2022-10-13 1639 瀏覽
聽講呢間omakase好好食❤️,但係怕冇錢所以都係試吓個lunch set先🤤・ 熊本地道特色御膳🍱 ($348)佢嘅日文名係鄉土料理,我就好想試吓啦!因為本身都鍾意啲比較貼近自然嘅嘢🤭🤭。呢個套餐好特別,佢嘅飯並唔係白飯,而係菜乾炊飯,既特別又好食💕,佢嘅湯都唔係麵豉湯,而係雞湯,好足料😍,佢嘅刺身亦都好新鮮,回味無窮💯,另外佢仲配有茶碗蒸、天婦羅、沙律、草餅 等等配菜😍😍。擺盤方面,我超級鍾意!佢啲餐具好靚,配色又靚,又精緻✨✨✨・ 吉列熊本黑毛和牛「和王」西冷御膳🍱 ($298)見到幅圖咁吸引,好多朋友都想叫呢個套餐!✨✨✨真係好好食,吉列牛已經是先炸過,炸得唔會太熟所以仲會見到有少少粉紅色,因為佢炸嘅時間調配得啱啱好,所以個牛唔會好韌,口感鮮嫩💕💕,和牛脂肪分布平均🤭,食過返尋味💯💯💯・ 熊本產抹茶奶凍🍵 ($48)個拉動用咗個木盒仔裝住,好得意❤️❤️,抹茶奶凍好濃郁🤤,苦甜苦甜的,又唔會太甜,好好味💕💕💕💕・ 環境🏡我哋一共7個人去食,餐廳就預留咗間房仔俾我哋,間房好開陽🌅,係城市海景🌊。所以環境真係好靚💯💯💯💯店員服務都好好,雖然佢哋係日本人唔識講廣東話🥹,但係都盡力講英文😍

・ 熊本地道特色御膳🍱 ($348)

・ 吉列熊本黑毛和牛「和王」西冷御膳🍱 ($298)

・ 熊本產抹茶奶凍🍵 ($48)

・ 環境🏡
我哋一共7個人去食,餐廳就預留咗間房仔俾我哋,間房好開陽🌅,係城市海景🌊。所以環境真係好靚💯💯💯💯店員服務都好好,雖然佢哋係日本人唔識講廣東話🥹,但係都盡力講英文😍,時不時入我哋間房加茶🍵,服務周到✨✨✨

總體評分:9/10⭐️
2022-09-14 1806 瀏覽
有家人由外地回港,親友訂了枱說在isquare 吃飯,沒問太多便參與了。到了該層樓才留意到是日本菜,還有維港景色呢!定食款式算多,吉列豚肉、刺身、魚生飯、鐵板燒、天婦羅都有,總有一款啱食~主食來前,咖啡先到☕️ 我點了一杯白川水泡沫咖啡,除了用上較日本feel 的杯,並沒有什麼特別😆然後主食到了,我選了刺身御膳,鮮魚刺由熊本天草直送,有五款刺身各兩片,有茶碗蒸、小食、沙律和麵豉湯刺身中有我喜歡的吞拿魚和帶子,而且味道不錯👍🏻 在這個位處於尖沙咀,而且環境挺舒適的地方,一個定食都是二百多元,性價比不錯,值得再來~ 😉

白川水泡沫咖啡

刺身御膳

刺身中有我喜歡的吞拿魚和帶子,而且味道不錯👍🏻

刺身御膳
在疫情前,我已光顧了這餐廳很多次,之前一次是半年前,那時服務態度仍好,這個價錢,食物質素佳,但最近幾天光顧的經歷實在很差~食物方面,訂了$398一個餐的和牛x豚肉鍋,肉質佳,但湯底較淡味,微微帶辣,鍋入面蔬菜新鮮,茶碗蒸鮮味,丼飯的魚生新鮮。但可惜甜品失色,今次是朱古力味的蕨餅,味道不太相配~以前是抹茶蕨餅,相比之下失色很多。是次友人替我慶祝生日,訂了午餐,到了2:30pm,侍應已不停催我們3:00pm落場,我們都加快速度。但侍應收剩一套仍在用膳的餐具,遲遲又不抹檯,又不向我們講聲會幫我們拿蛋糕出黎,便唐突地拿出點了蠟燭的蛋糕,我們大為驚訝,朋友只差兩口,我地明白落場時間快到,但應該禮貌上要同客人講聲。之後短髮女經理的很mean 的回應更無助處理事件,只是加速讓客人覺得餐廳很沒有禮貌~記得以前有日本人經理,落場都會溫馨提示,不會以這樣的行為逼人走🥲埋單每人連切餅費$150加一,每人$501,這樣的收費,服務質素欠佳,有難以吸引人再光顧~

