2019-09-01 135 瀏覽
今日在尖東閒逛後搵野食,係ig同openrice見到呢間好似唔錯就嚟試吓食物就叫左皮蛋豆腐、蔥油撈面、甜不辣、滷肉飯,頭三樣都可以接受,冇想像中咁好食,但最基本嘅滷肉飯竟然出事食嘅時候啲飯係一粒粒咁好硬,仲有啲係黐埋一舊,越食越唔對路,我哋就同店員講,店員就話係飯焦,我哋就話成碗飯都係飯焦?仲要係一粒粒嘅飯焦?好明顯係生米黎,個店員跟住徒手係個飯桶攞咗幾粒黎試,然之後就話啲飯冇問題個店員之後冇打算再理我地,當我地再問佢,佢仍然堅持嗰啲係飯焦,再過咗一陣先話換俾我哋都係一樣,然後免我地魯肉飯既錢生米同飯焦都分唔到?飯焦會一粒粒好似生米咁硬嘅咩?其他食物質素並不如食評般好,服務態度又差,冇下次

2019-08-31
3 分鐘 (堂食)
2019-08-31 90 瀏覽
今天來尖沙嘴工作,想吃台灣美食,便又來到六両三。滷豬腳$48滷水味道不會太濃,而豬腳皮腍,筋位爽口彈牙,份量不算多。川味紅燒三寶牛肉麵$88,有金錢腱、牛筋、牛肋條,金錢腱和牛肋條炆煮得很腍,牛筋煙煙靭靭,口感豐富,最重要是用牛骨和牛肉熬煮而成的湯底,味道清甜,喝完都不會口渴。幼麵軟腍中帶點嚼勁,配合湯底,更覺美味可口。古法烏梅汁$22烏梅味道濃厚,酸而不會太甜,是個人喜歡的味道。皮蛋豆腐$38木魚絲香味十足,混合皮蛋和豆腐,味道層次豐富,不失為一款地道的小食。
今天來尖沙嘴工作,想吃台灣美食,便又來到六両三。

滷豬腳$48
滷水味道不會太濃,而豬腳皮腍,筋位爽口彈牙,份量不算多。

幼麵軟腍中帶點嚼勁,配合湯底,更覺美味可口。
古法烏梅汁$22
烏梅味道濃厚,酸而不會太甜,是個人喜歡的味道。

皮蛋豆腐$38
2019-08-29 88 瀏覽
甜不辣真係唔知有幾耐都食甜不辣證明我有幾耐無去台灣吧~~雖然呢個甜不辣唔係用炸的方式去處理但係已經令我好回味在台灣的日子非常煙煙UN UN~~魯水唐心蛋用充足的魯水汁甜甜地咁浸著個蛋真係好好味,蛋黃流心的狀態已經賞心悅目蛋醬沾滿麵條更是好食川味紅燒三寶牛肉麵三寶就是指金錢腱、牛肋條和牛筋紅燒牛肉很厚切,而且肉質非常嫩滑再加上用左紅燒魯水汁浸到入曬味,食落更是啖啖濃郁牛筋更是補充骨膠原之作,好彈口~~湯底不油膩,好似用左好多牛骨煲左好耐而成真係當飲湯咁飲麵我就揀左粗身,食落就更是彈牙好食過公仔麵,更是蛋香味古法烏梅汁我見到係用左台灣樽裝飲品倒出來所以係來自台灣的味道....

甜不辣
真係唔知有幾耐都食甜不辣
證明我有幾耐無去台灣吧~~
雖然呢個甜不辣唔係用炸的方式去處理
但係已經令我好回味在台灣的日子
非常煙煙UN UN~~

魯水唐心蛋
用充足的魯水汁甜甜地咁浸著
個蛋真係好好味,蛋黃流心的狀態已經賞心悅目
蛋醬沾滿麵條更是好食

川味紅燒三寶牛肉麵
三寶就是指金錢腱、牛肋條和牛筋
紅燒牛肉很厚切,而且肉質非常嫩滑
再加上用左紅燒魯水汁浸到入曬味,食落更是啖啖濃郁
牛筋更是補充骨膠原之作,好彈口~~

