南瀛水產

Nan Ei Sui San
2021-01-25 1299 瀏覽
平日下的午餐今年啲假多到唔知點放,所以就特登放假同女朋友出咗嚟尖沙咀食午餐!由於好耐冇食過日本嘢,所以就揀咗依間感覺上都幾高檔嘅餐廳你試吓。入到黎可能因為係平日嘅關係,餐廳並無坐滿,但係入面嘅裝修十分精緻,而且都好有日本嘅感覺!由於依間係主要食日本野同埋海鮮嘅關係,所以我哋特登叫咗壽司同埋各種海鮮嚟試吓。壽司方面食落都唔錯,食材都幾新鮮而且口感不俗。軟殼蟹沙津大大份,沙律菜新鮮好脆口,中意食沙律既我幾中意呢個!不過配上軟殼蟹略為帶少少膩口,所以要食返啲沙律中和返黎得食日本野,當然要食返個壽司呢個壽司盛唔好睇佢好似好平凡,食落一啲都唔簡單,刺身好新鮮而且飯唔會好大舊,魚刺身食到帶點觧甜味,唔錯唔錯海鮮方面店舖嘅員工會專門幫客人製作,所以自己唔識煮嘢食嘅話都唔怕!店員一嚟就幫我哋燒咗唔同嘅貝類同埋鮑魚,鮑魚十分新鮮,喺路上面仲識郁緊!鮑魚燒過有點燒過既焦香點,而且有點口勁,爽口彈牙真係唔可以錯過而貝類店員幫我哋用咗清酒去製作,食落有震震嘅酒香, 十分惹味!之後店員有燒咗甲羅燒同埋成隻手掌咁大嘅蠔,甲羅燒嘅蟹膏味道十分濃郁,一定要試吓!之後隻大大隻既蠔燒完出嚟仲係鮮味濃郁同勁Juice,鍾意
平日下的午餐

不過配上軟殼蟹略為帶少少膩口,所以要食返啲沙律中和返

黎得食日本野,當然要食返個壽司

之後隻大大隻既蠔燒完出嚟仲係鮮味濃郁同勁Juice,鍾意食嘅朋友一定要試吓!

一定要重點推介嘅就係依個海膽杯(雲丹刺身)!

海膽嘅鮮味真係超級超級濃郁,而且一啲都冇嗰陣唔新鮮嘅味道,食落口仲會有淡淡的甜味,呢款海膽真係好厚身,就咁食落口成個口腔都充滿著海膽甜香,勁滿足~~~
另外再夾埋紫菜一齊食嘅話,仲有另一番風味,而在加上青瓜的話,口感會更加清新,真係食多幾個都唔覺膩!

同男朋友都豎起手指公,諗住2月紀念日既時候再黎食
2021-01-12
  • 雲丹刺身
去到日本,少不了食海鮮,但咁耐無去,真係好掛住,所以就去咗南瀛水產享受海鮮盛宴,品嚐日本風味!餐廳主打浜燒、壽司及刺身,築地新鮮水產日本空運直送,店內以日式漁場作裝修概念,入到去仿如置身於日本漁場,真係未開餐先興奮呀!雲丹蚧肉卷 (HKD228)橙黃色嘅新鮮海膽,入口細膩,零腥味,蚧肉卷滿滿嘅蟹肉,鮮甜十足,富口感。海鱸魚刺身 (HKD488)造型超有氣勢,盡顯師傅功架,海鱸魚係深海魚,肉質厚實、鮮美,有口感、富層次,沾點醬汁更提鮮!蚧味噌甲羅燒 (HKD156/2隻)蟹蓋放有蟹肉、蟹膏、蟹籽、鵪鶉蛋及蔥粒,店員會在燒前先混合,完成後蟹味鮮氣撲鼻,入口軟滑、層次豐富。蛤蜊 (HKD48)店員同步會燒蛤蜊,目擊蛤蜊熟透張開,肉質飽滿、鮮味足。蕃茄沙律 (HKD78)酸甜蕃茄配新鮮蔬菜,入口清爽、夠晒開胃!什錦天婦羅盛合 (HKD198)天婦羅外層薄脆,蝦肉爽口、彈牙,番薯紫薯夠香甜,秋葵脆嫩又清新。牛肉烏冬 (HKD78)牛肉大塊又鮮嫩,烏冬煙韌富口感。青蘋果乳酸 (HKD68)巨峰乳酸 (HKD58)冰凍嘅青蘋果粒配上酸甜嘅乳酸,夠晒消滯透心涼!

去到日本,少不了食海鮮,
但咁耐無去,真係好掛住,
所以就去咗南瀛水產享受
海鮮盛宴,品嚐日本風味!

餐廳主打浜燒、壽司刺身
築地新鮮水產日本空運直送,
店內以日式漁場作裝修概念,
入到去仿如置身於日本漁場,
真係未開餐先興奮呀!

雲丹蚧肉卷 (HKD228)
橙黃色嘅新鮮海膽,
入口細膩,零腥味,
蚧肉卷滿滿嘅蟹肉,
鮮甜十足,富口感。

海鱸魚刺身 (HKD488)
造型超有氣勢,
盡顯師傅功架,
海鱸魚係深海魚,
肉質厚實、鮮美,
有口感、富層次,
沾點醬汁更提鮮!

