2022-12-23 95 瀏覽
今日跟好耐無見嘅朋友去左上環一間樓上日式居酒屋食飯。 餐廳以木系裝修,好有日本居酒屋嘅味道,尤其坐bar 檯更可跟廚師傾計。 餐廳更設有一間超夢幻嘅VIP房,天花掛滿好多許願燈,以圓形設計一間VIP房好特別。適合見客時使用,好高級嘅感覺。鵝肝海膽紫蘇卷 $148 紅酒漬無花果配鵝肝海膽紫蘇卷。首先食到鵝肝味,之後嚐到海膽味。 紫蘇葉包住海膽同鵝肝拎去炸。 好有創意嘅一款炸物。季節刺身盛合$588店主根據季節時令決定提供邊款刺身盛合包括:北海道帆立貝 - 晶凝通透非常鮮甜蜜甘鯛 - 非常新鮮,肉質通透深海池魚- 非常新鮮,肉質通透拖羅- 非常肥美,油脂豐富,入口即溶,吞拿魚味好出牡丹蝦-晶凝通透嘅蝦肉,肉質彈牙,食落好爽口,好新鮮,好重蝦味,好大隻。燒阿波尾雞翼(兩隻)$88雞翼燒到金黃色,外皮超脆,雞肉非常爽口彈滑,好重雞味。雞翼燒到金黃色外皮趣雞肉非常滑亂口感非常一流。吞拿魚下顎 $98店主極力推介,因為好少日本居酒屋有得食吞拿魚下顎,我哋亦都未試過,所以就叫咗嚟食。 佢將整個吞拿魚下顎拎去炸,食落去有啲似三文魚腩嘅感覺。 好多脂肪,好補骨膠原,好濃吞拿魚味道。三元黑豚腩串,日本芥末

鵝肝海膽紫蘇卷 $148

季節刺身盛合$588
店主根據季節時令決定提供邊款刺身

盛合包括:
北海道帆立貝 - 晶凝通透非常鮮甜
蜜甘鯛 - 非常新鮮,肉質通透
深海池魚- 非常新鮮,肉質通透
拖羅- 非常肥美,油脂豐富,入口即溶,吞拿魚味好出

燒阿波尾雞翼(兩隻)$88

吞拿魚下顎 $98

三元黑豚腩串,日本芥末籽(一串)$78
黑豚肉非常肥美,燒到金黃色,豚肉好彈牙好新鮮,好重豬肉味。

Blue sky soda(左)/ 柚子乳酸梳打(右)
正如飲品嘅名字Blue Sky 一樣, 望落去天藍色好給晴,心情即時好舒服,乳酸味好出。 另一杯柚子味好清新,再配上乳酸味,酸酸甜甜。估唔到咁match。

宮崎A4和牛壽喜燒 $338
有三片宮崎A4和牛,脂肪比例均勻,顏色非常之新鮮。烚完之後,牛肉入口即溶,超重牛味。再吸埋壽喜燒嘅醬汁,牛肉更添鮮味。 在鍋內亦放滿豆腐、黃芽白、日本草菇做配菜,非常健康。

柚子味雪芭 陪 柿乾
柚子味超出,非常fresh 及清甜。食完所有肥膩嘢嚟一杯柚子雪芭好解油膩!

呢間餐廳服務真係好好,每一次佢等我哋食完先再上下一道菜,唔會令到食物凍晒。最尾仲送上飯後甜品非常貼心。大時大節,都會再約朋友上來試埋個omakase 套餐。
2022-12-19
  • 鵝肝海膽紫蘇卷
  • 季節刺身盛合
  • 吞拿魚下顎
2022-12-21 23 瀏覽
今次同另一個朋友放咗工去食日本菜,揀咗呢一間,雖然間鋪唔大,但係環境幾好,服務都幾貼心。佢分類都幾多下,所以我哋每樣都試少少,一共叫咗大概10樣,整體都唔錯,其中有幾款我自己幾鍾意。第一款一定係呢個吉列明太子雞翼🥹,其實我唔算係好鍾意食明太子,但係我都覺得唔錯。你見到佢脹卜卜咁, 入面超多明太子,重要本身已經去咗骨,好方便。另外我覺得啲串燒都唔錯,雞翼燒得幾乾身,番薯好軟糯,幾好食。而呢一款炸富山灣白蝦我真係第一次食,第一次食咁細既炸蝦🤣,紫菜味好香,味道佢偏鹹少少,好啱餸酒。而呢一款西京燒銀鱈魚係我嘅最愛,真係強啲推薦要食呢一款👍。份量比我想像中大,魚肉好滑好入味,個皮都燒都好脆,呢款一定要食。最後仲叫咗個壽喜燒同埋湯烏冬做主食,鍾意佢嘅湯底幾鮮甜,好多菜好清甜😆,最後食埋啲熱嘢個胃好舒服,啱晒冬天嘅時候叫嚟食。其實本身我哋係想來食嗰個龍蝦二食,可惜佢已經做完,冇得再叫,唔知佢幾時會再推出呢。

