好開心見到焚仔o既留言, 雖然唔知有冇見過你. 不過我相信你一定係一個好人. 一個普通侍應竟然都咁肯幫公司真係唔話得. 阿...唔知你會唔會係阿Nick呢? 我上個禮拜去功德林食飯終於俾我知道我上次留言講果個Waiter原來叫Nick. 哈哈, 千祈唔好話俾我聽你就係..... 今次去功德林感覺同以前都係差唔多, Sor ar焚仔, 我都係有果句講果句. 果日我同D朋友去食飯, Ordero左Do野好耐都未o黎於是搵o左個肥哥哥幫我o地跟, 但係過o左十幾分鐘都係未o黎不過由於見到肥哥哥好似發晒脾氣咁所以又唔好意思再追. 好喇, D餸終於到o左, 不過樣樣都好似咸左D. 特別係津白年糕我o地食o左少少就冇食喇. 最後咁o岩又係Nick幫我o地收o野(呢個時候我先睇到佢個牌知佢叫阿Nick), 佢好主動咁問我o地Do野o岩唔o岩食, 我o地同佢話Do野咸o左少少. 之後佢好有禮貌咁同我o地講Sorry, 又話會將問題反映返俾經理同師傅聽從而改善返個出品. 呢樣o野我同朋友都覺得好值得欣賞. 不過講真我覺得D waitress o既質素真係好差. 有個年齡大少少o既冇乜禮貌, 另外一個後生

今次去功德林感覺同以前都係差唔多, Sor ar焚仔, 我都係有果句講果句. 果日我同D朋友去食飯, Ordero左Do野好耐都未o黎於是搵o左個肥哥哥幫我o地跟, 但係過o左十幾分鐘都係未o黎不過由於見到肥哥哥好似發晒脾氣咁所以又唔好意思再追. 好喇, D餸終於到o左, 不過樣樣都好似咸左D. 特別係津白年糕我o地食o左少少就冇食喇. 最後咁o岩又係Nick幫我o地收o野(呢個時候我先睇到佢個牌知佢叫阿Nick), 佢好主動咁問我o地Do野o岩唔o岩食, 我o地同佢話Do野咸o左少少. 之後佢好有禮貌咁同我o地講Sorry, 又話會將問題反映返俾經理同師傅聽從而改善返個出品. 呢樣o野我同朋友都覺得好值得欣賞. 不過講真我覺得D waitress o既質素真係好差. 有個年齡大少少o既冇乜禮貌, 另外一個後生少少o既都幾粗魯.=.=+ 希望下次去o既時候食物唔會咁咸同埋唔使等咁耐喇!
2K
2005-09-19 9 瀏覽
阿媽逢初一十五食素, 尋晚就一家人陪佢去功德林.訂0左6:30pm 檯, 餐廳要求我0地7:30pm 交檯, 我心諗係唔係真係咁好生意呀? 6:30pm 入到去坐低無乜客, 點知一到7:00pm d 人就開始湧入, 真係估佢唔到.我0地4 個人叫0左小食拼盤, 冷麵, 糟溜魚片, 豆腐餃子, 菜肉包(一人一個) 同魚翅羹(一人一碗).小食拼盤係自己砌的, 阿媽揀0左烤夫, 馬蘭頭, 雞絲粉皮, 脆鱔同素鵝. 烤夫, 脆鱔同素鵝都幾好食, 雞絲粉皮就頹0左d (both the appearance and taste), 有少少花生醬可以點, 但無乜味(i.e. 唔甜唔花生). 馬蘭頭食到我面容扭曲, 不過相信係因為我唔鍾意食芹菜, 而d 馬蘭頭又係芹菜碎咁味0者.糟溜魚片係d 唔知咩菇, 落0左少少蛋白, 第一啖咬落去直程有魚味的, 好驚@_@" 其實ok 好食, 但係d 汁太杰了, 有d 似做節食飯d 羹咁!豆腐餃子... 我阿媽之前不停話豆腐餃子好食, 0黎到我就即刻試一舊, 嘩! 豆腐果然係豆腐, 一d 味都無的, 連豆味都無埋! d 餡係冬菇同菜粒, relati
阿媽逢初一十五食素, 尋晚就一家人陪佢去功德林.

