2021-06-15 382 瀏覽
到串燒店的概念就是大家都可以各自點選超多愛食的食物,然後每一樣吃一口!母親大人已經十分適應每次外出吃飯都是「相機先吃」💕💕! 大快朵頤的表情動作很不型格優雅,可是媽媽最喜歡😂😂!每次拍照都會說:「要食呀😃😃!」(圖一)𝐌𝐨𝐦 𝐣𝐮𝐬𝐭 𝐥𝐨𝐯𝐞𝐬 𝐬𝐡𝐨𝐰𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐲 “ 𝐞𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 “ 𝐥𝐨𝐨𝐤𝐬 𝐨𝐧 𝐜𝐚𝐦𝐞𝐫𝐚, 𝐬𝐦𝐢𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐧𝐝 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐰𝐨𝐮𝐥𝐝 𝐧𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐛𝐞 𝐞𝐧𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐰𝐡𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐡𝐨𝐨𝐭𝐢𝐧𝐠 “ 𝐟𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞 𝐜𝐡𝐚𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐫 “ 😂😂 𝐈𝐭𝐬 𝐛𝐞𝐞𝐧 𝐪𝐮𝐢𝐭𝐞 𝐚 𝐰𝐡𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐜𝐞 𝐥𝐚𝐬𝐭 𝐬𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫𝐬 𝐬𝐮𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐦𝐨𝐦 🍢, 𝐢𝐭’𝐬 𝐚𝐥𝐰𝐚𝐲𝐬 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐭𝐨 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫 𝐰𝐡𝐚𝐭 𝐲𝐨𝐮 𝐰𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐞𝐚𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐡𝐞𝐬, 𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐚 𝐛𝐢𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐫𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐨𝐭𝐡𝐞𝐫!!! 𝐑𝐢𝐠𝐡𝐭? 𝐖𝐡𝐨 𝐝𝐨𝐞𝐬𝐧’𝐭 𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐢𝐭 🤪🤪!菜單分享時候:🍴汁燒帆立貝不錯喔!吃得很滋味!🍴母親大人脫蟹鉗超厲害!拍照之後超不捨得把它吃掉!🍴四式雞串必點啦!價錢不貴有四串呢!🍴

菜單分享時候:
🍴汁燒帆立貝不錯喔!吃得很滋味!
🍴母親大人脫蟹鉗超厲害!拍照之後超不捨得把它吃掉!
🍴四式雞串必點啦!價錢不貴有四串呢!
🍴媽媽喜歡椒鹽九肚魚和軟殼蟹💕💕
🍴燒油甘魚鮫也不錯

🍍不用多說 無論如何燒菠蘿也是必須的!
油甘魚
帆立貝
軟殼蟹
雞串
2021-06-15 185 瀏覽
有冇朋友仔都鐘意食串燒🍢架😆鐘意既你就要睇埋落去喇呢間既款式都算多有海鮮類、蔬菜類、肉類、冷盤、炸物、小食等等而且價錢都吾算貴~~我地叫左以下幾款燒豬頸肉 $25鹽燒牛脷芯串 $38燒雞腎串 $16炸雞軟骨 $68炸軟殼蟹 $68甲羅燒 $98明太子釀手羽 $48蟹籽鰻魚炒飯 $78特別推介甲羅燒賣相吸引 個蟹蓋放滿香濃既蟹膏🤤🤤配上芝士、蟹籽做點綴 口感更豐富依家餐廳仲有自肥package 每人消費滿$100即送半隻波士頓龍蝦🦞兄弟幫食堂地址:旺角上海街455號地舖
有冇朋友仔都鐘意食串燒🍢架😆
鐘意既你就要睇埋落去喇
呢間既款式都算多
有海鮮類、蔬菜類、肉類、冷盤、炸物、小食等等
而且價錢都吾算貴~~

