147
36
34
餐廳: 功德林上海素食 (北京道)
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
星期一: HKD1 = 1里數,星期二至日: HKD2 = 1里數 (埋單前記住講聲「我要賺里數」!) 優惠受有關條款約束。
條款及細則:
  • 會員惠顧滿認可消費額(最低300港元,最高10,000港元)可賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 會員在星期二至日 (星期一除外),每消費HKD2可賺1里數。
  • 會員所賺取之「亞洲萬里通」里數將根據賬單總金額計算,包括服務費及稅項,但不包括小費。
  • 於節日期間惠顧夥伴餐廳之推廣餐膳,或未能賺取「亞洲萬里通」里數。請於惠顧前先向有關餐廳查詢。
  • 額外「亞洲萬里通」里數將於餐膳後7個工作天內存入會員賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
等級4
639
0
6天前 0 瀏覽
慶祝契媽壽辰,二日前透過OpenRice App 訂座,特別選擇居高臨下又有維港相伴的「功德林」,粵式、泰式、日式同韓式素食都試過,今日要花點心思來個上海式茹素。所以話呢素食都可以好有創意。🥣南瓜素翅👍啖啖都是南瓜糯香,加上素翅口感極似,仲有蛋白粒貌似蟹絲,是一碗清香味美有口感的南瓜素翅。🥢素脆鱔用冬菇切條脆炸加入糖醋,酥香惹味😍。🥢馬蘭頭這道功夫菜我每次都必食,馬蘭頭獨有香氣清新撲鼻,廚師刀工將馬蘭頭同豆腐乾切得幼細,口感細膩。😋🥢羅漢上素包羅萬有雲耳、雪耳、粟米細、馬蹄、銀杏、冬菇同百頁結盡吸上湯汁。🥢叉子燒餅這道菜要襯熱食先可以保持燒餅香口,餡料係冬菇、馬蹄同素肉,味道中規中矩。🍑百福壽桃包紅豆蓉做餡,清香低糖軟熟可口,獨特精緻外型一睇就知是這裡師父自家製造好好味👍
更多
慶祝契媽壽辰,二日前透過OpenRice App 訂座,特別選擇居高臨下又有維港相伴的「功德林」,粵式、泰式、日式同韓式素食都試過,今日要花點心思來個上海式茹素。所以話呢素食都可以好有創意。
🥣南瓜素翅👍
啖啖都是南瓜糯香,加上素翅口感極似,仲有蛋白粒貌似蟹絲,是一碗清香味美有口感的南瓜素翅。
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥢素脆鱔
用冬菇切條脆炸加入糖醋,酥香惹味😍。
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥢馬蘭頭
這道功夫菜我每次都必食,馬蘭頭獨有香氣清新撲鼻,廚師刀工將馬蘭頭同豆腐乾切得幼細,口感細膩。😋
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥢羅漢上素
包羅萬有雲耳、雪耳、粟米細、馬蹄、銀杏、冬菇同百頁結盡吸上湯汁。
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥢叉子燒餅
這道菜要襯熱食先可以保持燒餅香口,餡料係冬菇、馬蹄同素肉,味道中規中矩。
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🍑百福壽桃包
紅豆蓉做餡,清香低糖軟熟可口,獨特精緻外型一睇就知是這裡師父自家製造好好味👍
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-04-01
用餐途徑
堂食
人均消費
$250 (晚餐)
慶祝紀念
生日
等級4
495
0
2021-04-01 0 瀏覽
-🦄功德林上海素食 -🌸🥟第0️⃣6️⃣回の餃子日記🥟🌸-豆腐餃子 Hkd118Rating🌕🌕🌕🌑🌑冰鎮秋葵 Hkd68Rating🌕🌕🌕🌑🌑紅棗雙蓮燉陳皮湯 Hkd58Rating🌕🌕🌕🌗🌑-即將為大家送上第6️⃣回嘅餃子日記😜今日食嘅呢款餃子真心好特別🙈有幾特別?睇埋落去就知道喇😆-🌸🥟MIRU餃子日記の私心排名🥟🌸🌸0️⃣1️⃣北方餃子源 木耳香菇素餃🌸0️⃣2️⃣餃掂 野生松茸素餃🌸0️⃣3️⃣北方餃子源 碧綠素菜餃🌸0️⃣4️⃣饃饃饃子 饃饃素餃🌸0️⃣5️⃣餃里 清新素餃🌸0️⃣6️⃣GRAIN OF SALT Soup-er Dumplings🌸0️⃣7️⃣餃掂 大滿貫素餃🌸0️⃣8️⃣功德林 豆腐餃子🌸🌸以上排名只係代表我個人嘅喜好🥰🌸只供參考 亦都會隨住時間而改變😉-♦️豆腐餃子🥟我都係第一次食 用豆腐整成嘅餃子皮嘅餃子😳究竟呢款菜式 要幾花心思 先可以整到出嚟🙈大家都知道 豆腐本身比較淋 較脆弱 易整爛整散但係廚師都可以用豆腐整成餃子皮 再包住啲餡料最緊要係個豆腐皮唔算好厚 比一般餃子皮厚少少🤏🏻食嘅時候 除非你好大力咁對待佢 否則都唔會整散哂有時候 真心唔想食咁多澱粉 唔想食普通嘅餃子皮轉食豆腐餃子都唔錯 不過市面上只見過千張紙餃子好似呢
更多
-
🦄功德林上海素食
-
🌸🥟第0️⃣6️⃣回の餃子日記🥟🌸
-
豆腐餃子 Hkd118
Rating🌕🌕🌕🌑🌑