湯底不油膩,好似用左好多牛骨煲左好耐而成
真係當飲湯咁飲

麵我就揀左粗身,食落就更是彈牙
好食過公仔麵,更是蛋香味

古法烏梅汁
我見到係用左台灣樽裝飲品倒出來
所以係來自台灣的味道....
2019-08-22
  • 古法烏梅汁
  • 川味紅燒三寶牛肉麵
  • 甜不辣
2019-08-28 63 瀏覽
之前已經想中朋友試不過好多人排隊所以放棄咗難得今次早咗黎到,唔駛排隊!同朋友坐低就即刻睇下食乜因為本人對牛肉麵無太大興趣所以今次叫咗魯肉飯。另外我地仲叫咗甜不辣同拼盤仲有冬瓜茶!甜不辣好煙靭,好好咬。啲醬辣辣地幾惹味拼盤就有牛腩、牛𦟌同牛筋。牛筋好味入口即溶咁另外兩樣就正常,無太大驚喜。魯肉飯係好食嘅。不過啲胡椒辣味太過突出,搶哂其他味道如果少返啲辣味,都係好好食嘅。冬瓜茶就真係唔算好飲味道太淡了,唔欣賞一般黎講係值得一試
之前已經想中朋友試
不過好多人排隊所以放棄咗
難得今次早咗黎到,唔駛排隊!

同朋友坐低就即刻睇下食乜
因為本人對牛肉麵無太大興趣
所以今次叫咗魯肉飯。

另外我地仲叫咗甜不辣同拼盤
仲有冬瓜茶!

甜不辣好煙靭,好好咬。
啲醬辣辣地幾惹味

拼盤就有牛腩、牛𦟌同牛筋。
牛筋好味
入口即溶咁
另外兩樣就正常,無太大驚喜。

魯肉飯係好食嘅。
不過啲胡椒辣味太過突出,搶哂其他味道
如果少返啲辣味,都係好好食嘅。

冬瓜茶就真係唔算好飲
味道太淡了,唔欣賞

一般黎講係值得一試
2019-08-28 65 瀏覽
同事於Lunch time帶我來六兩三食牛肉麵。牛肉麵都有七款選擇。除了牛肉麵, 這裡有台式乾拌麵和滷肉飯和紅燒牛肉飯等。還有小食如滷蛋,甜不辣等等。我要了一個川味紅燒半筋半肉麵湯如名是川味,有點辣,可接受,相信愛辣的朋友應該會喜歡。有一半牛筋一半牛肉,份量都不少。牛筋和牛肉都好腍,好入味。麵有粗麵和幼麵可以選, 我選了粗麵。雖然是粗麵,但麵是有彈性,滑溜。這個牛肉麵好有台灣的風味。經店員說,這裡是用牛骨湯製,不添加味精,牛骨粉,是以天然食材,及用蔬果熬煮。小食要了涼半小黃瓜, 好好吃, 好爽脆又帶點辣。薑母茶薑母茶是熱帶點辣,功效甚廣。

我要了一個川味紅燒半筋半肉麵

小食要了涼半小黃瓜, 好好吃, 好爽脆又帶點辣。

薑母茶

薑母茶是熱帶點辣,功效甚廣。
2019-08-25 67 瀏覽
平時行尖沙咀好少行到依邊,不過原來都幾多野食,我地就搵左間台灣菜食餐廳外形其實有D似日本料理,遠睇都唔覺係食台灣野.我地叫左一個紅燒牛肉麵,一個紅燒半筋半肉麵,唐心蛋同埋涼拌黃瓜涼拌黃瓜作為前菜真係一流,酸酸地,少少辣,青瓜又爽口,非常之開胃.唐心蛋依D美食真係食極唔厭,蛋白好軟熟,蛋黃又濃又流心,外面有少少豉油,1人食1隻都唔夠!紅燒牛肉麵賣面真係唔錯,湯底紅,其實唔會辣,幼麵底,4大塊牛肉,牛肉非常嫩,肉味濃,亦都吸晒湯底.個人鍾意紅燒半筋半肉麵多D,牛肉加牛筋既配搭真係好完美.牛肉肉質厚;牛筋口感就好軟綿綿.D野食份量岩岩好,價錢都係每人100到,幾抵食!
餐廳外形其實有D似日本料理,遠睇都唔覺係食台灣野.

