2015-09-13 618 瀏覽
> 温泉蛋質感有點怪, 但夠凍,所以應該唔係新鮮程度ge 問題, 唯一解釋係個汁有啲"傑"身, order 咗兩客。但試咗1客就算了> 和牛壽司半熟和牛經火灸後香味散發, 入口有即溶ge 感覺, 牛香喺口中慢慢滲出, very good! 不過真係唔係人人都接受到咁樣生食和牛 xd>五行壽司50蚊升級後即可享受, 5種口味各有特式,包括甜蝦,帶子,海膽等。 有fusiom 菜ge 感覺, 細細件幾啱想試但又怕太飽ge 朋友!>韓式雜菜炒牛肉太成,泡菜亦放太多,令整道菜完全失色,牛肉亦炒得太老!
> 温泉蛋
> 和牛壽司
>五行壽司
>韓式雜菜炒牛肉
太成,泡菜亦放太多,令整道菜完全失色,牛肉亦炒得太老!
10 分鐘 (堂食)
2015-09-13 541 瀏覽
> 刺身:三文魚,劍魚腩,虎蝦三文魚唔算肥美,但脂肪分佈尚算均勻,塊塊都大大片厚切,色澤新鮮!劍魚腩係我個人大愛,唔係間間有得食,而呢度ge 質素算唔錯,入口有溶化ge 感覺!至於虎蝦同樣新鮮肉厚!> 燒物:鹽燒日本菇,牛舌燒物做得幾出色,完全唔hea, 燒物成熟程度恰到好處。牛舌大塊,燒後香騷味美! >壽司: 黑松露油甘魚,火灸左口魚裙邊,沙律松葉蟹棒,件頭較為小巧, 但咁反而唔會令食客因太飽肚而卻步。油甘豬肉質一般,鮮味不重。左口魚裙邊入口即溶,大good! >櫻花水玄餅賣相討喜,可愛的食用櫻花放晶瑩的水玄餅中份外可愛,吃多少件快零負擔的感覺!
> 刺身:三文魚,劍魚腩,虎蝦
> 燒物:鹽燒日本菇,牛舌
>壽司: 黑松露油甘魚,火灸左口魚裙邊,沙律松葉蟹棒,
>櫻花水玄餅
  • 櫻花水玄餅
2015-09-12 617 瀏覽
有時食放題都是一個不錯的選擇因為可以任食任點嘛今次來到八幡屋特別加了$50做了一個升級放題因為cyn很喜歡吃赤蝦刺身大大隻的肉質鮮嫩鮮味無比玉子壽司都是每次食日本料理必點的甜甜的玉子配上沾有壽司醋的飯完全是絕配燒粟米是必點的外脆的外層甜甜的內涵焗芝士蝦幾特別的賣相味道也不錯烏冬是意想不到的美味天婦羅可以做得更好最後就以一個櫻花水玄信餅作結
有時食放題都是一個不錯的選擇

烏冬是意想不到的美味

天婦羅可以做得更好

最後就以一個櫻花水玄信餅作結
2015-09-11 484 瀏覽
生日食放題係最佳慶祝活動!所以一於同壽星仔嚟到試下旺角呢間八幡屋啦!一嚟到門口已經排滿人,建議必定要訂定位呀!食咗兩個幾鐘都冇人趕,食飽仲可以慢慢同FD吹下水傾計,環境都幾好!今次又食到捧住個肚,好盡興!就等我推介一下幾款必食菜式啦!第1: 火灸柚子和牛壽司 (原來淨係旺角兆萬先有$50升級體驗!)火灸和牛肉質幼嫩,口感溶化,脂肪比例剛剛好,火灸燒過之後,肉汁非常之香口,柚子味我就食唔到啦,朋友「牛魔王」食完一碟又要encall又encall啦!第2: 刺身拼盤 甜蝦大大隻,好鮮甜又肥美,食甜蝦緊係要有蝦頭,夠多膏先係重點!三文魚刺身同虎蝦刺身都大件又新鮮!三文魚油分比例剛剛好!一共叫咗兩輪添!第3:炭燒羊架!小試牛刀,點咗個羊架,估唔到幾好食,一嚟到已經好香羊味,但食落一啲都唔蘇,好juice,有少少肥肉,個比例剛剛好!我都食咗兩大塊,推介!推介!至於汁燒豚小排,味道一般,肉質比較粗嚡。第4:芝士焗蠔D蠔幾新鮮,因為feel到有少少海水味,配上芝士唔太多,所以食咗又唔會「漏」,味道幾好!第5:鹽燒雞翼雞翼個皮好香脆,好入味,味道一讚!食咗好多隻  至於炸物,唔夠熱同脆,可能放得耐左
一嚟到門口已經排滿人,建議必定要訂定位呀!

