2018-02-09 41 瀏覽
看見好評如潮便沖沖的約朋友到銅鑼灣地鐵站sogo 出口步行5分鐘。小至大班朋友都適合聚會。紐西蘭羊扒 HKD 88 口感佳而肉質柔嫩,不是太羊羶腥味七成熟也做到剛好! 厚切牛舌 HKD 52 x 2 很有份量的厚切牛舌,肉質柔軟帶點點咀嚼,脂肪少,仍然保留肉汁煙肉蠔卷 HKD 42 煙肉帶點咸咸的,加上咬後蠔汁所噴出來的蠔味道更為滋味。蠔也一點都不腥也很大隻,銀鱈魚 HKD 48 喜愛吃魚的我們,點了很多魚類,第一味是煎的很金黃色的銀鱈魚,魚邊位更是帶點脆。肉質較軟,肉顏色較淺,入口即溶。浦燒鰻魚43 職員溫馨提示了要即時食才可以品嚐到好美味的時刻! 魚肥美又有浦汁的香味,魚油慢慢的爆出來,很滿足!白鱔 75 同樣,職員提示了要即時吃!我們二話不說的放進口內,魚皮是煙煙韌韌而肉質又白又滑。自家製免治雞肉棒(付溫泉蛋)42 用免治雞肉塞進並沾上溫泉蛋,有嫩滑的雞肉及蛋香味,滑溜。牛蒡漬 38 牛蒡很入味還有點點咸,頂部加了芝麻把其香帶出來茶漬飯 44有三文魚、紫菜、明太子的茶漬飯,味道鮮甜又健康燒飯團35 食完茶漬飯後,食燒飯團,其外層口感像飯蕉,內裡有碎三文魚、鼓油及明太子,味道很夾。

紐西蘭羊扒 HKD 88
口感佳而肉質柔嫩,不是太羊羶腥味
七成熟也做到剛好!

厚切牛舌 HKD 52 x 2

煙肉蠔卷 HKD 42

銀鱈魚 HKD 48

浦燒鰻魚43

白鱔 75

自家製免治雞肉棒(付溫泉蛋)42
用免治雞肉塞進並沾上溫泉蛋,有嫩滑的雞肉及蛋香味,滑溜。

牛蒡漬 38
牛蒡很入味還有點點咸,頂部加了芝麻把其香帶出來

茶漬飯 44

有三文魚、紫菜、明太子的茶漬飯,味道鮮甜又健康

燒飯團35

荔枝豬肉卷 33
極推介!荔枝把豬肉所釋出的油份平衡一下,又甜又有豬肉香味

美國安格斯牛柳 75
安格斯有咬口,還可做到五成熟,也juicy

鹽燒日本鯖魚 72
鯖魚燒得剛好,不是太濃又乾。加檸檬後很正很甜又鮮。

味噌燒岩蠔 42 x 4
一啖的放進口內,蠔的肉汁噴出來,有咸咸地的味噌,濃濃的留在口內,有after taste.

明太子雞翼 32
有新鮮明太子把雞翼的味道帶出來,雞肉很嫩又白滑

清酒煮蜆 78
份量很多,又肥、新甜的蜆肉,清酒味有點點,不太濃。蜆沒有沙,處理得不錯

鵝肝多士 63
另一推介!厚厚的鵝肝輕輕的煎一下,入口即溶,配合了多士可減去油膩利感

日本芝士年糕 25
微熱的芝士年糕煙韌有咬口,甜甜的

米茄子田樂 72
用了半個茄子,放進口內後,可滑進喉嚨

和牛炒飯 128
飯炒得很乾身,飯有蛋香,可是和牛沒太多

日本小甜薯25
有3舊軟軟的又甜番薯

北寄貝68
新鮮又凍刺身,共有四塊

梅酒 52
2018-02-07 457 瀏覽
澳門逸園中心內有多間有質素的日式居酒屋,備長是其中一間。提起備長,大家可能會立時想到備長炭-一種源自江戶時代,火力強而猛烈的木炭。備長是一間日式串燒店,跟木炭可謂不無關係,至於是否跟備長炭有關,就不得而知了。************備長店面不算大,約可容納40位食客,燈光跟大多居酒屋一樣都比較柔和,讓食客酒未入肚已經可以放鬆心情。前菜($28)前菜每兩位一碟,有蘿蔔條、青瓜條和椰菜。每個座位上都有一碟三款調味醬料,由左至右分別是麵豉醬、檸檬汁和鹽。蔬菜條新鮮爽脆,蘸上麵豉醬甜甜地幾好味。荔枝梳打($40)荔枝梳打荔枝味清淡,梳打水味較重,味道一般。備長以單點為主,餐牌內大部份是不同種類的串燒,但也有沙律、天婦羅、和食和飯麵。每款串燒由兩串起計。雞軟骨($25/串)雞軟骨脆卜卜,很有咬口。豚之大腸($30/串)豬大腸切到細細條,燒到邊位帶點脆口,很好味。柚子芥末墨魚鬚($36/串)柚子芥末墨魚鬚是冷的,芥末味不重,味道普通。日本小甜薯($25/串)小甜薯一口一粒,很清甜。牛舌厚切($52/串)牛舌都算厚身,醃得夠味,鹹鹹香香又有咬口。明太子雞翼($32/串)雞翼燒得均勻,中間鼓鼓的釀滿明
澳門逸園中心內有多間有質素的日式居酒屋,備長是其中一間。

