南瀛水產

Nan Ei Sui San
2021-07-26 2167 瀏覽
今晚約了班死黨聚舊,有人話好耐無出街食,要食得盡興的,所以選擇了這間居酒屋。在openrice訂位有88折優惠,但優惠不包括飲品,及要正價加一。因為我們人多,店員要求落訂確認座位。並且用餐時間90分鐘。環境不錯,有日式居酒屋feel,適合聚舊吹水有當天新鮮海鮮選擇,可以燒海鮮,有專人服務我們點了:海鮮盛合$588 - 有鮑魚,帶子,蠔,雪場蟹腳各2隻,大蝦及蜆有4隻。這些海鮮是燒烤用的,有專人負責燒,海鮮燒得香噴噴,食落熱辣辣好鮮甜,好正似在日本海鮮市場食燒海鮮feel雪魚乾$78 - 成條狀脆脆的,點蛋黃醬,送酒一流。象拔蚌刺身$488 - 原條象拔蚌賣相不錯肉質鮮甜爽口,目仁奈刺身$528 - 第一次食這種魚,賣相吸引肉質結實,不帶韌。新鮮沒有血腥味最驚喜是個酸汁,提升了刺身鮮味,一級棒另外加了$100用魚骨煮湯,但略嫌湯太咸,蓋過了魚鮮味,失準!魷魚筒$128 - 燒魷魚又香又好食,口感不韌A5宮崎和牛壽喜鍋$438 - 和牛大大片賣相好靚,肥瘦均勻,肉質嫰滑,配上日式雜菜,好好味另加了$30烏冬,吸收了湯的精華,好正!雜錦天婦羅$198 - 炸得鬆脆,有蝦,魚,冬菇,紫薯等

環境不錯,有日式居酒屋feel,適合聚舊吹水

有當天新鮮海鮮選擇,可以燒海鮮,有專人服務

我們點了:
,食落熱辣辣好鮮甜,好正
似在日本海鮮市場食燒海鮮feel

雪魚乾$78 - 成條狀脆脆的,點蛋黃醬,送酒一流。

象拔蚌刺身$488 - 原條象拔蚌賣相不錯
肉質鮮甜爽口,

目仁奈刺身$528 - 第一次食這種魚,賣相吸引
肉質結實,不帶韌。新鮮沒有血腥味
最驚喜是個酸汁,提升了刺身鮮味,一級棒

魷魚筒$128 - 燒魷魚又香又好食,口感不韌

另加了$30烏冬,吸收了湯的精華,好正!

雜錦天婦羅$198 - 炸得鬆脆,有蝦,魚,冬菇,紫薯等,熱辣辣好味

目仁奈魚骨湯
2021-07-17
用餐優惠
優惠券
2021-07-25 1566 瀏覽
身為日本控嘅我真係好想去日本食水產呀😿遠水不能找近火,上網搵到呢間南瀛水產,位於尖沙咀核心地段,水產種類多元化價錢又合理,所以就二話不說book位第二日就去食😛因為經Openrice book位仲有88折架。餐廳裝修以日本居酒屋為藍本,再配合木製嘅橫梁同擺設,感覺真係好似去左日本咁!。。千島黃金海鮮卷 | $128評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 外層係金黃色嘅蛋皮,內層係三文魚同吞拿魚肉,表層再淋上千島醬,味道幾特別,冇諗過魚生加千島醬都幾好食。。。土佐豆腐 | $68評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 外層嘅炸漿炸到好脆身,而內層嘅豆腐又嫩口又熱辣辣,口感非常好,店員仲提我地記得淋埋個醬汁一齊食。。。蚧味噌甲羅燒 | $78/隻評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 甲羅燒唔單止有滿滿嘅蟹膏,佢仲加入左蟹籽同蟹肉,令到本身香濃嘅蟹膏增添左份口感。另外加入埋鵪鶉蛋一齊煮,食落仲食到蛋香味!。。🔘平目刺身 | $238評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 平目魚刺身切到好薄,晶瑩剔透,睇得出師傅刀工非常不錯。魚肉幼嫩不帶腥味,魚味淡淡地幾好食。加埋佢哋自家柚子醋,酸酸地令魚鮮味更加突出。。。香蒜牛舌 | $88評分: 🌕🌕🌕🌕

