2019-08-10 135 瀏覽
尖沙咀有一間門口裝修得好古早味嘅台式餐廳一直都想去試咁岩今日行過就入去試吓我哋坐咗喺吧枱望住廚師哥哥煮麵當然就要嗌返一碗牛肉麵川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $85 🐮🍜面底可以揀幼面或者粗面我就揀咗粗麵 因為會有咬口啲上菜嘅時候當然要先飲一下湯底感受到濃烈嘅牛骨味比嘅牛肉份量都好慷慨牛筋煮得好焾牛肉亦都好有肉味粗麵食得出咬口同埋麵粉嘅味道而且枱面會有酸菜同埋豆瓣醬可以自己任加滷肉飯$28🐷🍚呢度滷肉飯比出面嘅都大碗而且好入味我諗都做到有台灣八成相似去唔到台灣住嘅朋友可以先嚟呢度食滷豬腳$48豬腳真係好大份豬皮好有膠質平均每人$100相信下次都會再嚟食
尖沙咀有一間門口裝修得好古早味嘅台式餐廳

豬皮好有膠質

平均每人$100
相信下次都會再嚟食
2019-08-09 63 瀏覽
一直以來對台灣菜都情有獨鍾。尋日同友人黎到呢間,我地一人叫左一碗牛肉麵,加一碟小食一齊share。我叫個碗係最basic既紅燒牛肉麵,牛肉好lum,好易咬開,湯底佢自稱係無味精,我都幾認同,因為食完唔會好口渴,令人想飲埋D湯。雖然望落去唔大碗,但食完會好飽。麵條好有咀嚼感,幾彈牙,唔知係唔係手打呢。另外叫左碟百頁豆腐,幾得意,咬落去有D似魚蛋,又有D似玉子豆腐,值得一試。順帶一提,夜晚7點幾去都幾多人,要排隊,建議早少少去拎位。
2019-08-09 145 瀏覽
香港人常去的台灣,除左台妹,我最鍾意食牛肉麵。六両三開咗咁耐,都係第一次黎。七點唔需要排隊,真係好好彩!我地選擇坐吧台,好有去左日本食拉麵嗰種屋台feel!餐牌過咗膠,用marker點菜,背面仲有介紹川味牛骨湯。點餐要咗川味紅燒牛筋牛肋條🐂🐮麵🍜,滷水溏心蛋🥚,涼拌小黃瓜🥒廚師哥哥用磅磅麵條重量,確保碗碗足料。望住其製作都係用餐嘅享受之一。牛肋肉有兩條,滷得油脂已融化,所以肉質鬆化,更香。而且啖啖肉呢!滷牛筋經熬製後膠質完全出來了,滷水汁已深深的滲透整條牛筋,好吃!幼麵順滑嫩口,能沾上牛湯,更有台式味道。用上的川味牛肉湯小黃瓜涼拌汁同外間唔同,除咗蒜茸、白醋、紅椒,仲用咗檸檬汁反而冇用麻油,但係非常清新,同小黃瓜非常配合,十分開胃。滷水糖心蛋見到食評都話麻麻哋,但因為太愛糖心蛋所以都決心一試。估唔到係美麗至極的溏心!唯滷水味不足。最後都係心癢癢,決定要一碟牛腱紅燒牛腱帶筋,脂肪少,但仍然做到肉質鬆化,而筋則柔軟,比牛肋條有過之而無不及!滷水汁較濃烈,如可配飯更好。
香港人常去的台灣,除左台妹,我最鍾意食牛肉麵。