我地叫左以下幾款

明太子釀手羽 $48

蟹籽鰻魚炒飯 $78

特別推介甲羅燒
賣相吸引 個蟹蓋放滿香濃既蟹膏🤤🤤
配上芝士、蟹籽做點綴 口感更豐富

依家餐廳仲有自肥package
每人消費滿$100即送半隻波士頓龍蝦🦞

兄弟幫食堂
地址:旺角上海街455號地舖
  • 甲羅燒
  • 波士頓龍蝦
有時成日諗,同一班好兄弟食嘢,到底食啲咩好呢?大家又鍾意之餘,又可以飲返兩杯慢慢傾吓計~呢一間兄弟幫食堂完完全全冇改錯名,真係好啱一班兄弟過嚟食嘢!Lucas好鍾意食日式串燒,特別係燒帆立貝係我嘅最愛,仲有我必食嘅燒雞軟骨😁😁另外燒牛小排都唔錯,朋友就想食燒鯖魚,朋友覺得呢個都好唔錯燒得啱啱好,呢度真係可以大家各取所需,鍾意食嘅可以再叫多幾round😃😃最後飲個靚蜆湯,睇相就知好足料啦,充滿濃郁嘅蜆味,我哋好快就成碗清晒😂😂

2021-06-09 144 瀏覽
串燒最重要係個火侯,唔太濃,又唔會生。其次係料,味道。六號去食串燒,叫左 雞串,金菇肥牛串,茄子🍆原條,仲有饅魚飯。全部火喉到家,味唔咸唔淡,真係好難搵到,出面個d一味係咸,硬濃,推介
串燒最重要係個火侯,唔太濃,又唔會生。其次係料,味道。

晚市串燒
晚市串燒
2021-06-09 145 瀏覽
好耐都無試過同一班朋友去食串燒突然覺得很懷念喺旺角發現咗呢間新開嘅串燒店即刻入去食 睇吓有咩食先嚟個蟹籽胡麻豆腐做前菜蟹籽多到滿瀉好誇張串燒方面嗌咗海鮮類: 甲羅燒, 燒蠔串肉類: 大量燒雞包括...燒雞腎串, 燒雞皮串, 燒雞軟骨串, 燒四式雞柳串蔬菜類: 燒原條茄子, 燒冬菇串仲嗌咗個辣椒卜卜蜆配粉絲做主食要講下呢間串燒店同其他串燒嘅分別串燒份量較大份, 睇下個雞柳串就知佢唔會過分調味, 令食物一味得個咸字上菜速度都幾快即叫即整之餘唔會堆埋一次過上菜最後講埋個飲品咸檸檬桔仔水好解渴又唔甜~個人覺得必嗌!
好耐都無試過
同一班朋友去食串燒
突然覺得很懷念

喺旺角發現咗呢間新開嘅串燒店
即刻入去食 睇吓有咩食

先嚟個蟹籽胡麻豆腐做前菜
蟹籽多到滿瀉好誇張

串燒方面嗌咗
海鮮類: 甲羅燒, 燒蠔串
肉類: 大量燒雞包括...
燒雞腎串, 燒雞皮串, 燒雞軟骨串, 燒四式雞柳串
蔬菜類: 燒原條茄子, 燒冬菇串
仲嗌咗個辣椒卜卜蜆配粉絲做主食

要講下呢間串燒店同其他串燒嘅分別
串燒份量較大份, 睇下個雞柳串就知
佢唔會過分調味, 令食物一味得個咸字
上菜速度都幾快
即叫即整之餘唔會堆埋一次過上菜

最後講埋個飲品
咸檸檬桔仔水好解渴又唔甜~
個人覺得必嗌!
2021-06-07 96 瀏覽
一世人兩兄弟有你有我,約食飯梗係要去「兄弟幫食堂」🤪 價錢都幾抵,而且係pet-friendly🐕‍🦺波士頓龍蝦 free🤑 龍蝦都幾多肉,熱辣辣上,連埋半溶芝士食,正到🤤 想知點解free就繼續睇👇🏻😛椒鹽鮮魷 $52 必點‼️ 好好食🥺 熱辣辣炸皮薄又脆,椒鹽好惹味,又想食了🥺鹽燒牛舌脷芯串 $38 燒得好入味,而且外焦香內軟腍👍🏻蒜蓉燒扇貝 $36/1 蒜蓉味唔算好重,扇貝肉厚,連埋京蔥口感好好😁燒煙肉荔枝卷 $19 夏天梗係要食荔枝,呢個價錢抵食,未試過呢個combination嘅話超推薦!煙肉燒香後同清甜荔枝超夾💯燒豬腩波板糖 $19 個樣都幾cute,差啲以為係漢堡扒,食落不過不失,肉質唔肥唔瘦咁😂燒雞皮串 $16 非常脆口,佐酒一流,食落唔算油膩👍🏻醉香半熟蛋溏心燒 $30 賣相吸引,但食唔到醉香🥲 鹽燒阿根廷紅蝦 $35 大大隻蝦🤤 肉質爽同鮮,輕輕鹽燒過已經提到味😬燒油甘魚鮫 $88 燒完油香好正👍🏻 魚肉仲係好嫩,火喉控制得好好😀炸蟹肉忌廉餅 $38 口感好creamy☺️ 每一口都帶帶淡淡蟹肉香,有日本嘅感覺🇯🇵蒜蓉牛油焗雜菌 $45 成盤都滿佈住芝麻同蒜蓉,香到不得

