2022-12-28 82 瀏覽
黎到大南街通常都係飲杯咖啡就走~但居然發現新開間日本野,原本只想食D野墊肚但出乎意料真係味道幾好!一黎到店主同我地講未落單得住、要等幾分鐘后先可以,我地仲好好奇係咩事( ̄_, ̄ )但都好好人送左兩罐果汁比我地坐住等~岩岩係福岡返黎表示都未見過呢個日本牌子果汁🍹!但味道真係超濃又好飲!好中意酸酸甜甜的橙汁~好天然又無好假的甜味!點知比我地見到司機送貨 材料全部都係真日本貨!~即刻對出品好有信心~當然好快我地都可以落單了~都係好簡單手機落單就可以男朋友試左個吉列廣島蠔烏冬 $98揀左日式辛辣湯,味道不算太辛辣反而係惹味多D!而重頭戲廣島蠔!脆到咬落索索聲!炸得完全不油膩之餘入面生蠔都大大粒!全不會只得炸粉味道~~而最神奇還有炸洋葱,味道頗爲鮮甜!搭配烏冬一齊食又幾惹味!我就試左午市套餐 三文魚+日式清湯烏冬 還配埋前菜~~三文魚厚得來幾有鮮味同魚油香而日式清湯烏冬上面又加左好多櫻花蝦!所以食起身味道完全不單寡,反而好豐富跟餐又可以自選多一罐果汁!蘋果汁都一樣好新鮮好飲!雖然已經飽飽地 但本貪食蛇實在太好奇名古屋風味粟米係咩味道!所以就試埋!\( ̄︶ ̄*\))外表有少少似港式避風塘粟米、上面
當然好快我地都可以落單了~都係好簡單手機落單就可以

男朋友試左個吉列廣島蠔烏冬 $98
揀左日式辛辣湯,味道不算太辛辣反而係惹味多D!
全不會只得炸粉味道~~而最神奇還有炸洋葱,味道頗爲鮮甜!
搭配烏冬一齊食又幾惹味!

我就試左午市套餐
三文魚+日式清湯烏冬 還配埋前菜~~

三文魚厚得來幾有鮮味同魚油香

跟餐又可以自選多一罐果汁!蘋果汁都一樣好新鮮好飲!

外表有少少似港式避風塘粟米、上面都係一堆炸蒜,但再加上一堆日本香葱超香、除🌽外忍不住一直夾葱粒食🤣~
烤過🌽好貼心分成一口大細~雖然58蚊體落唔算平,但足足成十塊粟米認真分量多🤣食粟米都可以食到飽曬....但調味又忍不住令人一舊接一舊!所以成碟都好快比我地清曬!

以日式小店由食材、服務態度同味道都可以見到誠意十足!!下次又多個理由黎大南街!
2022-12-17
  • 名古屋風味粟米
  • 吉列廣島蠔烏冬
今日可以放早,就同同事係太子覓食,食返個靚午先返屋企。聽聞最近太子個邊開左間新的日式食店,就與同事決定試一試。小店環境以木系為主,睇得出裝潢好有心,座位都好舒適,4-5人聚會都沒問題。一入到去店員就比杯暖笠笠既綠茶我地,好貼心。小店主要用QR點餐,望住個menu,價錢都好相宜,lunch食個壽喜燒set都係$128真係好ok。不過個日咁岩晚上會自製壽喜燒,所以先叫左一個午市定食、同事就叫左個千層吉列豚傳統赤麵。千層吉列豚傳統赤麵真係唔講唔知,原來赤麵就係代表蕎麥麵。而傳統就係日式清清地得黎又甜甜地個隻湯底,會附埋一舊腐皮、海帶、櫻花蝦,唔會好dry咁,不錯不錯。千層吉列豚送上黎真係😍~炸得岩岩好,好脆口,入面既豚肉真係做到層層分別,好juicy,不過就較為膩,但都好味的。如果女士們減肥中,小店都好貼心,有輕盈版吉豬,可能選個個會較適合。午市定食(包括青絲海蜇、主食、飲品)青絲海蜇呢個真係有驚喜,除左青瓜絲佢仲有d海蜇絲,兩個味道好夾,好爽好開胃,讚。而主食方面,我就選左京都炸雞配烏冬。湯底都係傳統清湯,就唔多講了。但個烏冬食得出係靚野,好滑,sirsir聲咁食,配搭清甜既湯底👍🏻👍🏻個

千層吉列豚傳統赤麵

千層吉列豚

午市定食(包括青絲海蜇、主食、飲品)

個京都炸雞,都唔錯,幾脆口,特別一提個沙律醬好有心,係wasibi沙律醬👍🏻,配炸雞好正!

