南瀛水產

Nan Ei Sui San
2022-09-23 102 瀏覽
《南瀛水產》日式居酒屋,必定聽過呢個名。平時經常客滿,今次終於的起心肝去預約,成功到訪!裝潢充滿日本格調,柔和嘅燈光感覺特別chill。[蟹味噌甲羅燒]必試!蟹蓋入面有蟹膏、蟹肉、蟹籽、生鵪鶉蛋同蔥花。店員會協助即燒即燒。將材料拌勻,一路燒,已經一路聞到好香⋯放入口,濃濃既蟹味配合蛋香⋯🤤[松葉蟹海膽釜飯]松葉蟹肉、海膽、蝦米舖滿飯面。店員拎到黎,要再既時煮多20分鐘先食得架。煮好一開蓋已經聞到鮮味。為左保持材料原本既鮮味,整個飯本身既調味自係好少。可以按自己喜好加少少海鹽。但我選擇左用甲羅燒黎拌飯⋯簡直係•Perfect Match•🤤飯仲帶有微微焦香架💛[南瀛卷]三文魚籽大大粒⋯拖羅蓉超肥美⋯牡丹蝦好鮮甜⋯海膽鮮甜軟滑🥰⋯幾種高級食材旐埋一齊,真係無得輸。唔好睇小個太卷,入面係有蟹肉架![銀雪魚西京燒]銀雪魚肉質非常嫩滑,好似入口即溶咁。西京燒既甘甜味好惹味⋯加上外層少少脆身同焦香⋯💜[什錦天婦羅盛合]非常香口,外層炸粉一啲都唔厚。除左常見既蝦、秋葵、冬菇、南瓜、紫薯之外,其中仲有鯛魚,好特別。[炸雞軟骨]一樣好好味,好脆,感覺唔會好油膩。[芒果乳酸]令我諗起細個食既一種芒果糖味!

《南瀛水產》

裝潢充滿日本格調,柔和嘅燈光感覺特別chill。

[蟹味噌甲羅燒]

[松葉蟹海膽釜飯]

[南瀛卷]
唔好睇小個太卷,入面係有蟹肉架!

[銀雪魚西京燒]

[什錦天婦羅盛合]

炸雞軟骨]
一樣好好味,好脆,感覺唔會好油膩。

[芒果乳酸]
令我諗起細個食既一種芒果糖味!但無咁甜!正!

提提大家,用餐時間只有90分鐘。因為實習太多選擇,花多眼亂,建議做定功課,諗定大概想食咩,咁就可以多啲時間享受美食😆😆

2022-09-21
2K
朋友知道我鍾意食日本菜🇯🇵,亦都知道我對日本菜🇯🇵有少少認識😆,佢耐唔耐就會叫我帶佢去一啲好嘅居酒屋🏮,呢次佢又搵我,咁我問佢有冇去過呢間,佢話冇,咁我都唔使考慮啦,就帶咗佢嚟呢間高質日本🇯🇵居酒屋🏮開餐😆- $88 嘅「海鮮🐟🐠🐙沙律🥗」:將八爪魚🐙、三文魚、白魚 切粒,撈埋新鮮嘅沙律菜🥗,開胃又好食😋- $88嘅「味醂魚乾」:魚乾燒焗得好軟熟,加咗味醂略帶甜味😋,仲可以沾蛋黃醬😋- $88嘅「燒明太子」:明太子輕輕燒過,一片明太子一片青瓜🥒,清新好味😆- $78嘅「蟹🦀️味噌甲羅燒」x 2 : 未燒嘅時候見到有蟹肉、蟹子、蟹膏、味噌、鵪鶉蛋、香蔥,材料幾豐富🤩;燒完之後就 滑滑哋又smoky仲有淡淡嘅味噌同蟹膏味🦀,仲幾 creamy 😋,怪唔得見到幾乎每台都有叫😆- $78嘅「活鮑魚」x 2 : 鮑魚真係超新鮮,一邊燒🔥一邊仲郁動緊,睇到我有啲於心不忍😳,不過味道真係好鮮甜😋- $78嘅「牡蠣🦪殻焼」x 2 : 牡蠣🦪都係好新鮮😋,燒完之後有啲汁,應該係牡蠣汁同燒嘅時候加咗啲 dashi だし,我飲咗少少,超鮮甜😋- $298 嘅「南瀛卷」:有吞拿魚蓉、大量海膽、三文魚子等,材料豐