鹽燒牛舌脷芯串 $38 燒得好入味,而且外焦香內軟腍👍🏻

燒雞皮串 $16 非常脆口,佐酒一流,食落唔算油膩👍🏻

醉香半熟蛋溏心燒 $30 賣相吸引,但食唔到醉香🥲

蒜蓉牛油焗雜菌 $45 成盤都滿佈住芝麻同蒜蓉,香到不得了😋

而家仲有自肥package,每人食滿$100送半隻龍蝦🦞 詳情可以去餐廳嘅某社交平台睇返~

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2021-06-05 121 瀏覽
呢間串燒店都真係幾抵食👍🏻野食嘅份量比起一般串燒店大份😻除咗抵食之外 最特別佢係可以帶埋狗狗嚟 仲有野食提供埋比佢地🐶咁就可以同狗狗一齊野🙌🏻.📌燒四川雞柳串 $66呢款都幾抵食 $70唔洗就有四串 仲可以一次過試晒四隻味🤩佢有川式,汁燒,青介同松露😋川式係孜然味 汁燒就係和風燒汁味 青介係蛋黃醬嚟🤣最鍾意係汁燒 甜甜地同雞味最夾😚原本好期待個松露味 不過佢個味唔太出 多啲醬應該會好食啲🧐雞肉好滑 唔會話燒到好乾好鞋口😎同埋佢都幾大舊 成落啖啖肉🤤.📌燒芝士年糕配海苔 $30個人超超超推介呢個‼️佢唔係平時食開好煙韌嗰啲韓國/上海年糕👀佢係好軟糯好Q彈 煙韌得嚟又有少少入口即融😍入面仲好濃芝士味🧀最令成個味昇華嘅係面頭啲煉奶🤤個甜味同芝士嘅鹹香味出奇地夾💓.📌燒頂級牛小排 $105雖然成百蚊碟 但係好建議叫🤩個牛味好濃 唔係平時cheapcheap嗰啲普通牛🐮燒嘅熟度一流 唔會過熟 入口嫩滑juicy 完全唔韌🤤每一片都好厚切 抵食🤑.📌原條茄子 $45嘩個茄子真係原條上 一嚟到嚇親 勁大份 超厚肉🍆佢可以揀川式燒,和式汁燒同牛油芝士燒😗我地就揀咗汁燒😜味道甜甜鹹鹹 唔錯😌.📌避風塘鮮魷
📌燒四川雞柳串 $66
燒四川雞柳串

📌燒芝士年糕配海苔 $30
燒芝士年糕配海苔

📌燒頂級牛小排 $105

📌原條茄子 $45

📌避風塘鮮魷 $52
平時多數都係椒鹽味 呢到有避風塘味🧂個魷魚幾有鮮味🦑炸皮唔會好厚 熱辣辣脆卜卜 擺咗陣都仲keep到好脆😎
避風塘鮮魷

📌蒜蓉燒扇貝 $36/1
扇貝唔會燒到乾晒 食落仲好juicy😋不過個調味太濃 除咗蒜蓉 佢仲有好多孜然粉🧄有少少蓋過咗扇貝嘅鮮甜味🤏🏻
蒜蓉燒扇貝

📌燒露荀串 $26
露荀好爽口 調味唔會太濃 啱啱好👍🏻
燒露荀串

📌燒雞軟骨串, 燒雞腎串 $16
呢兩款味道就正正常常😼雞腎幾爽脆😚
燒雞軟骨串, 燒雞腎串

📌蒜蓉牛油焗雜菌 $45
同朋友都麻麻地呢個😭佢個牛油味有啲怪🧈同埋太足料 好多牛油浸住咗🥺凍咗食 都真係幾油膩幾溜😢不過雜菌份量都幾多 冇諗過咁大兜😍
蒜蓉牛油焗雜菌

