2019-03-02 56 瀏覽
網池刺身(半條) $118睇落似白身魚,但入口卻會散發出油香,薄切都feel到😍而且鮮甜沒有腥味~壽司盛盒(八件) $248我食咗帶子帆立貝、牡丹蝦、深海池魚同海膽,帆立貝入口嫩滑,牡丹蝦蝦肉飽滿且甜美、口感爽身,不會黏口;深海池魚肉質細緻鮮美;海膽creamy鮮甜無腥,全部都非常出色!吞拿魚赤身多數都有筋,值得一讚係師傅刀工不俗,順住個方向切,令客人食落唔會感覺有筋,可以享受到魚肉細嫩感!!下次絕對會Encore呢個盛盒。原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128呢排見呢個鰻魚飯上咗top 10,但我之前係覺得一般,因為燒得太干硬。不過鰻魚控嘅我,每次見到鰻魚飯都忍唔住點,重點$128呢個價錢原條係好抵食,順便試吓有無變好咗~佢呢隻汁唔係蒲燒汁嗰種甜甜的,係偏鹹嗰種,我自己就鍾意原汁原味,唔鍾意咁多醬汁,所以就要汁另上。今次鰻魚入口的確細嫩左,雖然尾巴部份都係比較焦硬,因為始終嗰啲位比較薄,不過keep到魚皮係煙韌。其他部位個魚皮入口即溶,相當肥美,肉質爽彈又細嫩,的確比上次出色好多!唯一要挑剔嘅就係飯,雖然係用日本米,但就偏硬,改善埋呢點就Perfect!蟹膏醬燒北海道帶子 $138呢個絕對
網池刺身(半條) $118

壽司盛盒(八件) $248
下次絕對會Encore呢個盛盒。

蟹膏醬燒北海道帶子 $138
呢個絕對係encore款,蟹膏醬份量一啲都唔孤寒,鮮甜唔會過鹹!帶子有四大粒,入口依然好嫩,處於七成熟嘅階段!而且非常厚身,絕對唔係普通帶子嗰隻!下面菇嘅份量都好多,少許牛油香,加上蟹膏醬撈埋一齊食簡直無得頂!
2K
2019-02-28 57 瀏覽
朋友話想食日本嘢,所以去呢間居酒屋。酒就唔該我哋,不過叫咗好多嘢食哈哈。芝士免治雞肉棒($48)有兩串,每串有半塊芝士🧀,比相象中大份,不過燒得唔太熱汁燒大白鱔($68)兩串份量比例少,味道一般,醬汁好濃味😎原條成田醬炭火燒鰻魚飯($128)好大份!飯差不多有兩碗🍚🍚,原隻鰻魚肥美甘香,食完已經飽!😫味噌蟹甲羅燒配蒜多士($118)多士烘得略過火。味噌蟹好好味,不過$118得四塊有啲貴🙈牛肉壽喜燒($98)最好味係呢個,菜又多🥬,牛肉都好高質,必叫!🥰明太子雞翼($48)炸得甘脆可口,明太子味都幾濃,唔錯👍🏻海膽壽司($38/件)賣相差啲,不過幾新鮮同甘甜😇火炙北海道帆立貝蟹膏卷($88)帆立貝同蟹膏味道幾新奇,可以一戰👍🏻白桃乳酸梳打好味,兩個人爭住飲😆

芝士免治雞肉棒($48)
有兩串,每串有半塊芝士🧀,比相象中大份,不過燒得唔太熱

汁燒大白鱔($68)
兩串份量比例少,味道一般,醬汁好濃味😎

原條成田醬炭火燒鰻魚飯($128)

