南瀛水產

Nan Ei Sui San
2022-07-12 77 瀏覽
因為每次上去打開餐牌…好多款都吸引Be想試…所以每隔一段時間就心心念念想去再食…任務係試晒餐牌入面每道想食嘅菜式…因此Be是晚又再嚟開餐啦💛一如既往咁yummy!!. ✨東瀛五點盛 $368有油甘魚, 帶子, 三文魚,蝦, 吞拿魚!每款都非常厚切肥美😍😍魚油重兼口感結實細緻!看似平凡嘅刺身盛…一食入口就知新鮮度有幾爆燈!!. ✨ 鮭魚親子丼 $168片片三文魚有豐厚魚油脂🐟加埋粒粒圓潤飽滿三文魚籽!海水鮮味直湧口腔👍🏻. ✨蚧味噌甲羅燒 $78每次必叫單品😌逢order海產磯燒會有專人幫你專業地燒埋!蹺埋手等享受鮮甜蟹膏滋味就得喇👏🏻👏🏻. ✨炒雜菜 $78以野菇菌同椰菜等炒成嘅日式炒雜菜!正常發揮!不過不失!. ✨柳川滑蛋鰻魚 $138滑溜嫩蛋配埋軟身鰻魚😛😛口感順滑唔使點咬!味道更係match得天衣無縫!. ✨花魚一夜干 $188咸咸哋嘅一夜干真係佐酒恩物(雖然我哋無叫酒😂)但大大條咁每人夾啲夾啲食!嗒嗒吓係幾好味!!. ✨牛肉烏冬 $98無估到會俾兩大塊巨型牛肉片😜份量足夠且肉質軟嫩!烏冬亦彈牙!整體ok呀👌🏻👌🏻. ✨芒果乳酸 $58冰凍得嚟酸酸甜甜!啱哂盛夏飲🍹

✨東瀛五點盛 $368
✨ 鮭魚親子丼 $168
✨蚧味噌甲羅燒 $78
✨炒雜菜 $78
以野菇菌同椰菜等炒成嘅日式炒雜菜!正常發揮!不過不失!
✨柳川滑蛋鰻魚 $138
✨花魚一夜干 $188
✨牛肉烏冬 $98
✨芒果乳酸 $58
冰凍得嚟酸酸甜甜!啱哂盛夏飲🍹
2022-07-07 2640 瀏覽
最近見到好多人推介呢間居酒屋🏮 環境佈置好有心思 呢度無論食飯定打卡 都係一流嘅享受 座位寬敞 坐得都舒適 呢度主打日式磯燒海鮮 亦都有丼飯、刺身、炸物、串燒等 價錢方面一分錢一分貨 高質又新鮮 整體來講價錢唔算太貴 如果平時慶祝生日、家庭聚會 都可以過嚟一試☺️🦀蟹味噌甲羅燒用左原隻既蟹蓋 釀滿松葉蟹膏、蟹肉、金黄色的生鵪鶉蛋、蔥花同蟹籽 耐心地等店員埋泥即燒即食 放在烤爐上燒 每枱都必點😍 熱辣辣既蟹膏 入口鮮味十足 好滑溜濃郁 少少鹹香👍🏻再加埋蟹籽 口感更加提升 個人覺得配埋飯嘅感覺應該會更加好☺️🐚帆立貝見到隔籬枱嘅帆立貝好新鮮 價錢又唔貴即刻叫左兩隻😍好新鮮厚肉 咬落好煙韌鮮甜!🍣南瀛卷由海膽、刺身蝦、吞拿魚蓉同三文魚籽組成既卷物😍份量充足 好新鮮😍海膽鮮甜得黎入口即溶 再加埋爆汁既魚籽 口感一流😍🍤海老天婦羅盛合個人覺得呢款最唔錯👍🏻炸粉好薄 食落去好脆口 熱辣辣得來好惹味 蝦肉都新鮮彈牙 最緊要一樣嘢系佢地既天婦羅唔會太油膩!呢樣真係做得唔錯!🐮香蒜牛舌牛舌好厚身 口感極度軟淋 充滿牛脂香 加埋炸蒜令到牛舌更香 同平時食開嘅牛舌口感唔同🙈🦪吉列炸蠔炸蠔脆卜卜 唔會好細粒 炸