📌飯後甜品 $free
原本諗住走 點知老闆拎咗蜜瓜過嚟請我地食🍈一人一碟😚超級清甜 唔係平價貨😆
燒四川雞柳串
燒芝士年糕配海苔
避風塘鮮魷
蒜蓉燒扇貝
燒露荀串
燒雞軟骨串, 燒雞腎串
大台的清談節目 - 兄弟幫,由於節目內容多元化,帶來時下社會熱話、流行文化、潮流玩意......等,二千多集,我想我也看了過千集。雖不屬忠實Fans,但節目結束至今,的確沒有別的追看性比此節目高!哈哈!別誤會 BeautySearch 今天會在這兒談電視節目,只是剛巧早前在旺角惠顧了《兄弟幫食堂》,忽然令我想起這節目!雖然是『兄弟幫』,但請放心,店子並沒有充滿『佬』味,灰色的牆身,加上木系桌椅,店子還添加了一些綠化及Photo Wall,親切感即時提升。旺角一帶這麼多餐廳,為何我會選中《兄弟幫食堂》?除了因為店名外,最吸睛的其實是這個原價 $428 的清酒套餐,現在只需 $288,又怎可不試?一落單,店員即時奉上清酒,見友人這麼有興致,我也淺嚐了半杯。對於尋求高濃度酒精的朋友可能會失望,因為連我也能淺嚐半杯呢!先來一客燒頂級牛小排,甫上桌,熟成度約6-7成,外層燒至微焦,帶點香脆,配上乾蒜、黑椒,更添惹味,肉質軟稔有嚼勁,相當味美,絕對是我這牛魔王的心頭好!再來是燒日本甜心蕃薯,香甜軟糯,雖然不是紫心,但的確相當甜美,味道佳、營養高、高纖又飽肚喔!兩大隻的蒜蓉燒扇貝,鮮味十分,除了蒜蓉
兩大隻的蒜蓉燒扇貝,鮮味十分,除了蒜蓉,還添加了點點孜然粉,更惹味!
美中不足的是,當日的吉烈炸蝦早已售罄,店員安排了我們轉吃天婦羅八爪魚,2隻炸蝦換來大大碟八爪魚,相當化算,而且外層天婦羅粉漿不屬太厚,不會有成口粉或成口油的感覺,加上入味軟嫩,外脆內軟,肉質彈牙,絕對是清酒的最佳佐酒小食。
一個套餐,當然滿足不了我們的胃口。我們附加了 1條汁燒鰻魚,醬油及味醂調配得恰到好處,鰻魚油脂豐富,口感軟綿綿的,帶點焦香,超讚!
不過,友人胃口較大,最後還點選了一碗芝士大蝦稻庭烏冬,湯底混入芝士,芝味濃郁,稻庭烏冬口感幼滑、爽滑彈牙,再加上輕燒後的原隻大蝦,相當吸引。
2021-06-01 121 瀏覽
晚上在旺角逛街時,遇到一間有趣又有氣勢名字的餐廳,於是走進內試試兄弟幫食堂在不同時段都有不一樣的美食供應,晚市是以串燒為主。看到餐單,選擇實在太多,還好店長有不少推介,於是我們以推介為主點了一堆美食:- 甲羅燒- 燒白鱔- 燒蠔- 燒小牛排- 燒豬腩波板糖- 流心芝士漢堡肉- 燒雞皮- 燒雞軟骨串- 燒芝士年糕配海苔- 燒菠蘿整體來說,燒物製作得很有水準,當中的燒芝士年糕配海苔令我內心尖叫了一下,年糕製作得非常軟綿,跟我印象中的年糕來得很不一樣,而且用海苔包起來吃原來是非常搭配,一吃難忘。其他我特別喜歡的美食有味道濃郁的甲羅燒、外皮烤得香脆的燒白鱔、外層爽脆內裡軟稔的燒牛排及餡料豐富爆棚的流心芝士漢堡肉,好想快點再來試試其他烤物