味噌蟹甲羅燒配蒜多士($118)
多士烘得略過火。味噌蟹好好味,不過$118得四塊有啲貴🙈

牛肉壽喜燒($98)
最好味係呢個,菜又多🥬,牛肉都好高質,必叫!🥰

明太子雞翼($48)
炸得甘脆可口,明太子味都幾濃,唔錯👍🏻

海膽壽司($38/件)
賣相差啲,不過幾新鮮同甘甜😇

火炙北海道帆立貝蟹膏卷($88)
帆立貝同蟹膏味道幾新奇,可以一戰👍🏻

白桃乳酸梳打好味,兩個人爭住飲😆
2019-02-28 42 瀏覽
經過尖沙咀呢間居酒屋似乎唔錯,平日都好旺場,所以就同朋友黎試下黑松露溏心蛋黑松露夠香,溏心蛋既調味亦唔錯,唔會太咸芝麻雞翼即炸熱辣辣,肉質嫩滑,送酒真係一流三文魚、甜蝦刺身三文魚係厚切,一致認為性價比好高甜蝦又係好鮮甜海膽壽司雖然得一件,但海膽份量都幾多煙肉荔枝卷第一次見呢個配搭 又幾得意,荔枝甜甜地夠爽口鐵板泡菜芝士雞雞肉係無骨既 芝士就真係拉到絲 泡菜唔會太辣,好味原條成田醬炭火燒鰻魚飯真係好大條,上菜時嚇親 一個人食應該食唔晒 鰻魚配上大量醬汁,魚肉滑身,無咩碎骨,食得好安心

黑松露溏心蛋
黑松露夠香,溏心蛋既調味亦唔錯,唔會太咸

芝麻雞翼
即炸熱辣辣,肉質嫩滑,送酒真係一流

三文魚、甜蝦刺身
三文魚係厚切,一致認為性價比好高

甜蝦又係好鮮甜

海膽壽司
雖然得一件,但海膽份量都幾多

煙肉荔枝卷
第一次見呢個配搭
又幾得意,荔枝甜甜地夠爽口

雞肉係無骨既
芝士就真係拉到絲
泡菜唔會太辣,好味

原條成田醬炭火燒鰻魚飯
真係好大條,上菜時嚇親
一個人食應該食唔晒
鰻魚配上大量醬汁,魚肉滑身,無咩碎骨,食得好安心

2019-02-26
2019-02-27 46 瀏覽
琴晚想食鰻魚飯,我地即諗起味道樂!平日夜晚去都有好多客。..原條炭火燒鰻魚飯 $128條鰻魚堅大堅肥美😍特製醬汁好好味!食到美食,胃口特別好🤤👏🏻.壽司盛盒(8件)$248唔錯呢,又夠新鮮!最喜歡係帆立貝、海膽同大赤蝦壽司🤤.香炸薄脆魚片 $48第一次食,好特別🤣炸得好脆!一食愛上,而且好易會食唔停口!.三文魚腩刺身 $48新鮮又肥美😍三文魚腩壽司 $38芥辣八爪魚壽司 $38呢兩款壽司都掂呀🤤👏🏻

琴晚想食鰻魚飯,我地即諗起味道樂!
平日夜晚去都有好多客。

原條炭火燒鰻魚飯 $128

壽司盛盒(8件)$248

唔錯呢,又夠新鮮!最喜歡係帆立貝、海膽同大赤蝦壽司🤤
香炸薄脆魚片 $48

第一次食,好特別🤣炸得好脆!一食愛上,而且好易會食唔停口!
三文魚腩刺身 $48

新鮮又肥美😍
三文魚腩壽司 $38
芥辣八爪魚壽司 $38

呢兩款壽司都掂呀🤤👏🏻
1K
2019-02-26 424 瀏覽
今天來到尖沙咀行街街,朋友話之前食過一間唔錯既日本居酒屋,決定想同我去試試。味道樂居酒屋近地鐵N2出口,一出N2直行十步都冇就搵到間鋪。因為我地早早18:30到店,唔算多人,好快就有位,望望MENU,嘩,真係好多選擇呀,睇到花多眼亂。咁我地2條友參考下旁邊台既人食咩,我地叫咩既方法,因為格難真係飯香。大蔥特上吞拿魚腩卷 $78 吞拿魚每一舊SUSHI都分佈得好平均,吞拿魚食得出好新鮮,SUSHI入面係清新既青瓜絲,食落爽脆清甜。不錯既配塔!原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128咁大條既燒鰻魚我都係第一次見炸,仲長過我手掌呀!鰻魚不單肥美啖啖肉,上面還澆上甜甜的成田醬,每一啖飯可以吃到鰻魚和醬汁,絕對是大滿足!蟹膏醬燒虎蝦 $ 136 (2隻)差不多同我手掌咁長,好有份量!而且面頭完全被蟹膏覆蓋,足料!虎蝦燒得剛好,爽彈鮮味,啖啖肉,伴着蟹膏同吃,甘香鹹鮮,蟹膏份量也絕不少,值得一食。牛肉壽喜燒 $98湯頭好甜, 又有好多大大塊既牛之外, 還有大量菜, 菇, 洋蔥完全索唒壽喜燒嘅味, 牛肉滾左好耐都冇變韌。店員又主動提供豌仔比我地,我地飲唒d湯! 火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $ 88 廚師推介有帆

大蔥特上吞拿魚腩卷 $78

原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128

咁大條既燒鰻魚我都係第一次見炸,仲長過我手掌呀!