豆腐餃子... 我阿媽之前不停話豆腐餃子好食, 0黎到我就即刻試一舊, 嘩! 豆腐果然係豆腐, 一d 味都無的, 連豆味都無埋! d 餡係冬菇同菜粒, relatively 有d 味, 但依然好淡好淡. 大佬, 好心你d 豆腐咁淡, 就落多d 調味落d 餡度中和0下啦; 打得開門做生意已經齋口唔齋心anyway, 好心改善0下d 食物0既味道啦. 結果我食0左一啖就放棄0左件餃子.

菜肉包唔錯wor, 餡夠味, 包又唔會好實, 似"葷" 菜肉包.

冷麵... 幾特別, along with 一大碗冷麵有6, 7 小兜醬, e.g. 乳豬醬, 辣油, 南乳醬, 豉油, 浙醋, 花生碎etc., 俾你自己混0黎食. 麵幾爽口彈牙, 不過小女子身體不適, 唔敢亂混0野, 結果只係食0左一啖撈了乳豬醬的.

我最欣賞係魚翅羹, 可能個人比較喜歡碗仔翅
, 而呢個素翅羹味精比碗仔翅少好多, d 日本素翅食落又好口感, 哈哈!

另外又叫0左酒釀丸子同大菜桂花糕做甜品, 叫做試0下咁啦.
大菜桂花糕幾清, 唔會好甜, 有好多桂花碎, 可惜無乜桂花味.
酒釀丸子超級唔ok, 酒糟鬼咁少, 無酒香/味之餘, 仲鬼死咁甜, 甜到吞落去時"乸" 喉嚨的, 好難食! >_<

環境麻麻, 坐得舒服, 仲俾0左window seats, 但檯的編排太迫了, 想起身去洗手間都要兜大圈>_< 店員亦太唔識變通了-- 我0地6:30pm 坐低時冷氣0岩0岩好, 到7:00pm d 人愈坐愈多, 佢都唔識開大d 個冷氣, 搞到愈0黎愈焗, ended up 我隔0黎檯個family "yaap" 個部長埋0黎"孖叉" 佢佢先識較大d 個冷氣, 吹脹!

埋單$6xx... 好貴呢.

