2021-04-24 693 瀏覽
這次跟朋友們在希慎逛完街,看到名館新店已開業,所以一行幾人就去吃晚餐吧。餐廳位於12樓,店舖環境挻大的,坐位坐得很舒適☺。看看餐牌發現挻多選擇,我們點了好幾個東西吃😋。💥陳醋珊瑚海蜇頭 HKD$88,這個上菜時給人一種騰雲駕霧的感覺,令到賣相挻特別的🙈。海蜇的味道酸酸的,口感爽脆挻有咬感的。另有青瓜可拌著來,這個做餐前小食很開胃😆。💥京川汁秋葵 HKD$48 / 上湯杞子瑤柱浸時蔬 HKD$88,餐前吃東西當然要點蔬菜,可以健康一點又可阻隔油份😆。這兩道菜和具特色,秋葵擺放到像花的模樣,這個的口感爽口挻喜歡的,時菜味道濃郁不咸😚。💥沸騰水煮滑魚片 HKD$298,點了小辣版本,上菜時聞到很香的味道。這個份量十足的另有豬紅/午餐肉/芽菜/幼薯粉等等配料。魚片口感嫰滑,魚片的份量挻多的,味道濃郁不會太辣😆,下一次可點中辣來吃。💥花膠海皇魚翅撈飯 HKD$198,這個湯底清甜,先把經過煎炒的米飯整破,再攪拌一下就可以吃了。同時間吃到花膠和魚翅感覺不錯😆,湯底用來拌飯吃也不錯的,經過煎炒的飯口感煙韌。💥蔥爆安格斯牛柳粒 HKD$118,這個份量挻多的,切成粒狀更易煮熟,用蔥爆後的味道很香😍。這

💥蔥爆安格斯牛柳粒 HKD$118,這個份量挻多的,切成粒狀更易煮熟,用蔥爆後的味道很香😍。這個安格斯牛肉質很腍身,口感嫰滑帶肉汁,醬汁味濃郁。

💥十三么 HKD$128,這份甜品玩味十足,由麻雀到美元紙幣也是可以吃的🤩。用椰汁糕做出來的麻雀,味道清甜滑滑的,跟朋友分享吃最好不過🙈。平常較少贏到十三么,把它吃掉感覺很有趣😆。

食物質素不錯,而且份量挻多的,價錢一般價位。有時間再去吃吃點心,看看質素如何吧😆。
2021-04-19
20 分鐘 (堂食)
2021-04-23 615 瀏覽
屋企人外出食飯通常都會揀中菜,今次就去咗試呢間新派中菜館。菜式精緻,新奇有趣,而且味道都幾好。招牌酸菜滑魚片$298鍋具好中國風,酸菜魚上灑上菊花瓣、紅椒,顏色非常吸引。魚片白雪雪,肉質好滑,我哋揀咗小辣,好惹味,一啲都唔腥。配料除咗酸菜,仲有黃芽白、大荳芽葉、雲耳、紅薯粉,好豐富。精緻點心拼盤$128下層有3類點心,其中,蝦餃晶瑩剔透,蝦肉爽口;炸大良鮮奶外脆內軟滑,充滿奶香味。上層嘅天鵝係紫薯千層酥,外面酥脆,裏面係綿綿嘅紫薯蓉,唔會好甜。荔枝造型嘅係奶黃煎堆仔,外面用脆先包住煙韌軟糯的煎堆仔,加上令人難以抗拒的奶黃餡料,又得意又好味。蔥爆藕帶安格斯牛柳粒$118原來係西芹炒牛柳粒,整個餸好惹味,安格斯牛柳粒肉質鬆軟,牛味香濃,切得一口的大小,令人一粒接一粒咁食。西芹好爽脆,跟牛肉味道很夾。竹笙紅茄泡勝瓜$88食得多肉,呢個餸清清地啱晒,絲瓜清甜,竹笙爽口。其實呢個都係一個湯,有微火溫着,一路食到最尾都可以飲到暖暖嘅湯。鮮菠蘿海鮮焗飯$168海鮮材料豐富,有青口、大蝦、好多小帶子,配上芝士白汁,焗飯非常香口,而且用原個菠蘿起肉,菠蘿香甜多汁,勁多菠蘿粒,配搭芝士白汁海鮮炒飯非常夾,

