南瀛水產

Nan Ei Sui San
2022-09-01 144 瀏覽
仲未可以正式飛到唯有去居酒屋食個暢快一解鄉愁。呢度真係好似日本啲水產居酒屋,食客放工約埋三五知己邊食邊飲邊吹水,好有氣氛!蟹味噌甲羅燒 :店員先將鵪鶉蛋倒出同蟹膏搞勻,然後將甲羅燒放在烤爐上面燒,燒既時候已經聞到陣陣香味,非常吸引。燒完左既蟹羔同蟹肉真係非常好味,仲食到一粒粒既蟹籽,味道同口感都好豐富。另外主要叫左刺身同壽司,因為朋友比較鍾情食sashimi,點咗海膽刺身、五點刺身盛同壽司盛。其實呢度既刺身、壽司同水產一樣,都有一定水準,所以除咗點水產外,刺身都係一個好選擇。令人驚嘆嘅係個海膽刺身,上枱時個賣相已經好靚,味道仲超級鮮甜,令人回味無窮!海老天婦羅: 天婦羅炸得非常好,炸粉好薄而且鬆脆,海老亦新鮮彈牙。

蟹味噌甲羅燒

另外主要叫左刺身壽司,因為朋友比較鍾情食sashimi,點咗海膽刺身、五點刺身盛同壽司盛。其實呢度既刺身壽司同水產一樣,都有一定水準,所以除咗點水產外,刺身都係一個好選擇。

五點刺身盛
壽司盛

五點刺身盛
壽司盛
2022-08-31 64 瀏覽
南瀛水產 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓🥘味噌甲羅燒 78$會有專人係你面前燒比妳 好香好好味🥗軟殼蟹沙律 98$軟殼蟹 好新鮮 好香好脆 值得嘗試🍣三文魚刺身 78$好好好厚身!!! 我覺得幾抵食🍣雲丹刺身 $288算係我食過最好味嘅海膽 完全冇‘鮮’味 不過份量唔係好大 🥘黑松露鰻魚釜飯黑松露味唔算特別重 鰻魚份量都唔係特別多 但最特別係去嘅飯焦好香 食落去 都脆口🍺巨峰乳酸 🍺芒果乳酸🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:4.5/5 抵食 : 3/5 環境 : 4/5#香港食評#飲食推介#相機食先#食得是福#民以食為天#餐廳推介#飲食情報#食評#hkfood#foodie#food#foodreview#foodblogger#blogger#instagrams#restaurant
南瀛水產 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:4.5/5
抵食 : 3/5
環境 : 4/5

《不負責任食評—南瀛水產》評分:🌕🌕🌕總評:價格偏高,食物質素未如預期咁高質素訂枱安排差,訂咗8:30都要九點先入到座門口亦冇一個等位區,等位嘅客人只可以企喺主要通道等,送餐嘅店員就一直喺度行嚟行去,感覺不太好雖然職員會幫我哋燒咗啲野食,但其實成個感覺好急,好似想快啲質我哋食晒啲嘢然後趕我哋走咁嚟得呢啲地方就係想同朋友飲杯酒傾吓計,但只係感覺店家想我哋盡快90分鐘內交枱——————————————《活貝盛合》材料新鮮,店員幫手燒嘅火候啱啱好,味道唔錯《蟹味噌甲羅燒》每人叫咗一個黎食,蟹膏入口非常香口creamy用嚟撈白飯食一流(但係一碗白飯要$30)《清酒煮蜆》份量極少,我諗大約只係得10隻以內,味道比較清淡《松葉蟹海膽釜飯》個飯冇乜調味就連海膽味都冇只係食到大量嘅櫻花蝦乾而且啲飯係比較偏淋身 唔太好食
《不負責任食評—南瀛水產》
評分:🌕🌕🌕
總評:價格偏高,食物質素未如預期咁高質素
訂枱安排差,訂咗8:30都要九點先入到座
——————————————
《活貝盛合》
材料新鮮,店員幫手燒嘅火候啱啱好,味道唔錯

《蟹味噌甲羅燒》
每人叫咗一個黎食,蟹膏入口非常香口creamy
用嚟撈白飯食一流(但係一碗白飯要$30)

