熊本県荒尾市直送產物,登陸尖沙咀的🇯🇵 割烹櫓杏(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)啦!!!! 餐廳大廚用新鮮直送的荒尾市農作品,製造出多道創意又美味的食物😍,記得把握機會,品嚐期間的時令料理囉~有荒尾梨配煙燻製鱒魚、荒尾梨杏鮑菇、荒尾梨熊本火之豚卷🐽、荒尾梨配奧阿蘇鱒魚金文拔芝士燒🧀、炸荒尾梨西班牙火腿春卷🍖、南關素麵配炸腐皮🔥、荒尾梨南關冷麵🍜及荒尾梨牛乳奶凍。食物質素不錯,荒尾梨多汁又香甜,超級好吃的(≧▽≦)!!!!餐廳環境一流,可以看到維港美景,快點預約吧!•🇯🇵 𝐊𝐚𝐩𝐩𝐨 𝐑𝐨𝐚𝐧𝐧 割烹櫓杏🗝️ #尖沙咀 𝐢𝐒𝐐𝐔𝐀𝐑𝐄國際廣場28樓

餐廳環境一流,可以看到維港美景,快點預約吧!

🇯🇵 𝐊𝐚𝐩𝐩𝐨 𝐑𝐨𝐚𝐧𝐧 割烹櫓杏
🗝️ #尖沙咀 𝐢𝐒𝐐𝐔𝐀𝐑𝐄國際廣場28樓
2023-09-16
2023-09-10 568 瀏覽
-割烹 櫓杏📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場28樓2801號舖*・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。. .。.:*・゜゚・*OMG今日試左間高質日本餐廳、lunch set 第2份仲要半價、廢話小講、即去食評🍱吉列熊本黑毛和牛西冷御膳 $298-係日本同香港都試過吉列和牛、但感覺都麻麻地冇驚喜、點知!依間好食到癲!😹餐廳用既係熊本「和王」和牛、肥瘦適中、入口即溶得黎唔會膩、有口感又有牛味!-🐟熊本天草直送刺身御膳 $298-1個食熟野、咁另1個當然就試生野😹刺身係天草市直送、真係好新鮮、最好食係舊大拖羅、冇筋、軟熟到1夾差啲就爛、嗚啊好想啪多幾舊入口…其他刺身就正正常常、建議你地想食既可以叫壽司set、望到隔離枱叫左應該幾yumyum-🍮濃厚抹茶奶凍 $48-冇錯、就算跟set有蕨餅送、社畜魚都係會任性叫甜品😹好食喎、濃厚唔係得個名、真係滿滿濃郁嘅抹茶味、鍾意偏苦既抹茶愛好者可試~🔥總結 8.98/10🔥喂、好好食喎😹 已經有衝動下次試埋佢既shabu shabu 同壽司、isquare 28/F 海景加依個質素既食物、趁佢仲有第2份半價快啲去食啦!
割烹 櫓杏

🍱吉列熊本黑毛和牛西冷御膳 $298
🐟熊本天草直送刺身御膳 $298
🍮濃厚抹茶奶凍 $48
冇錯、就算跟set有蕨餅送、社畜魚都係會任性叫甜品😹

🔥總結 8.98/10🔥
2023-05-30 1504 瀏覽
今次同朋友一共五個人慶祝,諗住食好d,所以揀左喺尖沙咀iSquare 嘅日本餐廳,聽講係有日本廚師。不過end up我覺得味道好普通,份量好少而且價錢不值,淨係茗茶都每人$10,之後再加一。火灸火之本豚肉角煮 ($188)正正常常,冇咩特別火之本豚肩肉鐵板燒 ($188)呢個即刻煎係唔錯嘅,不過類似厚切火腿嘅感覺。魷魚鬚 ($138)香脆,但份量真係太少,五個女仔都係一人一舊。高菜飯團 (兩件) x2 ($116)反而高菜飯團係好味嘅,不過朋友岩岩喺日本返,話有少少似便利店飯團嘅感覺。煎蛋卷 ($68)蔬菜天草大王雞肉麵團湯 ($138)有個暖湯飲下係舒服嘅炭燒天草大王雞肉 ($198)去到後面已經冇再影相我就覺得唔抵食,碟碟都差唔多$200 但係味道係普通,可能大家都係去enjoy環境同個景觀為主。食完唔飽係去左食糖水😂