蟹膏醬燒虎蝦 $ 136 (2隻)

牛肉壽喜燒 $98
店員又主動提供豌仔比我地,我地飲唒d湯!

火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $ 88
廚師推介有帆立貝又有蟹膏, 一次過滿足唒兩個願望, 壽司飯包住松葉蟹棒, 味道由淡至濃, 蟹膏份量多,好足料!

三文魚sasimi $ 38
厚切三文魚新鮮,油脂充沛。

海膽壽司 $ 38
鮮甜無比的海膽,吃得很滿足。

2019-02-25
  • 大蔥特上吞拿魚腩卷
  • 蟹膏醬燒虎蝦
  • 牛肉壽喜燒
  • 火炙北海道帆立貝蟹膏卷
  • 三文魚sasimi
  • 海膽壽司
自從上次到過日本後,已有好長時間未到過了,很是懷念,特別是日式美食,幸好最近找到這家店,令我再次回味日式居酒屋的食物!先點了個加州反卷HKD58及醬油淮山漬HKD38這個小食醬油淮山漬很好吃,下面配上海藻,入口爽帶香加州反卷HKD58跟平常外面吃到的不同,食落口更有口感層次,賣相亦比外面吃到的大為不同,加上有6件之多,抵吃度十足刺身亦係必點吞拿魚赤身HKD78/3片厚切十分新鮮肥美甘香而且少了平常外面吃到的腥味我是真真正正吃到吞拿魚的甘香入口即溶般,令人回味而這個富士蘋果蟹子沙律HKD68更是令人吃爽甜鮮的富士蘋果雖然加了沙律醬,但亦不會感覺膩,沙律菜亦好新鮮份量十分大碟二人都足夠有餘另外這個廚司推介的靜岡一夜干燒的鯛HKD178吃過後簡直想再來一份外帶香口,內的肉質嫩滑,入口不濃不淡,口感跟質感恰到好處真的十分味美而這個一品料理亦係我每次到居酒屋非點不可味噌蟹甲羅燒配蒜多士HKD118味道跟往常外面吃到的大致相同,反而蒜多士跟別的有別,及平常會有侍應即席煮理吃了這麼多已經吃不下,因為某些食物份量很多(非小食類),但看到這個又很吸引,所以還得點了一客燒白飯魚乾HKD48一端上來已夠香,

先點了個加州反卷HKD58及醬油淮山漬HKD38

這個小食醬油淮山漬很好吃,下面配上海藻,入口爽帶香

刺身亦係必點
吞拿魚赤身HKD78/3片
厚切
十分新鮮肥美甘香
而且少了平常外面吃到的腥味
我是真真正正吃到吞拿魚的甘香
入口即溶般,令人回味

而這個富士蘋果蟹子沙律HKD68
更是令人吃爽甜鮮的富士蘋果
雖然加了沙律醬,但亦不會感覺膩,沙律菜亦好新鮮
份量十分大碟
二人都足夠有餘

另外這個廚司推介的靜岡一夜干燒的鯛HKD178
吃過後簡直想再來一份

外帶香口,內的肉質嫩滑,入口不濃不淡,口感跟質感恰到好處
真的十分味美

而這個一品料理亦係我每次到居酒屋非點不可
味噌蟹甲羅燒配蒜多士HKD118

燒白飯魚乾HKD48
一端上來已夠香,如配上清酒同吃更搭配,很不錯的佐酒小食

入口香脆,帶點鹹香,十分好吃!

