2004-08-26 16 瀏覽
同兩個朋友星期日食午飯﹐叫到成檯都係﹐有以下食品1。煎蘿白糕- 每客六小件﹐加埋等於普通酒樓一碟﹐唔油﹐幾好味2。七彩冷面- 份量夠兩個人食﹐汁醬有成八九碟﹐都分唔清咩味搭咩味﹐只記得有醋﹐花生碎﹐麻醬﹐豉油.... 其他唔記得﹐涼涼爽爽好味3。四喜烤夫- 唔錯﹐不過無咩特別4。竹笙湯包- 每位一隻﹐一盅盅上﹐外表十足十灌湯餃﹐食完好飽﹐$18隻﹐值得推介5。蒸素餃- 一籠四隻﹐清清地唔錯其餘仲叫了蘿白絲餅﹐豆板騷﹐等﹐會員哃折實後每人$80﹐以咁0既地點同食物﹐好抵喇
同兩個朋友星期日食午飯﹐叫到成檯都係﹐有以下食品
3。四喜烤夫- 唔錯﹐不過無咩特別
5。蒸素餃- 一籠四隻﹐清清地唔錯

2004-06-06 6 瀏覽
好耐無幫襯功德林, 覺得食齋唔飽啦, 以且功德林價錢唔平, 以前去加拿芬道舊舖覺得最好食是碟海苔花生, 冷麵和豆腐餃子, 不過有好幾年無去囉!搬了去北京道一號, 以為更貴啦, 怎知竟然出乎意料之外... 本來想去潮樓, 不過要等成廿分鐘, 於是去功德林試一試, 叫了蔥烤蠶豆, 未試過呢味, 覺得ok, 麻麻地對口胃, 跟住冷麵和豆腐餃子, 都有原來的水準, 冷餛飩裏面的餡很香. 口感很好, 呢餐食得好飽。見到個餐牌有點心供應, 揾次再試...今日就再去試...星期日, 唔太多人, 兩個人叫了:义燒百合腸粉: 素义燒唔係好香, 不過腸粉就幾有水準. 蝦餃: 食落有些少帶子味. 煎蘿白糕: 一流, 煎香少少, 不過一點都不油膩, 好有蘿白味南瓜無糖豆漿: 好好味, 好健康迷你旦撻:好香春卷: 裏面的餡好豐富竹笙湯飽: 原來素上湯可以咁甜蘿漢齋麵: 材料好多, 好新鮮, 好似是用有機蔬菜, 材料和一般的羅漢齋不一樣呢餐食得好飽, 好係$165, 飲茶環境又無咁嘈, 可能吃素的人較斯文吧?!
今日就再去試...
星期日, 唔太多人, 兩個人叫了:
义燒百合腸粉: 素义燒唔係好香, 不過腸粉就幾有水準.
蝦餃: 食落有些少帶子味.
南瓜無糖豆漿: 好好味, 好健康
迷你旦撻:好香
春卷: 裏面的餡好豐富
竹笙湯飽: 原來素上湯可以咁甜
2004-05-21 5 瀏覽
好耐都冇黎功德林食野,上次仲係舊舖,上到黎新舖,梗係好左好多啦,環境同服務都大有改進。食左個素仁肉鬆跟薄餅,唔錯,好香口,不過料多餅少,食淨唔少料。蘿蔔絲酥餅,唔熱,個餡凍,換過另一碟,同其他店唔同,個酥皮好鬆,一夾都會散,但裡面蘿蔔絲就好好,有汁,少少爽口。咸肉菜粒窩飯,味比較淡,所以撈左素仁肉鬆(之前淨左)黎食,咁就好食喇~個飯其實水份控制得幾好,但油左少少。竹笙灌湯包,冇諗過原來係廣東式的浸湯餃,仲以為會好似上海式的小籠包咁,但都幾好味,好過食酒樓D灌(浸)湯餃。呢度平時都有客飯套餐,都幾抵食,廿幾蚊位,但係酸菜芥醬都要$15,茶錢$5,加埋就唔平喇…
2004-04-17 21 瀏覽
本來諗住去"火間土"食晚飯, 但係要等成四十幾張。朋友於是提議去樓下o個間"功德林"。唉, 知道呢間野係食薺ge就有d 唔係好鍾意, 唉, 但係入到去冇計啦。四個人叫o左四個: 唔知咩糖醋魚、螞蟻上樹、鍋貼同擔擔麵, 再叫多兩碗白飯。雖然條魚唔係魚, 但係無論味道同口感都係一流ge, 酸酸may may 咁, 飯一流;我都係第一次食螞蟻上樹(見圖), 樹就係炸粉絲, d 螞蟻就係東菇同其他不知名ge野+茨汁, 呢個菜咬落去有粉絲ge 口感, 粉絲雖然本身冇味, 但係配合茨汁ge 味道就將這道菜變得聲色味俱全。新鮮熱辣ge鍋貼令人涶涎三尺。辛辣ge擔擔麵直接刺激味覺官感。最後"功德林"送o左個椰絲糕比我地食, 由於它是剛剛蒸起ge 關係, 所以個糕點熱辣辣, 又煙un─>真係一個好ending。朋友話比我聽, 如果係日間去食飯ge 話, 就可以望到個海, 夜晚由於太暗ge 關係, 就睇唔到啦。食到尾ge時候突然間傳出一陣臭豆腐味, 陣味維持o左幾十分鐘, 呢陣臭味成為成晚ge 唯一污點。埋單$260/四人, 好抵食。
