2019-01-15 76 瀏覽
依間係尖沙咀既味道樂居酒屋係朋友介紹既朋友話食材新鮮好味 料理出色 於是就二話不說 即刻約左男朋友黎試下 晚飯時間黎到已經坐滿晒人 同男朋友係門口等左陣位餐廳裝修以木材為主 和式感覺掛滿日式風格裝飾 似足日本居酒屋日本真蠔店員推介既 一上台同男朋友都驚訝真蠔好大隻 非常肥美辣鮮 食落清爽 帶點海水味 鹹鹹地男朋友話係暫時食過最好食既蠔 必試推介原條炭火燒鰻魚飯依個都好驚喜 鰻魚超厚特大超足料仲長過對筷子架肥美既鰻魚灑上醬汁配飯食 每一口都好幸福火炙北海道帆立貝蟹膏卷蟹膏甘香 帆立貝新鮮 卷物夾著蟹棒同青瓜絲 口感豐富充滿濃郁蟹膏香 但有點遮蓋左帆立貝既鮮甜壽司:海膽壽司 必點推薦 海膽鮮甜 唔會苦最重要係用料超足 一口食落去 成口都溢滿海膽 係口中慢慢溶化 海膽迷必點特大赤蝦壽司 赤蝦鮮甜 大大隻 好出色玉子壽司 玉子係多過舊飯好多架 吞拿魚赤身壽司 鮮甜味美串燒:翠肉瓜 灑上小小鹽 入口爽脆雞軟骨 一客兩串 加上檸檬汁做伴菜最適合整體而言 依一餐好高質 同男朋友食到好回味
依間係尖沙咀既味道樂居酒屋係朋友介紹既

翠肉瓜 灑上小小鹽 入口爽脆

雞軟骨 一客兩串 加上檸檬汁做伴菜最適合

整體而言 依一餐好高質 同男朋友食到好回味
2019-01-13 874 瀏覽
是日又係同男朋友仔拍拖日今日放工就漫步到尖沙咀行街食飯見到依間味道樂 有唔少好評就決定入來一試間頭最吸引我既地方佢有唔少原條魚既刺身或者蝦貝類可以比我地試而價錢相當親民 大約都係$200內魚刺身方面 主要分左厚切同薄切而我地今次就叫左間八(薄切) $138 間八係淡水魚 所以好合適用薄切再配埋蔥花柚子酸汁來食少量既微酸可以增加魚既鮮甜味!好正!~小龍蝦刺身 $88魚刺身食唔少但小龍蝦刺身就真係第一次食一來香港相當少有 二來唔COMMON所以見$88就決定一試一隻小龍蝦大約可以切到6片左右而既佢肉質較軟腍同埋比一般既蝦更加鮮甜唔沾任何醬汁都無問題!赤貝(兩隻) $98男朋友仔相當鐘意食貝類所以就叫左個赤貝比佢而且價錢真係好鬼抵$98 有兩隻赤貝仲要即叫即開 好新鮮!淨係食刺身當然滿足唔到我地我地就叫左D小食同埋卷物靜岡一夜干燒的鯛  $178當中我地兩個一致大力推介大家食依一道靜岡一夜干燒的鯛  每一啖魚肉都有微微既酒香肉質同平時食到既魚相當唔同係比較爽口但又不失鮮嫩!清酒煮大蜆 78依一道小食我地覺得相當正通常清酒煮蜆都係會用細蜆而細蜆好多時都有沙 同埋唔夠喉但店家係超DUM本!~係用
是日又係同男朋友仔拍拖日

而我地今次就叫左
間八(薄切) $138
間八係淡水魚 所以好合適用薄切
再配埋蔥花柚子酸汁來食
少量既微酸可以增加魚既鮮甜味!
好正!~

小龍蝦刺身 $88
刺身食唔少
但小龍蝦刺身就真係第一次食
一來香港相當少有 二來唔COMMON
所以見$88就決定一試
一隻小龍蝦大約可以切到6片左右
而既佢肉質較軟腍同埋比一般既蝦更加鮮甜
唔沾任何醬汁都無問題!
赤貝(兩隻) $98
男朋友仔相當鐘意食貝類
所以就叫左個赤貝比佢
而且價錢真係好鬼抵$98 有兩隻赤貝
仲要即叫即開 好新鮮!
淨係食刺身當然滿足唔到我地
我地就叫左D小食同埋卷物
靜岡一夜干燒的鯛  $178
當中我地兩個一致大力推介大家食
依一道靜岡一夜干燒的鯛
每一啖魚肉都有微微既酒香
肉質同平時食到既魚相當唔同
係比較爽口但又不失鮮嫩!
清酒煮大蜆 78
依一道小食我地覺得相當正
通常清酒煮蜆都係會用細蜆
而細蜆好多時都有沙 同埋唔夠喉
但店家係超DUM本!~
係用大蜆來煮 仲有清酒同湯既味道調得岩岩好
食蜆肉同時飲埋d湯~仲係好爽
蟹膏醬燒虎蝦 $68
男朋友仔見到隻特大隻虎蝦
雙眼發晒光 仲要一大pat蟹膏醬
真係超級大pat  點會唔正呢?
同埋店家既卷身相當抵食