這裡每項的選擇很多,味道討好,份量不少,定價公道,食物新鮮,值得再細嚐!
2019-02-24 56 瀏覽
最近男友工作很忙,難得今晚唔使加班,佢話同我食我至鍾意食嘅日本菜黎輕鬆一下一開始當然要食刺身先啦!餐廳有唔同嘅刺身組合,但我哋睇完餐牌最後都係決定散叫,因為我哋至鍾意就係食海膽同拖羅海膽應該係選用加拿大海膽,大大塊味道鮮甜,羅拖亦十分香口肥美另外店員向我哋介紹今晚嘅特選「日本小龍蝦」食落非常鮮甜,果然冇介紹錯!清酒煮蜆熟水準之作。串燒雞軟骨係男友嘅至愛,燒得十分香脆,而我就鍾意食日本小番薯,甜味十足!鹽燒大海蝦,肉質鮮嫩彈牙最後叫多咗個日式壽喜燒,牛肉肉味香濃,蔬菜鮮甜,呢餐真係十分之滿足呢!

清酒煮蜆熟水準之作。

鹽燒大海蝦,肉質鮮嫩彈牙

2019-02-20
  • 牛肉壽喜燒
  • 鹽燒雞軟骨
2019-02-24 55 瀏覽
行完K11出來行過對面就見到佢,外面嘅裝修都好有日本居酒屋嘅感覺,一向喜歡日系食物嘅當然要入去尋找一下個種感覺!餐牌上有好多選擇,但係呢個都真係必然推介,原條成田醬炭燒鰻魚飯$128,因本身好喜歡吃鰻魚,加上原條燒,配埋個醬汁份外滿足!一上枱先然就見到份量同賣相就係特長三文魚壽司嘅變大版,當然味道同份量係完全兩種口味!鰻魚肉質肥美軟熟,還要親熱入口,真係十分滿足!另一個就係份味淋魚干$38,魚干切成條狀,燒得十分香軟,入口軟熟入味,佐酒一流!而個香炸日本池魚仔$38,亦炸得十分香脆可口,原條池魚去炸,入口甘香脆口,唔會覺得太過油膩!而刺身都相對抵食三文魚三片$38,其實係平時出面酒店吃到嘅口感同味道,還要係厚切,而隻特大赤蝦$38亦十分大隻,而且肉質爽口彈牙夠晒口感!追加多兩件壽司,火炙左口魚邊$48,入口肥味,只能在口中溶化嘅感覺超正!最後加埋個最愛嘅明太子雞翼(2隻)$48,一咬只感覺到啖啖肉嘅感覺,完全嘅食肉狂嘅其中欣物之選!這裡嘅環境加埋食物就真係有點去了旅行嘅感覺!

這裡嘅環境加埋食物就真係有點去了旅行嘅感覺!
2019-02-24 43 瀏覽
朋友介紹下,星期五晚決定黎試下呢間位於K11對面既居酒屋;果然性價比高 + 選擇好多 + 仲好熱鬧添!雞泡魚碟仔、兔仔筷子座都好得意!我哋叫咗清酒,有得揀清酒杯,好開心!(btw獺祭50既300ml大概都係一百幾,係餐廳飲黎計價錢都幾不錯!)燒紫菜年糕****冇芝士餡嘅燒年糕,食落好濃醬油味,燒過後嘅紫菜亦都好香,煙煙軔軔 好適合我芝士泡菜雞肉鐵板*首先叫得鐵板一定要熱,但⋯⋯呢個充其量係「溫」,大失所望;雞肉質地其實唔錯,但係泡菜只得甜辣冇酸味,芝士又因爲唔夠熱所以無溶開,此鐵板睇黎只係當器皿/裝飾而已⋯ 都係唔好係日本餐廳叫疑似韓國菜⋯鰻魚飯!*****肥美到「嘩」一聲!雖然已經見到枱枱都有叫,但到自己有得食既時候都係幾興奮的鰻魚好香、淋、入味、又夠肥美,鰻魚皮既部份都好彈牙,醬汁可能多咗啲但可以自己撥走;唯一挑剔嘅係個米飯,我嫌佢偏濕所以可以乾身d(反正有鰻魚汁)鰻魚份量足夠三人份,我哋二人食完鰻魚飯已經飽晒最後壓軸出場嘅吞拿魚魚鮫*****本來以為係一個完美既彎彎魚下巴形狀(又係圖片只供參考嗎?)但原來已經斬件上份量唔太大,大概有四至五大塊。但係!!竟然越食發現越多肉,而且呢部

紫菜醬油燒年糕

燒紫菜年糕****

泡菜雞肉鐵板

芝士泡菜雞肉鐵板*
首先叫得鐵板一定要熱,但⋯⋯呢個充其量係「溫」,大失所望;

鰻魚飯!