2022-08-28 1327 瀏覽
有位朋友約左過嚟飯聚,由於佢係常客已經嚟到好熟,介紹比我地先知呢間位於isquare既店係由日藉夫妻主理,老婆係經理,老公就係專門做會席料理嘅師傅。店舖裝修以實木為主,隔住落地玻璃可以見到尖沙咀海景,格局亦好分明,一入去走廊兩邊係open area同會席料理嘅bar枱,沿住走廊最入面就係包廂卡位,好有privacy。朋友嚟得咁熟,當然由佢發辦推介食咩啦!太刀魚味醂乾咬落甘香,唔會好難嚼,係唔錯嘅佐酒小食鯖魚剌身好少食鯖魚刺身,味鮮肉實份量唔少,$248呢個價錢絕對抵食剩返嘅魚頭魚骨仲可以另外整成炸物或湯可惜我地食得太晏師傅已經收左爐喇火炙鯖魚壽司配海苔海苔好脆,有一種天然嘅香味,鯖魚連埋部分嘅皮,壽司係連飯都有燒香,夾埋一齊食好有層次感芦北產足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合學蔡瀾話齋,天婦羅係日本菜當中最有難度嘅菜式,要外皮薄而香脆,裡面熟而不老,呢碟天婦羅絕對滿足到,最特別係有埋金菇天婦羅熊本黑毛和牛「和王」蒸籠料理呢道料理用左雙層蒸籠,蒸煮嘅過程中將上層和牛嘅肉汁同油脂滴落下層嘅日本時令蔬菜,和牛油脂分布好平均好嫩滑,各款蔬菜都好鮮甜,仲有迷你蒸豆腐,配上柚子胡椒、味醂醬油、同濃郁嘅芝麻

朋友嚟得咁熟,當然由佢發辦推介食咩啦!
太刀魚味醂乾
咬落甘香,唔會好難嚼,係唔錯嘅佐酒小食

鯖魚剌身
好少食鯖魚刺身,味鮮肉實
份量唔少,$248呢個價錢絕對抵食
剩返嘅魚頭魚骨仲可以另外整成炸物或湯
可惜我地食得太晏師傅已經收左爐喇

火炙鯖魚壽司配海苔

芦北產足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合

熊本黑毛和牛「和王」蒸籠料理
呢道料理用左雙層蒸籠,蒸煮嘅過程中將上層和牛嘅肉汁同油脂滴落下層嘅日本時令蔬菜,和牛油脂分布好平均好嫩滑,各款蔬菜都好鮮甜,仲有迷你蒸豆腐,配上柚子胡椒、味醂醬油、同濃郁嘅芝麻醬,好滿足呀!🤤

甜品方面各人都點左唔同口味嘅雪糕同奶凍

Cashier附近有個雪櫃放左啲時令水果,即刻加左單,水果都係由熊本進口,爽口清甜嘅提子為呢餐畫上完美句號。
2022-08-27
  • 熊本黑毛和牛「和王」蒸籠料理
2022-08-24 983 瀏覽
特登揀咗呢間可以望海景嘅餐廳relax一下,心情很治愈。我叫左熊本黑毛和牛「和王」及特選「火之本豚」伴櫓杏特製辣湯涮涮鍋配迷你角切魚生丼御膳,非常豐富,一次過可以試哂熟食同魚生類😜黑毛和牛同埋豚肉切得非常薄,望落去已經見到好新鮮,雪花分佈均勻,肉質鮮嫩,肉味濃,湯底微辣唔會搶咗啲肉味,配料(菇、娃娃菜、翠玉瓜)份量好多。角切魚生飯有驚喜,魚生粒非常新鮮和鮮甜,有油金魚、吞拿魚腩、劍魚、甜蛋等等,魚生種類豐富,配埋少許即磨Wasabi,日本米入口鬆軟。
特登揀咗呢間可以望海景嘅餐廳relax一下,心情很治愈。