帶點微微既燒烤香味
而店家仲係帆立貝上面加左少少蟹膏醬
惹味到爆!
放工食到甘好食既野
真係滿載而歸!!!!
2019-01-10
今次去咗依間日本嘢食。軟殼蟹卷。蟹好似即叫即炸。唔會勁大舊飯得微量蟹。不錯。金菇肥牛卷。個汁好味。牛唔會肥到爆油淋淋咁。香口。吞拿魚蓉卷。都算大篤魚蓉。但下面舊白飯都係覺得太大舊。味道正常。秋葵同雞軟骨串。有即燒嘅感覺。秋葵燒到唔會滑潺潺。雞軟骨又唔會燒到乾晒。不錯。明太子雞翅。熱辣辣爆晒汁。有明太子嘅少少辣。幾惹味。都不錯。流心芝士年糕。都係新鮮出爐咁款。又真係流出嚟㗎喎啲芝士。都係不錯。鵝肝雜菌鍋飯。最正。好多菇。好香好惹味。鵝肝又正。粒粒飯都有味煙肉荔枝。特別嘢。燒得行得滯。燶咗啲。加咗荔枝。令到串燒無咁乾。有啲荔枝汁。同煙肉都可以match喎。 蟹膏帶子卷。無乜蟹膏味。帶子比較薄身。一般般啦。黑蒜黑豚串。比較咸。有骨。一般般。炸蝦芝士卷。無乜芝士味。炸蝦熱辣辣。又係不錯。泡菜芝士雞肉。好泡菜味。雞肉都大舊多汁。又有芝士味。不過成件事好唔日式。食咗勁多嘢。大部份都很不錯。價錢都算相宜。算係唔錯。都值得一試。
今次去咗依間日本嘢食。

軟殼蟹卷。蟹好似即叫即炸。唔會勁大舊飯得微量蟹。不錯。

金菇肥牛卷。個汁好味。牛唔會肥到爆油淋淋咁。香口。

蟹膏帶子卷。無乜蟹膏味。帶子比較薄身。一般般啦。

黑蒜黑豚串。比較咸。有骨。一般般。

炸蝦芝士卷。無乜芝士味。炸蝦熱辣辣。又係不錯。

2019-01-12
2019-01-12 93 瀏覽
聖誕節之後好快又過新年喇!根本英俊先生話要約食團年飯,為咗遷就佢就喺尖沙咀搵到一間好有日本風情嘅居酒屋,K11對面交通方便。室內裝修掛滿左日式佈置,價錢公道,食物質素高。我哋一邊傾計一邊叫嘢食,一於叫晒店長推介嘅就唔會錯喇!今晚唔飲酒叫杯乳酪梳打先。女士鍾意食清啲,富士蘋果蟹子沙律 完全合我哋嘅心意,富士蘋果爽脆又甜,沙律菜夠清新。特大赤蝦刺身,價錢唔貴而且質素好高,最欣賞就係雖然我只係叫一隻仍然好認真咁擺碟,肉質鮮甜彈牙,就連蝦頭裏面嘅蝦膏都唔好放過呀!主食之前叫啲串燒小食比根本先生送下酒。味淋魚干 少食多滋味;醬油燒年糕 Q彈可口;芝士免治雞肉棒 口感豐富;啱啱炭烤嘅感覺最正。終於等到人齊開飯,主食有好多壽司卷物,有我最愛嘅海膽壽司,鮮甜冇腥味,creamy 真材實料。另一個推介就係 火炙左口魚邊,果然係有濃濃嘅魚油香味,入口爽夾滑。火炙北海道帆立貝蟹膏卷,蟹膏味道夠鮮,火炙北海道帆立貝 肥美多汁,兩者加埋估唔到咁夾!天氣凍冰冰食返個牛肉壽喜燒,一邊食一邊滾,牛肉入口嫩滑,湯底甜加埋野菜豆腐好滿足!原條成田醬炭火燒鰻魚飯,有成呎長嘅鰻魚,肥美肉厚加上美味醬汁,賣相又夠晒靚,打卡一流

