南瀛水產

Nan Ei Sui San
價格偏高,味道一般,份量孤寒,用料差海膽是苦的加拿大品種,依家冇咩日本餐廳會用;霸王蟹天婦羅細細件,一啲都唔霸王;刺身細細碟,銀雪魚細細條,服務員苦口苦面一個字「伏」,唔知嗰500多個笑面喺邊度黎得杯清酒ok,可能唔洗廚師煮啦黎之前上網book咗位,打左兩次黎confirm booking, 以為full house, 點知三份一張枱都坐唔滿。香港真係有好多又貴又伏嘅日本菜,以後都唔敢亂試啦,呢間嘢咁多好評,原來都唔可信!
價格偏高,味道一般,份量孤寒,用料差

一個字「伏」,唔知嗰500多個笑面喺邊度黎

得杯清酒ok,可能唔洗廚師煮啦

2021-02-22
2021-02-21 78 瀏覽
-終於有d 時間拍下拖👩‍❤️‍👨去左一間裝修好用心、環境勁日本🇯🇵嘅餐廳🍽無得去日本honeymoon 唯有食日本野止下癮先🤧🥗海鮮沙律 $88好大份,好足料D刺身好新鮮加埋酸酸地嘅醋食落好開胃😋🍤雜錦天婦羅盛合 $198炸得好好味嘅天婦羅比佢唔似出面果d 個皮勁厚劣質天婦羅呢個個皮炸得又脆又唔厚😙食落好鬆化有 🦐、🍆茄子、冬菇等💓蟹味增甲羅燒、生鮑魚 載滿生鵪鶉蛋、🦀蟹膏、蟹肉、蔥花的蟹蓋等隻鮑魚仲活生生、勁新鮮🤭有專人幫我地燒❤️個甲羅燒好入味😍😍😍Overall 覺得呢間餐廳食物質素高、新鮮,服務好好、款式都多選擇、而且環境一流💓
終於有d 時間拍下拖👩‍❤️‍👨
去左一間裝修好用心、環境勁日本🇯🇵嘅餐廳🍽
無得去日本honeymoon 唯有食日本野止下癮先🤧

炸得好好味嘅天婦羅
比佢唔似出面果d 個皮勁厚劣質天婦羅
呢個個皮炸得又脆又唔厚😙
食落好鬆化
有 🦐、🍆茄子、冬菇等

💓蟹味增甲羅燒、生鮑魚
載滿生鵪鶉蛋、🦀蟹膏、蟹肉、蔥花的蟹蓋等
隻鮑魚仲活生生、勁新鮮🤭
有專人幫我地燒❤️
個甲羅燒好入味😍😍😍

2021-02-21 75 瀏覽
難得晚市堂食重新開放,就決定去食磯燒海鮮.炸八爪魚鬚 $80八爪魚鬚唔會韌,炸得幾脆,香噴噴.蟹味噌甲羅燒 $78香濃蟹膏配上蟹肉同蟹子,再混合鵪鶉蛋一齊燒,蟹味濃郁.大海老殻燒 $68海老幾大隻,調味不俗,但係蝦肉唔夠爽口.鮑魚殻燒 $78鮑魚幾新鮮,燒既時候仲有蠕動。調味幾好,燒既時間控制得唔錯,鮑魚肉質爽口.南瀛玉子燒 $88幾滑溜,但係蛋味唔算濃.鰻魚炒飯 $168米飯軟硬度適中,索咗鰻魚汁,味道幾好
難得晚市堂食重新開放,就決定去食磯燒海鮮

