南瀛水產

Nan Ei Sui San
依間日式居酒屋嘅選擇都幾廣泛,有日式磯燒、壽司、鍋物、熟食⋯⋯基本上咩都有得食🤣見到大部分客人都會叫幾種海鮮磯燒試下,唔知點燒先好食嘅話都唔洗驚,因為佢地有專人幫你即場燒埋嫁,服務都唔錯!**********<蟹味噌甲羅燒> $78<鮑魚殻燒> $78成日見到甲羅燒都覺得睇落好正咁,所以都想叫返一個試下,其實成舊野就係將蟹膏、蟹肉、蟹籽,再加多隻鵪鶉蛋撈埋一齊!食落嘅味道好似一罐罐個啲韓國蟹膏醬咁,但因為好濃郁嘅關係,如果可以配碗飯或者多士咁食就最正😍**********<鮭魚> $48<帆立貝> $68<平目> $68<赤貝> $88壽司嘅定價都幾貴下,比較特別嘅係赤貝壽司上面嘅赤貝係唔同部位,有頭有尾嫁,不過整體黎講壽司嘅性價比唔算好高!**********<海洋活貝鍋> $328依個鍋物好抵食,一上枱真係有啲驚喜,估唔到會有咁多款海鮮,有鮑魚、蠔、大蝦、帆立貝,份量完全足夠兩個人食,個底就有金菇、冬菇、豆腐、芋絲,同埋大量嘅娃娃菜🤣

<蟹味噌甲羅燒> $78

<海洋活貝鍋> $328

海洋活貝鍋
海洋活貝鍋
2020-05-20 29 瀏覽
收工同朋友到尖沙咀食飯,由於我哋都鍾意食日本料理,所以今日選擇咗食日本🇯🇵野🍣特上壽司盛$468壽司好新鮮🦀蟹味噌甲羅燒$78@1侍應會幫你撈埋,味道唔錯,幾重蟹膏味清酒煮蜆就無影相總括而言嘢食都唔錯咖!環境都好舒服

🍣特上壽司盛$468

壽司好新鮮

🦀蟹味噌甲羅燒$78@1

侍應會幫你撈埋,味道唔錯,幾重蟹膏味

清酒煮蜆就無影相
總括而言嘢食都唔錯咖!環境都好舒服
2020-05-16 46 瀏覽
今次搵左間舒服嘅居酒屋,同朋友傾吓計食吓新鮮嘅刺身,另外亦都係衝住佢可以磯燒海鮮而黎。 忍唔住叫咗好多嘢食,超級大滿足。 ⭐️八爪魚刺身 超級爽口,彈牙! ⭐️海鮮沙律沙律菜,唔同種類嘅魚生粒,再加上少少酸醋,開胃必備。⭐️雜錦天婦羅盛盒 大大隻炸蝦,外脆內軟,好鬆化。⭐️唐揚炸雞炸粉唔會太厚,雞件大大嚿,絕對係飽肚嘅首選。⭐️特上壽司盛 有10件新鮮壽司, +3件卷物壽司一啲都唔馬虎,厚切魚生,新鮮之餘,啖啖都係肉。到重頭戲,期待已久,我ge大愛, ⭐️蚧味噌甲羅燒!蟹膏超級新鮮,一d 都唔腥,味道濃郁,夾雜啲蟹籽,口感一流。我完全食到停唔到,好有日本嘅味道🥰,職員好好,會幫你燒埋,唔怕唔知幾時熟。 ⭐️活鮑魚 上到枱,2隻鮑魚都仲係郁緊,新鮮燒熟嘅鮑魚係真係唔同啲。⭐️沙白 圓轆轆,脹卜卜,職員會幫你用清酒燒,肉質嫩滑,好味好味😋 總括來講,味道好,海產新鮮,坐得舒服,職員服務周到,一定會帶其他朋友再嚟。

忍唔住叫咗好多嘢食,超級大滿足。
⭐️八爪魚刺身
超級爽口,彈牙!

