2015-12-03 1147 瀏覽
去旺角買野shopping 戰鬥完己經9點幾, 去這間兆萬中心的八幡屋醫下肚先入到去見到有好大個sushi bar, 有成四位師傅 (不過入去時聞到有一點魚腥味, 不過衛生ok…)來到食日本放題, 當然要叫剌身壽司啦, 三文魚同元貝剌身出乎意料地新鮮鮮甜(因為我地食的時侯己經晚上9 點幾, 我其實都無什麼expectation la~, 而我地叫的壽司都鮮味非常呢..而我地仲叫了油黑松露油甘魚壽司, 火灸胡麻三文魚壽司等, 不同的食材 (仲有金薄!!!), 食落去除了好鮮味外, 都好有層次, 正!!手卷系列, 我就覺得生食類如蔥拖羅手卷最好食.食完咁多凍野, 飲返D熱湯先, 味道不會太鹹太淡, 不錯..繼續食壽司, 芥末八爪魚軍艦同龍蝦沙律軍艦, yummy, 所以我地都有再叫多set 食.炭燒紐西蘭羊架, 上桌時新鮮滾熱辣, 羶味對我來說剛好, 不過相公說有點羶, 不過也是野味之作.芝士大蝦金龍船, 也是必叫之作, 大蝦有成支筷子咁長, 除了鮮甜, 還是鮮甜另外叫了其他燒物, 不過與生食比較的話就相對失色 (只可說剌身壽司真的很出色!!)最後叫了甜品…整體來說以特價宵夜來說 (HKD
手卷系列, 我就覺得生食類如蔥拖羅手卷最好食.
最後叫了甜品

整體來說以特價宵夜來說 (HKD178) 剌身壽司真的做得好出色呢~

2015-11-23
  • 火灸胡麻三文魚壽司
  • 芝士大蝦金龍船
2015-12-03 1049 瀏覽
入座起計兩小時任食 甫入門口已經覺得有啲中伏既感覺 剌身部廚房好細 得三個員工 場地好細 好彩都安排到我地四人坐卡位選擇非常少 油甘魚同帶子都無(每人可加$50升級,到時可選擇生蠔、油甘魚刺身、羊架 比較貴啲既食材)諗住試下佢基本既決定加唔加,但最後都不必啦 ,刺身剔了三文魚 連頭生蝦 鮑片 劍魚腩 八爪魚 以上刺身除了三文魚同生蝦可以之外 其他無味的  燒物點了  牛舌-唔錯 幾爽口  燒蝦-燒到乾晒  菠蘿-好好地一片菠蘿做乜要加焦糖呢? 芝士蠔-pat芝士好似布甸咁 唔融既 粒蠔肉縮到粒蜆肉咁 食落腥到喊  由於無乜選擇既關係 我地轉陣點熱盤 蕃茄三文魚頭鍋-超濃蕃茄味 但無魚味 成個鍋都無一舊係魚頭 魚身就有三件 有紹菜 少量金菇做配料   金菇肥牛鍋- 除外湯底 配料同之前個鍋一樣的 呢個鍋比較正常 泡菜炒肥牛- 辣辣地 但唔見有泡菜  稻庭凍烏冬-普通貨色 不值一提 飲品-酒類只有老青島、清酒。其他有可樂、忌廉、+C、冰紅茶、熱茶⋯甜品已經唔想叫埋單每人$217 一分錢一分 無下次
燒物點了
牛舌-唔錯 幾爽口
燒蝦-燒到乾晒
菠蘿-好好地一片菠蘿做乜要加焦糖呢?

由於無乜選擇既關係 我地轉陣點熱盤
泡菜炒肥牛- 辣辣地 但唔見有泡菜
稻庭凍烏冬-普通貨色 不值一提
甜品已經唔想叫
埋單每人$217 一分錢一分
無下次
2015-11-26
2015-11-16 2741 瀏覽
放假無聊去食下放題,創興樓上的放題試得多,所以去下第二度試下。午市唔多人,坐唔滿。刺生最無驚喜,係比較差的,見圖,三文魚散開,蝦响d有冰有水嘅碟上,兩款蝦都一般。壽司同3呅一件嘅差唔多啦! 蟹子沙律嘅酸味也是怪怪呀😕燒物叫好d, 係即叫即燒,感覺都新鮮。牛肉鍋都ok, 牛肉滑滑的,鍋底都好食。小食叫了辣花螺(好食少少辣), 蜆( 肉同殼分開哂), 碗仔翅, 溫泉蛋等……甜品無試哂,但芒果布丁就唔係咁好食了。食完評價一般啦,雖唔去到差,但在同區應有好多選擇吧!

