介這個相信是<哈豆>自製的鮮莓醬。酸酸甜甜的配在肉肉的肉燥和炸豬扒上能除去飽滯和油膩感,不要以為它只是配角哦!!

總結:分店沒有令我失望之餘,環境和食物的賣相更有作出了進步和調整,但價錢依然是十分大眾化,一定會繼續支持。💪🏻💪🏻💪🏻
蘋果眉妹(蘇打醋飲)
柯華田豆漿
紅油三彩水餃
2019-07-10 1224 瀏覽
想念台灣的味道…✈話說我每年都會去至少一次台灣,但今年因為工作關係,抽唔到時間飛返轉💔 心裡面條台灣蟲已經蠢蠢欲動,因此朋友介紹左間台灣餐廳俾我🙂 餐廳老闆係台灣人,講國語真係好親切,加上牆壁畫左好多台灣景點,即時有如置身喺台灣一樣😊😉-☆ 路邊攤小香腸 HKD$32/4條完全同台灣路邊既小香腸一樣💕 好好食呀!微微既香甜味道,肥瘦比例平均,不油也不膩,很喜歡🤗-☆ 鮮梅佐炸豬扒肉燥飯 HKD$59豬扒炸得十分香脆可口,淋上特製既鮮梅汁,味道竟然出奇地夾!肉燥份量亦很多,唔會好咸,用嚟撈白飯食就最正啦👍-☆ 冰火芝士佐鹹酥雞 HKD$39金黃既鹽酥雞上面淋上一層厚厚既車打芝士醬,芝士係凍嘅,配上熱辣辣既鹽酥雞,一凍一熱做到冰火效果,令雞塊更為滋味😋-☆ 哈豆鮮果茶&仙草奶凍 HKD$39&$42鮮果茶係一大壺,入面好多不同水果,倒入預備既杯仔,可以慢慢嘆😊 仙草奶凍裡面有一大球仙草波波,仙草配奶凍都係第一次飲,估唔到咁夾👍-總括而言,好開心又多一間台灣味道既餐廳收藏,價錢大眾化富滿滿台灣人情味,好有返左家鄉既感覺💕💕
想念台灣的味道…✈

2019-07-06
仙草奶凍
  • 鮮梅佐炸排骨飯
6天前 0 瀏覽
今日去了郵輪碼頭,回去時經過觀塘吃午飯,朋友就帶我去這一間隱藏在工廠大廈內的台灣店。如果不是朋友帶我去,真是想不到一道普通鐵閳後隱藏食店!朋友是平時上班午飯時間來吃,跟假期的餐單不同,所以我們都沒有叫任何飲品。不知道為什麼台灣最近興起「古早味」潮流,就連餐單都有,我就試一試。古早味蝦燒肉燥飯⭐️⭐️⭐️⭐️一上菜就覺得裝食物的「筲箕」好有特色,份量剛剛好,我喜歡配的醬汁是百香果,酸酸甜甜,很開胃,就算吃肉燥飯都不覺得膩。店內環境不錯,朋友說店內的相都是老闆在台灣拍攝,很有台灣風味!

古早味蝦燒肉燥飯
⭐️⭐️⭐️⭐️

古早味蝦卷肉燥飯
燒牛肉湯麵
2019-12-08
古早味蝦卷肉燥飯
燒牛肉湯麵
  • 百香果糖檸雞飯
逢甲鹹酥雞肉燥飯經慢火細熬富鹹香既魯肉汁☺️魯肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷淋上飯中每一口都回味在心☺️🍚而另外加配既香腸充滿著豬肉既甘油香🤤鹹酥雞沾上份量剛好既炸粉炸香🐔🔥食落唔會太厚粉之餘😋炸得剛剛好唔會太過燶乾哂身☺️食落肉質都算滑嫩Juicy的😋🐔-肉燥時菜滷肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷嫩綠既唐生菜淋上濃郁既滷肉汁😆食落更加香味Juicy🥬😆-五香滷蛋滷蛋食落都夠滑嫩
逢甲鹹酥雞肉燥飯
五香滷蛋
滷蛋食落都夠滑嫩
2019-10-23
2019-11-21 44 瀏覽
好耐無去過台灣,有點掛念台灣美食,每次去台灣必去夜市品嚐各種美食,尤其係鹽酥雞同埋炸雞皮;所以前兩日放工去觀塘apm商場附近既“哈豆”食返一d正宗台灣美食。首先點一碗台灣腸乾伴麵,台灣腸分開上碟,一份有三條,每條表面燒得香脆,內裡Juicy,台灣腸特別在帶點甜味道,十分好味,而乾伴麵軟硬程度剛剛好,咸淡亦適中。百香果糖檸雞飯其實係咸酥雞飯,另配百香果醬及檸檬,再加半隻滷水蛋和其他配料如醬瓜,非常豐富,鹽酥雞香脆好味,用帶甜既百果醬中和熱氣感,絕對合襯。我個人十分喜愛鹽酥雞,所以食完百香果雞飯後再加點一個逢甲咸酥雞,雞件大小適中,香脆好味得離唔會油膩。另外小食點左哈豆瓜紅醋醬瓜,青瓜新鮮,香脆爽口,清一清口腔熱氣感,感覺清新。跟主食加配飲品會減10蚊,我就點左鮮搾檸檬椰果多多,益力多加埋大糧椰果再加入少許檸檬汁,解渴得離又好味,而且份量相當多。最後食埋甜品鮮果四季巴斐,兩大雪糕球放面,中層係新鮮雜果,底層仙草果凍,剩係賣相都已經吸引,多重口感,必食推介。