⭐️海鮮沙律
沙律菜,唔同種類嘅魚生粒,再加上少少酸醋,開胃必備。

⭐️雜錦天婦羅盛盒
大大隻炸蝦,外脆內軟,好鬆化。

⭐️唐揚炸雞
炸粉唔會太厚,雞件大大嚿,絕對係飽肚嘅首選。

⭐️特上壽司
有10件新鮮壽司, +3件卷物
壽司一啲都唔馬虎,厚切魚生,新鮮之餘,啖啖都係肉。

到重頭戲,期待已久,我ge大愛,
⭐️蚧味噌甲羅燒!

⭐️活鮑魚
上到枱,2隻鮑魚都仲係郁緊,新鮮燒熟嘅鮑魚係真係唔同啲。

⭐️沙白
圓轆轆,脹卜卜,職員會幫你用清酒燒,肉質嫩滑,好味好味😋

• 蟹味噌甲羅燒
🍣 唔知你哋班為食仔女鍾唔鍾意用Eatxxxx呢個優惠app搵折頭架呢?😃O同F就成日用架啦,直頭係沉迷咗咁呀!😆今次呢間日本餐廳勁就勁在佢全日都可以用eatigo換半價優惠,鍾意食日本嘢嘅就要留意下啦~😆———————————————🥗海鮮沙律 $78亦即係刺身沙律,撈完個汁之後甜甜酸酸咁,加埋刺身呀沙律菜咁,的確係幾開胃。😋柳川滑蛋饅魚 $138同一般嘅滑蛋鰻魚相比,呢到嘅蛋就明顯整得比較熟嘅,鰻魚都處理得入味😸食落好厚魚肉、甜蛋加埋佢既醬配飯好正!👻銀鱈魚西京燒 $158用料十分好,🤓銀鱈魚嘅肉質十分嫩滑,加上微焦嘅肉身同層皮,ONF對呢個魚好滿意。🤗另外要一提嘅係,伴碟嘅枸橙色一粒粒物體,其實係醃咗嘅蒜頭,對於喜歡食醃嘢嘅O嚟講的確加分!😛😛甲羅燒 $78@1🤪上枱嘅時候係生嘅,跟住侍應就會係你面前由生燒到熟咁俾你食。🥳燒熟左攪拌完嘅甲羅燒,食落好creamy好似食緊蟹膏咁既口感!南瀛卷 $288睇menu嘅時候係好震撼嘅樣,不過上到枱就同圖片有d距離😦😦,大堆頭嘅刺身包括有海膽,三文魚籽,吞拿魚蓉同一隻小蝦仔(我哋本身會以為係牡丹蝦),而卷物入面都係吞拿魚蓉同青瓜絲。鮭角親子
———————————————
🥗海鮮沙律 $78

柳川滑蛋饅魚 $138

銀鱈魚西京燒 $158

甲羅燒 $78@1

南瀛卷 $288

鮭角親子丼 $198
其實食完上面嘅嘢都係唔夠飽,最後叫多個丼飯先叫真係有飽肚感。三文魚🍣切得比較薄身口感冇咁好,不過三文魚籽配三文魚,都好少會中伏~😋一試無妨啦!🤡
———————————————
好食指數:😋😋😋😋😋😋(10個😋滿分)
環境唔錯架,都算清靜,人唔多,不過食物原價偏貴,如果剩係講原價就真係唔會考慮😢,同埋Eatxxxx半價之餘其實都有啲菜式係唔包嘅例如和牛呀,刺身拼盤呀咁,要自己再留意啦~🧐🧐