餐牌過咗膠,用marker點菜,背面仲有介紹川味牛骨湯。

川味紅燒牛筋牛肋條麵

幼麵順滑嫩口,能沾上牛湯,更有台式味道。

用上的川味牛肉湯
牛肉湯

小黃瓜

滷水糖心蛋
滷水溏心蛋

最後都係心癢癢,決定要一碟牛腱
紅燒牛腱肉

滷水汁較濃烈,如可配飯更好。

川味紅燒牛筋牛肋條麵
牛肉湯
2019-08-06 222 瀏覽
見到呢間台灣小店都幾多人排隊,上網睇過話不含味精,天然食材,而且湯底用牛骨餚製,所以今日同朋友去試下。我倆7點到都多人等位,門外有長木櫈俾食客等候,大概等左15mins。小店以簡約為主,木檯木櫈,有台灣裝修味道。點單是用漆筆喺已過膠嘅餐單上填寫,非常環保。川味紅燒牛肉麵 $75 用牛骨湯餚製,牛肉好腍,粗麵夠咬口,湯底有少許藥材味。川味紅燒牛筋麵 $80 同牛肉麵一樣,不過牛筋相當彈牙,入口即溶。下次可試川味紅燒三寶牛肉麵,咁樣就可以樣樣試齊。涼拌小黃瓜 $22 涼拌青瓜,夠開胃。燙青菜加滷肉汁 $26 配上少許滷肉粒,青菜非常入味。皮蛋豆腐 $38 冷豆腐冰凍,配上皮蛋,一口一啖,絕配。古法烏梅汁 $22 台灣地道飲品,酸酸地,不太甜,解渴。

川味紅燒牛筋麵

涼拌小黃瓜 $22 涼拌青瓜,夠開胃。
涼拌小黃瓜

燙青菜加滷肉汁 $26 配上少許滷肉粒,青菜非常入味。
燙青菜加滷肉汁

皮蛋豆腐 $38 冷豆腐冰凍,配上皮蛋,一口一啖,絕配。
皮蛋豆腐

古法烏梅汁 $22 台灣地道飲品,酸酸地,不太甜,解渴。
古法烏梅汁
2019-08-06
15 分鐘 (堂食)
川味紅燒牛筋麵
古法烏梅汁
  • 燙青菜+滷肉
2019-08-05 4873 瀏覽
近排愛上左食台灣野,所以會周圍搵下有咩正宗台式餐廳!呢間上網search過老闆親自去台灣學藝,應該幾正宗😎鋪頭以木系為主,無論係裝修定招牌,再去到餐桌同檯上既用具,全部都係木,感覺好自然同舒服,雖然餐桌比較密但都唔覺有壓逼感。冬瓜檸檬茶,非常解渴又透心涼。冬瓜茶普遍都較甜,呢個加左檸檬,用酸味中和甜味👍🏻涼拌小黃瓜,店方加左醋落去整,又酸又辣好開胃,小黃瓜爽脆,值得一讚係夠哂冰凍!百頁豆腐,第一次食呢樣野,我覺得有啲似豆腐又有啲似魚肉類整成既食品,口感彈牙幾有趣。滷水汁都夠入味😋川味紅燒牛肋條麵,麵可以揀粗或者幼,我就揀左粗,麵質彈牙有嚼口。湯底牛味濃郁,加上紅油更有風味。牛肋條炆得入味又夠腍,完全唔鞋口🥰必食滷肉飯❤️米飯用上珍珠米,食落粒粒分明有咬口。滷肉醬汁煮至焦糖化,有光澤。滷肉肥瘦均勻再加上豬皮,入口即溶🥰本身覺得滷肉份量有啲小,點知已經夠撈哂成碗飯!食完已經見倒門口排哂長龍😱呢間抵食啊!

牛肋條炆得入味又夠腍,完全唔鞋口🥰

必食滷肉飯❤️

食完已經見倒門口排哂長龍😱呢間抵食啊!

• 滷肉飯
  • 百頁豆腐
  • 冬瓜檸檬茶
  • 涼拌小黃瓜
2019-08-02 53 瀏覽
今晚同朋友係尖沙咀睇完戲📽出到黎肚仔餓了🙆🏻‍♀️朋友想食台灣麵上網一搵見到呢間好評最多👍🏻無理由唔去食呀🤣哈哈門面裝潢好似日系風咁🇯🇵入到餐廳又有另一種風格好似入左去一間台灣小吃店咁☺️感覺溫馨而食物方面🥢小妹同朋友叫左兩碗台灣麵開心share🤗川味紅燒牛肉麵🍜牛肉係牛腱肉😁非常軟腍川味紅燒牛筋麵🍜牛筋炆得入味😌豐富嘅膠質兩碗嘅湯底係一樣😊味道濃而不膩有種藥材味道嘅甘甜😉麵條係小妹愛吃嘅粗麵😍爽口彈牙😚亦吸收左湯底精華
今晚同朋友係尖沙咀睇完戲📽