火灸火之本豚肉角煮 ($188)
正正常常,冇咩特別

火之本豚肩肉鐵板燒 ($188)
呢個即刻煎係唔錯嘅,不過類似厚切火腿嘅感覺。

魷魚鬚 ($138)
香脆,但份量真係太少,五個女仔都係一人一舊。

高菜飯團 (兩件) x2 ($116)

煎蛋卷 ($68)

蔬菜天草大王雞肉麵團湯 ($138)
有個暖湯飲下係舒服嘅

炭燒天草大王雞肉 ($198)
去到後面已經冇再影相

2023-05-02 2593 瀏覽
🇭🇰割烹 櫓杏·櫓杏の廚師發辦$1,290呢個係我之前參加佢地IG煮野食比賽贏返嚟嘅獎品🤣🤣佢餐廳係係iSquare 28樓既 窗邊個啲檯係望到無敵大海景 超chill 不過我自己覺得佢料理做得出色啲 所以如果大家就咁黎可能散嗌會開心啲😈·前菜首先佢係有個熊本既水沙律 佢呢個係就咁用左少少橄欖油同鹽調味 主要食啲菜本身嘅味 不過我自己覺得佢啲菜 有啲太苦澀 我自己麻麻地🫢🫢之後個長崎生蠔都幾新鮮 佢食落係輕盈啲既 都幾好味🦪比較有驚喜係佢個魷魚 佢呢個質感煮得好好 口感好彈牙 好味🦑不過個八爪魚我自己就覺得煮得太耐啦 食落有啲老🐙佢仲有啲漬物 我自己覺得蘿蔔最好食 超開胃 而且佢仲有漬苦瓜 幾特別😎最後個黑松露蒸蛋我自己好鍾意 佢個蒸蛋超級滑溜 而且黑松露味好出 好味🍄🤤🤤·刺身第一款個深海池魚都唔錯 幾新鮮 個金目鯛油份都唔錯 不過呢個可能燒一燒會再好味啲🐟之後個北海道海膽配平目魚刺身 口感好好 而且中間既海膽好甜🤤個大拖羅油份都唔錯 不過佢個拖羅本身係淡味啲既 食落無咁正🤣🤣最後個煙燻鰹魚煙熏味真係好出 配埋個黑蒜豉油幾特別🔥·熱食食完刺身之後 佢會有兩款熱食先既 佢個甘鯛立鱗燒真
🇭🇰割烹 櫓杏
煙燻鰹魚
最後個煙燻鰹魚煙熏味真係好出 配埋個黑蒜豉油幾特別🔥
熱食
甘鯛立鱗燒
食完刺身之後 佢會有兩款熱食先既 佢個甘鯛立鱗燒真係好脆 而且中間魚肉好嫩 整得好好味🐟
海膽可樂餅
之後個海膽可樂餅熱辣辣都好好食 佢個可樂餅本身好軟糯 配埋中間嘅海膽好正 如果中間再多啲海膽仲正😈😈
壽司
最後個北海道海膽都幾甜😎
甜品
麵豉湯
柚子卷蛋
最後佢個卷蛋好有驚喜 佢個卷蛋好香蛋味 而且中間既cream打得好靚 配埋上面既柚子sorbet同柚子肉超夾🍋
#rbyeat
小肌
北海道海膽
麵豉湯
柚子卷蛋
自從離開咗舊公司之後已經好耐無嚟食飯喇~今次帶埋為食魚阿妹黎試吓餐廳$1280/位嘅OMAKASE晚餐估唔到呢個價位可以食到咁高水準而且份量咁充足嘅晚餐🥰兩姊妹本來無咩期望但係食得好滿意💯勁飽勁抵食嘅OMAKASE晚餐,推薦想睇吓到底有幾多野食幾抵食?可以去我嘅YouTube Channel👇🏻『KL Channel 吉蒂日常』睇吓當晚用餐實況呀😆👉🏻https://youtu.be/upn3sb10niQ記得睇要由頭睇到落尾呀!真係好正😋試咗再話我知正唔正吖🙌🏻
自從離開咗舊公司之後已經好耐無嚟食飯喇~
估唔到呢個價位可以食到咁高水準而且份量咁充足嘅晚餐🥰
兩姊妹本來無咩期望但係食得好滿意💯
勁飽勁抵食嘅OMAKASE晚餐,推薦