🚩南瀛水產
尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
  • 紫菜海膽天婦羅
2020-05-14 61 瀏覽
朋友約放工食飯,限聚令之下飯局少之有少,所以一定要揀間好既黎食!既然短期內無得去日本,朋友提議食日本野😂來到南瀛水產,真係好有日本feel!叫左好幾款食物,全部質素都相當高,不過大推南瀛卷!南瀛卷由幾卷物砌成,上面有海膽,拖羅同魚子,海膽有好多下,仲要相當甜美,好好食!刺身都好新鮮,連平時唔食白身魚既我都覺得好食,肉質彈牙!另外叫左d熱食,豚肉鍋湯底好甜,豬肉嫩滑。玉子卷雖然平淡但有驚喜,吃得出一層層,蛋香十足。天婦羅好吃,送酒一流!
既然短期內無得去日本,朋友提議食日本野😂
來到南瀛水產,真係好有日本feel!
叫左好幾款食物,全部質素都相當高,不過大推南瀛卷!
刺身都好新鮮,連平時唔食白身魚既我都覺得好食,肉質彈牙!
另外叫左d熱食,豚肉鍋湯底好甜,豬肉嫩滑。
2020-05-13 41 瀏覽
半年都去唔到旅行,間中都會想念日本的居酒屋,無意中發現尖沙咀鬧巿都有,就膽粗粗去左試。居酒屋係樓上舖,環境幾舒服,而且睇得出係花足心思裝修,所以整體好有風味,一出lift就有去左世外桃源的感覺,真係有去左旅行的feel🤣再睇餐牌,其實價錢都算合理,而且款式好多種類,雖然居酒屋係主打食刺身,海產,不過都多熟食,而且有即燒的燒物,所以就算係唔食生野的朋友,都依然有好多選擇🍣🦪🍧🥃首先我覺得值得一讚既係佢地d刺身同壽司,食得出好新鮮,唔會似某d連鎖店,解凍都未解晒就上碟,雖然呢度係貴少少,但有交足功課👍🏻玉子燒好明顯即叫即整,上碟仲出緊煙,食落好有香蛋味,不過唔算太特別,反而係簡簡單單,有家常菜的感覺。燒物就有staff幫你燒,岩我呢d懶人🤣特別推介個甲羅燒,係蟹蓋裡面有齊蟹肉、蟹膏、蟹籽、鵪鶉蛋⋯⋯攪勻燒完一齊食,成口勁香勁惹味,搞到好想叫碗飯食😂至於其他貝類同鮑魚都好新鮮,食落超鮮甜,總括黎講成餐係好滿足的一餐,而且呢個價錢呢個質素完全交足功課有餘😋唯一可以挑剔係酒類少貴,少飲怡情算了😂

首先我覺得值得一讚既係佢地d刺身壽司,食得出好新鮮,唔會似某d連鎖店,解凍都未解晒就上碟,雖然呢度係貴少少,但有交足功課👍🏻

燒物就有staff幫你燒,岩我呢d懶人🤣

唯一可以挑剔係酒類少貴,少飲怡情算了😂

2020-05-10 3319 瀏覽
上星期日個晚,男朋友帶我過來食呢間。因為我地都好想去日本 但疫情關係去唔到。所以唯有食居酒屋 解下心癮。🤣.🌸 Season Fish HKD 188醃製八爪魚配青瓜 酸酸甜甜 好開胃~🌸軟殼蟹沙律🥗 HKD 78軟殼蟹酥脆可口 且唔油膩 配沙律一齊食 冇咁heavy~🌸牡蠣 HKD 156熟度掌握的好好。 食落肥厚Q彈且飽滿多汁。不含多餘水份~🌸 蚧味噌甲羅燒 HKD 156入邊有香蔥,松葉蟹膏,蟹籽及蟹肉。再加一隻鵪鶉蛋 邊拌邊燒🔥。燒完趁熱食 鮮味十足。正🌸南瀛卷 HKD 288第一次見d卷物係小山丘形。滿滿嘅海膽、吞拿魚蓉 和三文魚籽~ + 甜蝦🌸什錦天婦羅🍤 HKD 198外酥內軟 冇得輸~🌸香蒜牛舌 HKD 88我最愛嘅牛舌❤️🌸鰻魚炒飯 HKD 168食埋個鰻魚炒飯 真係好fulllll~🌸卡西斯橙汁 HKD 58🌸柚子燒酎 HKD 68
上星期日個晚,男朋友帶我過來食呢間。