D野食份量岩岩好,價錢都係每人100到,幾抵食!
2019-07-29
5 分鐘 (堂食)
2019-08-21 70 瀏覽
在尖沙咀工作完畢去開餐,揀嘢食,細細間,但坐滿客,試試食台灣麵……六両三。麵選擇不算多,但都0K。川味是辣的,如果不食辣可以試试清湯。我叫咗一碗清湯紅燒牛肋骨粗麪和川味紅燒半筋半肉幼麵。清湯不錯,清甜不油膩,牛肋骨雖然唔可以講係好霖,但係都唔算韌,小小咬口,粗麵爽口彈牙,不錯。另一碗牛筋霖,但不是入口即溶那種,肉也有咬口,但只可說是一般,幼麵爽口,川味带辣,並非超辣,有四川辣油个種辣味,不錯。至於餐廳環境雖細,但齊潔,有一張bar 枱,你可以坐近厨師,觀摩他煮麵過程,感覺應該不錯。平均$80~$100一碗麵,可接受啦,因為太飽,个肚冇位試它的鹵肉飯,下次有机會再來食。

2019-08-20 215 瀏覽
喺k11後街發現左好多餐廳,唯一吸引到我既就係呢間,個門面好吸睛,7點左右到達已經有人喺外面排緊隊等左差唔多15分鐘就入到去餐廳入面有d細 塔檯形式多 不過牆上好貼心地有掛勾可以俾你掛起個袋。首先叫左魯肉飯 好入味都唔錯牛肉麵 食完先發現對面食客要求要辣醬所以點呢個而又覺得唔夠味可以叫店員拎辣醬俾你 個辣醬有d似韓式既辣膏 店員會分開上既所以可以一試!甜不辣 個醬略嫌太重味 甜醬咁有d咸 唔加好食d豆腐好多配料 好食係醬咸左少少都係檸檬冬瓜茶 味道好新鮮so far 覺得主菜好食過小食不過都應該會再食既
喺k11後街發現左好多餐廳,
唯一吸引到我既就係呢間,
個門面好吸睛,

不過都應該會再食既

魯肉飯
牛肉麵
2019-08-19 89 瀏覽
台式牛肉麵已經進駐香港多時,但好食的就少之又少,今次位於尖沙咀既六両三,不但好食,而且環境還很有格調!小編點了三款麵,當中包括阿宏葱油拌麵($46),川味三寶牛肉麵($88)及川味紅燒半筋半肉牛肉麵($85),牛肉麵湯底香濃,麵條粗彈牙煙韌,幼的軟滑,而且每條都是店員用心製造,對於造麵同煮麵過程,店員都非常嚴謹和認真,務求將最好帶給客人,加上牛肉新鮮,入味,牛腩入味不韌,牛筋香軟,再配上糖心蛋,簡直絕配,小編很喜歡!此外,小編還點了冬瓜茶,冬瓜茶加了少量黑糖和檸檬,味道香甜帶點酸,加上少量冰塊,消暑又解渴!最後不得不說是環境,這裡裝修充滿古典風味,四周以木椅木枱為主,廚房掛著少量中式燈籠,客人可以一邊享受古典風味一邊享受好味既牛肉麵,舒服又滿足!
2019-08-17 6428 瀏覽
這間店在尖沙咀小巷內,食過好幾次,不過第一次來食午餐,感覺又有一點不同,店內人客其實都多,但午間感覺好舒適和寧靜,有種去了台灣僻靜文青小食館的感覺,總之就是心情很好,慢活感十足~今次點了一個川味紅燒三寶牛肉麵。份量十足,有金錢腱、牛筋、牛肋條,每款都炆得夠入味和夠軟腍,入口溶化,超好味。而且湯頭夠濃,充滿牛骨香味,麵條夠細滑,配合湯汁一流。再來要了個滷肉飯,看起好像很細的一碗,但其實飯量不少,一個都絕對夠飽,上面的滷肉豬油香味四溢,28元非常抵食~因為加18元可以轉餐,所以加埋~叫了滷蛋和切豆干~我把滷蛋拌入湯麵內吃,好好味~豆干味道不錯,不過水份真的不多,超干。另外加點了一個甜不辣,這個幾好食,而且口感好Q,加上個台式醬汁~無得輸XD飲品方面,我叫了最普通的可口可樂,夠解渴~老公叫了個蘋果西打,他去台灣最喜歡喝這個~我第一次飲,就是有汽的蘋果汁吧?總結,好抵食。而且非常台灣口味。
這間店在尖沙咀小巷內,食過好幾次,
不過第一次來食午餐,感覺又有一點不同,

店內人客其實都多,但午間感覺好舒適和寧靜,
有種去了台灣僻靜文青小食館的感覺,
總之就是心情很好,慢活感十足~

今次點了一個川味紅燒三寶牛肉麵。
份量十足,有金錢腱、牛筋、牛肋條,
每款都炆得夠入味和夠軟腍,入口溶化,超好味。
而且湯頭夠濃,充滿牛骨香味,
麵條夠細滑,配合湯汁一流。

再來要了個滷肉飯,看起好像很細的一碗,

因為加18元可以轉餐,所以加埋~

叫了滷蛋和切豆干~
我把滷蛋拌入湯麵內吃,好好味~
豆干味道不錯,不過水份真的不多,超干。

另外加點了一個甜不辣,這個幾好食,
而且口感好Q,加上個台式醬汁~無得輸XD

飲品方面,我叫了最普通的可口可樂,夠解渴~
老公叫了個蘋果西打,他去台灣最喜歡喝這個~
我第一次飲,就是有汽的蘋果汁吧?