************

前菜($28)

前菜每兩位一碟,有蘿蔔條、青瓜條和椰菜。
前菜
荔枝梳打($40)

荔枝梳打荔枝味清淡,梳打水味較重,味道一般。
荔枝梳打

雞軟骨($25/串)

雞軟骨脆卜卜,很有咬口。
雞軟骨
豚之大腸($30/串)

豬大腸切到細細條,燒到邊位帶點脆口,很好味。

豚之大腸
柚子芥末墨魚鬚($36/串)

柚子芥末墨魚鬚是冷的,芥末味不重,味道普通。
柚子芥末墨魚鬚
日本小甜薯($25/串)

小甜薯一口一粒,很清甜。

日本小甜薯
牛舌厚切($52/串)

牛舌都算厚身,醃得夠味,鹹鹹香香又有咬口。

牛舌厚切
明太子雞翼($32/串)

雞翼燒得均勻,中間鼓鼓的釀滿明太子。
明太子雞翼

明太子如果空口吃會有點過鹹,不過用來佐酒就剛剛好。
明太子雞翼
明太子燒飯團($35/個)

燒飯團外面燒至脆卜卜又不過硬,選了明太子做餡,帶點鹹香,吃了剛好夠飽。
明太子燒飯團
總結,串燒水準都幾高,不過由於每款串燒最少點兩串,建議人多會較適合,可以試多幾款。

離開時才發現備長原來除了信用卡,還接受支付寶結帳,都幾方便。
前菜
雞軟骨
豚之大腸
日本小甜薯
2018-02-07 41 瀏覽
工作怎麼辛苦都是為了食!剛巧是月底,那麼跟朋友吃個好的慶祝!今天特選了,餐廳位於銅鑼灣澳門逸園中心26樓的優質串燒 <備長> 。前菜每兩人一份 $28 自家製免治雞肉棒(付溫泉蛋)$42 很惹味的雞肉棒,雞肉勻有雞軟骨碎增加咬口,加上溫泉蛋後更香更滑,又飽肚。牛蒡漬 $38 牛蒡漬物香氣特別,又能降血壓,味道帶小咸!尾段還灑上芝麻令牛蒡更香口。銀鱈魚 $48 處理得很乾身!魚肉很白滑,肉也挺結實。茶漬飯 $44(三文魚、紫菜、明太子)初次遇上茶漬飯時,很好奇茶怎麼混飯一起吃?試過後竟然愛上那清香的味道,於是去吃日本菜時都喜歡點一碗獨食。茶漬飯配搭油潤的三文魚,美味飽肚又健康。梅酒 $52在飲用時沒有明顯的酒精味道, 而是濃郁梅子的香氣,梅子甜中帶酸,吸了酒味,含在咀裡慢慢品嚐很不錯。

前菜每兩人一份 $28

自家製免治雞肉棒(付溫泉蛋)$42

牛蒡漬 $38
牛蒡漬物香氣特別,又能降血壓,味道帶小咸!尾段還灑上芝麻
令牛蒡更香口。

銀鱈魚 $48
處理得很乾身!魚肉很白滑,肉也挺結實。

梅酒 $52
2018-02-06
2018-02-05 58 瀏覽
平時去日本餐廳食飯,只會嗌三幾款串燒當小食。今次來到呢度,食串燒食到飽為止,一於將串燒變做主角!-軟殼蟹意大利油醋沙律沙律開胃,食完更加有胃口食接下來既串燒~剛來時太餓,忘了拍照就開動了-白鱔超級香甜~!醬汁實在太可口,必試!-豚之大腸串燒版豬大腸,很不錯。-牛肋骨牛魔王就會愛,不解釋-腐皮雞肉卷這個很驚喜,剛上枱的時候我地仲以為係茄子,點知咬落係肉-牛舌厚切肉味好濃,齒頰留香-荔枝豬肉卷荔枝都可以做串燒?原來襯埋豬肉好好味架!係用荔枝包住D豬肉來燒, 賣相都好得意~-燒西班牙黑毛豬肉質好嫩又有彈性, 正!-免治雞肉棒最特別係要襯埋個溫泉蛋來食~日本秋葵-火喉拿捏得好好, 唔會燒到乾哂-茄子-蒜香翠玉瓜-栗米蔬菜方面我最鍾意粟米, 有埋個柄架!-海膽海鮮炒飯炒飯粒粒分明, 加埋邪惡海膽-柚子酒食左咁多款串燒, 都有個共通點, 就係香口得來唔會燒到乾哂, 保留到應有既水份, 而且個汁好好味。鍾意食串燒既朋友, 真係要來試下, 值得推薦!
平時去日本餐廳食飯,只會嗌三幾款串燒當小食。