2019-11-20 21 瀏覽
工廈出名多餐廳,今晚去試下位於觀塘駿業里的台灣餐廳-哈豆。入到去已經俾壁畫吸引,位置寬敞,適合閑聊。點了一個台式藥膳清香鍋(一人份量),配料有牛肉、關廟麵、娃娃菜、米榚、芋頭、金菇、丸、麻薯、蟹柳等,湯底濃郁,食材新鮮入味。另外,紅油三彩水餃是粟米、韭菜、高麗菜水餃,上菜温度微暖,建議用火鍋加熱,紅油味道香而不辣。鹽酥雞一般,皮薄,調味足夠但肉質不滑。飲品方面點了凍拿鐵及鮮榨檸檬椰果多多,清新解渴。下次可以再食!

飲品方面點了凍拿鐵及鮮榨檸檬椰果多多,清新解渴。

下次可以再食!
2019-11-19
  • 藥膳火鍋
2019-11-11 34 瀏覽
我地係2點幾到,過左食飯時間,唔洗等位。哈豆係寫好紙仔決定想要咩,再去櫃台落單比錢。哈豆的design好正,畫咗啲台灣景點係牆上面,又有老闆自己影的蒔𥚃沙灘,令我都好想即刻飛番轉台灣!紅燒牛肉肉燥飯 ($56)紅燒牛肉食落唔辣,但又保留咗佢本身紅燒牛肉嘅嗰種香味,加埋肉燥送飯一流。鹽酥雞肉燥湯麵 ($58)鹽酥雞岩岩炸起,上枱的時候仲熱辣辣,口感好鬆脆。加$3轉左新竹米粉,米粉食落好爽彈。再加$4加沙茶,呢個沙茶醬比較特別,食落好有"大澳"風味,入面有蝦米。路邊攤小香腸 ($32)呢個台灣香腸好正,拍得住台灣街邊果啲,佢烤到外面好脆,好似喺bbq燒完出嚟咁樣。香濃麻醬時菜 ($22)呢個食法好新奇,生菜加麻醬,都幾得意。下次黎會試埋個肉醬,有肉好似個口感同味道會好啲。葉月豆漿紅茶叫左哈豆的招牌豆漿紅茶,跟餐免費,同出面的台式奶茶唔同係哈豆用豆漿代替奶精,健康好多。百香果綠茶QQ (珍珠+椰果) (跟餐+$12)百香果酸酸甜甜咁,加埋珍珠同椰果好正。

我地係2點幾到,過左食飯時間,唔洗等位。
哈豆係寫好紙仔決定想要咩,再去櫃台落單比錢。

紅燒牛肉肉燥飯

紅燒牛肉肉燥飯 ($56)
鹽酥雞肉燥湯麵

新竹米粉

鹽酥雞肉燥湯麵 ($58)
鹽酥雞岩岩炸起,上枱的時候仲熱辣辣,口感好鬆脆。
加$3轉左新竹米粉,米粉食落好爽彈。
路邊攤小香腸

路邊攤小香腸 ($32)
香濃麻醬時菜

香濃麻醬時菜 ($22)
葉月豆漿紅茶

葉月豆漿紅茶
百香果綠茶QQ

百香果綠茶QQ (珍珠+椰果) (跟餐+$12)
百香果酸酸甜甜咁,加埋珍珠同椰果好正。
2019-11-09 42 瀏覽
觀塘出名多好野食,今日黎到比間隱密的台灣餐廳,要係停車場再撘lift上去。餐廳佈置有心思,牆上畫滿台灣著名景點的油畫,好種去台灣旅遊好舒適寫意的感覺。🧡鮮梅炸排骨飯$59店員建議先食粒鮮梅,清清味蕾,再食炸排骨飯。台灣的排骨飯都係酥炸豬扒,外皮酥脆,但豬扒有D乾。🧡豪華刀客牛肉湯面 $72豪華果然係同平時唔同,超級厚切牛展,超有口感又入味,再配上台灣入口的花之丸和貢丸,份量十足。🧡路邊攤小香腸 $32我係勁鍾意食台灣香腸,外皮脆而且肉味非常香濃,烤得非常好👍🏻👍🏻👍🏻又不會像台灣烤得非常油膩🧡魚鬆肉燥時菜 $30平時比較少食油麥菜,再配上魚鬆肉燥更濃味🧡鮮檸檬🍋椰果 多多$32有隻茶杯仔比你,可以一杯杯慢慢享受☺️☺️☺️益力多加檸檬🍋,酸酸甜甜非常開胃,未食主食已經飲咗幾杯😂😂😂🧡桂圓紅棗茶 $28天氣轉涼咗,飲熱的紅棗茶必定係養生之選,好啱女仔