埋單$260/四人, 好抵食。
2004-03-16 16 瀏覽
首先勞煩editor改番D資料先;呢度個地址應該係:尖沙咀北京道1號7樓;電話係:2312-7800;唔該晒!星期日嚮呢度食晚飯;當晚雖然唔full,但都算多人,不過waiter都俾o左張window seat我地,坐得幾舒服。可惜室內太光,落地玻璃反光之下其實都唔係幾望到海景,所以講view既話都係火間土同潮樓比較好~呢度其實係食上海素菜;所以一般o既齋鹵味果D呢度係冇得食o嫁。我地對果D扮肉o既齋類同冷麵都冇乜興趣,所以只係叫o左素鵝,豆腐餃子,上海雲吞,擔擔麵,菠菜銀絲卷,香菇扒菠菜呢D齋到唔齋o既菜式;甜品係高力豆沙同豆沙窩餅。可能我地叫o既款式比較普通,食唔出有乜特別;不過最開心係碗上海雲吞,裡面真係有好多菜。食完也唔覺得口渴,睇o黎真係冇乜點落「師傅」。埋單連前菜,茶芥加一後$470,素菜o黎講都算貴。Service都okay,不過好明顯係唔夠staff用,叫人通常都要叫幾次至有反應lor~
2004-02-05 12 瀏覽
新鋪環境梗係好過舊o個間啦雖然冇海景睇但o個晚我地4個可以欣賞到"射燈"呀!所以你地都可以around 8點埋位hehe服務都唔差喎, 經理會同客傾下計同介紹菜式, 不過有d人都會嚴佢打攪人law, haha我地食左咕嚕肉, 味道唔錯, 勁似肥肉, 攪到我都唔想食!秘製火腿.... lee 款千奇唔好叫, 味道麻麻唔好味啦總之, 都唔知食緊d乜仲有個松子魚la, 正呀, d芋蓉唔多唔少岩岩好喎, d汁甜甜酸酸勁開胃~七色冷麵就必食啦, 雖然冇乜好特別, 但係麵質唔差啦, 玩醬都有排玩咁law, 幾好玩仲有個唔知乜翅... 好淡, "翅"就真係好多....愛淡你就試啦下我就叫左個南瓜豆漿, 勁新鮮豆味, 但最衰就係完全冇南瓜味仲有燕窩蛋撻, 超迷你, 但係即製又香又熱(lee個我冇試呀, 佢地試炸)不過佢地話d燕窩唔似law~埋單好似500有找, 每人都係百幾唔駛就飲飽食醉
新鋪環境梗係好過舊o個間啦
雖然冇海景睇
我地食左咕嚕肉, 味道唔錯, 勁似肥肉, 攪到我都唔想食!
我就叫左個南瓜豆漿, 勁新鮮豆味, 但最衰就係完全冇南瓜味
不過佢地話d燕窩唔似law~
埋單好似500有找, 每人都係百幾唔駛就飲飽食醉
2004-02-01 6 瀏覽
We sat down at 7pm but waited for 10mins before the waiter ask what kind of tea we would like to have.expensive, food was greasy, will not go again.
(非會員)
我在農曆新年去, 唔夠waitor/waitress,叫都冇返應.餐前小食到埋單都未有, 同佢講, 最後冇計到, 又底讚
餐前小食到埋單都未有, 同佢講, 最後冇計到, 又底讚
2003-10-16 9 瀏覽
環境很好,可望到海!
環境很好,可望到海!
我由於之前在宏威中心返學, 呢間"素食一家"派傳單, 見幾抵入去試過, ok wor, 價錢合理, 而且味道我覺得好過尖沙嘴呢間功德林, 因為無論服務及菜式都比較新派, 而且中午食飯set, 份量和味道好味, 你去試下啦.....