冰鎮秋葵 Hkd68
Rating🌕🌕🌕🌑🌑

紅棗雙蓮燉陳皮湯 Hkd58
Rating🌕🌕🌕🌗🌑
-
即將為大家送上第6️⃣回嘅餃子日記😜
今日食嘅呢款餃子真心好特別🙈
有幾特別?睇埋落去就知道喇😆
-
🌸🥟MIRU餃子日記の私心排名🥟
🌸
🌸0️⃣1️⃣北方餃子源 木耳香菇素餃
🌸0️⃣2️⃣餃掂 野生松茸素餃
🌸0️⃣3️⃣北方餃子源 碧綠素菜餃
🌸0️⃣4️⃣饃饃饃子 饃饃素餃
🌸0️⃣5️⃣餃里 清新素餃
🌸0️⃣6️⃣GRAIN OF SALT Soup-er Dumplings
🌸0️⃣7️⃣餃掂 大滿貫素餃
🌸0️⃣8️⃣功德林 豆腐餃子
🌸
🌸以上排名只係代表我個人嘅喜好🥰
🌸只供參考 亦都會隨住時間而改變😉
-
♦️豆腐餃子🥟

我都係第一次食 用豆腐整成嘅餃子皮嘅餃子😳
究竟呢款菜式 要幾花心思 先可以整到出嚟🙈
豆腐餃子
$118
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

大家都知道 豆腐本身比較淋 較脆弱 易整爛整散
但係廚師都可以用豆腐整成餃子皮 再包住啲餡料
最緊要係個豆腐皮唔算好厚 比一般餃子皮厚少少🤏🏻

食嘅時候 除非你好大力咁對待佢 否則都唔會整散哂
有時候 真心唔想食咁多澱粉 唔想食普通嘅餃子皮
轉食豆腐餃子都唔錯 不過市面上只見過千張紙餃子
豆腐餃子
$118
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

好似呢啲用豆腐整成嘅 都真係第一次見到😂
味道方面 當然就比較淡 店家無落太多嘅調味料
食到嘅都係最原本嘅豆腐味 豆味濃又夠順滑🥰
如果唔係靠底層嘅芡汁 應該都真係會好淡味😂

餡料方面唔算好爆滿 可能擺滿粒餃就會整爛啲豆腐
餡料主要由蔬菜同埋素肉整成 簡單但又不太平凡😉

比較驚喜嘅係 底層竟然會舖咗一層生菜🥬
生菜食得出好新鮮 翠綠色嘅 好爽脆同時好鮮甜👍🏻

雖然呢款豆腐餃子好特別 但係又無話食完之後
個腦會叮一聲咁有驚喜🤣不過都值得一試嘅🙈

♦️冰鎮秋葵
冰鎮秋葵
$68
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

秋葵冰鎮得好夠凍 入口爽脆 唔會煮到好淋
睇到又食到 秋葵係新鮮嘅 佢完全無發黑嘅部分
當係刺身咁食 點埋芥末豉油真係一流呀😆
秋葵本身好有營養 我自己都好鍾意食秋葵❤️