蚧味噌甲羅燒 (HKD156/2隻)
蟹蓋放有蟹肉、蟹膏、
蟹籽、鵪鶉蛋及蔥粒,
店員會在燒前先混合,
完成後蟹味鮮氣撲鼻,
入口軟滑、層次豐富。

蛤蜊 (HKD48)
店員同步會燒蛤蜊,
目擊蛤蜊熟透張開,
肉質飽滿、鮮味足。

蕃茄沙律 (HKD78)
酸甜蕃茄配新鮮蔬菜,
入口清爽、夠晒開胃!

什錦天婦羅盛合 (HKD198)
天婦羅外層薄脆,
蝦肉爽口、彈牙,
番薯紫薯夠香甜,
秋葵脆嫩又清新。

牛肉烏冬 (HKD78)
牛肉大塊又鮮嫩,
烏冬煙韌富口感。

青蘋果乳酸 (HKD68)
巨峰乳酸 (HKD58)
冰凍嘅青蘋果粒
配上酸甜嘅乳酸,
夠晒消滯透心涼!

2021-01-16
  • 雲丹蚧肉卷
  • 海鱸魚刺身
  • 青蘋果乳酸
2021-01-20 170 瀏覽
前幾日係媽媽生日🎂我地一家四口就去左尖沙咀食野😋呢間日本菜我地聽朋友介紹 想黎食好耐啦疫情關係枱數少左要訂位先食到🥵海鮮沙律 ($88)我地叫左個頭盤先 個海鮮沙律入面有唔同嘅角切魚生😍🐟份旺好多4個人都超夠食👍🏻牛肉烏冬 ($78) 之後我地就叫左個牛肉湯烏冬比媽咪因為佢想食啲野野暖下胃飲左啲湯真係好舒服架🥰唔止呀 個牛肉烏冬有成5/6塊大過手掌嘅厚切肥牛🤩勁抵食呀!活鮑魚 4隻 ($312)蚧味噌甲羅燒 4隻 ($312)之前叫左燒活飽魚同甲羅燒,😋呢度嘅員工係超好服務會幫你燒完上碟遞比你食我地就坐係到欣賞😝鮑魚好大隻呀 燒完之後都唔會韌咬唔到😋甲羅燒就唔洗講啦😍必點呀!個蟹蓋上面有滿滿嘅蟹膏同蟹籽🤩超幸福東瀛五點盛 ($368)然後仲叫左個刺身拼盤😍😍有我最愛嘅三文魚🍣同吞拿魚 全部都超厚切😍😍甜蝦同帆立貝都好甜好多肉😋雲丹蚧肉卷 ($228)呢個卷物有齊晒最高貴嘅食材😍有海膽同黑松露、仲包住吞拿魚溶😙好香呀😋食一舊即刻覺得好幸福~白桃燒酙 ($68)鍾意桃味漑我我揀左呢款燒酒,佢唔會太甜/太硬😌啱晒想飲少少嘅人或者唔係咁飲得嘅女仔❤️

前幾日係媽媽生日🎂
我地一家四口就去左尖沙咀食野😋
呢間日本菜我地聽朋友介紹 想黎食好耐啦
疫情關係枱數少左要訂位先食到🥵
海鮮沙律

海鮮沙律 ($88)
我地叫左個頭盤先
個海鮮沙律入面有唔同嘅角切魚生😍🐟
份旺好多4個人都超夠食👍🏻

牛肉烏冬 ($78)
之後我地就叫左個牛肉湯烏冬比媽咪
因為佢想食啲野野暖下胃
飲左啲湯真係好舒服架🥰
唔止呀 個牛肉烏冬有成5/6塊大過手掌嘅厚切肥牛🤩
勁抵食呀!
活鮑魚 2隻

活鮑魚 4隻 ($312)
蚧味噌甲羅燒 4隻 ($312)
之前叫左燒活飽魚同甲羅燒,😋
呢度嘅員工係超好服務會幫你燒完上碟遞比你食
我地就坐係到欣賞😝
鮑魚好大隻呀 燒完之後都唔會韌咬唔到😋
甲羅燒就唔洗講啦😍必點呀!
個蟹蓋上面有滿滿嘅蟹膏同蟹籽🤩超幸福
東瀛五點盛