室內裝修掛滿左日式佈置,價錢公道,食物質素高。

原條成田醬炭火燒鰻魚飯,有成呎長嘅鰻魚,肥美肉厚加上美味醬汁,賣相又夠晒靚,打卡一流。

慶祝紀念
  • 醬油燒年糕
  • 海膽壽司
  • 芝士免治雞肉棒
2019-01-11 131 瀏覽
2019年1月9日。晴。尖沙咀。約咗朋友收工去尖沙咀食飯呢日就揀咗食日本料理餐廳喺正K11對面,超級易搵,又方便就腳係居酒屋形式,最啱傾偈雖然過咗聖誕,但聖誕限定食物都仲可以柯打~對於期間限定控來講,睇落特別吸引~正常餐牌亦大把選擇有刺身、壽司、串燒,應有盡有~餐廳用嘅餐具都好得意,碟係成套嘅雞泡魚花紋碟筷子座就係呢隻兔仔,可愛又實用~深海池魚王刺身(薄切),$148大部分刺身都可以揀薄切定厚切薄切件數多啲好似開心啲~池魚刺身配咗一個酸酸醬,唔係點醬油醬汁鹹酸,魚肉鮮甜,配搭起來開胃,唔會膩,唔錯~螢光迷你魷魚,$48睇餐牌見到個名咁得意,之前未食過螢光魷魚,專登叫嚟試下~魷魚用個鴨仔碟裝住,好可愛魷魚上面仲有啲金箔,造型可愛得來又幾豪華喎醬汁可能係用魷魚嘅內臟整成,所以帶腥味,但係個鹹香味勁正!非常適合重口味人士!黑松露和牛炒飯,$58$58一大碗炒飯,真係好抵食呀!食材有黑松露同和牛,調味自然唔需要咁濃~驚唔夠飽嘅話,呢個炒飯絶對係最佳之選~粉紅甜蝦海膽盛丼,$268聖誕限定嘅丼飯,用料非常澎湃甜蝦鋪滿飯面,完全見唔到虛位蝦上面仲有份量唔小嘅海膽隔籬又有三文魚籽,可以代替醬油調味大
2019年1月9日。晴。尖沙咀。
約咗朋友收工去尖沙咀食飯
呢日就揀咗食日本料理

餐廳喺正K11對面,超級易搵,又方便就腳
係居酒屋形式,最啱傾偈

雖然過咗聖誕,但聖誕限定食物都仲可以柯打~
對於期間限定控來講,睇落特別吸引~

正常餐牌亦大把選擇
刺身壽司、串燒,應有盡有~

餐廳用嘅餐具都好得意,碟係成套嘅雞泡魚花紋碟
筷子座就係呢隻兔仔,可愛又實用~
深海池魚王刺身

深海池魚王刺身(薄切),$148
大部分刺身都可以揀薄切定厚切
薄切件數多啲好似開心啲~
池魚刺身配咗一個酸酸醬,唔係點醬油
醬汁鹹酸,魚肉鮮甜,配搭起來開胃,唔會膩,唔錯~
螢光迷你魷魚

螢光迷你魷魚,$48
睇餐牌見到個名咁得意,之前未食過螢光魷魚,專登叫嚟試下~
魷魚用個鴨仔碟裝住,好可愛
魷魚上面仲有啲金箔,造型可愛得來又幾豪華喎
醬汁可能係用魷魚嘅內臟整成,所以帶腥味,但係個鹹香味勁正!
非常適合重口味人士!
黑松露和牛炒飯

黑松露和牛炒飯,$58
$58一大碗炒飯,真係好抵食呀!
食材有黑松露同和牛,調味自然唔需要咁濃~
驚唔夠飽嘅話,呢個炒飯絶對係最佳之選~
粉紅甜蝦海膽盛丼

粉紅甜蝦海膽盛丼,$268
聖誕限定嘅丼飯,用料非常澎湃
甜蝦鋪滿飯面,完全見唔到虛位
蝦上面仲有份量唔小嘅海膽
隔籬又有三文魚籽,可以代替醬油調味
大滿足~
三色小食拼盤

三色小食拼盤,$88
聖誕精選仲有呢個小食拼盤
會叫個拼盤完全係衝住個淮山漬而點嘅~
果然冇令人失望~
淮山醃得非常入味,但依然爽口
芥辣八爪魚都好好味,味淋魚乾香甜可口~