千島黃金海鮮卷

千島黃金海鮮卷 | $128

土佐豆腐 | $68

蚧味噌甲羅燒 | $78/隻

平目刺身

🔘平目刺身 | $238

香蒜牛舌 | $88
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 牛舌每一塊都非常厚身!本身以為咁厚應該會較為韌,但食落係好淋!加上香蒜作調味,值得一試。

黑松露鰻魚卷 | $268
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 鰻魚夠晒肥美大條,鰻魚肉仲大過嚿飯!😂而係上面仲點上左少少嘅黑松露醬,令味道更有層次,每一啖都好香👍🏼而飯卷入面包裹住青瓜絲,令口感大增之餘,仲有種清新嘅感覺。

紫菜海膽天婦羅$108
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 一個我完全冇諗過嘅食法😛用紫菜包住大大份嘅海膽,以天婦羅嘅製作方法烹調。天婦羅外脆內軟,海膽有微溫令味道更加突出!

🔻尖沙咀核心地段
🔻新鮮入口日本水產
🔻裝修好有日本感覺!
推介指數: ⭐⭐⭐⭐
千島黃金海鮮卷
平目刺身
  • 土佐豆腐
  • 黑松露鰻魚卷
  • 紫菜海膽天婦羅
2021-07-17 282 瀏覽
食過一次之後 我一直對南瀛水產念念不忘今次約咗朋友喺尖沙咀食飯即刻就諗起佢🤭除咗食物高水準 服務細心周到日式裝潢佈置嘅氣氛環境都好適合傾計約會💕我今次終於叫咗一直想食嘅#雲丹刺身 ☺奶滑濃郁 味道鮮甜入口即溶 口感細膩佢有紫菜同青瓜絲可以配搭食想食幾大啖就幾大啖 一個字爽🤭當然唔少得我食過返尋味嘅#蚧味噌甲羅燒 🦀服務員會幫手放上烤爐煮理 蟹蓋內滿滿嘅蟹膏🤤香氣縈繞鮮味濃厚 口中餘韻久久不散#香蒜牛舌 都係我嘅推介必點之選!肉質鮮嫩軟綿 油脂慢慢喺口腔內溶化☺非常滋味#日本涼拌海蜇 清涼爽脆 佐酒一流#軟殼蟹沙律 軟殼蟹炸得金黃酥脆配搭清新沙律菜 作為前菜非常開胃😌#什錦天婦羅拼盤 非常香口惹味天婦羅外層唔會太厚 完全無膩感#黑松露鰻魚卷 上面嘅厚切鰻魚肉質細嫩中間卷住清新爽口嘅青瓜 層次豐富很加分👍🏻#吉列炸蠔 香脆可口 外脆內嫩 肥美Juicy😋勁邪惡啊最後烤#蛤蜊 都係由服務員幫忙操刀😆蛤蜊肥美又大粒 味道好鮮甜而且服務員烤完之後仲會剪埋半殼上碟 超細心值得一讚呢度仲有好多款日本酒 得閒約朋友嚟chill一chill都係唔錯嘅選擇啊🥃
食過一次之後 我一直對南瀛水產念念不忘

當然唔少得我食過返尋味嘅#蚧味噌甲羅燒 🦀
服務員會幫手放上烤爐煮理
蟹蓋內滿滿嘅蟹膏🤤香氣縈繞
鮮味濃厚 口中餘韻久久不散

#香蒜牛舌 都係我嘅推介必點之選!
肉質鮮嫩軟綿 油脂慢慢喺口腔內溶化☺非常滋味

蛤蜊
2021-07-12
軟殼蟹沙律
什錦天婦羅盛合
不能只有我食大左個胃!是晚去左尖咀南瀛水產食好西,真係超級正,尤其咁耐冇得去日本…呢間日本餐廳想去好耐,個個朋友去親都話正~行日式居酒屋路線,有好多酒類飲品+佐酒美食~同閨蜜食豪啲,先來一人一杯巨蜂啤酒同白桃燒酎,好易入口,再來佐酒必備味醂魚乾 + 花魚一夜干,鹹鹹香香好脆口,居酒屋梗唔少得清酒煮蜆同吉列炸蠔,味道雖唔算突出,但也不錯的。重頭戲係活貝盛合,有齊鮑魚、蠔、大蜆同元貝,由店員即叫即燒,入口時熱辣辣,勁鮮甜好味啊,最後,食埋個壽司盛同野菜蕎麥麵,真係大大大滿足!