♦️紅棗雙蓮燉陳皮湯
燉湯
$58
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

雖然餐牌入面有好多湯品 但係我見呢個做緊推廣🙈
最後都係簡咗佢 陳皮入饌健脾益胃 理氣潤肺👍🏻
燉湯
$58
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

入口較甘澀 相信店家都無落啲咩調味料又或者味精
飲到嘅都係陳皮最原始嘅味道 而且呢碗湯頗足料😌

有好多蓮藕 紅棗 蓮子等等嘅中藥材 飲完好舒服🤪
-
整體來講 功德林的而且確係有好多唔同嘅素菜👍🏻
絕大部份都十分之啱我口味 不過略嫌定價稍貴
睇嚟下次想食嘅話 都係要一大班人一齊食會好啲🥰
-
唔知大家一次過最多可以食幾多粒餃子呢🤪
又唔知大家有無私心推介嘅餃子店呢😳
不過我要有素餃先得😂畢竟我都係海鮮素食者🙈

有啲好吸引嘅餃子店 佢哋無素餃簡 真係可惜🥺

好歡迎大家係下面留言話我知🙏🏻等我去試吓☺️
-
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-03-31
等候時間
5 分鐘 (堂食)
人均消費
$309.1 (午餐)
推介美食
燉湯
$ 58
燉湯
$ 58
等級2
18
0
2021-02-28 363 瀏覽
這是一間上海素食店,顧名思義是以上海菜為藍圖變成素食🥬,位於北京道的店舖坐享海景,欣賞煙花時絕對一流。 今次點了上海湯和蒸雲飩、雪菜炒年糕、枝竹粟子🌰煲、杞子蕃薯葉。湯的雲飩皮比較簿,餡料有薺菜、木耳、腐皮、紅蔔白🥕等,口感爽脆可口,枝竹粟子煲香口,枝竹很入味,粟子亦很軟身;炒年糕材料簡單,只有年糕,冬菇和雪菜,但味道出奇好味。 最後點了豆腐花為甜品,即叫即整,很新鮮,豆腐花很滑,配上桂花糖水及紅糖,充滿桂花香味。
更多
這是一間上海素食店,顧名思義是以上海菜為藍圖變成素食🥬,位於北京道的店舖坐享海景,欣賞煙花時絕對一流


今次點了上海湯和蒸雲飩、雪菜炒年糕、枝竹粟子🌰煲、杞子蕃薯葉。湯的雲飩皮比較簿,餡料有薺菜、木耳、腐皮、紅蔔白🥕等,口感爽脆可口,枝竹粟子煲香口,枝竹很入味,粟子亦很軟身;炒年糕材料簡單,只有年糕,冬菇和雪菜,但味道出奇好味


最後點了豆腐花為甜品,即叫即整,很新鮮
,豆腐花很滑,配上桂花糖水及紅糖,充滿桂花香味。
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
雪菜炒年糕
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
蒸雲飩
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
枝竹粟子煲
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
豆腐花
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-02-28
用餐途徑
堂食
人均消費
$150 (午餐)
推介美食
雪菜炒年糕
枝竹粟子煲
豆腐花
等級2
6
0
2021-02-12 279 瀏覽
今年特別一點❣️🧧素食年初一選了三味菜式,冬菇鮑魚、魚和雞絲春卷,全部都即點即造好味😋份量遍大碟吃剩打包!職員服務良好,早上十一點去人不太多,環境舒適自在👍🏻還有兩張$100現金卷回䁬
更多
今年特別一點❣️
🧧素食年初一
選了三味菜式,冬菇鮑魚、魚和雞絲春卷,全部都即點即造好味😋份量遍大碟吃剩打包!
職員服務良好,早上十一點去人不太多,環境舒適自在👍🏻
還有兩張$100現金卷回䁬

