2天前 0 瀏覽
有親戚由外地回港,今次由佢哋發辦訂咗枱係尖沙咀食日本野,到了該層樓先留意到是日本菜,還有維港景色熊本天草鮮魚壽司三件,呢3款都好有魚油香,入口即化,食完都唔會漏,拖羅入口油脂感好正入口即化😋吞拿魚蓉軍艦超肥美入口即溶,口感軟嫩無筋,魚油甘香👍🏽火山鍋既靈感係嚟自熊本既一座名為阿蘇的活火山噴出煙霧既景象,湯底係海鮮熬制既高湯混合埋辣味噌,加上大量蔬菜包括白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥,同埋豬肉一齊煲令到個湯底好鮮甜令人一試難忘😍櫓杏名物 黒松露茶碗蒸,蛋蒸製的時間剛好夠熱,挺身得來亦相當滑溜,蛋嫩香滑啖啖蛋香,餡料豐富加入黒松露,配起來鮮甜美味,啖啖教人回味😋推介之選👍🏽栗子雪糕食落質地幼滑,入口即溶,栗子味好重,感覺上好似食緊栗子🌰咁😂
喺尖沙咀返工嘅朋友,or出開嚟唔知食咩好,誠意推介一定要嚟依到食晏❤️❤️如果你追求高品質嘅食物質素,依到必會滿足到你🧚‍♀️🙆🏻‍♀️櫓杏天婦羅丼……..嚟日式餐廳食飯,我一定會食天婦羅,一食就知道廚師實力如何👨🏻‍🍳依個天婦羅有2隻大蝦同一堆蔬菜,鋪滿飯面~天婦羅炸衣非常薄,緊緊包裹住食材,完全唔油膩,好高質wor✨✨🙆🏻三色丼………為食嘅朋友揀咗咩都有齊嘅三色丼💁🏻包括:雜錦角切魚生&蔥吞拿魚&鰻魚丼,三碗丼嘅餸都好多,欣賞啊❤️一次過可以食到三碗唔同口味嘅丼飯,真係幾開心🧚‍♀️超新鮮既魚生
🙆🏻‍♀️櫓杏天婦羅丼……..
🙆🏻三色丼………
2024-04-18 0 瀏覽
久違地去咗一間有靚景有靚夜景同男朋友拍拖食飯🤓個景真係不得了,建議可以著靚少少可以打卡影靚相,真係要啊!!!!食物得2個人就只係叫了4款食物,份量都係偏多的。第一款係火山鍋,不是牛肉係豬肉的,會比較偏肥一點豬味唔係好重但豬肉係肥少少但有好多菜所以好好中和返😏😝但要留意也幾多下👀炭焼鶏鶏頸肉,見到好似好特別就叫了,串燒燒得很好,雞肉很嫩又有汁的,可以一試😎櫓杏名物 黒松露茶碗蒸,加咗黑松露所以令成個蛋係香好多的,蛋也十分滑的😊熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律🥗個人對呢個就一般但男朋友就很鏡意,有少少鹹的沙律因為有鹽的關係😝
2024-04-17 0 瀏覽
呢排朋友圈都好多朋友打卡呢間餐廳,所以今日都係慕名而來,試下呢個dinner set。食物方面,火山鍋****全部食材都好新鮮,而且擺盤都好整齊。白菜、椎茸、姬菇、金針菇都非常多,豬五花油花分佈好均勻,鹹香鹹香,點少少醬油更加好食。烏冬****好彈牙,而且有咬口,同其他食物都好夾。熊本阿蘇産 莫札特蔬菜究極水沙律****非常大兜足料。水加左鹽,味道更出。沙律醬既調味令到味道更加濃。天草直送 新鮮刺身盛合****甘海老反而多左一份獨有既清新,唔錯!我仲發現左,呢度既所有配料每日新鮮製作準備,絕對一絲不苟,真系良心餐廳啊。
烏冬****好彈牙,而且有咬口,同其他食物都好夾。