《清酒煮蜆》
份量極少,我諗大約只係得10隻以內,味道比較清淡

《松葉蟹海膽釜飯》
個飯冇乜調味就連海膽味都冇
只係食到大量嘅櫻花蝦乾
而且啲飯係比較偏淋身 唔太好食
2022-08-29 130 瀏覽
今日去咗南瀛水產🧡, 真係好好食😋。   店內環境服務一流👍真係好難訂位呀, 早2星期定位, 點選了🍣今日去咗南瀛水產🧡, 真係好好食😋。   店內環境服務一流👍真係好難訂位呀, 早2星期定位, 點選了🍣特上壽司拼盤, 南洋水產必食即燒鮑魚同埋甲羅燒💕, 還點選了一個松葉蟹海膽釜飯💖, 超棒超yummy❤♡(> ਊ <)♡💯✨特上壽司拼盤($468) : 魚生非常鮮甜, 還有元貝、海膽、 牡丹蝦👍。 每一嚿手握壽司用心製作, 鮮甜美味💕, 係我近期試過最好食嘅壽司嗯✨✨蟹味噌甲羅燒($78): 用最上乘嘅蟹膏配鵪鶉蛋,再配蔥粒非常惹味香口, 啖啖蟹膏,非常濃郁😋,真係好滿足我嗯✨ 即燒南非鮑魚($78),鮑魚非常新鮮,服務員上台即見不停喐動, 好鮮嫩彈牙嗯💯🧡 ✨ 松葉蟹海膽釜飯($238), 服務員在桌現場製作😋, 食到海膽非常鮮味,海膽好大舊嗯,超香超棒唷。✨ 飲品點選了白桃燒灼燒酒($68), 果香味比較重及偏甜,另外我喜歡喝酒味重的,服務員介紹了梅子酒燒灼($68), 一試難忘, 非常好喝。

• 活鮑魚
2022-08-28 71 瀏覽
今日去左尖沙咀南瀛水產食飯。食物中上和滿意。不過就係用膳完畢準備離開去洗手間的時間。見到十分不堪入目的衛生環境問題。盛載食物的工具放置在地下。見此狀況永不回頭。
2022-08-28 51 瀏覽
朋友知我係日本精,推介我黎到呢間超人氣居酒屋 🏮「南瀛水產」 。餐廳佈置充滿日式居酒屋風情,座位寬敞,坐得好舒適。食材高質又新鮮,主打日式磯燒海鮮,亦都有丼飯、刺身、炸物、串燒等。特別喜歡💕佢既人氣浜燒的海鮮盛合,有專人幫你燒,真係好食到以為自己飛左去日本🤩當晚6點幾已經全場爆滿,要食一定要預早訂定位啦😎❤️今晚我地就揀咗餐廳最人氣🔥的食物🌸海鮮盛合 $588張張枱都會有個燒爐,佢地既水產又特別新鮮,點都要試下佢個浜燒,仲要係最豐富個款海鮮盛合🤤海鮮盛合有齊鮑魚,帆立貝,蝦,蟹腳,蜆和生蠔。所有貝類都連殼,又新鮮又肥美。有專人會定時埋枱幫你燒,食完一樣接一樣,唔怕自己唔識燒會燒燶! 燒海鮮仲會配上唔同既調味,會用上sake, 味醂,鹽和七味粉,將海鮮既鮮味昇華😍🔸鮑魚超級新鮮,上枱果陣仲係活生生地不停郁動,可以睇圖二就明白。鮑魚好彈牙又有咬口,超級正!🔸生蠔成隻手掌咁大,浜燒過仍然入口滑溜🔸帆立貝好厚肉,連同鮮味的湯汁,不用多餘的調味,就可以感受到佢既原汁原味,煙韌鮮甜。🔸蝦,蟹腳,蜆,浜燒後依然食到佢地既鮮甜🌸南瀛卷 $298賣相一流,味道更加滿分💯由海膽、刺身蝦、吞拿魚蓉同三文魚籽組
當晚6點幾已經全場爆滿,要食一定要預早訂定位啦😎