流心芝士燒年糕,$48
最後仲有個芝士燒年糕做甜品
咬開即刻食到融化嘅芝士
非常濃郁,令人回味無窮~
2019-01-09
5 分鐘 (堂食)
深海池魚王刺身
螢光迷你魷魚
黑松露和牛炒飯
粉紅甜蝦海膽盛丼
三色小食拼盤
2019-01-10 643 瀏覽
為咗慶祝聖誕節,前幾日去咗尖沙咀食飯。見到呢間日式居酒屋有啲聖誕限定,於是就去咗試試。除咗刺身、丼、飯,我地仲叫咗啲小食。兩個人食真係飽到無語,但整體都唔錯,值得推介。是日柯打最先到嘅係白桃乳酸梳打,入口濃濃白桃味,配合乳酸,甜中帶微微酸,相當適合中和口中雜亂嘅味道,而且好解渴。接住仲有油甘魚腩刺身,呢度刺身相當厚身,油脂豐富,口中啖啖肉,無腥味相當新鮮。承接刺身係各款小食,分別有鐵板蒜片香煎牛舌、醬油燒年糕同芝士鐵板餃子。首先講下牛舌,份量多而且的確相當厚身;味道夠,就算唔夾蒜片一齊食,本身已經有味;肉身口感有林亦有咬口嘅,呢個價錢其實好抵。其次要讚嘅係醬油燒年糕真係好好食,雖然呢款小食大多數都係來貨,但師傅燒得皮脆內軟,熱辣辣配合醬油味好開胃,食到令人禁不微笑。繼續上菜嘅係主食,我地柯打咗一個刺身丼同鰻魚飯。幸福滿滿海膽丼猶如其名,裡頭有一注海膽、吞拿魚蓉,以及分開放嘅三文魚籽,唔好睇佢細細份,其實我認為呢個份量岩岩好,刺身同飯嘅比例完美咁分配均勻每一口,當你食到最後一口就剛好食哂整個丼;除此之外,呢個配搭本來就無得輸,刺身鮮甜唔腥,食完當堂幸福哂。而炭燒鰻魚飯,水準都十分高。首先

粉紅白桃乳酸梳打
油甘魚腩刺身 (3片)

鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌
醬油燒年糕

芝士鐵板餃子
幸福滿滿海膽丼

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

而炭燒鰻魚飯,水準都十分高。首先鰻魚飯份量非同小可,鰻魚大條而且飯多,適合三人分享,而原條鰻魚配成田醬,甜甜地又野味,令人欲擺不能。鰻魚整體無可挑剔,但如果米飯採用珍珠米的話,效果會更佳。
柚子雪糕
最後食一個柚子雪糕作結,真係非常滿足嘅一餐。個人覺得剛剛叫埋鰻魚飯,兩人食哂以上嘅菜式,確實有啲多。居酒屋整體食物嘅味道不俗,與同區日式居酒屋比較,感覺呢度會更接近平民化,價錢相對低,但能夠食得非常之飽,值得推薦。
上次好友請了我到尖沙咀的味道樂吃日本菜, 個人覺得這店的質素都唔錯, 價位算中等吧~ 位子雖不太寬敞但都不失Cozy温暖之感~ 所以昨天就帶了媽咪來試試~ 我和媽咪都點了好多野食呀, 埋單約七百元, 算可以接受價位吧~我們點了:-鹽燒雞軟骨雞骨腸醬油燒年糕野菜牛肉湯烏冬原條成日醬炭火燒鰻魚飯清酒煮大蜆香炸薄脆魚片海胆壽司大蔥特上吞拿魚腩卷 雞骨腸 - 好惹味! 雞肉好彈牙, 醬汁又濃又香甜! 醬油燒年糕 - 必點!!! 年糕外用左紫菜來燒, 令到本來個皮就更加香脆,內面有好煙韌好qq既年糕, 甜度又適中, 真係好好吃呀! 野菜牛肉湯烏冬- 主角烏冬入口好彈牙呀!!! 對於烏冬fans覺得滿意~~另外湯底相當清甜, 有陣陣牛肉味~~ 配料豐富, 有幾款唔同既菇菇包括本菇、金菇菜、冬菇等等,另外仲有椰菜, 全部都唔會過淋, 口感唔錯~~ 原條成日醬炭火燒鰻魚飯 - 原條鰻魚真係好好好大條!!!! 用炭火來燒多左陣陣香噴噴既炭火味~鰻魚肉質結實有彈性, 而且無骨絲, 個汁都好好食~~而鰻魚底下盛左份量適中既白飯,白飯已沾左美味既鰻魚汁, 好好食呀~ 清酒煮大蜆 - 媽咪話大蜆好補血

位子雖不太寬敞但都不失Cozy温暖之感~

所以昨天就帶了媽咪來試試~

我們點了:-

清酒煮大蜆
香炸薄脆魚片
海胆壽司
大蔥特上吞拿魚腩卷

雞骨腸 - 好惹味! 雞肉好彈牙, 醬汁又濃又香甜!