今次又食到捧住個肚,好盡興!就等我推介一下幾款必食菜式啦!

第2: 刺身拼盤

第3:炭燒羊架!

第4:芝士焗蠔

第5:鹽燒雞翼
雞翼個皮好香脆,好入味,味道一讚!食咗好多隻
 至於炸物,唔夠熱同脆,可能放得耐左呢!
而帆立貝壽司同花之戀都一般啦,冇咩太大特別。

最後食埋個甜品綠茶雪米糍,超級好味呀!
食到飽一飽,非常豐富又滿足,謝謝八幡帶來美好的一晚!

15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2015-09-10 690 瀏覽
今次同幾個朋友一齊去,務求可以試多D唔同既野食。落單無幾耐先上黎既係刺身類,所有野都好新鮮,三文魚食落口好腍,油脂唔算太多,所以幾適合喜歡有口感的我,之後再試下兩種蝦,紅色既甜蝦肉質較軟,亦都好滑溜,真係可以食唔停口,虎蝦肉質就比較實D,食落係爽口既感覺,其他刺身我雖然無試,但我D朋友食過都話幾好,佢地都是對食好奄尖既人,相信其他刺身既愛好者都一定唔會失望。之後我仲試左兩款壽司,第一款係花之戀壽司,外面既三文魚肉厚薄適中,包住里面既飯唔會好鬆散,醋既酸度亦都o岩o岩,上面加上脆卜卜既魚子同沙律醬,簡直係多重味覺同口感既享受。第二款係韓風汁帆立貝壽司,帆立貝清理得好乾淨,食落好鮮甜,加上面頭既酸辣醬汁,好醒神同好開胃。炸物方面,我都食左唔少,第一樣係南蠻炸雞中翼,炸粉夠薄,唔會食到一層厚厚既炸粉,相對係好充實既雞肉,肉質仍然是嫩滑的,雞翼本身就有小小咸香,相信係同本身既腌料有關。第二樣係吉列炸蠔,外面炸得好脆,里會則是是Cream既質地,仲好有蠔本身既鮮味。第三樣係炸芝士年糕,脆脆既表面包住完全融化既芝士在里面,咬一啖往外拉,可以拉成一條長線,食落十分軟滑濃稠。第四樣係芝士薯波,里面既薯
今次同幾個朋友一齊去,務求可以試多D唔同既野食。
刺身拼盤
花之戀壽司和韓風汁帆立貝壽司
炸物
炸物方面,我都食左唔少,第一樣係南蠻炸雞中翼,炸粉夠薄,唔會食到一層厚厚既炸粉,相對係好充實既雞肉,肉質仍然是嫩滑的,雞翼本身就有小小咸香,相信係同本身既腌料有關。第二樣係吉列炸蠔,外面炸得好脆,里會則是是Cream既質地,仲好有蠔本身既鮮味。第三樣係炸芝士年糕,脆脆既表面包住完全融化既芝士在里面,咬一啖往外拉,可以拉成一條長線,食落十分軟滑濃稠。第四樣係芝士薯波,里面既薯仔係一粒粒既,但已經熟到腍曬,而芝士就直接融o係每一顆小薯粒中面,味道一流。
軟殼蟹手卷
因為放題唔想食太多澱粉質既關係,手卷方面我淨係食左軟殼蟹手卷,軟殼蟹是炸的,炸得好透徹,放心大口大口食落去,完全不用擔心會有殼或太硬的情況,當然里面還是食得出有蟹肉的味道,除此之外仲有兩片青瓜同小小蟹籽,用紫菜把它們和飯包起來吃實在好滿足,手卷亦不會太大件,兩三啖就可以把它完成了。
黃金焗蠔鹽和燒牛舌
牛油燒栗米和鹽燒雞翼
接住落黎係燒物,我率先試左鹽燒牛舌,因為呢個係我既至愛,每一串牛舌有兩片,每片的size唔算大,剛剛好一啖一片,燒的程度十分恰到好處,外面開始結實,而內里仍是半生熟的,食落肉汁豐富,爽口彈牙。再黎就係牛油燒栗米,粟米本身就好甜,燒的火侯也剛剛好,每粒粟米都燒得脹卜卜,不會乾身,牛油味也很重。跟住再上既就係鹽燒雞翼,外皮燒到有小小脆,里面既肉亦都已經熟透了,肉汁也有保留住。再來是黃金焗蠔,芝士多到將蠔覆蓋起來,焗到剛剛好表面呈黃色,里面既蠔肉仍有小許嫩滑,而且一D都唔腥,混雜起芝士一齊吃,格外滋味。
火灸柚子和牛壽司
汁燒豚小排和炭燒紐西蘭羊架
最後,有一張升級體驗既menu,本人覺得一定要試埋,因為里面所有野都係物超所值,第一樣我既推介係火灸柚子和牛壽司,和牛只有表面被燒熟了一小點,封住了肉汁之餘又不會令當中既油脂融化流失,一啖食落去有小小柚子既清新和微酸,剛好中和了油膩既感覺。之後仲食左汁燒豚小排同炭燒紐西蘭羊架,兩者都是熟得剛剛好,一點也不韌,肉汁仍然保留得到,重點是羊架一D都唔騷,所以怕騷既人都可以照食無誤。
餐廳服務很好,收碟速度很快,上菜既時間都好迅速,唔會浪費時間在等,每次既份量都好足,整個過程都好充實,絕對可以食得好又食得飽離場。
題外話/補充資料: 50蚊升級體驗淨係兆萬個間先有。
2015-08-11
15 分鐘 (堂食)
2015-09-08 976 瀏覽
 又食放題啦!又要肥啦!真係食完都吾敢回望~但始終都要同大家分享下我食左d咩依到既放題可分為以下幾類:前菜,佐酒小食,揚物/天羅,刺身,壽司,手卷/軍艦,日本料理,燒物,飲品,甜品。另外每位加$50便可嚐到升級體驗升級體驗食物包括珍寶帶子刺身、生蠔、赤蝦刺身、和牛壽司、炭燒羊架等等。當中燒味淋河豚干挺特别,口感煙煙韌韌,味道帶甜,加上沙律醬更惹味!另外赤蝦刺身,大大隻😍啖啖肉😍肉質柔韌,只可惜未係十分鮮甜。生蠔十分creamy ,而且用小碗戴住食都方便!和牛壽司經略燒後牛味更香,雖未到入口即溶,但入口頗是挺香濃鹽燒雞翼同南蠻炸雞,後者超好食😍外皮香脆,雞肉嫩滑,辣辣地。鹽燒雞翼就相對普通,帶鹹香,但就比較乾身。芝士年糕外皮煙韌,食落口滿口芝士💛芝士控必食清酒煮蜆就麻麻,似水浸多D😔説好的清酒呢👿而芋絲蝦卷太淋😪吾脆太失望了。另外金龍船配上芝士白汁焗製,蝦肉鮮甜。羊扒厚身肉味濃,肉質嫩滑,大大塊幾正甜品包括焦糖菠蘿、芒果布甸、炸朱古力香蕉、泡芙、雪米糍等等。富士蘋果一口福,外皮煙韌,內藏蘋果醬🍎但同雪米糍差不多。炸香蕉淋上朱古力醬,食落吾會好油,香蕉半溶超過隱👍芒果布甸我就覺得自己#fo