❤️今晚我地就揀咗餐廳最人氣🔥的食物

🌸海鮮盛合 $588
🔸生蠔成隻手掌咁大,浜燒過仍然入口滑溜
🔸蝦,蟹腳,蜆,浜燒後依然食到佢地既鮮甜

🌸南瀛卷 $298
賣相一流,味道更加滿分💯
由海膽、刺身蝦、吞拿魚蓉同三文魚籽組成既卷物。海膽份量一d都唔少,好creamy好鮮甜。三文魚籽入口爆汁, 卷物既味道相當豐富,口感一流🥰

🌸雜錦天婦羅盛合 $198
天婦羅十分豐富,有南瓜,鮮冬菇,大蝦。即叫即炸,新鮮熱辣辣香噴噴,炸粉好薄,炸至金黃香脆,仲要唔會太油膩!
南瓜天婦羅好鮮甜,炸蝦鮮味彈牙,外脆內嫩,炸鮮冬菇 入口滑溜。

🌸香蒜牛舌 $98
牛舌有五片,牛味好濃郁,又厚身又爽口!

🌸青蘋果乳酸 $68
粒粒青蘋果急凍後清甜,配埋乳酸,味道酸酸甜甜!

🌸梅酒加冰 $58!
香濃既梅味,酒精濃度唔高,適合女仕飲用!

2022-08-27 168 瀏覽
睇到openrice評價好, 地點又方便, 便特意與同事來一試, 不過幾失望。一入場已聞到大陣腥味。我地點左燒海鮮併盤, 帶子, 蠔, 都好大隻, 但唔知點解並唔係咁鮮甜, 無乜鮮味, 估計係唔夠新鮮, 燒蟹腳就燒到黑左, 都肯換俾我地, 但係整體對海鮮幾失望。又點左南瀛卷, 味道都好, 甲羅燒, 好咸, 海膽斧飯, 好香, 但可能焗得耐左, 有少少乾, 和牛菜煱就好大煱, 無乜特別, 牛脷係好食的, 天婦羅都ok, 食左每人7百蚊, 唔值, 唔會考慮再黎食了。
2022-08-17
本身諗住食泰興廣場嗰間好出名嘅日本嘢點知去到已經full晒跟住就求其落咗樓下一間日本嘢聽講出名食燒海鮮 但我哋就嗌左勁多唔洗燒嘅嘢牛肉烏冬啲牛肉 食得出唔係佳寶嗰啲打邊爐牛肉 大大塊好滿足雞軟骨作為佐酒小食 炸得算系咁最最最好食係牛舌!!!! 入口即溶 牛味勁濃甲羅燒作為主打小食就略嫌有啲鹹 似食緊韓國罐頭蟹我自己就嗌左梅酒 普普通通冇咩特別啦 餐廳環境比較暗 略嫌有少少嘈 見到有一家大細嚟食 地點算方便呢度冇位泰興廣場都仲有其他嘢食
本身諗住食泰興廣場嗰間好出名嘅日本嘢

2022-08-10
牛舌
雞軟骨
2022-08-24 49 瀏覽
嘩!都唔知係咪買like,係得個服務好之外,都無野可以讚賞,呢個海膽蟹飯,完全無味,好白飯少少咁,我哋3個一致認為係屋企抄碟飯都好食過佢!叫咗燒蟹,又鹹到死喎😵‍💫😑,完全唔識欣賞!我哋3個人,叫左刺身啦壽司啦燒牛舌炸雞蟹飯燒蟹,每碟份量都係食唔飽嘅,埋單每人4百幾!完全係唔知食咩落肚!