想睇吓到底有幾多野食幾抵食?
可以去我嘅YouTube Channel👇🏻
『KL Channel 吉蒂日常』睇吓當晚用餐實況呀😆
記得睇要由頭睇到落尾呀!真係好正😋

試咗再話我知正唔正吖🙌🏻
2023-04-02
2023-04-10 1399 瀏覽
朋友生日帶佢黎呢度慶祝就啱啦!預訂咗window seat,兩個人坐四人台,而每一張四人枱都有一塊日式布隔住,夠晒privacy又坐得舒服☺️今日試咗黑毛和牛壽喜燒,非常驚艷😍 呢種高級和牛絕對值得一試,尤其是係啲肉煮得剛剛好,入口好淋滑,肉味又夠香😋 呢道菜非常注重質量和細節,配料有粉絲、蔬菜、菇類、仲有番薯!好鍾意佢哋嘅粉絲,夠晒有口感又彈牙。套餐嘅茶碗蒸仲好香好滑!鍋入邊本身已經有啲粉絲,佢個定食仲配埋飯同埋烏冬,下次再叫一定要記住叫佢上少一樣,如果唔係就會太飽,食唔到甜品啦~朋友叫咗個鰻魚定食,佢平時唔食鰻魚,因為覺得好腥!今次佢覺得呢個鰻魚OK,但又唔係話特別好食,冇佢之前喺日本大阪草津市場試過嗰個咁難忘~紫菜天婦羅炸得好好食😆壓軸甜品出場!個音樂盒真係好正,拎個甜品上枱嗰陣我朋友呆咗,佢話好驚喜完全冇expect過。個抹茶奶凍勁香、勁滑、抹茶味勁濃,甜度又岩岩好,係感動嘅味道😭如果真係要彈嘅話就可能係寫碟嗰度字體比較狂野😂呢間餐廳真係好好好正~我已經回頭咗三次啦😆

套餐茶碗蒸

鰻魚飯
抹茶奶凍
  • 熊本特色抹茶奶凍
2023-03-23 1265 瀏覽
呢間衰到隔咗一年都仲記得,要寫返個食評。上年晚市堂食開返,以為可以出街慶祝紀念日,點知奶晒野。食嘢要限時還枱,本來互相配合無問題!但俾個餐牌人,幾個套餐扮有得㨂,浪費大家時間,睇完之後先講得個壽喜燒餐。啲嘢上得慢,個煱又要慢慢煲,根本唔夠時間食。個甜品上到嚟又寫錯字,無本事做唔切就咪接咁多booking啦。最賤格係餐廳明明有空枱,但都催人硬吞雪糕還枱,每年週年紀念book枱,都會記住俾人搞到幾無癮。唔洗改善啦,唔會再幫襯!
呢間衰到隔咗一年都仲記得,要寫返個食評。

上年晚市堂食開返,以為可以出街慶祝紀念日,點知奶晒野。

啲嘢上得慢,個煱又要慢慢煲,根本唔夠時間食。

唔洗改善啦,唔會再幫襯!
2022-04-22
  • 壽喜燒餐,order其他餐都話無
2023-03-22 789 瀏覽
With the good view, having lunch here is relaxing and enjoyable☺️😋Fresh Kumamoto AMAKUSA Fish Sashimi Set $298Can taste the freshness of Scallops and Shrimp! Cannot recognize the names of the other 3 types of fish but they are all yummy! 😋Soy Sauce Marinated KUMAMOTO Tuna Rice Bowl $248The portion is large and more than enough. The tuna was not as good as the sashimi set.