- $298 嘅「南瀛卷」:有吞拿魚蓉、大量海膽、三文魚子等,材料豐富,其實呢個係壽司嘅一種,喺日本🇯🇵叫「ちらし寿司🍣 」chirashizushi 😋
- $68 嘅「炒雜菜」:蔬菜新鮮爽脆,簡單好美味😋
- $58嘅「白桃🍑梳打」:有淡淡嘅白桃味,好清新😋

朋友話我冇介紹錯,非常開心滿足嘅一餐😋😆
2022-09-19 941 瀏覽
近排做嘢太辛苦,又要嚟南瀛食正嘢鼓勵下自己☺️食物一直都保持水準,今次又loop番幾款我鍾意嘅😍環境衛生都keep住好好,食得舒服滿意💯蚧味噌甲羅燒不嬲都好食,口感綿密濃郁不特止,蟹膏嘅香味超吸引,搭埋鵪鶉蛋、蟹籽、蟹肉,好足料,滋味滿滿🤩活貝盛合真心冇得彈,海鮮款式多樣,中晒海鮮迷嘅心意,有甜美肥美嘅蠔、活鮑魚、大隻扇貝、蛤蜊,啲職員仲好細心咁幫我地燒;個人超中意燒蠔,大隻肥美,同埋好juicy🥰壽司盛都好高質,款式多樣,有足足9款,而且好新鮮,個人都中意蝦、吞拿魚,甜美新鮮,而且大細啱啱,飯嘅比例拿捏得恰到好處👍🏻牛肉烏冬都好味道,湯底清香,烏冬份量足,牛肉煮得好好,唔會過熟,食落又夠滑嫩😚螢光魷魚第一次食,海洋味都好濃,啱晒中鍾食海鮮、生嘢嘅人😋南瀛沙冰雪糕都好正,因為芒果唔當造,轉咗青蘋果比我哋,酸酸甜甜都好解膩,佢個vanilla雪糕好重奶味,勁中意☺️沙冰都透心涼,叫得冇錯😎飲品就叫咗白桃梳打同巨峰梳打,有氣飲品特別解膩,白桃同巨峰味道都突出,但又唔會太甜,唔想飲酒呢兩杯都係唔錯嘅選擇🥳

2022-09-19
2022-09-19 109 瀏覽
今日又去尖沙咀食好有日本居酒屋FEEL既南瀛水產🤤每次旅行引起就會過黎食野感受返個氣氛同味道🤣今次再黎試下新野食先,清酒煮蜆 ,大大粒不得了😍番薯天婦羅,雪場蚧腳天婦羅,軟殼蟹沙律好大碟又好食,吉列炸蠔,都係冇得輸既,牛油焗一口甜薯,松葉蟹海膽釜飯,溝埋甲羅燒黎一齊食先夠正😋仲有兩樣每次黎都必叫,就係岩岩講既蚧味噌甲羅燒(9分😋)同埋依間既香蒜牛舌係都係必叫既周圍都食唔返咁"林"咁入味既牛舌(10分) 😋,黎到依個FEEL今次冇搓車叫番D有酒精飲品先🤭菠蘿燒酎,青蘋果乳酸,次次都飽住走😳服務仲要好好👍食完身心都舒服晒唔駛去旅行住🤣#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat#南瀛水產南瀛水產地址: 尖沙咀金馬倫道太興廣場5樓

