南瀛水產

Nan Ei Sui San
2020-07-28 32 瀏覽
同朋友gathering想食日本野南瀛係尖沙咀 又近地鐵站 天氣太熱都唔係好想行近住地鐵站就太方便了軟殼蟹沙律🥗好多軟殼蟹 沙律個source都好夾 唔會太酸南瀛卷賣相好靚 仲好足料添一大條海膽 仲有甜蟹卷物入面係好多蟹肉😋😋😋好好味👍🏼👍🏼👍🏼刺身就正正常常啦 同平時食開既差不多香蒜牛舌 一上枱就好香而且仲好入味 好淋 軟棉棉😋燒物就叫左甲羅燒同帆立貝待應姐姐會幫手燒睇住佢燒 坐係到等食就得喇有專人燒係特別好味既 平時自己係亂就咁燒😂😂😂😂環境都好靚呀 好似去左日本咁🇯🇵
同朋友gathering想食日本野

有專人燒係特別好味既
平時自己係亂就咁燒😂😂😂😂

環境都好靚呀 好似去左日本咁🇯🇵
2020-07-22 35 瀏覽
去唔到日本就係香港食下日本嘢啦🇯🇵 呢間位於尖沙咀金馬倫道嘅南瀛水產有好多日本嘢食 目不暇給 食個午餐都唔錯東瀛五點盛:有五款新鮮魚生擺盤精美 最鍾意食佢嘅鮮帶子 超甜呀蚧味噌甲羅燒:有職員親手為你燒蟹肉加埋鵪鶉蛋仲有少許蔥花 蟹味濃郁有豐富嘅蛋白質 仲有脆卜卜嘅蟹籽😋😋香蒜牛舌:牛舌經過香蒜嘅烹調 非常香口蒜頭一粒粒 為薄切牛舌增加口感雲丹蜆肉卷:有海膽同埋蜆肉做配搭加埋少少青瓜絲 味道清新又有鮮味 總共六件份量都算多蕃茄沙律: 蕃茄沙律好開胃 一片片新鮮蕃茄加埋日式醋汁 香葉夠Fresh 夠多汁唐揚炸雞: 外表有啲似炸過嘅雪糕球好大粒!加埋沙律醬酸酸甜甜 熱辣辣幾夾牛肉烏冬: 用上稻庭烏冬好滑 又夠大碗用味噌湯作湯底加埋幾塊和牛更有日式風味菠蘿燒酎 有菠蘿肉加埋少少冰感覺涼透心巨峰燒酎 有少少燒酒 仲有巨峰提子味酸酸甜甜
去唔到日本就係香港食下日本嘢啦🇯🇵

菠蘿燒酎 有菠蘿肉加埋少少冰感覺涼透心
巨峰燒酎 有少少燒酒 仲有巨峰提子味
酸酸甜甜
2020-07-21
15 分鐘 (堂食)
因為封咗關,搞到好耐冇得去日本。朋友介紹呢間餐廳好有日本風味,裝修同食物都一流,咁今日放工就一於嚟試吓啦。而家疫情嘅關係,呢間餐廳座位同座位都用咗圍板隔開,唔使怕唔衛生。呢度嘅裝修真係好有日本風味,好似置身係日本一樣。一嚟到我就急不及待要叫嘢食啦,個Menu圖文並茂,又吸引又清楚。聽人講呢個真鯛刺身好正,咁我就一定要叫黎試吓啦。一上枱見到佢個賣相真係好吸引,食落口就feel到好新鮮,唔使點任何醬汁已經好有鮮味。而且刺身切得夠薄,咬落去嘅口感好好,直情好似有種喺日本魚市場即劏即食嘅感覺。呢度嘅饑燒又係好出色,我覺得最值得推介嘅係呢個蟹肉甲羅燒。因為佢好多蟹膏,燒緊嘅時候已經聞到個香味。師傅將蟹肉同蟹膏撈埋嚟燒,每一啖都好有鮮味呀。呢間餐廳環境又靚,食物質素又好,而且價錢唔係太貴,性價比咁高,唔怪得咁多朋友介紹啦。

