2021-06-19 788 瀏覽
今日突然好想食酸菜魚🤤又見到希慎名館個酸菜魚十分適合打卡📍就等我去會一會佢~$58銀湖天鵝酥🦢小點心十分精緻❤️令人一看就覺得好喜歡💗💗鵝頭係用麵粉搓成,點精後栩栩如生🦢酥脆 外皮包裹著綿綿紫薯蓉🍠口感十分豐富☺️$68灌湯鮮肉小籠包🥟小籠包尚算皮薄,皮內包住肉汁精華🤤一口咬落非常滿足🥰假若香醋有薑絲相伴必然更佳!$88名館厚切叉燒皇🐷超厚切!!!肉質剛剛好熟透,唔會柴唔會韌,有咬口得黎肉汁奇多!😋蜜汁份量足夠沾滿六件厚切大叉燒👍🏻$98蝦球蟹籽銀絲煲🍲粉絲入味且乾身,蝦肉新鮮非常爽口彈牙🦐配埋蟹籽入口,又多一層口感😋$298招牌酸菜滑魚片🐟唔會辣到食唔到🤤內有大量魚片、酸菜、黃牙白、豆芽、寬粉🤤🤤聞到都流哂口水🤤勁多魚片!!好似食極都仲有咁👍🏻👍🏻總括而言,店舖十分闊落,好適合一家大細黎食👨‍👩‍👧‍👦員工好好服務,上菜又快,再加上菜式別具特色,又適合打卡👏🏻長輩們一定好歡喜🥰

$58銀湖天鵝酥🦢

$298招牌酸菜滑魚片🐟

灌湯鮮肉小籠包
名館厚切叉燒皇
招牌酸菜滑魚片
Miss K 留意到上網訂位幾低,立即相約我、Miss M 、Miss N ,4位女生一齊試吓點心放題😙😙已經上openrice睇食評有咩係必食又好味😋😋~~~涼拌粉皮~~~反叫左兩至三碟,麻醬味適中!幾開胃😀😀~~~蝦餃、燒賣~~~蝦餃裡蝦肉幾大粒,燒賣好味😁😁~~~黑金流沙包~~~奶黃味幾重有流心效果,但皮厚左D🤨🤨~~~天鵝紫薯酥~~~手工菜式酥皮超多層,紫薯味OK但有少少油味🙂🙂~~~拍青瓜、秋葵~~~青瓜、秋葵新鮮,食得肉多中間要啲蔬菜解下膩😚😚~~~鴛鴦生煎叉燒包~~~呢個一般,可以不叫😐😐其他菜式都屬於中上,同到鍾意嘅Fd一齊食好味嘅野,絕對係賞心悅目嘅事呀🥰🥰
已經上openrice睇食評有咩係必食又好味😋😋
~~~涼拌粉皮~~~
反叫左兩至三碟,麻醬味適中!幾開胃😀😀

~~~蝦餃、燒賣~~~
蝦餃裡蝦肉幾大粒,燒賣好味😁😁
~~~黑金流沙包~~~
奶黃味幾重有流心效果,但皮厚左D🤨🤨

~~~天鵝紫薯酥~~~
手工菜式酥皮超多層,紫薯味OK但有少少油味🙂🙂

~~~拍青瓜、秋葵~~~
青瓜、秋葵新鮮,食得肉多中間要啲蔬菜解下膩😚😚
~~~鴛鴦生煎叉燒包~~~
呢個一般,可以不叫😐😐

2021-06-16
2021-06-18 125 瀏覽
同朋友食晚餐,平日夜晚唔算多人。點心拼盤賣相精美,每人6件點心,食完已經好飽。糖心黑蒜海底椰豬展湯無諗過個presentation係咁!功夫茶咁,每人都飲咗好幾杯。金銀蒜銀魚蒸勝瓜賣相靚,味道不錯又唔算好貴,係可以再返兜!
同朋友食晚餐,平日夜晚唔算多人。