甜品無試哂,但芒果布丁就唔係咁好食了。

食完評價一般啦,雖唔去到差,但在同區應有好多選擇吧!
2015-11-12
2015-11-12 2800 瀏覽
某天收到長老的WhatsApp話說他經過兆萬中心見到八幡屋日式放題想試吓喎咁我哋做細嘅即刻打電話去book枱啦過兩晚去食搭lift 上到9樓打開門就見到招牌長老就話氣氛環境不錯樣子表示滿意在看餐牌價錢大眾化所以決定加錢升級再食好啲一坐低店員就二話不說就送上這個welcome sushi而我當然第一時間點長老最鍾意食嘅刺身啦第一盤上枱嘅食物真係wow一聲有好多長老鍾意食既三文魚甜蝦吞拿魚...全部入口都好新鮮長老仲話趁高興要飲返杯清酒果然有雅慶叫啲沙律頭盤開下胃先勁多蟹子長老又喜歡海鮮熱食可以叫啲芝士焗乜乜比佢哋只是好鹹燒大蝦都唔錯我哋呢啲後生梗係要食壽司啦海膽是我的必食推介海膽份量幾多~無腥味和牛壽司都好食繼續串燒元貝入口啖啖肉全晚我最期待的星級享受新鮮即叫即做仲可以食oyster有淡淡的海水味同埋有珍寶帶子刺身粒粒都鮮甜爆滿全部都好鮮甜彈牙啊赤蝦刺身真係好 jumbo成隻碟咁長又大隻口咁又爽長老一晚讚左幾次嘅燒羊架天婦羅炸得夠脆但又唔覺得好油膩焦糖菠蘿甜甜地脆脆地又有少少菠蘿嘅酸味炸雞翼我一個人食晒三隻皮脆肉嫩仲有好得意嘅椒鹽炸蟹仔椒鹽好香口蟹仔脆卜卜到最尾就梗係粥粉麵飯同埋雪糕當甜
某天收到長老的WhatsApp
一坐低店員就二話不說
就送上這個welcome sushi
而我當然第一時間點長老最鍾意食嘅刺身
第一盤上枱嘅食物真係wow一聲
有好多長老鍾意食既三文魚甜蝦吞拿魚...
全部入口都好新鮮
  • 珍寶帶子
  • 赤蝦刺身
1K
2015-11-10 621 瀏覽
日本任食放題一向喜歡,而價錢優惠又有海膽選擇嘅放題就唔係好多啦!朋友介紹了八幡屋,同家人一起去試試!可能係旺角嘅關係環境較迫,枱與枱之間嘅距離較近,針冇兩頭利,最重要係食物質素先來刺身拼盤,一啲都唔馬虎,三文魚吞拿魚新鮮美味,甜蝦鮮甜,一大盤上任你吃個夠,另外奉送嘅叫壽司精美,當然味道亦不錯,其中一件仲有金箔鋪面!一心為了海膽而來的,當然不錯過海膽壽司,海膽份量比預期少,任食嘅關係可以補償番!食物嘅份量安排得好好,令食客不會浪費食物。同家人一起,仲加多$50升級,可以叫埋赤蝦刺身,生蠔,珍寶帶子刺身,叫兩轉都可以回本!食物種類好多總有一款啱你口味,焦糖菠蘿正!成晚感覺店員服務殷勤,上菜速度一流,不會漏單,數量不會減少,以呢個價錢實在抵食。

可以叫埋赤蝦刺身,生蠔,珍寶帶子刺身
叫兩轉都可以回本!
食物種類好多總有一款啱你口味,焦糖菠蘿正!

2015-11-02
2015-10-29 4493 瀏覽
一講吃放題, 同事間的氣氛變得熱烈. 工作地點附近開了不少日式放題店, 今次試了這間頗獲同事好評的店. 雖然我們準時到達, 但門外的侍應卻忙著招呼walk-in食客, 要坐一會才有人帶位內進.店內地方不大, 座位都是密密麻麻的. 我們被安排到二人枱, 枱面面積很細, 多兩碟食物已經放不下了. 店內提供的食物種類不少, 一般放題店的供應, 這裡都應有盡有. 唯一不同的是, 如果想吃得好一點, 可以每位另加 $50, 便吃到油甘魚刺身、珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔、火炙柚子和牛壽司等等「升級體驗」. 最先來的不是劃的食物, 而是隨訂座送的八幡屋創意壽司五點. 這個全都是fusion壽司, 以五行為主題, 造型不俗. 加了錢至升級體驗, 當然要試它包括的食物. 刺身有油甘魚, 珍寶帶子, 赤蝦和生蠔四款. 油甘魚色澤粉紅, 入口滿有魚脂; 珍寶帶子的肉身較厚, 不過卻比想像中細小; 赤蝦很大隻, 肉質半透明, 肉質頗鮮甜; 生蠔偏細隻, 有海水味道, 不過蠔味較淡, 飽滿程度一般.汁燒豚小排(左) + 炭燒紐西蘭羊架(右): 汁燒豚小排一條條連骨的, 醃得入味, 肉質帶點咬口; 炭燒紐西蘭羊
汁燒豚小排(左) + 炭燒紐西蘭羊架(右): 汁燒豚小排一條條連骨的, 醃得入味, 肉質帶點咬口; 炭燒紐西蘭羊架的羊不太大, 帶點羊羶味, 肉質頗嫩滑, 兩者質素也不錯.
火炙柚子和牛壽司: 和牛肉質頗嫩滑, 油脂充足, 牛肉味尚可, 不過卻吃不出丁點柚子味來.