🦀蟹味噌甲羅燒

🐚帆立貝

🍣南瀛卷

🍤海老天婦羅盛合

🐮香蒜牛舌

🦪吉列炸蠔
炸蠔脆卜卜 唔會好細粒 炸粉都好薄 配左燒汁食 個人意見係配沙律醬會開心啲🥹

🥚南瀛玉子燒
玉子好厚身唔乾 蛋味濃郁 食完已經飽左一半🤣

🍏青蘋果乳酸
味道酸甜開胃 仲有啲青蘋果粒粒咬下🤣

2022-07-06
10 分鐘 (堂食)
  • 南瀛卷
2022-07-06 71 瀏覽
我終於跟朋友食到啦呢間真係好full booking畢竟兩年幾無得去日本食野難得好友相伴,真係食餐好既甲羅燒 松葉蟹蓋內有香滑蟹膏,蟹籽,蟹肉,仲有生鵪鶉蛋,蔥花。店員拌勻後,蟹膏香味濃厚,很滑溜,燒完後仍留有蟹鮮的味道,蟹膏真係無得頂。活貝盛盒即燒生蠔用錫紙包住,大隻肥美,高蛋白質。蜆好新鮮,蜆肉有咸鮮味,肉質飽滿。帆立貝肉質鮮甜,內臟亦處理得好乾淨。鮑魚新鮮又生猛,食落去好爽口,微焦很香。牛肉烏冬牛肉大片,鮮嫩重牛味,透過熱湯的溫熱,令牛肉唔會過熟,烏冬幼滑南瀛卷 碟上擺盤精美,壽司包裹炸蝦,刺身蝦放室在上面,旁邊有新鮮的吞拿魚蓉,海膽,份量都唔少,喜歡食幾多就放部份係壽司一齊食,或者留返當刺身一啖啖甘食,仲有粒粒三文魚籽,甚有口感。清酒煮蜆 蜆肉很飽滿,吸收了酒香,食起來很鮮美,湯水亦滲透蜆肉的咸香。青蘋果乳酸我喜歡青蘋果的酸甜,仲有清新的果肉,加入乳酸,梳打水,味道唔錯白桃梳打 清新果香,白桃香甜,酸酸甜甜,正
我終於跟朋友食到啦
呢間真係好full booking
畢竟兩年幾無得去日本食野
難得好友相伴,真係食餐好既

甲羅燒

活貝盛盒

牛肉烏冬

南瀛卷
碟上擺盤精美,壽司包裹炸蝦,刺身蝦放室

清酒煮蜆

青蘋果乳酸

白桃梳打
清新果香,白桃香甜,酸酸甜甜,正

【 #美味回頭 】#回頭總有原因想食高質日本料理、性價比高、環境舒適、地點方便,仲有想食新鮮日本水產南瀛水產 Nan Ei Sui San 從不令我失望,腦海早已有 #必食清單 ,是夜完全滿足 #海鮮控 嘅美食願望。南瀛卷叫得上招牌一定有番d 睇頭,吞拿魚蓉、海膽、三文魚子同蝦,每款都岩曬我胃口,每一口都咁滿足。蟹味噌甲羅燒#呢個不得了!將蟹肉、蟹籽、蟹膏、鵪鶉蛋、蔥放喺甲羅上燒,蟹味濃郁,啖啖都係蟹嘅精華,蟹痴不可錯過。海鮮盛合話明海鮮最緊要就梗係新鮮啦 ~5 款海鮮包括上枱仲郁緊嘅飽魚、手板咁大隻嘅肥美鮮味生蠔同大元貝、肉質結實彈牙、鮮甜蟹腳同大蝦,一個字形容 「鮮」,口腔盡是來自海洋嘅鮮味。清酒煮蜆呷一口溫熱清湯,清酒嘅清香 +蜆肉甜鮮味暖在心頭。蜆肉粒粒肥大肉厚,鮮甜味盡在不言中。牛肉烏冬牛肉厚片入口有口感同牛味有份量,烏冬彈牙湯底清甜味美。. #南瀛水產 #香港美食 #尖沙咀美食 #日本美食 #吃貨 #相機食先 #Foodie
【 #美味回頭 】