🌸 Season Fish HKD 188
醃製八爪魚配青瓜 酸酸甜甜 好開胃~

🌸軟殼蟹沙律🥗 HKD 78
軟殼蟹酥脆可口 且唔油膩 配沙律一齊食 冇咁heavy~

🌸牡蠣 HKD 156
熟度掌握的好好。
食落肥厚Q彈且飽滿多汁。不含多餘水份~

🌸 蚧味噌甲羅燒 HKD 156
入邊有香蔥,松葉蟹膏,蟹籽及蟹肉。
再加一隻鵪鶉蛋 邊拌邊燒🔥。

燒完趁熱食 鮮味十足。正

🌸南瀛卷 HKD 288
第一次見d卷物係小山丘形。
滿滿嘅海膽、吞拿魚蓉 和三文魚籽~ + 甜蝦

🌸什錦天婦羅🍤 HKD 198
外酥內軟 冇得輸~

🌸香蒜牛舌 HKD 88
我最愛嘅牛舌❤️

🌸鰻魚炒飯 HKD 168
食埋個鰻魚炒飯 真係好fulllll~

🌸卡西斯橙汁 HKD 58
  • 蚧味噌甲羅燒
  • 軟殼蟹沙律
  • 牡蠣
2020-05-07 81 瀏覽
平時去日本都好鐘意去磯丸水產食宵夜, 不過呢幾個月都無得去旅行, 所以今次黎左南瀛水產懷念下餐廳環境同平時日本居酒屋一樣! 好有Feel!一場黎到梗係要試下燒海產, 叫左個海鮮盛合, 有大蝦有鮑魚, 仲有帶子同蠔, 全部都好新鮮同甜味, 隻鮑魚仲識郁架!店員會幫我地燒埋, 所以控制得岩岩好唔會過火, 食落仲有炭燒味好正!!另外叫左刺身沙律, 燒牛舌同天婦羅刺身沙律都幾多刺身, 刺身夠新鮮唔洗太多調味~燒牛舌超級淋, 加埋d椒鹽又香, 大推!!另外天婦羅都好脆, 唔會好厚粉, 好食!

餐廳環境同平時日本居酒屋一樣! 好有Feel!
另外叫左刺身沙律, 燒牛舌同天婦羅

另外天婦羅都好脆, 唔會好厚粉, 好食!
2020-05-05 2318 瀏覽
多次經過尖沙咀太興廣場望到招牌南瀛水產 ,今日終於有幸來光顧,朋友是常客,説老闆是一位二十出頭年輕創業人。敬佩!敬佩!位置方便交通便利,乘地鐵尖沙咀B2出口步行約2分鐘即可到達。電梯上5樓一入餐廳內裝修帶有日本居洒屋感覺,地方大空間夠,座位舒適, 唔會過於擠迫。牆上掛了日本風格壁畫和餐牌,有半開放式師傅刺身壽司🍣主理區,還有窗口位可以望到街景,環境一流。服務員也態度好有禮親切殷勤招待。餐牌海鮮種類繁多,有生蠔、鮑魚、帶子、大蝦等等,燒物是由員工幫客人燒,還有卷物、刺身、沙律、各式各樣日本清酒。平目刺身(推薦)HK$238白雪雪的切得好薄身,口感清淡鮮美爽身,沾上店家特製酸汁更能醒胃,好好食呀!彩虹卷(推介大家必食)HK$228為了迎接這個夏天,店家特製五颜六色的彩虹卷寿司,一上枱看見美美的擺盤已夠吸引目光,用了三文魚、白魚和金枪鱼及鮭魚卵,一口咬下去頂層是牛油果加山芋,中間是蘋果絲及青瓜絲,由內到外口感爽脆鮮甜又有層次,好適合夏天好開胃。👍👍👍👍👍👍白蜆HK$48燒烤時發出滋滋聲,食落沒有沙,味道淡淡,肉質滑嫩甲羅燒HK$156用松葉蟹蓋,蓋內放鵪鶉蛋、蟹膏、蟹肉、蟹籽、蒽花等,服務員