除了升級體驗的食物外, 也點了一般放題紙上的食物.
刺身: 只點了三文魚, 劍魚腩, 榮螺片三種.
三文魚刺身夠新鮮, 肥美嫩滑, 水準不錯; 劍魚腩入口魚脂豐腴; 榮螺片味道較淡, 但勝在爽口.
壽司: 點了四款暖壽司, 分別是火炙左口魚壽司, 鰻魚壽司, 火炙胡麻三文魚壽司和火炙沙律松葉蟹棒.
火炙左口魚裙邊壽司 (右二): 左口魚裙邊肉質較爽身, 帶點嚼勁.
火炙胡麻三文魚(左一): 三文魚油脂芳香, 加上胡麻醬, 少了油膩感, 但增加了芝麻香.
鰻魚壽司(右一): 鰻魚仍然帶微暖, 口感綿滑, 不會乾淨淨, 不錯.
火炙沙律松葉蟹棒(左二): 松葉蟹棒肉質實淨, 味道鮮甜, 火炙後蟹味更佳!
焦糖菠蘿: 外層的焦糖頗脆身, 內裡的菠蘿味道酸酸甜甜, 比一般的燒菠蘿味道更佳, 不過焦糖菠蘿太細小了, 只有一口大小而已, 如果可以大塊一點就更好.
櫻花水信玄餅: 賣相很漂亮, 晶瑩剔透, 內裡還藏了一朵櫻花! 不過吃起來卻沒有甚麼味道, 中看不中吃也!
本想吃日式蒸蛋, 不過追了兩次, 等了廿多分鐘才說漏了單, 所以最後還是放棄了.

食物水準尚可, 刺身上菜最快, 但其他熟食卻等了又等. 另外食物份量偏細, 點菜時可能要多點一些(當然是要吃得下才點, 咪做大嘥鬼!)
5 分鐘 (堂食)
  • 火炙壽司
  • 三文魚刺身
2015-10-28 3088 瀏覽
呢間位於旺角兆萬中心9樓的日本放題餐廳,一向是我來旺角食放題的選擇餐廳之一。由於提前一日已經book位7點。環境有點暗,不過放題餐廳都是這樣。黎到都已經有一半場有客人了。星期一至五放題每人$178, 如果選擇升級版可任點多一些刺身每位加$50, 限時2小時, 另加一服務費。識揀緊係揀每位加多$50的升級版,因爲赤蝦真的一流。坐下沒多久,侍應員便端上這碟壽司,外形精緻置於還很新鮮。海膽軍艦-海膽都ok,配埋青瓜口感幾好升級食物選擇亦非常多,赤蝦刺身、生蠔、珍寶帶子刺身、油甘魚刺身、火炙柚子和牛壽司、汁燒豚小排、炭燒紐西蘭羊架……赤蝦係我必點刺身。好大隻口感又好鮮甜,肉質柔韌帶黏性,再配搭埋帶子更加好,嫩滑清甜。海膽軍艦-海膽都ok,配埋青瓜口感幾好天婦羅-炸物亦都不錯,粉不會太厚。爽口得黎又唔硬!而且又香又脆,油度還是可以接受的。個人喜歡炸蝦天婦羅和茄子天婦羅更多些,炸醬薄身, 蝦很彈牙鮮味。另外值得一提的是這裡的侍應服務也很不錯,對於放題形式的日本餐廳,侍應一向都是不耐煩態度對著客人,但這裡不會,反而態度非常好,有問必答。