#回頭總有原因

南瀛水產 Nan Ei Sui San 從不令我失望,
腦海早已有 #必食清單 ,
是夜完全滿足 #海鮮控 嘅美食願望。
南瀛卷

每一口都咁滿足。

#呢個不得了!
海鮮盛合

話明海鮮最緊要就梗係新鮮啦 ~
清酒煮蜆

牛肉烏冬

牛肉厚片入口有口感同牛味有份量,
烏冬彈牙湯底清甜味美。
2022-06-27
1K
2022-07-05 84 瀏覽
近日朋友問我生日飯想食日本野去邊度好,我就話去尖沙咀上樓高質日本居酒屋「南瀛水產」。居酒屋地點超方便,港鐵站B出口1分鐘即到,環境舒適,服務態度又好, 食物質素高,值得推介。首先,必點「蟹味噌甲羅燒」,蟹蓋裡滿滿的蟹膏,職員現場在烤爐上一邊燒煮,香氣不斷湧出,燒熟後鹹甜及鮮味濃郁,超惹味!接著燒「帆立貝」鮮香美味及「活鮑魚」十分生猛,燒烤時鮑魚還在郁動,燒好後鮑魚彈牙,可口美味。在居酒屋又點少得order飲品「青蘋果乳酸」賣相靚,青青綠綠,感新爽,而「芒果乳酸」芒果香甜,配上前菜小食「味琳魚乾」更添滋味。刺身方面,我同朋友大愛海膽,點了「雲丹刺身」, 擺盤很美,海膽又甜又濃郁,配埋紫菜更提鮮。「東瀛五點盛」 帶子、三文魚、 油甘魚、 吞拿魚及蝦,份量十足,刺身肥美,油脂豐盛,鮮甜味美。「牛肉烏冬」最後來一個主食,熱食作結,牛肉大大塊又腍嫩,烏冬爽彈滑溜, 暖胃又飽肚,讚!!

我好鍾意日本嘅文化❤️食日本嘢仲會令我更加開胃😆早兩日我就去左尖沙咀既南瀛水產食晚飯🍣呢間舖頭嘅裝修超日系😍冇得去日本旅行🧳黎呢度打卡 食晚飯都係一個唔錯嘅選擇👍🏻嚟到日本餐廳 當然要食多啲日本嘢啦🥰〰️ⒻⓄⓄⒹ〰🍙蚧味噌甲羅燒首先當然要食佢哋嘅招牌菜 甲羅燒🦀當中有蟹膏同蟹籽 再加埋鵪鶉蛋職員等我影完相就開始燒🔥食落口好香 好好味吖😍朋友即刻話早知叫少樣野要叫多2個甲羅燒黎食🙈🍙什錦天婦羅盛合平時好少食天婦羅既我🍤今次都叫左一個盛合黎試下😋果然有驚喜😍同岀面既天婦羅好唔同吖❗️唔會有好厚粉既感覺👍🏻最仲意佢地既冬菇天婦羅因為入面一啲都唔會乾💯仲好Juice😛🍙壽司盛黎到日式餐廳點可以唔食壽司🍣於是就叫左個壽司盛🍱好多款式既壽司一次過試晒😝全部都好好味💕🍙南瀛極上刺身丼最後就叫左個飽肚既刺身丼🍚有好多唔同既刺身😯三文魚,,蝦,,海膽,,吞拿魚…等等全部都勁新鮮😆😆😆佢哋位於尖沙咀 地鐵行1分鐘就到仲意食日本野 又仲意打卡既話依到真係一個唔錯既選擇👍🏻👍🏻
我好鍾意日本嘅文化❤️