有種藥材味道嘅甘甜😉
麵條係小妹愛吃嘅粗麵😍
爽口彈牙😚亦吸收左湯底精華

2019-08-02 148 瀏覽
今日出尖沙咀行街,行到六點左右,諗唔到食咩,男朋友提議再去食六両三。幾個月前食過牛肉麵,好有質素,值得encore!上次食過牛腱好鬆化,好有驚喜!今次再encore! 我哋兩個都叫咗川味紅燒半筋半肉麵。好少食店出名之後仲保持到質素,但六両三真係做到!牛腱依然入口即化,牛筋依然又腍又少少煙韌!男朋友鍾意幼麵但我就比較鍾意粗麵,因為比較吸到啲蔬菜湯,同埋有口感啲!我哋今次仲叫埋燙青菜加滷肉汁,分量都唔少,油麥菜加埋滷肉汁係惹味啲。飲品方面,今次叫咗冬瓜茶,黑糖味好濃,所以都比較甜。相隔幾個月再食六両三,水準依然,下次再出尖沙咀都會encore!

冬瓜茶

飲品方面,今次叫咗冬瓜茶,黑糖味好濃,所以都比較甜。

冬瓜茶
2019-07-31 3554 瀏覽
常常在尖沙咀流連的我,到現在才發現,竟然有間充滿台灣風味的小店於鬧市中。六両三位於亞士厘道和漢口道之間的橫街,附近有很多不同類型的食店,唯獨這間要排隊取票等候入座的。是晚約7時許到達,取票後店員先給我們餐牌參考一下。這裡以麵食為主,標榜用天然食材及不加味精做湯底。最後我們點了:紅燒牛肉湯飯川味紅燒三寶牛肉幼麵甜不辣滷水溏心蛋紅燒牛肉湯飯 ($70)紅燒牛肉很厚切,並不是薄薄的一片,肉質嫩滑不老,味道濃郁。湯底不油膩,多喝也不會有大負擔。米飯應該是用台灣米吧,不是平常吃的絲苗米。川味紅燒三寶牛肉幼麵 ($88)這個是男朋友點的。賣相不錯,雖然泛著紅油,但吃下去不會太辣。三寶是金錢腱、牛肋條和牛筋,水準平均,每樣也很入味。麵可選擇幼或粗,麵質不錯,不會煮得過火而淋身。甜不辣 ($22)看沒有嘗過便點來試試,魚糕加酸酸甜甜的醬料,很開胃。滷水溏心蛋 ($18)這個比較失望,雖然溏心程度不錯,但欠缺了滷水味,且本身蛋香不足。($18一隻也有一點貴)
常常在尖沙咀流連的我,到現在才發現,
竟然有間充滿台灣風味的小店於鬧市中。
六両三位於亞士厘道和漢口道之間的橫街,
附近有很多不同類型的食店,
唯獨這間要排隊取票等候入座的。

是晚約7時許到達,取票後店員先給我們餐牌參考一下。
這裡以麵食為主,標榜用天然食材及不加味精做湯底。

最後我們點了:
紅燒牛肉湯飯
川味紅燒三寶牛肉幼麵
甜不辣
滷水溏心蛋

紅燒牛肉湯飯 ($70)
紅燒牛肉很厚切,並不是薄薄的一片,
肉質嫩滑不老,味道濃郁。
湯底不油膩,多喝也不會有大負擔。
米飯應該是用台灣米吧,不是平常吃的絲苗米。

川味紅燒三寶牛肉幼麵 ($88)
這個是男朋友點的。
賣相不錯,雖然泛著紅油,但吃下去不會太辣。
三寶是金錢腱、牛肋條和牛筋,
水準平均,每樣也很入味。
麵可選擇幼或粗,麵質不錯,不會煮得過火而淋身。