2022-08-20 5985 瀏覽
食物質素高的日本料理,價錢尚算親民。而且環境舒適,坐在落地玻璃窗邊位置還有獨立房間的卡位。望著大海景享受日本菜,整個性價比大力上升。  食物方面 - 刺身定食︰主食割烹刺身新鮮就必然。吞拿魚跟三文魚脂身肥美,厚度切得剛好,不會太薄吃不到肉質感,也不厚很口感變油膩。帶子爽脆,不過只是將一塊分半,有點不夠 甜蝦蝦頭多膏,魷魚同樣是爽脆,兩者的肉質十分鮮甜。所有刺身根本不用點醬油都已經鮮美夠了,配上熊本縣珍珠米更加變成飯盜賊。一般我可以幾個月不吃任何米飯,頓時大口大口珍珠米飯塞進肚定食配送︰茶碗蒸蛋,很滑順,入口即化比豆腐更嫩。高湯已經將清淡蛋味調整,是爽口不膩的口感。日式沙律醬汁微酸帶甜,一小碗前菜已經十分開胃。高濃度醬油已經把汁煮茄子煮得很腍,也變成飯盜賊之一。家人點餐方面 - 鮨六貫配天婦羅定食︰壽司上的刺身看上去油光充足,厚度也是切得滿口滿足,米飯不會太多而搶走它們的鮮味。應該跟刺身定食一樣高質吧!餐附手打烏冬一定要特別表揚 十分彈牙,也很掛高湯味,算是我烏冬排名磅上頭五位吧!蝦天婦羅雖然外層炸粉算薄,但同時蝦肉也很小,是套餐的美中不足。櫓杏鰻魚丼定食︰鰻魚很厚度,兩大塊舖滿整碗飯面

食物方面 - 刺身定食︰
帶子爽脆,不過只是將一塊分半,有點不夠
 甜蝦蝦頭多膏,魷魚同樣是爽脆,兩者的肉質十分鮮甜。

定食配送︰
日式沙律醬汁微酸帶甜,一小碗前菜已經十分開胃。
高濃度醬油已經把汁煮茄子煮得很腍,也變成飯盜賊之一。

家人點餐方面 - 鮨六貫配天婦羅定食︰
餐附手打烏冬一定要特別表揚
 十分彈牙,也很掛高湯味,算是我烏冬排名磅上頭五位吧!

櫓杏鰻魚丼定食︰
鰻魚很厚度,兩大塊舖滿整碗飯面。脂身豐富加上濃郁醬汁,外配一塊玉子燒,是飯盜賊。

吉列特選「火之本豚」豚肉定食︰
豚肉豐厚,炸得香脆,份量基本上跟長碟差不多。男士點餐都應該可以捧腹滿足啦。

最後題外話︰
整體環境、食物、價錢當然可以成為慶祝活動或聚餐之選。但唯獨要說,兩次光顧都覺得服務態度不好。職員不太理客人需求,招手也裝看不到。只有食物真正令人翻桌的主因。
2022-07-16
慶祝紀念
生日
2022-08-08 1570 瀏覽
剖烹櫓杏既lunch set一向都好有保證😍餐廳裝修靚之餘仲有海景😉價錢亦好合理,性價比極高💯Book左12點半第一輪,唔太多人,早左小小都有得入座👍🍲特選「火之本豚」辛辣味噌湯涮涮鍋御膳 ($238)天氣涼返啲叫左個涮涮鍋,之前試過和牛,今次就試下豚肉😊質素好唔錯,個set都好豐富😍有2款唔同既豚肉,前菜有蒸蛋同沙律😄2款都好食,薄薄地好易熟,而且好軟林😋火鍋既料都算多,有唔同既蔬菜、菇、南瓜等😛味噌湯底唔算好辣,亦唔會太濃蓋過晒啲味🥳仲有埋粒朱古力麻糬,煙煙韌韌幾好食😙性價比超高👏/😋食物質素:8.5/10🍽️用餐環境:8.5/10💰性價比:8/10👣回頭率:8/10
剖烹櫓杏既lunch set一向都好有保證😍
餐廳裝修靚之餘仲有海景😉
價錢亦好合理,性價比極高💯
Book左12點半第一輪,唔太多人,早左小小都有得入座👍

🍲特選「火之本豚」辛辣味噌湯涮涮鍋御膳 ($238)
天氣涼返啲叫左個涮涮鍋,之前試過和牛,今次就試下豚肉😊
質素好唔錯,個set都好豐富😍
有2款唔同既豚肉,前菜有蒸蛋同沙律😄
2款都好食,薄薄地好易熟,而且好軟林😋
火鍋既料都算多,有唔同既蔬菜、菇、南瓜等😛
味噌湯底唔算好辣,亦唔會太濃蓋過晒啲味🥳
仲有埋粒朱古力麻糬,煙煙韌韌幾好食😙
性價比超高👏