2020-07-17 28 瀏覽
見到有朋友介紹呢間向尖沙咀嘅日式新鮮水產店~南瀛水產用日本食材同進口水產做主打,等我又試下先!上到去裝修好靚,好有日本風🥰🥰🥰我地order 左7款唔同美食,有油甘魚刺身同鮪魚赤身刺身,軟殼蟹沙律,什錦天婦羅🍤盛合,香蒜牛舌,南瀛玉子燒同日本豚肉鍋😬😬😬 推介嘅有鮪魚赤身刺身,無戥味,鮮味十足👍🏻👍🏻👍🏻 !什錦天婦羅🍤盛合,天婦羅非常脆口👍🏻👍🏻👍🏻香蒜牛舌😋,呢個一定要試,味道非常好,厚薄適中,口感一流,入口即溶啊👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻!飲品方面推介柚子啤酒🍻加入柚子嘅啤酒,淡淡柚子香味,飲落好舒服!

上到去裝修好靚,好有日本風🥰🥰🥰

推介嘅有鮪魚赤身刺身,無戥味,鮮味十足👍🏻👍🏻👍🏻 !

什錦天婦羅🍤盛合,天婦羅非常脆口👍🏻👍🏻👍🏻

• 香蒜牛舌
2020-07-15 25 瀏覽
媽咪生日又帶佢返嚟食我最愛嘅日式水產店,第一次嚟食係朋友介紹吓嚟試,呢到嘅水產出名新鮮而且唔算太貴南瀛卷 $298南瀛卷可以話係南瀛水產裏面嘅名物,裏面有吞拿魚腩蓉,海膽,牡丹蝦,魚子同蟹肉軟殼蟹卷。當中最令我驚喜嘅係海膽,大件不特止仲相當鮮甜!完全拍得住喺日本食到嘅味道,牡丹蝦都好肥美,絕對對得起呢一個價錢大鮪魚腩壽司$98 (一件) 大鮪係魚生界嘅貴族,魚生油脂豐富而且平均,望落已經非常有光澤,入口即溶,滿口充斥着魚油脂香,喺香港可能都食到咁樣嘅質素蚧味噌甲羅燒 $78所有燒物都會有專人過嚟燒,唔使怕自己燒得唔好食。甲羅燒內有蟹膏蟹肉蟹子,再加入鵪鶉蛋一同燒製,蟹味甘香濃郁,加上蟹子口感脆卜卜活鮑魚 $78鮑魚都幾大隻,燒得啱啱好爽口彈牙,非常新鮮帆立貝 $78大大隻,一樣都係好新鮮爽口,落嚟清酒一齊燒更帶出帆立貝既甜味

南瀛卷 $298

大鮪魚腩壽司$98 (一件)

蚧味噌甲羅燒 $78
所有燒物都會有專人過嚟燒,唔使怕自己燒得唔好食。

活鮑魚 $78
鮑魚都幾大隻,燒得啱啱好爽口彈牙,非常新鮮

帆立貝 $78

2020-07-15
慶祝紀念
生日
  • 南瀛卷
  • 帆立貝
2020-07-15 19 瀏覽
平時做野咁辛苦,收工緊係要食好啲獎勵一吓自己啦🥰上網見到超多好評嘅南瀛水產就一於試吓!好近尖沙咀地鐵站B2出口,一上到黎個感覺就好似去咗日本啲居酒屋咁😍環境好舒適,座位好闊落,而且餐廳服務好好,成程都有職員幫我地燒😊蚧味噌甲羅燒 $156有鵪鶉蛋、蟹肉、蟹膏、蟹籽加埋少少蔥花,全程有職員幫我地將所有材料攪勻再慢慢燒,非常好服務啊!未食都聞到勁香喇!蚧味香濃勁鮮甜超好味~必試👍🏻活鮑魚$158燒到個邊脆脆地,口感好煙韌,好好味!雲丹蚧肉卷 $228勁多蚧肉,仲有海膽一齊食勁鮮甜!深海池魚 $238切得好薄身,非常新鮮鰻魚炒飯 $168飯粒粒分明,勁多鰻魚,我最鍾意就係佢哋唔會落太多油👍🏻香蒜牛舌 $88燒得岩岩好!唔會好韌