依到既放題可分為以下幾類:前菜,佐酒小食,揚物/天羅,刺身壽司,手卷/軍艦,日本料理,燒物,飲品,甜品。另外每位加$50便可嚐到升級體驗
燒味淋河豚干
炸蟹仔
壽司
日式蒸蛋
和牛壽司
南蠻炸雞中翼,芝士年糕,芋絲蝦卷
牛舌、鹽燒雞翼、芝士大蝦金龍船
羊扒厚身肉味濃,肉質嫩滑,大大塊幾正
羊架
甜品包括焦糖菠蘿、芒果布甸、炸朱古力香蕉、泡芙、雪米糍等等。富士蘋果一口福,外皮煙韌,內藏蘋果醬🍎但同雪米糍差不多。炸香蕉淋上朱古力醬,食落吾會好油,香蕉半溶超過隱👍芒果布甸我就覺得自己#foodprint自家製 好食D keke🙊推介焦糖菠蘿!🍍鮮甜菠蘿配上香脆焦糖,有驚喜既配搭
炸朱古力香蕉、泡芙、富士蘋果一口福
整體黎講,依到既放題都幾貼心😙份量全部細細份,例如烏冬都細細碗,咁大家想試都吾洗驚飽
2015-08-11
2015-09-02 1360 瀏覽
好彩訂左位,一試到黎已經有好多人排!果然係人氣之選!刺身真係好新鮮,而且擺都好靚!竟然有好多種類既蝦刺身,岩哂中意食蝦刺身既朋友!虎蝦真係好正!!本人好中意食三文魚刺身,佢地既三文魚色澤唔會太紅,橙橙白白咁,而且紋路分佈都好好!食落口又滑又新鮮!壽司都係呢間既好食既野之一!唔會因為係放題而做得馬虎,飯握都好有力,唔會散,食落口係可以比美知名連鎖壽司店!而且,店主好有創意,特意自創左「五行壽司」!材料同配料都配合都剛剛好!仲好蠔任食喎!咁「豪」既做法,唔係度度放題有!所以一定要黎八幡屋試下!羊架都好好食!唔會好腥!加埋香草,更添口感!肥牛雜菜煲👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 仲要有埋蛋,令到個湯底更香更滑!值得推薦👍🏼👍🏼焦糖燒菠蘿!真心好食!!!菠蘿本身已經好甜又多汁,加上燒過既焦糖,變左硬片,更加好鎖住菠蘿汁!一咬落去就必哂出黎!👍🏼👍🏼
好彩訂左位,一試到黎已經有好多人排!