識揀緊係揀每位加多$50的升級版,因爲赤蝦真的一流。
坐下沒多久,侍應員便端上這碟壽司,外形精緻置於還很新鮮。
海膽軍艦-海膽都ok,配埋青瓜口感幾好
海膽軍艦-海膽都ok,配埋青瓜口感幾好
題外話/補充資料: 10分滿分我比8分!! 當然還有改進的空間, 但放題黎講, 著實不錯!!!
2015-08-29
2015-10-28 2486 瀏覽
約左FRD喺兆萬行街順便上黎食呢間放題, 好耐冇食過呢棟大廈既放題, 呢間八幡屋未食過,都同平時接近兩個鐘任食,費用大慨計埋加一200 一個, 另加大慨50 可升級食到D好味既野, 一陣再講。 食店都係平時日本放題陳設, 長枱櫈裝修。 我地一坐低, 就點左清同雞泡魚乾食下, 清酒不算辣, 夠凍, 魚幹夠煙UN, 送哂吾錯。 特別既係青島第一之見紅色罐, 原來味道濃好多, 又知道多一樣野跟住點左温泉蛋同冷既稻庭烏冬一齊食, 好正, 温泉蛋, 上面有紫菜吊味而夠滑, 烏冬爽口彈牙帶有一D醬汁, 吾錯。~!接下來係炸物類, 普遍既炸蠔, 天掃羅蝦 南瓜都吾錯, 炸芝士薯波好香芝士味, 但好飽只能吃一粒, 雞軟骨正正常常。夠脆都OK。蒸蛋好味, 上面有蝦入面有蟹柳, 蛋十分滑, 正。!另外鹽燒雞翼同蝦, 都燒到剛好, 調味亦剛好, 好適合飲啤酒時食, 仲有芝士年糕都係推介食物, 入面既流心芝士多而不膩, 正。串燒凡立貝夠新鮮, 牛舌夠爽口但又不會咬唔開, 冬菇夠鮮甜。刺身壽司方面有, 鰻魚壽司, 火灸胡麻三文魚壽司, 左口魚壽司同松葉蟹壽司, 全部都新鮮, 鰻魚醬汁好味, 三文魚同左口魚脂肪比
刺身壽司方面有, 鰻魚壽司, 火灸胡麻三文魚壽司, 左口魚壽司同松葉蟹壽司, 全部都新鮮, 鰻魚醬汁好味, 三文魚同左口魚脂肪比例高, 都以油脂滲落壽司度都好好味, , 松葉蟹腳夠甜同新鮮, 正。!刺身, 就有三文魚, 甜蝦, 八爪魚, 針魚, 馬刀貝等等, 全部都吾錯。
甜品方面有炸朱古力香蕉, 好甜好味, 朱古力溶左落香蕉度。
荔枝雪米磁, 超市貨色黎,
泡芙夠凍夠甜入面CREAM 鬆軟好味
一口大福, 好似草餅甘
櫻花水信玄餅, 好似一D JELLY入面有D 甘甜既曬乾左既梅子甘, 幾得意
加50 蚊後, 可以點一D靚D既刺身同肉, 我地點左。
油甘魚刺身, 赤蝦刺身, 生蠔, 生野類OK, 因為全部好新鮮, 尤其係赤蝦, 勁大隻, 一般人食幾隻都好飽.

火灸神子和牛壽司  牛肉燒左大慨4 成熟, 咬落比較軟身配以醬汁連埋下面既白飯食, 吾錯.
加50 蚊其實仲有羊架食, 但我地冇點,
整體食物OK, 價錢合理, 可以再食.

2015-10-27
2015-10-21 2746 瀏覽
最近同一個好耐冇見既好朋友食飯,大家屋企都近旺角,就決定去旺角食飯,朋友一早 book 左八幡屋食放題,由於未食過,所以我都冇意見。八幡屋位於旺角西洋菜南街1N兆萬中心9樓,地點方便!  一來先奉上這碟靚靚的壽司卷物,它係訂座送贈既「八幡屋」創意壽司五點;聽講係餐廳自家設計,以五行,"金、木、水、火、土"這五個元素為主題!睇得出砌得好有心思,而且好新鮮 =]    點左個芝士焗蠔,蠔鮮甜大隻,芝士唔算太多,但食落相當濃郁,而且好香口。  再來鵝肝多士,好好彩地呢個鵝肝唔算過份的油膩,但入口就油潤甘香,正!  亦點左個我最愛既蒸蛋, 竟然有蝦鋪在上面,蛋夠熱而且好嫩滑,唔錯 =]食放題就當然一定要食刺身啦,呢度既刺身算很新鮮,而且夠冰,不過我喜歡既款式唔算太多,所以淨係點左以下。 另外,亦點左雞翼、鯖魚,食落香脆可口,味道唔會太咸,好滋味!    食左咁多肉 / 刺身,最後點左個野菌炒野菜。材料豐富,有芽菜、紅黃綠三椒、椰菜、蘑菇等,不油不膩,好健康既感覺! 最後埋單每人$ 251,呢度既食物質素,加上服務態度,價錢都算合理。

最近同一個好耐冇見既好朋友食飯,大家屋企都近旺角,

八幡屋位於旺角西洋菜南街1N兆萬中心9樓,地點方便!

睇得出砌得好有心思,而且好新鮮 =]

點左個芝士焗蠔,

蠔鮮甜大隻,芝士唔算太多,但食落相當濃郁,而且好香口。

再來鵝肝多士,

好好彩地呢個鵝肝唔算過份的油膩,但入口就油潤甘香,正!

亦點左個我最愛既蒸蛋,

竟然有蝦鋪在上面,蛋夠熱而且好嫩滑,唔錯 =]
放題就當然一定要食刺身啦,

另外,亦點左雞翼、鯖魚,

食落香脆可口,味道唔會太咸,好滋味!