東瀛五點盛 ($368)
然後仲叫左個刺身拼盤😍😍
有我最愛嘅三文魚🍣同吞拿魚 全部都超厚切😍😍
甜蝦同帆立貝都好甜好多肉😋
雲丹蚧肉卷

雲丹蚧肉卷 ($228)
呢個卷物有齊晒最高貴嘅食材😍
有海膽同黑松露、仲包住吞拿魚溶😙
好香呀😋食一舊即刻覺得好幸福~
白桃燒酙

白桃燒酙 ($68)
鍾意桃味漑我我揀左呢款燒酒,
佢唔會太甜/太硬😌啱晒想飲少少嘅人
清酒煮蜆
青蘋果乳酸
蚧味噌甲羅燒 4隻
2021-01-18 80 瀏覽
今日同屋企人慶祝生日, 食好啲, 我哋去咗尖沙咀南瀛水產食好西😋 一行四人, 坐一張超大嘅枱, 中間有透明膠板隔住, 食得都舒服😚🥗 海鮮沙律 ($88)、蕃茄沙律 ($78)首先試咗兩款沙律, 兩份都好大碗, 新鮮沙律菜配上酸酸甜甜嘅沙律醋, 仲有三文魚/ 蕃茄, 都幾豐富!🍜 牛肉烏冬 ($78) 、野菜烏冬 ($68)媽咪慣咗食澱粉質先會飽, 我哋嗌咗兩個烏冬share, 牛肉烏冬好正~ 有三四片大大片嘅生牛肉, 鮮甜濃郁, 野菜烏冬雖然單調啲, 但啲烏冬非常入味又滑嘟嘟~🦪 活鮑魚 4隻 ($312)黎南瀛水產當然要一人食返隻活鮑魚喇, 有專人幫我哋燒架, 新鮮又夠惹味~🦀 蚧味噌甲羅燒 4隻 ($312)甲羅燒都係南瀛水產必食架! 佢係燒蟹蓋加大量蟹膏、蟹肉、花甲同生蛋, 師傳喺我哋面前幫我哋撈勻幾種新鮮食材同燒. 襯蟹蓋仲噴緊煙嘅時候即刻食, 正啊~ 啖啖蟹肉蟹膏既肥美又鮮甜, 真係值回票價!🍣 東瀛五點盛 ($368)Best sashimi ever! 真係食過最正嘅剌身之一, 雖然價錢唔平但的確有一定嘅質素同份量~ 有五款刺身, 每款4件, 我大愛肥美嘅三文魚同鮮甜嘅

🥗 海鮮沙律 ($88)、蕃茄沙律 ($78)

🍜 牛肉烏冬 ($78) 、野菜烏冬 ($68)

🦪 活鮑魚 4隻 ($312)

🦀 蚧味噌甲羅燒 4隻 ($312)

🍣 東瀛五點盛 ($368)
Best sashimi ever! 真係食過最正嘅剌身之一, 雖然價錢唔平但的確有一定嘅質素同份量~ 有五款刺身, 每款4件, 我大愛肥美嘅三文魚同鮮甜嘅生蝦、帆立貝, 咁正嘅剌身, 我多多都食得曬😭🤍

🐠 平目剌身 ($238)
仲有平目魚嘅剌身, 塊塊薄切, 配上特定嘅醬汁, 寧舍鮮味

🍣 雲丹蚧肉卷 ($228)
呢個都係上次食完再戰, 因為真係好多海膽好肥美好正啊~

🍶 清酒煮蜆 ($108)
🐡 花魚一夜干 ($168)
仲有兩款水產, 清酒煮蜆好鮮味, 酒味唔算濃烈, 大人細路都啱~ 花魚一夜干係今餐少有嘅鹹燒魚干, 中和吓咁多肥美嘅剌身XD

🍤 什錦天婦羅盛合 ($198)
大推薦, 外脆內嫩, 多汁又熱辣辣, 少有正炸物!

🍏 青蘋果乳酸 ($68)
🍷 梅乾Highball ($68)
🍹 卡西斯橙汁 ($58)
🍑 白桃燒酙 ($68)
2021-01-17
20 分鐘 (堂食)
午餐
  • 帆立貝
  • 清酒煮蜆
  • 海鮮沙律
2021-01-17 49 瀏覽
食咗一餐好豐富嘅日本料理,而且食物高質,相當唔錯!▶️海鮮沙律$88沙律菜夠新鮮,而且仲有好多個角切魚生,夠肥美新鮮!做前菜梳當一流。▶️特上壽司盛$468呢個非常高質,全部壽司都新鮮;而且款式多。有海膽、拖羅、赤海蝦、帆立貝、油甘魚、三文魚腩、左口魚及吞拿魚卷等。食到舔舔脷!▶️深海池魚刺身$238呢個切成一片片薄片,有一整碟。魚夠鮮味,點埋個酸汁相當夾!▶️雜錦天婦羅盛合$198🍤最鍾意食天婦羅,夠香脆。有炸蝦、番薯🍠炸魚等等。▶️蚧味噌甲羅燒$158呢個店員係你面前即刻燒,有鵪鶉春蛋撈埋,蟹膏蟹肉都好香!▶️燒帆立貝$156夠大隻新鮮,啖啖肉😚▶️牛肉烏冬$78呢個塊牛肉要即刻食,如果唔係好快會老。食完就夠晒飽!▶️飲品叫咗白桃梳打及梅酒梳打$58@好飲!夠解渴!爽!

食咗一餐好豐富嘅日本料理,而且食物高質,相當唔錯!

▶️海鮮沙律$88

▶️特上壽司盛$468

▶️深海池魚刺身$238
呢個切成一片片薄片,有一整碟。魚夠鮮味,點埋個酸汁相當夾!