果然係人氣之選!

羊架都好好食!唔會好腥!加埋香草,更添口感!

2015-08-26
  • 焦糖燒菠蘿
2015-09-02 1081 瀏覽
放題吃不厭~盡在夏季時冬天熱天的季節,自從引入了放題在香港後,放題的多水準提升了,添了更多不同的食品款式更加多元化,可和酒店的自助餐沒有太大的分別.在旺角中四處是美食存在,但都不能是任何時間是可以有位入坐在黃金晚飯時間7-8時都不是立即有位留坐而且有旺角旅客熱點,是十分多旅客是WALK IN幸好我已訂了位~但都要在門外等待15分鐘才可入坐在門外等待時,已經忍不住手看場內客人會吃那一些美食呢?好想快點到我可以入埸就算是訂了位~打發時間的機會來了我們傾好了要不要再加多50元來升級放題看了餐紙後,我們都有想吃的所以就再加多50元.吃個夠本~真的要等多20分鐘時間才有位~YEAH~有位了,每張餐桌都很貼,餐桌比想像中大,但~~~是錯的~當我食物來到時,是不夠位放的.已經準好的日本豉油和芥辣和餐具令更節省時間是立即拎筆下單~因為只有2小時限坐得很近個雪櫃啤酒,汽水,連懷舊的樽裝汽水夏天熱辣辣,汽水是消暑的最佳拍擋.下單後,好快有美食到一隻隻的像湯匙的細碟來盛食品生的刺身放了冰在來保凍,獨立來處理分開食品但可以集合一起送到客人身邊.這都是一個特別細心的位置~赤海刺身不能不吃,蝦肉鮮甜爽口,蝦是大型
放題吃不厭~盡在夏季時
冬天熱天的季節,
自從引入了放題在香港後,
放題的多水準提升了,
添了更多
不同的食品款式
更加多元化,可和酒店的自助餐沒有太大的分別.
在旺角中四處是美食存在,
但都不能是任何時間是可以有位入坐
在黃金晚飯時間
7-8時

都不是立即有位留坐
而且有旺角旅客熱點,
是十分多旅客是WALK IN
幸好我已訂了位~
但都要在門外等待15分鐘才可入坐
在門外等待時,
已經忍不住手看場內
客人會吃那一些美食呢?
好想快點到我可以入埸

就算是訂了位~
打發時間的機會來了
我們傾好了要不要再加多50元來升級放題
看了餐紙後,我們都有想吃的
所以就再加多50元.
吃個夠本~真的要等多20分鐘時間才有位~
YEAH~有位了,
每張餐桌都很貼,
餐桌比想像中大,
但~~~是錯的~
當我食物來到時,
是不夠位放的.
已經準好的日本豉油
和芥辣和餐具
令更節省時間是立即
拎筆下單~因為只有2小時限
坐得很近個雪櫃
啤酒,汽水,連懷舊的樽裝汽水
夏天熱辣辣,
汽水是消暑的最佳拍擋.
下單後,好快有美食到
一隻隻的像湯匙的細碟
來盛食品
生的刺身放了冰在來保凍,
獨立來處理分開食品
但可以集合一起送到客人身邊.
這都是一個特別細心的位置~
赤海刺身