總結,好抵食。而且非常台灣口味。
Taiwanese Cuisine🇹🇼🍜🥢 Reminisce the "Good Old Days"💫..尖沙咀小巷裡,總埋藏住一些特式小店。今次同朋友食lunch🍴 當然要找一些別具特色 又輕鬆簡單既餐廳,跟朋友好好吃個飯 聊個天呢。台灣🇹🇼 總讓人感覺平易近人;台灣味道🖤 總是富有人情味。同熟悉既朋友吃飯 總能找到呢種感覺。呢間以簡約木系裝修風格既小店,讓我們感到溫暖而舒適💕 不錯。ll $85Braised Beef Tendon & Shank堅持用天然食材熬煮既牛骨湯底,牛味濃郁又厚實。每一口湯配以煙韌既粗麵🍜 不錯喔,而紅燒半筋肉 炆煮得剛好入味❤️ 不韌也不爛呢。ll $28Braised Pork Rice台式飯是不能不吃的,性價比也超高呢。滷肉炆煮軟淋 入口溶化,肥瘦方粒肉比例剛好 滿有油香,小小一碗 卻滿滿幸福感。llShutter Beam Curd豆腐口感彈牙 質感似魚糕🍢,卻多份蛋香。比傳統豆腐特別呢,煙韌又不失香滑。挺喜歡這種新口味,不能不試。llPickled CabbagellMarinated Cucumber泡菜🥬 &小黃瓜🥒 酸甜爽脆,白醋香&蒜粒

l[川味紅燒半筋半肉麵🐮🍜]l $85

l[台式泡菜]l
Pickled Cabbage
l[涼拌小黃瓜]l
Marinated Cucumber
泡菜🥬 &小黃瓜🥒 酸甜爽脆,白醋香&蒜粒香 讓人係夏天愈食愈開胃,醋味濃 而醬汁調配得宜,不錯既餐前小吃呢。

l[滷蛋🥚]l
Corned Egg
帶花椒八角既滷蛋 多一份滷水香,口感嫩嫩滑帶醬油香 也不錯吃。

l[滷豬腳🐽]l
Braised Pig Knuckles
愛吃豬皮既我 怎能不點她呢。炆煮得軟淋入味 口感不韌不爛又帶Q,追加份量也剛好 過過口癮吃吃真好。

l[皮蛋豆腐]l
Preserved Egg & Tofu
份量十足 原磚豆腐上,靚皮蛋呈溏心 配冰涼富豆香味既豆腐,加上木魚花醬汁 同吃很清爽。

l[薑母茶💛]l
Ginger Tea (Hot)
熱飲之選♨️ 帶濃濃薑母香,充滿辛辣口感。

l[蘋果西打🍎]l
Apple Sidra
凍涼之選❄️ 食完熱辣辣 飲啖即刻熱氣全消。

一間帶居酒屋🏮風格既台式小店,讓人有種置身台灣既感覺。尖沙咀區能有呢種小店 食到有水準而不貴既午餐 真是值得推介❤️。以後想食台灣菜❓相信又多一個好選擇💫。
而且餐廳好貼心,提供埋橡筋比顧客束起頭髮💕 加分。
2019-08-14 53 瀏覽
星期六嚮特登去到尖沙咀食碗台灣牛肉麵,聽聞師傅嚮台灣向高人學過廚藝,應該都幾有水準。我同朋友就係中午去嘅,呢間麵鋪其實都係好易搵,估唔到天氣咁熱都仲有人排隊,心唸應該無黎錯。排咗十五分鐘到啦,就入得去,入面真係幾細,台唔多,但逼爆曬,唔緊要喇,食好味野係咁噶喇。我地點咗個牛肉麵同拌麵。先講拌麵,呢仲拌麵係我最中意個種,唔會太粗有嚼頭,食起身唔會感覺太滯,醬汁就係甜甜地,幾有肉味,都算好味嘅,拌麵幾岩。牛肉麵就仲正,果然係拜過師學藝,湯底味道岩岩好,唔會完全係調味料嘅味道,唔算太濃,但牛肉嘅味道夠香,再加上小小嘅藥材味,飲落去唔肥膩飲落有夠舒服。麵嘅質地就不過不失啦,正常牛肉麵夠,有小小韌性。牛肉亦都好好味,煮到夠曬嫩同肉味,是個麵食落去嘅感覺係好夾,好好食😍😍😍。鐘意食台灣牛肉麵嘅朋友仔不妨黎試試,排隊都值嘅。