炸八爪魚鬚 $80
八爪魚鬚唔會韌,炸得幾脆,香噴噴

蟹味噌甲羅燒 $78
香濃蟹膏配上蟹肉同蟹子,再混合鵪鶉蛋一齊燒,蟹味濃郁

大海老殻燒 $68
海老幾大隻,調味不俗,但係蝦肉唔夠爽口

鮑魚殻燒 $78

南瀛玉子燒 $88
幾滑溜,但係蛋味唔算濃

鰻魚炒飯 $168
米飯軟硬度適中,索咗鰻魚汁,味道幾好
2021-02-19
  • 活鮑魚
2021-02-19 66 瀏覽
懷念跟爸爸出差到日本🇯🇵 嘅日子,唯有用味蕾去回味🤤,享受[南瀛水產]嘅午餐時光💕。[蟹味噌甲羅燒]🦀 係色香味齊全。 蟹膏釀滿蟹蓋,與蟹肉、鵪鶉蛋、蟹籽拌勻!滿滿嘅蟹膏,喺烤爐上香氣不斷散發!濃郁蟹膏透出蟹肉鮮甜,滋味🤤!看似簡單嘅燒[帆立貝]充滿驚喜,入口非常鮮甜!唔小心食咗一半先記得影相🤭。[雲丹蟹肉卷]絕不馬虎,卷內滿滿蟹肉🍣,卷上厚厚海膽,以黑松露點綴。 結實海膽 + 爽脆青瓜絲🥒,口感豐富。海膽味濃與蟹肉鮮甜相襯💕。[香蒜牛舌]亦係驚喜之作🤩,牛舌軟綿惹味,只有4片確實唔夠喉!

2021-02-18 75 瀏覽
年初六趁還未上班,就去左「南瀛水產」食好啲,唔係點對得住自己, 好彩醒目book 左位,因到1點時段都差不多滿座。 #軟殼蟹沙律炸得很香脆的軟殼蟹,新鮮的沙律🥗配上黑醋調味,入口清爽,開胃且健康。 #東瀛五點盛鮮甜油甘魚、爽口帶子跟赤蝦,肥美嘅三文魚,超新鮮吞拿魚,入口鮮甜感十足😍。#香蒜牛舌燒得香香的牛舌,蒜香入味,質感很柔軟。 #活貝盛盒有齊帶子、生蠔、鮑魚、大蜆,上枱時鮑魚還是生的,非常之新鮮,店員會幫忙放上爐燒, 手法純熟,燒好後會切割分好放在碟上,服務很周到👍,鮑魚肉質彈牙,其他海鮮則美味,簡直係滋味無窮。 #清酒煮蜆蜆肉新鮮肉質飽滿冇沙,湯很清甜😚。#炸雞軟骨金黃色炸得外鬆化,內柔軟。#雜錦天婦羅盛盒超出色炸天婦羅,簿薄的炸醬很脆口,蝦肉爽口彈性足,秋葵、番薯同埋紫薯都很香甜,配上啤酒🍻十分正😋。食完滿足的一餐,呢一年繼續開心富足😊。