#南瀛水產

南瀛水產
地址: 尖沙咀金馬倫道太興廣場5樓
2022-09-19 85 瀏覽
朋友生日,緊係去食好野啦,由於比較趕去選餐廳,在OpenRice 見到有預約,加上又有88拆就選了*南瀛水產*一開始已經有目標一定要試下蟹味噌甲羅燒,賣相好靚,味道都好有蟹味,不太鹹,基本上每枱都會叫上一份。之後朋友選了南瀛卷,當中海膽魚籽都好新鮮,果然在居酒屋就要食返呢d野。講完好的就要講差少少啦,我一直好期待試一夜干那條魚,一上枱好大條,感覺好吸引,可借就是太鹹了,不知是不是用來配酒,所以做到咁鹹,燒是燒得剛剛好,不會太乾,但真是好鹹(鹹到要講3次)最後令我失敗是松葉蟹海膽釜飯,當時職員上枱要我地等20分鐘左右,話會幫我地搞,咁我地就食住其他野,到食晒,都未仲有職員幫我們整,見個火都熄左,我地咪自己落手搞囉,呢個飯不知點形容,一舊舊,又淡淡地,無咩味,仲知好失望,可以再選一定選其他。原本仲想叫帆立貝,但話貨源不夠,要留比叫套餐的人先喎。整體環境服務都ok,服務生人數都成7-8個,用黎幫客人燒海鮮,食物參差 一半半

原本仲想叫帆立貝,但話貨源不夠,要留比叫套餐的人先喎。

🌟南瀛水產 (尖沙咀)#南瀛水產 #尖沙咀 #居酒屋高質日式居酒屋,上網見到好多人推介呢間。去到餐廳,環境佈置充滿日式居酒屋風情。食物出品亦很有質素👍🏻📋$78 蚧味增甲羅燒 🙌🏻一上枱已經好吸睛,成隻蟹殼攞出嚟喺你面前燒,蟹殼入邊放咗上乘蟹膏、鵪鶉蛋同蟹籽再配香蔥非常惹味。蟹膏入口非常香口creamy 💕▫️$68 炸雞軟骨▫️$98 吉列蠔▫️$88 啉味魚乾 -一流嘅下酒菜🤣傾傾吓計好快就食晒。▫️$78 鐵火卷 -食得出鮪魚好新鮮。▫️$98 香蒜牛舌 -牛舌好厚身🙌🏻口感較為淋身,牛香味濃郁。▫️$228 黑松露鰻魚釜飯 -滿滿嘅鰻魚,一啲骨都冇👍🏻再配上蛋絲。會攞上枱蒸一陣,等你個飯底有飯焦,再係你面前幫你撈勻🤣唔好睇個飯焦好黑咁,其實係鰻魚汁嚟🤫整體味道10分不錯,略嫌黑松露味較淡。 ▫️$198 海老天婦羅 🌟推介 炸粉面衣好簿😍👍🏻外脆內軟,蝦肉鮮味彈牙。一D都唔油膩。▫️$68 土佐豆腐 -咬落去外脆內軟😋💁🏻‍♀️整體食物質素高質。🏘座位寬闊,去嗰日比較少人,環境都相對安靜👍🏻📍 地址:尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓#foodie #香港美食 #隱世美食 #小店 #香港小店 #c
🌟南瀛水產 (尖沙咀)
#南瀛水產 #尖沙咀 #居酒屋