不能不吃,
蝦肉鮮甜爽口,
蝦是大型的
所以吃下是啖啖肉
而且細心位置
蝦腸已經預先處理掉了
更吃得放心
我今晚已經吃了10隻了.
初時還忘記了影相~後來再補~影~
油甘魚

咬下去魚油感重,
而且比較厚身,
脂肪又少的油甘魚,
多吃都無問題~
珍寶刺身帶子不可不吃的,
我自己覺得是回本熱食的.
大大塊的帶子,
入口鮮味
生蠔~
是會在廚房已經處理掉了蠔殼
加上了一點的淡味的醬汁,
蠔是中型的,衛生很好,
鮮帶海水淡味的蠔,
是富creamy感重的.
椒鹽炸蟹仔

吃了一肚都是刺身後,
來一些炸脆的食物
來個中場的休息
炸蟹仔炸止香脆可口香
雞軟骨又是我愛吃的
炸完後只加少少的鹽粉,
咬嚼十足,
飲酒的朋友們
來佐酒是很受歡迎~
新試鬼馬的壽司
用上甜蝦,海膽,帶子,三文魚,
飯團上有黑芝麻,香草,白芝麻等等,
有夠創新主意的風格
燒冬菇有一點失了水準,
好多位置是燒焦了
我們要咬走很多焦的位置~

幸有好燒牛舌來補給信心
加上大大粒的黑椒粒,
肉質鬆嫩,內還有帶肉汁
要一人2串才夠分吃~
最後是漏了單

燒了一層薄的糖漿
加上熱的菠蘿片
糖片脆加上酸甜的果汁
味道層次更豐富
這個要加單~~~再吃~~~

2小時真的是很易過去了~
因為要結帳離場,
餐廳在旺角的優點是~
餐後可以盡情地去SHOPPING~
行足幾小時當做運動~
  • 生蠔~
  • 珍寶刺身帶子
  • 油甘魚
  • 赤海刺身
  • 燒菠蘿
  • 燒牛舌
2015-09-01 937 瀏覽
最近我好想食生蠔,但身邊朋友又無我咁想食,咁就唔可以去蠔吧啦,唯有轉戰其他有蠔食既餐廳。係OPEN RICE度見到好多人讚呢度,咁就拉埋朋友黎試下!訂左位,去到都即刻入得,不過放題都係一般好迫好窄,所以平時好少揀去放題,今次為蠔破例。加左$50就可以叫生蠔、帶子刺身同生蝦刺身等等,生蠔幾唔錯,可能因為有D檸檬水浸住,咁唔會點腥,唔駛點其他野都得。帶子刺身係我另一至愛,都新鮮好味;唯獨個大頭蝦,同其他人遭遇一樣,第二次叫就身首分離,點解呢?唔通真係reuse個頭...?但食落都無話第二輪無咁新鮮丫?呢盤就係本身價錢包既刺身,其實質素都OK,但有D就雪得太冰囉。除左刺身,我地都有食D燒物、小食咁,不過因為顧住傾偈無影到相,但印象中都唔錯的,幾多選擇,下次如果多朋友既,都會再考慮來呢間呀!
。帶子刺身係我另一至愛,都新鮮好味

2015-08-19
  • 生蠔,帶子刺身
2015-08-28 1128 瀏覽
食放題已經成為左香港人既一部分, 特別係我那胃食的伙子. 今晚我和為食的友人, 又去到了旺角吃自助餐. 而本人將會為大家介紹, 所有重點的, 細節的, 細心的. 刺身]大愛生蝦 + 帶子的我們, 想也不想就立刻落左單先. 是大隻生蝦, 肉身清爽, 夠凍. 而大隻蝦就最能滿足本人, 因為我就特別中意食蝦頭. 而帶子就還可以, 不是很大隻, 但鮮甜既. 再叫就是, 象拔蚌同另外一款生蝦. 講真象拔蚌真係吾錯, 爽口又鮮, 但另一款生蝦就沒有大隻生蝦咁大fit. 可能只有蝦身沒有蝦頭的關係吧. 醋釀生蠔, 平時都食開生蠔+lemon, 但估唔到又幾特別, 可能我比較喜歡食酸野, 酸酸甜甜,很開胃,都不錯. 同即開生豪的確有不同的體驗. [壽司]特別要介紹, 左口魚壽司, 不得了. 入口即溶. 魚味極為豐富. 大愛魚既我, 叫完又再叫…左口魚壽司…生蠔食完凍就緊係要食熱啦~ 焗生蠔既蠔身就唔係太大隻, 不過勝左焗得剛剛好, 蠔不會韌, 芝士份量剛好. 中意食蠔既朋友可以一試.[甜品]佢好幾款選擇, 有雪糕, Puff,圓餅…….咁就當然樣樣試D啦! 當中焦糖菠蘿…..嘩…有驚喜! 暖暖的焦糖,

