2022-09-23
《南瀛水產》日式居酒屋,必定聽過呢個名。平時經常客滿,今次終於的起心肝去預約,成功到訪!裝潢充滿日本格調,柔和嘅燈光感覺特別chill。[蟹味噌甲羅燒]必試!蟹蓋入面有蟹膏、蟹肉、蟹籽、生鵪鶉蛋同蔥花。店員會協助即燒即燒。將材料拌勻,一路燒,已經一路聞到好香⋯放入口,濃濃既蟹味配合蛋香⋯🤤[松葉蟹海膽釜飯]松葉蟹肉、海膽、蝦米舖滿飯面。店員拎到黎,要再既時煮多20分鐘先食得架。煮好一開蓋已經聞到鮮味。為左保持材料原本既鮮味,整個飯本身既調味自係好少。可以按自己喜好加少少海鹽。但我選擇左用甲羅燒黎拌飯⋯簡直係•Perfect Match•🤤飯仲帶有微微焦香架💛[南瀛卷]三文魚籽大大粒⋯拖羅蓉超肥美⋯牡丹蝦好鮮甜⋯海膽鮮甜軟滑🥰⋯幾種高級食材旐埋一齊,真係無得輸。唔好睇小個太卷,入面係有蟹肉架![銀雪魚西京燒]銀雪魚肉質非常嫩滑,好似入口即溶咁。西京燒既甘甜味好惹味⋯加上外層少少脆身同焦香⋯💜[什錦天婦羅盛合]非常香口,外層炸粉一啲都唔厚。除左常見既蝦、秋葵、冬菇、南瓜、紫薯之外,其中仲有鯛魚,好特別。[炸雞軟骨]一樣好好味,好脆,感覺唔會好油膩。[芒果乳酸]令我諗起細個食既一種芒果糖味!
《南瀛水產》
裝潢充滿日本格調,柔和嘅燈光感覺特別chill。
[蟹味噌甲羅燒]
[松葉蟹海膽釜飯]
[南瀛卷]
唔好睇小個太卷,入面係有蟹肉架!
[銀雪魚西京燒]
[什錦天婦羅盛合]
[炸雞軟骨]
一樣好好味,好脆,感覺唔會好油膩。
[芒果乳酸]
令我諗起細個食既一種芒果糖味!但無咁甜!正!
提提大家,用餐時間只有90分鐘。因為實習太多選擇,花多眼亂,建議做定功課,諗定大概想食咩,咁就可以多啲時間享受美食😆😆