2023-02-02 133 瀏覽
聽住係西營盤既朋友介紹話個lunch好食又抵,就嚟食個dinner睇下又如何~坐底先送上熱茶同熱毛巾,暖暖口暖暖手。環境乾淨企理,有日式x現代感。有口罩信封送上「stay well」字句外,筷子都好有心思,唔係普通木筷子,係日式花系列,靚🌸燒舞茸 $25Grilled Maitake mushroom木魚味好重,清到菇既青草味,但可以少啲。哈哈!另外,舞茸燒完都仲濕潤。蟹味噌小鍋•大根•海苔天婦羅 $98Crab miso with turnip & seaweed tempura好似蟹甲羅既味道,蟹肉都滿滿絲。大根係生生脆脆,海苔天婦羅又係另一款香脆。吉列日本三陸蠔•蟹肉他他醬 $128/兩隻Gillette oyster with crab meat tartar sauce季節刺身盛合 $588/八款,每款兩件Assorted seasonal sashimi platter我無單食拖羅,而係包住紫蘇葉。出奇地都幾配到,紫蘇味帶起拖羅比較厚實味感,少一份油膩。帶子好厚肉鮮味,帶少少青檸味清新少少。牡丹蝦晶瑩剔透,美味!新鮮山葵加一分。深海池魚肉就比較結實!真鯛好好味,肉質鮮帶根勁

燒舞茸 $25
Grilled Maitake mushroom

蟹味噌小鍋•大根•海苔天婦羅 $98

吉列日本三陸蠔•蟹肉他他醬 $128/兩隻

季節刺身盛合 $588/八款,每款兩件
帶子好厚肉鮮味,帶少少青檸味清新少少。
牡丹蝦晶瑩剔透,美味!新鮮山葵加一分。
深海池魚肉就比較結實!

真鯛好好味,肉質鮮帶根勁咁,皮炙燒過添口感!

煙三文魚忌廉芝士卷 $88
Smoked salmon & cream cheese roll

有點反傳統嘅感覺,用煙三文魚取締新鮮三文魚。可能意在更好結合忌廉芝士,忌廉芝士味道好濃厚。醬油飯,有啲似食飯團感覺。某三件有芥末籽點晴,幾特別!

燒宮崎A4和牛肉眼 $338
Grilled Miyazaki A4 Rib eye Wagyu

配汁有三款Wasabi根莖同芝麻辣椒同有小靈魂 - 炸蒜片!就算無汁都好味到震,入口即化既和牛就係爽!一樣可以食柚子大根漬。

五卵卡邦尼烏冬 $198
明太子Mentaiko、海膽 Uni、烏魚子 Bottarga、溫泉蛋 Poached egg、三文魚籽 Salmon roe

好creamy掛烏冬~雖然又海膽又不同魚籽,但唔會腥~

柚子雪芭
上層有柚子乾,旁邊有小丸子同紅豆。
  • 五卵卡邦尼烏冬
  • 燒宮崎A4和牛肉眼
離MTR只是數分鐘路程非常方便左手邊是4人以上座位及私隱度極高的包廂 裝修華麗聚會唔失禮而右手邊是吧枱位置 可以一邊欣賞師傅之手藝 一邊品嚐美食😚💰中高價位 但一分錢一分貨 食材新鮮及擺盤精緻 環境亦非常舒服 每道菜都有其細節位 🐮宮崎A4和牛他他 海苔天婦羅$128天婦羅見到師傅是即炸的 非常鬆脆 和牛他他當然一定要把雞蛋及醬汁一起攪勻食在海苔天婦羅上加上滑溜和牛他他 完美配配🍗燒阿波尾雞翼 兩隻$88本人對燒雞翼有私心 但呢度的燒雞翼又確實係做到外皮香脆而又保持肉汁🐠炙燒吞拿魚背肉 黑醋芝麻漬 $168 吞拿魚背肉是不含油脂的部位呈紅色 輕輕炙燒吞拿魚 再配以黑酢芝麻漬及紅洋葱 口感層次鮮明 好fresh好好味🍣辛味吞拿魚反卷$98最外層是即炸天婦羅脆脆 包住海苔及吞拿魚 再加上辛味沙律醬調味 簡單得來但好好食❣️🍱季節刺身盛合$588 深海池魚 金目鯛 帆立貝 牡丹蝦 大拖羅拖羅入口即溶油香爆發 深海池魚口感爽口帆立貝及帶子亦非常鮮甜 坐喺吧枱 留意到師傅一絲不苟的刀工味道方面 俾唔到缺點 扣減既2分 係價錢方面可以再稍為便宜少少會更完美🤣🐡北海道銀鱈魚西京燒$248 北海道產
離MTR只是數分鐘路程非常方便