蚧味噌甲羅燒 $156

活鮑魚$158
燒到個邊脆脆地,口感好煙韌,好好味!

雲丹蚧肉卷 $228
勁多蚧肉,仲有海膽一齊食勁鮮甜!

深海池魚 $238
切得好薄身,非常新鮮

鰻魚炒飯 $168
飯粒粒分明,勁多鰻魚,我最鍾意就係佢哋唔會落太多油👍🏻

香蒜牛舌 $88
燒得岩岩好!唔會好韌

2020-07-15 28 瀏覽
琴日食韓式,今日就黎食個日式la🎎南瀛水產係好多名人都捧場既食店,店內牆上貼左好多合照ga😎咁多名人捧場,食物質素當然有番咁上下la,係時侯起筷食好野la😘室內環境仲佈置得好靚好有格調添🤩為食餐單: 平目刺身🥓 $238刺身片得好簿好通透,師傅刀功非常掂ar👍刺身好新鮮好甜,加埋碟中央既小配料一啖食,一流😋連平時唔食生野既媽咪都話覺得好好味啊🤣雲丹蟹肉卷🍣 $228卷物上面舖上大大塊既新鮮海膽,下面珍珠飯包住啖啖蟹肉,超級滿足🤤什錦天婦羅盛合🍤 $198有蝦、秋葵、紫薯、黃薯、魚、茄子,全部都入口鬆脆,沾上配上既天婦羅醬汁,咬到入面材料味道保持原有味道😋蟹味噌甲羅燒🦀 $78/隻精緻既蟹殼內有蟹膏、蟹肉、魚子、蔥花、鵪鶉蛋,全部先奉上,俾客人影相打完卡先😂之後再由專人係面前專業表演係燒爐烹調,專業燒完既甲羅燒味道果然好正,同我以前自己燒既唔同😋好香蟹膏味,返到屋企仲回味緊🤤清酒煮蜆🐚 $108蜆肉好鮮甜,煮蜆既湯吸收左精華,飲落好香濃蜆味😍唐揚日式炸雞🍗 $68吱左檸檬汁落炸雞度,酸酸再沾上碟上沙律醬,味道開胃唔油膩兼香脆,炸雞內非常juicy😀蕃茄沙律🍅 $78好fresh既沙律,沙