內面有好煙韌好qq既年糕, 甜度又適中, 真係好好吃呀!

白飯已沾左美味既鰻魚汁, 好好食呀~

清酒煮大蜆 - 媽咪話大蜆好補血架~ 呢款清酒味唔重, 而且蜆肉粒粒又大隻又肥美,仲好爽彈添, 必點~~

香炸薄脆魚片 - 上桌時嚇一跳, 以為係炸蒜~~點菜時本以為係用鮮魚片來炸,
但原來係用獅子狗卷切片再炸, 所以口感有啲QQ 有啲脆啲, 用來送酒都唔錯~

海胆壽司 - 每件HKD 38, 真心好抵食! 海胆味道好鮮甜, 一啲都唔腥, 食得出係靚貨, 而且份量都唔算少, 有啲仲跌左係碟添~

大蔥特上吞拿魚腩卷 - 呢款係我既至愛, 蔥吞拿魚好鮮甜好好食, 入口即溶感覺GOOD呀!
一客6件份量夠多, 只係HKD 78 真心超抵食呀!~!!

味道樂居酒屋
尖沙咀河內道2號地舖

2019-01-09
1 分鐘 (堂食)
今天我跟女友再次放工去尖沙咀覓食,打算嚐嚐未吃過的餐廳,最好是日式料理,不為什麼,純粹個人口味問題,打開OpenRice看看附近餐廳,見到有家評分頗高的日本餐廳,名叫味道樂居酒屋,當然要來個嚐嚐鮮。當我們到達時,內裡已全滿座,但幸運地没有等多久便有位置,餐廳没有很大,有著30多個坐位,座位與座位間没有顯得十分擠迫;餐廳佈置美倫美奐,日式和風的設計,讓人仿佛身處日本街道旁的居酒屋中,一邊喝著Sake,一邊品嚐最正宗的日系料理。我們點了牛油香煎銀鱈魚、原條炭火燒鰻魚飯、牛肉壽喜燒、火炙凡立貝蟹膏卷、原隻帶子及油甘魚腩剌身。很久没有這麼滿足過,每一樣食物都讓我們十分滿意。牛油香煎銀鱈魚,一上枱已經香氣四溢,皮脆肉嫩,油脂和肉汁在口中噴發,甘甜而不膩,如果煎煮得没有太過會更完美。原條炭火燒鰻魚飯,十分吸睛的一道菜,一上枱便被那巨大的原條鰻魚驚訝到了,目測超過30公分,迫不及待拍下數張照片,便手起刀落將那條鰻魚分割若干份,方便進食;每一口都是鮮嫩多汁,每一口都是濃濃的炭燒香味,大推。牛肉壽喜燒,每次去日式餐廳必點的一道菜,這次也毫不例外,食物質素附合預期,但牛肉略微不夠嫩,其他都很出色。個人十分

個人十分喜愛帆立貝,今次我們點了火炙帆立貝蟹膏卷,原來蟹膏跟帆立貝是這般合拍,每一口都蘊藏各自的特色,首先濃郁的蟹膏流進你的舌尖上,然後帆立貝仿佛要刷刷他的存在感,鮮甜味漸漸湧泉而出,最終兩者完美地融合在一起。