2021-07-06
2021-07-14 134 瀏覽
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽燒明太子$88壽司盛 $328銀雪魚西京燒 $168玉子燒 $88紫菜海膽天婦羅 $108蚧味噌甲羅燒 $78活鮑魚、大蝦、帆立貝 $224野菜烏冬 $68巨峰啤酒、巨峰梳打 $58🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽✔️壽司盛有十款唔同壽司,最鐘意拖羅同三文魚,厚切肥美魚香味十足✔️天婦羅炸到金黃誘人,食落咔咔聲,點上天婦羅汁,解膩提香,而玉子燒濕潤有蛋味,唔錯的✔️銀雪魚西京燒肉質嫩滑,外皮焦香,食落口甜甜地,無魚腥味✔️甲羅燒、活鮑魚、大蝦、帆立貝即烤即食,鮮甜新鮮✔️野菜烏冬烏冬質地彈牙滑嘟嘟,野菜鮮甜融入湯料之中✔️兩杯特飲清爽冰涼唔太甜,解暑一流,配埋佐口小食燒明太子一齊食特別啱味✔️位置座位舒服,不錯的傾計聚腳點✔️埋單千幾蚊
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
活鮑魚、大蝦、帆立貝 $224
野菜烏冬 $68
巨峰啤酒、巨峰梳打 $58
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

✔️銀雪魚西京燒肉質嫩滑,外皮焦香,食落口甜甜地,無魚腥味

✔️甲羅燒、活鮑魚、大蝦、帆立貝即烤即食,鮮甜新鮮

✔️野菜烏冬烏冬質地彈牙滑嘟嘟,野菜鮮甜融入湯料之中

✔️位置座位舒服,不錯的傾計聚腳點

✔️埋單千幾蚊
2021-07-08 135 瀏覽
自從上次食過之後…每次經過都會撒嬌話想再食嘅Be🤭奸計終於又再得逞!有人訂好位帶去二訪啦👏👏今次叫唔同嘢試至得!. ⭐柚子蘿蔔漬 $78天口興💦啱哂食微酸嘅爽口漬物!!呢款比平時嘅蘿蔔漬物多咗陣柚子清香!無敵開胃!. ⭐日本涼拌海蜇 $78超爽快!入囗嗦嗦聲!酸酸哋嘅前菜係正!. ⭐特上壽司盛 $468共有九件+小卷物😍件件高質新鮮😍當中Be最愛件吞拿魚拖羅!入囗即溶!油脂喺口腔爆炸!仲有果隻赤蝦壽司!肉質剔透彈牙!!. ⭐野菜天婦羅 $98係雜錦種類嘅蔬菜炸物😉薄薄炸粉兼炸得剛好唔油膩!當中最鍾意件外脆內juicy嘅香菇 & 口感特別嘅炸牛蒡!. ⭐土佐豆腐 $68上次已經有點過再encore!外表結實但內藏滑滑豆腐!淋上汁料趁熱食☺️☺️. ⭐海鮮盛盒 $588一大盤重頭戲上場✨店員會專人侍奉燒埋過我哋食(❤️Thank you)一路望住等食期間已經流哂口水🤤燒活鮑魚依舊肉質有彈性!蟹腳食落滿滿海水鮮味!清酒元貝好鮮甜!大蝦夠哂大件頭!海蜆肉厚連蜆汁一齊灌入囗!新鮮燒蠔令Be諗起喺廣島餐餐食蠔嘅日子🤭🤭. ⭐牛肉烏冬 $78照舊要嚟碗熱湯麪食作結至完滿😀牛肉肉質軟腍味道唔錯!烏冬質感食落