為食餐單:
平目刺身🥓 $238

雲丹蟹肉卷🍣 $228

什錦天婦羅盛合🍤 $198

蟹味噌甲羅燒🦀 $78/隻

清酒煮蜆🐚 $108

蜆肉好鮮甜,煮蜆既湯吸收左精華,飲落好香濃蜆味😍

唐揚日式炸雞🍗 $68

蕃茄沙律🍅 $78

好fresh既沙律,沙律菜同蕃茄片加左沙律醋,食完感覺好清新🥗

青蘋果乳酸🍏 $68

有滿滿既青蘋果粒既飲品度,食落酸酸甜甜,再飲乳酸,好開胃又解渴😛

芒果乳酸🥛 $58

芒果味濃,甜甜芒果味係我至愛,加上乳酸既配搭,好好既matching😘
2020-07-14
  • 平目刺身
  • 雲丹蟹肉卷
  • 什錦天婦羅盛合
  • 清酒煮蜆
我都唔知幾時先有得去旅行,所以而家都係掛住邊度,就去食咩菜式今日同媽咪仔仔去尖沙咀行完街,醒起朋友介紹一間主打浜燒既日式食水產店,就一齊去試吓一上到黎即刻開心晒,佢嘅裝修真係有日本嘅感覺,侍應幫我地量完體溫,消毒雙手之後就帶我地入坐。雲丹蚧肉卷上面放上海膽,包着厚厚嘅蟹肉,仔仔至愛軟殼蟹沙律因為仔仔唔食沙律醬,侍應好好,幫我哋將醬汁分開上,軟殼蟹炸得鬆脆乾身蚧味噌甲羅燒我同媽咪都好鍾意食呢個😍蟹膏非常香濃,蟹蓋裏面有蟹膏、蟹子、蟹肉、香蔥、鵪鶉蛋侍應會幫我地燒,唔需要擔心自己掌握得唔好帆立貝非常鮮甜,肉質鮮嫩,熟到剛剛好雜錦天婦羅盛合粉漿唔會太厚,口感外鬆內軟南瀛玉子燒鰻魚炒飯炒得好香,好多片片鰻魚,食埋呢個真係飽晒白桃梳打可樂媽咪同仔仔都唔食魚生刺身,初初仲擔心冇乜食物可以選擇,但最後我哋食到好飽下次要帶埋老公嚟感受下日本風味

雲丹蚧肉卷
上面放上海膽,包着厚厚嘅蟹肉,
仔仔至愛

軟殼蟹沙律

蚧味噌甲羅燒

侍應會幫我地燒,唔需要擔心自己掌握得唔好

帆立貝

非常鮮甜,肉質鮮嫩,熟到剛剛好

雜錦天婦羅盛合
粉漿唔會太厚,口感外鬆內軟

南瀛玉子燒
鰻魚炒飯

炒得好香,好多片片鰻魚,食埋呢個真係飽晒

白桃梳打
可樂

下次要帶埋老公嚟感受下日本風味
  • 軟殼蟹沙律
  • 雲丹蚧肉卷
  • 什錦天婦羅盛合
  • 白桃梳打
2020-07-12 27 瀏覽
昨日係同honey 5週年紀念日,honey話想食居酒屋,所以我選左呢間南瀛水產,上網睇過其他食評都唔錯,決定一試。點左一個壽司set,一個海鮮set,一客清酒煮蜆,玉子燒,蚧味噌甲羅燒(呢個一定要食,真係好好味),點左兩杯野飲,巨峰梳打同青蘋果乳酸,啲海鮮好新鮮,兩隻蠔大到呢,其實唔只,連蝦,元貝同鮑魚都堅大隻,由於冇加啲咩調味,即場燒嘅,所以如果係重口味嘅你可能會覺得啲野食好淡口,但我鍾意食原味,所以覺得好食,最後以呍呢嗱蛋糕作為完美嘅句號。
2020-07-03 35 瀏覽
網上訂咗位6:30食。坐得幾舒服,至少不會同隔離枱好近。員工好nice. 我食過好多間食店,佢地算非常高效率的一間⋯由服務各枱以至處理等位D人。執枱好快手。(枱枱都有叫燒野,佢地要serve 客人去燒食物又要處理落單及其他野)我哋三個人就叫咗蟹味噌甲羅燒、燒鮑魚、蟹腳、海洋鍋及雲丹蟹肉卷我之前冇在日本試過,所以,對於蟹味噌甲羅燒係覺得好期待的~~員工serve 我地燒所有食物,燒得剛好,mix 埋所有料之後過多一陣就上碟啦我自己就覺得好鮮好好好味不過,係日本食過個D朋友就當然另一個諗法鮑魚仲識郁,侍應燒好加油及鹽,切開一半燒多一會,細心剪去燒黑左個小部分就上碟,味道當然鮮啦個海鮮鍋,個D蝦好鮮甜個湯我地忍唔住喪飲。雲丹蟹肉卷,海膽ok , 不過蟹肉就不鮮甜(海膽同蟹肉我分開試)但mix 一齊食就完全食不出蟹肉味。因為海膽cover 左
網上訂咗位6:30食。坐得幾舒服,至少不會同隔離枱好近。