食左咁多肉 / 刺身,最後點左個野菌炒野菜。

最後埋單每人$ 251,

呢度既食物質素,加上服務態度,價錢都算合理。

2015-10-12
2015-10-20 2241 瀏覽
今晚可以早些放工,同事們也喜歡日本料理,就選了八幡屋去到門口已經人山人海 , 好在先至訂了?店內的裝修在簡約刺身項目多 刺身好大盆放滿了三文魚刺身、白玉拖羅刺身、希靈魚、大八爪魚,赤背、原隻甜蝦刺身 味到新鮮,口質鮮嫩甜蝦刺身有整隻手掌的長度,厚肉、色澤紅潤,入口鮮甜,十分彈牙,蝦味濃郁, 多咬兩口會有少許膠著的情況,回味無窮。帶子刺身,爽厚滑溜,口感相若。炸天婦羅蝦香脆可口、炸香撲鼻的感覺 芝士年糕、少見紫薯粒粒和芋頭天婦羅,外脆內嫩, 咬落口唔會好軔
今晚可以早些放工,同事們也喜歡日本料理,就選了八幡屋
去到門口已經人山人海 , 好在先至訂了?
店內的裝修在簡約
帶子刺身,爽厚滑溜,口感相若。
1K
2015-10-16 2530 瀏覽
之前食過一次被安排座上舒服卡位這次由於比較晚上去,被安排到二人小桌非常擠擁,座得非常不舒適而且食物每次都不能多點,因為桌小放不下.....有刺身、壽司卷物、炸物、串燒、鐵板料理一品料理、甜品、飲品~加上$50/位升級食品升級後有生蠔任食賣相跟味道都不錯,有淡淡的海水味但吃的時候要小心,有蠻多小殼的升級的赤蝦跟珍寶帶子赤蝦很大隻,味道鮮甜爽口帶子粒粒飽滿刺身有三文魚、八爪魚、榮螺片、、鮑片三文魚非常的厚實,新鮮度十足燒物多春魚烤得剛剛好,好吃!燒牛舌厚切牛舌嫩口彈牙天婦羅即叫即炸,送來的時候還很熱要小心盪口外層炸粉很薄,多食不覺得膩焦糖菠蘿菠蘿上面更有一層焦糖,口感微脆,菠蘿酸酸甜甜很解膩富士蘋果一口大福內裡包著蘋果肉粒跟忌廉,口感爽脆軟滑很好吃的
之前食過一次被安排座上舒服卡位