⭐柚子蘿蔔漬 $78
⭐日本涼拌海蜇 $78
超爽快!入囗嗦嗦聲!酸酸哋嘅前菜係正!
⭐特上壽司盛 $468
⭐野菜天婦羅 $98
⭐土佐豆腐 $68
⭐海鮮盛盒 $588
⭐牛肉烏冬 $78
照舊要嚟碗熱湯麪食作結至完滿😀牛肉肉質軟腍味道唔錯!烏冬質感食落有煙韌感👌👌
⭐青蘋果乳酸 $68
見係推薦款就揀咗呢杯!炭酸感 x 清新🍏口味的確幾特別!但Be略嫌啲果肉有啲食之無味棄之可惜嘅食感😅
⭐熱情菠蘿燒酎 $78
呢杯有埋忌廉裝飾好啱打卡🍍酸甜水果 x 微微酒精🍹唔會嗆喉!邊食邊飲小酎之選!
2021-07-06 131 瀏覽
老友升職加薪,咁高興日子梗係要賀下佢,叫佢請我食番餐啦😁,今次佢選擇左黎質素非常之唔錯嘅#南瀛水產,咁識嘆抵升職加薪嘅😚。全程由佢發辦,但又好啱我食,果然係老友,知道我嘅口味☺️。#燒明太子明太子咸香味十足,最啱配啤酒🍻!#深海池魚刺身切得厚薄適中,魚新鮮有光澤且晶瑩剔透,爽口彈牙,蘸酸汁鮮味更出。#雲丹蟹肉卷鮮甜順滑海膽,配上蟹肉卷,咬落口感十足, 要比個like你呀😋。 #活貝盛盒十分豐富, 內有大蜆,鮮帆立貝,鮑魚上枱時還在郁動。店員幫忙放在小型烤爐上燒熟,才給我們品嘗,很貼心啊。燒熟的大蜆跟帆立貝,原汁原味肉質飽滿,鮮甜味十足,很美味可口。鮑魚邊位燒至微微焦香,咬落很煙銀有嚼勁,食完勁滿足。#野菜天婦羅 超出色炸天婦羅,簿薄的炸醬很脆口,配上啤酒🍻十分正😋。#野菜烏冬最後佢要食番啲澱粉質,咁清清地叫左個野菜烏冬,湯很清甜,而烏冬又很爽滑,亦都好掛湯。佢配番啤酒🍻我就飲白桃耐燒,超級滿足啊!食材新鮮,店員殷勤有禮,服務周到,很捧啊👍。

全程由佢發辦,但又好啱我食,果然係老友,知道我嘅口味☺️。

#燒明太子
明太子咸香味十足,最啱配啤酒🍻!

#深海池魚刺身

#雲丹蟹肉卷

#活貝盛盒

#野菜天婦羅
超出色炸天婦羅,簿薄的炸醬很脆口,配上啤酒🍻十分正😋。

#野菜烏冬

佢配番啤酒🍻我就飲白桃耐燒,超級滿足啊!

食材新鮮,店員殷勤有禮,服務周到,很捧啊👍。
2021-07-05
2021-07-04 107 瀏覽
The worst izakaya like restaurant I have ever been. Despite I booked 3 weeks ago, the staff asked us to finish and leave after 1:30 min from the reservation time. The restaurant imitates Japanese izakaya foods while they cannot understand hospitality.
2021-07-04 256 瀏覽
已經係第二次食呢間餐廳兩次都冇令我失望每樣野都好好食當然呢個質素價錢都唔平南瀛海鮮盛合 ($588二人份)每款海鮮都好新鮮你睇吓我隻手指嘅對比就知道啲海鮮有幾大隻重點係有師傅會係我哋面前幫手燒埋完全唔使自己落手唔同嘅海鮮會配唔同嘅調味有啲只係海水既鹹味有啲係會落清酒燒有啲會落七味粉燒如果你係第一次去我會非常推薦呢個海鮮盤蟹味噌甲羅燒 ($78一隻)混合左蟹肉蟹膏蟹籽加埋鵪鶉蛋同味噌撈埋一齊燒非常鮮味有嗰種食一啖就想繼續食落去嘅感覺牛肉烏冬($78)烏冬麵質係煙煙韌韌 牛肉分量唔算多但牛肉質素唔錯湯底味道好夾冷蕎麥麵($58)蕎麥麵配埋芥末京蔥木魚花啱晒夏天食麵質啱啱好高湯調味唔錯鰻魚炒飯 ($168)主食黎講呢款比較貴d但係啲鰻魚真係一粒一粒俾足料調味都唔會得個鹹字真係有粒粒分明嘅炒飯
已經係第二次食呢間餐廳
兩次都冇令我失望
每樣野都好好食
當然呢個質素價錢都唔平