- 甲羅燒
- 燒雞皮
- 燒雞軟骨串
- 燒芝士年糕配海苔
- 燒菠蘿

必叫嫩牛舌!多汁燒蠔!仲有巨型黑松露雞串!-唔洗去貓狗cafe,呢間pet-friendly嘅小店,吸引超多QQ嘅貓狗客人。田中只係食串燒,都可以同佢地狗狗震,抵過去貓狗cafe。-🥩鹽燒牛舌芯串 ($38)厚切牛舌芯厚肉嫩滑,熟度剛好,用鹽微微調味,食出牛香。🍗燒四式雞柳串 ($66)有齊黑松露、川式、汁燒同芥末四種口味,惹味之餘仲超巨型,啖啖肉,抵食必叫。🦪燒蠔串 ($50)燒蠔超飽滿,鮮嫩多汁,剛剛好熟,一咬爆發鮮味,一樣係必食!🧀燒海苔芝士年糕 ($30)外邊微脆微甜,軟糯,芝士超流心夠邪惡。🌶辣椒卜卜蜆粉絲 ($78)足料卜卜蜆,湯底帶鮮甜,撈埋粉絲一齊食,非常惹味。🍆川式燒原條茄子 ($45)非常出色嘅蒜辣茄子,燒得熟透一絲絲,超惹味。🥬蔬菜類燒菠蘿 ($24)、汁燒洋蔥 ($23)、燒娃娃菜 ($23)、燒虎皮尖椒 ($24)蔬菜類嘅一樣出色,其中汁燒洋蔥最推薦,燒到軟熟香甜。

必叫嫩牛舌!多汁燒蠔!仲有巨型黑松露雞串!
🥩鹽燒牛舌芯串 ($38)
厚切牛舌芯厚肉嫩滑,熟度剛好,用鹽微微調味,食出牛香。

🍗燒四式雞柳串 ($66)

🦪燒蠔串 ($50)
燒蠔超飽滿,鮮嫩多汁,剛剛好熟,一咬爆發鮮味,一樣係必食!