原隻帆立貝及油甘魚腩剌身,刺身一如我想像般新鮮可口,雖然驚喜不大,但合格有餘,熱愛刺身的朋友絕對不容錯過。

題外話/補充資料: 温馨提示,這家餐廳上菜速度不是一般的快,如果點了太多食物,並且分了冷熱盤,建議向店員要求冷熱盤分開上。
2019-01-02
5 分鐘 (堂食)
  • 原條炭火燒鰻魚飯
  • 火炙帆立貝蟹膏卷
2019-01-10 321 瀏覽
星期三放工但求搵個就腳地方食飯,就黎左喺K11對面既呢間味道樂居酒屋🏮之前行過幾次都滿座,今日好在食lunch時記得book定位。放工七點去到都幾乎滿哂,睇黎都有唔少人識黎搵食😋先叫左個生啤同梳打飲下🍺🍹,順便叫左炸雞🍗七味唐楊炸雞既七味主要喺炸粉面同個沙津醬上,其實唔太重味,但個炸雞粉薄得黎好脆而唔油膩🥳,雞肉又嫩,送酒一流👍🏼刺身黎講我鍾意食赤貝,呢個好鮮甜,仲有海帶墊底,好睇又好食😋😋而且好爽口,但又唔會過份彈牙😍「飯」類我揀左食蔥toro蓉卷🍣🍣,呢個首先賣相已好好,排到一朶大花🌼咁,好靚🥰而且啲toro蓉都好鮮味喔👏🏼我以為居酒屋食串燒嗰啲為主,估唔到佢啲刺身卷物都咁出色!壽喜燒🥘都好食,湯底夠甜,牛肉🐮都好多,不過真係唔可以放得耐,要喺佢一上桌就拿拿臨食哂,再煮就好快鞋😅😂為左過口癮點都要叫少少串燒🍢🍡既,但因為都飽左八成,就只係叫左雞翼🐥雞軟骨,又真係好食,鹽燒但唔會乾爭爭😂流心芝士燒年糕都好香芝士味,呢餐大滿足🥰🥳

先叫左個生啤同梳打飲下🍺🍹,順便叫左炸雞🍗
七味唐楊炸雞

赤貝刺身

牛肉壽喜燒

鹽燒雞翼

2019-01-09
$300 (早餐)
七味唐楊炸雞
赤貝刺身
牛肉壽喜燒
鹽燒雞翼
流心芝士燒年糕
早聞味道樂的海膽丼很出色,正好又路過尖沙咀,所謂擇日不如撞日,就今天吃吧!店內的超人面具牆飾,五彩繽紛,充滿那些年的回憶 😎裝修簡潔,座位略窄;土地問題確實縈繞著生活上每個細節 !頭盆點了富士蘋果蟹子沙律 $68,原來用甜薯做沙律挺好的😁😁。近年日式沙律都喜愛用芝麻醬或沙律醋;這個反而選用傳統的沙律醬,頗有新鮮感。大䓤特上吞拿魚腩卷 $78,賣相跟餐牌相片落差實在太大了😅😅,幸好味道還可以。吞拿蓉新鮮軟綿,配點䓤花實在不錯。期望已久的滿滿幸福海膽丼 $258,巨型海膽實在太吸睛了。望著滿滿的海膽、魚子、魚蓉,感覺實在太幸福了,果然是客幸福丼。味道當然也是極幸福。 😍😍😍海膽新鮮堅挺,魚蓉肥美,再配魚子吊味,實在一流。小二妹妹推介的靜岡一夜干燒的鯛 $178,魚肉有點點咸鮮味,煎得香脆,內裏白滑肥美,果然好介紹。加州反卷 $58,賣相有點滑稽 😆😆,但勝在碟子精緻,花紋優雅……😅,取回不少分數 😂😂幸福丼沒令人失望,一夜干亦相當出色,真是滿滿幸福的一份晚餐 😍😍

店內的超人面具牆飾,五彩繽紛,充滿那些年的回憶 😎

裝修簡潔,座位略窄;土地問題確實縈繞著生活上每個細節 !

海膽新鮮堅挺,魚蓉肥美,再配魚子吊味,實在一流。

2019-01-09 78 瀏覽
味道樂, 食出好味道又歡樂。先是環境已令人有置身日本居酒屋的感覺, 乾淨又衛生。食物質素好, 和朋友點了六款食物, 都令人食出滋味! 先要推介必食之選: 流心芝士燒年糕, 一向食的都是油炸, 但這兒似是烤烘, 使其乾身不油膩, 年糕軟棉, 芝士濃香軟溶, 且填滿整個年糕, 在寒冬中用手拿著吃, 別有一番滋味! 明太子雞肉串也是我心水推介, 先是明太子醬已香到爆, 其雞肉串是雞軟骨而成, 啖啖香口雞肉又啖啖爽口軟骨, 要點! 岩鹽燒築地赤魚也很特別, 魚質實, 有咬口, 又有燒香的脆皮, 鮮味足。還有鮮蟹味十足, 肥沃的蟹膏, 它在火炙北海道帆立貝蟹膏卷上, 配上鮮香軟而爽的帆立貝, 加上卷內的青瓜絲和蟹柳, 味道和諧之餘, 口感不錯! 主食有滿滿幸福海膽丼和原條成田醬炭火燒鰻魚飯, 亦是高分推薦! 幸福感是真的, 當鮮海膽, 拖羅碎和魚子連同壽司飯一同放進口中, 融為一體, 真的很滿足, 而且是有水準的! 鰻魚的size 已令人興奮, 燒得外皮香脆,內裡軟熟, 汁甜, 飯粒清晰, 口感味道不得了! Menu 中還有很多吸引的食物, 我會再光臨!