招牌酸菜滑魚片$298

精緻點心拼盤$128

蔥爆藕帶安格斯牛柳粒$118

竹笙紅茄泡勝瓜$88

鮮菠蘿海鮮焗飯$168
海鮮材料豐富,有青口、大蝦、好多小帶子,配上芝士白汁,焗飯非常香口,而且用原個菠蘿起肉,菠蘿香甜多汁,勁多菠蘿粒,配搭芝士白汁海鮮炒飯非常夾,去掉油膩感。

十三么$128
呢個係甜品嚟嘅,其實係桂花椰汁糕。一上枱真係好驚喜,做得好逼真,真係一副牌咁,非常適合打卡。講返味道先,桂花清香,椰汁糕香甜,係一個幾清新嘅甜品
2021-04-23 124 瀏覽
好耐冇一家人出去食飯啦,屋企人鍾意食中菜,上網睇呢間中菜館啲嘢食都精緻特別,一於試吓。餐廳嘅裝修簡約得來又帶點高級嘅味道。坐低之後,侍應便遞上蕎麥茶。點了菜後,很快便送到。招牌酸菜滑魚片中國式鼎上枱好有氣勢,好精緻,賣相一流,一定要打一打卡。酸菜魚片嘅顏色好靚,有辣椒嘅紅色,菊花花瓣嘅黃色,酸菜嘅綠色同埋魚片嘅白色。魚片好薄好滑,而且冇骨,好好食,我哋叫咗小辣,麻辣嘅味道啱啱好,酸菜好醒胃,有啲大豆芽菜,雲耳等等好爽口配合埋QQ嘅薯粉很好吃。有小火爐溫着,魚片食到尾都唔會凍唔會腥。精緻點心拼盤又係賣相一流,以西式下午茶層架上枱,有五款精緻嘅點心,有蝦餃,野菌竹笙餃,大良鮮奶一口酥,銀湖天鵝酥,同埋一款唔記得咗叫咩名嘅,奶黃做餡料嘅煎堆仔。每款都有水準,最鍾意就係天鵝酥,造型好可愛,外酥內軟,而且係紫薯餡。蔥爆安格斯牛柳粒好有鑊氣,安格斯牛柳好腍好滑,菜式簡單,但好好味。鮮菠蘿海鮮炒飯賣相一流,以半個菠蘿承載着炒飯,海鮮放上面,澎湃嘅菠蘿粒同埋醬汁傾瀉落嚟,睇見都吸引。食落果然冇失望,香口蛋炒飯粒粒分明,配合鮮甜多汁嘅菠蘿同埋超多醬汁,一點都唔會膩,海鮮有多,有帶子粒,大蝦和青口,全部新
餐廳嘅裝修簡約得來又帶點高級嘅味道。
坐低之後,侍應便遞上蕎麥茶。點了菜後,很快便送到。
招牌酸菜滑魚片

精緻點心拼盤

蔥爆安格斯牛柳粒
好有鑊氣,安格斯牛柳好腍好滑,菜式簡單,但好好味。

鮮菠蘿海鮮炒飯
賣相一流,以半個菠蘿承載着炒飯,海鮮放上面,澎湃嘅菠蘿粒同埋醬汁傾瀉落嚟,睇見都吸引。食落果然冇失望,香口蛋炒飯粒粒分明,配合鮮甜多汁嘅菠蘿同埋超多醬汁,一點都唔會膩,海鮮有多,有帶子粒,大蝦和青口,全部新鮮,正。

竹笙鮮茄泡勝瓜
清清地一個蔬菜菜式,個湯好清甜,食得多濃味嘢和肉類,可以清一清口腔。

十三么
最後食甜品甜品個名好特別,所以試吓,賣相真係十足一副十三么麻雀,爸媽見到好驚喜。麻雀面係椰汁糕,而麻雀底係桂花糕,食落好清甜。張美金係米紙做的,把銀紙食落肚還是第一次,哈哈。