#軟殼蟹沙律

#東瀛五點盛

#香蒜牛舌
燒得香香的牛舌,蒜香入味,質感很柔軟。

#活貝盛盒
店員會幫忙放上爐燒, 手法純熟,

#清酒煮蜆
蜆肉新鮮肉質飽滿冇沙,湯很清甜😚。

#炸雞軟骨
金黃色炸得外鬆化,內柔軟。

#雜錦天婦羅盛盒

食完滿足的一餐,呢一年繼續開心富足😊。
2021-02-17
2021-02-16 54 瀏覽
上星期同朋友去尖沙咀 南瀛水產 食lunch, 呢度裝修好有日本特色好似去咗日本居酒屋咁👍 入門口已經望到好大個玻璃安裝住好多海鮮 , 鍾意食海鮮嘅我即刻口水流 。. 我哋兩個人點咗個鮮蕃茄沙律, 佢落咗沙律醋加埋蕃茄新鮮沙律菜,味道好清新😋再嚟一個 💕 #香蒜牛舌 認真第一次食咁好味,係入口好香炸蒜味, 咬落口好淋一d 都唔乾,同平時食既真係好大分別,好食得出乎意料。網上啲人介紹呢個 💕#活具盛合, 我點可以唔使呢😍有鮑魚扇貝帆立貝生蠔仲有其他具類, 好新鮮呀反而仲係會陏架😍😍 仲有專人幫我哋燒💯🤩好鮮味💕#蟹味噌甲羅燒, 超濃嘅蟹膏味道, 啱啱啱鶉蛋同埋蟹肉好正🤩#雲丹蟹肉卷 💖面頭是豐富的海膽裏面有滿滿的蟹肉加上青瓜絲食落去有幾重口感💕#雜錦天婦羅盛合, 外脆內軟💕#楊唐雞炸, 埋枱已經聞到好香味❤️真係炸得好香呀🍻 送啤酒真係一流 😆入面嘅雞肉仲好有肉汁唔會乾在嚟個#南瀛玉子燒,今餐真係超級大滿足,下次會再嚟😋👍💯. .......

#雲丹蟹肉卷 💖面頭是豐富的海膽
裏面有滿滿的蟹肉加上青瓜絲食落去有幾重口感

💕#雜錦天婦羅盛合, 外脆內軟

在嚟個#南瀛玉子燒,
今餐真係超級大滿足,下次會再嚟😋👍💯

• 蕃茄沙律
  • 什錦天婦羅盛合
  • 雲丹蟹肉卷
  • 香蒜牛舌
2021-02-15 100 瀏覽
今日補假,順便補祝情人節,有我至愛的日本美食,好幸福呀,店內日本裝潢,十足日本旅行一樣,食物多元化。鯖魚跟我手前臂一樣長,燒得焦魚,魚肉嫩滑,無細骨,好適合不太懂吐骨的人,啖啖肉鮮味。雲丹蚧肉卷海膽鮮甜,伴上鮮味黑松露,清脆青瓜,蚧肉鮮嫩,一啖一幸福,海膽迷表示好滿足活鮑魚、蛤蜊磯機鮑魚不可少,鮑魚新鮮,職員幫手燒,望著過程好治療,鮑魚鮮味爽口彈牙,蛤蜊加酒燒有酒香。土佐豆腐鬆脆外層,豆腐幼滑,加上醬汁更細緻香蒜牛舌牛舌外層有脆口,肉質細軟,蒜味惹味牛肉烏冬牛肉片熟度剛好,烏冬爽口彈牙唐揚炸雞外脆內軟,香脆可口,好送酒蕃茄沙律新鮮爽口,清新解膩巨峰啤酒 巨峰味突出,氣泡細緻,像生啤一樣清新;熱情菠蘿燒酎 菠蘿番甜味突出,燒酎味不太嗆,好好飲。