😋食物質素:8.5/10
🍽️用餐環境:8.5/10
💰性價比:8/10
👣回頭率:8/10
2022-06-06
2022-08-06 1128 瀏覽
One of my personal fav join for omakase. Chefs are super friendly and professional. They interact a lot with diners and staff in general is attentive. Food is amazing of course. Fresh, in-season fish and seafood sashimi & sushi and some cooked to perfection seafood/steamed egg custard too. I have to mention, their salad is very fresh and tasty…I cannot remember what kind of dressing they use but it was fantastic. Extremely satisfied after meal with motivation to return. Value for money although their pricing is on the high side. If you’re looking for Ingredients taste treatment, here is the place to visit. Recommend to try their wagyu beef seared right in front of you. Warning 😋: the beef is beautifully and evenly marbled but super filling 😂.
2022-04-29
2022-07-31 1353 瀏覽
尖沙咀想食日本嘢,見呢間Menu價錢好似OK,而且每個set都有好多款式嘅配菜就嚟試吓見到朋友嗌嗰個雞肉燒定食好似幾抵食!二百幾蚊有幾多舊雞,抵食過我哋嗌嘅壽司或者刺身食!相信正常嘅男士都唔會食得飽壽司細細舊,而且魚生切得非常薄,不過佢收嘅價錢就係中環嘅價錢差唔多成$400一位再加一! CP值低!不過環境同埋服務都OK嘅!最期待嘅海膽壽司竟然得一粒仔,如圖所見係半粒壽司嘅份量,而且仲要係好細嘅壽司嘅伴粒囉同埋佢比好多三文魚呀,鯖魚呢啲平價魚,仲要係博博嘅一片,都幾對唔住佢個價錢唔通呢間嘢收嘅錢大部份都係拎嚟交租?雞肉前菜煮幾好味嘅,沙律菜都新鮮正常水準估唔到成餐都係冇帶子或者下貝類喺壽司石,諗住帶子一定有,佢竟然一樣都冇!收呢個價錢比三文魚鯖魚等下價魚, 誠意影真麻麻
唔通呢間嘢收嘅錢大部份都係拎嚟交租?
雞肉前菜煮幾好味嘅,沙律菜都新鮮正常水準
估唔到成餐都係冇帶子或者下貝類喺壽司石,
午餐
2022-07-11 1940 瀏覽
朋友個仔係呢間餐廳做壽司師傅,朋友約我哋幾個去食lunch。可能一早book定,我哋4人都可以坐房,間房有一張長枱可以坐八人,兩邊有電視📺播放日本熊本景色。如果公司食飯或一班朋友想靜靜靜地傾偈,呢度係唔錯選擇😅而且可以飽覽成個維港景色,今日天氣又好好,個view真係好靚👍🏼👍🏼。食物揀咗海鮮湯鍋御膳,鮮魚刺身御膳,吉列熊本黑毛和牛西冷御膳和櫓杏鰻魚丼。每款都好精緻首先推薦和牛西冷,肉質鮮嫩唔肥膩👍🏼👍🏼幾款刺身都相當新鮮,但帶子就有點失色🥲。海鮮湯鍋就普通菜式(忘記拍照😅)味道也一般。鰻魚丼有四條鰻魚加一個天婦羅,仲有一個烏冬,食完好飽😂。雖然唔算平,但食物質素好份量都多,加埋對住個無敵海景性價比算高,值得一試。

雖然唔算平,但食物質素好份量都多,加埋對住個無敵海景
性價比算高,值得一試
熊本天草直送鮮魚剌身御膳
吉列熊本黑毛和牛西冷御膳
櫓杏鰻魚丼
2022-07-11
熊本天草直送鮮魚剌身御膳
吉列熊本黑毛和牛西冷御膳
櫓杏鰻魚丼
2022-06-21 2019 瀏覽
1️⃣極鮨御膳 (推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️)極上壽司御膳 - 特選12件🥗 沙律汁酸酸甜甜,好開胃🥚茶碗蒸好滑,唔會過老🥣麵豉湯好好味,唔係好咸,平時唔鍾意飲都想飲多碗🥕前菜係蘿蔔燉牛腩,蘿蔔牛腩都炆到好焾,好入味🍣壽司當日以魚類為主,但分唔到係咩種類🙈刺身都新鮮,海膽同三文魚籽無腥味🍫甜品係朱古力蕨餅,入口可可味好重,唔會好甜🌟用餐時間90分鐘
1️⃣極鮨御膳 (推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️)
極上壽司御膳 - 特選12件