全部都好好味💕

🍙南瀛極上刺身
最後就叫左個飽肚既刺身丼🍚
有好多唔同既刺身😯
三文魚,,蝦,,海膽,,吞拿魚…等等
全部都勁新鮮😆😆😆

佢哋位於尖沙咀 地鐵行1分鐘就到
仲意食日本野 又仲意打卡既話
依到真係一個唔錯既選擇👍🏻👍🏻
2022-06-29 111 瀏覽
難得又與朋友相聚, 久違了的日本菜, 所以非常 想每樣菜色都試, 這家店有壽司,刺身 ,枱上有一個小爐子可以燒烤, 每樣菜色都點了一些。 刺身新鮮鮮甜可口, 壽司功夫就普通, 也叫了一客海膽, 海膽有苦味,不太新鮮, 可能是智利海膽, 也叫了一客海鮮 用作燒烤, 有店員專門負責幫忙燒烤,非常細心, 有佳餚不能無酒, 點了朋友最喜愛的獺祭清酒, 燒烤海鮮 非常新鮮美味, 最讚是叫了一客燒花魚 , 新鮮彈牙值得推介 。這店的裝修 氣氛 都很有特色 值得一讚。
2022-06-26 2101 瀏覽
餐廳佈置充滿日式居酒屋風情, 食材高質又新鮮, 環境舒適好坐, 特別喜歡它人氣浜燒甲羅燒及活貝 ,是好大的吸引力,令我再度 到訪, 回味一下。蟹味噌甲羅燒 $78/一隻原隻蟹蓋釀滿松葉蟹膏, 及放上金黃色的生鵪鶉蛋, 店員細心地幫客人放在烤爐上燒,燒烤時, 香氣十足, 熱燙燙的蟹膏, 入口既鮮且滑, 讓人喜歡, 是每個客人必點的食材。活貝盛合 $428盛合相當豐富有: ▪連殼鮑魚▪連殼帆立貝▪連殼大蜆肥美大隻的連殼鮑魚,放在烤爐上燒, 鮑魚還是活生生地郁動, 相當新鮮,燒熟後的鮑魚, 充滿迷人的焦香,烤得剛剛好, 再剪成一片 片, 不用多餘的調味, 正好品嚐到鮑魚的原味道,肉質鮮味帶嚼勁, 津津回味。熱燙燙的帆立貝, 圓潤厚肉,連同鮮味的湯汁 一起吃,品嚐純純的原汁原味,鮮甜軟嫩。 肥美的大蜆, 肉質挺身,十分鮮甜,令人大快朵頤。清酒煮蜆 $108肥美的大蜆 ,肉質挺身,完全浸泡在清酒湯汁中,入口鮮味帶淡淡的酒香,讓人喜歡。雜錦天婦羅盛合 $198即叫即製雜錦天婦羅,十分豐富有:▪南瓜▪鮮冬菇▪大蝦 天婦羅每件新鮮炸起, 熱燙燙 ,香噴噴,被厚薄適中的粉漿包裹著, 炸至金黃香脆,喜歡南

蟹味噌甲羅燒 $78/一隻

活貝盛合 $428
盛合相當豐富有:
▪連殼鮑魚
▪連殼帆立貝
▪連殼大蜆

清酒煮蜆 $108

雜錦天婦羅盛合 $198
即叫即製雜錦天婦羅,十分豐富有:
▪南瓜
▪鮮冬菇
▪大蝦
天婦羅每件新鮮炸起, 熱燙燙 ,香噴噴,被厚薄適中的粉漿包裹著, 炸至金黃香脆,喜歡南瓜天婦羅,香甜綿密, 純天然的甜香。炸蝦鮮味彈牙, 外脆內軟。炸鮮冬菇 , 軟綿滑溜。