鯖魚

雲丹蚧肉卷

活鮑魚、蛤蜊

土佐豆腐
鬆脆外層,豆腐幼滑,加上醬汁更細緻

香蒜牛舌
牛舌外層有脆口,肉質細軟,蒜味惹味

牛肉烏冬
牛肉片熟度剛好,烏冬爽口彈牙

唐揚炸雞
外脆內軟,香脆可口,好送酒

蕃茄沙律新鮮爽口,清新解膩

巨峰啤酒 巨峰味突出,氣泡細緻,像生啤一樣清新;
熱情菠蘿燒酎 菠蘿番甜味突出,燒酎味不太嗆,好好飲。

2021-02-15
2021-02-15 74 瀏覽
< 🇯🇵南瀛水產🐟 > 📍尖沙咀琴日同朋友慶祝生日 就揀咗尖沙咀呢間日式居酒屋🏮質素相當唔錯 啱晒朋友聚會❣️🧡味醂魚乾 $78先叫咗個比較特別嘅味醂魚乾 鮮味十足 有少少甜甜地 配沙律醬好夾😛送酒一流🤣🐟金目鯛 $128金目鯛有四大塊 每塊都厚切😛 好重魚味 鮮甜 冇筋👍🏻 最特別係魚皮經過炙燒 皮香肉嫩🥰 抵食😋🍣南瀛卷 $298呢個南瀛卷好豐富😍 有海膽、拖羅魚蓉、牡丹蝦同三文魚籽 底層係蟹肉卷🤤🤤 海膽有六、七片 好鮮甜 完全唔腥😛 拖羅魚蓉份量好多 加埋蟹肉卷食好夾😋😋 三文魚籽充滿海水味 唔會太鹹 蟹肉卷入面好多蟹肉同青瓜絲 好足料❣️❣️🍤紫菜海膽天婦羅 $108賣相好精美😍😍 有兩塊海膽天婦羅 紫菜包住海膽去炸 鎖住海膽嘅鮮甜味 天婦羅炸漿仲要好薄 高水準之作😋 另外仲有青椒天婦羅💚 少少辣好惹味😛 🐟銀雪魚西京燒 $168肉質好嫩滑 入口即溶 而且銀雪魚嘅魚香配埋沙律醬食好夾😋🦀蚧味噌甲羅燒 $156甲羅即係蟹蓋 而蚧味噌即係用日本調味品味噌或者麵豉調製過嘅蟹膏😛 店員幫我地燒埋 一路望住一路聞到好香嘅蟹膏味🥰 蟹膏再加咗鮮甜嘅蟹肉、蔥花同鵪鶉蛋😋好香蟹膏味
< 🇯🇵南瀛水產🐟 > 📍尖沙咀

🧡味醂魚乾 $78

🐟金目鯛 $128

🍣南瀛卷 $298

🍤紫菜海膽天婦羅 $108

🐟銀雪魚西京燒 $168
肉質好嫩滑 入口即溶 而且銀雪魚嘅魚香配埋沙律醬食好夾😋

🦀蚧味噌甲羅燒 $156
甲羅即係蟹蓋 而蚧味噌即係用日本調味品味噌或者麵豉調製過嘅蟹膏😛 店員幫我地燒埋 一路望住一路聞到好香嘅蟹膏味🥰 蟹膏再加咗鮮甜嘅蟹肉、蔥花同鵪鶉蛋😋好香蟹膏味 味道濃郁😆