總括而言,呢間餐廳嘅菜式都好精緻,味道一流,好有水準,下次一定會再嚟試吓其他菜式。
2021-04-21 1016 瀏覽
相約媽咪到銅鑼灣逛街順便飲茶😋, 今次到位於銅鑼灣希慎廣場12樓1201號舖的名館, 店內裝修新穎, 下午一點到達, 午餐時段特別多人。 餐廳主打廣東點心和上海菜,看見餐牌有點心放題每位$148+茶位每位$8✨, 一場嚟到就試下啦😍!點心紙上大約有40款點心和小食, 見到都開心呀! 心大心細好多款都想試, 我哋兩個人可以每款點心要兩件或者一件一齊試下。✨✨坐低不久店員先送上金銀蒜粉絲蒸元貝,原來是點心放題送的, 每人一份, 估唔到食點心都有海鮮送😊✌🏻。⭕點心~🔹鮮肉一口小籠包~ 皮薄餡靚, 裏面有滿滿的肉汁。🔸大良鮮奶一口酥~ 外層鬆脆, 裏面軟滑。🔹黑金流沙包~ 型格的黑金外貌, 一啖咬落去, 滿滿的流沙蜂擁而出, 記得趁熱食呀!🔸名館筍尖蝦餃皇~ 蝦餃皇大大粒, 入面蝦肉爽口, 如果餃皮做得薄些比較好。🔹蟹籽燒賣王~ 鮮香好味的燒賣王, 點心之選。🔸京川滑餃子~ 京川風味的餃子, 帶有點麻辣香。🔹銀湖天鵝酥~外皮酥化, 紫薯餡料微甜。🔸咖哩蒙古羊肉餅~ 咖哩味香濃, 羊肉餅口感太薄身, 不過可以一試。🔹藍莓流心包~ 鬆軟的口感, 雖然藍莓不夠流心, 但甜度剛好。🔸啤梨鹹水角~ 可

⭕點心~
🔹鮮肉一口小籠包~ 皮薄餡靚, 裏面有滿滿的肉汁。

🔸大良鮮奶一口酥~ 外層鬆脆, 裏面軟滑。

🔹蟹籽燒賣王~ 鮮香好味的燒賣王, 點心之選。

🔸京川滑餃子~ 京川風味的餃子, 帶有點麻辣香。

🔹銀湖天鵝酥~外皮酥化, 紫薯餡料微甜。

🔸啤梨鹹水角~ 可愛的啤梨賣相, 鹹水角口感酥脆。

🔹芝麻芋絲軟夾~ 煙煙韌韌的口感。

🔸手工黑毛豬糉~ 味道鮮鹹酣香, 都幾大隻。

🔹宮廷妃子笑~ 外貌有點似荔枝, 裏面是奶黃餡料。

🔸紅菜頭煎鍋貼~ 用了紅菜頭汁做的鍋貼,賣相更加突出。

🔹七彩鬆化蛋散~ 蛋散鬆化好味。

🔸野菌竹笙餃~ 比較健康的一款點心, 裏面有滿滿的野菌, 入口香濃。

🔹雲南涼拌貓耳朵~ 爽口美味的貓耳朵。

🔸鎮江水晶餚肉~ 一道上海菜的冷盤, 味道又香又滑。

🔹陳醋手拍青瓜~ 清甜爽口的拍青瓜, 配上陳醋風味更佳。

🔸桂花鐵棍淮山~ 清香的桂花味, 淮山爽甜 美味。

🔹玫瑰奶黃糕~ 玫瑰花靚靚的賣相, 奶黃味道 微甜, 口感軟腍。

🔸遠年陳皮紅豆沙~ 入口甜中帶甘, 但陳皮味不算太出。

🔹腐竹鵪鶉蛋糖水~ 豆味香濃又不算甜, 還有一粒鵪鶉蛋代替雞蛋, 都幾正。

整體而言點心放題款式眾多, 價錢親民, 性價比高。😀👍🏻

金銀蒜粉絲蒸元貝

名館筍尖蝦餃皇
蟹籽燒賣王
宮廷妃子笑
玫瑰奶黃糕
原來名館搬左舖,不過都係希慎入面,食物依然美味多樣,舖面亦好大。黃金蝦球($118)鹹蛋黃味嘅炸蝦球,調味唔會太鹹,好惹味。雲南涼拌貓耳朵($48)作為開胃涼菜,爽口而且調味酸帶少辣。灌湯鮮肉小籠包($68)個皮略嫌較為厚,但內裡都夠juicy。沸騰水煮肥牛($298)黎到已經感覺好駕勢,用料除左肥牛之外,仲有豬紅、餐肉、薯粉、蔬菜等等。我地點左「少少辣」,整體味道變得無咁重。烏龍茶湯圓($58/份)大大粒芝麻湯圓,個皮好軟糯,個湯就用左烏龍茶咁特別。總括黎講味道唔錯,價錢中等,最近仲有幾款特價食物,下次有機會再試。