2023-03-06 1024 瀏覽
今日同同事去左附近食間高級日本料理😋因為最近愛上左食和牛,午餐比較經濟,一於試下個黑毛和牛Shabu shabu 先😋一心以為有6片黑毛和牛,點知原來得3片,有3片係火之本豚。黑毛和毛真係好好食,入口即溶,油脂比例剛剛好,得3片好珍貴😹好想食多幾片!另外有個迷您刺身飯,材料都好新鮮,好鮮味。茶碗蒸都好出色,蛋好滑好香濃。shabu shabu 入面的日本野菜都好新鮮,加埋入面有粉絲,食埋都好夠飽,好滿足!

2023-02-20
午餐
2023-02-05 1408 瀏覽
朋友同我慶祝生日,揀左呢間大家都第一次食嘅日本菜,餐廳唔算大,大大嘅落地玻璃望到好靚嘅海景,食物選擇都好多,有刺身、壽司、串燒、燒物、天婦羅、火鍋、丼飯,係冇乜甜品😆🐟原條油甘魚刺身我不太鐘意食魚生,只會食三文魚刺身🫢覺得其他魚質地好怪又腥,原來係我冇食過好食嘅魚生🥹呢條油甘魚真係好好食,唔腥,有魚鮮味,肉質彈牙,原來靚嘅刺身係好食嘅😙🦪熊本生蠔朋友叫嘅生蠔,佢話又大隻又好食🐡炙烤魔鬼魚魚翅烤魚翅唔會太乾,有脆脆口感,有魚香味🍳煎蛋卷淨係得蛋嘅蛋卷,出奇地好食,熟晒嘅蛋但好滑,蛋味香濃,質地鬆軟🐣炭燒天草大王雞肉成個烤爐上枱,燒住燒住咁好香,雞肉份量好多,肉質外脆內軟,肉汁豐富,好食🍛吉列熊本黑毛和牛「和王」丼呢個丼又係超好食,又係之前食過一次唔好食嘅吉列牛就怕左唔敢再食🤪原來我又係未食過好食嘅吉列牛,呢個和牛好好食,好淋,好香油花,一啖一舊好快就食晒總結食物質素高,環境靚,服務好,又多款式揀,可以再黎食🤤
朋友同我慶祝生日,揀左呢間大家都第一次食嘅日本菜,餐廳唔算大,大大嘅落地玻璃望到好靚嘅海景,食物選擇都好多,有刺身壽司、串燒、燒物、天婦羅、火鍋、丼飯,係冇乜甜品😆

🐟原條油甘魚刺身

🦪熊本生蠔
朋友叫嘅生蠔,佢話又大隻又好食

🐡炙烤魔鬼魚魚翅
烤魚翅唔會太乾,有脆脆口感,有魚香味

🍳煎蛋卷

🐣炭燒天草大王雞肉

🍛吉列熊本黑毛和牛「和王」丼

總結食物質素高,環境靚,服務好,又多款式揀,可以再黎食🤤
12月17日下午2:08和朋友入座,是慶祝朋友生日,本應是高興的。2:15點好餐,2:26朋友的鐵板雞套餐到,2:31我的海鮮火鍋套餐到。因為海鮮鍋內的食物要時間煮熟,等到2:44才起筷。誰知,3:05一位女店員走過來,叫我食快D,我呆了一呆。隔了一陣,另一位男店員又走過來,用不耐煩不專業的態度催促我食快D,說3:00他們要落場,我開始無名火起,那男店員再說 "只係叫你食快D啫!"嘩! 我去過很多高級日本的餐廳,從未遇過這樣無禮貌店員。第一,由訂位、入座、以至點菜,無人告訴我們3:00前要食完,否則就是阻礙員工落場。第二,如果你要客人盡快食完,你應該提示客人火煱到1:30就截單不供應。這間所謂高級日本餐廳,什麼過江龍,收費不菲,但只能提供九流的服務,我提議你改名做 "割烹櫓杏偽日本快餐店" 比較貼切。