我自己就覺得好鮮好好好味
不過,係日本食過個D朋友就當然另一個諗法

個海鮮鍋,個D蝦好鮮甜
個湯我地忍唔住喪飲。

但mix 一齊食就完全食不出蟹肉味。因為海膽cover 左
2020-06-28 50 瀏覽
疫情稍為好轉後開始小伙伴覓食。今天決定和小伙伴光顧挺有名氣的南瀛水產。南瀛水產位於太興廣場,在金馬倫道地鐵站旁,通利琴行前方,地點十分方便。出門一陣陣的海鮮磯燒香氣擁入鼻腔,逼不及待的上座點菜。這裡的佈置彷如日本地道的居酒屋,有各種不同的酒樽作擺設,店旁一系列的魚缸有各式海鮮,確保了海產的新鮮。當天時間快九時了,所以我們都很餓,趕快下單。餐牌可以挑選的菜式只有數頁,但包括各式海鮮,刺身,有數道魚生飯和壽司,最後是小吃,飲料及甜品。率先來到的是魚蓉魚生飯,這個絕對是驚豔之選。因為肚子太餓所以先點飯來吃,魚蓉份量十足,搞拌後幾乎每一口都可以嚐到濕潤的魚蓉包裹著香軟的白飯,很快便吃了大半碗,剩下的半碗決定要等待浜燒才吃。接下來是浜燒,查閱一番才知道這是指即捕即燒的日本水產。我們點了活貝盛合,有生蠔,白蜆,活鮑魚,帆立貝~~擺放得超美的拼盤。我和小伙伴一開始臉有難色,以為所有東西都要自己烤,那麼外行的我們有機會把這鮮味浪費了。誰知道店員待我們拍照後就替我們準備,原來這裡習慣是不用自己動手的,店員會根據你的愛好而烹飪。浜燒的味道很好,能吃出海鮮的鮮味。生蠔和帆立貝肥大美味,白蜆清甜,活鮑魚香氣十

接下來是浜燒,查閱一番才知道這是指即捕即燒的日本水產。

浜燒的味道很好,能吃出海鮮的鮮味。生蠔和帆立貝肥大美味,白蜆清甜,活鮑魚香氣十足,而且十分彈牙。

烹煮後貝殼上還盛著經調味的海鮮汁是小編最愛
,精華所在,千萬別浪費倒了。

同場加映青蘋果乳酸,賣相很吸引。上面的是冰凍的青蘋果,老實說太冰了,吃不出味道哈哈,乳酸味道還不錯。

這個牛舌真的。很。好。吃。
 香氣四溢而且入口即溶,必食之選!

一口炸芝士也很吸引,濃郁的芝士香氣而且一邊拉絲很過癮

算一算上一次吃到這種質素的日本水產已經是在日本了,
實在是太幸福了。惟是價錢不菲,份量也不算很多,所以回顧的客人可能比較少。沒想到香港的小店也有這種水平,確實是喜出望外,十分推薦!
2020-05-31
5 分鐘 (堂食)
  • 一口炸芝士
  • 牛舌
  • 活貝盛合
  • 魚蓉魚生飯
我見open rice 8點半後做8折,於是book枱。不過book左都企左20分鐘先有位坐 坐底order 我先知燒海鮮拼盤冇得discount, 做寫明每人要 order 1杯野飲。 燒鮑魚ok, 個大 扇貝都ok, 但 蟹腳同蝦 燒得太耐變左蝦乾...... 好好地既海鮮就比果個 侍應燒光左。 奉勸大家唔好信曬佢哋, 覺得佢哋燒得太耐要出聲, 唔好掛住自己傾計, 唔係就浪費曬啲海鮮。其實野飲都ok , 嗰杯蘋果乳酸梳打好好飲仲有....吾夠冷氣,好熱,記得著背心去