拖羅入口即溶油香爆發 深海池魚口感爽口
帆立貝及帶子亦非常鮮甜
坐喺吧枱 留意到師傅一絲不苟的刀工

🐡北海道銀鱈魚西京燒$248
北海道產 好厚肉嫩滑 魚油香十足 本人口味覺得可以再燒得香脆啲 喜歡食脆邊魚皮

🐥花膠地雞肉棒$98
創新特別的菜式 但味道冇想像中咁特別 有啲中式嘅感覺~

🍨柚子雪芭
貼心贈送的 讓你解油膩
面頭的柿乾不只是裝飾 與柚子雪芭perfect match
2023-01-31 149 瀏覽
早幾日搵咗一間價錢中上嘅 ❥⧽和藏 ❥⧽食開年飯, 餐廳環境舒適, 我地坐 bar 枱位可以望住師傅整嘢食, 感覺好好。𓊈季節壽司盛合 $𝟻𝟾𝟾𓊉有8 款不同季節壽司, 有帆立貝, 海膽, 三文魚籽, 赤身, 穴子, 蜜金鯛, 深海池魚同赤蝦。每一款都好新鮮, 一開頭睇唔出係帆立貝, 原來切開咗一半平放。每一款都好鮮甜, 不過個人特別鍾情海膽同帆立貝。𓊈宮崎A4和牛壽喜燒 $𝟹𝟹𝟾𓊉A4 和牛好靚呀, d 雪花紋好吸引, 輕輕勺熟, 有好濃郁嘅和牛油脂香氣, 入口即溶, 蘸點埋溫泉蛋汁, 口感更順滑。壽喜燒鍋有高麗菜, 豆腐, 大蔥, 冬菇, 舞茸, 每一樣都清甜。𓊈五卵卡邦尼烏冬 $𝟷𝟿𝟾𓊉個人好鍾意食呢個卡邦尼烏冬, 五卵包括明太子, 海膽, 烏魚子, 溫泉蛋同三文魚籽, 烏冬煙韌, 味道非常 creamy, 每條烏冬都掛滿汁, 連埋海膽/ 三文魚籽一齊食, 口感好豐富。𓊈三元黑豚腩串 ✧ 日本芥末籽 $𝟽𝟾𓊉黑豚腩充滿油脂香, 肉同脂肪比例均勻, 口感爽嫩。𓊈蒲燒新鮮鰻魚 $𝟼𝟾𓊉鰻魚燒到好香, 肉質好軟腍。𓊈廚師長秘製吞拿魚下顎 $𝟿𝟾𓊉呢個吞拿魚下顎個樣雖然唔討好, 但係實在

𓊈季節壽司盛合 $𝟻𝟾𝟾𓊉

𓊈宮崎A4和牛壽喜燒 $𝟹𝟹𝟾𓊉

𓊈五卵卡邦尼烏冬 $𝟷𝟿𝟾𓊉

𓊈三元黑豚腩串 ✧ 日本芥末籽 $𝟽𝟾𓊉
黑豚腩充滿油脂香, 肉同脂肪比例均勻, 口感爽嫩。

𓊈蒲燒新鮮鰻魚 $𝟼𝟾𓊉
鰻魚燒到好香, 肉質好軟腍。

𓊈廚師長秘製吞拿魚下顎 $𝟿𝟾𓊉
呢個吞拿魚下顎個樣雖然唔討好, 但係實在太! 好! 味! 喇! 肉質好嫩滑, 啖啖肉又軟腍, 真係好推薦!