點心拼盤

賣相精美,每人6件點心,食完已經好飽。

糖心黑蒜海底椰豬展湯
金銀蒜銀魚蒸勝瓜

賣相靚,味道不錯又唔算好貴,係可以再返兜!
放題真心搞唔掂味道其實唔錯,重點係點餐系統好有問題。首先,每一種點心的數量無列明清楚數量單位。可能係一隻,可能係一碟,可能係一籠。所有飽肚嘅點心,一就已經大碟到你食兩餐。較為精緻嘅點心,一就真係得一粒。🤷🏻‍♂️重點係你諗住小事牛刀,落住一兩個先。落完單停賽10分鐘,即係10分鐘後先可以再落單。如果再試,咁就冇咗20分鐘。諗住搵侍應幫手落單補救一下,佢就叫你用返QR Code。到你大手落單,侍應又會質疑你食唔食得晒。到最後佢會重複拎啲好飽肚嘅嘢俾你食,唔係講笑😅其實簡單啲寫返紙仔算啦,由以前食到現在裝修完嘅名館。味道從來無問題,只係系統同服務有待改進。如果真係要食得開心,建議食返酸菜魚或水煮牛,真心唔好揀放題🥲
放題真心搞唔掂

2021-06-18
午餐
2021-06-18 117 瀏覽
有一段時間冇出銅鑼灣了~今日專登出去整頭髮 再加食埋個晚餐先至返屋企!名館! 環境唔錯~ 座得好舒服!✅ 沸騰水煮滑魚片💬水煮魚湯中更加入大量乾辣椒及辣椒粉🔥🔥真係辣勁十足ahhhh☄️而魚肉方面魚質滑嫩,爽脆彈牙🤤配菜有娃娃菜、鴨血、午餐肉、芽菜…真係分量十足架🤤🤤喜歡食辣的朋友不妨試試😋😋霸王辣子雞💬真係第一次食呢個菜啊📩呢度菜食落去係會每一啖都加劇口中既辣味💓食到心口仔卜卜、卜卜跳,辣得好過癮!係一樣好邪惡既菜式 kekeke~香辣蝦球💬雙面黃煎得微微香脆🤤蝦球爽口彈牙!!蝦球鮮甜 無雪味🥳 食得出係高質貨喔😉再加埋芫荽同西芹一齊食 真係多重口感~馳名黑金沙奶皇包💬黑蚊蚊嘅外表有少少霸氣!而且上枱嗰陣熱辣辣🔥一啖咬落去 濃濃的奶皇流沙餡爆晒出黎🤤甜度啱啱好✅ 食完真係好滿足💓
有一段時間冇出銅鑼灣了~
今日專登出去整頭髮 再加食埋個晚餐先至返屋企!

名館! 環境唔錯~ 座得好舒服!✅

沸騰水煮滑魚片💬

水煮魚湯中更加入大量乾辣椒及辣椒粉🔥🔥
真係辣勁十足ahhhh☄️
而魚肉方面魚質滑嫩,爽脆彈牙🤤
配菜有娃娃菜、鴨血、午餐肉、芽菜…真係分量十足架🤤🤤
喜歡食辣的朋友不妨試試😋😋