放題已經成為左香港人既一部分, 特別係我那胃食的伙子.

[必食刺身]

[壽司]

[芝士焗生蠔]

[甜品]
佢好幾款選擇, 有雪糕, Puff,圓餅…….咁就當然樣樣試D啦! 當中焦糖菠蘿…..嘩…有驚喜! 暖暖的焦糖, 又有點脆, 加上新鮮既菠蘿. 又叫人, 一叫再叫…焦糖菠蘿啊!

總結來說, 經過多年既放題經驗, 本人認為最緊要係貴精不貴多. 而這間放題, 大部份食物吾錯, 而當中又帶點驚喜, 絕對可以一試! 為我們胃食的小伙子, 又添了一次美好回億!!
2015-07-21
2015-08-20 1885 瀏覽
食完真係想喊!星期五晚,9:30,一開始坐埋位,三文魚都還可以,但吞拿魚有啲冰既味道,好似雪左好耐。布甸感覺好乾,好結。啲炸物全部唔夠脆,好林。我希望呢間店可以進步!以為有好嘢食,但寫左一次order個侍應竟然同我講話有頭甜蝦冇晒。算,之後佢出左一次炸蠔,就即刻話賣晒。有冇咁橋?粟米又冇、好多燒物都冇左,唔該,如果真係冇嘅話入座之前就講啦,坐到埋位落埋order,先話冇,真係好無奈。
食完真係想喊!