▶️雜錦天婦羅盛合$198🍤
最鍾意食天婦羅,夠香脆。有炸蝦、番薯🍠炸魚等等。

▶️蚧味噌甲羅燒$158
呢個店員係你面前即刻燒,有鵪鶉春蛋撈埋,蟹膏蟹肉都好香!

▶️燒帆立貝$156
夠大隻新鮮,啖啖肉😚

▶️牛肉烏冬$78
呢個塊牛肉要即刻食,如果唔係好快會老。食完就夠晒飽!

▶️飲品叫咗白桃梳打及梅酒梳打$58@
好飲!夠解渴!爽!
2021-01-15 145 瀏覽
生左兩個小朋友之後,已經好耐無同老公去拍拖啦!早排我就搵左日掉低兩隻豬同老公去左尖沙咀既南瀛水產撐枱腳,居酒屋既格局,就好似去左日本食Lunch 咁,咁就來個偽日本午餐!蕃茄沙律🥗大大個蕃茄及沙律菜既沙律作為前菜,酸酸地超醒胃野菜天婦羅有四五款既野菜,薄薄一層既天婦羅粉漿炸得好香脆蟹味噌甲羅燒 🦀用蟹蓋盛載住蟹肉、蟹膏、蟹籽,店員會當住客人面前混合後即時燒,望住已經流口水🤤,燒好就趁熱食,香滑蟹膏加上有咬口既蟹肉絲超好味,完全唔腥,每次都必點雲丹蟹肉卷 蟹肉卷入面滿滿既蟹肉,上面有好大舊既海膽,全部唔孤寒,仲有黑松露作點綴,令味道更多層次龍蝦鍋🦞凍冰冰既天氣最好就食鍋物,叫個龍蝦鍋就岩哂,大大隻既龍蝦,肉質彈牙又鮮甜,而龍蝦既精華都滲哂入湯裡面,令入面既蔬菜都充滿鮮甜味,最後飲埋個湯就暖笠笠

蕃茄沙律🥗
大大個蕃茄及沙律菜既沙律作為前菜,酸酸地超醒胃

野菜天婦羅
有四五款既野菜,薄薄一層既天婦羅粉漿炸得好香脆

蟹味噌甲羅燒 🦀

龍蝦鍋

龍蝦鍋🦞
龍蝦鍋
那天和朋友去到了尖沙咀這家充滿日本風情的居酒屋🏮美味的食物有點填補了我思鄉的心🥺 很喜歡他們放滿了釀酒筒的一面牆,讓我想起之前去神社的畫面⛩ 他家的炸物很出色啊~✿ 海膽蚧肉卷 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻兩種極鮮味的材料放在一起,完全不令人失望啊難怪看見每一台都有點這項!兩者的份量都很多加上Q彈的壽司飯😽✿ 味噌甲羅燒+燒蜆肉 ☻ ☻ ☻ ☻蟹膏的鮮味加上味噌調配,又濃又鮮的味道配飯一定超好吃啊😽 蜆肉雖然不太肥,但味道十分鮮甜!一口氣便吃了三隻🤣✿ 平魚刺身 ☻ ☻ ☻比較乾身,肉質軟身,但味道一般,值得一提的是醃蘿蔔味道超好,酸辣惹味🤤✿ 炸豆腐 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻使用了日本的豆腐,豆味十分重🤩 表面的炸皮說不出是由甚麼做成的,非常薄和鬆化,一咬即爛在口內,非常柔軟!配上微酸的醬汁和酸辣蘿蔔,味道非常豐富😽豆腐大推薦💓✿ 唐揚炸雞 ☻ ☻ ☻ ☻炸雞的皮偏硬,同時也脆,難得地咬下去之後雞肉還是軟和嫩的🤩 雖然本身調味已經很豐富,但是重口味患者表示還是想有醬汁可沾🤪✿ 天婦羅拼盤 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻拼盤中有蝦、魚片、茄子、蕃薯、南瓜和秋葵。非常薄又脆的炸皮,海鮮新鮮、蔬菜清甜😽很愛蕃薯和南瓜
海膽蚧肉卷

✿ 炸豆腐 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
✿ 唐揚炸雞 ☻ ☻ ☻ ☻
天婦羅拼盤
✿ 天婦羅拼盤 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
拼盤中有蝦、魚片、茄子、蕃薯、南瓜和秋葵。非常薄又脆的炸皮,海鮮新鮮、蔬菜清甜😽很愛蕃薯和南瓜炸完後都保持濕潤和軟糯🤤推薦💓
2021-01-01
用餐優惠
試食活動
海膽蚧肉卷
味噌甲羅燒+燒蜆肉
平魚刺身
炸豆腐
天婦羅拼盤
好掛住日本啊🇯🇵今日一於同老公去尖沙咀日本居酒屋嘆吓日本菜呢間居酒屋充滿日本氣息🏮食物種類好多 刺身、燒物、炸物、沙律🥗、壽司、熱食等 .先點招牌東瀛五點刺身 刺身拼盤有甜蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚、帶子三文魚同吞拿魚厚切 味道鮮甜新鮮 好滿足啊❤️另外我哋嗌左海鮮 燒甲羅燒同生蠔🦪好細心嘅服務😚店員先將蛋、蟹肉、蟹籽拌匀 燒香之後 蟹香氣噗鼻 味道鮮甜 生蠔新鮮大隻 燒香後更加可口美味!海鮮沙律有驚喜啊!配料有三文魚同吞拿魚三文魚新鮮而且份量非常多沙律菜配上沙律醬同埋黑醋 健康又開胃😋串燒叫咗香蒜牛舌 爽口多汁🤤肉質Keep到 唔會乾爭爭 清酒煮蜆 😚😚蜆完全冇沙 清酒煮蜆非常入味啊仲帶咗雜錦天婦羅拼盤 包括有炸大蝦、紫薯、茄子炸皮好薄 大蝦最好味啖啖肉都係爽口嘅!天氣凍啊 最後叫左個野菜烏冬 烏都爽口彈牙非常高質!
好掛住日本啊🇯🇵今日一於同老公去尖沙咀日本居酒屋嘆吓日本菜