2024-04-15 0 瀏覽
同朋友慶祝生日,揀左呢問大家都第一次食嘅日本菜,餐廳唔算好大,大大嘅落地玻璃望到好靚嘅海景,食物選擇都好多💠一文字長蔥卷 配酸醋味噌💠長蔥卷清新爽甜,配埋酸酸既味噌好醒胃💠豆腐味噌漬💠味噌湯不會過鹹,豆腐非常鮮嫩而蔥又手切得幼細,在冬天時喝點熱湯暖暖胃,準備接下來的美食作個好開始😁💠天草直送 新鮮刺身盛合💠當中有拖羅🐟、元貝、牡丹蝦🦐and 5款廚師發辦刺身,身為刺身控,當然要試試看,刺身十分新鮮甘甜肥美,口感厚實,食材鮮美每一款都讓人回味無窮🥰💠炭燒天草大王雞肉💠呢個同出面嘅燒雞唔一樣,厚切雞肉好肥美好嫩滑,這令我有驚喜😎💠鹽燒天草大王雞全翼💠出乎意料也十分不錯,雞翼燒得啱啱好,還有滿滿的鹽燒味道,即時滿足了想燒野食的慾望,味道唔太鹹,感覺健康😄
💠一文字長蔥卷 配酸醋味噌💠
長蔥卷清新爽甜,配埋酸酸既味噌好醒胃
💠豆腐味噌漬💠