𓊈燒舞茸 $𝟸𝟻𓊉
舞茸有獨特香氣, 口感爽脆。

♡♡ 整體食物都高質, 樣樣都好好味, 店員有禮貌, 服務又好好, 值得推介!
2023-01-31 34 瀏覽
在港澳碼頭附近找到一家新開的高水準居酒屋地方不大但有格調 我們二人坐在板前位另外還有普通坐位和可以容納約八人的包廂 適合好友聚會看到是日料理長精選有幾款飛機魚和海鮮我們就選了赤貝和梭子魚品嘗一下即開原隻赤貝果然夠鮮甜爽脆 一人一隻剛剛好梭子魚廚師推介油脂比較豐富 輕輕炙燒過後更能吃到兩種口感魚肉細緻幼滑 炙燒過的位置魚油香氣突出酢製蕃茄靜崗蕃茄配上醋啫喱 清爽開胃宮崎A4和牛他他賣相超吸引 和牛粒油脂豐富肉質甜美和蛋黃拌勻加在天婦羅紫菜片同吃 口感豐富鵝肝海膽紫蘇卷一口咬下 鵝肝的油香就在口腔裡噴發還有海膽的鮮 這個真的大力推薦宮崎A4和牛壽喜燒油花超豐富真正入口即溶 加了温泉蛋口感更滑溜蔬菜吸了壽喜燒湯汁超好吃華味鳥柚子蘿蔔這一道也是超驚喜 雞肉結實嫩滑一定要配上酸酸辣辣的蘿蔔茸另外還點了一些串燒鹽燒牛舌芯 口感嫩滑爽彈燒蕃薯、舞茸最後以清新的柚子雪芭作結人均800左右 出品高質 服務用心 值得推介
在港澳碼頭附近找到一家新開的高水準居酒屋

燒蕃薯、舞茸

最後以清新的柚子雪芭作結
人均800左右 出品高質 服務用心 值得推介
2023-01-30 34 瀏覽
.🔺 和藏 (上環)呢間餐廳係朋友推薦,試完真係覺得無介紹錯🤤每款菜式都好高質,大家記得bookmark🤭餐廳環境舒適,坐位闊落🙌🏻設有吧枱,亦有一間包廂房間👍🏻👍🏻可以一班朋友包廂暢飲🤭.吉列明太子雞翼🐤非常酥脆,唔會太過油膩!調味岩岩好,非常惹味的小食😝.串燒order左2款🤞🏻蒲燒新鮮鰻魚係必點!外皮脆到索索聲,咬落滿口脂肪十分肥美😻鹽燒牛舌心亦都好厚切,牛味濃郁😋.宮崎A4和牛他他·海苔天婦羅🍤和牛加左蛋黃後非常滑溜,加上洋蔥粒完全無腥味!配搭脆脆的海苔口感豐富,又係必點推介😝.宮崎A4和牛壽喜燒🐗和牛有3大片,口感十分軟淋🤤火鍋仲配搭大量蔬菜🙌🏻.季節刺身盛合🐠共有5款刺身,每款都好新鮮😆最愛就係拖羅👍🏻.五卵卡邦尼烏冬🍝五卵係代表明太子、海膽、烏魚、三文魚籽、溫泉蛋😋呢個fusion配搭好夾,就算食到飽飽地都好快清左😂
🔺 和藏 (上環)
鹽燒牛舌心亦都好厚切,牛味濃郁😋
季節刺身盛合🐠共有5款刺身,每款都好新鮮😆最愛就係拖羅👍🏻
2023-01-27 34 瀏覽
這餐廳,非但冇得輸,重係一定要再黎!「餐具和食物在日本料理中是相融且相成的。」這句出自一位blogger 的話,卻充分展現在這餐廳裡。陪曾體驗:我不懂食具出處,但握在手承載熱茶、顯著貴氣的陶瓷杯;精緻擺放超新鮮生魚片、伴有嬌嫩花瓣的陶瓷碟,都加添像身處日本享用高檔餐廳的體驗。它是主角:特別值得一提,是加在麵豉湯裡面的碎豬肉,嫩口得很,不像配湯的「閒雜」,更像是湯一樣的主菜。尊重廚師的舞台:唯一不足的,是一小節:員工把新鮮剛買回來的蔬菜食材,在吧檯後的地面隨地一放。雖然不是貴價食材,但也應該秉承對食物的專重,好好放。況且吧檯前的食客,會把廚師做菜的地方,當成廚師的舞台,台上總不能變亂攤子吧!

這餐廳,非但冇得輸,重係一定要再黎!

陪曾體驗:

它是主角:

尊重廚師的舞台:

雖然不是貴價食材,但也應該秉承對食物的專重,好好放。
2023-01-27
這家開了數個月的日本餐廳當日坐Bar 檯可以同大廚傾偈💬同埋問當日有咩推介?即刻即場整裝修以木系同不同色彩的日式提燈高高掛給人一種溫馨 舒適的感覺談心/同朋友聚會/ 工作上交流都很合適每道菜都有一定細緻度相信我 一定會相機食先‪( ・̆༥・̆ )‬!◝✩ ••┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ෆ ••┈┈┈┈┈┈┈┈┈֒ ⋆꙳ ┊︎⋆꙳𝙈𝙮 𝙊𝙧𝙙𝙚𝙧⸝⸝⸝ 日本生蠔 • 三文魚籽 • 帆立貝 • 柚子酸汁 188⸝⸝⸝ 宮崎A4和牛他他 •海苔天婦羅 128⸝⸝⸝ 宮崎A4和牛壽喜燒 388 ⸝⸝⸝ 華味鳥•柚子蘿蔔 118⸝⸝⸝ 拖羅刺身 108/1⸝⸝⸝ 廚師長秘製吞拿魚下顎 98⸝⸝⸝ 柚子雪芭 ⸝⸝⸝ 鹽燒牛舌芯78 ⸝⸝⸝ 燒冬菇 25⸝⸝⸝ 燒蕃薯 25⸝⸝⸝ 燒舞茸25𝗦𝘂𝗻𝘁𝗼𝗿𝘆 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗚𝗼𝗹𝗱 (380𝗺𝗹) 🍺 68𝗦𝘂𝗻𝘁𝗼𝗿𝘆 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 (380𝗺𝗹) 🥃68◝✩ ••┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ෆ•• ┈┈┈┈┈┈┈┈֒ ⋆꙳ ❛ 日本生蠔 • 三文魚籽 • 帆立貝 • 柚子酸汁 刺身鮮味十足帆立貝係我食過以來最爽口嘅一次૮( ฅ́˘ฅ̀ )ა慢慢細嚼品嚐粒粒三文
這家開了數個月的日本餐廳
當日坐Bar 檯可以同大廚傾偈💬
同埋問當日有咩推介?即刻即場整

裝修以木系同不同色彩的日式提燈高高掛
給人一種溫馨 舒適的感覺
談心/同朋友聚會/ 工作上交流都很合適

每道菜都有一定細緻度
相信我 一定會相機食先‪( ・̆༥・̆ )‬!
┊︎⋆꙳𝙈𝙮 𝙊𝙧𝙙𝙚𝙧

細緻得中層係有柚子肉
旁邊有白玉配紅豆作伴碟
解膩一流💕

❛ Suntory Premium 金啤 黑啤
食串燒怎能不order 啤酒盡興呢?
「一金一黑 唔該!🙏🏻」🍺𖦹‎' ‐ '𖦹

• 宮崎A4和牛他他
  • 鹽燒牛舌芯
  • 燒蕃薯
2023-01-21 28 瀏覽
星期五晚上,最正就係去居酒屋飲下酒嘆下日本野!今次朋友揀咗嚟呢間和藏,都幾期待!我地先叫咗一set Sake Flight ,有四款清酒,根據香氣和濃度「薰爽純熟」分類,可以配搭唔同菜式。前菜漬蕃茄 小巧細細粒好可愛 味道幾清新酸酸地,作開胃前菜一流。炙燒吞拿魚背肉經黑醋芝麻漬,作為頭盤送下酒,幾正!秋刀魚刺身 咁岩呢個時候秋刀魚當造,好肥美。配上特製醬汁,每啖都係幸福感!燒阿波尾雞翼外皮燒得香口,內層滑溜,保留肉汁。廚師長秘製吞拿魚下顎 呢個部位比較少地方食到,經燒過後,魚油甘香,非常好味!福崗和牛雜鍋 熱辣辣味道唔錯,比較少喺香港居酒屋見到,值得一試!五卵卡邦尼烏冬以明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽撈埋一碟,材料好豐富,口感非常creamy,味道相當好食!

炙燒吞拿魚背肉
經黑醋芝麻漬,作為頭盤送下酒,幾正!

燒阿波尾雞翼
外皮燒得香口,內層滑溜,保留肉汁。

廚師長秘製吞拿魚下顎
呢個部位比較少地方食到,經燒過後,魚油甘香,非常好味!

福崗和牛雜鍋
熱辣辣味道唔錯,比較少喺香港居酒屋見到,值得一試!

五卵卡邦尼烏冬

✨上環 - 和藏✨:慶祝紀念日,專登預約咗新開既高級日式料理餐廳,全新木系裝修、環境舒適、連廁所麵好靚。:位置喺正港澳碼頭對面,落船即刻可以食好西。:推薦🤞🏼因為可以感受到師傅用熱誠烹調食物,食材特別,一入門口會見到玻璃櫃入邊放咗是日海鮮精選,近份海鮮仲識郁,非常新鮮。:挑選三款海鮮,原隻原條即切—————————————————————🥢日本生蠔超巨型、長過手掌、肉質爽口、味道較咸鮮:🥢粒貝北海道冬天盛產,切成薄片,超爽口,可以點海鹽、壽司豉油、青檸汁,fresh爆。:🥢池魚原條切片、擺盤極精緻、口感爽、簡單配薑蓉蔥花已經吊出鮮味:熟食———🥢A5和牛大概5成熟,口感軟綿、入口即溶、脂肪比例平衡,有兩種醬,一款係蒜豉油芝麻撈成醬,乾蒜味香,另外係新鮮wasabi,令和牛味道層次昇華。:🥢鵝肝海膽紫蘇卷配紅酒無花果新鮮炸起既脆口紫蘇卷,超酥脆,包住海膽、鵝肝,另外仲有一舊醃製嘅紅酒無花果解膩:🥢吞拿魚下顎非常少見嘅食材,以為冇乜肉食,點知原來都好大舊肉,師傅用wasabi +黑椒醃一醃,再焗到外層焦香,但一夾魚肉非常滑嫩,而且好多骨膠原。:🥢味淋魚乾 魚香味重、口感極好、濕濕地、微微暖
✨上環 - 和藏✨