南瀛海鮮盛合 ($588二人份)
每款海鮮都好新鮮
有啲係會落清酒燒
有啲會落七味粉燒
如果你係第一次去
我會非常推薦呢個海鮮盤

蟹味噌甲羅燒 ($78一隻)
混合左蟹肉蟹膏蟹籽
加埋鵪鶉蛋同味噌
撈埋一齊燒
非常鮮味
有嗰種食一啖就想繼續食落去嘅感覺

牛肉烏冬($78)
烏冬麵質係煙煙韌韌
牛肉分量唔算多
但牛肉質素唔錯
湯底味道好夾

冷蕎麥麵($58)
蕎麥麵配埋芥末京蔥木魚花
啱晒夏天食
麵質啱啱好
高湯調味唔錯

鰻魚炒飯 ($168)
主食黎講呢款比較貴d
牛肉烏冬
冷蕎麥麵
鰻魚炒飯
2021-07-03 260 瀏覽
食物性價比唔高,服務都係一般,好似茶餐廳一樣落單時諗多一陣間都唔得。訂了8:30,差不多九點先至有位,第一碟餸都未嚟,就話要last order。燒海鮮都係一般,鮑魚、扇貝都算新鮮,但例如一個接近$500嘅海鮮拼盤若果喺街市買只需要大概百多蚊。講返等位,昨晚差不多8:30到,我自己就訂咗8:30但同時間去到已經有五六張枱正在等入座,見到個店長, 不停用對講機叫啲樓面用唔同方法吹啲客人走,其實佢應該知道有人聽到佢講嘢。價錢方便食咗個海鮮拼盤、海鮮沙律,赤背刺身、加多一杯酒,咁樣就成為左$700,我個人覺得有啲貴。
2021-07-01 2072 瀏覽
餐廳以木系為主調, 天花懸掛 藤織特色的吊燈, 配上七彩繽紛的酒樽裝飾, 裝修好有心思 , 洋溢著日式居酒屋風情, 每個角落都是靚靚打卡位。蚧味噌甲羅燒$156 原隻蟹殼蟹蓋釀了滿滿松葉蟹膏, 及放上生鵪鶉蛋, 店員 細心放在小型烤爐上燒烤, 及 倒上少許日本酒 , 燒烤時,陣陣香氣不斷傳來, 熱燙燙的蟹膏鮮甜滑溜, 滋味滿載, 差點兒不捨得吞下去。魚肝$128粉嫩薄切的魚肝, 好難得有機會食到, 質感如絲般細滑, 配上酸酸的柚子醋, 口感清爽 ,剛好平衡魚肝油的肥膩感, 確實不錯。黑松露鰻魚卷魚$268飯卷上面的鰻魚十分肥美, 再放上黑松露點綴,賣相吸引 , 鰻魚鮮味軟綿, 內裏包裹著爽脆的青瓜條, 口感變得清新,每粒飯混合燒汁甜香,滋味迷人 。海膽杯$168澄黃海膽紋理清晰, 賣相吸睛 , 海膽鮮甜軟綿,入口即化, 與質感柔軟、魚脂豐腴的吞拿魚蓉,十分搭配,鮮味滿載 。活貝盛合$428活貝盛合,十分豐富, 有新鮮帆立貝兩隻、鮑魚兩隻、大蜆 等。最佳方式品嘗新鮮海產鮮甜原味道,浜燒手法是我最喜歡的。 店員把連殼的帆立貝, 圓潤肥厚,放在小型烤爐上,並倒入高湯, 即時香氣十足, 趁著熱