適逢紀念日,特登Book呢間日本料理,果然冇令人失望​最令人驚喜嘅係佢哋嘅清酒Set🍶 出面好少見,按清酒果香味同烈度排序「薰、爽、醇、熟」,一次過可以試晒四款酒,店員仲會教你配搭邊一類食物,真係好細心​另外最想讚佢哋嘅北海道銀鱈魚西京燒!真係好好味,估唔到個燒物食落可以甘鮮嫩同香口,賣相唔係最吸引,但係味道一流​刺身盛合都係時令野,有牡丹蝦、帶子,、深海池魚、拖羅等等,推薦大家要試下配唔同清酒款,比較一下配酒同原味,會發覺鮮味同油脂會更平衡​難得一場嚟到,特登叫咗個特別少少嘅花膠地雞肉棒嚟打卡,味道唔係想像中咁特別,但創意分爆燈,不妨一試​見到個海膽卡邦尼意粉同宮崎和牛壽喜燒,所以叫咗嚟試下,味道唔錯,不過如果兩個人食就開始有啲full,有多個人一齊share就更加prefect
適逢紀念日,特登Book呢間日本料理,果然冇令人失望

清酒Combo薰爽醇熟

北海道銀鱈魚西京燒

刺身盛合都係時令野,有牡丹蝦、帶子,

刺身盛合

花膠地雞肉棒

宮崎和牛壽喜燒
五卵卡邦尼意粉

2022-11-30
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
花膠地雞肉棒
宮崎和牛壽喜燒
五卵卡邦尼意粉
2022-12-19 16 瀏覽
呢間上環型格居酒屋有自設海鮮展示櫃,仲要勁高水準!慶祝/紀念日去實冇死🤪宮崎A4和牛他他 配海苔天婦羅和牛他他正到傻,一定要叫thanks🙏🏻唔好食可以打我🤪食落口差唔多入口即溶,加埋脆口嘅海苔天婦羅好有口感好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)和牛冇比海苔搶fo,兩者好平衡,好想食多碟🙏🏻季節壽司盛合 有八件壽司同埋三件卷物,全部都好鮮甜肥美🙏🏻 拖羅好肥美冇筋的,好食廚師長秘製吞拿魚下顎見到好多人話好食就叫黎試下~油脂味好出,肉質都幾鬆軟,用咗芥末調味,都好食嘅但冇好食到好誇張咁五卵卡邦尼鳥冬五卵有明太子、海膽、烏魚子、雞蛋、三文魚子,仲有好多櫻花蝦~店員好細心話呢個比較膩所以最後先幫我地上(*¯︶¯*)每條烏冬都沾上醬汁,超濃超creamy,所以好夠味!海膽份量都好鮮甜~Overall好高質叫咩都冇伏🙏🏻係分好食同更好食🙏🏻希望成日食都可以食到咁高質嘅餐廳🙏🏻阿門

宮崎A4和牛他他 配海苔天婦羅

季節壽司盛合

五卵卡邦尼鳥冬

2022-12-19 21 瀏覽
同媽咪去上環Omakase Lunch今次係6個Course 頭盤係和風野菜薯仔沙律Creamy薯蓉好味又飽肚沙律菜好fresh又健康 再嚟刺身拖羅、甜蝦同深海池魚厚肉鮮甜,肉同油脂亦分佈得好好,口感好rich再嚟松菜蟹肉 • 帆立貝 • 茶碗蒸除以上仲有黑松露、帶子、冬菇、雞肉,好足料飲野菜豚汁湯肉汁湯充滿白蘿蔔同埋豆卜營養又好飲Main叫咗三重吞拿魚有拖羅、吞拿魚赤身同拖羅蓉三種完全唔同嘅吞拿魚口感拖羅有飽滿嘅油脂,吞拿魚赤身肉質紮實拖羅蓉則入口即溶三重口感好滿足燒A4宮崎和牛肉眼 • 白飯薄切嘅和牛肉眼面頭脆、入邊半生熟肉質直頭滑溜,好味食完覺得好幸福最後甜品係和風雪糕聖代日本宇治綠茶雪糕加紅豆甜入心大滿足
同媽咪去上環Omakase Lunch