💠天草直送 新鮮刺身盛合💠
💠炭燒天草大王雞肉💠
💠鹽燒天草大王雞全翼💠
今晚同朋友喺尖沙咀食日本菜,餐廳推薦我哋試一試🥢櫓杏宴會套餐,8項菜式睇落都幾吸引,價錢仲幾抵添👏🏼首先有一份👉🏻熊本阿蘇産莫扎特蔬菜究極水沙律。沙律菜好新鮮,同平時食到嘅好唔同,有少少鹽味,原來係用鹽水嚟調味😌主角👉🏻火山鍋 好靚,好似一座山😆豬五花油花豐盛,入面係唔同種類嘅日本菇,越煮越入味,我同朋友都好鍾意👍🏻之後有👉🏻熊本天草鮮魚壽司三件,拖羅真係無敵!入口軟化,魚油喺口腔揮之不去,立即encore多一碟先得😍臨尾食埋👉🏻栗子雪糕&柚子雪芭,每人一個😋依個餐好唔錯,餐廳推介得好好🙌🏻
2024-04-12 0 瀏覽
火山鍋一上枱真係超級吸引啊!!!!!滿滿嘅五花肉係煲嘅上面用黎影相也十分適合的(=´∀`)所以密密地影咗幾張相~但其實就好似係打邊爐咁樣就係有肉有蔬菜而菜係比咗好多的以菇為主旣整體係十分豐富的↖(^ω^)↗熊本天草鮮魚壽司三件分別有3款不同的壽司有拖羅,吞拿魚蓉軍艦和廚師發辦壽司唔記得咗廚師發辦壽司係咩魚添☆〜(ゝ。∂)但3款的魚都係新鮮並且偏肥美的天草直送 新鮮刺身盛合剌身都係有廚師發辦的要睇當日嘅刺身邊款比較新鮮再比客人但一定有一款係赤蝦(*'ω'*)同壽司一樣都係肥美和新鮮的炭焼鶏鶏頸肉豬頸肉就食得多了但雞頸肉就真係第一次同豬頸肉一樣都係會肥少少的而串燒也燒得十分香ʅ(◞‿◟)ʃ
火山鍋
一上枱真係超級吸引啊!!!!!
滿滿嘅五花肉係煲嘅上面
用黎影相也十分適合的(=´∀`)
所以密密地影咗幾張相~
但其實就好似係打邊爐咁樣
就係有肉有蔬菜
而菜係比咗好多的以菇為主旣
整體係十分豐富的↖(^ω^)↗
熊本天草鮮魚壽司三件
分別有3款不同的壽司
有拖羅,吞拿魚蓉軍艦和廚師發辦壽司
唔記得咗廚師發辦壽司係咩魚添☆〜(ゝ。∂)
但3款的魚都係新鮮並且偏肥美的
天草直送 新鮮刺身盛合
剌身都係有廚師發辦的
要睇當日嘅刺身邊款比較新鮮再比客人
但一定有一款係赤蝦(*'ω'*)
壽司一樣都係肥美和新鮮的
炭焼鶏鶏頸肉
豬頸肉就食得多了但雞頸肉就真係第一次
同豬頸肉一樣都係會肥少少的
而串燒也燒得十分香ʅ(◞‿◟)ʃ
2024-04-12 0 瀏覽
試完呢間omakase🍣,即刻要同好姊妹分享,book到位的話希望下次同好姊妹黎食。餐廳裝飾好靚好有特式, 而且衛生滿分💯📌 熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律🥗犀利啊呢個沙律,啲菜係經過莫札特音樂頻率的震動之下生長,所以食落口感,開胃又爽口,係一道不容錯過嘅沙律💃🏻📌 炭焼鶏鶏頸肉係雞肉非常珍貴嘅部位,每隻雞剩係得兩條,口感特別酥脆,炭燒後味道香氣撲鼻,食落唔太油膩,包你食過返尋味😌📌 天草直送 新鮮刺身盛合擺盤好細緻!甘海老口感滑順,食落爽而不膩,帶海鮮香甜味,令人再三回味🥹📌 火山鍋豬五花鮮味十足,肉質爽口彈牙。另外仲有白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥,十分之豐富,鍾意食菇既朋友不能錯過😉
📌 熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律🥗
📌 炭焼鶏鶏頸肉
📌 天草直送 新鮮刺身盛合
📌 火山鍋
2024-04-09 33 瀏覽
到左我好朋友既生日,佢系儀式感好重既人,所以生日更系要揾一間高質餐廳,呢個Dinner set值得推薦!🔝🔝🔝🔝🔝《天草直送 新鮮刺身盛合》果然不愧係招牌,刺身非常新鮮, 🐙都甘海老大大塊又爽脆,另外兩款係廚師發辦。👍🏻🔝🔝🔝🔝🔝《櫓杏名物 黒松露茶碗蒸》好中意個,黑松露將茶碗蒸既味道帶到另一個層次,🥩完美!🔝🔝🔝🔝🔝《火山鍋》🐠🐠好大兜,第一次食,有超級多白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥。豬五花既肉質都好鮮美。🔝🔝🔝🔝🔝栗子雪糕🔝🔝🔝🔝🔝柚子雪芭兩個雪糕都好fresh好滋味。呢餐生日飯我地都食得好開心,全部都係高質素係高級食材〰️〰️令到我回味無窮下次可以再BOOK!
🔝🔝🔝🔝🔝《天草直送 新鮮刺身盛合》
🔝🔝🔝🔝🔝《櫓杏名物 黒松露茶碗蒸》
好中意個,黑松露將茶碗蒸既味道帶到另一個層次,🥩完美!
🔝🔝🔝🔝🔝《火山鍋》🐠🐠
2024-04-09 15 瀏覽
今次來到iSQUARE 嘅 割烹。櫓杏係因為之前係Openrice 買咗啲餐飲卷。而餐飲卷係當cash voucher 用,所以經OP 訂坐第二客有半價都可以同時使用👍🏻👍🏻 餐廳位於iSquare嘅28樓,景觀可遠眺維多利亞港,感覺很舒服,而裝潢好有日本氣息,恍似置身於一間喺日本嘅高級餐廳一樣。呢度好多食材都係來自熊本,我地就揀咗兩款午市套餐都係每日限量5份😏 🥩 鉄板燒熊本黑毛和牛『和王』西冷御膳黑毛和牛大家都知油脂分布比較高,烹煮時有機會彈油出來,而侍應好有禮貌地詢問我哋想廚師幫我哋烹調定係自己喺座位度用鐵板燒燒。烹煮過程雖然真係有好多油彈出來,但可以自己煮到自己想要的生熟度,真係覺得特別好味😋 而調味就可以因個人需要加入鹽從而提升牛味、wasabi 增加味道層次、胡椒鹽就適合重口味人士。 我地重試吓煮到同生熟到,感受一下「和王」嘅特質😏 入口即溶唔洗講,煎香啲咬落去更有口感👍🏻 🐮吉列熊本黑毛和牛『和王』西冷御膳吉列西冷做到外脆內軟,牛味肉汁都保存到,再配埋個汁真係好好味😋 而份量剛好,唔會覺得膩。午市套餐就有跟埋沙律🥗、麵豉湯、茶碗蒸同埋甜點。🥗沙律菜非常新鮮,汁係帶有薑味嘅

🥩 鉄板燒熊本黑毛和牛『和王』西冷御膳

🐮吉列熊本黑毛和牛『和王』西冷御膳

午市套餐就有跟埋沙律🥗、麵豉湯、茶碗蒸同埋甜點。

🥗沙律菜非常新鮮,汁係帶有薑味嘅沙律汁,個人非常喜歡💕

🥚茶碗蒸很滑,配料不少,不錯👍🏻

另外,我地係主餐牌叫咗
🐠 灸烤魔鬼魚魚翅
第一次食魔鬼魚魚翅,烤得好香,魚味都好重,CP值高,下次一定會再叫!