黑松露鰻魚釜飯 $188
釜飯是日本傳統鍋飯, 將米、高湯和海鮮食材放在鍋中, 再蓋上木蓋烹調, 由高湯炊飯 ,味道清香樸實。 打開木蓋時, 看見米飯上面,鋪上肥美的鰻魚,令人垂涎, 先叉開鰻魚肉與米飯拌勻才吃, 米飯煙韌有微微飯焦香 ,鰻魚的鮮味滲入每口米飯,加上黑松露的提香,格外吸引,滋味滿足。

一口芝士年糕 $68
外皮金黃香脆的一口芝士年糕,中心填滿流心芝士, 軟糯鹹香 , 十分邪惡吸引。

鐵火卷 $78
鐵火卷外皮是脆身紫菜, 裏面包 裹著滑溜的吞拿魚蓉,軟綿而鮮味。

白桃梳打 $58
白桃梳打,充滿夏日色彩,酸酸甜甜, 清新白桃的果香,冰涼可口。

今次黎到呢間人氣度好高既居酒屋🏮又係我最喜愛的🤪整個食店被酒精圍住 最吸睛既都係放係後方既酒樽擺設🤩係幻想自己醉生夢死既時候 同時感受呢度既氣氛🤤食物價錢唔算平 但質素就有返係度😌選擇都好多 花多眼亂😆我地揀咗佢既推介黎食結果⋯⋯要捧住個肚走🤰🏼🫃🏼➷❐ 南瀛海鮮盛合既然佢叫得水產 既然又有個燒爐係隔離咁我覺得點都要嗌個海鮮盛合食下😆海鮮盛合入面有鮑魚 帶子 蝦 蟹腳 蜆 蠔🫢各款既海鮮都好新鮮同埋肥美🤤店員會埋枱幫大家燒 所以唔怕掛住傾偈無睇火佢地燒海鮮既時候會配上唔同既調味🧂見到店員會用上sake 味醂 鹽或七味粉去配上唔同既海鮮🦐更加突顯到海鮮既鮮味 但又唔會遮蓋咗個味道👍🏼蟹腳肉依然可以食到海水味同肉味既鮮甜如果好鍾意食蠔 呢隻手掌✋🏼咁大隻既蠔就岩晒你🦪佢大大隻得黎 經過高溫燒過 但依然保持滑溜😆不過佢太大隻 所以唔可以一啖吞落口😂鮑魚亦都好彈牙😬超有咬口一啲都唔韌🤤呢個海鮮盛合係值回票價👍🏼食完都飽一半😋➷❐ 蟹味噌甲羅燒上網做過research 呢度既甲羅燒係必試😋蟹膏 蟹肉 蟹子 蔥花🦀同埋不可或缺既鵪鶉蛋店員係你面前即燒即食🤤味道好濃郁 有少少咸香 配飯的話效果會仲好
今次黎到呢間人氣度好高既居酒屋🏮又係我最喜愛的🤪

海產同刺身都好有驚喜🤩係預期之上
價錢小貴 不過就交足應有既質素👍🏼值得既

🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2022-06-20
10 分鐘 (堂食)
味醂魚乾
2022-06-23 122 瀏覽
如果我比得咁既價錢但一開始入座已經冇哂feel食飯好大煙完全淨係煙霧離漫上菜速度不過不失但係有限時嘅情況下就好似有啲慢啲員工好似挽挽下咁每個行埋嚟都唔知煮熟嘅情況底下就搞下咁一係就完全冇人理到舊嘢差唔多燶既時候先過黎完全唔明佢哋想點燒到林尾先同我講個爐原來壞嘅所有員工都好似快餐店咁3個人食左2180
如果我比得咁既價錢但一開始入座已經冇哂feel食飯
2022-06-23
慶祝紀念
父親節
2022-06-22 86 瀏覽
環境:日系居酒屋裝修。位置寛敞,享用舒暢。擺放唔同與水產主題有關裝飾,例如麻繩燈籠,更合主題特點:主打日式磯燒海鮮,見到每枱必叫蟹味噌甲羅燒,由蟹膏,蟹肉同埋鵪鶉蛋組成,蟹味濃郁鮮香除咗磯燒海鮮,壽司、刺身、磯燒、鍋物同天婦羅都有得食🔽✨味醂魚乾、炸八爪魚鬚:前者焦香甜美,後者外酥內軟,非常好下酒✨ 吞拿魚蓉丼:吞拿魚蓉大滿足,滿到瀉,好多蔥花,入口即溶又唔腥✨ 壽司盛:十款唔同款式壽司,最意帆立貝,鮮甜大大粒,涼浸浸包裹住口腔嘅感覺超正