睇0黎我呢種食肉獸都係無慧根去appreciate 素菜0架喇, 下次如果我阿媽又話要來, 我都係唔跟埋去好d.
2005-08-26 15 瀏覽
夜晚無無聊聊...上網睇下有關公司(功德林)既野...點知俾我發現左呢個網頁...真係好開心...因為可以睇到客人既反應...但眼見客人食得唔開心...要投訴...自己真係好唔好意思同埋唔開心架...不過放心...我一定唔係你講既waitress...我只係一個普普通通既侍應生黎架渣...不過無論點都好..令到閣下食得唔開心...我都想幫下公司...同你講聲對唔住...^_*希望你會黎番幫襯啦...更加希望你下次寫功德林既時候...係讚我地架啦...
夜晚無無聊聊...
上網睇下有關公司(功德林)既野...
點知俾我發現左呢個網頁...
真係好開心...
因為可以睇到客人既反應...
但眼見客人食得唔開心...要投訴...
自己真係好唔好意思同埋唔開心架...
不過放心...
我一定唔係你講既waitress...
我只係一個普普通通既侍應生黎架渣...
不過無論點都好..
令到閣下食得唔開心...
我都想幫下公司...
同你講聲對唔住...^_*
希望你會黎番幫襯啦...
更加希望你下次寫功德林既時候...
係讚我地架啦...
2005-06-21 11 瀏覽
我係尖沙咀返工,以前每個禮拜最少有一日去功德林食晏。開頭覺得唔錯,因為個View好靚,仲有廿幾蚊o既Set Lunch。個View加埋個價錢我覺得好扺。但係去過N次後覺得佢o地D Service真係好差,D waitress好冇禮貌,係個廳度大聲講o野,有D仲講晒粗口。最記得有一次,由於我同班同事只有大約一粒鐘o既Lunch time,,但等o左好耐都未有o野食。於是我o地就叫個waitress幫我o地跟一跟Do野,點知佢好唔奈煩咁話"好呀,我幫你睇睇。",仲一轉身就同另外個waitress話我o地麻煩。我o地冇出聲,因為唔想煩。事實上除o左waitress,D經理都唔係好得去邊。印象最深刻係有一次我o地買單,最後俾o左五蚊Tips。因為間餐廳有加一,所以我o地一般都好少俾。但俾我同事聽到個經理竟然係背後話我o地.....。果陣真係好鬼嬲,想投訴佢。不過又唔知點投訴,加上唔知叫咩名。不過睇個樣好似好細個咁。真係唔明點解會請一班咁o既員工。如果要講呢間餐廳o既優點,我諗第一一定係個View,第二係佢o地其中一個waiter&經理。我o地試過同個印度客去功德林吃晚飯,叫o左個冷面。我o地唔清楚D醬,個waitress都冇講俾我o地聽。我o地問佢佢先講,由於我同D同事都唔知某幾個醬o既英文點講,問o左幾個waiter&waitress都唔知,但最後有個waiter行埋來用英文講返D醬俾我個客聽,仲講埋另外幾個餸o既材料。份人好Nice,除o左介紹D材料外仲問我o地需唔需要其他飲品等等。呢樣o野真係好扺讚。另外值得一讚o既係個經理( 唔知叫咩名),當我o地食晒Do野個經理行埋來問我o地Do野o岩唔o岩食,仲送o左個甜品俾我o地。可惜成間餐廳令我們感到滿意o既只有兩個人,特別係個waiter,真係好好service。其他果D真係.....。我同D同事已經個幾月冇去過呢間餐廳食o野。寧願上潮樓排隊都好過去功德林! ! !
2005-06-08 8 瀏覽
實情係我professor退休,alumni就為他設宴。此人是素食者,大伙兒就去功德林啦。我有點不滿,因餸菜賣相"齋口唔齋心",當我見到如此賣相,心裡很自然想到肉食的質感(我是食肉獸!!),放進口中的質感卻與心裡想的有異,實在很痛苦!!不過有幾味真的不錯,雜錦頭盤中有不同選擇,炒飯清清淡淡,不同菇類炒得很好吃,酒釀丸子中上之作,水果很新鮮。另外,有幾味令我們很吃不消,齋翅、齋花枝片、齋火腿…普通的齋菜也不錯呀,我不喜歡「假肉」

2005-05-12 5 瀏覽
yesterday had lunch there...i'm always eat in causeway bay...but try try tst..um.....the quality are....not good...the 綠茶馬碲糕not soft, causeway bay do it good!!!and 冷雲吞......ok...but still not as same as c.w.b. that.....
yesterday had lunch there...
2004-11-05 5 瀏覽
好正,每次來的必點菜式之一,麵條爽口彈牙,加上青瓜絲、蘿蔔絲等拌菜,咬落多添份口感,再拌以圍住麵盆四周的各式醬料同吃,唔,冇得頂!其他菜式味道都不俗,雖然清淡,但始終油較多,是美中不足的地方,偶爾想轉轉吃上海菜的口味,是不錯之選哩。
2004-11-03 11 瀏覽
星期日同屋企人黎食lunch, 以前試過銅鑼灣果間覺得唔錯, 見好耐都無食過齋, 所以特登去試試.唔, 環境好簡潔舒服, 我估係北京道1號黎講算係最"簡潔"的一間呱!~~ 星期日都唔係咁多人, 我地都覺得好奇怪, 唔通d野食......!???!!我地求奇點左各款點心試試, 我見佢有南瓜推介, 就點左炸南瓜甜品(唔記得exactly個名), 我媽咪見到menu有"八寶鴨", 唔知點樣, 又點黎試試..唔, 點心幾好喎... 蘿蔔糕, 蝦腸, 煎鍋貼等等(都唔記得其餘果d)都幾好味, 唔油, 最緊要係無"肥豬肉"嘛~ hehe~ 10幾蚊一碟, 覺得好抵食喎! 我特別鐘意個雪菜炒年糕, 清清地, 又煙煙un un, 成碟清晒(有D上海店整炒年糕麻麻地, 但我覺得呢間又清得黎幾惹味!~)最唔得就係炸南瓜啦, 真係將南瓜切幾塊薄片包脆漿炸, 又油又唔好味!~~~但最最唔得就係個"八寶鴨", 直頭有被騙的感覺!!~ 所謂八寶鴨, 只係將D腐皮包住D糯米飯, 煎過再切片!!~ D糯米飯又無咩料, 又好似未夠熟, 一粒粒咁散晒, 味道又唔好, 而且仲係得好細碟仔, 同"點心"的SIZE差唔得