17 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-02-12
用餐途徑
堂食
人均消費
$200 (午餐)
等級4
183
0
2020-10-20 1033 瀏覽
擔擔麵最好食,不辣重花生味,不吃辣的人都可以吃。脆鱔非常脆,但水準不及以前,有點太乾。咕嚕肉用了鮮猴頭菇去炸,口感特別似真的咕嚕肉,正👍高力豆沙加香蕉,只看外表還可以,但吃了一半還未吃到豆沙和香蕉,豆沙餡料超少,香蕉亦非常細小的一片,十分失望,總括嚟講,價錢高食物質素一般。呢一餐唯一可取就係遠望無敵海景。
更多
擔擔麵最好食,不辣重花生味,不吃辣的人都可以吃。
脆鱔非常脆,但水準不及以前,有點太乾。
咕嚕肉用了鮮猴頭菇去炸,口感特別似真的咕嚕肉,正👍
高力豆沙加香蕉,只看外表還可以,但吃了一半還未吃到豆沙和香蕉,豆沙餡料超少,香蕉亦非常細小的一片,十分失望,總括嚟講,價錢高食物質素一般。
呢一餐唯一可取就係遠望無敵海景。
89 瀏覽
0 讚好
0 留言
52 瀏覽
1 讚好
0 留言
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-10-20
用餐途徑
堂食
人均消費
$150 (午餐)
等級3
74
0
2020-10-03 866 瀏覽
呢一間下九流餐廳服務超級低劣,食物難食,什麼羅漢上素食完真係要上訴,啲茶冇味道,嗰啲部長同經理會呼喝客人真係好神奇。嗰日個女性朋友問佢有冇乜嘢信用卡有折頭,佢就話冇啊冇啊乜都冇啊。之後個女性朋友臨走前問佢點解打包啲嘢咁耐未嚟到部長就鬧佢話你唔早講啲菜掉晒,但我好記得買單之前個女性朋友明明有同佢講,可能恰佢後生女唔敢出聲所以呢個冇品格冇道德的部長屈人哋冇講到。講嘢啲態度晦氣到好似全世界欠咗佢一樣。可惜這個女性朋友愛好和平如果唔係我就會鬧到佢道歉。嗰日入到去已經冇乜人,仲唔俾心機招呼客人不特止,同行女性友人同佢講唔該佢好似好得戚咁樣,所以都話唔好同啲冇禮貌嘅夥計講唔該或者謝謝,棧貶低自己人格。而且開咗咁耐,啲杯杯碗碗碟碟都好舊,環境差到冇人有最恐怖就係每一道菜都超級難食,我都唔知佢識唔識煮餸,好似嗰啲青菜又唔新鮮,嗰啲版肉的素菜味道同食豆腐一樣,但價錢貴到飛起。總之會全面抵制呢一間餐廳同佢啲分店,兼且食呢啲差嘢同去受氣又點會積功德呢?積功德就去捐錢或者直接幫助人。呢間拉扱個名都已經誤導佛教徒。就算過咗一段時間提起呢間下貝戔舖頭都十分氣憤,要寫上去警惕啲人千祈唔好入去同自己荷包作孽,嗰啲又唔
更多
呢一間下九流餐廳服務超級低劣,食物難食,什麼羅漢上素食完真係要上訴,啲茶冇味道,嗰啲部長同經理會呼喝客人真係好神奇。嗰日個女性朋友問佢有冇乜嘢信用卡有折頭,佢就話冇啊冇啊乜都冇啊。之後個女性朋友臨走前問佢點解打包啲嘢咁耐未嚟到部長就鬧佢話你唔早講啲菜掉晒,但我好記得買單之前個女性朋友明明有同佢講,可能恰佢後生女唔敢出聲所以呢個冇品格冇道德的部長屈人哋冇講到。講嘢啲態度晦氣到好似全世界欠咗佢一樣。可惜這個女性朋友愛好和平如果唔係我就會鬧到佢道歉。嗰日入到去已經冇乜人,仲唔俾心機招呼客人不特止,同行女性友人同佢講唔該佢好似好得戚咁樣,所以都話唔好同啲冇禮貌嘅夥計講唔該或者謝謝,棧貶低自己人格。而且開咗咁耐,啲杯杯碗碗碟碟都好舊,環境差到冇人有