霸王辣子雞💬
真係第一次食呢個菜啊📩
呢度菜食落去係會每一啖都加劇口中既辣味💓
食到心口仔卜卜、卜卜跳,辣得好過癮!
係一樣好邪惡既菜式 kekeke~

香辣蝦球💬
雙面黃煎得微微香脆🤤蝦球爽口彈牙!!
蝦球鮮甜 無雪味🥳 食得出係高質貨喔😉
再加埋芫荽同西芹一齊食 真係多重口感~

馳名黑金沙奶皇包💬
黑蚊蚊嘅外表有少少霸氣!而且上枱嗰陣熱辣辣🔥
一啖咬落去 濃濃的奶皇流沙餡爆晒出黎🤤
甜度啱啱好✅ 食完真係好滿足💓
2021-06-18 115 瀏覽
唔想星期日同人逼,所以提早同爸爸食爸爸節飯。我哋六點三左右到,時間尚早,暫時得幾枱。當侍應放低呢壺嘢嘅時候,我以為我爸爸嗌咗個特別嘅茶🤣點知倒出嚟有層油嘅😱原來係椰子雞湯至啱😅個湯好甜椰子味,好飲!個點心拼盤係我話要嗌,因為我好好奇隻天鵝係乜嘢點心。原來係紫薯酥。黃金蝦球,勁大粒而且份量多!粒粒都平均沾滿鹹蛋漿,送飯一流!冰鎮鮮波蘿咕嚕肉賣相十分有氣勢,原隻菠蘿挖空再加乾冰,我阿爸話佢咁大個仔都係第一次見🤣兩個人食唔到十三么唯有食下詐糊,即係椰汁桂花糕。上面啲字係米紙,食得嘅。不過我同阿爸爸都唔鍾意食,於是我哋就搣咗張紙先食,俾我哋意外地發現咗原來張紙同隻牌印嘅嘢係唔一樣㗎!好無聊嘅開心大發現😆
唔想星期日同人逼,
所以提早同爸爸食爸爸節飯。

我哋六點三左右到,
時間尚早,
暫時得幾枱。

侍應放低呢壺嘢嘅時候,
我以為我爸爸嗌咗個特別嘅茶🤣
點知倒出嚟有層油嘅😱

原來係椰子雞湯至啱😅
個湯好甜椰子味,
好飲!

個點心拼盤係我話要嗌,
因為我好好奇隻天鵝係乜嘢點心。
原來係紫薯酥。

黃金蝦球,
勁大粒而且份量多!
粒粒都平均沾滿鹹蛋漿,
送飯一流!

冰鎮鮮波蘿咕嚕肉賣相十分有氣勢,
原隻菠蘿挖空再加乾冰,
我阿爸話佢咁大個仔都係第一次見🤣

兩個人食唔到十三么唯有食下詐糊,
即係椰汁桂花糕。
上面啲字係米紙,
食得嘅。
不過我同阿爸爸都唔鍾意食,
於是我哋就搣咗張紙先食,
俾我哋意外地發現咗原來張紙同隻牌印嘅嘢係唔一樣㗎!
好無聊嘅開心大發現😆
  • 四季椰子肉雞湯
2021-06-17 95 瀏覽
🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️一間新式老人家又易接受既中菜餐廳餐廳環境好舒服好靚!🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️桂花鐵棍淮山淮山爽甜清脆面層灑上桂花一咬落去清爽接著滲出啖啖桂花香齒頰留香🏵️芝麻醬雞絲粉皮麻香適中粉皮粗幻剛剛好每條粉皮黏著滿滿花生碎夾起來誰都想來一口🏵️大良鮮奶一口酥心靈手巧才能做出來香氣輕飄奶味香濃吃下去才知內有乾坤咬開外層脆皮內層雲朵飄出來🏵️竹笙紅茄泡勝瓜清淡爽嫩帶點微酸吃辣過後吃一口勝瓜中和味蕾🏵️新鮮菠蘿海鮮炒飯材料多不吝嗇~菠蘿切得每粒大小一樣💓💓一口吃下去帶子菠蘿芝士青口蝦很豐富滿足😋🏵️十三么誰不想吃一糊十三么家人看著已經很高興!這裡的桂花真好吃💓💓令人快樂的一味甜品🍮
🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️
一間新式
老人家又易接受既中菜餐廳
餐廳環境好舒服好靚!
🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️🏵️

