2022-12-26
聖誕節嘅時候周圍搵嘢食,就搵到依間位於太子大南街嘅《八不》,餐廳主要用左日系和式風格,用左好多木嚟做裝飾,醬上更加印有浮世繪,好似去左日本咁。午市定食 $68午食定食主要係先揀左面底。有八不烏冬同八不赤面可以揀。揀完面仲可以揀湯底,總共有3款,分別係傳統日式清湯、日式沙嗲湯、日式辛辣湯。另外仲有四款主食可以揀,分別係京都脆雞、蔥香安格斯、輕盈吉列豚、挪威三文魚。我就揀左八不赤面同埋輕盈吉列豚。赤面就係蕎麥麵,加埋湯汁食落好清甜。輕盈吉列豚新鮮酥炸,又唔會油膩。日本A5黑毛和牛刺身烏冬 $188A5黑毛和牛油花好豐富,我就鍾意用湯底浸到半生熟,食落有油脂味又幼滑。湯底同樣可以揀,我就揀左日式沙嗲湯,裡面仲有粒粒蝦米,好惹味。烏冬亦都好彈牙爽口,好推介。飲品日本Tominaga神戶100%葡萄汁 (跟餐)日本木村富士柚子汁 $26八不 (太子)太子大南街52號地舖
午市定食 $68
日本A5黑毛和牛刺身烏冬 $188
飲品
日本Tominaga神戶100%葡萄汁 (跟餐)
日本木村富士柚子汁 $26
八不 (太子)