2021-05-25
名館 (希慎廣場) (銅鑼灣). 與女朋友家人一起吃晚餐,挑選了環境比較好的名館.京川汁秋葵-其實我本來很怕吃秋葵,內的黏液吃落口感不太好,但這個比較清爽,而且配上川汁夠開胃,是開胃又健康的前菜.蝦球蟹籽銀絲煲-大蝦球配上乾炒粉絲,面上淋上鮮橙色的蟹籽點綴,痴埋落粉絲咬落脆卜卜,意想不到地又幾爽.XO醬啫生菜煲-微辣的醬汁生菜勁入味,但有點油膩.京城四錦片皮鴨- 呢隻片皮鴨非常巨型,店員一邊片鴨香好遠都聞到,擺盤精美,鴨脾另外一碟上;包皮係用蛋皮,有別於平日嘅白色,醬汁及配料上除左傳統甜醬砂糖,更多了芝麻醬會可以試多啲不同味道,但係我還是秉承傳統.薑蔥炆甲- 基本上全隻鴨不會浪費,剩餘的鴨殼用來薑蔥炆,變成一個煲,都好濃味都幾多肉食.十三么- 今次最為驚喜的點心甜店,其實我並不喜歡吃中式糕點,但呢個非常之適合打卡,椰汁糕配桂花糕🥥賣相滿分!.名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodstagram#foodie#名館#MingBistro
與女朋友家人一起吃晚餐,挑選了環境比較好的名館
XO醬啫生菜煲-微辣的醬汁生菜勁入味,但有點油膩
會可以試多啲不同味道,但係我還是秉承傳統
名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
—————————————————————-