叫咗燒蟹,又鹹到死喎😵‍💫😑,完全唔識欣賞!
我哋3個人,叫左刺身壽司啦燒牛舌炸雞
2022-08-23 51 瀏覽
睇咗啲網上食評,話呢間居酒屋唔錯,所以約咗朋友嚟試吓……可能有啲期望,結果卻不似預期…甲羅燒煮濃了一點,味道有點怪怪的……我就比較欣賞燒牛舌,口感很軟像棉花糖。
2022-08-22
  • 香蒜牛舌
2022-08-22 49 瀏覽
難得另一半放假😄點可以待薄佢,就嚟到呢間充滿日式風情嘅餐廳🙌🏻軟殼蟹沙律~即叫即炸嘅軟殼蟹外脆內軟,擺沙律菜上面都冇影響到溫度,入口夠晒熱騰騰,沙律菜撈上醋汁,開胃又解膩。作為前菜非常適合。南瀛卷~餐廳自家製創意料理,底下嗰壽司,卷著青瓜絲和蟹肉,入口好清新,上面鋪咗大大塊海膽、鮭魚籽和吞拿魚蓉,海膽入口鮮甜順滑,已經夠晒鮮味,仲有充滿Juicy感嘅大甜蝦,擺盤靚到似藝術品。蚧味噌甲羅燒~呢款係我每次嚟到都會order嘅菜式,蟹蓋裝住蟹肉、蟹膏、蟹籽,混合鵪鶉蛋,一邊燒一邊將材料拌勻,香氣滿滿,蟹味齒頰留香🙌🏻京燒銀鱈魚~而家已經唔係咁多地方食到真正銀鱈魚,呢度嘅雖然Size唔大,勝在口感一流,外皮燒到香脆,內裏魚肉嫩滑甜甜地,而家好少骨,容易食。黑松露鰻魚釜飯~飯粒上鋪滿鰻魚和黑松露醬,燒住上枱,美食已經聞到香味,店員教大約15至20分鐘,就會有飯焦,鰻魚夠厚身大隻,入口軟滑無咩骨,醬汁甜甜地,非常高質

軟殼蟹沙律

南瀛卷

蚧味噌甲羅燒

京燒銀鱈魚

黑松露鰻魚釜飯
2022-08-18 60 瀏覽
今晚去咗 南瀛水產 開餐,餐廳係全木色嘅裝修,有啲日式嘅裝飾,感覺有少少似喺日本嘅居酒屋。 呢度主要食燒海鮮,有魚缸養住各款新鮮海產。我哋食咗海鮮盛盒同埋蟹味噌甲羅燒,食材好新鮮,鮑魚拎到上台依然生猛!!!侍應會逐樣海鮮燒,一路燒一路食,服務唔錯👍🏻蟹腳最正,肉質鮮嫩,味道鮮甜;生蠔夠晒大隻又厚肉,口感好好;鮑魚又係好正,唔會燒到好乾好硬!另外仲食咗個雜錦天婦羅,大蝦同埋秋葵都好食。飲咗杯Highball,酒味唔算濃,大大杯但都唔容易醉嘅最後主食叫咗一碗魚生飯同埋凍蕎麥麵,飽飽的。

另外仲食咗個雜錦天婦羅,大蝦同埋秋葵都好食。

飲咗杯Highball,酒味唔算濃,大大杯但都唔容易醉嘅

最後主食叫咗一碗魚生飯同埋凍蕎麥麵,飽飽的。
2022-08-17
  • 南瀛海鮮盛合
2022-08-17 59 瀏覽
餐廳一向受食客歡迎‼️當晚7點左右,店內差不多已滿座‼️👫👫▫️❥$𝟯𝟵𝟴 南瀛極上刺身丼🍱一片片的刺身整齊地鋪在碗中,新鮮呀‼️😉▫️❥$𝟮𝟵𝟴 南瀛卷🍣堆得像一座小山丘‼️⛰ 吞拿魚蓉和海膽的份量不少‼️👏🏻 ▫️❥$𝟭𝟵𝟴 什錦天婦羅盛盒🍤簿簿一層的天婦羅炸粉包著南瓜、茄子、蝦、魚、菇等食材‼️🍄🍆🎃 很滋味呀‼️😋▫️❥$𝟴𝟴 南瀛玉子燒🍳熱乎乎的玉子燒,口感軟綿綿,不錯喔‼️👅▫️❥$𝟭𝟬𝟴 清酒煮蜆🦪一端來就聞到酒香,湯底清甜也很好喝‼️😘▫️❥$𝟳𝟴 / 𝟭ᴘᴄ 蟹味噌甲羅燒🦀蟹膏、蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋攪拌後咸香咸香的味道很滋味‼️😌