明太子雞肉串
岩鹽燒築地赤魚
滿滿幸福海膽丼
明太子雞肉串
岩鹽燒築地赤魚
滿滿幸福海膽丼
2019-01-08 26 瀏覽
今晚出老尖shopping,行過河内道見呢間味道樂居酒屋人頭湧湧,咁就入去試吓。舖頭面積唔算大,裝修採用日本傳統居酒屋風格。餐牌上選擇多多,刺身、壽司、燒物、飯麵、甜品樣樣齊。咁我哋先嚟個赤貝刺身($98),新鮮爽滑,正。火炙北海道帆立貝蟹膏卷 ($88),蟹膏甘香,帆立貝鮮甜,口感層次非常豐富。讚!蟹膏醬燒虎蝦 ($68/隻),意想不到嘅味道組合,滋味十足。大葱特上吞拿魚腩卷 ($78),大葱配味道較淡嘅吞拿魚腩,全面發揮提鮮嘅功效,一直都係最佳配搭。幸福海膽丼 ($258),賣相精緻,一睇已令人食指大動。鮮甜creamy嘅海膽,加上綿膩嘅吞拿魚腩蓉,配上鹹香嘅筋子,滿口豐盈滋味,難怪取名幸福滿滿。最後來一杯巨峰提子乳酸梳打 ($38),酸酸甜甜嘅清新感覺,讓今個晚上更加圓滿。

餐牌上選擇多多,刺身壽司、燒物、飯麵、甜品樣樣齊。

咁我哋先嚟個赤貝刺身($98),新鮮爽滑,正。

2019-01-05 38 瀏覽
尖沙咀開左新既居酒屋,裝修環境勁有日本地道風!價錢唔貴,算係有誠意的!最有賣點當然就是原條炭火燒鰻魚飯啦,成條鰻魚大得有點挎張,而且肉質非常厚!簡直是鰻魚壽司的放大版本,質感嫩滑味道偏甜,都算幾惹味。日本真蠔,有係大大份之選!鐘意大大份既你黎到一定無失望。蠔有手掌咁大隻!帶點海水咸香~creamy口感都算好食!海膽壽司用料都幾豐富,滿滿的。入口口感細緻綿綿。回甘味十足!見到呢度仲有sake, 啤酒供應,啤酒還有多款唔同口味,下次要黎飲先得!

我哋聖誕嚟咗呢間居酒屋試,被餐廳的環境和裝修吸引着,位於K11對面,很方便!看過餐牌後,發覺價錢合理,沒有不嘗試的理由。刺身方面叫左三文魚腩$38兩件,魚油夠哂香,特別是三文魚魚腩的位置,特別多魚油,魚肉軟林,三文魚味香濃。火炙左口魚壽司$48 兩件,左口魚入口即溶,魚油豐富,刺身非常軟林。仲叫左加州反卷$58,加州反卷令我有驚喜,味道唔錯,賣相幾好,因為用咗黑魚子,好爽口呢!叫左份聖誕三色拼盤 $88味淋魚干、芥辣八爪魚、山漬份量岩岩好,聖誕拼盤好搶鏡!!串燒都試左唔少,因為餐牌附上圖片的關係,特別吸引!醬油燒年糕$58和芝士免治雞肉棒$48,超級推介,芝士味香濃,絕不揸流攤,大家都好好食!😭叫左兩串黑蒜黑臀肉卷$48,帶有很濃郁的黑蒜頭味,令人不禁回味。加上豚肉口感軟身,不會有肉渣!讚朋友叫左個燒三文魚頭$38,燒得甘香,水準又作。鵝肝壽司$98兩件鵝肝薄切,帶少許粉感,一般之作。粉紅白桃梳打特飲 $38,果香甜齊哂,仲有酒酎可=]柚子雪糕,好特別!!

看過餐牌後,發覺價錢合理,沒有不嘗試的理由。

刺身方面叫左三文魚腩$38兩件,魚油夠哂香,

火炙左口魚壽司$48 兩件,左口魚入口即溶,
魚油豐富,刺身非常軟林。

仲叫左加州反卷$58,
加州反卷令我有驚喜,味道唔錯,賣相幾好,

因為用咗黑魚子,好爽口呢!