▫️$68 炸雞軟骨

▫️$98 吉列蠔

▫️$88 啉味魚乾 -一流嘅下酒菜🤣傾傾吓計好快就食晒。

▫️$78 鐵火卷 -食得出鮪魚好新鮮。

▫️$68 土佐豆腐 -咬落去外脆內軟😋

💁🏻‍♀️整體食物質素高質。

🏘座位寬闊,去嗰日比較少人,環境都相對安靜👍🏻

📍 地址:尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓

#foodie #香港美食 #隱世美食 #小店 #香港小店 #cafe #美食#香港好去處 #food #打卡 #香港打卡#f4f #foodlove #香港探店#日式居酒屋#甲羅燒 #高質 #天婦羅 #尖沙咀美食
聽朋友嘅介紹嚟到一間尖沙咀樓上居酒屋🎏南瀛水產,室內裝潢極富日本設計特色,好多客人手中摸着燒酒杯底傾偈,氣氛熱鬧滿瀉!🦀️蟹味噌甲羅燒 $78朋友點咗一份個賣相十分之上鏡,見到入面有蟹味噌、蟹肉、蟹籽、蔥花同埋生鵪鶉蛋,侍應會嚟到面前即燒即食,燒起嚟香氣撲鼻,令人垂涎~味道上帶一點鹹香,入口即溶!🍣南瀛卷 $298餐牌幅相好吸引有驚喜!食材有吞拿魚腩蓉、海膽、牡丹蝦、三文魚籽以及完全冇諗過太卷入面有蟹肉,每一口都可以自由配搭不同食材,我最愛就當然係添上充滿脂香嘅吞拿魚腩蓉啦~🐟南瀛七點盛 $598七款刺身包括帶子、平目、真鯛、深海池魚、牡丹蝦、油甘魚、大拖羅,款款刺身厚切(一片等於平時大部份刺身兩至三片)最令我深刻嘅係大拖羅,脂肪分佈猶如雪花般油脂甘香~🍜野菜烏冬 $68食完刺身當然就要暖下個胃,叫咗烏冬又可以飲口熱湯,大概二至三人份,加上配料有娃娃菜、紅蘿蔔絲、金菇、黑珍珠菇、冬菇、大蔥、蔥花,健康有營得嚟熱辣辣一大碗,不錯!🥒河童小卷 $48見到個名好得意所以叫咗一碟,原來係青瓜小卷,一份八件。朋友真係冇介紹錯,食物水準令人喜出望外氣氛又好,好適合同朋友嚟到居酒屋小酌一杯🍶把酒言歡一

🦀️蟹味噌甲羅燒 $78

🍣南瀛卷 $298
南瀛卷

🐟南瀛七點盛 $598
南瀛七點盛

🍜野菜烏冬 $68
野菜烏冬

🥒河童小卷 $48
見到個名好得意所以叫咗一碟,原來係青瓜小卷,一份八件。
河童小卷

朋友真係冇介紹錯,食物水準令人喜出望外氣氛又好,好適合同朋友嚟到居酒屋小酌一杯🍶把酒言歡一個晚上!
南瀛卷
2022-09-12 84 瀏覽
難得的假期要食好野,唔係點對得住辛苦工作的自己☺️。早幾日己book定位於尖沙咀的#南瀛水產,6點的時段早食早享受,未到7點己差不多滿座了😆。🦀軟殼蟹沙律🥗,軟殻蟹炸得脆口,而不覺得油膩,菜很新鮮清爽,配上黑醋沙律汁,很唔錯啊👍。黎到浜燒店,一定會要一客甲羅燒😙,蟹蓋上鋪滿了蟹膏、蟹籽、蟹肉、鵪鶉蛋同埋蔥粒,店員會幫忙煮熟,質感嫩滑入口creamy,相當滋味呀!東瀛五點盛,肉質鮮嫩又肥美厚切的刺身,有🦐牡丹蝦、🍣三文魚腩,吞拿魚腩、油甘魚跟🍥帶子,新鮮好正, 令人齒頰留香。和牛溫泉蛋釜飯,想食咗好耐,好開心係呢度有得食👏🏻,黎到要等多10分鐘左右,夠時間店員黎幫手,再撈勻隻蛋便食得。個feel有點似窩打牛肉飯, 飯嘅質地比較軟身濕潤,飯焦好香口。黑松露鰻魚卷,鰻魚厚身又肥美,口感柔軟,併上黑松露很夾,尚有青瓜條在壽司內,清新爽口。當然叫番2杯Suntory 啤酒🍻,爽😊YY 丫🫶。
6點的時段早食早享受,未到7點己差不多滿座了😆。