今次係6個Course

頭盤係和風野菜薯仔沙律
Creamy薯蓉好味又飽肚
沙律菜好fresh又健康

再嚟刺身
拖羅、甜蝦同深海池魚
厚肉鮮甜,肉同油脂亦分佈得好好,口感好rich

再嚟松菜蟹肉 • 帆立貝 • 茶碗蒸
除以上仲有黑松露、帶子、冬菇、雞肉,好足料

飲野菜豚汁湯
肉汁湯充滿白蘿蔔同埋豆卜
營養又好飲

Main叫咗三重吞拿魚
有拖羅、吞拿魚赤身同拖羅蓉
三種完全唔同嘅吞拿魚口感
拖羅有飽滿嘅油脂,吞拿魚赤身肉質紮實
拖羅蓉則入口即溶
三重口感好滿足

燒A4宮崎和牛肉眼 • 白飯
薄切嘅和牛肉眼面頭脆、入邊半生熟
肉質直頭滑溜,好味

大滿足
2022-11-25
午餐
2022-12-16 23 瀏覽
📍和藏炙燒吞拿魚背肉•黑醋芝麻漬 $168一共有五件 上面嘅黑醋芝麻漬食落酸酸甜甜呑拿魚背肉亦都好新鮮同鮮甜 做前菜唔錯味淋魚乾 $78魚乾即點即燒 食落好惹味🤓 季節刺身盛合 $588一共有五款時令刺身 每款有兩片~小編最喜歡拖羅 厚身之餘 仲幾鮮甜🤓 其他刺身都幾新鮮😆辛味吞拿魚反卷 $98呢款大推!一共有六件 外面脆脆包住吞拿魚肉口感食落好正🥰 而且辣度有得調整 唔驚好辣花膠地雞肉棒 $98花膠包住雞肉棒 咬落去肉汁豐富 再配生雞蛋同醬油一齊食👍🏻👍🏻華味鳥•柚子蘿蔔 $118雞肉皮燒到好脆 雞肉唔會好鞋 再配柚子味蘿蔔一齊食 酸酸甜甜幾特別廚師長秘製吞拿魚下顎 $98熱辣辣上枱 吞拿魚入面肉汁豐富 皮仲好脆五卵卡邦尼烏冬 $198五卵包括明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋同三文魚籽撈勻一齊食好濕潤 烏冬都彈牙 口感creamy😍大家有興趣嘅可以碌落下面睇店舖詳細資料✨
📍和藏

炙燒吞拿魚背肉•黑醋芝麻漬 $168
一共有五件 上面嘅黑醋芝麻漬食落酸酸甜甜
呑拿魚背肉亦都好新鮮同鮮甜 做前菜唔錯

味淋魚乾 $78
魚乾即點即燒 食落好惹味🤓

季節刺身盛合 $588
一共有五款時令刺身 每款有兩片~
小編最喜歡拖羅 厚身之餘 仲幾鮮甜🤓 其他刺身都幾新鮮😆

再配柚子味蘿蔔一齊食 酸酸甜甜幾特別

廚師長秘製吞拿魚下顎 $98
熱辣辣上枱 吞拿魚入面肉汁豐富 皮仲好脆

五卵卡邦尼烏冬 $198
五卵包括明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋同三文魚籽
撈勻一齊食好濕潤 烏冬都彈牙 口感creamy😍

大家有興趣嘅可以碌落下面睇店舖詳細資料✨
  • 辛味吞拿魚反卷
2022-12-16 23 瀏覽
呢間日式居酒屋只係開咗一個月左右,暫時未多人識,經過真係唔太顯眼,但食物質素幾高質,加上員工服務態度都好好,有返鄉下嘅感覺😂🌝季節刺身盛合 $588盛合包括:拖羅、油甘魚、蜜柑鯛、帆立貝、牡丹蝦刺身非常新鮮,拖羅油脂豐盛,入咗口即溶,而帆立貝亦都好嫩滑鮮甜🤤🌝日本生蠔.三文魚子.帆立貝.柚子酸汁 $188生蠔雖然唔算特別大隻但非常厚肉,食落好鮮甜,再配埋三文魚子同帆立貝,一啖食落去多重口感🌝五卵卡邦尼烏冬 $198「五卵」即係海膽、明太子、烏魚子、三文魚子同溫泉蛋,配料非常豐富,簡直係口感嘅顛峰,尤其海膽好鮮甜🤤食落好滿足🌖福岡和牛雜鍋 $288第一次食日式和牛雜鍋,同港式相比,呢個口味清啲,食完都唔會口渴,仲可以瘋狂飲湯添,而佢嘅配料都好足,有牛腩、豆腐、白蘿蔔等冬日最岩食熱鍋🌝吞拿魚下顎 $98燒過嘅吞拿魚油脂被逼出,食落好香🤤成個口腔都被油脂包圍