甜不辣 ($22)
看沒有嘗過便點來試試,
魚糕加酸酸甜甜的醬料,很開胃。

滷水溏心蛋 ($18)
這個比較失望,雖然溏心程度不錯,
但欠缺了滷水味,且本身蛋香不足。
($18一隻也有一點貴)
2019-07-30
2019-07-30 69 瀏覽
自從去完台灣旅行之後 一直都想係香港搵返一間好傳統嘅台灣食店 位於尖沙咀嘅呢間台灣店 外面裝修非常傳統 有幾張木凳 比客人可以坐喺度等 我哋嗰日食飯時間大概五點多 外邊冇乜客人 我哋直接入座 我哋兩個人叫咗三樣嘢食 印象中薑蔥拌麵薑蔥味十分濃郁 面嘅質地亦都好彈牙 但係佢既滷肉飯 味道就唔及我喺台灣食嘅正宗 味道唔算特別好食 不過喺香港過下口癮都唔錯 叫咗兩個牛大骨清湯 牛味都算濃郁 但係偏油 環境方面 入邊環境比較陰暗 而服務質素方面 職員唔算太有禮貌 都係踢一腳郁一下 要我地問先俾畫餐紙 喺度亦都算好好⋯🤢 印象中台灣菜嘅態度質素都會唔錯 但呢間反而不太好 所以應該唔會再有下次😑😑😑
  • 阿宏蔥油拌麵
2019-07-30 55 瀏覽
同朋友好耐冇見聚會佢話想食牛肉麵 就黎左呢間試我地約左7點 預早左時間打算避開人流但門口都係有長龍排隊由排隊到點餐到有食物 大概4個字時間間鋪空間唔太大 容納唔到好多人加上出面有人等位實在唔啱坐好耐慢慢聚餐我叫左牛腩牛筋麵個湯底同去台式食嘅有啲唔同 微辣 我朋友唔食得辣 唔太喜歡牛腩同牛筋麵好冧 但同個湯底陣味唔太夾個人都係比較prefer去台灣食開嘅嗰種味但值得一讚嘅係佢地服務的確好好員工都好有效率 又會好細心俾我地擺袋
同朋友好耐冇見聚會
但值得一讚嘅係佢地服務的確好好
員工都好有效率 又會好細心俾我地擺袋
牛腩牛筋麵
2019-07-29 43 瀏覽
又係一間聽過好多好多人推薦既台灣餐廳餐廳主打‘’沒有味精的堅持‘’當日大約7點左右去食 全場都滿曬但等唔耐 等左大約5分鐘就入得去啦環境唔算好大 有啲迫當日叫左台灣必食既 滷肉飯 同牛肉牛筋麵我留意到大部分人都係咁樣叫 一個飯仔同一碗大既牛肉麵 所以我同男朋友都一樣咁樣叫果然冇跟錯人 因為如果2個都叫牛肉麵就會太太太飽 又試唔到其他野~講下碗滷肉飯先正常飯碗size 本來都驚唔夠食 會餓但又唔會喎 都夠飽 重點想讚下佢既滷肉飯真心煮得好香 一啲都唔會感到好油利價錢都唔貴呀 大家可以一試之後重點來了 沒有味精的 牛肉牛筋麵!超級正呀!!!牛肉入口即溶 唔會點痴牙牛筋有口感 勁彈牙 同埋平時我食完啲重味精既野第日就會世界水腫食完呢間既牛肉麵後 真係一點水腫都冇會再去食!!!
又係一間聽過好多好多人推薦既台灣餐廳
當日叫左台灣必食既 滷肉飯 同牛肉牛筋麵
講下碗滷肉飯先
正常飯碗size 本來都驚唔夠食 會餓
價錢都唔貴呀 大家可以一試
之後重點來了 沒有味精的 牛肉牛筋麵!
超級正呀!!!牛肉入口即溶 唔會點痴牙
食完呢間既牛肉麵後 真係一點水腫都冇
會再去食!!!
2019-07-27 34 瀏覽
尖沙咀近排有間好多人推介既台灣料理 早排就同朋友去左試 餐廳店舖不大 座位不多 裝修以簡約為主 平日七點左右去已經有人龍了😋首先叫左招牌紅燒牛肉麵😍可選粗麵同幼麵,我就揀咗粗麵🤭牛肉都有好多舊同比較淰身 麵質彈牙☺️湯底非常濃郁 唔講唔知呢個湯底可以話大有來頭 係小有嘅無味精用牛骨炮製嘅超濃湯底☺️另外仲叫咗平時好鍾意食嘅糖心蛋 同埋碗麵一齊食真係非常之夾 🙈食完梗係要飲返杯野 見到旁邊啲人好多都叫咗杯冬瓜茶 所以自己就叫咗杯檸檬冬瓜茶試下☺️甜度適中 飲落去都幾潤喉