鰻魚飯!*****
鰻魚份量足夠三人份,我哋二人食完鰻魚飯已經飽晒

吞拿魚魚鮫

最後壓軸出場嘅吞拿魚魚鮫*****
份量唔太大,大概有四至五大塊。但係!!竟然越食發現越多肉,而且呢部分既魚肉帶點魚油/魚脂,又帶點魚皮/膠,更有痴住燒到香脆既魚骨,可以食到唔到既「精華」,鹹香順滑,送清酒一流

同樣地多人分食都足夠!飽到郁唔到

題外話:
見有人話呢度好細好窄,但本人愚見覺得有feel的居酒屋就係咁!望落侍應姐姐們摩拳擦掌、膊頭貼膊頭咁上菜 執野,有條不紊,”logistic”好順暢,服務態度亦不俗,咁先係令人佩服既地方
紫菜醬油燒年糕
鰻魚飯!
吞拿魚魚鮫
2019-02-23 68 瀏覽
今次介紹的日式料理餐廳立於食肆林立的尖沙咀,因網上好評不少,於是決定一試。餐廳位置交通方便,因一早已訂位,所以很快已安排入位,在晚市時間,用餐時間只有90分鐘。這是一間居酒屋🏮,整間餐廳都充滿懷舊和風特色,值得一讚。但環境地方較暗又座位狹窄,坐得不太舒適。餐牌上食物選擇幾多,今次叫你牛肉拉麵和迷你黑松露和牛炒飯。前者拉麵🍜滿彈牙但牛肉普通,湯底沒有太重味精。後者是餐廳推薦,但份量少,賣相一般,味道還可,但價錢較貴。之後叫了招牌的帆立貝蟹肉手卷,一份有六件,賣相吸引但味道偏淡,食材也不見特別鮮味,不吃可也。另外,也叫小食炸雞和黑毛豬串燒。前者雞肉嫩滑炸得香脆,配上沙津,味道幾好,後者不過不失,沒有突出之處。值得一提,餐廳其中一位侍應態度欠佳,明明是自己下錯單,卻反話客人講錯,態度有待改善😕。

牛肉拉麵
黑松露和牛炒飯

帆立貝蟹肉卷物

炸雞
黑毛豬串燒

炸雞
2019-02-22 373 瀏覽
做完Gym 特別餓,雖然知道做完運動進食可能會更易吸收脂肪,但是想食就食就是爽。8:30pm 來到這間日本餐廳 「味道樂」,剛好前一輪食客離座,不需等候。這裡裝潢令人有如置身日式居酒屋,食物價錢在尖沙咀來說算是實惠。有部份食物,我更覺得是超值。餐牌食物的種類繁多,刺身、壽司、燒物、炸物、熱食等各款食物應有盡有,不怕找不到合口味的食物。牡丹蝦刺身牡丹蝦幾乎是我每到日本餐廳都必點的項目。牡丹蝦刺身的眼仔脹卜卜,一看就知是新鮮貨了,刺身入口果然非常爽甜。海膽壽司海膽同樣是我每到日本餐廳都必點的項目。可是,不是次次都能遇上美味的海膽。這次非常幸運,遇上鮮甜無比的海膽,而且還到大大的兩片,吃得很滿足。燒虎蝦燒虎蝦有兩種調味方式可選~鹽燒或蟹膏燒。虎蝦新鮮,肉質爽甜,用哪種方式燒都好吃。蟹膏味道會比較有特色,我個人比較喜歡。日式炒雜菜我個人很喜歡日式炒雜菜,因為很愛那充滿鮮味的調味。雜菜有椰菜、紅蘿蔔、洋蔥和菇等,食材新鮮。鐵板泡菜芝士雞雞球肉質嫩滑,配上泡菜汁少少辣,加上溶化的芝士,味道很不錯。原條炭火鰻魚飯這菜式很抵食,原條鰻魚上無論在視覺上和味覺上都很讚。鰻魚燒得很香,鰻魚汁的配合無得輸。啖