位置喺正港澳碼頭對面,落船即刻可以食好西。

挑選三款海鮮,原隻原條即切
—————————————————————

🥢日本生蠔
超巨型、長過手掌、肉質爽口、味道較咸鮮

🥢粒貝

🥢池魚
原條切片、擺盤極精緻、口感爽、簡單配薑蓉蔥花已經吊出鮮味

熟食
———
🥢A5和牛

🥢鵝肝海膽紫蘇卷配紅酒無花果

🥢吞拿魚下顎

🥢味淋魚乾
魚香味重、口感極好、濕濕地、微微暖又夠軟,送酒一流

🥢Sake
餐廳提供超多種,分左日本區域,鍾意清酒既朋友可以嚟品嚐,由脷酒師挑選清酒組合。

甜品🍮
—————
柚子雪葩配一片柚子乾,最有誠意嘅地方係有醃製過嘅柚子乾,又咬口,清甜又香

2023-01-19 292 瀏覽
之前bookmark咗上環呢間高質居酒屋🏮,呢日終於有機會去🤤。裡面環境好舒服,日式裝潢有如置身日本🇯🇵~Omakase Lunch(6-Course Menu)和風野菜薯仔沙律新鮮蔬菜配上酸酸甜甜醬汁幾fresh🥗刺生:拖羅•蜜柑鯛•甜蝦蜜柑鯛帶點柑香好清甜,容易入口;拖羅甘香肥美,油脂分布似雪花❄️,入口即溶🤤;甜蝦味道較重,入口鮮甜🦐~松葉蟹肉•帆立貝•茶碗蒸足料、鮮甜又嫰滑嘅茶碗蒸😍,大大粒帆立貝鋪面,上面仲有黑松露醬作點綴~野菜豚汁材料滿滿嘅湯🍲,同其他餐廳嘅味噌湯完全唔同,呢碗湯內有好多蔬菜🥬,仲有豚肉薄片🐷,非常鮮甜~宮崎和牛壽喜燒 • 白飯($368)🥩和牛牛味濃郁,淥至9成熟都唔會韌,入口即化,滿滿幸福感🥰北海道西京銀鱈魚 •白飯($328)🐟魚肉鮮味有彈性,充滿魚油香味👍🏻和風雪糕聖代抹茶雪糕配上紅豆🍵🍨,為是日午餐畫上完美句號😋是日午餐碟碟都精緻高質,環境好舒服,今餐食到好滿足,下次要再encore🥰~

Omakase Lunch(6-Course Menu)

新鮮蔬菜配上酸酸甜甜醬汁幾fresh🥗

刺生:拖羅•蜜柑鯛•甜蝦
拖羅•蜜柑鯛•甜蝦

野菜豚汁

宮崎和牛壽喜燒 • 白飯($368)