飲品方面,我地都覺得小店好用心,有好多日本來貨既野飲,又有波子汽水同蘋果汁👍🏻

整體而言,店員有禮貼心,食物質素都唔錯,下次可以會再黎試下個壽喜燒
2022-12-26 35 瀏覽
聖誕節嘅時候周圍搵嘢食,就搵到依間位於太子大南街嘅《八不》,餐廳主要用左日系和式風格,用左好多木嚟做裝飾,醬上更加印有浮世繪,好似去左日本咁。午市定食 $68午食定食主要係先揀左面底。有八不烏冬同八不赤面可以揀。揀完面仲可以揀湯底,總共有3款,分別係傳統日式清湯、日式沙嗲湯、日式辛辣湯。另外仲有四款主食可以揀,分別係京都脆雞、蔥香安格斯、輕盈吉列豚、挪威三文魚。我就揀左八不赤面同埋輕盈吉列豚。赤面就係蕎麥麵,加埋湯汁食落好清甜。輕盈吉列豚新鮮酥炸,又唔會油膩。日本A5黑毛和牛刺身烏冬 $188A5黑毛和牛油花好豐富,我就鍾意用湯底浸到半生熟,食落有油脂味又幼滑。湯底同樣可以揀,我就揀左日式沙嗲湯,裡面仲有粒粒蝦米,好惹味。烏冬亦都好彈牙爽口,好推介。飲品日本Tominaga神戶100%葡萄汁 (跟餐)日本木村富士柚子汁 $26八不 (太子)太子大南街52號地舖

午市定食 $68

日本A5黑毛和牛刺身烏冬 $188

飲品
日本Tominaga神戶100%葡萄汁 (跟餐)
日本木村富士柚子汁 $26

八不 (太子)
太子大南街52號地舖

2022-12-25 40 瀏覽
行過見到呢間有和牛刺身牛刺身喺香港都比較少見咁就入去試吓佢啦店內環境裝修都幾靚,裝修得幾有心思而呢間餐廳嘅食物主要分開三個部份麵食、炸物同埋壽喜燒我梗係揀和牛刺身配麵喇唔食生嘢嘅朋友,亦都有好多其他選擇日本A5黑毛和牛刺身記得將佢喺碟邊嘅小蒜蓉放喺豉油到撈埋之後用和牛刺身,包住洋蔥絲再去點汁好正架🐃和牛🥩嘅油香、鮮味+洋蔥🧅嘅爽口+蒜蓉豉油嘅提味=真係好好味(可以再encore多碟)佢嘅烏冬配料都好足唔會好似出邊咁齋另外仲有飲品同味噌湯😊飲品方面,佢個Menu有好多款唔同嘅日本飲品可以揀而佢嘅味噌湯唔會好鹹,味道啱啱好同時啲配料都幾多(有豆腐、菜同菇等)整體嚟講餐廳環境優美和牛刺身好正值得再encore
行過見到呢間有和牛刺身

刺身喺香港都比較少見

咁就入去試吓佢啦

店內環境裝修都幾靚,裝修得幾有心思

而呢間餐廳嘅食物主要分開三個部份
麵食、炸物同埋壽喜燒

我梗係揀和牛刺身配麵喇

唔食生嘢嘅朋友,亦都有好多其他選擇

記得將佢喺碟邊嘅小蒜蓉放喺豉油到撈埋
之後用和牛刺身,包住洋蔥絲再去點汁
好正架

日本A5黑毛和牛刺身

🐃和牛🥩嘅油香、鮮味
+洋蔥🧅嘅爽口
+蒜蓉豉油嘅提味
=真係好好味

(可以再encore多碟

佢嘅烏冬配料都好足
唔會好似出邊咁齋

另外仲有飲品同味噌湯😊
飲品方面,佢個Menu有好多款唔同嘅日本飲品可以揀
而佢嘅味噌湯唔會好鹹,味道啱啱好
同時啲配料都幾多(有豆腐、菜同菇等)