🧡帆立貝 $156
另外仲試咗浜燒😆 叫咗兩隻帆立貝同鮑魚 帆立貝剪開一粒粒 方便進食🥰 帆立貝好大隻 肉質鮮甜彈牙 仲有好香嘅酒味

💛活鮑魚 $156
鮑魚好生猛新鮮🤣🤣 店員用七味粉調味 好惹味

🍶清酒煮蜆 $108
蜆肉鮮甜又大隻 重點係完全冇沙🤣👍🏻👍🏻 清酒同蜆係絕配 好夾😋 蜆肉有成差唔多二十幾隻 店員仲好貼心俾隻碗我地裝起啲殼👍🏻

🥭芒果乳酸 $58
好重芒果味 清新唔太甜 好解膩😛

🍑白桃梳打$58
白桃梳打係粉紅色💕 飲落梳打味濃 好似飲緊汽水🤣
這間日本餐廳,有朋友試過覺得不錯👍🏻最近經過尖沙嘴決定跟老公來試一試餐廳地點位置很方便離地鐵站出口只是一、兩分鐘一進門感覺很恰靜裝修及環境都很有日本風味🇯🇵我們二人選了剌身、沙律、小食及烏冬等共八款食物,再配兩杯飲品🍹來滿足一下味蕾🍽 海鮮沙律 🔼🔼🔼三文魚,帶子切粒配上新鮮沙律菜🥗,再加上黑醋,非常開胃!黑醋癖走沙律菜的草青味及苦味,令沙律菜更加鮮甜🍽 深海池魚刺身 🔼🔼🔼肉質爽口彈牙又新鮮,配上獨有醬汁更帶出池魚的鮮味🐟🍽 土佐豆腐 🔼🔼🔼炸豆腐配上柴魚絲,浸住日式醬汁,豆腐豆味濃郁嫩滑,一口咬下去口感好豐富呢🍽 野菜天婦羅 🔼🔼🔼炸粉好薄好薄👍🏻 但仍然好香脆,有茄子,蕃薯等,炸完後仍然好juicy,即使不配醬汁都一樣好味🍽 味噌甲羅燒及燒蜆 (私心推介💓💓) 🔼🔼將蟹子、蟹肉、蟹膏燒熱後,再將全部攪拌後即成。每一口都有濃濃的蟹膏味🦀!加上蟹子既爽脆口味,真的令人好回味 。即燒蜆肉配上白酒,特別鮮甜。有職員代燒,比自己燒更能控制火喉🍽 鹽燒黑曹魚 🔼🔼🔼雖然鹽燒賣相好像較乾身,但內裡的魚肉嫩滑,而且好惹味!不算太多骨,🐟啖啖肉好滿足🍽 雲丹蟹肉卷 🔼🔼🔼新鮮的🦀蟹肉配上
這間日本餐廳,有朋友試過覺得不錯👍🏻
最近經過尖沙嘴決定跟老公來試一試
餐廳地點位置很方便
離地鐵站出口只是一、兩分鐘
一進門感覺很恰靜
裝修及環境都很有日本風味🇯🇵

我們二人選了剌身、沙律、小食及烏冬等
共八款食物,再配兩杯飲品🍹
來滿足一下味蕾

海鮮沙律

🍽 海鮮沙律 🔼🔼🔼

🍽 深海池魚刺身 🔼🔼🔼
肉質爽口彈牙又新鮮,配上獨有醬汁更帶出池魚的鮮味🐟

🍽 土佐豆腐 🔼🔼🔼

野菜天婦羅

🍽 野菜天婦羅 🔼🔼🔼

🍽 味噌甲羅燒及燒蜆 (私心推介💓💓) 🔼🔼

鹽燒黑曹魚

🍽 鹽燒黑曹魚 🔼🔼🔼

雲丹蟹肉卷

🍽 雲丹蟹肉卷 🔼🔼🔼
新鮮的🦀蟹肉配上甘甜鮮味的海膽,再加上黑松露醬💓鮮味、甜味及香味一次過融入到每一個卷物

🍽 牛肉烏冬 🔼🔼🔼
好清甜的昆布湯底,🐮牛肉入口即溶很嫩滑,簡單的一道菜,但都絕不馬虎

🍹巨峰啤酒及巨峰梳打
巨峰啤酒的巨峰提子味好rich🍇,蓋過啤酒的苦澀味,即使不喜歡酒的朋友都可以一試
海鮮沙律
野菜天婦羅
鹽燒黑曹魚
雲丹蟹肉卷
2021-02-08 94 瀏覽
而家啲大假留黎都無機會去旅行了,所以決定平日清下假,去居酒屋緬懷一下日本嘅美食🥺.🥗蕃茄沙律 $78🐟真鯛刺身 $238🍣雲丹蚧肉卷 $228🐥唐揚炸雞 $68🍤野菜天婦樂 $98🍲土佐豆腐 $68🔥活貝盛合 $428🐮牛肉烏冬 $78🍇巨峰乳酸 $58🍑白桃梳打 $58.首先上菜嘅蕃茄沙律超新鮮爽甜;真鯛刺身完全可以睇得出師傅刀功一流,配上白魚專門嘅酸汁好開胃;雲丹蚧肉卷即係海膽蟹肉飯卷,海膽好乾身清甜😋,上面放有黑松露醬,配上蟹肉絲清新而不膩,口感和層次都好豐富💯;炸雞同天婦羅嘅炸粉漿都好薄身,咬落香脆乾爽;活貝盛合有 活鮑魚、生蠔、帆立貝 和 蜆😍,仲有店員專人煮理,佢地仲會加清酒和味粉等等去調好味,安心坐喺度等食就ok😆,鮑魚新鮮到仲識郁的🤩;牛肉烏冬有3大塊牛肉,牛味濃郁,口感軟腍,烏冬仲超煙韌彈牙👍🏼
🥗蕃茄沙律 $78