2015-08-15
2015-08-19 1753 瀏覽
好耐無食放題,旺角兆萬係個好選擇﹗提前兩日book左7點鐘2位,準時到準時入座。入座前staff會同我地講返有咩優惠,價錢同時間,都幾貼心!最後我地兩個為食妹揀左+$50食埋升級之選XD坐低無耐劃緊食物之際,就黎左呢碟sushi,原來係送既!都幾精緻, 幾款都係以芝麻包住飯團,食落好香好有口感,食物亦都好新鮮。燒羊架-屬升級之選既其中一樣,由於都幾多黑椒, 所以影得唔太靚@@ 不過就好大件,啖啖肉,而且羊既酥味幾重,又唔會over cook又唔會太咸。牛肉鍋-其實我地都食到幾後先order,我諗都7,8成飽,好驚食唔哂!不過好彩份量唔算多,最岩我地啲食得唔多又咩都想試既女仔哈哈。最正係有個窩蛋,牛肉都唔韌幾唔錯。生蠔-用呢個方式上枱都幾特別!兩個人order左4隻小試牛刀,估唔到又幾新鮮喎,feel到有海水味,不過如果有埋平時食開既辣椒醬配埋就好啦!赤蝦&帶子-無錯,佢地都係升級之選。赤蝦好大隻好新鮮,因為我連蝦頭都食埋好多膏XD 帶子都好大粒好甜,忍唔住repeat order左4次哈哈!海膽軍艦-海膽都ok,配埋青瓜口感幾好,可以再試。牛舌-我覺得好好味! 好爽口又唔會燒到好乾同埋
海膽軍艦-海膽都ok,配埋青瓜口感幾好,可以再試。
牛舌-我覺得好好味! 好爽口又唔會燒到好乾同埋唔太咸,最驚啲牛舌燒到勁咸食完要狂飲水,但呢個唔會!
天婦羅,雞軟骨&炸蠔- 炸物黎講全部都唔錯,因為炸粉唔會太厚,最中意雞軟骨,爽口得黎又唔硬,食多多都唔驚!
由於食左太多野,未能盡錄啦!
總括黎講,大部分既食物都唔錯,升級之選真係值得一試,而且價錢又唔貴,兩個人食都係五百蚊鬆啲,下次可以同一大班fd黎食!
2015-07-30
2015-08-18 1343 瀏覽
食過不少於20間放題!呢間最不理想!1)明明話有頭甜蝦任叫,叫左10隻之後話無貨2)等左半個鐘先有燒物3)好多野都無,無粟米,無泡芙,無炸蠔,多都忘記左4)d燒蝦、燒蠔霉5)d野要催幾次先到6)食得最多係菠蘿,因為最好食而且有得供應7)每位收$207,唔知食左d嘜真係好不理想!我同個fd 食到又燥又無奈,佢話想天日打去消委員投訴。臨走時聽到有人問:「有咩係食得架?」
食過不少於20間放題!呢間最不理想!
1)明明話有頭甜蝦任叫,叫左10隻之後話無貨
6)食得最多係菠蘿,因為最好食而且有得供應
7)每位收$207,唔知食左d嘜
2015-08-15
2015-08-16 1946 瀏覽
越多越選擇至好才正確,旺角多食店所有人都知,都吾知点揾食至好,日式放題更加多,經過兆萬樓下,給派傳單的亞姐打動,就選了八幡屋試試吧!出電梯已好多人,等候十分鐘左右就入座好多食品種類可加$50升級體驗,出了糧,就豪一豪吧!升级體驗超好,好大只帶子和赤蝦,眼前一亮同正常比一比,就知幾大 第二輪,就叫了一大盆刺生,賣相ok,整體新鮮,上桌都快,又其三文魚油分高,细甜蝦都鮮甜沙律選了將軍沙律和蟹籽沙律,兩者爽脆,新鲜,覺有特色,我這個沙律愛好者超buy壽司種類都多,至愛這幾種,鳗魚汁濃,吾加豉油都好味,可直接食吧!海膽好花之戀都整得好,鲜味和飯粒爽口而熱食這幾樣都可口,牛舌爽口,牛味重,青魚皮脆油分高,吾乾好juicy,地獄汁煮螺辣味微辣,好新鲜,整體來說這頓放題幾好,味道有8分,okok.
出電梯已好多人,等候十分鐘左右就入座
好多食品種類
可加$50升級體驗,出了糧,就豪一豪吧!
升级體驗超好,好大只帶子和赤蝦,眼前一亮
同正常比一比,就知幾大
2015-08-04
2015-08-09 2308 瀏覽
與久未見面的友人飯聚, 選擇旺角這大家都方便的地方, 友人說想吃放題, 還BOOK了位, 說真的, 我很少吃放題, 不過陪友一食也無妨的, 反正這麼久沒吃, 也有新鮮感。現場是兆萬9樓的八幡屋, 現場坐位不算多, 還好有BOOK位, 晚點來就FULL了。 見到師傅不斷製作壽司, 而櫃頂有DISPLAY很多不同的酒, 有點日式餐館的味道。近門口的桌子用算盤來作分隔裝飾, 蠻特別的。星期一至五放題每人$178, 升級版可任點以上食物每位加$50, 限時2小時, 另加一服務費。升級食物有油甘魚刺身、珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔、火炙柚子和牛壽司、汁燒豚小排、炭燒紐西蘭羊架、燒味淋河豚干, 因為食物幾吸引, 所以都升級了。 左上: 火炙柚子 & 和牛壽司 (點評: 柚子未不覺, 和牛倒是幾有牛味和肉嫩)右上: 汁燒豚小排 & 炭燒紐西蘭羊架 (點評: 兩樣都肉質粗鞋, 不吃也罷)左下: 燒味淋河豚干 (點評: 像吃豬肉乾或魷魚絲, 甜甜的可點沙律醬, 我喜歡上這小食)右下: 1.生蠔 & 2.珍寶帶子刺身 & 3.赤蝦 (點評: 1.生蠔出奇的新鮮沒怪味, 似乎真的是新鮮開, 放在小碟上一口吃

近門口的桌子用算盤來作分隔裝飾, 蠻特別的。

左上: 火炙柚子 & 和牛壽司
(點評: 柚子未不覺, 和牛倒是幾有牛味和肉嫩)

右上: 汁燒豚小排 & 炭燒紐西蘭羊架
(點評: 兩樣都肉質粗鞋, 不吃也罷)

左下: 燒味淋河豚干

右下: 1.生蠔 & 2.珍寶帶子刺身 & 3.赤蝦
(點評: 1.生蠔出奇的新鮮沒怪味, 似乎真的是新鮮開, 放在小碟上一口吃掉, 真方便!
2.珍寶帶子刺身有點失望, 蠻小片小隻的, 也沒特別鮮味。
3.赤蝦好大隻, 新鮮, 對味, 值得encore!)