黑松露鰻魚卷,鰻魚厚身又肥美,
口感柔軟,併上黑松露很夾,尚有
青瓜條在壽司內,清新爽口。

當然叫番2杯Suntory 啤酒🍻,爽😊YY 丫🫶。
2022-09-12
. 𖤩 ֒ . 𖤩 ֒ . 𖤩 ֒ . 某個想念甲羅燒的慶生晚任性地點下一人各一份 期待獨呑蟹膏的快感卻發現比起同區兩三間類似的浜燒小店這家的甲羅燒味道特別咸重 少許久燒後的焦澀欠缺多士的配撘 吃到一半已有點吃力等待我倆最期待的海鮮鍋時輕輕嚼著枝豆閒話解癮在旁是友人喜愛的一夜干 對於第一次嚐它的我 感覺頗有新鮮感一直以為這款燒魚是乾巴巴的硬實肉質誰知竟是很容易便能拆下的鮮嫩魚肉 點下伴隨的醬汁也很解膩吃着吃着 發現原來份量非一般的厚肉建議三或四人以上才好考慮它燒魚食到一半 終於等到暖胃鍋物多款大蝦鮑魚蠔隻帆立貝的海鮮雜燴熱鍋依舊是我倆食日韓食的必點之一急不及待地呷上一口清爽的湯頭 鍋內每款海鮮體積偏大也新鮮可惜海蝦被我們久久忘了關上的爐火煮過頭了但簡單蔬菜昆布味道湯底 已能吃岀貝類的好吃鮮甜連同鍋底的菇類豆腐雜菜配料 都把我們撐飽了𓏭𖤥 南瀛水產尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓༶ 海鮮鍋 ₃₈₈༶ 蚧味噌甲羅燒 ₇₉༶ 枝豆 ₄₈༶ 花魚一夜干₁₈₈𓏭
. 𖤩 ֒ . 𖤩 ֒ . 𖤩 ֒ .

某個想念甲羅燒的慶生晚

༶ 枝豆 ₄₈
༶ 花魚一夜干₁₈₈
𓏭
2022-09-11 103 瀏覽
1️⃣ 東瀛五點盛 $368推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻刺身新鮮 帶子 牡丹蝦鮮甜 肉質爽口🤩拖羅油脂分布平均 非常好食🤩2️⃣ 蚧味噌甲羅燒 $78推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻甲羅燒賣相一流 蟹膏 蟹肉 蟹籽拌勻 鮮美惹味😋最吸睛的鵪鶉蛋提升了甲羅燒的香味😍3️⃣ 海鮮盛合 $588推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻扇貝 生蠔🦪 鮑魚 大蝦 蟹腳 蜆都超級新鮮🥰職員會為客人燒 每種海鮮的料理方式都不同 最推薦的是鮑魚 燒得剛好 肉質彈牙 灑上七味粉提味 好食👍🏻惟烹調蜆時 酒落得太多😂完全蓋過蜆的鮮味4️⃣ 炸八爪魚鬚 $80推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大推薦🤩炸得香脆 裹着新鮮的八爪魚🐙真的很好食 上枱時看着很像炸過頭了 因為黑黑的外皮讓我們以為會過老😂但食落才發現千萬不要以貌取人😂金玉其外未必敗絮其中😂😂😂5️⃣ 松葉蟹海膽釜飯 $238推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻味道較淡 櫻花蝦味道出眾 每啖飯都能食到海膽和蟹肉 不錯😆6️⃣ 南瀛玉子燒 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻玉子燒味道偏淡 上枱時熱辣辣 很普通😆------------------------------服務💯我們慶祝生日 餐廳為我們準備了心型煙花蠟燭
1️⃣ 東瀛五點盛 $368

味道較淡 櫻花蝦味道出眾 每啖飯都能食到海膽和蟹肉 不錯😆

6️⃣ 南瀛玉子燒 $88
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
玉子燒味道偏淡 上枱時熱辣辣 很普通😆
服務💯我們慶祝生日 餐廳為我們準備了心型煙花蠟燭 還送上即影即有💕食物味道不錯 新鮮👍🏻推薦去慶祝生日和紀念日😆

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-09-08 86 瀏覽
掛住日本水產好耐好耐了,暫時跟唔到團去食,就趁中秋過節食好啲。又再去左尖咀南瀛水產again,人均約6百就嘆到好西,招呼周到,帶親朋好友來食絕不失禮!嚟得日式居酒屋,先來一人一杯燒酎,再來佐酒必備味醂魚乾,鹹鹹香香好脆口,配埋清酒煮蜆做開胃菜,世一配搭。然後,梗係來一板海膽+牡丹蝦,好食到不得了!重頭戲係甲羅燒同活貝盛合,有齊鮑魚、蠔、大蜆同元貝,由店員即叫即燒,入口時熱辣辣,勁鮮甜好味啊,最後,食埋個三文魚籽丼,真係大大大滿足!呢一餐真係一百分,食極都總是餓…..