叫左份聖誕三色拼盤 $88
味淋魚干、芥辣八爪魚、山漬
份量岩岩好,聖誕拼盤好搶鏡!!

串燒都試左唔少,因為餐牌附上圖片的關係,特別吸引!

醬油燒年糕$58和芝士免治雞肉棒$48,
超級推介,芝士味香濃,絕不揸流攤,大家都好好食!😭

叫左兩串黑蒜黑臀肉卷$48,帶有很濃郁的黑蒜頭味,
令人不禁回味。加上豚肉口感軟身,不會有肉渣!讚

朋友叫左個燒三文魚頭$38,燒得甘香,水準又作。

鵝肝壽司$98兩件
鵝肝薄切,帶少許粉感,一般之作。

粉紅白桃梳打特飲 $38,果香甜齊哂,仲有酒酎可=]

柚子雪糕,好特別!!
2019-01-03 35 瀏覽
約咗好耐嘅一餐飯遲咗大半年終於約到喇!大家都鍾情日本美食,所以今日就去咗一間富有特式嘅居酒屋慶祝,朋友係幾個月前食過覺得唔錯,所以ENCORE。我早到咗少少,去到見到這個牛乳箱好不喜歡,好懷舊日本風情 被安排在小走廊的二人檯絕不馬虎的餐具,好鍾意這個兔兔筷子座,加晒分 我地先來冷盤~ 刺身自選組合,有赤貝、海膽、網池刺身 !網池刺身(半條) $118  ~ 我喜歡醮上酸汁同吃,份外鮮味又醒神 赤貝刺身(兩隻) $98 ~ 對赤貝特別鍾愛.... 好鍾意入口果種質感 仲要咗一板海膽 $268食時配上脆卜卜紫菜片同青瓜絲, 加添清爽呢 胡麻醬豆腐野菜沙律 $68外出用餐又點少得蔬菜呢,沙律份量比一般居酒屋多蒜香鹽燒赤海蝦(3隻) $98由於坐喺出菜位附近嘅枱,所以成日都會見到好多唔同嘅菜式,出鏡率最高就應該係鹽燒蝦,每次經過嗰時香味極度撲鼻,所以我哋最後都叫咗一客, 外殼燒得夠乾身,又好香鹽味,記得食嗰時都要選下啲蝦殼喎;唔好以為外殼燒得咁乾身裏面都好乾,裏面又會保持到蝦嘅肉汁。醬油燒年糕 兩件($38)燒年糕係朋友極力推介既我食咗一口反應就好似星爺電影咁隻眼燈大左發晒光香煎法國鵝肝多士
約咗好耐嘅一餐飯遲咗大半年終於約到喇!

我早到咗少少,去到見到這個牛乳箱好不喜歡,好懷舊日本風情

被安排在小走廊的二人檯

絕不馬虎的餐具,好鍾意這個兔兔筷子座,加晒分

刺身自選
 我地先來冷盤~ 刺身自選組合,有赤貝、海膽、網池刺身 !

網池刺身(半條)

海膽(1板)
仲要咗一板海膽 $268
食時配上脆卜卜紫菜片同青瓜絲, 加添清爽呢

胡麻醬豆腐野菜沙律
胡麻醬豆腐野菜沙律 $68
外出用餐又點少得蔬菜呢,沙律份量比一般居酒屋多

蒜香鹽燒赤海蝦(3隻)

蒜香鹽燒赤海蝦(3隻) $98

醬油燒年糕 (兩件)
醬油燒年糕 兩件($38)
燒年糕係朋友極力推介既

我食咗一口反應就好似星爺電影咁隻眼燈大左發晒光

香煎法國鵝肝多士

香煎法國鵝肝多士 $178
朋友對依樹既鵝肝好深印象,所以今日都再食,果然無介紹錯,上檯已嗅到微微鵝肝香氣,鵝肝外面煎得香脆,內裡好滑好綿仲好熱,如果加片薄青蘋果就更好了 !
題外話/補充資料: 如果坐二人檯 , 建議每次只係ORDER一兩款先, 唔好叫咁多,因為張檯放唔落咁多野食。
2018-11-14
慶祝紀念
紀念日
刺身自選
網池刺身(半條)
海膽(1板)
胡麻醬豆腐野菜沙律
蒜香鹽燒赤海蝦(3隻)
香煎法國鵝肝多士