帶子菠蘿芝士青口蝦
很豐富滿足😋

🏵️十三么

誰不想吃一糊十三么
家人看著已經很高興!
這裡的桂花真好吃💓💓
令人快樂的一味甜品🍮
希慎廣場原來開左名館😍 之前食過好幾次中環店,質素唔錯😋 menu多元化好多選擇,有齊特色小食、點心、小菜、川菜等等🤤所以一知道銅鑼灣開左即刻約朋嚟食。聽講中午仲有點心放添,要搵日試下😚·🔸️陳醋珊瑚海蜇頭 HKD$88上菜方式好特別,用乾冰做出噴煙效果🤩 未食先吸引眼球👍我本身係勁鍾意食海蜇既人🤤 哩道海蜇頭真係啱哂我,海蜇頭做得爽口😋 陳醋味道好夠,不錯的一味前菜小食。·🔹️京川汁秋葵 HKD$48冰涼爽脆,少少辣好清新🍃 清一清味蕾來享受之後既美食。·🔸️上湯杞子瑤柱浸時蔬 HKD$88為健康梗係要食返啲蔬菜🌱 上湯做得幾鮮甜,清綠新鮮蔬菜好健康清清腸胃😽·🔹️沸騰水煮滑魚片 HKD$298朋友唔係好食得辣🌶所以點左小辣🙈 超喜歡上菜用既old school😍中國風面譜熱鍋,好靚好想擁有😻 仲會一直開住火煮滾,keep住溫度🔥水煮魚片🐟估唔到份量都幾多,魚肉好滑嫰😋 好好食!其他配料仲有午餐肉、豬紅、芽菜、薯粉等,好豐富,如果再辣啲會更惹味😄·🔸️花膠海皇魚翅撈飯 HKD$198飯會整成一大粒飯波⚪ 飯波外層經油炸過,整散左後外層會好似飯焦咁脆口😚海皇湯底好鮮甜🤩 將飯浸軟撈埋花膠魚翅一齊

🔸️陳醋珊瑚海蜇頭 HKD$88

🔹️京川汁秋葵 HKD$48

冰涼爽脆,少少辣好清新🍃 清一清味蕾來享受之後既美食。
🔸️上湯杞子瑤柱浸時蔬 HKD$88

🔹️沸騰水煮滑魚片 HKD$298

水煮魚片🐟估唔到份量都幾多,魚肉好滑嫰😋 好好食!

🔸️花膠海皇魚翅撈飯 HKD$198

海皇湯底好鮮甜🤩 將飯浸軟撈埋花膠魚翅一齊一齊食,好嘆好豪華既感覺💰奢華中女仲唔係我😂😆
🔹️蔥爆安格斯牛柳粒 HKD$118

炒得都幾夠鑊氣,安格斯牛柳🐂粒好腍身,醬汁濃郁,用來送飯一流🍚
🔸️十三么 HKD$128

一副可以食既十三么🀄呈現眼前,像真度好高,玩味十足😻😽

麻雀其實係🥥椰汁糕,唔算好甜仲滑嘟嘟,哩個甜點好夠啅頭😜
2021-04-19
  • 十三么
2021-06-16 122 瀏覽
今日一行五人👥揀咗呢間中菜館食飯環境唔錯好乾淨好光鮮座位都幾好坐👧🏻佢比起一般中菜店多好多選擇✌🏻同埋啲嘢食係好有特色 好新穎炸蝦球勁大粒 唔係得炸粉酸酸甜甜 好開胃 好精緻 👏🏻水煮魚見到咁靚 即刻要打卡 宮廷feel 🤟🏻個汁唔算好辣本身自己食譚仔食到三小辣所以都OK容易入口💪入面有薯粉 好多大大塊嘅魚肉仲有鴨血菠蘿咕嚕肉估唔到咁浮誇本身啲肉入面混咗啲冰粒👋所以係凍冰冰咁食夏天食真係一流👀呢個甜品叫詐糊 椰汁桂花糕👵🏻整得超級神似 好得意 真係唔打卡唔得張美金係米紙嚟👩🏻‍💼整體感覺唔錯係一間好多選擇有特色嘅中菜館☝️
今日一行五人👥