平目刺身(推薦)HK$238

彩虹卷(推介大家必食)HK$228
彩虹卷

白蜆HK$48
燒烤時發出滋滋聲,食落沒有沙,味道淡淡,肉質滑嫩
白蜆

甲羅燒HK$156
用松葉蟹蓋,蓋內放鵪鶉蛋、蟹膏、蟹肉、蟹籽、蒽花等,服務員一邊燒一邊攪勻所有材料,而散發一陣陣香味,入口香濃鮮甜好惹味。

鮑魚HK$156
肉厚,口感煙韌軟腍,啖啖鮑魚味
鮑魚+ 甲羅燒

牡蠣HK$78
肉質鮮甜肥美
牡蠣

士佐豆腐HK$48
外殼酥脆内嫩,入口即化
士佐豆腐

軟殼蟹沙律HK$78
軟殼蟹脆卜卜又酥香,新鮮沙律菜及酸酸的沙律醬,口感清新好開胃。

南瀛玉子燒HK$88
表面金黃色,香甜鬆軟,配上店家秘製蘿蔔更美味。

唐揚炸雞HK$68
外形圓轆轆,外皮鹹酥香脆,雞肉肉嫩多汁。
唐揚炸雞

巨峰乳酸HK$52
味道較淡,飲下去涼快
慶祝紀念
  • 活鮑魚
  • 土佐豆腐
  • 鮑魚
2020-05-01 1714 瀏覽
今晚放放工鬆一鬆,朋友介紹去食日本刺身。餐廳喺尖沙咀港鐵出口通利琴行隔離,交通非常方便。樓上舖地方寬敞 有很多卡位 日式居酒屋 裝修型格 有情調, 自設清酒櫃和魚缸 提供新鮮現宰刺身、日式料理和各式清酒!平目刺身先食平目刺身,平目魚來自北海道,魚味較清淡,薄切晶瑩剔透,肉質鮮嫩爽脆 ,最適合做頭盤!南瀛卷以店名命名,擺盤賣相吸引,材料豐富 有赤蝦、海膽、三文魚子、吞拿魚碎和反卷壽司。 赤蝦鮮甜啖啖肉, 海膽嫩滑肥美肉厚, 三文魚子卜卜脆有新鮮海水味,吞拿魚碎充滿魚鮮味!軟殼蟹沙律軟殼蟹 炸得香脆可口, 外脆 內裏煙韌 沙律菜 新鮮清爽 配合上 秘製柚子汁 酸酸甜甜 酸甜醒胃 消滯減你 油膩蟹味噌甲羅燒我最期待的甲羅燒,有鵪鶉蛋、蟹膏、蟹子和蟹肉,放上蟹殼盛載。店員會為你即席燒烤,把所有材料攪拌烹煮,服務一流。蟹味濃郁烤香撲鼻,聞到已經流口水,味道甘甜豐富厚,滿足味蕾!帆立貝燒帆立貝,加入清酒、海鮮魚露。一定要呷一口煮好的帆立貝湯汁, 精華所在芳香鮮甜,一試難忘。 帆立貝新鮮嫩滑爽口,食材高質!土佐豆腐、帆立貝天婦羅即叫即做,新鮮熱辣,豆腐軟滑順口,有濃郁豆味。帆立貝天婦羅,外皮香脆,

南瀛卷

帆立貝

土佐豆腐、帆立貝天婦羅
即叫即做,新鮮熱辣,豆腐軟滑順口,有濃郁豆味。帆立貝天婦羅,外皮香脆,帆立貝新鮮,爽滑彈牙有口感!

南瀛玉子燒
必食玉子燒,有蒸蛋和煎蛋的感覺,質感嫩滑軟熟,入口即化。蛋味很突出,建議不加任何調味,原汁原味趁熱食!

Orion、柚子燒酌
嚟到居酒屋梗係要啤一啤佢,尤其係食刺身。推介燒酌有多種口味,果味飲品加燒酒,香甜得嚟易入口!