🧡鮮梅炸排骨飯$59

🧡豪華刀客牛肉湯面 $72

🧡路邊攤小香腸 $32

🧡魚鬆肉燥時菜 $30
平時比較少食油麥菜,再配上魚鬆肉燥更濃味

🧡鮮檸檬🍋椰果 多多$32

🧡桂圓紅棗茶 $28
天氣轉涼咗,飲熱的紅棗茶必定係養生之選,好啱女仔
  • 鮮榨檸檬椰果多多
  • 路邊攤小香腸
2019-11-03 48 瀏覽
今天剛好在APM廣場附近逛逛,我了便在OpenRice中看到這間鄰近APM的台灣食店,好像幾吸引便前來一試。事不宜遲,馬上食評!豪華刀客牛肉湯麵, $72賣相不俗,而且在遠方已經聞到陣陣的湯底味,吃上去也沒有令我們失望,台灣麵跟湯底的配合天衣無縫,喜歡吃牛肉麵的一定要來試試!牛肉超大份,而且肉身偏軟,非常好味!古早味蝦捲飯,$59這個滷肉飯我在香港吃過之中數一數二的好味,配上脆卜卜的蝦卷吃到停不了下來。炸物拼盤, $49如果你有食物選擇困難症,便一定要試試這個炸物拼盤,他有齊了各種特色的台灣小吃,非常適合一班朋友分享。蒜蓉厚片吐司, $49這味甜品真的超超超好味,個人覺得最佳食用方法就是把雪糕塗上蒜蓉吐司上一口一口吃,雪糕不會蓋過蒜蓉吐司的味道,有保留到朱古力和雲呢拿的雪糕甜味,這味甜品我給一百分。總括而言,這間食物的質素在觀塘之中是常常之選,而且價錢平民,性價比非常高!
事不宜遲,馬上食評!

豪華刀客牛肉湯麵, $72

古早味蝦捲飯,$59

炸物拼盤, $49

蒜蓉厚片吐司, $49
餐廳:哈豆 (觀塘)地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室第2️⃣次黎到哈豆食飯☺️,緊係食過返尋味先會黎啦😝,對上一次食台式火鍋🍲,今次就試下其他地道嘅台式料理鹹酥雞麻辣湯新竹米粉 $63新竹米粉果然比到我驚喜🎊,幼細得黎密密麻麻,同我地食開嘅米粉唔同🙅‍♂️,口感較爽滑,鹹酥雞唔會太鹹,外層鹹脆,內層入味好食😋,加埋微辣嘅湯底火粉一齊食就更滿足台灣滷水拼盤 $42拼盤有豆腐、滷蛋🥚、牛肉🐮、萬巒豬腳🐷同雞翼🐔,滷水味唔會太濃蓋過本身食物嘅味道,亦唔會食到口乾👅,牛肉非常厚,筋同肉嘅比例令牛肉充滿口感,雞翼同豆腐吸收哂滷水汁💦,夠哂滷味仲叫左杯去冰半糖嘅鮮奶綠茶🍼🍵,跟餐都只係加$8️⃣,鮮奶同綠茶互相撞擊下形成嫩滑解渴嘅茶飲🥤,半糖唔會好甜,個人覺得呢個甜度岩岩好
餐廳:哈豆 (觀塘)
地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

鹹酥雞麻辣湯新竹米粉 $63

台灣滷水拼盤 $42

2019-11-01
2019-10-30 39 瀏覽
跟姊妹到觀塘去選姊妹裙,一選便選到天黑😂😂😂 所以就在附近隨意選了間台式餐廳吃晚飯~餐廳面積很大,環境佈置溫馨,牆上掛滿仿植物,另一邊牆就畫上台灣最著名的地方的壁畫,很有特式。必點逢甲鹽酥雞~ 新鮮即炸,鹽酥味道很惹味,雞肉嫩滑,外皮則很酥脆。豐盛台灣牛肉麵~ 名乎其實超豐盛,份量很多🤣🤣 湯底牛肉味濃,而且有少少辣味很開胃。麵質彈牙有口感,而且配料都很多,有厚厚的牛𦟌、牛丸、貢丸、墨魚丸、滷水蛋和蘿蔔。牛𦟌和蘿蔔都炆得很軟腍很入味👍🏻👍🏻鮮梅佐炸豬排肉燥飯~ 超巨型的豬排,不過略嫌豬排切得太大塊,有點難一口吃進口來。白飯上面鋪滿了大量肉燥汁,正呀😛點了主菜再點飲品有減$10的優惠,真的好抵,因為本身價錢已經不貴,絕對是性價比高的餐廳。我點了打卡之選~ 阿華田豆漿。原來是將高濃度的阿華田冰放入豆漿內,好有趣的喝法,而且又好味道。另外再叫了鮮榨檸檬椰果多多~ 又是超大瓶的份量,酸酸甜甜的解膩一流。