呢間居酒屋充滿日本氣息🏮
食物種類好多 刺身、燒物、炸物、沙律🥗、壽司、熱食等
先點招牌東瀛五點刺身
刺身拼盤有甜蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚、帶子
三文魚同吞拿魚厚切 味道鮮甜新鮮 好滿足啊❤️

另外我哋嗌左海鮮 燒甲羅燒同生蠔🦪
生蠔新鮮大隻 燒香後更加可口美味!

海鮮沙律有驚喜啊!配料有三文魚同吞拿魚
三文魚新鮮而且份量非常多
沙律菜配上沙律醬同埋黑醋 健康又開胃😋

串燒叫咗香蒜牛舌 爽口多汁🤤肉質Keep到 唔會乾爭爭

清酒煮蜆 😚😚蜆完全冇沙 清酒煮蜆非常入味啊

仲帶咗雜錦天婦羅拼盤 包括有炸大蝦、紫薯、茄子

炸皮好薄 大蝦最好味啖啖肉都係爽口嘅!
天氣凍啊 最後叫左個野菜烏冬 烏都爽口彈牙非常高質!

• 蚧味噌甲羅燒
Happy Friday要食好D!今日LUNCH去左南瀛水產,位於尖沙咀太興廣場5樓,係人氣日式水產店,主打日本進口食材。採日本居酒屋格局,餐廳環境寬敞有格調,獲安排坐窗邊位置,卡位舒適,光線充足。蕃茄沙律新鮮蕃茄爽甜多汁,沙律菜清新爽脆,配以酸甜醬汁,夠哂開胃。東瀛五點盛有油甘魚腩、三文魚腩、吞拿魚、甜蝦、帶子,魚生刺身新鮮肥美,甜蝦、帶子鮮甜無比。雲丹蚧肉卷橙黃色海膽肥厚豐腴,口感細膩入口即溶,中間包著鮮美蟹肉絲,提升口感味道層次。土佐豆腐外酥脆,內嫩滑,咬落鬆脆煙韌好滋味。野菜天婦羅天婦羅皮脆漿薄,金黃色澤相當吸引,食材新鮮,口感香脆。牛肉烏冬湯頭鮮美,牛肉嫩滑,烏冬爽滑彈牙,份量十足。蟹味噌甲羅燒濃郁蟹膏啖啖甘香細膩,拌以蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋、蔥等,口感相當豐富,實在令人一試難忘!燒蛤蜊肉質肥美好鮮嫩,海水味重,夠哂鮮味。飲品叫左巨峰乳酸同青蘋果乳酸兩款味道酸酸甜甜,解渴一流,青蘋果乳酸更有粒粒冰凍青蘋果粒,好特別!
Happy Friday要食好D!
今日LUNCH去左南瀛水產,
位於尖沙咀太興廣場5樓,
係人氣日式水產店,
主打日本進口食材。

採日本居酒屋格局,
餐廳環境寬敞有格調,
獲安排坐窗邊位置,
卡位舒適,光線充足。

新鮮蕃茄爽甜多汁,
沙律菜清新爽脆,
配以酸甜醬汁,夠哂開胃。

東瀛五點盛
有油甘魚腩、三文魚腩、
吞拿魚、甜蝦、帶子,
魚生刺身新鮮肥美,
甜蝦、帶子鮮甜無比。

雲丹蚧肉卷
橙黃色海膽肥厚豐腴,
口感細膩入口即溶,
中間包著鮮美蟹肉絲,
提升口感味道層次。

土佐豆腐
外酥脆,內嫩滑,
咬落鬆脆煙韌好滋味。

天婦羅皮脆漿薄,
金黃色澤相當吸引,
食材新鮮,口感香脆。

牛肉烏冬
湯頭鮮美,牛肉嫩滑,
烏冬爽滑彈牙,份量十足。

蟹味噌甲羅燒
濃郁蟹膏啖啖甘香細膩,
拌以蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋、蔥等,
口感相當豐富,實在令人一試難忘!

燒蛤蜊
肉質肥美好鮮嫩,
海水味重,夠哂鮮味。

飲品叫左巨峰乳酸同青蘋果乳酸
兩款味道酸酸甜甜,解渴一流,
青蘋果乳酸更有粒粒冰凍青蘋果粒,好特別!