但最最唔得就係個"八寶鴨", 直頭有被騙的感覺!!~ 所謂八寶鴨, 只係將D腐皮包住D糯米飯, 煎過再切片!!~ D糯米飯又無咩料, 又好似未夠熟, 一粒粒咁散晒, 味道又唔好, 而且仲係得好細碟仔, 同"點心"的SIZE差唔得幾多, 但係就要$68蚊加一喎!!~ 真係又難食, 又唔抵呀!!~

ANYWAY, 總括黎講, 黎呢度食點心就唔錯, 尤其是星期日, 呢度咁"清閒", 又唔洗等位, 又靜, 好過去茶樓等位同人迫!!~~ 價錢又唔貴, 食得過.

加上我地果日剛剛最後一日送COUPON, 食左300幾, 就送番300蚊COUPON比我地, 而且無LIMIT, 真係超抵! 所以我地會再幫襯,或者下次會試多D小菜添~

(不過真係唔明點解星期日都無咩人??? 唔係太差姐~)
2004-10-04 15 瀏覽
前言:到海港城shopping 完,女友嚷著要帶我老媽和我試這間豪裝上海素食店。食物和評語:對於素食,我真的技窮,遂點菜一職交給女友。點了一個二人套餐、一個冷麵、和一個甜點。連加一,合共$336(當中茶芥每位$10)1. 二人套餐包以下食品: a. 餐湯是「素粟米蛋花湯」,相當多粟米的濃湯,由於自己對濃湯類敬而遠之,遂不表意見。女士們說不俗,「清淡中見濃稠,唯鮮味不足」是她們的評語。 b. 頭盤是「涼拌雪菜豆腐」,是拌以雪菜的嫩豆腐幼切粒,任何人都做到的一道涼拌菜。雪味十足,豆腐和雪菜味均欠奉。但女士們覺得「夠清,好味!」。無話好說! c. 再來是「雪菜炒上海年糕」,上海年糕切得厚厚的,煮得不夠時間,以上海年糕而言,算硬。拌炒配料是淡而無味的雪菜,調味下得相當輕手。如斯質素,吃兩件便算! d. 跟著便是「焗芝士雜菌」,實為灑上芝士粉的焗忌廉雜菌,不油不膩,茹菌類出水問題並不出現,好手勢。可惜過鹹,我吃了一湯匙便放棄! e. 甜點是「桂花湯丸」,每碗有桂花糖水和兩粒麻蓉湯丸。(直覺告訴我,湯丸是自家製!)2. 另點「上海冷麵」,一盤冷麵配以六款

1. 二人套餐包以下食品:
2. 另點「上海冷麵」,一盤冷麵配以六款醬料和三款配料。冷麵條是黃色的上海麵條,冰冰涼涼,偏硬略帶彈牙的口感,這種質地是多吃是會胃痛。六款醬料有甜醬、麻油、黑醋、豉油、麻醬、辣椒油。配料是花生粉、燙青椒銀牙、和另一款不知名當的黑色漬物。不算特別美味,試過便算。
3. 最後,女友再點賣相不俗的「桂花黑糯米八寶飯」。這道甜點本應熱食,但上到飯桌巳經是微溫而已,店家應注意此問題。味道一般,我嫌它甜度不足,但女士們覺得甜度剛好。份量頗少,只是一個標準飯碗而已。
4. 茶芥的芥只是一小碟黑醋、一小碟豆瓣醬,以及一小碟椒鹽脆花生。前兩者相當之劣質,花生下了過多的椒鹽,勁鹹,吃不下。