🧀燒海苔芝士年糕 ($30)
外邊微脆微甜,軟糯,芝士超流心夠邪惡。

🌶辣椒卜卜蜆粉絲 ($78)
足料卜卜蜆,湯底帶鮮甜,撈埋粉絲一齊食,非常惹味。

🍆川式燒原條茄子 ($45)
非常出色嘅蒜辣茄子,燒得熟透一絲絲,超惹味。

🥬蔬菜類
蔬菜類嘅一樣出色,其中汁燒洋蔥最推薦,燒到軟熟香甜。
2021-05-26 1055 瀏覽
過去一個月真的充滿挑戰及忙碌📌滿滿的挑戰真的會喘不過氣來!🔖所以更加要好好獎勵自己!今晚又到了二訪的兄弟幫食堂食串燒呀!😍-串燒我本身唔係會成日食,但間中都會好想試😘好邪惡又惹味,又可以試到唔同的款式,為平日忙碌的生活帶點不一樣呢🤩今晚來到了在旺角的兄弟幫食堂﹛有好多唔同款式的串燒、小食及前菜呢! 😋-今晚我們都好肚餓,所以點左好多不同的食物試,都想試下唔同款來享受一下! 🍢🍡🍢🍡好多款都好好食,而且重點是新鮮烹調呀!💯-我們點了以下的款式同心頭好💛🧡蟹籽鰻魚炒飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒜蓉燒扇貝1隻 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鹽燒特大鯖魚柳⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鹽燒牛脷芯串⭐️⭐️⭐️⭐️燒頂級牛小排⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒四式雞柳串(川式/汁燒/青介/松露)⭐️⭐️⭐️⭐️燒芝士年糕配海苔2件 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️原條茄子(川式燒) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-每一款都好正好惹味!😍揀幾樣最愛要分享,來大推一下:最愛的是蒜蓉燒扇貝💯,好惹味又有滿滿参蒜泥,新鮮又滿足! 海鮮愛好者必試!🦑🦐-另外必試燒芝士年糕配海苔🧀,好驚喜! 熱辣辣,入口即溶,滿滿的芝士味😍不會太膩,這個更要大推! 必點! 記住熱辣辣時食!😋-另外要試蟹籽鰻魚炒飯🍱🍛雖然唔係串燒,但呢個飯係好有誠意‼️,
過去一個月真的充滿挑戰及忙碌📌
滿滿的挑戰真的會喘不過氣來!🔖
所以更加要好好獎勵自己!
今晚又到了二訪的兄弟幫食堂食串燒呀!😍
串燒我本身唔係會成日食,但間中都會好想試😘
好邪惡又惹味,又可以試到唔同的款式,
為平日忙碌的生活帶點不一樣呢🤩
今晚來到了在旺角的兄弟幫食堂﹛
有好多唔同款式的串燒、小食及前菜呢! 😋
今晚我們都好肚餓,所以點左好多不同的食物試,
都想試下唔同款來享受一下! 🍢🍡🍢🍡
好多款都好好食,而且重點是新鮮烹調呀!💯
我們點了以下的款式同心頭好💛🧡
燒四式雞柳串(川式/汁燒/青介/松露)⭐️⭐️⭐️⭐️
燒芝士年糕配海苔2件 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
原條茄子(川式燒) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
每一款都好正好惹味!😍
揀幾樣最愛要分享,來大推一下:
最愛的是蒜蓉燒扇貝💯,好惹味又有滿滿参蒜泥,
新鮮又滿足! 海鮮愛好者必試!🦑🦐
另外必試燒芝士年糕配海苔🧀,
好驚喜! 熱辣辣,入口即溶,滿滿的芝士味😍
不會太膩,這個更要大推! 必點! 記住熱辣辣時食!😋
另外要試蟹籽鰻魚炒飯🍱🍛
雖然唔係串燒,但呢個飯係好有誠意‼️,
即使是炒飯都不會乾身,滿滿的配料仲好大碗!
鹽燒特大鯖魚柳都係清新之選🐠
配上檸檬汁是他的大愛! 我自己都好鍾意呀!🥰
串燒肉類方面大推燒頂級牛小排🥩
惹味,口感十足! 岩晒牛魔王呀!🥩
每樣款式我都好鍾意,好滿足😍
味道豐富又唔會太過濃,
而且好有誠意新鮮製作,好用心💛💯
值得一次的本地小店呀! 💛💛
用心之作!💛🧡💛🧡
鹽燒牛脷芯串
燒芝士年糕配海苔2件
蒜蓉燒扇貝1隻
蟹籽鰻魚炒飯
燒頂級牛小排
燒四式雞柳串(川式/汁燒/青介/松露)
鹽燒特大鯖魚柳
2021-05-21
鹽燒牛脷芯串
燒芝士年糕配海苔2件
蒜蓉燒扇貝1隻
蟹籽鰻魚炒飯
燒頂級牛小排
燒四式雞柳串(川式/汁燒/青介/松露)
鹽燒特大鯖魚柳
  • 蒜蓉燒扇貝
  • 燒芝士年糕配海苔
2021-05-21 131 瀏覽
行去上海街諗起今日兄弟幫食堂既lunch menu有咸蛋蒸肉餅飯😍肉餅斑腩鰻魚飯呢三樣不嬲都係我真愛🙈咁就唔好錯過啦~返屋企打開見到個肉餅首先size合格🈴好似之前個蔥油雞扒咁有飯盒一半大,咬落都有肉粒感同肉香,不過食下食下就覺得口感比較散啲唔夠實,咸蛋黃有一啲沙沙嘅口感,我個人覺得有少少特別因為出邊好多都係好整齊?咁一粒或半粒咸蛋黃係中間,不過同落咗豉油嘅肉餅一起食就會咸,所以會不由自主多食飯😂咸蛋蒸肉餅飯 6.5/9老實講係普普通通啦,未算失望不過都唔會再叫😂下次要試埋個滑蛋鰻魚飯~

咸蛋蒸肉餅飯 6.5/9

外賣自取
鍾意食串燒既一定要黎呢度,呢度既串燒好多選擇咩種類都有,海鮮、肉類、蔬菜,想食既呢度都有,全部都好好味😋仲有啤酒、whisky同好多種唔同既sake,可以不醉無歸🍻甲羅燒係呢度既必食推介,賣相超好,一定要相機食先📸好多蟹膏,加埋芝士同飛魚籽真係超邪惡🤤佢仲配左個飯團,個飯團本身都好香,加埋一齊食真係超正!椒鹽九肚魚炸到外脆內軟👍🏻香口得黎又食到魚味🐟燒蠔串好抵食,一串有三隻,d調味都相當唔錯燒煙肉荔枝卷, 川風羊肉串, 燒豬頸肉, 呢d都係我好鍾意食既串燒我覺得呢度既燒豬頸肉特別好食,燒得一d都唔乾仲有鹽燒牛脷芯串都好出色明太子釀手羽唔係度度都有得食,值得一試鍾意食魚既朋友。可以試埋佢個燒白鱔串食埋個鰻魚炒飯,好香鰻魚味,超滿足既一餐

甲羅燒係呢度既必食推介,賣相超好,一定要相機食先📸
好多蟹膏,加埋芝士同飛魚籽真係超邪惡🤤
佢仲配左個飯團,個飯團本身都好香,加埋一齊食真係超正!