黃金蝦球($118)
鹹蛋黃味嘅炸蝦球,調味唔會太鹹,好惹味。

雲南涼拌貓耳朵($48)
作為開胃涼菜,爽口而且調味酸帶少辣。

灌湯鮮肉小籠包($68)
個皮略嫌較為厚,但內裡都夠juicy。

沸騰水煮肥牛($298)
我地點左「少少辣」,整體味道變得無咁重。

烏龍茶湯圓($58/份)
大大粒芝麻湯圓,個皮好軟糯,個湯就用左烏龍茶咁特別。

2021-04-21 105 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日,揀左呢間最近搬咗舖嘅「名館」,新開業所以未係太多人,啱曬我地慶祝🎉。1⃣️回味五香牛展($68)牛展個滷汁無台式滷水咁重味,更適合我👍🏻。2⃣️雪茄鮮蝦春卷($58)呢個帶煙燻效果,形狀似雪茄🚬,個皮就係軟身,中間係椰菜加蝦粒。3⃣️黑松露翡翠炒帶子($138)帶子超大粒😻而且好滑溜,另外炒翠玉瓜亦好夠爽口入味。4⃣️豉油王頭抽飯焦蝦($118)即係蝦🦐炒飯,幾欣賞係炒得乾身,蝦肉又彈牙。5⃣️十三幺($128)呢個打卡一流,其實係椰汁桂花糕,味道唔會好甜📸。呢度茶芥 $8/位,用嘅係茶樓少見嘅四川蕎麥茶🍵。整體服務方面可能因為新開業嘅關係都未算理想,需要改善⚠️。

1⃣️回味五香牛展($68)
牛展個滷汁無台式滷水咁重味,更適合我👍🏻。

2⃣️雪茄鮮蝦春卷($58)

3⃣️黑松露翡翠炒帶子($138)
帶子超大粒😻而且好滑溜,另外炒翠玉瓜亦好夠爽口入味。

4⃣️豉油王頭抽飯焦蝦($118)
即係蝦🦐炒飯,幾欣賞係炒得乾身,蝦肉又彈牙。

5⃣️十三幺($128)
呢個打卡一流,其實係椰汁桂花糕,味道唔會好甜📸。

1K
2021-04-21 536 瀏覽
最近好喜歡去點心放題,因為實在抵食。放題價錢甚至平過酒樓價錢,但可以放任地點!前排同事推介了這間剛裝修好的名館,午市只需$148就可以任食各款精緻點心!🤩餐廳亦坐得舒服,雲石設計好有格調~注意:他們的點心是逐件點的,可以自己預到合適份量每件點心都是師傅即叫即整,所以上菜時熱辣辣的,絕對新鮮。特別喜歡京川滑餃子,薄皮之餘好香川辣味,點了2round🤩鎮江水晶餚肉是比較有質素的地方才能做到的,冰鎮肉肥瘦均勻得來好夠凍,幾好食。鴛鴦流汁叉燒包比較特別,內裡的叉燒餡是流心的,配上半邊黑芝麻包和麵包,別有特色。蝦餃燒賣是去吃點心必點的,這裡的蝦餃皮薄多肉和蝦,燒賣也相當有質素,可以encore銀湖天鵝酥是必點的,點來打卡都好😝外表吸引之餘,天鵝是用餅製成,內裡是紫薯酥,外脆內香甜。潮州蒸粉果同樣質素幾好,皮薄得來好多蔬菜粒。鮮肉一口小籠包皮薄多湯同餡,同樣是可以encore的點心午市放題仲會送的帶子,味道鮮甜之餘好香蒜味,粉絲都好香另外仲有桂花鐵棍准山,好香甘菊味,咖喱蒙古羊肉餅等都好值得一食😋😋😋「我所有的不開心 都是因為沒吃飽」- 下次要再來吃飽點😋😋😋