這次由於比較晚上去,被安排到二人小桌

非常擠擁,座得非常不舒適

而且食物每次都不能多點,因為桌小放不下.....
刺身壽司卷物、炸物、串燒、鐵板料理

一品料理、甜品、飲品~
加上$50/位升級食品
升級後有生蠔任食

賣相跟味道都不錯,有淡淡的海水味

但吃的時候要小心,有蠻多小殼的
升級的赤蝦跟珍寶帶子

赤蝦很大隻,味道鮮甜爽口

帶子粒粒飽滿
刺身

有三文魚、八爪魚、榮螺片、、鮑片

三文魚非常的厚實,新鮮度十足
燒物

多春魚烤得剛剛好,好吃!
燒牛舌

厚切牛舌嫩口彈牙
天婦羅即叫即炸,送來的時候還很熱

要小心盪口

外層炸粉很薄,多食不覺得膩
焦糖菠蘿

菠蘿上面更有一層焦糖,

口感微脆,菠蘿酸酸甜甜

很解膩

富士蘋果一口大福

內裡包著蘋果肉粒跟忌廉,口感爽脆軟滑

很好吃的
2015-10-15
5 分鐘 (堂食)
  • 赤蝦
  • 珍寶帶子
2015-10-13 3107 瀏覽
日本料理向來是香港人的至愛,而日式放題更加是近年坊間最受年輕一族熱捧的飲食模式。究其原因,是這些放題店,不但食物款式選擇夠多,而且一大班人可以坐低慢慢食、慢慢傾,喜歡吃甚麼就在點餐紙上加個剔,都只是百多、二百元的消費,非常抵食。早前友人邀約我試試位於旺角兆萬中心的「八幡屋」,不過由於時間未能配合,所以一直未有成行,碰巧這晚有空檔,就跟朋友訂座一試。開餐前也先來看看放題的價目表,原來這裡是以入座時間計算收費的,以成人價來說,星期一至四,7:30pm 前結賬,收$158、6:00-6:59pm 入座,收$178、 7:00-8:59pm 入座,收$198、9:00-9:59pm 入座收$178、而 10:00pm 後就收番 $158。不過星期五六日、公眾假期及前夕,除 9:00-10:00pm 後有點不同外,其餘時段就要多加 $10,另設加一服務費,而食客則可於入座起計,任食兩小時。由於這晚來到時時間尚早,店裡人客還不算太多,所以不用排隊便可直入。至於餐廳裝潢方面,其實店鋪開業還未足一年,所以地方看起來仍非常新淨,而且椅桌擺放得十分整齊,四周亦沒有太多陳設,只見門口牆身上掛有幾幅日本壁畫,
由於這晚來到時時間尚早,店裡人客還不算太多,所以不用排隊便可直入。至於餐廳裝潢方面,其實店鋪開業還未足一年,所以地方看起來仍非常新淨,而且椅桌擺放得十分整齊,四周亦沒有太多陳設,只見門口牆身上掛有幾幅日本壁畫,感覺清雅舒服,適合三五知己來聚餐。
入座後先第一時間翻出放題紙細看,一數,共有十張,全部以不同顏色劃分,分別有前菜、刺身壽司、手卷、軍艦、燒物、揚物、天婦羅、日本料理、佐酒小食、甜品和飲品等。此外如果食客每位另加  $50,即可享用 10 款「升級體驗」,當中包括有油甘魚刺身、珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔、火炙柚子和牛壽司、汁燒豚小排、炭燒紐西蘭羊架、燒味淋河豚干、椒鹽炸蟹仔和日式蒸蛋。既然一場來到,就一於盡地一煲。
先點飲品,其實餐廳的飲品選擇唔算多,都是大路的罐裝可樂、忌廉、Coke Zero、+C檸檬、冰紅茶、水蜜桃、石榴汁等等,不過較特別的,是除了可任飲啤酒外,竟然還有支裝的熱清酒和凍清酒供應,適合愛酒人仕。
好,正式開餐,先點幾款升級食品試試,刺身方面揀了油甘魚、珍寶帶子同赤蝦。至於另一張刺身欄目的放題紙上,就只點了三文魚同鮑片。其實幾款刺身,水準都唔錯,新鮮得來又夠肥美,尤其是油甘,魚肉呈粉紅色澤,咬下滲出陣陣魚脂香,清雅但又不失濃郁。至於珍寶帶子,肉身很厚,質感爽而滑溜,就算一人獨食都不會覺得膩口;而赤蝦刺身,蝦肉呈半透明狀、味道清淡、肉質爽口彈牙,友人還笑說如果用來伴上辣汁吃,風味應該會更佳。另外三文魚切得厚薄適中,入口魚脂豐腴,水準亦不賴。
至於其它「升級體驗」,就分別試了火炙柚子和牛壽司汁燒豚小排椒鹽炸蟹仔。特別喜歡和牛壽司同豚小排,前者和牛經火炙後,能帶出牛肉的鮮味,加上內層柚子的酸香,非常醒胃。而豚小排肉質雖然唔算好腍身,但醃得非常入味,也不錯。
燒物方面,點了我至愛的鹽燒雞翼鹽燒鯖魚,雞翼 size 雖然不大,但燒得香濃惹味,且雞肉裡面還有肉汁,食味一流;而鯖魚燒至皮脆肉嫩,入口脂豐味鮮,亦是筆者心水之選。至於友人點的鹽燒牛舌,雖然我沒試,但聽說質感幼嫩得來又完全不帶臊味,燒香後不用蘸醬已夠味美。
反而滿有期待的黃金焗蠔,端上來時,見蠔隻殼大肉小,絕對稱不上肥美,而且除芝士外更沒加入任何配料一起焗,所以吃起來口感就稍嫌有點寡。幸好另一款芝士大蝦金龍船,味道不俗,廚師於彈牙蝦肉面頭鋪上車打芝士,入口味道濃香又鮮甜。
壽司只點了火炙胡麻三文魚鰻魚壽司兩款,三文魚本身油脂已經非常豐富,經微火輕輕炙過後,油香肥美、入口即溶;而鰻魚壽司,端上來時仍然微暖,入口既綿又 juicy,味道亦挺不錯。
揚物同天婦羅方面,就分別點了薯絲蝦炸蝦天婦羅日本蕃薯天婦羅茄子天婦羅。幾款之中,最愛就是薯絲蝦,不但外形的骰 cutie,而且入口香脆鬆化,用來作茶點小食最啱。
至於訂座送贈的「八幡屋」創意壽司五點,據說是餐廳自家設計,以五行,即金、木、水、火、土這五個元素為主題,不但造型精緻,而且既睇得又食得,女生必 like。另外每人一客的鵝肝多士,分量雖然唔多,但入口油潤甘香,亦教人吃得開懷。
最後甜品方面,原來選擇亦十分豐富,有焦糖菠蘿炸朱古力香蕉雲呢拿雪糕、芝麻雪糕、綠茶雪米糍、荔枝雪米糍芒果布甸泡芙等等,不過講到最吸引筆者的甜點,則非富士蘋果一口大福和櫻花水信玄餅莫屬了。前者一口大福,內藏富士蘋果粒及果醬,入口果味香濃,令人回味。至於水信玄餅,之前在「八寸料亭」吃過,覺得特別,很想重溫,可惜點了 2 次仍然漏單,還是算了,看來是我與這款外形夢幻的甜點沒緣份吧!
2015-10-12
2015-10-10 2625 瀏覽
朋友生日最好還是選擇放題,剛好壽星仔食量大又愛吃日食,吃放題就最適合不過了,不過由於部份朋友比較遲下班的關係,為了等齊人才入座,唯有等吃9:00PM的優惠時段,沒差吧還可以節省了$20元兆萬一向多放題,所以大多也冇需等候就能即時入座,來到9樓,發現雖然是閒日9時,但場內還是滿座,唯有在門外多等一會,幸好不久就有位置了食物方面,選擇蠻多的,有刺身、手卷、軍艦、壽司、前菜、沙律、料理、佐酒小食、燒物、揚物、飲品及甜品,另外多+$50可升級任食生蠔、赤蝦及珍寶帶子等升級刺身分數:8/10最先來到的是升級刺身,有油甘魚、珍寶帶子刺身及赤蝦刺身.赤蝦已預先去殼,蝦身巨大,入口鮮甜有咩感~油甘魚色澤粉嫩,樣子肥美,入口充滿了魚脂香~至於珍寶帶子則比想像中的小一點,但味道仍然新鮮生蠔分數:6/10放題一向少有生蠔任食,記得上次的生蠔肥美飽滿,蠔肉鮮甜,但這次的賣想明顯有所不同,雖然一大盤的生蠔樣子吸引,但蠔肉帶微苦不夠新鮮....有點失望....椒鹽炸蟹仔分數:7.5/10椒鹽炸蟹仔一啖一隻,雖然不是熱辣辣的,但香脆非常,跟朋友邊吃邊聊就最適合不過了河豚干分數:8/10另一款值得推薦的小食就是河豚干
升級刺身
生蠔
分數:6/10