整體嚟講
餐廳環境優美

和牛刺身好正

值得再encore

2022-12-24 33 瀏覽
中午同屋企黎到太子,入咗呢間食日本野嘅餐廳,個lunch set超抵食之餘食物質素仲唔錯👍🏻👍🏻👍🏻值得一試餐廳好乾淨而且好有日本特色🤣牆上啲設計好靚,同埋店員好貼心,服務態度好好🥰🥰餐廳可以用手機落單,而且餐牌好多選擇,除咗有超抵食嘅lunch set,仲有烏冬、蕎麥麵同壽喜燒組合,同朋友一齊仲可以單點多個小食一齊share😋😋😋🌈午市定食🧡八不烏冬(日式沙嗲湯)好足料之餘沙嗲湯陣味勁出,啲烏冬好彈牙😋😋其他配料都好好食🧡青絲海蜇好爽口🤣🤣而且調味好香好特別,好食!🧡 挪威三文魚好厚仲好大塊🤤🤤幾新鮮,唔會好勁雪藏味🧡100%葡萄汁🌈八不牛盛烏冬(辛辣湯)同樣好足料🥰🥰烏冬軟硬啱啱好,個湯底超入味,中意食辣值得一試👍🏻👍🏻牛肉煮得好嫩,配埋洋蔥好正!🧡日本Sangaria抹茶順帶一提🤣佢杯茶好好飲

🌈午市定食
🧡八不烏冬(日式沙嗲湯)
好足料之餘沙嗲湯陣味勁出,啲烏冬好彈牙😋😋其他配料都好好食

🧡青絲海蜇
好爽口🤣🤣而且調味好香好特別,好食!

🧡 挪威三文魚
好厚仲好大塊🤤🤤幾新鮮,唔會好勁雪藏味

🧡100%葡萄汁

🌈八不牛盛烏冬(辛辣湯)

🧡日本Sangaria抹茶

順帶一提🤣佢杯茶好好飲

2022-12-22 59 瀏覽
Babu is the latest izakaya in the Sham Shui Po neighborhood. Food options range from deep-fried snacks, udon to sukiyaki.Hokushika Yuki AuroraDry bottle of honjozo. Pleasant umami and freshness. Light with a clean finish.Kyoto Crispy Chicken $68Chicken leg and breast meat covered with ajitsuke salt. Served pipping hot.Spanish Pork Cutlet Udon Set $88They had 3 options for the noodle base - frozen udon/cold soba/+$10 fresh teuchi inaniwa udon (which was made from dried noodles). I picked the teuc

Hokushika Yuki Aurora

Kyoto Crispy Chicken $68

They had 3 options for the noodle base - frozen udon/cold soba/+$10 fresh teuchi inaniwa udon (which was made from dried noodles). I picked the teuchi udon because it's smoother and thinner.

Clear dashi soup topped with aromatic sakuraebi, sweet aburaage and kamaboko. Huge and thick pork cutlet - crumb-coated, crunchy, juicy meat, concentrated pork flavor.