餐廳亦坐得舒服,雲石設計好有格調~
注意:他們的點心是逐件點的,可以自己預到合適份量

每件點心都是師傅即叫即整,所以上菜時熱辣辣的,絕對新鮮。

特別喜歡京川滑餃子,薄皮之餘好香川辣味,點了2round🤩

鎮江水晶餚肉

鴛鴦流汁叉燒包

蟹籽燒賣皇

潮州蒸粉果

潮州蒸粉果同樣質素幾好,皮薄得來好多蔬菜粒。
鮮肉一口小籠包

鮮肉一口小籠包皮薄多湯同餡,同樣是可以encore的點心

午市放題仲會送的帶子,味道鮮甜之餘好香蒜味,粉絲都好香

鎮江水晶餚肉
鴛鴦流汁叉燒包
蟹籽燒賣皇
潮州蒸粉果
2021-04-19 131 瀏覽
上網卜左平日lunch $148 放題入座開始已經開始混亂,積聚左一堆人係門口,亳無秩序可言。落單之後等左10分鐘有侍應問我地係咪同隔離台一齊🙄中間仲隔左一個位,唔知係咪落錯左單,之後又等左半個鐘頂唔順,搵左經理反映,到入座後45分鐘先有第一碟野食🤬前後兩張台都吵緊無野食到🤯重點係侍應服務質素非常參差,單又疊哂,傳菜又唔睇單,送錯哂野,見到我地無野食,又求其比人地唔要既野食送過黎,完全係一肚氣!雖然野食質素都有水準,但係奉獻大家唔好揀放題,佢地根本做唔切,如果好彩既話可能唔會錯單既🤷🏻‍♀️
上網卜左平日lunch $148 放題
入座開始已經開始混亂,積聚左一堆人係門口,亳無秩序可言。
前後兩張台都吵緊無野食到🤯
2021-04-18 163 瀏覽
位於銅鑼灣希慎的名館環境十分雅緻,環境舒適,地方寬敞,店員非常有善,可以同朋友慢慢享受~精緻點心拼盤 $128造型可愛的銀湖天鵝酥,見到立即心心眼😍外層鬆脆,甜度適中,加上芝麻香,美味又特別,蝦餃皮薄餡靚吃到原隻大蝦 🍤大良鮮奶脆網卷 以鮮奶製作,質感軟綿綿,非常美味。冰鎮南非六頭鮑魚(一隻)$88入口彈牙 ,爽口又好新鮮用來做冰鎮的冷盤既消暑,又能品嚐其爽滑彈牙的口感。糖心黑蒜海底椰豬展湯$68 用茶壺上枱非常有驚喜,香氣十足,真材實料 熱辣辣飲落肚非常棒!法國紅酒鵝肝(一份)$138鵝肝入口後那種油脂香味充滿, 如配上多士吃就更完美。鮮菠蘿海鮮炒飯$168爆料嘅海鮮焗炒飯用成個原隻鮮菠蘿載着,份量十足,值唔推介!十三么 $128依個招牌「十三么桂花椰汁糕」相信係食客的打卡熱選,造型精緻,唔單止麻雀,伴碟的美金以米紙製作,都可以食,依個飯後甜品真係冇得輸!
位於銅鑼灣希慎的名館
環境十分雅緻,環境舒適,地
方寬敞,店員非常有善,可以同朋友慢慢享受~

精緻點心拼盤 $128

造型可愛的銀湖天鵝酥,見到立即心心眼😍
外層鬆脆,甜度適中,加上芝麻香,美味又特別,

蝦餃皮薄餡靚吃到原隻大蝦 🍤

大良鮮奶脆網卷 以鮮奶製作,質感軟
綿綿,非常美味。

冰鎮南非六頭鮑魚(一隻)$88
入口彈牙 ,爽口又好新鮮
用來做冰鎮的冷盤既消暑,又能品嚐其爽滑彈牙的口感。

糖心黑蒜海底椰豬展湯$68

用茶壺上枱非常有驚喜,香氣十足,真材實料
熱辣辣飲落肚非常棒!

法國紅酒鵝肝(一份)$138
鵝肝入口後那種油脂香味充滿, 如配上多士吃就更完美。

鮮菠蘿海鮮炒飯$168
爆料嘅海鮮焗炒飯用成個原隻鮮菠蘿載着,份量十足,值唔推介!