除咗磯燒海鮮,壽司刺身、磯燒、鍋物同天婦羅都有得食🔽

次次去日本🇯🇵都一定會食當地既磯燒海鮮🦀🦐尖沙咀呢間「南瀛水產」主打磯燒海鮮既日式居酒屋🍶就可以頂一頂個旅行癮😌一上去到去餐廳已經好有日式氣氛,餐廳既裝潢同埋擺設都非常有當地日式既元素🎎仲唔少得日本磯燒店必有既魚缸添, 睇得呢到係會用上新鮮既食材。環境風格完全彷如置身係🎐日本居酒屋咁。 🦀🥗軟殼蟹沙律 $98沙律上有一隻原隻軟殼蟹😋,有調過味既軟殼蟹炸到金黃脆卜卜上面加左少少mayo,🥙沙律菜既dressing係我最鍾意嘅🍊柚子醋汁, 中和番炸軟殼蟹既油膩,前菜食酸酸甜甜夠晒開胃。🍣南瀛卷 $258一黎到你會見到每檯都會叫呢個卷🍙呢個卷真係超級豐富,賣相精緻🤩打卡真係一流, 卷上面鋪左海膽、牡丹蝦🦐、三文魚籽🐟、吞拿魚腩蓉,用呢個配搭去夾卷住D新鮮火箭菜既爽脆飯卷食,食到海膽既甘甜同吞拿魚腩蓉既油脂香, 再加埋隻肥美既甜牡丹蝦, 真係鮮味十足🥹口感滿足。 🦀蟹味蹭甲羅燒 $136 甲羅燒係我黎「磯燒店」 必食之一🤤可以為左佢食2碗白飯🍚,呢到係用松葉蟹蓋,蓋上面有蟹膏、蟹籽、蟹肉、蒽花, 仲加埋隻鵪鶉蛋😋。比你影完相就會有專人放上磯燒網上幫你燒埋完全唔洗自己動手坐定定等😌亦可以確保燒

🦀🥗軟殼蟹沙律 $98
🍣南瀛卷 $258

🦀蟹味蹭甲羅燒 $136
甲羅燒係我黎「磯燒店」 必食之一🤤可以為左佢食2碗白飯🍚,呢到係用松葉蟹蓋,蓋上面有蟹膏、蟹籽、蟹肉、蒽花, 仲加埋隻鵪鶉蛋😋。比你影完相就會有專人放上磯燒網上幫你燒埋完全唔洗自己動手坐定定等😌亦可以確保燒得岩岩好唔會因為唔識燒燒到太濃或者太生。蟹蓋燒嘅時候已經聞到好香嘅蟹膏味。燒完記得即刻趁熱食🤭我自己就叫左碗白飯撈黎食,啖啖鹹香既蟹膏同蟹籽真係好好味。