🥩和牛牛味濃郁,淥至9成熟都唔會韌,入口即化,滿滿幸福感🥰

北海道西京銀鱈魚 •白飯($328)
北海道西京銀鱈魚 •白飯

🐟魚肉鮮味有彈性,充滿魚油香味👍🏻

和風雪糕聖代

抹茶雪糕配上紅豆🍵🍨,為是日午餐畫上完美句號😋

拖羅•蜜柑鯛•甜蝦
北海道西京銀鱈魚 •白飯
2023-01-18 35 瀏覽
季節刺身盛合($588)拖羅入口即溶,深海池魚同帶子爽口新鮮,甜蝦鮮甜,好滿足!炙燒吞拿魚背肉。黑醋芝麻漬呢個前菜我勁鍾意!吞拿魚外皮有芝麻,上面有紅洋蔥,同香蔥碎,識落酸酸地,又食到吞拿魚嘅鮮味,開胃一流!鵝肝海膽紫蘇卷一睇到有鵝肝同海膽就忍唔住一定要嗌😍第一次一啖食晒兩樣咁正嘅野,估唔到係咁夾架!另外外皮炸到香脆,加埋本身紫菜嘅脆嘅口感,好似上咗天堂咁😂😂😂宮崎A4和牛壽喜燒鍋入面本來已經有雜菜、香菇、豆腐等,宮崎A4和牛有三塊,另外仲有溫泉蛋。和牛一睇就知非常好靚,有雪花紋理,可以配打好咗嘅溫泉蛋食又得,就咁食又得,我就鍾意五點揀啦,因為更加品嚐到牛本身嘅味道🥰燒野菜($25+$25)我哋叫咗燒粟米同埋燒番薯。粟米唔會好難咬,好香甜!番薯口感好綿,五卵卡邦尼烏冬($198)五卵係包括明太子、烏魚子、三文魚子、雞蛋同埋海膽,我最鍾意嘅就係佢仲有櫻花蝦,令到口感同埋味道更上一層😍同朋友share食就最啱啦,自己一個食可能會有啲飽架
季節刺身盛合($588)
拖羅入口即溶,深海池魚同帶子爽口新鮮,甜蝦鮮甜,好滿足!

炙燒吞拿魚背肉。黑醋芝麻漬

鵝肝海膽紫蘇卷

宮崎A4和牛壽喜燒

燒野菜($25+$25)

五卵卡邦尼烏冬($198)
平時Omakase通常都係席前望住師傅去整一啲壽司🍣而如果鐵板燒就係有啲新鮮食材即刻燒同炒🔥但今次黎到Wakura Izakaya既特別之處係除左即叫即整外,另外所有野都會係你面前整🤩大開眼界。👨🏻‍🍳Omakase Lunch🧑🏻‍🍳呢款廚師發辦午市套餐係有1個前菜,刺身,蒸物,湯,主食同甜品總共6道菜🥢由頭盤到甜品都係坐係吧台位置望住廚房忙碌地準備食材👨🏻‍🍳所以成個用餐體驗都好特別。👉🏻Appetiser。和風野菜薯仔沙律👉🏻Sashimi 。拖羅,蜜柑鯛,甜蝦👉🏻Steamed。松葉蟹肉帆立貝茶碗蒸👉🏻Soup。野菜豚汁👉🏻Main🐒香蔥鹿兒島五花丼💰$298估唔到香蔥係可以咁入味,因為佢係連埋蒜頭同醬汁一齊炒過🧄所以食落keep到蔥花既口感之外又可以好入味,送飯真係岩岩好🥒而係呢啲微不足道既食材下就睇到店舖既細心之處同對待食物既認真😎。🐒燒A4宮崎和牛肉眼。白飯💰$488而呢款係當中最貴既一個Set,但真係真材實料,因為塊肉眼除左厚之外,仲係入口即溶🐮我地嗌左7成係岩岩好,完全唔會柴,而aside就有幾款醬汁可以沾,可以轉換下味蕾,唔會咁單調🥩。👉🏻Dessert。和風雪糕聖

👨🏻‍🍳Omakase Lunch🧑🏻‍🍳

👉🏻Appetiser。和風野菜薯仔沙律

👉🏻Sashimi 。拖羅,蜜柑鯛,甜蝦

👉🏻Steamed。松葉蟹肉帆立貝茶碗蒸

👉🏻Soup。野菜豚汁

👉🏻Main
🐒香蔥鹿兒島五花丼💰$298

👉🏻Dessert。和風雪糕聖代(抹茶紅豆)
整體好高質,難得唔洗返鄉下都食到咁好食嘅日本野,用料上乘(日本材料),價錢都好reasonable,睇得出嘅用心煮每一個菜式🌟係平時居酒屋食唔到嘅風味😋🌟宮崎A4和牛他他($128)有小小日、西fusion嘅beef tartare,好推薦呢個dish👍🏻 用A4和牛整成嘅beef tartare加埋炸咗嘅天婦羅紫菜,同埋蛋黃,mix埋好match!完全係beef tartare嘅fine level😋🌟吞拿魚下顎($248)平時比較少見嘅菜色同部位,出奇地好食!本身以為因為係「下顎」,所以食得要好小心,但完全係冇細骨,而係有好滑嘅吞拿魚肉同埋骨膠原位😍🌟灸燒吞拿魚背肉。黑醋芝麻漬($168)呢個係第一個上嘅菜色,吞拿魚上面有黑醋同埋洋蔥打開胃口,吞拿魚食落好fresh,有小小油脂感而d topping就正正balance返呢個感覺!🌟宮崎A4和牛壽喜燒($338)係壽喜燒呀😍 A4和牛嘅壽喜燒真係冇得輸,個鍋調得啱啱好,唔會太鹹或者太甜,仲有3大片佈滿雪花紋嘅A4和牛🤭⭐️北海道銀鱈魚西京燒($248)成日食魚類都好驚有骨,呢度食嘅西京燒一條骨都冇😂處理得好好!雖然係燒咗,但銀鱈魚嘅油