🐮牛肉烏冬 $78

🍇巨峰乳酸 $58
🍑白桃梳打 $58
首先上菜嘅蕃茄沙律超新鮮爽甜;
炸雞同天婦羅嘅炸粉漿都好薄身,咬落香脆乾爽;
2021-02-08
  • 雲丹蟹肉卷
  • 土佐豆腐
  • 牛肉烏冬
  • 活貝盛合
  • 巨峰乳酸
  • 活鮑魚
2021-02-08 67 瀏覽
一直冇得旅行令我更加掛住日本嘅居酒屋🏮最近好感動皮膚冇咩點敏感,又聽聞尖沙咀有間爐端燒居酒屋唔錯,就放假同朋友去試下.#軟殼蟹沙律 $98估唔到咁大份😍佢嘅沙律菜唔係平價個種,而且醬汁高質並唔係就咁淋上芝麻醬,配上軟殼蟹好食.#蚧味增甲羅燒 $156#蛤蜊 $48兩款都幾鮮甜,而且會有侍應係你張枱幫你燒埋,好好服務呀😆.#牛肉烏冬 $78佢嘅烏冬係稻庭烏冬個種口感,好滑,配埋牛肉唔錯呀.#小鯛 $368切出黎厚度啱啱好,顯出師父刀功架勢,食落都新鮮,完全冇腥味啱晒好驚腥味嘅我.#雲丹蚧肉卷 $228上面足料大大舊海膽,呢道海膽迷必叫😍.#雜錦天婦羅盛合 $198我最驚食到厚粉嘅天婦羅,但佢個炸皮好薄!鍾意天婦羅朋友唔可以錯過.#南瀛玉子燒 $88鍾意食玉子燒嘅我地就順便叫埋,滿足呀.#原味Highball $68#梅乾 Highball $68係居酒屋點可以唔飲下Highball 🍻 我揀咗梅乾Highball好好飲!邊食燒物邊飲住酒同朋友閒聊,真心正❤️