呢一餐真係一百分,食極都總是餓…..

2022-09-05
1K
到底我在那裏📍日本🇯🇵嗎?🫣🍣壽司有⋯⋯鐵火卷,鮭魚小卷精緻小巧既壽司小卷,凸顯出師傅手巧功夫🤲🏻吞拿魚同埋三文魚都十分鮮甜🙌🏻🍚主食有⋯⋯鮭魚親子丼,黑松露鰻魚釜飯刺身三文魚好新鮮,而且份量好多,每一啖飯都可以用一塊三文魚,感覺自己好似食緊三文魚壽司🍣上枱時有個小小既火去釜飯,用蓋去遮蓋着焗飯,一打開己經好香鰻魚味🐟將全部攪拌埋一齊,隱約食到黑松露嘅味道,個底仲有好多好多飯焦👍🫕小食有⋯⋯炸雞軟骨,花魚一夜干,味醂魚乾最欣賞既係~「一夜干」(いちやぼし) 源自於日本🇯🇵北海道地區既竹筴魚,油脂🧈豐腴,肉質細緻,用上傳統的紅燒,簡化版既做法,令到魚味更加突出🤌味醂魚乾配合沙律醬,一覺唔小心就食晒成碗,唔會燒得太乾,保持到有濕潤👍鹹鹹地好惹味👐🏻🦪燒烤有⋯⋯蚧味噌甲羅燒,🦀️蟹腳,帆立貝甲羅燒係全場嘅主打,除咗香濃鮮甜蟹膏之外,仲有蟹籽,鵪鶉蛋,全部撈埋一齊,再輕輕燒過,味道更上一層樓👍啖啖肉嘅蟹腳,燒完仍然咁Juice🦀大大粒嘅帆立貝,仲有海水既鹹味🐚肉質鮮甜多汁注意🔺所有燒烤類嘅海鮮,全部都有店員服務☑️飯品有⋯⋯巨峰乳酸巨峰味好濃,甜中帶酸😍
到底我在那裏📍日本🇯🇵嗎?🫣

🍣壽司有⋯⋯鐵火卷,鮭魚小卷
精緻小巧既壽司小卷,凸顯出師傅手巧功夫🤲🏻
吞拿魚同埋三文魚都十分鮮甜🙌🏻

🍚主食有⋯⋯鮭魚親子丼,黑松露鰻魚釜飯

🫕小食有⋯⋯炸雞軟骨,花魚一夜干,味醂魚乾

最欣賞既係~

🦪燒烤有⋯⋯蚧味噌甲羅燒,🦀️蟹腳,帆立貝

啖啖肉嘅蟹腳,燒完仍然咁Juice🦀

大大粒嘅帆立貝,仲有海水既鹹味🐚
肉質鮮甜多汁

注意🔺所有燒烤類嘅海鮮,全部都有店員服務☑️

飯品有⋯⋯巨峰乳酸
巨峰味好濃,甜中帶酸😍
2022-09-05 78 瀏覽
尖沙咀樓上日式居酒屋,🍤環境好舒服之餘,食物我哋都覺得好高質。🥢東瀛五點盛搭配非常豐富,刺身嘅款品種都好多,除咗有必點嘅🐟三文魚之外,仲有鮮嫩嘅帶子,爽口嘅刺身牡丹蝦,厚切嘅吞拿魚口感非常過癮!👍一場嚟到,當然要再叫佢嘅招牌,磯燒蟹蓋!🔥哩個人氣產品,入邊加上蟹肉同埋蟹膏,更有爽口嘅蟹籽,同埋鵪鶉蛋,🦀燒熟之後口感非常特別。鍾意食壽司嘅,🍣特上拼盤,我覺得同樣唔可以錯過!推薦三文魚,採用魚腩位,🥰所以口感好香滑。