最恐怖就係每一道菜都超級難食,我都唔知佢識唔識煮餸,好似嗰啲青菜又唔新鮮,嗰啲版肉的素菜味道同食豆腐一樣,但價錢貴到飛起。總之會全面抵制呢一間餐廳同佢啲分店,兼且食呢啲差嘢同去受氣又點會積功德呢?積功德就去捐錢或者直接幫助人。呢間拉扱個名都已經誤導佛教徒。就算過咗一段時間提起呢間下貝戔舖頭都十分氣憤,要寫上去警惕啲人千祈唔好入去同自己荷包作孽,嗰啲又唔檢點又小朋友的閂飲編輯真係走去河蟹呢篇文,垃圾到爆了不知X為都話係禁用詞語,衰過伊朗
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$400 (晚餐)
推介美食
  • 仲入去食?快啲去第二度啦
等級4
315
0
2020-07-28 1306 瀏覽
很久沒有到功德林吃飯!Sunday,突然想吃素,就和媽媽到尖沙嘴功德林吃午餐(late lunch)已經近下午2點,仍有四成入座率,生意很好!我們點了:#紅棗雙蓮燉原個陳皮,本篇食評的主角,功效:化痰、潤肺,男女老少都適合!現時COVID-19大流行,這燉湯可增加抵抗力!雙蓮是蓮子和蓮藕,加上紅棗、合桃、原個陳皮,足料!燉湯味道偏濃,陳皮入口回甘,我喜歡!蓮子、蓮藕、合桃,飽肚,1碗下肚,已經七分飽!#百頁結紅燒肉#素鍋貼#素菜包滿意的一餐!
更多
很久沒有到功德林吃飯!
Sunday,突然想吃素,就和媽媽到尖沙嘴功德林吃午餐(late lunch)

已經近下午2點,仍有四成入座率,生意很好!
我們點了:
#紅棗雙蓮燉原個陳皮,本篇食評的主角,功效:化痰、潤肺,男女老少都適合!現時COVID-19大流行,這燉湯可增加抵抗力!雙蓮是蓮子和蓮藕,加上紅棗、合桃、原個陳皮,足料!燉湯味道偏濃,陳皮入口回甘,我喜歡!蓮子、蓮藕、合桃,飽肚,1碗下肚,已經七分飽!
#百頁結紅燒肉
#素鍋貼
#素菜包

滿意的一餐!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-07-05
用餐途徑
堂食
人均消費
$180 (午餐)
等級4
477
0
2020-07-04 1057 瀏覽
其實呢間素食店都已經係我同老公一家開飯嘅選擇之一今次就到老爺同埋老公細佬嘅生日餐每次嚟到都要食啲唔同嘅嘢今次就揀咗煲仔飯😆天婦羅秋葵炸鰻魚百業炆豬肉仲有西蘭花炒蝦仲有今次原來用OpenRice訂枱會有鮑魚餸😱唔係講笑,佢用啲素材去煮成海鮮個口感係真係好似😏不過今次我想講佢送嗰個鮑魚個味道好似公仔麵味😂其實佢啲肉都做得幾好😌半肥瘦嘅豬肉佢真係可以有半肥瘦嘅效果👍🏻不過煲仔飯扮火腿就普通左D😅
更多
其實呢間素食店都已經係我同老公一家開飯嘅選擇之一
今次就到老爺同埋老公細佬嘅生日餐
每次嚟到都要食啲唔同嘅嘢
今次就揀咗煲仔飯😆
天婦羅秋葵
炸鰻魚
百業炆豬肉
仲有西蘭花炒蝦
仲有今次原來用OpenRice訂枱會有鮑魚餸😱
唔係講笑,佢用啲素材去煮成海鮮個口感係真係好似😏
不過今次我想講佢送嗰個鮑魚個味道好似公仔麵味😂
其實佢啲肉都做得幾好😌
半肥瘦嘅豬肉佢真係可以有半肥瘦嘅效果👍🏻
不過煲仔飯扮火腿就普通左D😅
41 瀏覽
0 讚好
0 留言
49 瀏覽
0 讚好
0 留言
47 瀏覽
0 讚好
0 留言
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
40 瀏覽
0 讚好
0 留言
54 瀏覽
0 讚好
0 留言
43 瀏覽
0 讚好
0 留言
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-06-28
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
等級1
1
0
今天開心預祝父親節,但呢度攞分 只得環境舒適 !落單後沒有待應招呼 ,6張4-6人檯,得一位待應 !可能太早 未有人返工,要自己斟水添茶 ,否則會渴死! 等了差不多50分鐘,終於出菜,但 心情已打折, 食物和暖,味道一般,四人套餐 不貴 但不值 !包尾送蛋白杏仁茶補飛,好味。但無信心下次了🙄
更多
今天開心預祝父親節,但呢度攞分 只得環境舒適 !落單後沒有待應招呼 ,6張4-6人檯,得一位待應 !可能太早 未有人返工,要自己斟水添茶 ,否則會渴死! 等了差不多50分鐘,終於出菜,但 心情已打折, 食物和暖,味道一般,四人套餐 不貴 但不值 !包尾送蛋白杏仁茶補飛,好味。但無信心下次了🙄
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-06-20
用餐途徑
堂食
人均消費
$120 (午餐)
慶祝紀念
父親節
等級3
87
0
2020-03-22 1342 瀏覽
每星期都必定食一餐素菜,過晚通常都會係OT,我哋一定會嚟尖沙咀北京道1號功德林,一來食物好味,服務員態度良好,加上容易泊車,非常方便!最開心係可以用到另外一間公司的Apps,仲有特價,呢間係我素菜必選之一的餐廳!
更多
每星期都必定食一餐素菜,過晚通常都會係OT,我哋一定會嚟尖沙咀北京道1號功德林,一來食物好味,服務員態度良好,加上容易泊車,非常方便!最開心係可以用到另外一間公司的Apps,仲有特價,呢間係我素菜必選之一的餐廳!
77 瀏覽
0 讚好
0 留言
79 瀏覽
0 讚好
0 留言
78 瀏覽
0 讚好
0 留言
72 瀏覽
0 讚好
0 留言
57 瀏覽
0 讚好
0 留言
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-02-12
用餐途徑
堂食
人均消費
$180 (晚餐)
等級3
37
0
2019-11-02 2233 瀏覽
今日同左屋企人去食齋🥬揀咗去尖沙咀嘅功德林一入到間餐廳就見到個咁靚嘅景,對住尖沙咀海旁同文化廣場,雖然天氣麻麻地,但係望住呢個景真係唔錯㗎$88一個午市套餐包一碟高湯浸時蔬,再加主菜同點心,我哋仲叫左個紅棗陳皮湯。主菜我哋揀咗雜菇炆伊麵,點心呢就有蘿蔔絲酥卷。個高湯浸時蔬,伊麵同蘿蔔絲酥餅都唔錯。但最值得一提嘅係嗰個陳皮湯見到成舊橘子🍊皮係入邊,好足料,味道重,又冇味精,實屬健康之選 想食得健康,又有靚景睇,唔算太貴,泥功德林都唔錯
更多
今日同左屋企人去食齋🥬揀咗去尖沙咀嘅功德林
一入到間餐廳就見到個咁靚嘅景,對住尖沙咀海旁同文化廣場,雖然天氣麻麻地,但係望住呢個景真係唔錯㗎