餐牌食物的種類繁多,刺身壽司、燒物、炸物、熱食等各款食物應有盡有,不怕找不到合口味的食物。

牡丹蝦刺身
牡丹蝦刺身

燒虎蝦
燒虎蝦  (每隻)

日式炒雜菜
日式炒雜菜

原條炭火鰻魚飯
這菜式很抵食,原條鰻魚上無論在視覺上和味覺上都很讚。鰻魚燒得很香,鰻魚汁的配合無得輸。啖啖肉的鰻魚,吃完真的大滿足。
原條炭火鰻魚飯
檸檬威士忌梳打
2019-02-21
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。第一次來到尖沙咀分店的「味道樂居酒屋」,記得剛開業時他們家的鰻魚飯和九品料理也是滿出名的,終於來到一試。店內裝潢佈置也充滿日系風格,擺放了不少可愛小物作裝飾點綴,增添氣氛之餘,可影相的位置也不少。餐牌上的選擇不少,亦有時令刺身推介,丼飯、刺身壽司、小食、串燒、一品料理等都有,大部份都圖文並茂很清晰。滿滿幸福海膽丼 $258一向都覺得海膽三文魚籽同吞拿魚蓉係絕配,除非食材唔新鮮,如果唔係實無衰。呢個幸福海膽丼盛載既碗同碟都有特色,放出黎的賣相唔錯。面頭有四大瓣海膽,食落唔臭帶甘甜味已收貨;下面仲鋪左一層吞拿魚蓉,魚蓉綿綿的質感魚味頗突出,三文魚籽則另上,質感略為黏口,味道可以,一個女仔食晒一碗都幾有滿足(飽足)感。原條成田醬炭木燒鰻魚飯 $128男人係鰻魚飯既忠實粉絲,一場黎到當然有叫招牌鰻魚飯。不得不說份量真係多,一大條長長又闊身既炭烤鰻魚,面頭仲放有蛋絲。鰻魚雖大條,食落卻不覺食到骨,係連幼骨都感覺唔到,這方面不錯!就略為沒有炭燒過既味道,要靠發魚醬提味,有點失色,不過以這晚餐價錢黎講確實抵食。大蔥特上吞拿

滿滿幸福海膽丼 $258

原條成田醬炭木燒鰻魚飯 $128

大蔥特上吞拿魚腩卷 $78
太愛食吞拿魚的小妹,見到又想食;不過呢個卷物黎到時同餐牌上稍有不同,不過味道都係可以的,吞拿魚蓉唔會淡而無味,不過略嫌飯的部分有點多。

流心芝士燒年糕 $48
一碟三件的芝士燒年糕,外層帶點微脆,內裡年糕層咬落煙煙韌韌,仲有流心芝士在內,芝味濃郁,好好食!