十三么 $128

2021-04-16 172 瀏覽
昨晚嚟到希慎廣場12樓嘅名館食晚飯,成餐晚飯都食得好開心,除咗因為坐得舒服之外,所有食物賣相都好特別,好IG-able😍先嚟一壺長白山鮮人參雞湯,用茶壺盛載好精緻,人參味甘香,好飲補身。冷盤陳醋珊瑚海蜇頭,上枱嘅時候以乾冰製造咗騰雲駕霧嘅效果。名館厚切叉燒皇可以話係呢度嘅招牌,確實與別不同❤️叉燒厚切有質乾, 唔太肥但肉質非常嫩,鹹甜適中。酸菜魚用熱鍋上枱,全程keep住熱辣辣。用嘅魚係新鮮魚片,冇骨又夠滑。🍬🍬十三么又係必叫嘅甜品,麻雀其實係桂花椰汁糕,仲有兩張米紙做嘅美金,大家影咗好多相好開心。

冷盤陳醋珊瑚海蜇頭,上枱嘅時候以乾冰製造咗騰雲駕霧嘅效果。

2021-04-15
  • 酸菜魚
2021-04-14 697 瀏覽
疫情開始緩和返,緊係要同三五知己食下飯,輕鬆一下!咁岩大家都係銅鑼灣,就近近地揀左呢間餐館。環境寬倘舒適,裝修高貴華麗,餐具簡單精緻。樓底都幾高,燈飾光猛,完全無壓迫感。招牌酸菜滑魚片用了這種傳統古典煲去盛載滿滿既酸菜魚,感覺好有特色,魚嫩肉滑,份量好多,價錢比想像中合理,4個人每人都食左好多片。酸菜酸辣適中,夠晒開胃,呢個真係必食。蒜蓉蒸帶子火喉適中,唔會蒸得過火,大粒鮮甜無沙,一粒放入口,非常juicy冰鎮咕嚕肉用完整一個菠蘿盛載住,當中有乾冰弄出煙霧作裝飾,好有睇頭咕嚕肉皮脆內軟,酸甜適中,岩晒我口味。鼓油王頭抽飯蕉蝦個名好有霸氣,聽到都好想即刻食。賣相吸引,份量都多,飯蕉味香和蝦味濃郁,炒得夠晒乾爽,非常滋味。最後甜品叫十三厶,整出黎真係一副麻雀食得既十三厶,又幾過引,整得好真實,表面有層閃粉,內裏有字,味道原來係桂林糕味,唔會太甜,側邊仲有d美金,原來都食得既,呢個甜品真係花盡了不小心思,整得非常精緻。銅鑼灣黎講,價錢相當合理,真係食到好飽,環境又好,有下次。

環境寬倘舒適,裝修高貴華麗,餐具簡單精緻。

樓底都幾高,燈飾光猛,完全無壓迫感。

招牌酸菜滑魚片

用了這種傳統古典煲去盛載滿滿既酸菜魚,感覺好有特色

蒜蓉蒸帶子

冰鎮咕嚕肉

用完整一個菠蘿盛載住,當中有乾冰弄出煙霧作裝飾,好有睇頭
咕嚕肉皮脆內軟,酸甜適中,岩晒我口味。

鼓油王頭抽飯蕉蝦

銅鑼灣黎講,價錢相當合理,真係食到好飽,環境又好,有下次。

2021-03-29
  • 招牌酸菜滑魚片
  • 十三厶
2021春季香港餐廳週活動日期:2021年3月18日至4月11日參與商戶:超過200間這1檔我預約了11家餐廳,銅鑼灣名館是唯一給差評和不推薦的餐廳。2021春季香港餐廳週 港幣148元/位午餐:#三式點心併盤:筍尖蝦餃皇、野菌竹笙餃、啤梨鹹水角,鹹水角最好味!蝦餃和野菌餃們皮是糊的!#糯米釀雞翼,有2件,每件只有1口大小,和農圃的沒法比!#酸菜滑魚片米線,這個好味!#藍莓流心糕,有2件,這個等了很久,催了4次,第4次跟我說甜品要"叫起",我前後叫了4次!感覺最差是:午市放题 138元/位,暢吃暢飲,還比我的香港餐廳週午餐平宜!服務真心差!
2021春季香港餐廳週
活動日期:2021年3月18日至4月11日
參與商戶:超過200間

2021春季香港餐廳週 港幣148元/位午餐:
#糯米釀雞翼,有2件,每件只有1口大小,和農圃的沒法比!
#酸菜滑魚片米線,這個好味!