🐓 蔬菜天草大王雞肉麵團湯
利用熊本蔬菜烹煮湯底,非常清甜,蔬菜都很有鮮味。雞肉很有質地,味道很濃,但只有數粒🥲 麵團係一片片手搓雲吞皮,質地煙煙韌韌,有6片,剛好我地每人2片😆

鉄板燒熊本黑毛和牛『和王』西冷御膳
吉列熊本黑毛和牛『和王』西冷御膳
灸烤魔鬼魚魚翅
蔬菜天草大王雞肉麵團湯
2024-04-03 80 瀏覽
最近同老公試一間觀景非常之靚,環境又好舒服有私隱度既餐廳🥢:割烹 櫓杏🗾餐牌介紹非常清晰,而且非常吸引🌸 靚靚火山鍋-賣相經已可以完美地俾我呢個愛打卡之人打卡😍仲要材料極多,白菜。椎茸。姬菇。金針菇。杏鮑菇。洋蔥。豬五花。全部都好美味,蔬菜菇類都鮮甜又清新,豬五花更加唔洗講,勁高質,無豬臊味,絕對不能錯過❤️🌸 彈牙烏冬-非常軟熟,入口爽滑,連埋啲蔥花同紫菜一啖過放入口,滋味到不得了,食到停唔到口啊💚🌸 熊本天草鮮魚壽司三件-拖羅。吞拿魚蓉軍艦。另加一款廚師發辦。嫩滑既刺身,令人回味無窮啊。再加上有蔥花同芝麻,提升晒成個壽司既層次💕🌸 櫓杏名物 黒松露茶碗蒸,松露同茶碗蒸味道非常夾,黑松露醬同白松露油,提升晒成個佳餚嘅味道,非常滋味又暖胃💙🌸 栗子雪糕+柚子雪芭,不能錯過清香又軟滑既雪糕。粟子味香濃,柚子味清新,大力推薦💛

2024-04-02 63 瀏覽
屋企人生日專登帶屋企人嚟呢間食,上網見過好多人讚,最後都冇令我哋失望😘推介畀大家以下我哋其中叫其一個dinner set🔴櫓杏名物 黒松露茶碗蒸🔴黑松露嘅香,配雞蛋嘅甜,食過返尋味😜果然係名物👍🟠熊本天草鮮魚壽司三件🟠(拖羅 和吞拿魚蓉軍艦,另外一款係廚師發辦)吞拿魚夠肥,但食落唔膩,店家表示因為魚肉經過熟成處理,所以壽司整體嘅感覺更加唔同☺️🟡柚子雪芭🟡柚子味好清新,雪葩口感好綿滑,唔會太甜,唔使驚食完會肥😆😆🔵火山鍋🔵(白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥、豬五花)名副其實堆到火山咁高,一個人真係未必食得曬,食材都夠新鮮,煮完之後食到蔬菜本身嘅甜味,豬五花亦都冇豬騷味,超滿足👏🥳環境同裝修都唔錯,好有日本嘅味道,望埋香港嘅夜景,簡直💯分
🔴櫓杏名物 黒松露茶碗蒸🔴
黑松露嘅香,配雞蛋嘅甜,食過返尋味😜果然係名物👍
🟠熊本天草鮮魚壽司三件🟠
(拖羅 和吞拿魚蓉軍艦,另外一款係廚師發辦)
🟡柚子雪芭🟡
柚子味好清新,雪葩口感好綿滑,唔會太甜,唔使驚食完會肥😆😆
🔵火山鍋🔵
(白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥、豬五花)
環境同裝修都唔錯,好有日本嘅味道,望埋香港嘅夜景,簡直💯分
2024-04-02 39 瀏覽
今日同朋友喺尖沙咀食飯聚會,知道尖沙咀呢間餐廳有個火鍋超級好味,於是約埋一齊嚟食好西。呢個火鍋果然冇令我哋失望。😎🩵火山鍋🧡熊本天草鮮魚壽司💛櫓杏名物黑松露茶碗蒸🖤沙律火山鍋配料非常豐富多樣,包括白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥和豬五花。即淥即食,每一種都新鮮又好味🤤,湯汁會完美地滲入蔬菜和肉中,使它們更加美味。我特別喜歡椎茸和金針菇,它們的口感鮮嫩,與湯底的味道完美融合。除了火山鍋,這家店還提供了熊本天草鮮魚壽司。我品嚐了三款不同的壽司,分別是拖羅、吞拿魚蓉軍艦和廚師發辦的鱿魚。拖羅壽司的魚肉鮮嫩多汁,吞拿魚蓉軍艦則帶有豐富的魚油味,入口即化。魷魚新鮮有彈性,鮮咪濃。他們的櫓杏名物,黑松露茶碗蒸都非常好味,茶碗蒸呈現淡黃色,色澤誘人,入口口感滑嫩。黑松露的香氣與蒸蛋的味道完美結合,帶給你一種獨特的味覺享受。沙律新鮮、清爽,加入了各種蔬菜和鮮美的醬汁,是一道絕佳的開胃菜,為整餐帶來了平衡和清新的口感。