椒鹽炸蟹仔

河豚干
分數:8/10

另一款值得推薦的小食就是河豚干了,入口甜甜的,口感煙韌,不會太乾或太硬,不過切得比較幼身,厚身一點感覺更佳
刺身
分數:7/10
再來一盤普通版刺身,選擇也不少呢,有三文魚、吞拿魚、劍魚腩、八爪魚、甜蝦、希靈魚、針魚、鯛魚、榮螺片、馬刀貝、鮑片及虎蝦等。刺身新鮮選擇多,最愛的還是三文魚及有頭甜蝦,甜蝦不是細細隻一只能吃數條那款,雖不能比美赤蝦,但已令人感到非常滿足
壽司
分數:8/10
放題一向少吃壽司,就怕太多壽司飯填滿肚子,不過看到朋友們吃得津津有味,我也試乜一件火灸左口魚壽司,經火灸過的左口魚肉質細嫩,有著即溶口感,加上火灸的獨有焦,即使連著壽司飯一米件放到口裏,魚香仍然,加上入口香滑,怪不得朋友一件接一件的放進口裏
沙律
分數:7/10

吃過多款肉食後,沙律終於來到了,沙律的款式亦不少呢,所以我們也挑了4款一試,有將軍沙律、蟹子沙律、胡麻番茄沙律及芥末明太子沙律,4款之中個人比較喜歡胡麻番茄沙律,感覺輕盈一點.但略嫌一向偏愛蟹子沙律所加入的沙律醬實在過多了,令輕怡的沙律卡路里大大提升
清酒煮蜆
分數:7.5/10
相對清淡我有清酒煮蜆,蜆肉鮮甜,帶淡淡的酒香,蜆肉沒有煮得過久而變得韌韌的,很快就吃完這小碗的份量了
揚物
分數:7.5/10
炸物方面我就點了自己最愛的芝士年糕、炸雞軟骨,還有想要試試南蠻炸雞中翼.炸物炸得不算油膩,芝士年糕用料不錯,年糕帶口感但不會太厚,跟芝士的份量比例平均.炸雞軟骨雖然香脆,但脆漿就稍厚了,食入口好香又夠脆.雞中翼刞入口嫩滑,不過皮身有點油膩而且不夠鬆脆
天婦羅
分數:7/10

至於天婦羅我們亦選了炸蝦、蕃薯、南瓜及冬菇,所有天婦羅即叫即炸,熱辣辣的,脆皮夠薄,最喜歡的還是南瓜天婦羅,味道甜甜的,口感軟腍,不過切得比較薄身.而較少見的冬菇天婦羅則味道較淡,感覺一般
甜品
分數:7.5/10