🥗 沙律汁酸酸甜甜,好開胃

🥚茶碗蒸好滑,唔會過老

🥣麵豉湯好好味,唔係好咸,平時唔鍾意飲都想飲多碗

🥕前菜係蘿蔔燉牛腩,蘿蔔牛腩都炆到好焾,好入味

🍫甜品係朱古力蕨餅,入口可可味好重,唔會好甜

極鮨御膳

🌟用餐時間90分鐘
2022-04-28
極鮨御膳
Book定位同男朋友食生日飯~感謝店員有盡量安排海景位我坐個area嘅枱與枱之間隔得都有段距離仲有簾隔開,可以盡情傾計~餐廳格調幾好幾日式,仲有著和服嘅店員同講日文嘅師傅。服務都好好,我地叫咗鐵板燒 店員經常睇住同提醒我地煮幾耐先好食。我地自拍 店員仲好樂意主動幫我地影相~食物好味價錢合理,最後叫咗甜品,仲配埋個音樂盒播生日歌,啱晒鐘意低調嘅人,唔洗大聲唱生日歌咁尷尬滿足嘅一餐飯會再幫襯,下次食Omakase
Book定位同男朋友食生日飯~感謝店員有盡量安排海景位

滿足嘅一餐飯
會再幫襯,下次食Omakase
慶祝紀念
生日
❣️ 天草直送新鮮刺身盛合 (1~2人前) roann Signature Fresh Fish Sashimi Platter from Amakusa (for 1~2pax)❣️ 櫓杏廚師發辦極味壽司 十二件 roann's Premium OMAKASE Sushi 12 pcs❣️ 吉列熊本黑毛和牛『和王』三文治 KUMAMOTO Wagyu "WA-OH" Cutlet Sandwich刺身壽司: 食材好新鮮,食落口好鮮甜🤤吉列熊本黑毛和牛『和王』三文治: 好脆口,和牛入面好juicy👍🏻環境: 餐廳安排咗我地坐係窗口位~可以望到維港景色,個view好靚~而且私隱度幾高。座位寬敞,坐得好舒服。餐廳:Kappo roann 割烹櫓杏📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場28樓2801號舖Shop 2801, 28/F, iSQUARE, 63 Nathan Road, Tsim Sha Tsui————————————————————
❣️ 天草直送新鮮刺身盛合 (1~2人前)

❣️ 櫓杏廚師發辦極味壽司 十二件

❣️ 吉列熊本黑毛和牛『和王』三文治 [推介]

刺身壽司: 食材好新鮮,食落口好鮮甜🤤

餐廳:Kappo roann 割烹櫓杏

————————————————————
壽司上面的魚生不鮮味天婦羅同food Court食嘅差唔多火炙火之本豚肉角煮得3件蔬菜天草大王雞肉麵團湯一啲味道都冇得一個清字食物同價錢不同正比,都令人失望大家注意原來定食只是下午lunch才有晚上是沒有的,因為我是比相片中的定食吸引過去定晚飯的,總之就是失望失望失望唯一可取就是食過風景同裝修
壽司上面的魚生不鮮味
天婦羅同food Court食嘅差唔多
火炙火之本豚肉角煮得3件
蔬菜天草大王雞肉麵團湯一啲味道都冇得一個清字
食物同價錢不同正比,都令人失望
大家注意原來定食只是下午lunch才有
唯一可取就是食過風景同裝修
2022-05-29
2022-05-19 1761 瀏覽
星期五happy Friday同同事食豪d去咗呢一間食日本料理嘅餐廳俾咗間房我哋,有海景,環境好舒服Lunch menu有唔同嘅選擇我揀咗07 鮨六貫 天麩羅御膳有六件壽司,前菜,烏冬,天婦羅,蒸蛋件件壽司都好新鮮蒸蛋勁滑最有驚喜係天婦羅,香脆但不油膩
星期五happy Friday同同事食豪d
去咗呢一間食日本料理嘅餐廳
俾咗間房我哋,有海景,環境好舒服

Lunch menu有唔同嘅選擇
我揀咗07 鮨六貫 天麩羅御膳
有六件壽司,前菜,烏冬,天婦羅,蒸蛋
件件壽司都好新鮮

蒸蛋勁滑

最有驚喜係天婦羅,香脆但不油膩