呢間日式居酒屋只係開咗一個月左右,
暫時未多人識,經過真係唔太顯眼,
但食物質素幾高質,加上員工服務態度都好好,
有返鄉下嘅感覺😂

🌝季節刺身盛合 $588
盛合包括:拖羅、油甘魚、蜜柑鯛、帆立貝、牡丹蝦
刺身非常新鮮,
拖羅油脂豐盛,入咗口即溶,
而帆立貝亦都好嫩滑鮮甜🤤

🌝日本生蠔.三文魚子.帆立貝.柚子酸汁 $188
生蠔雖然唔算特別大隻
但非常厚肉,食落好鮮甜,
再配埋三文魚子同帆立貝,
一啖食落去多重口感

🌝五卵卡邦尼烏冬 $198
「五卵」即係海膽、明太子、烏魚子、三文魚子同溫泉蛋,
配料非常豐富,
簡直係口感嘅顛峰,
尤其海膽好鮮甜🤤
食落好滿足

🌖福岡和牛雜鍋 $288
第一次食日式和牛雜鍋,
同港式相比,呢個口味清啲,
食完都唔會口渴,
仲可以瘋狂飲湯添,
而佢嘅配料都好足,有牛腩、豆腐、白蘿蔔等
冬日最岩食熱鍋

🌝吞拿魚下顎 $98
燒過嘅吞拿魚油脂被逼出,
食落好香🤤
成個口腔都被油脂包圍

2022-12-15 19 瀏覽
Happy Friday梗係要搵間餐廳Relax下啦!朋友推介上環高質居酒屋,主打不同種類的居酒屋美食,有刺身、炸物、串燒、鍋物等選擇,唔想諗仲可以選擇Omakase。🍲野菜豚汁味道濃郁吃嘅麵豉湯,配料豐富,有白蘿蔔同埋豆卜,真心好好飲!🔸季節刺身盛合🐠🦐季節刺身盛合,有深海池魚、蜜柑鯛、帆立貝、牡丹蝦、拖羅,非常新鮮,特別是蜜柑鯛,推薦!👍🏻🔸廚師長秘製吞拿魚下顎吞拿魚塊燒得外脆內嫩,滿滿骨膠原,肉質非常嫩滑,入口即溶,好似吃緊蟹膏一樣,配菜的醃大根都好好味!😋😋🔸鵝肝海膽紫蘇卷🍖值得推介嘅炸物,外層酥脆,有滿滿鵝肝同海膽嘅香味,紫蘇葉帶點清香感,伴碟有紅酒🍷浸無花果,酸酸甜甜,配搭有心思!🔸五卵卡邦尼🍝五卵包括有明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚子,配搭好特別,十分creamy,三文魚子爽口增加口感,每條烏都掛滿醬汁。🔸花膠地雞肉棒 花膠包住自家製嘅雞肉棒,煙靭柔軟好入味,配上日本蘭王蛋黃,真係吃完再想吃!😋✳️整體食物質數高,環境舒適,服務體貼,廚師用心製作,值得再去!

🍲野菜豚汁

🔸季節刺身盛合🐠🦐

🔸廚師長秘製吞拿魚下顎

🔸鵝肝海膽紫蘇卷🍖

🔸五卵卡邦尼🍝

🔸花膠地雞肉棒

2022-12-14 119 瀏覽
☆ 和藏上環干諾道西48號干諾中心1樓✦ 宮崎A4和牛他他 配海苔天婦羅和牛他他真係好正,撈埋個蛋黃增加濕潤感,連埋海苔天婦羅一齊食好夾。✦ 煙三文魚忌廉芝士卷頂頭係日式芥末子,整個組合都好夾。✦ 福岡和牛雜鍋入面有好多野食呀,有牛腸、牛柏葉、牛舌、牛肚、蘿蔔、雜菜,好豐富好好味呀~仲令我好掛住福岡tim (´༎ຶོρ༎ຶོ`)✦ 花膠地雞肉捧呢個係花膠包住雞肉,然後入面仲有d雞軟骨,點埋蛋黃,幾重口感,好食又特別!✦ 燒阿波尾雞翼外脆內嫩,唔會燒到乾爭爭。✦ 北海道銀鱈魚西京燒銀鱈魚滑捋捋,好多肉汁,如果塊皮再脆d就更加正,不過而家都好味。✦ 五卵卡邦尼烏冬五卵意思應該就係明太子、海膽、烏魚子、雞蛋、三文魚子,入面仲有好多櫻花蝦。好濃味,烏冬好掛汁,店員建議先試1,2啖,然後加少少豉油,引返海鮮啲鮮味出嚟,又真係另一番風味。✦ 炭燒鱈魚乾居酒屋必叫系列,脆卜卜,送酒一流!✦ Suntory Premium Gold有送酒小食咁就緊係要有酒,啤酒夠凍已經贏晒,仲要斟到咁靚仔,面泡綿密細緻,好正!✦ 甜品柚子sorbet配杮乾,好清甜,食完野清口腔一流!呢到環境好舒服,好鍾意呢到會慢慢一樣一樣食

☆ 和藏
上環干諾道西48號干諾中心1樓

✦ 宮崎A4和牛他他 配海苔天婦羅

✦ 煙三文魚忌廉芝士卷
頂頭係日式芥末子,整個組合都好夾。

✦ 福岡和牛雜鍋

✦ 花膠地雞肉捧

✦ 燒阿波尾雞翼
外脆內嫩,唔會燒到乾爭爭。

✦ 北海道銀鱈魚西京燒

✦ 五卵卡邦尼烏冬

✦ 炭燒鱈魚乾
居酒屋必叫系列,脆卜卜,送酒一流!