The staff were friendly and willing to explain the menu to the customers. Might try the sukiyaki menu next time.
2022-12-22 47 瀏覽
難得冬至早放,同同事行去遠啲嘅地方食飯發現太子開咗間幾是正嘅日本麵店,睇落好正咁好彩仲有午市,有得揀餸、麵底,仲有小食同飲品跟小食係青絲海蜇,彈牙爽口,味道開胃,好快扒晒首先嚟個京都脆雞烏冬,炸雞外脆內嫩,點個沙律醬醒味超正烏冬好綿彈,配日式傳統清湯一流仲有大量櫻花蝦𠻹吉列豚炸得超級脆身,嗦嗦聲,肉質好靚好嫩配碗傳統赤面湯嘅赤麵,即係蕎麥麵麵身夠挺夠彈,原來赤麵係咁好食吉列車海老勁粗勁大條,五六啖都咬唔晒,炸粉炸得好脆,蝦肉豐滿,仲有蝦膏跌落嚟𠻹菇同南瓜天婦羅同樣脆卜卜,值得一叫
難得冬至早放,同同事行去遠啲嘅地方食飯

發現太子開咗間幾是正嘅日本麵店,睇落好正咁

好彩仲有午市,有得揀餸、麵底,仲有小食同飲品跟

小食係青絲海蜇,彈牙爽口,味道開胃,好快扒晒

首先嚟個京都脆雞烏冬,炸雞外脆內嫩,點個沙律醬醒味超正

午市定食

烏冬好綿彈,配日式傳統清湯一流

仲有大量櫻花蝦𠻹

吉列豚炸得超級脆身,嗦嗦聲,肉質好靚好嫩

配碗傳統赤面湯嘅赤麵,即係蕎麥麵

麵身夠挺夠彈,原來赤麵係咁好食

吉列車海老

菇同南瓜天婦羅同樣脆卜卜,值得一叫
2022-12-22
5 分鐘 (堂食)
午市定食
吉列車海老
2022-12-21 34 瀏覽
行過太子,見到有間裝修幾靚既日式小店就入左去試下。呢度係用QR CODE 落單,有好多唔同既炸物食,但我俾日本A5和牛刺身吸引左😍所以就叫左黎試------------------------------🔵日本A5黑毛和牛刺身島冬 $188烏冬有幾隻湯底可以揀,我就揀返傳統湯底。個湯底幾甜,烏冬係比較扁身,幾彈牙,同埋份量都唔少架。之後就試重頭戲和牛刺身!我以前唔係好敢生食和牛,但見係日本仲要A5就試下。嘩!一試難忘,原來和牛刺身咁好食,好甜好有牛肉鮮味,完全唔會有腥既味道。餐牌介紹可於熱湯灼至半熟口感,驚生食既朋友可以灼一灼先。個人鍾意刺身既食法😬雖然價錢比較貴,但物超所值!. 🟢八不柚子大根(蘿蔔) $22另外都叫左個前菜食,個人鍾意食d 酸酸地既野,呢個蘿蔔口感爽口,又唔會過酸,好開胃。. 🟣日本木村富士柚子汁$26呢支玻璃樽裝既野飲好靚呀!好有日本既感覺,味道都唔錯,唔會太甜.

🔵日本A5黑毛和牛刺身島冬 $188

🟢八不柚子大根(蘿蔔) $22

🟣日本木村富士柚子汁$26
2022-12-21 54 瀏覽
太子高質日本餐廳🥳大南街一直都有好多好食嘅餐廳今日放半晝就決左去尋覓下好西見到門面已經被深深吸引住 好有日本風味簡單得黎好乾淨 入面牆都好日式 好似去咗日本咁用QR code落單 好方便 本來想食烏冬 但係見到壽喜燒好吸引 所以就叫咗呢個$128美國安格斯壽喜燒套餐落咗單之後 店員好快就拎個爐準備有野菜拼盤 有生雞蛋🥚好豐富店員幫我起左爐再加壽喜燒汁😬好好服務仲驚我一陣唔夠湯 俾左枝清湯牛肉好靚好美味 份量足夠之餘食落好yummy!😋😋野菜拼盤都好多選擇 有菌類南瓜豆腐最緊要係好多菜👍🏼👍🏼牛肉點生雞蛋真係人間美味😍另外仲有吉列廣島蠔 啱啱新鮮炸起熱辣辣仲好大隻添 啲蠔嘅甜味唔會比炸粉蓋過咗 好鮮店員推介嘅提子果汁都好味😋下次想試吓佢嘅千層吉列豚😘🥳🥳
太子高質日本餐廳🥳

落咗單之後 店員好快就拎個爐準備
有野菜拼盤 有生雞蛋🥚好豐富

店員幫我起左爐再加壽喜燒汁😬好好服務
仲驚我一陣唔夠湯 俾左枝清湯
牛肉好靚好美味 份量足夠之餘食落好yummy!