2021-01-07
午餐
2021-01-10 47 瀏覽
適逢小魔怪三歲生日,決定帶佢黎尖沙咀南瀛水產食好西。番茄沙律 $78開胃菜係番茄沙律,沙律醬汁特別,連小魔怪都食左好多。雲丹蚧肉卷 $228蚧肉卷上滿滿的海膽,新鮮得黎食落一d都唔腥,中間仲有青瓜絲,食落口感相當豐富。東瀛五點盛 $368刺身好新鮮,仲要片片都好肥美,肉質鮮嫩,忍唔住一啖接住一啖。牛肉烏冬 $78呢個係專門order俾小魔怪食的,平時唔愛麵食既佢食得超快,爭d飲埋成碗湯。🤦‍♀️睇得出佢對呢個烏冬評價好高。野菜天婦羅 $98野菜天婦羅表皮炸得香脆,點上自製醬汁味道就更佳啦。🥰🥰唐揚炸雞 $68冇諗到唐揚炸雞咁大份,小食黎講相當抵食。造型吸睛,炸雞圓圓的超可愛。刷新左我對炸雞造型既認知。😆蚧味噌甲羅燒$156蛤蜊$48燒物有蚧味噌甲羅燒同蛤蜊,店員會係我地面前寄場燒,睇得出店員手勢好純熟,溫度火候把控得啱啱好,食得好滋味。青蘋果乳酸$68卡西斯SODA $58佢地既飲品都好加分,夠大杯味道都超正!而且超驚喜既係$58就有杯酒可以飲啦。總結:餐廳食物質素真心好高,環境清淨,適合朋友閒聊聚會,收工黎飲返杯都得。😆南瀛水產 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
適逢小魔怪三歲生日,決定帶佢黎尖沙咀南瀛水產食好西。

番茄沙律 $78
開胃菜係番茄沙律,沙律醬汁特別,連小魔怪都食左好多。

雲丹蚧肉卷 $228

東瀛五點盛 $368

牛肉烏冬 $78

野菜天婦羅 $98
野菜天婦羅表皮炸得香脆,點上自製醬汁味道就更佳啦。🥰🥰

唐揚炸雞 $68

蚧味噌甲羅燒$156
蛤蜊$48

青蘋果乳酸$68
卡西斯SODA $58

南瀛水產 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
2021-01-09
生日
2021-01-08 39 瀏覽
12月31號沒有晚市很久沒有外出食飯當然要選擇日本歺啦蕃茄沙律酸酸甜甜醒神開胃是一道很簡單的菜色東瀛五點盛其實刺身最緊要新鮮可能冇乜人堂食嘅關係有點失水準 不過拖羅刺身係唔錯嘅香蒜牛舌牛舌配上調味料 香氣逼人 送酒首選雜錦天婦羅盛盒最鍾意就係食素菜天婦羅中規中矩 已經好好味😋云丹蚧肉卷原來海膽叫又叫云丹 我宜家先知,長知識了美中不足的是海膽好快變水蚧味噌甲羅燒有專人燒俾你,熱辣辣上枱 我覺得蚧蜊唔錯 最起碼冇沙牛肉烏冬肥牛半生熟湯底味道正常
12月31號

最鍾意就係食素菜天婦羅
中規中矩 已經好好味😋

云丹蚧肉卷
原來海膽叫又叫云丹
我宜家先知,長知識了
美中不足的是海膽好快變水

蚧味噌甲羅燒
有專人燒俾你,熱辣辣上枱
我覺得蚧蜊唔錯 最起碼冇沙

牛肉烏冬
肥牛半生熟
湯底味道正常

今朝考左三個鐘試,考完試同朋友去食餐好嘅慶祝下,就去左呢間南瀛水產食lunch啦。平目刺身 $238有十片,配埋酸汁,魚味鮮甜,食完之後魚味仲會喺口入面停留一段時間。海鮮沙律 $88有唔同嘅角切魚生喺入面,最多嘅係三文魚。好大碗,有好多菜同車厘茄,個汁酸酸地幾開胃。呢個海鮮沙律就好似一個以沙律菜取代飯底嘅角切魚生飯咁,都幾唔錯。香蒜牛舌 $88有五塊,牛味好濃,加少少檸檬汁,再有少少炸蒜喺表面,好食。南瀛玉子燒 $88好大份玉子燒。好耐冇食過入面冇餡料,只係有雞蛋嘅玉子燒。一層層嘅玉子疊埋一齊,口感好正。冇餡料嘅玉子燒令我地可以更認真咁品嚐到濃濃嘅蛋香味,好食。唐揚炸雞 $68每粒都係好標準嘅球體,仲幾大粒。總共有四粒,每粒入面都充滿好滑嘅雞肉,被少少炸香左嘅雞皮包圍住。配埋沙律醬同埋檸檬汁,好食。雲丹蚧肉卷 $228有六件,每件包住好多鮮甜嘅蟹肉,上面再加上青瓜絲、海膽同埋少少黑松露,呢個配搭好正。海膽完全唔腥,仲好鮮甜。蚧味噌甲羅燒(每隻)$78每張檯上面都會有個爐,師傅係即刻喺我地隔離燒比我地食嘅,所以可以睇到師傅燒野食嘅過程。呢個甲羅燒有好多蟹膏、蟹子同埋蟹肉喺入面,充滿濃濃嘅