🌟宮崎A4和牛他他($128)

🌟吞拿魚下顎($248)

🌟灸燒吞拿魚背肉。黑醋芝麻漬($168)

🌟宮崎A4和牛壽喜燒($338)

⭐️北海道銀鱈魚西京燒($248)
成日食魚類都好驚有骨,呢度食嘅西京燒一條骨都冇😂處理得好好!雖然係燒咗,但銀鱈魚嘅油脂感會keep到,食落好滑😋

華味鳥。柚子蘿蔔($118)
好特別嘅雞肉+柚子蘿蔔,上呢個菜果陣店員話呢個菜色嘅亮點係個柚子蘿蔔蓉,要同雞塊一齊食,食落有小小辣,幾特別👌🏻

花膠地雞肉棒($98)
用花膠卷住嘅chicken stick,配埋特調醬沖同埋日本蛋,出奇地夾!
2023-01-13 289 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5農曆新年將至,趁著忙辦年貨、買年花、大掃除之前,就找間好評日式餐廳和老公撐枱腳兼一解思鄉情懷吧!上環「和藏」是The Drawing Room Concepts集團旗下最新開業居酒屋,主打選用優質新鮮海產及在地食材,提供新派創作料理。餐廳更自設海鮮展示櫃及開放式廚房,坐bar檯的話更可近距離欣賞廚師的手藝,而店員不時主動向我們介紹餐點、成材原產地和其特色,相當有意思~👨🏻‍🍳《廚師發辦六道菜午市套餐》👨🏻‍🍳🥗 和風野菜薯仔沙律蔬菜非常新鮮,薯仔沙律軟綿滑溜,甜酸汁味道很配🍣 拖羅、蜜柑鯛、甜蝦刺身魚生新鮮度爆登,特別喜歡來自愛媛縣的蜜柑鯛,爽身魚肉帶著淡淡蜜柑香,感覺很清新🦀 松葉蟹肉、帆立貝、茶碗蒸頭一次吃如此豐盛的茶碗蒸,除了一般的雞肉、鮮菇和香濃滑溜的蒸蛋,最吸引的當然是松葉蟹肉和帆立貝,兩者的鮮甜再配上少量黑松露醬,果然把茶碗蒸味道推到另一個境界🍵 野菜原汁像極日本家庭風味的野菜湯,讓人胃口大開🍨 和風雪糕新地帶果肉粒的柚子雪糕,加上畫龍
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

👨🏻‍🍳《廚師發辦六道菜午市套餐》👨🏻‍🍳

🥗 和風野菜薯仔沙律
蔬菜非常新鮮,薯仔沙律軟綿滑溜,甜酸汁味道很配

🍣 拖羅、蜜柑鯛、甜蝦刺身

🦀 松葉蟹肉、帆立貝、茶碗蒸

🍵 野菜原汁
像極日本家庭風味的野菜湯,讓人胃口大開

🍨 和風雪糕新地
帶果肉粒的柚子雪糕,加上畫龍點睛的一小片柚子蜜餞,整體清新又可口

(自選主菜)
💋 精選燒物拼盤。白飯 ($288)
老公本來要點壽喜燒,但我提議他點這款燒物拼盤果然沒讓他後悔。串燒牛舌芯、地雞肉棒、明太子雞翼、豚肉、椎茸,還有青椒仔和粟米,全部燒得香噴噴,味道調配得宜,份量又多,推介推介~

💋 海の幸四色丼 ($468)
我則點了四色刺身丼,賣相已震撼全場,惹來其他食客的艷羨目光。海膽非常新鮮,松葉蟹肉質鮮甜,帆立貝有嚼勁,三文魚籽粒粒晶瑩脆口,加上已調味的日本米飯底,像把整個海洋的鮮味吞進口中,大滿足!