鐘意食台灣牛肉麵嘅朋友仔不妨黎試試,排隊都值嘅。
  • 川味紅燒牛肉麵
  • 滷水溏心蛋
  • 百頁豆腐
  • 冬瓜茶
2019-08-13 144 瀏覽
行經尖沙咀,見到這間小店,全木裝修好有台灣feel,一打開門,已經聞到陣陣湯味,原來是台式牛肉麵專門,才中午十一時半左右,已經有如此濃烈的湯味,一定要是他的牛肉麵。川味紅燒牛筋麵,牛筋又粗又長,非常諗,勁入味,幼麵條好滑,湯底好香但不算辣,無論麵或牛筋都非常夠份量。川味紅燒牛腱牛肋條麵,牛腱帶有少許牛筋,口感一流,而牛肋條勁濃郁牛味,又夠諗,湯底如果可以多些就更好,因為全部被我喝清。午飯時間,可以加$18配少食及飲品,我揀了百頁豆腐及冬瓜茶,第一次食百頁豆腐,原來挺彈牙的,很有趣。再加$15配一份滷豬腳,超值呀,豬腳非常諗,又入味。店員全部是年輕人,無論落單、上菜、清理都好有禮貌,非常滿足的午餐,下次要試他的滷肉飯,因為隔離熟客一個人order 了兩份,肯定非常好味。

川味紅燒牛筋面

川味紅燒牛腱牛肋條面
川味紅燒牛腱牛肋條麵

百頁豆腐

再加$15配一份滷豬腳,超值呀,豬腳非常諗,又入味。
滷豬腳

川味紅燒牛筋面
川味紅燒牛腱牛肋條面
川味紅燒牛腱牛肋條麵
百頁豆腐
滷豬腳
2019-08-12 48 瀏覽
今次嚟咗位於尖沙咀都出名嘅六兩三台灣店試下,我同我朋友大約七點半鐘到達, 門外有古色古香嘅裝修,仲有兩張長凳等你等位時可以坐下。 入到去其實樓面唔大, 所以其實座位都幾逼澀, 啲人食得快走得快, 所以唔使好耐就有位. 這間餐廳主要食台灣麵滷肉飯同一些特色嘅台灣小食為主, 飲品亦都傾向台式冬瓜茶等, 水係可以自助形式斟. 我煮咗個紅燒台灣牛肉粗麵, 我朋友就叫咗個韓燒台灣 牛肋條 牛筋約面。 個人就鍾意食牛肉湯麵多啲, 因為牛肉畀 牛肋條更加淋, 而且粗面亦都彈口一啲, 牛筋都好好食. 跟住個湯底基本上係一樣的, 超濃嘅牛肉湯, 再加上紅燒紅油少少辣. very good. 小食同朋友都嗌咗一碟鹵水溏心蛋, 好辦法啦我哋兩個都鍾意食糖心蛋. 呢度個溏心蛋 very nice. 外鹹內甜. 其他小食今次就冇機會食睇下次會唔會食到. 不過一個牛肉麵再加多個小食都已經好飽.
2019-08-11 58 瀏覽
一間有台灣風味嘅小舖,因為店舖只可以容納大概20幾位人客,所以每到食飯時間都要有要排隊嘅預算。-川味紅燒牛肉麵:🍜濃濃嘅牛肉湯帶一點辣,幾惹味;牛肉嘅份量有好多都有成四五大塊,牛肉烹調得好稔身,中間夾住少少脂肪同根,食落口感好鬆化,好味道;揀咗粗麵,麵質好好咬。另外食咗朋友嘅牛筋,牛筋都可以稔身入味,😋無論係牛肉定牛筋,都好值得一試。-皮蛋豆腐:堅魚絲加皮蛋加豆腐永遠都係好夾,只係豆腐本身唔夠滑,好似係平時包裝嘅即食豆腐。同埋如果醬汁偏鹹,可以甜番少少就會好啲。

-川味紅燒牛肉麵:🍜
濃濃嘅牛肉湯帶一點辣,幾惹味;
揀咗粗麵,麵質好好咬。

-皮蛋豆腐:
2019-08-10
10 分鐘 (堂食)
  • 川味紅燒牛肉麵