服務真心差!
2021-04-08
2021-04-13 254 瀏覽
服務態度極差 譚仔態度仲好過佢 似係去咗屋企樓下茶樓啲姐姐態度咁 由入座開始其實已經唔係好理人 新開張每位會送扇貝 我見隔離枱遲過我入嘅都到咗 於是我就問吓姐姐 我:「唔該請問係唔係新開張會送個扇貝啊?」佢答完我係之後我就再問:「我見隔離枱都到咗啦 我嗰份會唔會係漏咗啊?」姐姐就好唔耐煩咁話:「扇貝要時間蒸架嘛小姐」 我即刻黑人問號❓⋯⋯ 自問態度好正常亦有禮貌 亦唔係西客嘅催促態度 可能你會問 會唔會係太多人佢哋好忙啊 我係佢啱啱開門就行入去 當時只有三枱人 所以我唔係好明白點解佢要咁嘅態度 🤨 最後個扇貝係我問到第三次 我得返最後15分鐘食野嘅時候 另一個後生嘅男侍應了解情況後先落俾我 😃 我落過三次單 淨係嚟咗頭一次 之後嘅等咗好耐都冇來 (30-45分鐘左右)中途不斷舉手同催單 都係舉勁耐都冇人睇到或者敷衍了事 結論係 頭30分鐘同最後10分鐘有野食 中間空檔時間係不斷舉手同催單 🤦🏽。 其實嘢食係唔錯 但係佢咁嘅安排同服務態度真係唔得 希望會有改善 流沙包好食 雖然唔係好多餡 但味道唔錯燒賣好足料 有口感 都幾好食 小籠包麻麻哋 來到通常都係已經穿咗 同埋個皮蒸到硬左 蘿
可能你會問 會唔會係太多人佢哋好忙啊

蝦餃正常

前菜青瓜同雞絲粉皮都幾好食

雖然嘢食幾好 但都唔會再想食到一肚氣

2021-04-12 200 瀏覽
難得平日放假,中午walk in 入座打算食兩位"點心放題",每位$148加一,限時九十分鐘,入座前領位員又向住滿懷期望嘅食客(我)大氣又話有三款點心已經冇,咁我心諗ok啦食其他嘢囉。入到去放低壺茶之後谷氣餐就正式開始,舉手交點心紙舉到手攰都完全冇人理,目測全場侍應加傳菜員加埋只得五個人,仲要全部扮睇你唔到,枱枱等食物等到媽媽聲,鬧佢唔夠人手唔好做放題仲要玩限時🤬叫佢經理出嚟但佢完全控制唔到個局面,只係不停話無辦法呀廚房做唔切呀自己連厠所都冇得去呀blah blah blah勁不負責任.....等咗好耐終於嚟一碟潮州粉桌,🤬凍嘅。總之冇下次,大家千褀唔好去。
總之冇下次,大家千褀唔好去。
2021-04-12
20 分鐘 (堂食)
2021-04-11 201 瀏覽
同老婆去了希慎食中餐,有很多小菜及點心,令人眼花撩亂,價錢亦都唔算貴,很多小食都是幾十蚊起,而且非常精緻。糖心黑蒜海底椰豬展湯:以茶壺形式送上,倒入杯中享用,燉湯味道濃香清甜,用了大量瘦肉及雞熬製而成,非常清潤鮮甜。金銀蒜粉絲蒸元貝:元貝以粉絲墊底,舖上蒜蓉蒸,簡單的做法但食到海鮮的鮮味,而且蒸至剛熟,保持鮮嫩。招牌酸菜滑魚片:用了鱸魚去骨起肉,每片魚片晶凝雪白,大小一致,煮至剛熟再以微火保溫,魚肉新鮮嫩滑,另外酸菜味及微辣更令整體惹味。豉油王頭抽飯焦蝦:炒飯加了些脆米,爽口又帶點香脆。詐糊:名乎其實得幾隻麻雀,創意度十足,桂花椰汁糕不會過甜。

豉油王頭抽飯焦蝦:炒飯加了些脆米,爽口又帶點香脆。

詐糊:名乎其實得幾隻麻雀,創意度十足,桂花椰汁糕不會過甜。