😋😋野菜拼盤都好多選擇 有菌類南瓜豆腐
最緊要係好多菜👍🏼👍🏼
牛肉點生雞蛋真係人間美味😍
另外仲有吉列廣島蠔 啱啱新鮮炸起熱辣辣

仲好大隻添 啲蠔嘅甜味唔會比炸粉蓋過咗 好鮮
店員推介嘅提子果汁都好味😋

下次想試吓佢嘅千層吉列豚😘🥳🥳
2022-12-19 66 瀏覽
朋友話太子大南街,開咗一間主打壽喜燒同吉列食店「八不」小店。佢哋有幾款午餐選擇,我選了吉列車海老烏冬$98, 日式辛辣湯底。大大隻吉列大蝦,脆漿非常香脆及鬆軟,做得呢個除咗非常唔簡單,相信係一個吉列專業師傅。除咗有兩隻大蝦之外,佢哋個吉列洋蔥非常出色,唔係好多店舖都有得食。手打稻庭烏冬,煙靭幼細,而湯底香辣。另一個美國極黑豚(梅肉)壽喜鍋$118,軟滑黑豚肉,配上雜菜(洋蔥,紹菜,金菇菜,菠菜,南瓜,紅蘿蔔,豆腐,大蔥及冬菇)仲有好味嘅醬汁,豚肉沾上蛋漿,更嫩滑。呢度裝修簡單,又富有日式風味,而且食物質素高,個吉列真心好食。

• 壽喜燒
  • 吉列車海老烏冬
2022-12-19 35 瀏覽
今日約咗朋友下午參加活動,行經太子見到呢間新開嘅拉麵舖頭,門面標準日式風,入嚟試吓新嘢😋入面裝潢光猛,座位唔多,建議食之前book定位就唔怕要排隊😊間舖頭位置方便,MTR出黎行幾步就到~吉列車海老烏冬新鮮熱辣嘅炸蝦上枱🤤🤤,當然記得要趁熱食,非常酥脆,蝦肉都幾飽滿,配搭櫻花蝦腐皮湯底辣湯底,一道重重既日式風味,真係好想去日本旅行啦~吉列廣島蠔赤面另外一款試吓食蠔,同吉列蝦一樣,熱辣辣入,蠔🦪味道濃郁,筆者嗌咗赤面,入口彈牙,食慣咗烏冬嘅朋友,都不妨一試!

吉列車海老烏冬

吉列廣島蠔赤面
2022-12-16 22 瀏覽
意想不到的高質吉烈豬扒凍冰冰想食湯麵,係太子見到呢間新開嘅日本菜,裝修幾四正,就試一試set lunch。一開門就入去,座位安排闊落,仲安排箱仔放袋,安排好貼心。叫左兩個set lunch,分別係日式沙爹湯烏冬配炸雞同傳統赤面湯(蕎麥麵)配吉烈豬扒,另外仲追加左吉烈蠔。套餐有包一罐日本果汁及前菜。前菜係店家自己調配,唔係就咁現成解凍食品,味道有驚喜。日式沙爹湯同平時港式唔同,無港式咁咸。傳統赤面湯底好有鮮味同蕎麥面好夾,減肥可以揀呢款呃自己。吉列豬扒嘅豬扒充滿肉汁又富有肉味!好推介大家叫。吉利蠔嘅份量都唔細,食到蠔係新鮮沾粉炸,而且又係食得出唔係現成急凍食物。炸物全部新鮮炸起,擺上口仲係燙口嘅。有機會想試吓壽喜燒~
意想不到的高質吉烈豬扒