❥$𝟯𝟵𝟴 南瀛極上刺身丼🍱
一片片的刺身整齊地鋪在碗中,新鮮呀‼️😉

❥$𝟮𝟵𝟴 南瀛卷🍣
堆得像一座小山丘‼️⛰ 吞拿魚蓉和海膽的份量不少‼️👏🏻

❥$𝟭𝟵𝟴 什錦天婦羅盛盒🍤

❥$𝟴𝟴 南瀛玉子燒🍳
熱乎乎的玉子燒,口感軟綿綿,不錯喔‼️👅

❥$𝟭𝟬𝟴 清酒煮蜆🦪
一端來就聞到酒香,湯底清甜也很好喝‼️😘

❥$𝟳𝟴 / 𝟭ᴘᴄ 蟹味噌甲羅燒🦀
蟹膏、蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋攪拌後咸香咸香的味道很滋味‼️😌
2022-08-17 46 瀏覽
同老友齊齊慶祝8月生日話明要食好d,知佢無得返鄉下咁耐已經屈悶,所以帶佢來南瀛水產感受下那份思鄉之情,佢見到我地座的位置背後放了不同的酒已經瘋狂打卡。✡️ 蚧味噌甲羅燒 和活鮑魚~ 呢到出名就係幫人即燒海鮮, 甲羅燒一路燒香氣撲鼻,蟹膏蟹肉已拌勻口味濃郁,活鮑魚新鮮到不得了,上枱仲不斷郁動,新鮮的食材料簡單燒已經很滋味。✡️ 海鮮沙律 ~ 有不同的刺身粒和沙律菜加了點醋汁很 fresh 。✡️ 牛油焗甜薯 ~ 來到居酒屋都會忍唔住叫的, 細細粒易入口,甜絲絲的。✡️ 南瀛卷 ~ 必點之選 有齊我最愛的元素在內, 拖羅蓉、牡丹蝦、海膽、三文魚籽,份量+鮮味十足。✡️ 雲丹蚧肉卷 ~ 海膽愛好者,必食啦!今晚的海膽鮮甜又夠creamy。✡️ 松葉蟹海膽釜飯 ~ 來到要拌勻焗一焗等佢有飯焦, 一盛起飯時超香, 入口啖啖鮮味好滿足。🥃 梅酒加冰 🍹 青蘋果乳酸

🥃 梅酒加冰
🍹 青蘋果乳酸
南瀛水産🇯🇵充滿日式格調嘅居酒屋佈局🏮滿滿嘅燒海鮮味🌊有專人幫你燒 確保時間調味都掌握得完美🤩﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/南瀛海鮮盛盒🦪 $588/ (4.7/5)基本上係海鮮愛好者恩物😍包括超多款式🤤活鮑魚原殻燒 一路燒都仲郁緊好生猛🌊輕輕加七味粉調味食落有咬口又唔韌🤍虎蝦好彈牙又爽 啜埋蝦頭嘅膏大滿足 燒嘅時候已經剪開咗殻好易拆🦐生蠔肥美好大隻 一咬爆汁🦪蟹腳仲保留到海水鹹鮮咁🦀大蜆用味醂煮漲卜卜/蟹味噌甲羅燒🦀️ $78/ (4.6/5)每枱必嗌超推薦🤩松葉蟹膏鹹香鮮味加上蟹肉絲 蟹籽 葱花同鵪鶉蛋 店主會幫你撈好 每啖都口感豐富🌊又濃郁/松葉蟹海膽釜飯🍚 $208/ (3/5)店主提過呢款調味較清淡 希望帶出海鮮本身嘅鮮甜味🌊鮮甜creamy海膽 松葉蟹🦀同櫻花蝦🦐 上碟方法係釜飯傳統用蓋焗 隔一陣打開底吓會有飯焦🍚海鮮一貫新鮮份量足料 但整體太淡味🥹個人喜好可能多肉妹偏向重口味🤧隱藏食法🔔用甲羅燒撈埋飯吊味啱啱好 ﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
南瀛水産
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/南瀛海鮮盛盒🦪 $588/ (4.7/5)

/蟹味噌甲羅燒🦀️ $78/ (4.6/5)

/松葉蟹海膽釜飯🍚 $208/ (3/5)

隱藏食法🔔用甲羅燒撈埋飯吊味啱啱好
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