最後的甜品環節是我最滿意的一環,選擇夠多,有焦糖菠蘿、炸香蕉朱古力、芒果布甸、泡芙、蘋果一口福、櫻花水信玄餅、雲尼拿雪糕、芝麻雪糕、綠茶雪米糍及荔枝雪米糍,特別推薦的是他們的焦糖菠蘿及泡芙,菠蘿夠甜,厚薄適中,加上薄薄我一片焦糖脆面就更甜更有口感了.另一款推介的甜品泡芙,外皮又薄又軟,配上香滑的忌廉,美味非常.而最特別及漂亮的,就有櫻花水信玄餅,味道一般,但賣相吸引~

八幡屋 (旺角)
旺角西洋菜南街1N兆萬中心9樓
~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 1000
味道:7.5/10
環境:7.5/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10

10 分鐘 (堂食)
2015-10-08 1613 瀏覽
今晚呀媽冇煮飯,我問佢想唔想食放題,佢一口答應,咁我地就去到mk呢個商場度睇下,咁多間就揀左呢間入去試下啦!門口waiter問我地加唔加錢會有高級d既野食揀,咁我當然冇所謂啦!waiter安排左我地住卡位,幾唔錯,因為檯夠大,放得哂我地d野食,唔會太迫!我就好快入左紙,野食亦都好快送上,呢點好似快過一般既放題餐廳唔少!抵讚!我身為牛之達人,當然即刻叫左佢個和牛壽司,哇!竟然係5成既和牛,估唔到放題唔係專門店都做到呢個效果!油脂分佈幾好,唔係普通既和牛,放落口係即溶!之後叫左幾款刺身同壽司,幾新鮮,三文魚幾好唔會太腥!羊架熱辣辣送上,唔會有膻味!同埋佢d香草幾好,係開胃既,叫左個芝士薯波,炸物其實真係要熱辣辣食先正,佢就做到呢點!雞軟骨又係另一個驚喜,個人中意食鹽燒多d,但呢個我反而幾中意,易咬冇炸粉味!另外叫左鹽燒雞翼,唔會太乾身,皮亦唔會克燶不錯不錯!最後要介紹就係牛舌!夠厚不在話下,牛味都好濃,而且係新鮮熱辣!其實我個人好重視放題夠唔夠熱,以前食過好多都凍凍地,但今次完全滿足我既要求!而牛既料理我都好滿意,放題既角度直頭超額完成!牛之達人比5隻牛滿分!
今晚呀媽冇煮飯,我問佢想唔想食放題,佢一口答應,咁我地就去到mk呢個商場度睇下,咁多間就揀左呢間入去試下啦!門口waiter問我地加唔加錢會有高級d既野食揀,咁我當然冇所謂啦!waiter安排左我地住卡位,幾唔錯,因為檯夠大,放得哂我地d野食,唔會太迫!我就好快入左紙,野食亦都好快送上,呢點好似快過一般既放題餐廳唔少!抵讚!我身為牛之達人,當然即刻叫左佢個和牛壽司,哇!竟然係5成既和牛,估唔到放題唔係專門店都做到呢個效果!油脂分佈幾好,唔係普通既和牛,放落口係即溶!之後叫左幾款刺身壽司,幾新鮮,三文魚幾好唔會太腥!羊架熱辣辣送上,唔會有膻味!同埋佢d香草幾好,係開胃既,叫左個芝士薯波,炸物其實真係要熱辣辣食先正,佢就做到呢點!雞軟骨又係另一個驚喜,個人中意食鹽燒多d,但呢個我反而幾中意,易咬冇炸粉味!另外叫左鹽燒雞翼,唔會太乾身,皮亦唔會克燶不錯不錯!最後要介紹就係牛舌!夠厚不在話下,牛味都好濃,而且係新鮮熱辣!其實我個人好重視放題夠唔夠熱,以前食過好多都凍凍地,但今次完全滿足我既要求!而牛既料理我都好滿意,放題既角度直頭超額完成!牛之達人比5隻牛滿分!
題外話/補充資料: 升級揀選既野食係物超所值!
2015-09-10
2015-10-06 1389 瀏覽
旺角嘅野食真係多到眼花撩亂,有選擇困難嘅我多數都交比朋友話事,今日朋友聚會佢地就揀左去食放題,我就最中意食放題,當然冇異意啦! 朋友訂好檯,係窗邊4人卡位,冇一般放題咁逼,都坐得幾舒適。入坐時店員就問我地要唔要「升級體驗」,每人加$50就可以食埋生蠔、帶子、和牛同赤蝦等等,既然都一場嚟到當然要試埋佢啦。上菜速度都OK,亦都冇點漏單嘅。 刺身方面,赤蝦幾唔錯,又大又甜,食多幾隻都回番本。帶子鮮甜,加少少檸檬就最好不過。其他刺身好似三文魚、油甘、吞拿等等都合格,新鮮而且黎得足。 另外要一讚嘅係炸物,香脆得黎又唔會油淋淋。雞軟骨好好食,嗌一碟,一路傾一路食都幾好,好快清哂,所以ENCORE左2次。

2015-07-14
慶祝紀念