#軟殼蟹沙律 $98

#蚧味增甲羅燒 $156
#蛤蜊 $48

兩款都幾鮮甜,而且會有侍應係你張枱幫你燒埋,好好服務呀😆
#牛肉烏冬 $78

佢嘅烏冬係稻庭烏冬個種口感,好滑,配埋牛肉唔錯呀
#小鯛 $368

#雲丹蚧肉卷 $228

上面足料大大舊海膽,呢道海膽迷必叫😍
#雜錦天婦羅盛合 $198

#南瀛玉子燒 $88

鍾意食玉子燒嘅我地就順便叫埋,滿足呀
#原味Highball $68
#梅乾 Highball $68

2021-02-03 96 瀏覽
限聚2人後都無乜出過街食飯多數都係自己煮或者外賣但真係屈得太耐 吊頸都要唞吓氣上星期搵人幫我睇住兩個小魔怪然後我約左媽咪撐枱腳💖去左尖沙咀食左個豪華lunch 🙈因為樣樣都想食 叫下叫下叫咗好多🤣南瀛水產佈置得猶如置身於日本🇯🇵雖然可能因為平日晏晝客人唔多但餐廳無論裝飾定係食物質素都值得再黎首先揀左個軟殼蟹沙律🥗軟殼蟹炸得香脆 蟹肉份量算多仲有野菜天婦羅拼盤 炸粉好薄土佐豆腐 豆腐滑嫩 外脆內軟吉列炸蠔 粒粒好飽滿 香脆可口牛肉烏冬🍜牛肉入口即溶 烏冬Q彈叫得南瀛水產 點能夠唔叫海鮮刺身🥰我個人最推薦係黑鯥💖第一次食呢種品種魚 好好食🙈表面炙燒左 多左魚油香口😝魚肉爽口彈牙 新鮮鮮甜👍🏻👍🏻Sushi就揀左雲丹蚧肉卷😍將黑松露海膽同蟹肉加埋一齊呢個配搭真係正到爆👍🏻👍🏻而燒海鮮嗌左甲羅燒同蛤蜊 即叫即燒 有職員幫手燒😍蛤蜊燒得啱啱好 食落好清甜多汁甲羅燒係蟹肉、蟹膏、蟹子同鵪鶉蛋撈埋一齊燒 味道豐富有層次 濃郁既蟹膏味 果然係招牌菜🥰無得輸最後再一人一杯嘢飲青蘋果乳酸同桃梳打🍻大滿足🥰🥰🥰
限聚2人後都無乜出過街食飯

果然係招牌菜🥰無得輸

最後再一人一杯嘢飲
青蘋果乳酸同桃梳打🍻
大滿足🥰🥰🥰

新鮮到搖頭又尾擺鮑魚,必叫活貝盛盒~~~好耐都冇同大舊出街街 由於疫情嘅關係 而家一至五我地都無出街 得返星期六日先出街 一個星期先見得個一兩次 就梗係要搵啲好嘢食好好擦餐勁啦~~~係尖沙咀行街之前 我哋就嚟咗之前朋友推介過嘅呢間日式水產餐廳食午餐 上到黎成個環境好日式感覺幾舒服 而且個地點都好近地鐵站 幾易搵 😊~~~睇完餐牌之後我哋就叫咗一堆嘢食例如有 小鯛 活貝盛喝 雲丹蚧肉卷 軟殼蟹沙律 南瀛玉子燒 野菜天婦羅 野菜烏冬 再叫多兩杯酒黎餸下🥂~~~第一碟先上嘅係軟殼蟹沙律 香脆熱辣辣嘅軟殼蟹 加埋清脆香甜嘅沙律菜 成件事平衡得啱啱好 加上上面嘅蛋黃醬 整體味道一級棒 令到我哋對後面嘅食物好期待~~~小鯛 切得超靚嘅小鯛 片片都晶凝通透 而且廚師刀工幾好🔪 片片嘅厚薄度差唔多 食落去幾新鮮 完全冇腥味 有日本當地刺身嘅水準~~~雲丹蚧肉卷亦係非常壯觀 每一舊壽司卷上面有大大嚿海膽 份量多到好似唔駛錢咁 好大方 入口鮮甜~~~南瀛玉子燒好熱辣嫩滑 兩個人傾吓計 一啖玉子燒 再配一啖烏龍燒酒或者柚子啤酒 真係幸福到唔知點形容☺️~~~食完呢啲嘢之後 我哋嘅重頭戲就嚟啦 今日重頭戲就係
新鮮到搖頭又尾擺鮑魚,必叫活貝盛盒
~~~
食完呢啲嘢之後 我哋嘅重頭戲就嚟啦 今日重頭戲就係呢一個活貝盛盒 裏面有鮑魚 帶子 生蠔同沙白等等 鮑魚新鮮到搖頭又尾擺 忍唔住影返幾個小短片作紀念 整體都好好食 而且仲有人幫我哋燒埋 好好服務
~~~
食完之後我哋嘅野菜天婦羅同埋野菜烏冬就送到 前者香脆誘人 後者Q彈滑脫脫 而且熱辣辣好暖胃 完美咁結束左我哋呢一個高質嘅午餐
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
南瀛水產 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
2021-01-30 2047 瀏覽
星期六應該食好啲,lunch都去咗食日本嘢! 冇得去日本,唯有去居酒屋感受吓南瀛水產食物選擇都多,亦有唔少時令食材,幾高質素㗎!海鮮沙律幾好食食,沙律菜好 fresh,角切魚生份量好多!黑松露鰻魚卷呢個配搭真係冇得輸,黑松露醬配肥美嘅鰻魚卷味道好豐富,真係幾好食!香蒜牛舌係必食推介,牛舌外脆內軟,口感一流蚧味噌甲羅燒都係必食推介!!!蟹蓋裝住蟹膏、蟹肉、蟹籽同埋鵪鶉蛋,直接係你面前燒, 一路燒已經聞到香濃嘅蟹味,大啖大啖蟹膏蟹肉食落肚真係好正活貝盛盒食材好新鮮,有生蠔、鮑魚、帶子同大蜆!海鮮喺你面前即燒即食,非常鮮甜,簡單調味已經好好食~ 好掛住去日本濱燒嘅滋味呀平目刺身味道淸淡,肉質爽口彈牙,沾上餐廳自家製嘅醬汁更加帶出魚嘅鮮味~除咗海鮮、魚生刺身,呢度都有好多熟食。希望遲啲疫情好啲,可以快啲一家四口出嚟食飯