一開門就入去,座位安排闊落,仲安排箱仔放袋,安排好貼心。

套餐有包一罐日本果汁及前菜。

前菜係店家自己調配,唔係就咁現成解凍食品,味道有驚喜。

日式沙爹湯同平時港式唔同,無港式咁咸。

傳統赤面湯底好有鮮味同蕎麥面好夾,減肥可以揀呢款呃自己。

吉列豬扒嘅豬扒充滿肉汁又富有肉味!好推介大家叫。

炸物全部新鮮炸起,擺上口仲係燙口嘅。

有機會想試吓壽喜燒~
2022-12-16 52 瀏覽
大南街有啲咩?Coffee shop同cafe,正解。多數人嚟親呢頭都係食呢啲,其實有時都可以試下第二啲,換下口味,重點係支持小店(當然係講緊啲認真做嘅小店啦)久唔久就會物色新店滿足好奇心,喺OP留意到大南街呢間由舖面到內在環境都好似好日系好IGtaloe 嘅小店,主打吉列炸物、手打烏冬同蕎麥麵。本身唔太食吉列同炸嘢嘅我都真心要畀個LIKE,因為師傅炸功真心了得,吉列炸粉好透薄,新鮮炸起做到外酥脆而內裏食材仲好細嫩。想試真個感覺大力建議order 吉列西班牙豬扒,豬肉味騷香味濃,厚薄適中咬落去肉滑細嫩好juicy,加埋個秘製嘅芥末醬,CLS真心驚喜!!另外吉列車海老都唔錯,但比起個蝦反而冬菇同南瓜🎃兩款配菜,好__好食!真係好__好食!!!!另外主食有話難唔難話易唔易嘅手打烏冬同蕎麥麵話難整唔係難整,兩款食過就正常發揮,重點係個湯底有咖喱、辛辣同清湯3個選擇,最「日仔」嘅我覺得係咖喱,同烏冬好夾!再講多次我真係好少食炸嘢,所以係真心推介XD👍🏼🍜!

2022-12-16 67 瀏覽
今日去太子經過大南街見到呢間裝修得好靚好突出嘅日式餐廳,叫八不,個名都好特別,就入佐去試吓,一坐低就見到啲餐具好得意😎,餐牌有好多炸嘢單點,好吸引,不過我哋用QR code落單見到有套餐嗌,所以落佐一份吉列蠔烏冬,一份吉列千層豚肉蕎麥麵,見到有三文魚刺身,即刻又落咗單,仲有壽喜燒揀,不過食唔到咁多,要留返下次先得,好多就上佐三文魚刺身,一份有成八件咁多,全部都好厚身,味道好鮮甜,好正,之後就到主角,試佐吉列蠔先,有三件,好大件,炸得好好味😋,好香脆,蠔又够大隻,最特別嘅係一碟吉列蠔仲包括埋一件炸洋蔥🧅,一件炸菇,好多野食,之後到吉列千層豚,出面真係比較少見啲,好特別,真係有好多層豚肉係入邊,口味非常之豐富,好好味😋,但一人食兩件就夠啦,再多就會膩架啦,配埋烏冬同蕎麥麵,好正,不過我自己鍾意烏冬多啲,好彈身,食到好飽,呢間日式小店真係值得一黎再黎

,配埋烏冬同蕎麥麵,好正
,不過我自己鍾意烏冬多啲,好彈身
,食到好飽
,呢間日式小店真係值得一黎再黎

三文魚刺身
蕎麥麵
吉列蠔
吉列千層豚
2022-12-14 38 瀏覽
上個星期下晝想早啲收工,去大南街食串燒,可能時間太早串燒店都仲未開。見到對面有間新嘢就過去望一望。見到係專食壽喜燒,就入去試吓。食物質素:壽喜燒湯底濃味嗰一種,即係唔係任食放題打邊爐好稀似水嗰隻。有少少似自己買外賣要$500一位壽喜燒外賣果一種濃度嘅醬汁,我自己個人係比較受落呢一種。牛既質素兩百幾蚊來講就算唔錯。不過最驚喜嘅,就係佢啲天婦羅,尤其是佢個炸蝦天婦羅,同埋過千層豬肉天婦羅(十分邪惡)🐷
見到對面有間新嘢就過去望一望。
見到係專食壽喜燒,就入去試吓。

食物質素:

2022-12-05