平目刺身 $238

海鮮沙律 $88

香蒜牛舌 $88
有五塊,牛味好濃,加少少檸檬汁,再有少少炸蒜喺表面,好食。

南瀛玉子燒 $88

唐揚炸雞 $68

雲丹蚧肉卷 $228

蚧味噌甲羅燒(每隻)$78
每張檯上面都會有個爐,師傅係即刻喺我地隔離燒比我地食嘅,所以可以睇到師傅燒野食嘅過程。呢個甲羅燒有好多蟹膏、蟹子同埋蟹肉喺入面,充滿濃濃嘅蟹味,蟹肉愛好者必試。

活鮑魚(每隻)$78
呢個鮑魚係真係超級超級新鮮,未燒之前係不停咁郁緊嘅。師傅燒嘅時候會問我地食唔食辣,我就食辣嘅,所以我嗰隻鮑魚就辣嘅,朋友嗰隻就唔辣嘅。我覺得配埋辣味好正,同埋鮑魚大大隻,口感彈牙,好食。

蛤蜊(六隻)$48
加左少少酒去燒,燒完之後仲係充滿肉汁,好食。

雜錦天婦羅盛合 $198
有好多唔同材料,有三隻天婦羅蝦、一片茄子、一片南瓜、一片紫薯、一件冬菇、一條秋葵。我幾鍾意食天婦羅秋葵。

青蘋果乳酸 $68
味道偏甜,但上面有好多青蘋果粒,雪到凍曬咁食啲青蘋果粒好正。

柚子燒酎 $68
呢個係朋友飲嘅。恕我孤陋寡聞,其實我都唔知呢個酎字點讀,不過總之呢杯係燒酒啦。

食飽之後大滿足。雖然洗多左錢,但食得開心。
2021-01-08
  • 活鮑魚
2021-01-05 39 瀏覽
新一年啱啱開始,緊係要食番餐好嘅啦!迎接新一年,之前成日都聽到呢間嘅海鮮好新鮮,海膽都大大份,想試好酌啦!今日終於試到💗💗仲叫左唔少嘢😍🌟東灜五點盛呢款係五款唔同嘅刺身鮮蝦 / 三文魚 / 吞拿魚 / 油甘魚 / 帶子食落好新鮮,好彈牙🌟雲丹蟹肉卷超推薦呢款❣️❣️估唔到壽司面有咁大pat海膽啊!!食落好新鮮,海膽控必食!配埋中間仲夾住啲蟹肉,好夾!🥗軟殼蟹沙律叫左個沙律清清地,估唔到咁大份!軟殼蟹份量超多超足料!食落好脆好juicy,又唔會乾身真係滿足到軟殼蟹控呀😍我自己都好中意🌟活貝盛合呢度出名之一❣️有專人幫你燒,而且時間控制好好,燒得岩岩好,唔會太乾身,又juicy!一啲都唔腥,係好新鮮嘅海鮮🦞贊!🦀蚧味噌甲羅燒呢個蟹蓋有蟹膏、蟹肉、蟹子、鵪鶉蛋!一邊燒已燒聞到香味!撈埋一齊食超夾!蟹膏好濃,好creamy!食呢啲緊係要配番杯啤酒/燒酌啦!巨峰啤酒🍻 白桃燒酌🍺兩款都好有特色,個人中意巨峰啤酒多啲偏向甜啲同埋有氣嘅嘢真係好啱送呢餐😝

新一年啱啱開始,緊係要食番餐好嘅啦!

🌟東灜五點盛
呢款係五款唔同嘅刺身
鮮蝦 / 三文魚 / 吞拿魚 / 油甘魚 / 帶子
食落好新鮮,好彈牙

🌟雲丹蟹肉卷
超推薦呢款❣️❣️
估唔到壽司面有咁大pat海膽啊!!
食落好新鮮,海膽控必食!
配埋中間仲夾住啲蟹肉,好夾!

🥗軟殼蟹沙律
叫左個沙律清清地,估唔到咁大份!
軟殼蟹份量超多超足料!
食落好脆好juicy,又唔會乾身
真係滿足到軟殼蟹控呀😍我自己都好中意

🌟活貝盛合
一啲都唔腥,係好新鮮嘅海鮮🦞贊!

🦀蚧味噌甲羅燒
呢個蟹蓋有蟹膏、蟹肉、蟹子、鵪鶉蛋!
一邊燒已燒聞到香味!
撈埋一齊食超夾!蟹膏好濃,好creamy!