其實野飲都ok , 嗰杯蘋果乳酸梳打好好飲

仲有....吾夠冷氣,好熱,記得著背心去
2020-06-20
20 分鐘 (堂食)
2020-06-25 144 瀏覽
So last Saturday, my boyfriend and I decided to visit this restaurant for dinner . We had really high expectations because of the numerous positive reviews we saw from openrice. To our greatest disappointment, the whole dining experience was not only disastrous, but also made us sick for the next few days…The dining environment was, to begin with, unpleasant, to say the least. The jam packed dining area was filled with foul and irritative oily fume. They should have at least installed a proper v

The dining environment was, to begin with, unpleasant, to say the least. The jam packed dining area was filled with foul and irritative oily fume. They should have at least installed a proper ventilation system for the price they are asking their customer to pay. But that’s not the worst part, yet.

The food, different from what I read from the comments, was not only not fresh, but also unhygienic. We developed serious gastroenteritis for the next few days. The exact cause of our unfortunate suffering was still uncertain but here were the few dishes we have ordered on that day:

- Beef udon

Tasteless beef slices in an average udon soup.

- Fried mixed vegetables

Over-seasoned and a bit greasy. Pretty average.

- Nan Ei Roll

It tasted alright but we suspect this was the dish that got us lying on bed for the next few days.

- Grilled jumbo shrimp and Hamayaki (grilled crab shell)

Really just average. Not particularly outstanding.

Well the only nice thing I could say about the restaurant is that the staff was friendly and they served tables well. But then when I tried to call them and asked them to inspect their hygiene and food storage condition, the lady who answered my phone said she would ask the manager to get back to me but I have not received any feedback ever since. Greatly disappointed.
2020-06-20
2020-06-16 95 瀏覽
屋企人話想食磯燒海鮮,呢間食左幾次都覺得正,而且有優惠,一於就呢間!南瀛水產雖然鋪面唔算大,但裝潢好有日本感覺,仲有幾個魚缸盛載住啲新鮮海鮮啊所以黎呢度一定要叫水產食!首先要介紹磯燒帶子,每隻都大大隻,而且鮮味十足,經過店員既烹調後,陣陣香味散發出,食落口簡直就係品嚐緊人間極品!然後就係成隻手掌咁大,好厚肉既生蠔啦!同樣都係磯燒之後將海鮮同炭燒渾然天成,有一種食到停唔到口既感覺!唔可以唔介紹呢個七種刺身盛,有蝦,三文魚,吞拿魚,赤身,油甘魚,帶子,每一件都係我至愛,非常高質!仲有呢個雜錦天婦羅盛盒,有蝦,魷魚,秋葵,茄子等,炸得鬆脆而且大大件!我地又叫左個玉子燒,D蛋好軟滑,每一件都鹹甜味適中,又飽肚!介紹埋飲品先,呢度用優惠就要每人叫一杯正價飲品,我地叫左芒果汁,巨峰提子汁等,都好好飲好解渴!

2020-06-14 101 瀏覽
呢間餐廳用apps訂位有折,慳左好多👏🏻 食物吾錯呀,餐廳又夠闊落,好適合同朋友黎食下野傾下計❗▫️$78 甲羅燒 蟹膏味道好濃郁,燒到咸香咸香配啤酒一流❗$78 燒鮑魚、燒帆立貝 好鮮甜呀,爽口彈牙❗$198 天婦羅 有蕃薯、秋葵、南瓜、茄子、冬菇仲有海老🦐 一碟可以試晒咁多款式👅
▫️
$78 甲羅燒 蟹膏味道好濃郁,燒到咸香咸香配啤酒一流❗