註:豪裝豪華開揚,窗外乃維港夜景,碗筷潔白新淨,食物簡單清新,食物在盤子上被厨子放得相當美觀漂亮,賣相討好。惜食物質素只是一般而已,不算好吃,但勝在乾淨企理。而且,侍應服務不算有禮和週到,知客木無表情、經理黑臉、侍應一副「唔想做」的態度,跟「陶x酒家」可謂兩個極端。既然食物質素只是一般,若此店想以氣氛作賣點來廣招客路,請檢討一下員工的服務態度。恐怕,我短期內都不會再光顧此店。
(非會員)
2004-09-04 8 瀏覽
本來諗住去胡同,但無位.... 諗住試下呢間,真係唔係好得lor..叫左素鵝,時菜白頁同家常豆腐,味道普通,碟豆腐勁多獻同油,好膩.... service ok la, 又唔係好抵....太光猛,好似徙左個view ......
太光猛,好似徙左個view ......
2004-08-26 15 瀏覽
同兩個朋友星期日食午飯﹐叫到成檯都係﹐有以下食品1。煎蘿白糕- 每客六小件﹐加埋等於普通酒樓一碟﹐唔油﹐幾好味2。七彩冷面- 份量夠兩個人食﹐汁醬有成八九碟﹐都分唔清咩味搭咩味﹐只記得有醋﹐花生碎﹐麻醬﹐豉油.... 其他唔記得﹐涼涼爽爽好味3。四喜烤夫- 唔錯﹐不過無咩特別4。竹笙湯包- 每位一隻﹐一盅盅上﹐外表十足十灌湯餃﹐食完好飽﹐$18隻﹐值得推介5。蒸素餃- 一籠四隻﹐清清地唔錯其餘仲叫了蘿白絲餅﹐豆板騷﹐等﹐會員哃折實後每人$80﹐以咁0既地點同食物﹐好抵喇
同兩個朋友星期日食午飯﹐叫到成檯都係﹐有以下食品
3。四喜烤夫- 唔錯﹐不過無咩特別
5。蒸素餃- 一籠四隻﹐清清地唔錯