🩵火山鍋
🧡熊本天草鮮魚壽司
💛櫓杏名物黑松露茶碗蒸
🖤沙律
2024-04-02 34 瀏覽
天草直送 新鮮刺身盛合美味指數🍣🍣🍣🍣🍣哦刺身是在日本即場拍賣後,即運抵香港出售,我選擇了甘海老刺身,另外兩款係廚師發辦。甘海老鮮甜,蝦晶瑩剔透🦐,一睇就知好新鮮。廚師發辦的是金槍魚和拖羅。金槍魚肉油脂豐富,鮮味度高。拖羅的油脂極香,口感豐富。炭燒雞頸肉美味指數🐓🐓🐓🐓🐓炭燒雞頸肉絕對讓人垂涎三尺。雞頸肉在炭燒的過程中散發出濃郁的香氣,肉質鮮嫩多汁,此肉無比珍貴,絕對要一試。火山鍋美味指數🍲🍲🍲🍲🍲火山鍋的材料包括白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥和豬五花。這些新鮮的蔬菜🥬,肉🥩和菇類🍄為火山鍋增添了豐富的口感和風味。白菜的清爽和口感,椎茸和姬菇的鮮香,金針菇和杏鮑菇的彈牙,以及洋蔥和豬五花的甜味,融入火山鍋的湯底中,讓湯底更加濃郁美味。烏冬有豐富的口感,放落火山窩豆,麵條吸附了湯底的風味,入口有嚼勁,讓人吃得十分過癮。
天草直送 新鮮刺身盛合
美味指數🍣🍣🍣🍣🍣哦
炭燒雞頸肉
美味指數🐓🐓🐓🐓🐓
火山鍋
美味指數🍲🍲🍲🍲🍲
2024-04-02 36 瀏覽
💚熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律💚首先浸住沙律既水加左鹽,用鹽既鹽分帶出沙律菜既清新,而且沙律菜係用莫扎特既音樂去養出黎,生長得特別好,清香開胃!🧡熊本天草鮮魚壽司三件🧡壽司都係由熊本天草直送,拖羅真係超正,肥美到食唔停口,吞拿魚蓉軍艦亦好creamy,口感好好,而另一款由廚師發辦既魚刺身壽司都好新鮮好味道!❤️火山鍋❤️成個鍋既重點係豬五花,肥瘦均勻既豬五花配上白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥,鮮味互相配合,發揮出最好既味道口感!🤍柚子雪芭🤍雪芭凍冰冰,柚子味道好濃,香甜之中帶點酸,味道清新解膩!
💚熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律💚
🧡熊本天草鮮魚壽司三件🧡
❤️火山鍋❤️
🤍柚子雪芭🤍
雪芭凍冰冰,柚子味道好濃,香甜之中帶點酸,味道清新解膩!