• 南瀛卷
  • 帆立貝
  • 平目刺身
  • 南瀛玉子燒
  • 土佐豆腐
2020-04-29 88 瀏覽
今晚又口痕想食日本水產,搵到呢一間位於尖沙咀嘅南瀛水產,其實好耐之前都黎過,今次係食過翻尋味!坐低即刻就要叫海鮮啦!首先叫左呢一款清酒煮蜆,都幾大份而且蜆肉好新鮮,加上清酒既烹調,食完蜆肉都忍唔住飲左唔少清酒落肚!然後當然係今晚嘅主角海鮮呀!我地叫左鮑魚同埋象白蚌,又大隻又新鮮,放上燒爐上仲有侍應悉心烹調,睇住海鮮慢慢煮熟再散發出一種香味,非常之享受,鮑魚邊有種獨特炭燒味,而象白蚌就非常之驚喜,又大隻又新鮮,以後要再覆桌!然後叫左一個壽司盛,當中有三文魚壽司,吞拿魚壽司,蝦壽司,元貝壽司,軍艦壽司等等,全部都好新鮮好大件!然後仲叫左個蝦天婦羅,全部都大大隻,炸得好香脆,非常之惹味!又叫左一碗牛肉烏冬,牛肉好新鮮薄片,烏冬都吸晒味噌嘅香味!飲品方面,我地叫左一杯梅酒梳打,另外一杯白桃燒酌,梅酒嘅酒香好濃郁,而個杯白桃燒酌就好易入口,兩杯都非常之好味!

又叫左一碗牛肉烏冬,牛肉好新鮮薄片,烏冬都吸晒味噌嘅香味!

2020-04-29 82 瀏覽
捱左一個星期終於出糧 緊係要同女朋友仔去食餐好㗎啦,所以就book咗呢間係尖沙咀嘅南瀛水產。一分錢一分貨呢間舖頭好高級,一入到去好闊落完全超過1.5米,同埋舖頭好細心用咗啲白色圍板隔住顧客,認真細心。入面仲擺咗好多酒類裝飾首先就嗌咗碟東瀛五點盛分別有甜蝦三文魚吞拿魚帶子油甘魚每一樣都好鮮甜,普通貨同佢真係冇得比跟住就帶咗個香蒜牛舌,好出色牛舌好嫩口,食得出係啱啱整好一啲都唔韌。第三道餸就係軟殼蟹沙律軟殼蟹好足料應該都有七八舊,再配埋啲沙律一齊食,一流跟住有一個必嗌嘅就係甲羅燒同日本食開嗰啲有得比,最可惜係唔記得攪之前影相見佢啲甜蝦咁出色所以就嗌咗個海老天婦羅層皮啱啱好唔會太厚,蝦當然都係新鮮彈牙啦。最後就係嗌左個活貝盛合,呢個係成餐最期待嘅員工會幫你燒埋唔使擔心燒得唔好食有生蠔鮑魚帆立貝同蜆。每一樣都好新鮮特別係生蠔好重海水味,鍾意蠔嘅一定要試最後配埋兩杯嘢飲就Perfect我揀咗杯青蘋果乳酸而女朋友就飲咗個巨峰乳酸青蘋果乳酸十分之有誠意 上面差唔多有半個青蘋果女朋友都話杯巨峰乳酸唔錯總括而言呢間餐廳真係十分之出色真係獎勵吓自己食好啲