另外試左佢地既串燒都唔錯,煙肉荔枝卷 $48、大蔥厚切日本煙豚腩 $58、芝士免治雞肉串 $48,每串食落都仲鎖住肉汁,唔會有乾柴情況出現。

煙肉荔枝卷亦係小妹喜愛之一,富鹹香既煙肉包住香甜既荔枝,味道上很夾,咀嚼中帶微微荔枝香,如果荔枝肉的份量再多少少會更好。

大蔥厚切日本煙豚腩燒得剛剛好,燒豚腩會略為厚身少少,咬落爽口仍鎖住肉汁,咀嚼中很香口惹味,不錯。

芝士免治雞肉串,這款很男人點的便放相給大家看看,不作評論嚕。
  • 滿滿幸福海膽丼
  • 流心芝士燒年糕
  • 大蔥厚切日本煙豚腩
  • 煙肉荔枝卷
2019-02-18 199 瀏覽
今日同舊同事聚舊,相約於尖沙咀,邊行邊睇食乜,行完K11每乜嘢啱食,就去附近睇見到居酒屋,價錢又合理,就入左去。 醬油燒年糕 (每串$38) 日 本 人 習 慣 在 新 年 以 糯 米 做 的 年 糕 來 祭 神 , 並 在 拜 祭 以 後 , 把 年 糕 切 成 小 塊 與 家 人 分 享 , 希 望 可 以 為 家 人 帶 來 幸 運 與 健 康 。 而家正直新年, 我哋都唔執輸叫返兩客醬油燒年糕應下節. 估唔到醬油十分入味, 加埋一片紫菜在年糕上面一起燒, 唔單止很香, 而 且 夠曬 煙 韌 。 7點刺身盛合 ($428)七點鐘梗係要叫七點刺身盛合啦~ (爛gag....). 7點刺身盛合裏面有三文魚, 甜蝦, 帆立貝, 油甘魚,中吞拿魚腩, 金目鯛以及池魚. 擺盤精緻, 色彩鮮亮, 每款都係厚切的! 最深刻嘅係中吞拿魚腩, 我一啲都唔覺得佢只係中吞拿魚腩, 因為佢非常肥美, 真正入口即溶, 響香港好耐未試過食咁好質素嘅吞拿魚腩, 唔單止油份從而且食得出佢係十分新鮮, 只係呢一塊與我已經畀佢90分! 魚金目鯛及池魚係這居酒屋的季節性的刺身, 唔係日日都有, 這兩類魚

醬油燒年糕 (每串$38)

7點刺身盛合 ($428)
七點鐘梗係要叫七點刺身盛合啦~ (爛gag....). 7點刺身盛合裏面有三文魚, 甜蝦, 帆立貝, 油甘魚,中吞拿魚腩, 金目鯛以及池魚. 擺盤精緻, 色彩鮮亮, 每款都係厚切的! 最深刻嘅係中吞拿魚腩, 我一啲都唔覺得佢只係中吞拿魚腩, 因為佢非常肥美, 真正入口即溶, 響香港好耐未試過食咁好質素嘅吞拿魚腩, 唔單止油份從而且食得出佢係十分新鮮, 只係呢一塊與我已經畀佢90分! 魚金目鯛及池魚係這居酒屋的季節性的刺身, 唔係日日都有, 這兩類魚味道都係較為淡口, 但係肉質比較實淨,有咬口.

大葱特上吞拿魚腩卷 $78
佢既吞拿魚咁正,當然唔可以錯過佢嘅吞拿魚腩卷啦! 壽司飯被搓到每粒波子但係佢嘅手切吞拿魚腩份量同飯差不多,6粒都只係$78,真係抵!大葱同有少許調味嘅吞拿魚腩好夾.

牛肉壽喜燒 $98

食完凍冰冰嘅魚生壽司, 梗係要嗌啲熱辣辣嘅嘢中和番個胃, 呢個牛肉鍋, 份量並不少, 各個甜豉油鍋底唔會太甜, 鍋裏面除左有牛肉之外, 仲有日本紹菜同芋絲,夠曬暖胃之餘仲夠健康!

呢度除咗地點方便之外, 店內仲有一啲例如裝修似足日本嘅居酒屋同埋有一啲童年玩意, 充滿氣氛!第日如果問我尖沙咀區有什麼日本餐廳介紹我都會介紹呢一間!

味道樂居酒屋
網址: https://s.openrice.com/QrbS0eyw400
地址: 尖沙咀河內道2號地舖

聲明:此文純屬自費性質,並無廣告成份,如不相信,可問店員拿取閉路電視觀看俾錢情況!謝謝!
2019-02-11
2019-02-17 245 瀏覽
作為鰻魚控,扺不住原條鰻魚飯的誘惑,跟友人來<味道樂>朝聖!拉開日式趟門,是典型居酒屋的佈置,牆上排滿整齊的清酒樽、日式風情紙燈籠,簡樸而和風洋溢。原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128鰻魚飯充滿視覺震撼,巨型的鰻魚完美地包裹米飯,長度比手掌更長,感覺像巨型鰻魚壽司,十分逗趣!滑嫰的蛋絲,點綴了焦脆的鰻魚。鰻魚邊緣焦啡香脆,燒汁令表面油光亮澤,加上芝麻,味道更可口。鰻魚肥美甘飴,黏糯無骨,啖啖滋味!米飯拌合蜜甜燒汁,再連同蛋絲享用,豐富吸引。三文魚腩 $48刺身肥美厚切,鮮甜滑溜,口感飽滿。鹽燒厚切特上牛舌 $68吃完刺身,來到惹味串燒。厚切牛舌熱辣辣,表面鋪滿蒜香、黑椒粒粒,口感微脆而爽彈,咬下去油香四溢,絕對是必點推介。吱上檸檬汁後,濃郁的牛味加倍散發出來!白桃乳酸梳打 $38串燒當然要配清爽飲品,白桃梳打蜜甜,有少許果肉,味道甜思思,十分清新解膩。雙色芝士燒日本播磨蠔 $100蠔身填滿了金黃芝士,用筷子拉上長長拉絲,便看到白滑蠔身,生蠔滑溜多汁,加上煙肉碎點綴,別具滋味。野菜牛肉湯烏冬 $78烏冬扁身彈牙,湯底充滿濃郁醬油香,牛肉吸收了湯中精華,鮮味加倍提升,啖啖細緻窩