🥢南瀛水產 ❣️尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓-----所謂假期前夕,永遠都係慰勞自己嘅好藉口.暗黃燈光配搭滿天燈籠藤繩,加上日本畫布背景,同淡淡海產天然鹹鮮氣味,令餐廳散發濃濃日本浜燒店嘅氣息。.蟹味噌甲羅燒($78)活貝盛合($428)軟殼蟹沙律($98)南瀛極上刺身丼($398)鐵火卷($78).蟹味噌甲羅燒一直係佢地嘅主打,生鵪鶉蛋、蟹膏、蟹肉、蟹籽,加少許翠綠香蔥,邊燒邊攪拌,香味溢出,令人聞到都覺得垂涎欲滴。食落口感滑溜濃郁,鹹鮮鹹鮮的。活貝盛合裡面有帆立貝、鮑魚、生蠔同沙白,全部質素都不錯,當中尤以帆立貝最為鮮甜,燒完連d汁都想飲埋。軟殼蟹沙律就係每次嚟都必要嘅前菜,軟殼蟹份量多,外酥之餘,內亦脆,蟹味頗重,香口熱氣配搭清新沙律,令guilty度減低不少。飯食方面,南瀛極上刺身丼同鐵火卷嘅刺身質素都屬中上水平,南瀛極上刺身丼刺身種類多,顏色味道均豐富,但若考慮及性價比,個人就覺得鐵火卷更值得一試,呢個價錢佢哋唔係俾吞拿魚茸,而係真吞拿魚粒,而且厚切大粒入口即化。----👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👶🏻👶🏻B仔服務評價:7/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B
🥢南瀛水產
❣️尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
-----
所謂假期前夕,永遠都係慰勞自己嘅好藉口

蟹味噌甲羅燒($78)
活貝盛合($428)
軟殼蟹沙律($98)
南瀛極上刺身丼($398)
鐵火卷($78)

飯食方面,南瀛極上刺身丼同鐵火卷嘅刺身質素都屬中上水平,南瀛極上刺身刺身種類多,顏色味道均豐富,但若考慮及性價比,個人就覺得鐵火卷更值得一試,呢個價錢佢哋唔係俾吞拿魚茸,而係真吞拿魚粒,而且厚切大粒入口即化。

----
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowtst
2022-09-02 241 瀏覽
食日本菜去居酒屋真係特別有氣氛🏮出品亦好有水準,所以約朋友食飯嘅話都會揀居酒屋,而南瀛水產就係其中一個我嘅on list餐廳🍴去親呢度就一定要食佢嘅蟹味噌甲羅燒🦀 店員將蟹膏、鵪鶉蛋、蟹籽、蟹肉拌勻之後喺餐枱旁即烤,滿足視覺享受之餘仲可以即刻食到熱辣辣而且味道濃郁嘅蟹膏🤤日本直送嘅真鯛刺身每一片都晶瑩通透,肉汁鮮味彈牙,淡淡的油脂配上有子醋,特別清新。東瀛五點盛有大大隻爽口嘅甜蝦、肥美厚切嘅三文魚、鮮味十足嘅帶子、油脂豐富嘅油甘魚同口感厚實有咬口嘅赤身。南瀛極上刺身丼材料勁豐富份量又大😍一碗🈶️齊肉質爽口彈牙嘅牡丹蝦‼️油脂豐富又肥美嘅三文魚腩‼️口感軟滑吞拿魚腩蓉‼️ 鮮味十足嘅帶子‼️油脂細膩嘅白身魚‼️入口即溶嘅大及中Toro‼️脆卜卜又鮮味嘅三文魚籽‼️味道濃郁又creamy嘅加拿大海膽‼️野菜天婦羅都有誠意㗎~除咗係即叫即炸之外,天婦羅汁上枱嘅時候係暖嘅,咁就唔會令到熱辣辣嘅天婦羅降溫👍🏻

南瀛極上刺身丼

南瀛極上刺身丼