張美金係米紙嚟👩🏻‍💼

整體感覺唔錯
係一間好多選擇
有特色嘅中菜館☝️
好久沒有來到銅鑼灣名館吃晚飯,想不到已經從14樓搬到了12樓,雖然地點降低了幾層🏫但味道卻依然保持質素,有部份比以前更出色,可能是因為在新環境煮食,廚師也特別發揮得好🧑‍🍳 新店窗邊有一大排的高腳位,望著外面聳立的高樓大廈用餐,感覺特別舒坦。雲石桌面提高了格調,令每道菜色的賣相更突出😋 打開菜單💰可見有點心、即炒小菜、老火湯和很多特色中菜例如酸菜魚和片皮鴨等,在香港很難得有如此覆蓋面廣的中菜館,非常適合朋友聚會,人人都能吃到心頭好。坐下後服務員先送上一壺蕎麥茶,味道特別,淡淡的苦澀味帶著甘甜,解膩作用一流。陳醋珊瑚海蜇頭 $88 7/10店員放下前菜後就立刻澆水在乾冰上🌬噴出大量白煙,馬上相機食先。陳醋味道夠醇厚,配合海蜇頭口感酸香爽脆,胃口大開之選,底下還有青瓜絲,添上清新感🥒 欖菜肉崧炒四季豆 $88 7/10欖菜的香氣先味奪人,新鮮即炒,鑊氣十足,調味比較著重鹹味🌶有點辣椒令整道菜變得更惹味適合拌飯吃。 🍍冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138 8.5/10是日晚餐最佳作品,整個菠蘿在雲煙之上,盛放著咕嚕肉合著新鮮菠蘿,看似份量不多,但實情是內裏像是異空間般一直湧出美食。咕嚕肉沒有裹上厚厚炸

蕎麥茶

陳醋珊瑚海蜇頭 $88 7/10
陳醋珊瑚海蜇頭

欖菜肉崧炒四季豆 $88 7/10
欖菜肉崧炒四季豆

🍍冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138 8.5/10
咕嚕肉沒有裹上厚厚炸衣,簡單過油後鎖緊了肉汁,再連著酸甜醬汁拌炒,入口時肉質鮮美有咬口。菠蘿鮮甜多汁,不會嚡口,中和了咕嚕肉的濃味,組合起來昇華不少。
冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉

🍘花膠海皇魚翅撈飯 $198 8/10
一個典雅的小火鍋盛載著海皇湯,中間有一顆金黃色的球,仿似旭日初昇於海面上。金球原來是飯團,外面經過油炸變成飯焦,把飯壓開浸入湯中,吸取了湯底的濃厚鮮味膠質,脆卜卜嘅飯焦,內裏係軟棉棉嘅白飯
花膠海皇魚翅撈飯