康師傅水蜜桃汁 & 忌廉汽水
(點評: 有數款康師傅飲品及汽水任飲, 但兩者皆頗甜及無益, 所以只飲了一罐, 另加飲熱茶, 熱茶茶味幾香濃, 不是茶餐廳淡茂茂的茶)

將軍沙律 & 蟹籽沙律 二人份
(點評: 將軍沙律是一些沙律菜加溫泉蛋, 撈埋味道幾討好, 蟹籽沙律則少少蟹籽和蟹柳, 多多青瓜絲, 相比之下我愛將軍沙律!)

三文魚 有頭甜蝦 虎蝦 劍魚腩 刺身
(點評: 放題中的刺身, 味道不會期望太高, 但這裡的刺身無論色澤、大小、新鮮度, 都比其他放題稍勝, 只是因為太多款式食物, 所以沒有再叫刺身。)

炸蝦天婦羅 日本蕃薯天婦蘿 溫室南瓜天婦羅 冬菇天婦羅 茄子天婦羅 吉列炸蠔
(點評: 天婦羅都是新鮮炸出, 咬落是脆口的, 其中炸蝦天婦羅最好吃, 炸醬薄身, 蝦很彈牙鮮味, 另外溫室南瓜亦出奇的香甜, 冬菇亦很JUICY。)

(左上) 日式炒蜆
(點評: 蜆細隻, 無咩味。)

(右上) 枝豆
(點評: 自從上次去日本旅行, 認識了枝豆這東西, 個人蠻喜歡。)

(左下) 鹽燒牛舌 鹽燒雞翼
(點評: 牛舌爽口, 雞翼太燶了。)

(右下) 鹽燒虎蝦
(點評: 虎蝦肉質都算新鮮。)

(鹽燒秋葵、冬菇、粟米都點了但無來。)
(左上) 蕃茄三文魚頭鍋
(點評: 蕃茄湯有點茄膏的味道, 頗杰, 有少量蔬菜, 所以未能喝完。)

(右上) 日式炒雜菜
(點評: 細細碟, 有椰菜芽菜等, 無咩問題。)

(左下) 芝士大蝦金龍船
(點評: 芝士多而濃, 大蝦都是合格之作。)

(右下) 忌廉磨菇湯
(點評: 像金x罐頭湯的味道和質感。)
(左上)象拔蚌壽司 火炙左口魚裙邊壽司 火炙胡麻三文魚壽司
(點評: 火炙左口魚裙邊幾爽口, 火炙胡麻三文魚入口即溶又有油香, 很喜歡!)

(右上)赤蝦刺身
(點評: 因為刺身味道不錯, 所以再點, 希望可以回本。)

(左下)生蠔
(點評: 同赤蝦刺身一樣, 因為好吃沒怪味, 所以再點。)

(右下)海膽軍艦
(點評: 出奇地, 海膽比想像中好吃, 有鮮味, 質感又柔軟, 所以點了多塊。)

焦糖菠蘿、富士蘋果一口大福、泡芙
(點評: 甜品部分每次都要等好久...等到花兒也謝了......
1. 焦糖菠蘿: 焦糖薄薄一層剛好, 菠蘿很JUICY, 蠻好吃只是太薄片。
2. 富士蘋果一口大福: 外皮質感好柔軟, 好新鮮的感覺, 比雪到硬倔倔的雪米磁好多了, 內裡的餡料蘋果味濃, 不會太甜, 這個比十個LIKE!
3. 泡芙: 好淋的, 無咩特別。)

(左上) 炸朱古力香蕉
(點評: 印象中沒特別。)

(右上) 櫻花水信玄餅
(點評: 有朵櫻花在啫喱內, 好靚, 吃落有淡淡櫻花味, 但我沒吃掉那花啦。)

(左下) 芒果布甸
(點評: 似羅X臣芒果味布甸, 味道有點假, 又不夠滑。)

(右下) 綠茶/荔枝雪米磁
(點評: 雪得太硬了...)

$178+$50+10%服務費, 每人$250
總括而言, 價錢合理, 款式多, 食物質素中上, 地點便利, 值得再光顧!

2015-07-22
  • 海膽軍艦