蚧味噌甲羅燒$156

魚肝$128

黑松露鰻魚卷魚$268

海膽杯$168

活貝盛合$428
活貝盛合,十分豐富, 有新鮮帆立貝兩隻、鮑魚兩隻、大蜆 等。最佳方式品嘗新鮮海產鮮甜原味道,浜燒手法是我最喜歡的。 店員把連殼的帆立貝, 圓潤肥厚,放在小型烤爐上,並倒入高湯, 即時香氣十足, 趁著熱燙燙, 連高湯大口咬下, 帆立貝肉質彈牙,品嚐 到純純的原汁原味, 鮮甜美味 。新鮮原隻鮑魚放在烤爐上燒,還是生猛地郁動 , 材料 認真新鮮,燒熟後的鮑魚,散發著誘人香氣, 邊緣帶少許焦香, 用剪剪成一口size 享用, 厚實帶嚼勁,不需要多餘的調味, 正好品嚐到海鮮的鮮甜,鮮味在口腔綻放, 讓人陶醉其中。 肥美的蠔, 燒得時間剛剛好, 入口保持嫩滑, 鮮嫩多汁, 鮮甜無比肉汁迴轉在口中, 一試難忘。

野菜烏冬$68
煙煙靭靭烏冬, 吸收了甜湯精華, 每條烏冬掛滿鮮甜湯汁, 增添吸引,湯中還有滑溜冬菇、 嫩滑豆腐、 清甜蔬菜, 十分豐富,令人滿足。

蛤蜊$48
爐火燒熟後的蛤蜊, 貝殼自動打開後, 看到肥美的蛤蜊肉, 令人垂涎, 肉質鮮甜彈牙, 大快朵頤。

芒果乳酸$58
粉嫩的芒果乳酸,幼滑細密帶酸酸甜甜,散發著陣陣果香,香甜誘人。

熱情波羅燒酎$78
熱情波羅燒酎, 配上漂亮的 新鮮水果點綴, 賣相精緻, 令人心心眼, 柔順濃稠,酒精成分低,好容易入口 , 清新熱情果的果香瀰漫口腔,令人 迷倒。
2021-06-30 132 瀏覽
又嚟encore🐠🐟🦐南瀛水產🦐🐟🐠上次lunch,今次dinner,特別試上次脆人地食嘅活貝盛合,一樣咁正🥰🥰海鮮沙律 $88角切吞拿魚刺身、蔬菜🥬爽脆、車厘茄,配上酸酸甜甜嘅醋,好開胃活貝盛合 $428專人喺面前即席燒,活鮑魚新鮮仲郁,帆立貝多汁、生蠔🦪大大隻🤤又滑又肥美😋蜆肉飽滿啖啖海水味東瀛五點盛 $368甜蝦、三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、帶子!款款新鮮甘香🥰雲丹蟹肉卷 $228海膽creamy,陣陣黑松露香,幼細青瓜絲,內裡啖啖蟹肉,正野菜天婦羅 $98有南瓜、淮山、秋葵、蕃薯、冬菇等等,炸皮又薄又脆😋

海鮮沙律 $88

活貝盛合 $428

東瀛五點盛 $368
甜蝦、三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、帶子!款款新鮮甘香🥰

雲丹蟹肉卷 $228

野菜天婦羅 $98
有南瓜、淮山、秋葵、蕃薯、冬菇等等,炸皮又薄又脆😋
2021-06-26 158 瀏覽
尖沙咀金馬倫道南瀛水產,之前已經聽過佢哋d食物好出名,今次放工約朋友去嘆番下。我哋今次點咗蕃茄沙律、雲丹蚧肉卷、深海池魚刺身、野菜天婦羅、日本涼拌海蜇、吉列炸蠔、活貝盛合、和牛粒炒飯、巨峰梳打及青蘋果乳酸。蕃茄沙律入面嘅蕃茄超juicy超新鮮,襯埋特製嘅醋汁及其他蔬菜食好開胃。雲丹蚧肉卷超好味最值得推介,新鮮蟹肉壽司上面鋪層滿滿嘅新鮮海膽,然後頂部再加一點黑松露,一啖食落去黑松露同海膽好夾好濃沃,加埋蟹肉嘅鮮,真係好味。深海池魚刺身就好新鮮,同埋魚肉好爽脆。野菜天婦羅就有唔同種類喺入面,南瓜、茄子、小粟米我都好喜愛。日本涼拌海蜇就比較濃味,海蜇非常新鮮。吉列炸蠔就炸得恰到好處,外脆內軟而且每隻蠔都超大肥美。活貝盛合就係其中一款招牌菜,包括帆立貝、蛤蜊、鮑魚、牡蠣四款,貝殼類海鮮每一款都超新鮮,而且職員會喺你面前即場燒畀你,然後剪埋落嚟畀我哋食。每樣都超有海洋嘅鮮味,真係食到停唔到。最後食埋和牛粒炒飯,用頂級和牛所以成個飯都有濃濃嘅和牛油脂味道滲出嚟。兩杯飲品就各有特色,鍾意飲乳酸嘅朋友一定會鍾意青蘋果嘅果酸味,巨峰梳打就有濃濃嘅提子味道。