三文魚腩 $48
刺身肥美厚切,鮮甜滑溜,口感飽滿。

鹽燒厚切特上牛舌 $68

白桃乳酸梳打 $38

雙色芝士燒日本播磨蠔 $100

野菜牛肉湯烏冬 $78
烏冬扁身彈牙,湯底充滿濃郁醬油香,牛肉吸收了湯中精華,鮮味加倍提升,啖啖細緻窩心。
牛油香煎銀鱈魚 $168
魚塊邊沿香脆,質感綿軟,一啖放入口,先是薄脆,再是黏稠的牛油香,入口即化,細膩口感令人歡喜!總括而言,食物水準不俗,原條炭火燒鰻魚飯使人難忘,牛舌串燒也令我大快朵頤!
2019-02-13
  • 野菜牛肉湯烏冬
  • 三文魚腩刺身
  • 鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌
2019-02-14 62 瀏覽
係K-11行完街之後去食晚餐!同男朋友都想食日本野,禁岩行出大門幾步就見到呢間味道樂,離遠望到佢個粉紅色既聖誕限定餐牌,好奇怪點解聖誕過左禁耐都仲有限定餐牌😆但啲野食又幾吸引喎!黎到居酒屋當然要嗌個刺身食下先,我地揀左廚師推介既《系撚鯛(薄切)》$168 廚師刀功好好呀,每片都好薄!魚片味道較清,帶少許甘甜,點埋個醬汁食都唔錯👍🏻《火炙北海道帆立貝蟹膏卷》$88呢個相對較一般,一啖過食唔太食到蟹膏既味,但係帆立貝夠新鮮,食到鮮甜味。《七味唐揚魷魚鬚》$68粉薄兼且炸得香脆,份量都幾多,食到停唔到口!《汁燒大白鱔》$68不得不讚火喉掌握得好好!白鱔既皮好脆口!但竟然一啲都唔焦,厲害👍🏻魚質夠滑,配埋脆口既表皮同埋醬汁一齊食真係好好味!必定要食👍🏻《明太子雞肉串》$58雞肉串入面有粒粒軟骨,脆卜卜有咬口!雞肉肉汁都幾多,配埋明太子醬真係好香好好味!😍《靜岡一夜乾燒的鯛》$178呢個真係超級推薦!!燒得好出色👍🏻魚皮應該風乾過,所以炸既時候唔易焦,出到黎好脆,連骨都可以食埋!塊魚皮又係好脆好有焦香,唔鐘意食魚皮既我竟然同男友爭住黎食!😂而入面既魚肉同樣嫩滑飽滿,完全無骨,味道只有咸味,更

《火炙北海道帆立貝蟹膏卷》$88

《七味唐揚魷魚鬚》$68
粉薄兼且炸得香脆,份量都幾多,食到停唔到口!

《汁燒大白鱔》$68

《明太子雞肉串》$58

《靜岡一夜乾燒的鯛》$178
呢個真係超級推薦!!燒得好出色👍🏻魚皮應該風乾過,所以炸既時候唔易焦,出到黎好脆,連骨都可以食埋!塊魚皮又係好脆好有焦香,唔鐘意食魚皮既我竟然同男友爭住黎食!😂而入面既魚肉同樣嫩滑飽滿,完全無骨,味道只有咸味,更能突出魚鮮味👍🏻

呢度食物價錢唔平,但性價比不錯的,某啲真係好值得食,整體全部都唔差!係間有質素既居酒屋。晚餐仲有好多選擇,下次再黎試其他野😆‼️