111 瀏覽
0 讚好
0 留言


$88一個午市套餐包一碟高湯浸時蔬,再加主菜同點心,我哋仲叫左個紅棗陳皮湯。

主菜我哋揀咗雜菇炆伊麵,點心呢就有蘿蔔絲酥卷。

695 瀏覽
0 讚好
0 留言
403 瀏覽
0 讚好
0 留言


個高湯浸時蔬,伊麵同蘿蔔絲酥餅都唔錯。但最值得一提嘅係嗰個陳皮湯見到成舊橘子🍊皮係入邊,好足料,味道重,又冇味精,實屬健康之選
想食得健康,又有靚景睇,唔算太貴,泥功德林都唔錯


85 瀏覽
0 讚好
0 留言
54 瀏覽
0 讚好
0 留言
65 瀏覽
0 讚好
0 留言
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
5
0
2019-10-31 1092 瀏覽
友人熱愛素食,伙同她來到尖咀旺中帶靜的功德林。晚上黃金時段也沒有像其他餐廳一樣只有90分鐘的限時,可以讓我跟友人清靜地詳談,very nice 👍🏻 餐廳除了有無敵大海景外,晚上八時更可與友人舒舒服服地在室內觀賞「幻彩詠香江」😍😍😍 所以,通常有煙花🎆活動時,這裏的窗口位通常第一時間爆滿🙈🙈
更多
友人熱愛素食,伙同她來到尖咀旺中帶靜的功德林。