南瀛水產食物選擇都多,亦有唔少時令食材,幾高質素㗎!

海鮮沙律幾好食食,沙律菜好 fresh,角切魚生份量好多!

香蒜牛舌係必食推介,牛舌外脆內軟,口感一流

除咗海鮮、魚生刺身,呢度都有好多熟食。
希望遲啲疫情好啲,可以快啲一家四口出嚟食飯

2021-01-30
  • 活貝盛合
  • 牛肉烏冬
  • 香蒜牛舌
  • 海鮮沙律
2021-01-28 181 瀏覽
想念日本,最好嘅方法就喺去居酒屋!南瀛水產有齊咁多日本美食,水準仲要喺中上,樣樣都覺得好好食🐠深海池魚刺身 池魚以肉質鮮嫩肥美見稱,入口魚油甘香細膩。薄切無咁漏,令人齒頰留香。🍳南赢玉子燒 超完美嘅玉子燒!煮得很蓮鬆,上枱時還熱辣辣冒煙,咬下去香甜鬆軟而且很嫩滑。🦀軟殼蟹沙律軟殼蟹份量好多,炸得香口鬆脆,口感好鬆化。再食返啲沙律balance下,感覺好清新。👅香蒜牛舌厚切嘅牛舌用香蒜煎香,表面很乾脆,內裡很軟綿,食落沒有渣。🔥蚧味噌甲羅燒、帆立貝、蛤蜊、大蝦再來磯燒水產,有職員幫手燒,火力控制得好均勻。每樣都燒得剛剛好,唔會燒過龍。新鮮得黎帶點磯燒味,火喉十足。🍤什錦天婦羅盛合比想像中大份,有秋葵、魚、蝦、紫薯、茄子、粟米芯,好什錦!炸粉無落調味,靠淡淡嘅天婦羅汁帶出食材嘅鮮味。🍜牛肉烏冬有3大塊牛肉,以湯嘅熱度灼熟佢,令到牛肉呈現半熟狀態,好嫩滑!上枱時仍然不停出煙,呢種熱度令整個烏冬更新鮮,個人感覺好溫暖。

🐠深海池魚刺身

南赢玉子燒

🍳南赢玉子燒

軟殼蟹沙律

🦀軟殼蟹沙律

👅香蒜牛舌
厚切嘅牛舌用香蒜煎香,表面很乾脆,內裡很軟綿,食落沒有渣。

蚧味噌甲羅燒、蛤蜊

🔥蚧味噌甲羅燒、帆立貝、蛤蜊、大蝦

蚧味噌甲羅燒、蛤蜊

再來磯燒水產,有職員幫手燒,火力控制得好均勻。

帆立貝、大蝦

帆立貝