入面仲擺咗好多酒類裝飾

首先就嗌咗碟東瀛五點盛
分別有甜蝦三文魚吞拿魚帶子油甘魚
每一樣都好鮮甜,普通貨同佢真係冇得比

跟住就帶咗個香蒜牛舌,好出色
牛舌好嫩口,食得出係啱啱整好一啲都唔韌。

第三道餸就係軟殼蟹沙律
軟殼蟹好足料應該都有七八舊,再配埋啲沙律一齊食,一流

跟住有一個必嗌嘅就係甲羅燒
同日本食開嗰啲有得比,最可惜係唔記得攪之前影相

見佢啲甜蝦咁出色所以就嗌咗個海老天婦羅
層皮啱啱好唔會太厚,蝦當然都係新鮮彈牙啦。

最後就係嗌左個活貝盛合,呢個係成餐最期待嘅
員工會幫你燒埋唔使擔心燒得唔好食
有生蠔鮑魚帆立貝同蜆。
每一樣都好新鮮
特別係生蠔好重海水味,鍾意蠔嘅一定要試

最後配埋兩杯嘢飲就Perfect

• 東瀛五點盛
  • 香蒜牛舌
  • 活貝盛合
2020-04-27 110 瀏覽
整間餐廳都很有日本風味就好像回到日本一樣南瀛海鮮盛合超豐富嘅魚貝類燒物不知道是不是最近限聚令的關係店員超好,會主動幫忙燒每一件食物整個拼盤種類豐富而且新鮮有鮑魚 帶子蝦生蠔蟹店員燒得剛剛好,不會太生不會太熟吃落帶有淡淡的鮮味必食捱介:蟹味噌甲羅燒仲記得每次去到日本都一定會食這個完全是日本的風味壽司盛壽司飯上的刺身都很大份簡直係大滿足另外仲叫咗加拿大海膽、天婦羅、銀雪魚整體不過不失,這個價錢來說也是合理的
整間餐廳都很有日本風味
就好像回到日本一樣

南瀛海鮮盛合
超豐富嘅魚貝類燒物
不知道是不是最近限聚令的關係
店員超好,會主動幫忙燒每一件食物
整個拼盤種類豐富而且新鮮
有鮑魚 帶子蝦生蠔蟹
店員燒得剛剛好,不會太生不會太熟
吃落帶有淡淡的鮮味

必食捱介:蟹味噌甲羅燒
仲記得每次去到日本都一定會食
這個完全是日本的風味

壽司
壽司飯上的刺身都很大份
簡直係大滿足

另外仲叫咗加拿大海膽、天婦羅、銀雪魚
整體不過不失,這個價錢來說也是合理的

2020-04-27 92 瀏覽
原本買左機票4月係日本睇櫻花加美食之旅🎊但睇黎之後幾個月都無得去日本😭唯有係香港搵d近似日本既餐廳食下🤣人去唔到都食到日本野❤️搵左間係尖沙咀區一直好出名既「南灜水產」,地鐵B2出口行一分鐘就到,平日晚上人流都唔少,睇黎食物質素都應該正😁 三個人叫左幾樣野食都覺得十分鮮味同物超所值👍🏻連裝修都好似日本水產 👍🏻 首先我地叫左個( 軟殼蟹沙律$78)做頭盤,外脆內軟,配埋酸酸沙律,即時好開胃。之後就當然唔會錯過我最愛既刺身同壽司😍 店員suggest我地叫(平目刺身),果然真係好鮮味,師傅刀工都好重要,切得夠薄先至冇根 ☺️ ,之後再上埋個壽司(南灜卷$288)呢個係我期待左好耐好想食嘅壽司卷,因為睇相都知道係超多配料,根本勁唔成正比例😂😂刺身多到爆炸,每啖壽司飯都可以食到海膽拖羅三文魚子,成個山咁大份 真心抵 👍🏻 第2part 就要食水產啦❤️叫左,新鮮帆立貝$78同埋活鮑魚$78,睇著佢係個水缸度拎上黎,又新鮮之餘配埋佢既醬汁,更加將鮮味調升😍搞到我都心郁郁想買個爐返屋企自己整😂😂 之後再叫埋招牌(蚧味蹭甲羅燒$78),呢個同日本味道都好似,個重點係一定要蟹膏夠新鮮,先唔會覺得腥,完全岩

搵左間係尖沙咀區一直好出名既「南灜水產」,地鐵B2出口行一分鐘就到,平日晚上人流都唔少,睇黎食物質素都應該正😁 三個人叫左幾樣野食都覺得十分鮮味同物超所值👍🏻連裝修都好似日本水產 👍🏻 首先我地叫左個( 軟殼蟹沙律$78)做頭盤,外脆內軟,配埋酸酸沙律,即時好開胃。之後就當然唔會錯過我最愛既刺身壽司😍 店員suggest我地叫(平目刺身),果然真係好鮮味,師傅刀工都好重要,切得夠薄先至冇根 ☺️ ,之後再上埋個壽司(南灜卷$288)呢個係我期待左好耐好想食嘅壽司卷,因為睇相都知道係超多配料,根本勁唔成正比例😂😂刺身多到爆炸,每啖壽司飯都可以食到海膽拖羅三文魚子,成個山咁大份 真心抵 👍🏻