深海池魚刺身就好新鮮,同埋魚肉好爽脆。

日本涼拌海蜇就比較濃味,海蜇非常新鮮。

吉列炸蠔就炸得恰到好處,外脆內軟而且每隻蠔都超大肥美。

每樣都超有海洋嘅鮮味,真係食到停唔到。

2021-06-25 113 瀏覽
上星期父親節,母當父職多年的婆婆想食日本菜,再encore尖沙咀南瀛,好味的店唔怕一食再食三食! 今次帶埋兩隻小魔怪,估唔到都有好多美食係啱小朋友食喎!有經驗之下今次點菜時間快咗好多,介紹下👇🏻👇🏻前菜日本涼拌海蜇,小朋友就最鐘意食海蜇啦! 口感得意,酸酸的好開胃,小孩食下又一D食下又一D,唔覺唔覺就比佢清哂咁濟! 胃就開咗好東西逐一上枱,必須一提南瀛玉子燒,蛋香嫩滑,如果帶小朋友一齊食必點,真心好味又健康!然後是香蒜牛舌,婆婆至愛牛舌,肉質新鮮又唔會太靭,唔錯~今餐我最欣賞的是軟殼蟹沙津及雲丹蚧肉卷,壽司卷上面有新鮮海膽,唔腥之餘仲好有鮮味,配埋壽司飯一齊食,味道平衡返,係正的! 每次來食海膽做的菜都有驚喜!然後當然唔可以錯過蚧味噌甲羅燒🦀,蟹蓋上蟹膏+蟹肉+蟹籽連鵪鶉蛋一齊直接於爐上燒熱,濃郁的蟹香未食已流哂口水,全家都好愛食蟹膏,小姐第一次食新鮮蟹膏蟹肉,回味到而家呀! 另外,仲有新鮮帆立貝及蛤蜊,都是即燒即食,婆婆話好似去咗日本咁,皆因仿日本居酒屋環境+日本水準美食,我諗不久將來我會再次encore再encore!

2021-06-15
  • 雲丹蚧肉卷
  • 蚧味噌甲羅燒
  • 軟殼蟹沙律
  • 牡蠣
2K
朋友約我喺尖沙咀食飯,佢話想去居酒屋🏮,要我帶佢去一間好嘅,我即刻腦袋急轉一下,就記起呢間,咁就決定同朋友一齊上去開餐😆- $78嘅「蕃茄沙律🥗」:蕃茄🍅好新鮮,沙律菜☘️又新鮮,加埋酸酸哋嘅沙律汁,食落好開胃😋- $228嘅「雲丹蟹肉卷」:海膽好鮮甜,又creamy,放喺被壽司米飯包住嘅蟹肉🦀上邊,又靚🤩又好食😋- $368嘅「東瀛🇯🇵五點盛」:每一件魚生都好有光澤🤩,咁係代表新鮮😋;特別美味嘅係拖羅🐟同油甘魚🐠,油份足夠,超甘香,充滿 umami 😋- $428嘅「活貝盛合」:有鮑魚、生蠔、帆立貝、蜆,又係非常新鮮,燒完之後令滋味更加集中😋- $156嘅「蟹味噌甲羅燒」:味噌加蟹膏一齊燒到微焦,香味濃郁,口感creamy,好正😋- $68嘅「野菜🥬鳥冬」:簡單好食,估計主要原因係個 dashi 湯底做得好出色😋- $78嘅「熱情菠蘿🍍焼酎」:甜甜哋,相當 refreshing,仲有好多小菠蘿粒🍍可以食 😋- $78嘅「獺祭四割五分(杯)」:山口県 嘅 獺祭水準穩定不嬲都好飲,四割五分 質素已經相當唔錯😋我哋食得好開心😊,朋友非常滿意我嘅選擇,話我冇介紹錯😆

我哋食得好開心😊,朋友非常滿意我嘅選擇,話我冇介紹錯😆