✦ Suntory Premium Gold

甜品
柚子sorbet配杮乾,好清甜,食完野清口腔一流!

呢到環境好舒服,好鍾意呢到會慢慢一樣一樣食物咁上,見到你差不多食完先上下一樣,同埋服務都好好,有下次!最後仲有甜品送,真係抱住個肚腩好滿足咁離開啦(๑˃̵ᴗ˂̵)
  • 花膠地雞肉捧
2022-12-11 16 瀏覽
鵝肝海膽紫蘇卷 $148完全冇諗過呢款鵝肝海膽炸物係咁好食嘅😍 鵝肝嘅濃厚口感以天婦羅形式炸成,內藏淡淡海水海膽味,兩款都係本身就好creamy嘅食材,再用香脆紫蘇葉包裹住,作為前菜真係刺激到食慾呀🤤季節壽司盛合 $588呢個季節壽司盛合有八件壽司同埋三件卷物,見到呢個價錢都知道唔惹少🤪 全部都好鮮甜肥美,而且處理得好乾淨🤔 就算唔洗點豉油,都感受到壽司原本嘅鮮味,好出色🫢煙三文魚忌廉芝士卷(六件)$88好少見會有煙三文魚卷物,有別於平時食開嘅普通三文魚芝士卷🍣 以煙三文魚包覆住嘅方式來呈現,其煙薰嘅味道更突顯忌廉芝士嘅咸香🧀 呢款卷物性價比好高🤩宮崎A4和牛壽喜燒 $338不慚係宮崎A4和牛🥩 烚一烚一食入口,果然入口即化,和牛味道濃烈,口感相當柔軟,真係食極都唔夠‼️ 而且鍋中仲含豐富蔬菜、菇類,菇蔬都吸引哂壽喜燒汁嘅精華,真係又健康又好食😋五卵卡邦尼烏冬 $198呢碟五卵卡邦尼烏冬,有齊晒明太子、海膽 、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽☺️ 見到呢個組合就知道好邪惡😝 輕輕吉穿溫泉蛋🥚 蛋汁再混合埋卡邦尼醬汁,蛋味奶油味都非常滿意🥰 每條烏冬都掛住creamy嘅醬汁同埋鮮甜海膽,真係啖啖都大
鵝肝海膽紫蘇卷 $148

季節壽司盛合 $588

煙三文魚忌廉芝士卷(六件)$88

宮崎A4和牛壽喜燒 $338

五卵卡邦尼烏冬 $198
呢碟五卵卡邦尼烏冬,有齊晒明太子、海膽 、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽☺️ 見到呢個組合就知道好邪惡😝 輕輕吉穿溫泉蛋🥚 蛋汁再混合埋卡邦尼醬汁,蛋味奶油味都非常滿意🥰 每條烏冬都掛住creamy嘅醬汁同埋鮮甜海膽,真係啖啖都大滿足呀🥳
2022-12-09 28 瀏覽
充滿和風氣息嘅居酒屋,坐bar枱可望住師傅精心炮製菜式,視覺上先享受一番!👉🏻炙燒吞拿魚背肉•黑醋芝麻漬$168呑拿魚共五片,鮮味滿溢,醬汁好開胃!👉🏻蟹味噌小鍋• 大根 •海苔天婦羅 $98好香濃嘅蟹膏,海苔天婦羅脆卜卜,但無熱氣感,蘿蔔亦好甜!👉🏻鵝肝海膽紫蘇卷 $148鵝肝同海膽都係我至愛,兩者夾埋一齊食真係未試過,味道岀奇地夾,口感好豐富!👉🏻炸富山灣白蝦•海苔咖哩粉 $98非常酥脆,細細條蝦仔,食唔停!👉🏻日本生蠔•三文魚籽•帆立貝•柚子酸汁 $188生蠔肉質肥美,無腥味,配柚子汁好fresh!切片帆立貝鋪面,好食又好睇!👉🏻宮崎A4和牛他他 •海苔天婦羅 $128用生蛋黃攪勻,幼滑軟淋,有滿滿嘅油脂牛肉香!👉🏻廚師長秘製吞拿魚下顎 $98外表不討好,但食落口真係有入口即融嘅感覺,嫩滑到不得了!👉🏻福岡和牛雜鍋 $288呢個鍋好足料,有椰菜、牛脷、白蘿蔔、牛柏葉、蜂巢胃、橫隔膜同牛筋等,個湯亦好清甜!