🦢精緻點心拼盤 $128 7/10
有齊名館招牌點心包括蝦餃、粉果、大良鮮奶、妃子笑和天鵝酥
精緻點心拼盤

荀尖蝦餃王
餃皮厚薄適中,兩粒蝦餃都晶瑩彈牙和飽滿實在, 真材實料有原隻大蝦

粉果
粉果幾高貴大方,加左少許金箔,皮有點厚,口感帶煙韌,入面餡料好豐富,有好多沙葛同芫荽

大良鮮奶
炸得幾出色,油溢感不重,外層鬆脆, 裏面鮮奶好似奶凍一樣咁嫩滑

宮廷妃子笑
外貌似荔枝, 內裏是奶黃餡料,口感軟糯,奶黃餡奶香十足

銀湖天鵝酥
天鵝酥栩栩如生,非常吸睛,特別是尾部的酥皮位紋路,做得好精緻,外層酥脆香口有層次,入面是甜度適中紫薯蓉,相信不好甜的人也可一試

2021-06-10
蕎麥茶
陳醋珊瑚海蜇頭
欖菜肉崧炒四季豆
冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉
花膠海皇魚翅撈飯
精緻點心拼盤
2021-06-12 187 瀏覽
未諗過第一次寫comment係因為難食到激發我創作靈感,另一原因係因為太多唔真實同埋客觀的評論,為左更加多人唔好中伏,唯有獻出我第一次。總體來說劣食係十分中肯。lunch時間book左優惠點心放題,我地叫左3round,主要是因為太難食,食唔飽想試下有沒有第二d嘢可以令人為之振奮但越發失望。炸物第一唔掂,估計工廠送貨時已經半成品,再番炸油溫唔高令到索曬d油,增磅利器,唯一食到小小既係春捲。點心,蝦餃正常d,但同平時茶樓食到點心依然有距離,如果你真係請仇人來食,你唯一可以食既就係蝦餃,燒賣&雞絲涼皮。前菜無味+唔新鮮,青瓜已唔爽,起碼都要擺成個禮拜先可以做到,淮生已經擺到抽乾水分同黏液,新鮮都做唔好,以為調味可以令到冇咁伏,結果每個環節都非常之hea。再有d面,只有半罐味精味道,十分之重手,試左一啖,整個晏晝飲左一禮拜水。寫出來係希望餐廳reflect下自己咁樣賺錢是否合理,另外唔好再有人中伏。
2021-06-11
5 分鐘 (堂食)
2021-06-11 308 瀏覽
一直想搵間有質素嘅點心放題,網上搜查完一輪後,發現名館有做點心放題,因為之前食過都唔錯,上網立即Book總要平D,平日只需$138,另加一同茶位$8,講下點心先涼菜小食 🌟🌟🌟🌟🌟鎮江水晶餚肉、泡椒魚皮絲、麻辣無骨鳳爪同雞絲粉皮都超級推介出面食上海菜一碟都好貴,我地足足食左3轉炸物 🌟🌟🌟🌟炸物方面推介食宮廷妃子笑,煙un既糯米皮荔枝造型包住流沙餡,好味另一推介係銀狐天鵝酥,酥皮天鵝造型包住紫薯餡,唔會太油蒸點 🌟🌟🌟🌟🌟蒸點都叫左2輪,因為燒賣同蝦餃都大大粒,蝦肉彈牙,唔會因為放題就縮水,超級推介黑毛豬糭 🌟🌟🌟🌟一隻3個share,入面有大大隻蛋黃,同埋黑毛豬肉,一陣好香嘅玫瑰露味,好味,但食一隻都夠啦甜品 🌟🌟🌟🌟唯一最差既係蛋散,一陣好奇怪既鹼水味,唔鬆化,可以唔洗食 最好味係菠蘿包同黑金流沙包,菠蘿包入邊真係包住菠蘿餡最後,差唔多全部都嗌左一輪,超滿足
總要平D,平日只需$138,另加一同茶位$8,講下點心先