✨ 整體:高質日式居酒屋 ✨
✅ 用料新鮮,食品質素有保證,份量足,CP值高
✅ 地理位置方便,日式摩登裝潢感覺愜意,適合一家大小、情侶、朋友相聚
2023-01-08
2023-01-13 284 瀏覽
Pretty, simple, artsy & tasty Japanese food filled with soul 呢間喺上環開業5個月的新派日式居酒屋,環境舒服食材講究、菜式擺盤美感十足、食物味道和水準不俗。今次朋友特地book位同我食個早嘅團年飯Appetizer酢製蕃茄 > 先付蕃茄味道像生果般清甜,墊底的啫喱清酸開胃Japanese Halfbeak Sashimi 針魚刺身> 個人頗喜歡這個白身魚刺身、針魚是緊接著秋刀魚的秋冬季魚鮮。擺盤清楚見到針魚的廬山真面目:魚身細長有著的尖尖的魚嘴,剔透閃亮的银白色魚肉口感細密彈牙,味道淡麗卻不失甜美,以餐廳特製柚子酸汁佐食能完美地帶出清爽的魚脂香Aji/Horse Mackerel Sashimi 薄切池魚> 相比針魚、池魚魚味無疑更濃味鮮,肉質緊實爽口、甘香的魚油入口齒頰留香Chika Tempura 公魚天婦羅> 來自北海道的公魚是一種高蛋白質低脂肪的海鮮,有多春魚影子味道更為細緻;師傅巧妙地以竹籤先固定公魚擺尾的樣子、蘸上炸漿時打開魚鰭,酥炸之後啲公魚天婦羅好似向住我個口咁猛游埋嚟!入口甘香

Appetizer
酢製蕃茄

> 先付蕃茄味道像生果般清甜,墊底的啫喱清酸開胃

Japanese Halfbeak Sashimi

Aji/Horse Mackerel Sashimi

Chika Tempura
公魚天婦羅

> 來自北海道的公魚是一種高蛋白質低脂肪的海鮮,有多春魚影子味道更為細緻;師傅巧妙地以竹籤先固定公魚擺尾的樣子、蘸上炸漿時打開魚鰭,酥炸之後啲公魚天婦羅好似向住我個口咁猛游埋嚟!入口甘香鬆化、魚仔細細但食到甘甜的魚春。薄薄的金黃色炸漿入口酥鬆不膩,碟底綴以綠茶鹽和岩鹽排成的川流圖案,食時蘸“燒鹽”令公魚更香口

Grilled Minced Chicken Skewer stuffed with Fish Maw
花膠地雞捧

> 食得出唔係交嚟嘅貨色。外面包著大片花膠炆到好腍好滑、一咬落去啲骨膠原很黏口,裡面的雞肉口感嫩滑有雞味亦juicy,混入的雞軟骨不會過多而搶咗地雞肉香,個香濃醬汁幾鮮味,當然個日本太陽蛋都幾香

Stewed Fried Okinawa Agu Pork Trotter
汁燒沖繩阿古豬蹄

> 女士恩物非點不可,其實男士都會大愛。「阿古豬」是沖繩的本土黑豬,呢個豬蹄用筷子一夾即開、豬皮香酥肉質軟嫩簡直係骨膠原大補給!記得試埋旁邊店家醃製漬蘿蔔,酸甜得宜爽脆解膩

Pickles
漬物

> 兩款漬物由師傅自家醃製很有心機味道天然:柚子味櫻桃蘿蔔切成花狀口感鬆化清甜不嗆喉,梅肉醃青瓜爽脆有梅清新果香

Grilled Tuna▪︎Sesame & Balsamic Vinegar
炙燒吞拿魚背肉・黑醋芝麻漬

> 黑醋芝麻漬豐富了吞拿魚的口感:炸蒜薄脆和芝麻很甘香脆口、芽蔥紫洋蔥新鮮爽脆、黑醋入口溫醇味帶甘甜後韻微酸,而燒過邊的吞拿魚皮香肉軟,整體味道很對口

5 Eggs Carbonara
- Mentaiko▪︎Uni▪︎Bottarga▪︎Poached Egg▪︎Salmon Roe
五卵卡邦尼烏冬

> 固名思意有5種蛋為主食材,分別是明太子・海膽・烏魚子・溫泉蛋・三文魚籽;用明太子醬和巴馬臣芝士燴烏冬再洒上烏魚子粉末,加入酥脆櫻花蝦、紫菜、海膽和溫泉蛋,烏冬滑溜之餘卻無滯膩感,難怪當晚見多枱客人都有點這款烏冬

Dessert
甜品

> 綠茶雪糕配櫻花白玉、柚子柿餅,幾精緻的甜品。雪糕creamy有淡淡茶甘味、紅豆粉糯白玉少甜、柚子柿餅口感有少少煙韌帶柚皮果香

Suntory Premium Gold

炙燒吞拿魚背肉黑醋芝麻漬/漬物