👉🏻炙燒吞拿魚背肉•黑醋芝麻漬$168
呑拿魚共五片,鮮味滿溢,醬汁好開胃!

👉🏻蟹味噌小鍋• 大根 •海苔天婦羅 $98
好香濃嘅蟹膏,海苔天婦羅脆卜卜,但無熱氣感,蘿蔔亦好甜!

👉🏻鵝肝海膽紫蘇卷 $148

👉🏻炸富山灣白蝦•海苔咖哩粉 $98
非常酥脆,細細條蝦仔,食唔停!

👉🏻日本生蠔•三文魚籽•帆立貝•柚子酸汁 $188

👉🏻宮崎A4和牛他他 •海苔天婦羅 $128
用生蛋黃攪勻,幼滑軟淋,有滿滿嘅油脂牛肉香!

👉🏻廚師長秘製吞拿魚下顎 $98
外表不討好,但食落口真係有入口即融嘅感覺,嫩滑到不得了!

👉🏻福岡和牛雜鍋 $288
2022-12-09 54 瀏覽
最近上環開左間高級既日本料理,評價非常唔錯,適逢朋友生日,就帶佢黎試下啦!餐廳用左木系既日式設計,分左吧檯位同雅座。一入去就留意到有超大既窗可以望出街景,感覺開揚。天花上仲掛左一個個和風燈籠,好有情調。我地揀左坐吧檯位,可以清楚睇到廚師烹調既過程,廚師上菜既時候仲會同我地介紹每道菜式既特點添!而睇menu 個時,店員好貼心咁遞上熱茶、熱毛巾比我地抹手~✨鵝肝海膽紫蘇卷廚師用紫蘇葉包住鵝肝同海膽,再沾上炸漿去炸。紫蘇葉炸到好酥脆,而入面既鵝肝同海膽就呈融融地既狀態,口感好豐富。一入口係鵝肝既香、海膽既甜,最後回甘既係紫蘇葉既清新,層次豐富。✨宮崎A4和牛他他和牛他他上面有隻鮮黃既蛋,比你撈勻包住食。有唔少朋友都驚生食牛肉,但呢到係完全唔會有腥味,反而係淡淡既甜味,感覺比想像中light 。旁邊有四塊紫菜天婦羅比你包住牛肉食,紫菜天婦羅炸得好脆,配上滑溜既生牛肉簡直係一流既搭配!✨廚師長秘製吞拿魚下顎一上菜見到成舊煨番薯咁,外面又乾,心諗唔通中伏!但原來內有乾坤!一夾入到出乎意料地鬆軟,入面既油脂即刻湧現,閃爍住油光,入面啲肉非常soft,一入口就融化,而外層既肉並唔係乾,而係焦脆。廚師只

✨鵝肝海膽紫蘇卷

✨宮崎A4和牛他他

廚師長秘製吞拿魚下顎
一上菜見到成舊煨番薯咁,外面又乾,心諗唔通中伏!但原來內有乾坤!一夾入到出乎意料地鬆軟,入面既油脂即刻湧現,閃爍住油光,入面啲肉非常soft,一入口就融化,而外層既肉並唔係乾,而係焦脆。廚師只輕輕咁用鹽調味,吊出吞拿魚既鮮。極力推介!

✨ 季節刺身盛合
師傅會揀時令既刺生黎做,所以次次黎都唔同。今次就有蜜甘鯛、牡丹蝦、深海池魚、拖羅。魚生固之然新鮮,但仲有好多驚喜!深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,尤其師傅輕輕燒左表面,味道更豐富。蜜甘鯛既肉超級tender,甜得黎之餘仲真係食到淡淡既甘橘香氣。

✨ 宮崎A4和牛壽喜燒
和牛都有三大片,鍋入面仲有小松菜、豆腐、舞菇、冬菇得配料,性價比都幾高。和牛非常出色,油脂豐富,轉眼就融係口入面。而壽喜燒既汁味道亦唔會過甜,食得舒服~

✨ 五卵卡邦尼烏冬
五卵指既係明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽,呢碟烏冬味道鮮美,間唔中又食到少少辣味,又會咬到三文魚籽既甜
。醬汁滑溜creamy ,鳥冬非常掛汁,食完非常滿足。