第2part 就要食水產啦❤️叫左,新鮮帆立貝$78同埋活鮑魚$78,睇著佢係個水缸度拎上黎,又新鮮之餘配埋佢既醬汁,更加將鮮味調升😍搞到我都心郁郁想買個爐返屋企自己整😂😂 之後再叫埋招牌(蚧味蹭甲羅燒$78),呢個同日本味道都好似,個重點係一定要蟹膏夠新鮮,先唔會覺得腥,完全岩晒我心意 。

最後因為海鮮都始終唔太夠飽,所以再加左份玉子燒$88同雜錦天婦羅盛盒$198,雜錦天婦羅雖然真係有點少貴,不過佢真係值呢個價,天婦羅要炸得厚身好容易,因為上醬粉係好難嘅技巧,要整得夠薄身又脆皮面,香港唔係好多間餐廳做得到 ❤️
  • 軟殼蟹沙律
  • 活貝盛合
  • 鮑魚
  • 什錦天婦羅盛合
  • 蚧味噌甲羅燒
2020-04-26 98 瀏覽
Wo hoho ~~難得的生日飯可以坑到細妹盡孝就唔客氣啦~去ne間睇上去充滿日本風情的餐廳播住柔和的音樂和燈光心情巧放鬆,眼見地方寛敞都沒數可以坐到幾多人(唔可以一眼望曬所有犯懶沒數到)目測坐到30人都不為過,仲有d咩?佢有缸用黎養海鮮丫~~鮑魚,龍蝦,蜆水族靚靚。 因為女子肚量不大就沒叫飯/烏冬ne d澱粉質食,扮下野叫左個蕃茄沙律$68,小妹k左大部份的番茄仲企圖將我唯二的番茄拿去食係唔會比佢得逞的,沙律好大盤蔬菜食落新鮮又沒加fatfat美奶滋改用酸甜的透明醬汁,開胃又健康(美眉岩曬唔識計熱量個d斷估都唔會高得去邊,俺奉行食得是福好食就得)。然後到左個東瀛五點盛$368(心疼一秒鐘,因為唔係我荷包)三文魚,吞拿魚,生蝦,元貝仲有疑似旗魚的刺身,師傅出手大方樣樣厚切,食材鮮,個人好元貝同生蝦-喜鮮甜細路口味沒計。膽粗粗叫個雲丹蟹肉卷,好彩海膽唔腥有驚喜下配青瓜絲帶清爽,飯卷中間係大方塞入的蟹肉(蟹肉甜甜地架~)連口味挑的小妹都讚的菜。個人好蛋類同豆腐,糾結左陣都係蛋好d$88一路發嗎~~~6塊厚煎蛋,熱騰騰暖胃,沒加太多配料蓋過蛋香味,呀~但有比一座似梅子塔搭配,嫌太清配埋梅子好
水族靚靚。
細路口味沒計
好一個清新脫俗<-玩笑mode。黎到唔試下佢個炭燒爐好似過唔去tem, 所以活貝盛合$428同甲羅燒*2 $156多謝曬~~甲羅燒令我諗起在日本居酒屋食到個次所以就唔多介紹啦,d貝類都好大件好新鮮重點係咩職員服務好幫你燒埋剪好就唔怕功夫唔掂浪費食材呀ma。
野飲方面可惜梅酒未番貨唔係想試梅酒梳打=3=,所以轉做一個巨峰啤酒$60(酒精味唔多重又甜甜地好好飲,但俺酒量不佳飲完有d wing) 一個白桃燒酎$68(以為似韓國燒酒咁灼喉,點知仲易入口過我個杯)黎小酌一番(p.s:小飲怡情但都要睇對象呀親們~ 美眉們注意安全,諗下屋企人唔好比佢地擔心
),順帶一提個廁所好干淨又唔會太迫,ne間餐廳聚餐岩公司(公司有face夠排面) fd(食好d又吹水舒服)