涼菜小食 🌟🌟🌟🌟🌟
鎮江水晶餚肉、泡椒魚皮絲、麻辣無骨鳳爪同雞絲粉皮都超級推介
出面食上海菜一碟都好貴,我地足足食左3轉

炸物 🌟🌟🌟🌟
另一推介係銀狐天鵝酥,酥皮天鵝造型包住紫薯餡,唔會太油

蒸點 🌟🌟🌟🌟🌟

黑毛豬糭 🌟🌟🌟🌟

甜品 🌟🌟🌟🌟
唯一最差既係蛋散,一陣好奇怪既鹼水味,唔鬆化,可以唔洗食
最好味係菠蘿包同黑金流沙包,菠蘿包入邊真係包住菠蘿餡

最後,差唔多全部都嗌左一輪,超滿足

2021-06-11
  • 銀湖天鵝酥
  • 鎮江水晶餚肉
  • 宮廷妃子笑
  • 鮮肉一口小籠包
  • 泡椒魚皮絲
  • 麻辣無骨黑雞腳
2021-06-10 186 瀏覽
一分錢一分貨,確實是永恆的真理。今天同朋友去試佢個coupon 價$138午市點心90分鐘放題,原以為以此價錢任食點心,仲要喺銅鑼灣黃金地段商廈,去邊到揾。點知由入門一刻起,就感受到伏味!帶位嗰位姐姐,好似趕羊咁催趕我哋入內,有必要咁急咩?門口都冇人等位🙄好啦,話晒標榜係即叫即蒸,所以我哋都很耐心等你點心上枱。但眼見附近兩枱,等唔切食物嚟齊就走人,已心知不妙。不出所料,每次落單,抑係要你等20分鐘以上,又或者就係上錯單。而耐心等候嘅結果,只係換來一堆冇乜味嘅點心:所謂藍莓流沙包,似極小朋友喺學校食嘅蛋糕仔;炸大良鮮奶,炸粉味蓋過奶味;五香牛𦟌面,朋友話,牛𦟌本身無罪,但啲湯呢,味精充斥味蕾;啤梨咸水角,咦,點解係甜嘅?仲有嗰啲青瓜同木耳冷盤,醬汁還醬汁,食材還食材,無味道可言。最穩陣嘅,就只有蝦餃、燒賣同鳳爪,還有可以填飽肚嘅黑毛豬糭。計埋茶芥加一,每人盛惠$160,此價錢去返同區其他茶樓飲茶,相信會選擇更多,味道正常好多。真心唔知佢哋招牌菜係乜,但點心呢,實在唔得😐
2021-06-10
用餐優惠
優惠券
2021-06-09 151 瀏覽
之前帶過外國朋友黎呢到食飯貪佢d食物賣相得意,今次就帶爸媽黎呢到打卡😆!佢地既茶係自家製既蕎麥茶,味道好特別。京川汁秋葵 - 冷盤,個汁有D花椒味,唔錯。蜂蜜柚子蝦球 - 蝦球爽口彈牙,配上蜂蜜柚子汁甜甜的🥰點心拼盤 - 好吸睛!冰鎮咕嚕肉 - 上枱會噴煙,又脆又涼,清爽解膩。豉油王頭抽飯焦蝦 - 色香味俱全!有足足八粒蝦!金句😆詐糊 - 麻雀造型嘅糕點,係椰汁桂花糕,少甜,最愛打牌既爸爸好興奮😆!媽咪今日港女上身,表示好滿意😘!

佢地既茶係自家製既蕎麥茶,味道好特別。

京川汁秋葵 - 冷盤,個汁有D花椒味,唔錯。

蜂蜜柚子蝦球 - 蝦球爽口彈牙,配上蜂蜜柚子汁甜甜的🥰

點心拼盤 - 好吸睛!

冰鎮咕嚕肉 - 上枱會噴煙,又脆又涼,清爽解膩。

豉油王頭抽飯焦蝦 - 色香味俱全!有足足八粒蝦!

金句😆

媽咪今日港女上身,表示好滿意😘!
  • 詐糊
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 點心拼盤
  • 蜂蜜柚子蝦球
  • 豉油王頭抽飯焦蝦
2021-06-09 1549 瀏覽
今日心血來潮去左銅鑼灣食中菜雖然地點遠但是味道真心不錯所以也值得搭車去食中午有點心放題但原來晚餐也可以點來吃大良鮮奶一口酥$48這是不得不試的一道算是甜品的菜一上桌一口酥是剛剛炸好的所以咬下去偏燙但外皮酥脆入面的牛奶餡香濃不油不膩適合做甜品或小吃雙菇葱爆蝦球$118蝦球剪得很美蝦子張開成了一隻蝴蝶的形狀咬下去蝦肉爽口彈牙芝士焗糯米雞$48這是糯米雞上加了一片芝士雖然喜歡吃喜歡不過這道卻沒有預期的驚喜但喜歡新鮮感的朋友也可以挑戰一下糖心黑蒜海底椰豬展湯$68一開始送來時職員沒有說明這是哪一道菜放下便離開了所以當我迷惘為什麼有兩壺茶時一打開原來是湯沒想到湯用茶壺上十分新奇而且湯品出奇的好飲湯有濃濃的豬𦟌味而且很清甜是湯的原汁原味一小杯喝下去讓我有種「今朝有酒今朝醉」要及時行樂的概念冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉$138非常驚喜的一道沒想到賣相就十分震撼原個菠蘿上再加上乾冰的夢幻效果好似仙境一樣裡面還伴隨著冰塊使炸過的咕嚕肉保持脆度芝麻醬雞絲粉皮$58清爽而且芝麻味濃十分適合夏天食京川汁秋葵$48醬汁很特別有點辣辣的爽口得來又惹味!📍 名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓12

今日心血來潮去左銅鑼灣食中菜

十分適合夏天食

京川汁秋葵$48
醬汁很特別
有點辣辣的
爽口得來又惹味!

📍 名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
  • 冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