晚上黃金時段也沒有像其他餐廳一樣只有90分鐘的限時,可以讓我跟友人清靜地詳談,very nice 👍🏻


餐廳除了有無敵大海景外,晚上八時更可與友人舒舒服服地在室內觀賞「幻彩詠香江」😍😍😍 所以,通常有煙花🎆活動時,這裏的窗口位通常第一時間爆滿🙈🙈


24 瀏覽
1 讚好
0 留言
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
素仁鬆配叉子餅
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
鮮菇百合五仁
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
95 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
素仁鬆配叉子餅
等級4
115
0
2019-09-29 1339 瀏覽
身為食肉獸,今日健康不吃肉吃素食, 陪奶奶到尖沙咀功德林食齋。。香港景觀好靚。魚香茄子- 茄子挺身,咬完成口油。個醬料我個人覺得太咸。宮爆猴頭菇- 賣相幾好,唔講以為係雞球。食左落口都仲唔覺得似菇。香濃三絲魚翅羹 一盅好足料,熱騰騰, 香噴噴 唔會見杰到一pat pat功德林三拼盤 :1) 無錫脆鱔- 用菇菌做的脆鱔好脆口,酸酸甜甜, 又真係唔錯似食緊菇。2)上海烤麩 - 吸曬汁,軟林林,配有木耳毛豆,唔會失望。3)雞絲粉皮- 鹹鹹地,粉皮滑得黎有彈性其實食齋就好似主要食醬汁,有幾樣唔講以為食緊肉,口感好似。食素食齋就寧願食清食淡味。中銀信用卡有九折架!!
更多
身為食肉獸,今日健康不吃肉吃素食, 陪奶奶到尖沙咀功德林食齋。。香港景觀好靚。

魚香茄子- 茄子挺身,咬完成口油。個醬料我個人覺得太咸。

宮爆猴頭菇- 賣相幾好,唔講以為係雞球。食左落口都仲唔覺得似菇。

香濃三絲魚翅羹 一盅
好足料,熱騰騰, 香噴噴 唔會見杰到一pat pat

功德林三拼盤 :
1) 無錫脆鱔- 用菇菌做的脆鱔好脆口,酸酸甜甜, 又真係唔錯似食緊菇。
2)上海烤麩 - 吸曬汁,軟林林,配有木耳毛豆,唔會失望。

3)雞絲粉皮- 鹹鹹地,粉皮滑得黎有彈性

其實食齋就好似主要食醬汁,有幾樣唔講以為食緊肉,口感好似。食素食齋就寧願食清食淡味。
中銀信用卡有九折架!!
592 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
功德林三拼盤
$158
45 瀏覽
0 讚好
0 留言
魚香茄子
$88
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
宮爆猴頭菇
$108
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
$68
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
功德林三拼盤
$ 158
宮爆猴頭菇
$ 108
  • 無錫脆鱔
  • 上海烤夫
等級1
1
0
2019-09-07 1133 瀏覽
我都唔知班師奶做乜嘢,坐佢隔離好似街市咁樣,搞到我哋食咗一半都要轉位,呢度都好好人即刻幫我地轉,我都覺得好難為佢哋,但係冇辦法,點解啲師奶會覺得佢哋講嘢隔離枱聽唔到㗎啦!
更多
我都唔知班師奶做乜嘢,坐佢隔離好似街市咁樣,搞到我哋食咗一半都要轉位,呢度都好好人即刻幫我地轉,我都覺得好難為佢哋,但係冇辦法,點解啲師奶會覺得佢哋講嘢隔離枱聽唔到㗎啦!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級4
477
0
2019-09-03 923 瀏覽
又踏入九月奶奶book了這家新的素餐廳為老公慶祝生日我對個頭盆都幾欣賞不過最like 係個蛋白炒三絲,配埋個醋汁我超like可惜忘記點琵琶豆腐😵不過整體都不俗👍🏻叉子燒餅係必食推介👍🏻而且服務員很好,主動幫忙影相但眼見地方很大,很少枱客感覺服務員比客人還要多😅😅最後點了個香蕉高力豆沙作結尾我覺得香蕉份量少左DD,不過個人覺得冇香蕉應該會好食D,所以香蕉份量少都冇乜所謂😅😅😅😅😅
更多
又踏入九月
奶奶book了這家新的素餐廳為老公慶祝生日
我對個頭盆都幾欣賞
不過最like 係個蛋白炒三絲,配埋個醋汁我超like
可惜忘記點琵琶豆腐😵
不過整體都不俗👍🏻
叉子燒餅係必食推介👍🏻

而且服務員很好,主動幫忙影相
但眼見地方很大,很少枱客
感覺服務員比客人還要多😅😅
最後點了個香蕉高力豆沙作結尾
我覺得香蕉份量少左DD,不過個人覺得冇香蕉應該會好食D,所以香蕉份量少都冇乜所謂😅😅😅😅😅
37 瀏覽
0 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-09-01
用餐途徑
堂食
人均消費
$200 (晚餐)