🍹白桃梳打 $52
白桃梳打亦都係我去居酒屋一定會叫既飲品, 不過覺得呢間就貴左少少🫣梳打夠冰凍夠汽一邊食磯燒一邊飲好解渴!
  • 南瀛卷
2022-06-22 1215 瀏覽
三訪!餐廳裝修走日本風,每個角落都佈滿居酒屋嘅元素,燈光柔和,天花懸掛一個個燈籠。估唔到平日夜晚都差唔多滿座,所以有興趣嘅朋友記住提早訂枱!▪️活貝盛合 $428第三次嚟都係忍唔住嗌返呢款活貝組合!貪佢可以一次過食到多款生猛海鮮!熱鍋上嘅鮑魚都在舞動呢~牡蠣超肥美!記得上次食爽脆軟滑兼備!而今次就偏軟滑,同樣超多汁呀!蜆肉鮮甜爽彈,更帶酒香。鮑魚質地爽彈帶焦香,有咬口之餘唔會太韌。帆立貝今次稍微燒得過熟,鞋左少少。▪️松葉蟹海膽釜飯 $238釜飯上枱後,要燒多二十分鐘先食得~ 一打開蓋就見到滿滿嘅海膽、松葉蟹肉、蝦米。為咗保持鮮味,餐廳只係加左好少調味。飯粒彈牙有咬口,味道比想像中淡得多,只有淡淡嘅蟹鮮同飯焦香。店員就推介:如果覺得太淡味嘅話,就可以撈埋甲羅燒一齊食~ 撈完即刻濃味好多,不過就會稍微蓋過蟹肉鮮味。▪️南瀛卷 $298招牌南瀛卷有齊吞拿魚蓉、海膽、三文魚子同蝦,鋪係卷物表面~ 每一款都幾新鮮,特別係馬糞海膽!超鮮甜軟滑,完全唔苦唔腥。而底下嘅卷物就好似有啲天婦羅脆脆,但調味偏淡,需要配搭鹹香三文魚子或其他刺身一齊食。整體味道唔錯,略嫌份量偏少左啲。▪️蟹味噌甲羅燒 $78甲羅燒

▪️活貝盛合 $428

活貝盛合

蜆肉鮮甜爽彈,更帶酒香。
鮑魚質地爽彈帶焦香,有咬口之餘唔會太韌。
帆立貝今次稍微燒得過熟,鞋左少少。

▪️松葉蟹海膽釜飯 $238
松葉蟹海膽釜飯

松葉蟹海膽釜飯

▪️南瀛卷 $298

▪️蟹味噌甲羅燒 $78
蟹味噌甲羅燒

甲羅燒 由蟹肉、蟹籽、蟹膏、鵪鶉蛋、蔥組成。經店員拌勻後,質地軟綿,蟹味濃郁,鹹度剛好。絲絲蟹肉、粒粒蟹籽,口感毫不單調。每一口都品嚐得到蟹的鮮味

▪️日式炸雞 $88
日式炸雞
唐揚炸雞新鮮炸起,一咬開冒出陣陣白煙,大家小心辣親呀。 炸雞外皮超脆唔油膩 ,炸皮唔會太厚。肉汁成功被鎖住,非常嫩滑多汁,仲有啲肥膏位。

整體而言,三訪南瀛水產,活貝盛合、蟹味噌甲羅燒、日式炸雞 依然無令我失望。價錢唔平,但一分錢一分貨,偶爾黎獎勵下自己都唔錯!上次食過和牛粒炒飯都好正!

• 活貝盛合
  • 唐揚炸雞
2022-06-20 84 瀏覽
⭐️ 南瀛水產 ⭐️尖沙咀⭐️日本菜⭐️一個星期終於又捱到週末~同朋友一齊慶祝,於是揀左尖沙咀南瀛水產食日本野一齊chill住嘆!餐廳黎地鐵站2分鐘距離,超方便,好啱集合唔同地方返工嘅朋友們!講明奢侈享受,我地叫左成枱都係菜式,超滿足!⭐️宮崎A5和牛~油脂滿滿、牛香超濃嘅和牛粒粒,加上蒜香同燒雜菜配搭,而且唔會話有牛筋,每一粒可以慢慢享受,入口齒頰留香~⭐️蟹味噌甲羅燒~店員超細心慢慢係席上烤香甲羅燒,整個餐廳就係瀰漫着燒香嘅海水貝殼味,加上微微脆嘅蟹肉同蟹膏混合,果然係呢度嘅招牌!⭐️ 東瀛五點盛,有鮮蝦刺身、帶子、厚切三文魚、厚切鮪魚、同油甘魚腩刺身~每塊刺身都毫不吝嗇勁厚切,好新鮮,吞拿魚偏赤身(あかみ),三文魚油脂好足,啖啖入口都係享受!⭐️一客海膽壽司(餐牌叫雲丹壽司,即係日本名Uni嘅漢譯字)鋪到滿滿整舊壽司都係海膽,超香口~⭐️一客兩塊嘅香蔥鮪魚蓉壽司~吞拿魚蓉偏多油脂,但由香蔥拉個平衡,魚油香恰到好處!⭐️軟殼蟹沙律~叫番個沙律菜平衡下,軟殼蟹份量驚人,兩個人食每人分到4塊大炸蟹,唔油膩而且多蟹肉,真係靚料~我同朋友已經傾好下次想試吓個和牛釜飯同埋海鮮盛合,見到隔離枱食得都好滋味!我地仲
⭐️ 南瀛水產 ⭐️尖沙咀⭐️日本菜⭐️