最後仲有柚子雪葩甜品,上面既柿餅用左一塊塊既柿子皮夾住,雪葩唔會好甜,仲會食到一粒粒柚子果肉,令人耳目一新,完美作結!
季節刺身盛合
宮崎A4和牛壽喜燒
五卵卡邦尼烏冬
柚子雪葩
2022-12-08 118 瀏覽
🏮上環和藏居酒屋,新開咗冇幾耐,店子主打不同種類的居酒屋美食,由刺身、炸物、串燒、鍋物等都有供應,加上一系列日本直送的清酒,最適合一班同事、朋友下班後的聚腳點。店子裝修有着傳統居酒屋風味,門一打開就是一排吧枱,對着開放式的廚房,一邊可以欣賞師傅手藝,非常治㢏,另外幾張二人至四人枱,仲有兩個房間,如果多人可以一班朋友book房開心一下😃今次我和友人選擇坐吧枱,一邊飲酒一邊傾偈,而且食物質素甚高,每樣細細份,最啱我哋可以食多啲唔同嘅嘢👍🏻🍶▪️東洋美人地帆紅 720ml $ 500清酒當中算係相當抵飲,味道帶甜,好容易入口,非常適合女士享用,傾吓講吓好快就飲晒🐟▪️炸白飯魚·海苔咖哩粉 $ 68送酒佳品,師傅每天在街市挑選最肥美的白飯魚,今日嘅好大條,脆槳簿薄,炸得香脆🐠▪️深海池魚 2切 $ 76好厚切,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美🐔▪️華味鳥·柚子蘿蔔 $ 118原塊華味鳥雞髀扒,肉質煙靭有彈性,雞皮香口,重點係配上自家製嘅柚子蘿蔔蓉,清新又好食🐥▪️花膠地雞肉棒 $ 98第一次食到花膠包住自家製嘅雞肉棒,花膠煙靭柔軟好入味,包住手打雞肉棒,配上日本蘭王蛋黃,高貴又好食🐬▪️浦燒新鮮鰻魚 $ 68

🍶▪️東洋美人地帆紅 720ml $ 500

🐟▪️炸白飯魚·海苔咖哩粉 $ 68

🐠▪️深海池魚 2切 $ 76
好厚切,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美

🐔▪️華味鳥·柚子蘿蔔 $ 118

🐥▪️花膠地雞肉棒 $ 98

🐬▪️浦燒新鮮鰻魚 $ 68
鰻魚即係白鱔,非常新鮮,白鱔皮燒得非常脆口,肉質細緻爽脆,配上鰻魚燒汁,超美味

🫔▪️鵝肝海膽紫蘇卷 $ 148
必食推介,個人好喜歡紫蘇葉的味道,包住邪惡嘅鵝肝海膽再炸,雖然好邪惡,但鮮味十足

🐮▪️鹽燒牛舌芯 $ 78
爽脆非常,充滿牛舌的香氣,配上少少海鹽已經非常好食

🐔▪️燒阿波尾雞翼 $ 88
日本直送,細細隻但雞味香濃,雞皮香脆肉質細嫩,好喜歡連埋雞翼尖

🥦▪️燒青椒 $ 25 / 燒秋葵 $ 25
食咗咁多肉一定要食啲蔬菜,青椒和秋葵用鹽燒的方法,仍然保持蔬菜的細嫩,配上木魚絲,增添口感

🍜▪️五卵卡邦尼烏冬 $ 198
(明太子• 海膽• 烏魚子•溫泉蛋•三文魚籽)
呢個真係必食推介,烏冬非常彈牙,配上好Creamy 嘅卡邦尼醬汁,再加上鮮味十足嘅配料,尤其係海膽同烏魚子嘅味道,完全好食到唔停得口

🍧▪️柚子雪芭
最後奉上完美嘅甜品,雪花柚子味非常出色,食到淡淡的柚子皮,再配上味道煙靭清甜嘅柚子光,清甜又好食

• 燒阿波尾雞翼
  • 花膠地雞肉棒
👍🏻 日本生蠔、三文魚籽、帆立貝、柚子酸汁好特別嘅一道前菜 生蠔殼作為器皿 除咗生蠔🦪上面仲放左粒粒飽滿嘅三文魚籽、切粒嘅鮮甜嘅帆立貝 食落口非常滿足 整個口充滿海水鮮味😋👍🏻 鵝肝海膽紫蘇卷紫蘇葉包住鵝肝 而鵝肝有海膽 再用油炸嘅方式烹調 味道不錯 咬落去香氣爆發 油脂滿滿 但唔會太油膩😎👍🏻 北海道銀鱈魚西京燒充滿魚油香味 而且廚師好細心 將銀鱈魚嘅魚骨起左 食落口啖啖肉 外層魚皮燒至脆身 好正❤️👍🏻 串燒即叫即燒🔥 串燒熱辣辣上檯 燒過嘅味道好香 材料新鮮 以下串燒可以一試!✅ 蒲燒新鮮鰻魚✅ 燒阿波尾雞翼✅ 燒粟米👍🏻 宮崎和牛壽喜燒三大片嘅宮崎和牛 牛肉油脂分布均勻 入口又綿又滑 壽喜燒微甜 建議可以任由醬汁再煮野菜一會 讓它們儘情釋放甜味🥕🥬注意事項⚠️- 環境舒服 坐吧枱更加可以望住各位師傅用心烹調食材👀都係居酒屋一大特色
👍🏻 日本生蠔、三文魚籽、帆立貝、柚子酸汁