2003-07-16 12 瀏覽
成日經過一心想o黎試下,一打開menu,嘩!D野唔平喎,其實係一般齋舖d菜式,完全唔係D貴價野。叫o左一碟冷盤併盤,係冷盤選擇中任揀五樣,我揀o左上海烤夫、馬蘭頭、脆鱔、特制大豆芽及上海素鵝,脆鱔最好食,其他都唔錯,不過依碟野要98蚊,成「舊水」;另外,一籠四隻小籠飽,包皮好厚;一碟豆板莧菜,細細碟。兩個人食只o左三碟野,加菜錢加埋一,埋單要二百幾蚊。好唔抵。有時貴都唔緊要,最緊要係地方環境同氣氛好、又坐得舒服,D環境真係麻麻似普通酒家,都唔知點解D日本雜誌好buy佢。
成日經過一心想o黎試下,
一打開menu,嘩!D野唔平喎,
其實係一般齋舖d菜式,完全唔係D貴價野。
叫o左一碟冷盤併盤,係冷盤選擇中任揀五樣,
我揀o左上海烤夫、馬蘭頭、脆鱔、特制大豆芽及上海素鵝,
脆鱔最好食,其他都唔錯,不過依碟野要98蚊,成「舊水」;
另外,一籠四隻小籠飽,包皮好厚;一碟豆板莧菜,細細碟。
有時貴都唔緊要,最緊要係地方環境同氣氛好、又坐得舒服,
D環境真係麻麻似普通酒家,都唔知點解D日本雜誌好buy佢。
2003-05-20 1 瀏覽
早前母親大人生日,全家去左呢樹食左一圍,諗住佢咁出名都應該唔會難食,對佢都好大期望,點知大失所望!可能係素菜啦,d野食淡mou mou,無理味道,尤其是係個素翅湯,成煲生粉水咁,下次請都唔會去,留番肚皮個quota食其他野仲好!
2002-06-01 4 瀏覽
到呢道食晏貪佢無味精,不過同大部份齋鋪一樣都幾油膩尢其係地出名o既醬汁冷麵1)醬汁冷麵-有多種醬料自己撈,d麵好鬼死肥膩;2)蟹粉豆苗-溫室豆苗加南瓜扮蟹粉,清清嫩嫩,幾好3)魚翅煲-呢個至得,d素翅口感一流,汁就香濃.4)煮南瓜-又香又甜都好正5)三絲粉皮-一般好6)豆腐餃子-滑豆腐做皮包住d苟菜料再打個玻璃汁,ok啦7)甜品-芝麻湯圓-嘩,大哥!好似係買現醒貨,仲係xx牌喎,好鬼甜酒釀桂花丸子-o拿!呢個ok,個桂花湯好好.4個人lunch食o左$420,我個人覺得貴o左do羅.
1)醬汁冷麵-有多種醬料自己撈,d麵好鬼死肥膩;
2)蟹粉豆苗-溫室豆苗加南瓜扮蟹粉,清清嫩嫩,幾好
3)魚翅煲-呢個至得,d素翅口感一流,汁就香濃.
4)煮南瓜-又香又甜都好正
5)三絲粉皮-一般好
6)豆腐餃子-滑豆腐做皮包住d苟菜料再打個玻璃汁,ok啦
7)甜品-
芝麻湯圓-嘩,大哥!好似係買現醒貨,仲係xx牌喎,好鬼甜
酒釀桂花丸子-o拿!呢個ok,個桂花湯好好.
4個人lunch食o左$420,我個人覺得貴o左do羅.
2001-12-17 4 瀏覽
我前個多星期晚上都去呢間食晚飯, 揀呢間原因係覺得平時食得太多肉類, 食下素都係個好既選擇....呢間舖比以前銅鑼灣細,位置坐得比較逼, 但服務員的確禮貌, 我就幾喜歡它的"混醬冷麵".....自己調配....有趣...另外它的仿肉的素菜手工和口感都幾好,, 價錢都唔算貴, 而且比一般齋舖清淡,唔會碟底一層油.....最喜歡就係食完飯送那個糖水, 用個別緻既紫砂器皿盛著"雪梨絲糖水".... 很清潤......只係略嫌唔夠喉...太細兜仔..........
2001-12-17 5 瀏覽
上星期五和女友到功德林, 菜色味道不俗, 素肉質感十分像真肉, 青菜味道好.結帳時經理問我們菜餚味道好不好, 並告訴我們青菜是他們自己種的, 更千多謝萬多謝(我們不是幫襯了很多), 好像有點過份價錢一般啦, 多些人吃可能較相宜.

價錢一般啦, 多些人吃可能較相宜.