講明奢侈享受,我地叫左成枱都係菜式,超滿足!

我地仲叫左柚子啤酒同梅酒梳打配菜~柚子啤酒比較特別,有大量柚子可以增加口感,仲有啤酒香嘅泡泡~

餐廳環境都好有日本feel,搞到我超想去日本旅行~

南瀛水產
網址: https://s.openrice.com/QrbS0hGa900~uZ5MGAA
地址: 尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
電話: 23688028
=====================
#日本菜 #日式餐廳 #甲羅焼き #刺身 #和牛 #柚子啤酒 #kazyyjap #kazyytst #kazyykln #foodblogger #hkfood #hkgirl #慶生餐廳
2022-06-19 386 瀏覽
第一次食完一間餐廳,係覺得需要係OpenRice 寫comment,一心見到賣相好似唔錯,男朋友想食日本野,嚟試下,點知好難食,好似食垃圾一樣,食完成餐飯唔係飽之如會想嘔同唔知食咗啲咩咁第一道菜:清酒煮蜆味道好淡,只有蔥味,肉又好細第二道菜:南瀛卷壽司卷啲飯係好淋痴口,冇一粒粒飯既感覺,裡面啲涵係韌,海膽食落去係苦,通常海膽係好難夾,入口即溶,但佢係可以好輕易夾起,感覺唔新鮮第三道菜:活貝盛合侍應燒完後,鮑魚只係食到好燶既味度,蠔仲要一隻大一隻細,一大一細都正常,但個分別係超級大,細個隻感覺係完全唔新鮮,扇貝食落口係好韌同好咸,蜆既肉係勁細第四道菜:蟹味噌甲羅燒賣相好靚,但味道好咸,齋食真係唔okay ,最後拎咗少少嚟撈飯第五度菜:松葉蟹海膽釜飯諗住飯基本野唔會有事喇,侍應拎到嚟叫我哋等15分鐘,點知味道係淡到不得了一啲蟹味都冇,海膽味都食唔出,要落豉油先食得落肚,有飯焦,但係啲飯係淋同黏,唔係一粒粒分明第六道菜:黃金海鮮卷依個算係咁多樣菜裡面較為正常食得落口,但感覺只係普通既海鮮卷,冇任何特別或者要讚總結真係唔會有下次,雖然上菜速度係快,賣相係唔差,但感覺係俾錢買難受,食物既質素會重

第一道菜:清酒煮蜆
味道好淡,只有蔥味,肉又好細

第二道菜:南瀛卷

第三道菜:活貝盛合

第四道菜:蟹味噌甲羅燒

第五度菜:松葉蟹海膽釜飯

第六道菜:黃金海鮮卷

總結
真係唔會有下次,雖然上菜速度係快,賣相係唔差,但感覺係俾錢買難受,食物既質素會重要過賣相,依個價錢而咁既食物質素係唔成正比,一啲都唔值,唔洗錢都唔會想再食

活貝盛盒
黃金海鮮卷