食呢啲緊係要配番杯啤酒/燒酌啦!
巨峰啤酒🍻 白桃燒酌🍺
兩款都好有特色,個人中意巨峰啤酒多啲
偏向甜啲同埋有氣嘅嘢真係好啱送呢餐😝
  • 活貝盛合
  • 雲丹蟹肉卷
2021-01-01 287 瀏覽
尖沙咀居酒屋 南瀛水產今次又黎到日式居酒屋 一解鄉愁餐廳裝修走日本風 燈光柔和 天花懸掛一個個燈籠 窗邊位置 採光度十足 環境寬敞舒適▪️活貝盛合 $428家姐超推薦的活貝組合可以一口氣嚐到多款海鮮!而且每款都非常新鮮!鮑魚都在舞動店員會在客人面前燒 不用自己動手之餘 專業的店員會確保每款海鮮都燒得剛好 肉汁豐富 不會過乾帆立貝跟蛤蜊鮮甜 陣陣海水鹹味鮑魚 質地彈牙 有咬口之餘 不會太韌牡蠣 超超超肥美 肉質爽脆、軟滑兼備 超多汁▪️蟹味噌甲羅燒 $78甲羅燒 由蟹肉、蟹籽、蟹膏、鵪鶉蛋、蔥組成經店員拌勻後 質地軟綿 蟹味濃郁 鹹度剛好 絲絲蟹肉 粒粒蟹籽 口感毫不單調 每一口都品嚐得到蟹的鮮味▪️香蒜牛舌 $88牛舌外脆內軟 肉汁被鎖緊牛味濃郁帶鹹香 調味剛好 灑上檸檬汁 入口清新 油膩感更低▪️什錦天婦羅盛合 $198天婦羅炸皮薄脆 入口不會太油膩蝦肉彈牙 魚塊質地軟嫩紫心番薯跟南瓜都很香甜南瓜質地軟綿 濃濃南瓜香▪️蕃茄沙律 $78沙律菜新鮮爽口蕃茄微甜 毫無家姐最怕的酸味配上酸甜的醋 作為前菜相當開胃▪️平目刺身 $238平目切得非常薄 晶瑩剔透 軟嫩無腥味 魚味清淡無筋位旁邊附上柚子醋
尖沙咀居酒屋 南瀛水產

家姐超推薦的活貝組合
可以一口氣嚐到多款海鮮!而且每款都非常新鮮!鮑魚都在舞動

帆立貝跟蛤蜊鮮甜 陣陣海水鹹味
鮑魚 質地彈牙 有咬口之餘 不會太韌
牡蠣 超超超肥美 肉質爽脆、軟滑兼備 超多汁

▪️蟹味噌甲羅燒 $78
蟹味噌甲羅燒

甲羅燒 由蟹肉、蟹籽、蟹膏、鵪鶉蛋、蔥組成

▪️香蒜牛舌 $88

軟嫩無腥味 魚味清淡無筋位
旁邊附上柚子醋 令鮮味突岀之餘 不會蓋過平目的風頭

▪️雲丹蚧肉卷 $228
雲丹蚧肉卷
蚧肉卷上鋪有色澤橙黃的海膽 入口鮮甜 質地creamy 毫無細妹最怕的腥味
絲絲蟹肉 份量不會太少 帶海水鹹味
加上爽脆青瓜絲 口感挺豐富

整體而言 每道菜式質素都幾高 特別鍾意活貝盛合 蟹味噌甲羅燒 一分錢一分貨 偶爾黎獎勵下自己都唔錯
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 活貝盛合
2K
朋友知道我鍾意食高質日本菜兼飲番兩杯,就帶咗我嚟呢間喺樓上嘅海鮮居酒屋🏮食晏,話順便慶祝新年😁- 首先食$238嘅「平目魚刺身ヒラメさしみ」:非常新鮮,肉質有少少煙韌,沾ポン酢ponzu食極美味開胃😋- $228嘅「雲丹蟹肉卷」:海膽新鮮好creamy, 鮮橙色仲好悅目;配蟹肉同圓轆轆嘅壽司米飯一齊食好正😋- $428嘅「活貝盛合」:有鮑魚、帶子、生蠔、蜆;全部都超新鮮好好味,簡直感覺umami飛躍於口腔中😆;特別係鮑魚,上桌嘅時候仲新鮮到郁緊,店員妹妹將鮑魚邊燒得有少少脆,又燒得肉質稍為乾身,令旨味更集中,真係超好食,有驚喜😋;生蠔都係超新鮮兼有淡淡嘅海水味😋- $156嘅「蟹味噌甲羅燒2個」:好香好creamy, 特別喜歡燒到微焦嘅味噌混蟹膏香味😋- $198嘅「雜錦天婦羅盛合」:炸得非常輕身,感覺唔油膩,呢個顯出師傅功力😋- $68嘅「土佐豆腐」:外邊炸得脆脆地,裏面嘅豆腐超軟滑😋- $68嘅「野菜烏冬」:簡單味美,為呢餐畫上完美嘅句號😋- 我哋仲叫咗都係$68嘅「柚子啤酒」同「巨峰焼酎」,兩杯都好refreshing😋感謝朋友帶咗我嚟呢間高質海鮮居酒屋,遲啲再嚟食晚餐試吓佢啲清

- $68嘅「野菜烏冬」:簡單味美,為呢餐畫上完美嘅句號😋

感謝朋友帶咗我嚟呢間高質海鮮居酒屋,遲啲再嚟食晚餐試吓佢啲清酒🍶😋
除夕