2019-07-27 55 瀏覽
讓我們特別的日子在非一般的台式食店過。今天是週年紀念日,但我實在不想再吃西餐類的所以叫對方找間簡單好吃就好了。於是他就帶我到六両三,鋪面不大,但在外面望有舒服的感覺,可能是用色和裝潢吧看到店外也掛了必吃台式食店的獎到台式食店,叫牛肉麵和滷肉飯是基本吧在等食物時看到枱上除了有調味料及酸菜外,還貼心地放了橡筋,貼心的照顧長髮的人呢我們叫了個川味紅燒三寶牛肉麵(金錢腱,牛筋及牛肋)。別看湯底好像很油的,吃落去不會很油膩,真的會整碗湯喝下去!還有大讚金錢腱!好好吃,不柴口!麵底是粗麵條,口感很好滷肉飯有很微微的辣香,不會吃到怕也不錯,不過比起牛肉麵則遜色了點。我們也有叫炸醬麵雖然看起來沒有什麼配料,但他的精隨就是炸醬,要撈得均勻,不然吃到底會很咸粗麵底跟炸醬很搭很快就吃光了。皮蛋豆腐這醬汁加皮蛋豆腐很夾也很好吃整體的食物真的不錯,會想再來嘗試其他食物,不過我們今次坐吧枱,較不舒適但是太餓了而且看到食物也急不及待想試了,所以也無所謂啦
讓我們特別的日子在非一般的台式食店過。
今天是週年紀念日,但我實在不想再吃西餐類的

所以叫對方找間簡單好吃就好了。

看到店外也掛了必吃台式食店的獎

到台式食店,叫牛肉麵和滷肉飯是基本吧

我們叫了個川味紅燒三寶牛肉麵(金錢腱,牛筋及牛肋)。
別看湯底好像很油的,吃落去不會很油膩,真的會整碗湯喝下去!
還有大讚金錢腱!好好吃,不柴口!
麵底是粗麵條,口感很好

滷肉飯有很微微的辣香,不會吃到怕
也不錯,不過比起牛肉麵則遜色了點。

我們也有叫炸醬麵
粗麵底跟炸醬很搭
很快就吃光了。

這醬汁加皮蛋豆腐很夾也很好吃

但是太餓了而且看到食物也急不及待想試了,所以也無所謂啦
2019-07-26 70 瀏覽
今日去到尖沙咀諗起好耐都無食過台灣野,搵一搵發現到有一間係度,所以同朋友走入去試下,我叫左一個滷肉飯同蘋果西打,蘋果西打絕對係食台灣茶必飲,朋友就叫左個川味紅燒牛筋麵同 薑母茶。個滷肉飯個外觀好好,味道都好唔差,因為有時去到其他地方食滷肉飯會由於滷肉唔夠令到碗飯食到最後好難頂,依碗份量夠。絕對唔錯。蘋果西打就唔駛講,去台灣都會見過佢,係台灣出產的好東西。牛筋麵d料好足,而且唔會好難整斷,食落口感都好好,不過朋友就覺得油了一點,不過佢唔記得左佢叫既係川味,所以味道會比較重,但我就覺得ok,由於朋友覺得油,整返杯薑母茶就fit曬止一止。總結黎講想食下台灣牛肉麵既,絕對可以試一試。

總結黎講想食下台灣牛肉麵既,絕對可以試一試。
2019-07-25 332 瀏覽
係一條特別嘅小巷入面發現咗一間好得意嘅餐廳外觀好似舊式拉麵店但原來係一間台灣餐廳餐廳座位比較小同狹窄所以都等左一陣同坐得比較緊密依度有台灣進口既蘋果西打同飲品朋友仔話沖既冬瓜檸檬茶都好爽甜川味紅燒牛肉麵啲牛肉好淋一咬就散開但味道唔算太重佢嘅甜不辣我自己好喜歡雖然只係一般魚片頭但好彈牙配既醬汁令到我食完又食涼瓜配上酸辣醬食落去好涼快滷豬腳好淋好入味阿宏蔥油拌麵可惜冇晒粗麵配料十分出色只不過幼面唔夠粗麵口感咁好相信配刀削麵同粗麵會比較好食我唔食皮蛋豆腐但朋友仔話好適合配飯滷肉飯十分便宜配料同飯既份量岩岩好好豐富而價錢合理嘅一餐
係一條特別嘅小巷入面

滷肉飯十分便宜
滷肉飯

配料同飯既份量岩岩好

好豐富而價錢合理嘅一餐
20 分鐘 (堂食)