椒鹽九肚魚炸到外脆內軟👍🏻香口得黎又食到魚味🐟

燒蠔串好抵食,一串有三隻,d調味都相當唔錯

我覺得呢度既燒豬頸肉特別好食,燒得一d都唔乾

仲有鹽燒牛脷芯串都好出色

明太子釀手羽唔係度度都有得食,值得一試

鍾意食魚既朋友。可以試埋佢個燒白鱔串

食埋個鰻魚炒飯,好香鰻魚味,超滿足既一餐
  • 甲羅燒
  • 燒蠔串
  • 燒豬頸肉
  • 椒鹽九肚魚
茶記格局的小店,朝早同埋中午分別供應全日早餐同埋客飯,夜晚以日式串燒作招徠,吸引了不少後生仔。我覺得最eyes catching係佢有貓狗食嘅寵物餐,吸引了不少帶養貓狗的人來用餐。舖頭大細適中,坐得算舒服,座位無油煙味,而且串燒種類齊全,選擇頗多。酒醉鴨舌$68 醉鴨舌皮滑肉少,富淡淡花雕香,口感爽,我很喜歡它酒味濃郁,入味非常,值得一試。燒鵝肝多士$68鵝肝從來都係我嘅摯愛,鵝肝肥美油香重,鵝肝煎得外脆內軟,入口即溶,多士用左烤麵包,夠厚又夠脆。完全唔覺得膩,好juicy!推介   燒娃娃菜$23 & 燒白鱔串$42 &燒雞腎串$16。燒娃娃菜非常鮮甜。燒白鱔串海鮮味十足,肉感豐富食落勁滑!燒雞腎串好有咬口,爽爽地。 車厘茄串$20 雖然細細粒,但係非常鮮甜惹味。燒雞中翼兩隻$22 調味偏濃,食落勁滑,但係勁香,不會死鹹!燒四式雞柳串$66 好夠滑,4種口味都好夾,醬汁食幾惹味,非常好吃呢!一定一定要快啲食,以免錯過最好食既時候~凍咗個醬汁會膩.甲羅燒$98 蟹殼裡近乎填滿的蟹膏份量,滿口蟹膏嘅精華 ,少少芝士係面頭,伴隨着爽口的蟹籽,附以迷飯糰,口感豐富,為味蕾添增無限的層次感 Z

車厘茄串$20 雖然細細粒,但係非常鮮甜惹味。

Zero $15&鹹檸檬桔仔水凍飲 $25 味道唔會太甜,天時熱邊食串燒邊飲凍野,大滿足!
2021-05-14 145 瀏覽
之前去到上海街在mee上搜到這間名字有點江湖氣?的小店就決定是它了💛本來lunch set裡當天是蔥油海南雞飯,到店被告知換成了蔥油雞扒煎蛋飯——我大喜,我就是來吃好評很多的雞扒噠~來對啦😍為了多幫襯少少&多吃菜又加了一份醬油生菜🥬回家打開看到就忍不住咽口水🤤雞扒佔到盒子一半大又夠厚,雖然覺得好像有一點煎過頭?但咬下去外焦裡嫩,煎蛋就真的優秀,我車程一個鐘到家蛋黃還是duang duang duang的樣子,沒破也沒凝固,戳開還會流出來,和蔥油酥和飯拌起來吃簡直幸福🤤醬油生菜也量夠足菜也很新鮮,保持了口感醬汁的量剛好也不會咸,感覺好健康😙蔥油雞扒煎蛋飯 7.5/9醬油生菜 7.0/9OVERALL 7.5/9看到是日lunch set還有咸蛋蒸肉餅飯和滑蛋原條鰻魚飯的我應該至少會再encore兩次😝

為了多幫襯少少&多吃菜又加了一份醬油生菜🥬

蔥油雞扒煎蛋飯 7.5/9