👍🏻 鵝肝海膽紫蘇卷

👍🏻 北海道銀鱈魚西京燒

👍🏻 串燒
✅ 蒲燒新鮮鰻魚
✅ 燒阿波尾雞翼
✅ 燒粟米

👍🏻 宮崎和牛壽喜燒

注意事項⚠️
呢間位於上環干諾道西新開的廚師發板店開張僅僅三個月,有位姐妹告訴我知是一間高質小店,定必會帶來驚喜給我。這麼利害!?身為吃貨小先鋒的我當仁不讓,馬上出發,為大家探清楚餐廳質素如何!.首先好重要一進入呢間餐廳,和藹可親嘅服務態度已經令我為一間餐廳大大加分,健談師傅的幽默風趣,亦都非常用心咁去搵我哋準備每一道菜,細心體貼嘅侍應力都無微不至咁詢問我哋有啲咩需要,有一點值得一提嘅是我們全程係沒有要求過侍應幫我們的水杯添茶水,但係由始至終我的水杯都是滿的,呢個服務,通常只會喺全港頂級嘅餐廳先會見到。.餐廳環境方面是走一個日式木系風格,座位寬鬆,整體簡潔大方,令人感覺舒服。.接下來介紹一下我哋今日試食嘅食物質素💁🏻‍♀️.🍅醋漬蕃茄 $60餐單上沒有提供的小吃,順帶一提餐廳附有很多餐單上沒有隱藏菜單,師傅會根據每個人唔同嘅口味去配合!我同食伴都十分喜歡酸酸甜甜嘅開胃菜,師傅聽到之後都即刻介紹呢一味頭盤比我地!用料明顯同坊間一般食開嘅有明顯分別!絕對感受到餐嘅誠意。.🥢灸燒吞拿魚背肉. 黑醋芝麻漬 $168灸燒吞拿魚背肉配黑醋芝麻漬,酸甜帶香,是接住接醋漬蕃茄後的開胃菜,味道非常的討好,令人一口接著一
接下來介紹一下我哋今日試食嘅食物質素💁🏻‍♀️
🍅醋漬蕃茄 $60
🥢灸燒吞拿魚背肉. 黑醋芝麻漬 $168
灸燒吞拿魚背肉配黑醋芝麻漬,酸甜帶香,是接住接醋漬蕃茄後的開胃菜,味道非常的討好,令人一口接著一口完全停不下來。
🐟秋刀魚生魚片 $188
捉緊秋刀魚的尾巴,秋刀魚嘅當造期係9初月至12月頭,現在正正係品嚐肥美的秋刀魚的最後召集🥁餐廳提供酸汁或豉油兩款選擇畀我哋,我同食伴一人鍾意一個食法,兩個都各有千秋,如果大家捉到呢條尾巴的話都建議你可以兩款都嘗試下!
🍣時令壽司組合 $588
八款不同的壽司最後配上拖羅蓉卷物是我們這次去嘅組合由於每次去嘅組合都未必一樣我就唔每款評價,但係整體嚟講每款壽司是確實的時令之選,每款都非常新鮮,紅醋壽司飯大小絕對無過大過小嘅問題,各方面都剛剛好,出色!
🐟北海道銀鱈魚西京燒 $248
推薦!佢嘅西京醬既味噌味道極為出色,吃得出完全不是用普通嘅味噌去醃製,然後銀鱈魚嘅火候掌握得非常好,令定他的嘅肉質口感一流,多一分為多,少一分為小。令人不禁想來多幾塊。
🥩宮崎 A4 和牛壽喜燒 $338
牛味好重,壽喜燒嘅配料都好足料,整體配搭好好。
🍜野菜湯烏冬面 $60
湯底極為出色,師傅先將香菇火烤一會迫出味道,令到食落去同平時食開嘅多咗一浸好香嘅香菇味,令到我哋有一個完美嘅結束。
唯一一個小缺點,就係窗外嘅景色末夠開揚,但是我們今天是來吃不是來選樓嘛,餐廳內部嘅裝修、頂級嘅服務、價錢合理的美食,令到呢間餐廳喺我心目中可以放喺十分前甚至係前三名嘅位置!係誠心推薦大家可以來一試下的一間餐廳
醋漬蕃茄
灸燒吞拿魚背肉. 黑醋芝麻漬