因為海鮮鍋內的食物要時間煮熟,等到2:44才起筷。

誰知,3:05一位女店員走過來,叫我食快D,我呆了一呆。

嘩! 我去過很多高級日本的餐廳,從未遇過這樣無禮貌店員。

2022-12-01 1742 瀏覽
嘢食與價錢不符,又吾好食!明明book咗窗口位,去到話full晒,咁嘅價錢我去任何一間都得啦,係食評到睇講到環境幾好咁,點知去到安排坐係角落位,簡直係離晒譜!絕對冇下次!
嘢食與價錢不符,又吾好食!明明book咗
極差
2022-11-30 571 瀏覽
食物質素差!明明book窗口位,recfm booking都話有晒窗口位!點知去到就話窗口位full 晒,下次吾會再去😡,已經冇晒心情,嘢食極少沒有選擇!去呢間食都係食個環境,沒有下次!
2022-11-05 2225 瀏覽
位於尖沙咀嘅割烹 櫓杏主打日本料理,見到有好多日本籍嘅師傅喺度🇯🇵 ,而且仲對住個無敵大海景食飯,對正個海,環境清靜私隱度高🥳,而且目測見到好多日本人都過嚟食,所以質素絕對有保證👍🏻👍🏻不過價錢就真係偏貴,但一分錢一分貨所以🖤黑白配⚪️都覺得合理😛天草直送鮮魚 刺身之漁師盛 $898大大盤嘅刺身上碟已經擺盤好靚,食落去全部都好新鮮🤩櫓杏廚師發辦 極味壽司12件 $498壽司方面,佢個壽司飯食落去甜甜地,整體水準中上,其中印象最深刻係大拖羅。食落去油脂味好重😋櫓杏特製 火炙火之本豚肉角煮 $188侍應會擺喺你面前叫你自己燒,豚肉🐷食落去好新鮮同埋都幾肥膩,入口爽口彈牙👍🏻炭燒天草大王雞肉 $198雞肉🐔都係要自己燒,但係就算燒咗都食得出嗰個雞肉勁嫩,雞肉上面鋪咗黑椒,食到好惹味🥹忌廉可樂餅 $188咬落口滲出啖啖可樂味但係唔會too much,再溝埋忌廉炸出嚟個口感好creamy 🙊

天草直送鮮魚 刺身之漁師盛 $898
大大盤嘅刺身上碟已經擺盤好靚,食落去全部都好新鮮🤩

櫓杏廚師發辦 極味壽司12件 $498

櫓杏特製 火炙火之本豚肉角煮 $188

炭燒天草大王雞肉 $198

忌廉可樂餅 $188
2022-10-19 1827 瀏覽
屋企人生日想食好啲, 特登揾間有景的餐廳黎食返餐好星期日大約12:20入座, 因為有訂座, 所以安排了窗邊的卡位, 每個卡位之間還有簾子分隔, 私隱度十足3個人分別都叫了不同的定食, 定食是一至日都有提供, 種類繁多, 一定有一款岩心水最推薦鐵板和牛以及烤地雞定食鐵板和牛是每日限量並且幾乎每枱都有一份, 所以遲去都可能會賣哂~鐵板和牛定食附有小鐵板可自行控制熟度, 兩面輕輕烤至五成熟即可享用~ 入口即融但和牛的份量又不會令你有太油膩的感覺, 唯一小缺點是烤和牛時油會有可能濺到自己烤地雞定食都有驚喜, 雞肉結實彈牙, 絕非平日一般食到的雞肉, 肉味濃郁, 配上柚子胡椒一起食用更是加分不少整體感覺良好, 環境舒適, 想食得好啲都會再黎
屋企人生日想食好啲, 特登揾間有景的餐廳黎食返餐好

最推薦鐵板和牛以及烤地雞定食
整體感覺良好, 環境舒適, 想食得好啲都會再黎
2022-08-07