2004-06-06 6 瀏覽
好耐無幫襯功德林, 覺得食齋唔飽啦, 以且功德林價錢唔平, 以前去加拿芬道舊舖覺得最好食是碟海苔花生, 冷麵和豆腐餃子, 不過有好幾年無去囉!搬了去北京道一號, 以為更貴啦, 怎知竟然出乎意料之外... 本來想去潮樓, 不過要等成廿分鐘, 於是去功德林試一試, 叫了蔥烤蠶豆, 未試過呢味, 覺得ok, 麻麻地對口胃, 跟住冷麵和豆腐餃子, 都有原來的水準, 冷餛飩裏面的餡很香. 口感很好, 呢餐食得好飽。見到個餐牌有點心供應, 揾次再試...今日就再去試...星期日, 唔太多人, 兩個人叫了:义燒百合腸粉: 素义燒唔係好香, 不過腸粉就幾有水準. 蝦餃: 食落有些少帶子味. 煎蘿白糕: 一流, 煎香少少, 不過一點都不油膩, 好有蘿白味南瓜無糖豆漿: 好好味, 好健康迷你旦撻:好香春卷: 裏面的餡好豐富竹笙湯飽: 原來素上湯可以咁甜蘿漢齋麵: 材料好多, 好新鮮, 好似是用有機蔬菜, 材料和一般的羅漢齋不一樣呢餐食得好飽, 好係$165, 飲茶環境又無咁嘈, 可能吃素的人較斯文吧?!
今日就再去試...
星期日, 唔太多人, 兩個人叫了:
义燒百合腸粉: 素义燒唔係好香, 不過腸粉就幾有水準.
蝦餃: 食落有些少帶子味.
南瓜無糖豆漿: 好好味, 好健康
迷你旦撻:好香
春卷: 裏面的餡好豐富
竹笙湯飽: 原來素上湯可以咁甜
(非會員)
2004-05-21 5 瀏覽
好耐都冇黎功德林食野,上次仲係舊舖,上到黎新舖,梗係好左好多啦,環境同服務都大有改進。食左個素仁肉鬆跟薄餅,唔錯,好香口,不過料多餅少,食淨唔少料。蘿蔔絲酥餅,唔熱,個餡凍,換過另一碟,同其他店唔同,個酥皮好鬆,一夾都會散,但裡面蘿蔔絲就好好,有汁,少少爽口。咸肉菜粒窩飯,味比較淡,所以撈左素仁肉鬆(之前淨左)黎食,咁就好食喇~個飯其實水份控制得幾好,但油左少少。竹笙灌湯包,冇諗過原來係廣東式的浸湯餃,仲以為會好似上海式的小籠包咁,但都幾好味,好過食酒樓D灌(浸)湯餃。呢度平時都有客飯套餐,都幾抵食,廿幾蚊位,但係酸菜芥醬都要$15,茶錢$5,加埋就唔平喇…
2004-04-17 21 瀏覽
本來諗住去"火間土"食晚飯, 但係要等成四十幾張。朋友於是提議去樓下o個間"功德林"。唉, 知道呢間野係食薺ge就有d 唔係好鍾意, 唉, 但係入到去冇計啦。四個人叫o左四個: 唔知咩糖醋魚、螞蟻上樹、鍋貼同擔擔麵, 再叫多兩碗白飯。雖然條魚唔係魚, 但係無論味道同口感都係一流ge, 酸酸may may 咁, 飯一流;我都係第一次食螞蟻上樹(見圖), 樹就係炸粉絲, d 螞蟻就係東菇同其他不知名ge野+茨汁, 呢個菜咬落去有粉絲ge 口感, 粉絲雖然本身冇味, 但係配合茨汁ge 味道就將這道菜變得聲色味俱全。新鮮熱辣ge鍋貼令人涶涎三尺。辛辣ge擔擔麵直接刺激味覺官感。最後"功德林"送o左個椰絲糕比我地食, 由於它是剛剛蒸起ge 關係, 所以個糕點熱辣辣, 又煙un─>真係一個好ending。朋友話比我聽, 如果係日間去食飯ge 話, 就可以望到個海, 夜晚由於太暗ge 關係, 就睇唔到啦。食到尾ge時候突然間傳出一陣臭豆腐味, 陣味維持o左幾十分鐘, 呢陣臭味成為成晚ge 唯一污點。埋單$260/四人, 好抵食。
埋單$260/四人, 好抵食。
2004-03-16 16 瀏覽
首先勞煩editor改番D資料先;呢度個地址應該係:尖沙咀北京道1號7樓;電話係:2312-7800;唔該晒!星期日嚮呢度食晚飯;當晚雖然唔full,但都算多人,不過waiter都俾o左張window seat我地,坐得幾舒服。可惜室內太光,落地玻璃反光之下其實都唔係幾望到海景,所以講view既話都係火間土同潮樓比較好~呢度其實係食上海素菜;所以一般o既齋鹵味果D呢度係冇得食o嫁。我地對果D扮肉o既齋類同冷麵都冇乜興趣,所以只係叫o左素鵝,豆腐餃子,上海雲吞,擔擔麵,菠菜銀絲卷,香菇扒菠菜呢D齋到唔齋o既菜式;甜品係高力豆沙同豆沙窩餅。可能我地叫o既款式比較普通,食唔出有乜特別;不過最開心係碗上海雲吞,裡面真係有好多菜。食完也唔覺得口渴,睇o黎真係冇乜點落「師傅」。埋單連前菜,茶芥加一後$470,素菜o黎講都算貴。Service都okay,不過好明顯係唔夠staff用,叫人通常都要叫幾次至有反應lor~