今次來到呢度,食串燒食到飽為止,一於將串燒變做主角!

-軟殼蟹意大利油醋沙律
沙律開胃,食完更加有胃口食接下來既串燒~
剛來時太餓,忘了拍照就開動了

-白鱔
超級香甜~!醬汁實在太可口,必試!
-豚之大腸
串燒版豬大腸,很不錯。
-牛肋骨
牛魔王就會愛,不解釋

-腐皮雞肉卷
這個很驚喜,剛上枱的時候我地仲以為係茄子,點知咬落係肉

-牛舌厚切
肉味好濃,齒頰留香

-荔枝豬肉卷
荔枝都可以做串燒?原來襯埋豬肉好好味架!
係用荔枝包住D豬肉來燒, 賣相都好得意~

-燒西班牙黑毛豬
肉質好嫩又有彈性, 正!

-免治雞肉棒
最特別係要襯埋個溫泉蛋來食~

日本秋葵
-火喉拿捏得好好, 唔會燒到乾哂

-茄子
-蒜香翠玉瓜
-栗米
蔬菜方面我最鍾意粟米, 有埋個柄架!

-海膽海鮮炒飯
炒飯粒粒分明, 加埋邪惡海膽

-柚子酒

鍾意食串燒既朋友, 真係要來試下, 值得推薦!
2018-01-06
2018-02-05 300 瀏覽
之前去過日本鄉下的温泉酒店,房間掛住支備長炭。話說備長炭可以安眠、淨化空氣。在日本的串燒店,也有掛以備長炭為賣點的,但可惜香港餐廳要用炭燒,卻難以領牌。如果大家想吃貼近備長炭燒效果的串燒,我推薦大家來這間十年老店,備長!從香港到深圳,我都愛光顧備長,也許就是為了那一點點的炭香味吧^_^位於26樓,裝飾挺有品味。吃串燒不能少了生啤,備長賣的是麒麟生啤。麒麟啤酒50元前菜叫了溫泉蛋牛油果沙律68元。味道温和,牛油果和溫泉蛋十分香口,加上芝麻醬沙律菜,混合一起汁香菜甜。燒銀雪魚乾48元,是理想的下酒菜。燒得薄脆,伴生啤一流!新鮮爽口的聖子皇,每件88元,超值新鮮,夠味,必食!雞內臟和雞皮是我的指定動作。雞腎32元每粒都脆卜卜,爽口!雞皮25元高水準之作,無油膩感,雞皮脆卜卜,很香口,灑些七味粉更惹味。豚之大腸30元豬大腸是一種又愛又恨的食材,做得不好,那豬腸的怪味難以嚥下,相反,如處理得當,那大腸獨有的怪味,也成為一種滋味。備長把大腸燒得爽口而無怪味,內臟經徹底清潔,令人吃得又香又安心,必食!明太子雞翼32元明太子是我的最愛之一。把它釀入雞翼便是兩個最愛的結合。尤其是喜歡吃那雞翼尖,又香又脆

之前去過日本鄉下的温泉酒店,房間掛住支備長炭。

話說備長炭可以安眠、淨化空氣。

位於26樓,裝飾挺有品味。

吃串燒不能少了生啤,備長賣的是麒麟生啤。

麒麟啤酒50元

燒銀雪魚乾48元,是理想的下酒菜。燒得薄脆,伴生啤一流!

新鮮爽口的聖子皇,每件88元,超值新鮮,夠味,必食!

雞內臟和雞皮是我的指定動作。

雞腎32元

每粒都脆卜卜,爽口!

雞皮25元

豚之大腸30元

明太子雞翼32元

明太子是我的最愛之一。把它釀入雞翼便是兩個最愛的結合。

尤其是喜歡吃那雞翼尖,又香又脆!

鹽燒鴨舌28元,也是驚喜之作!

鴨舌那外皮燒得又香又好嚼,是可以連骨也一拼嚼下!

大葱雞肉串25元,也不錯,最重要可以吃一點葱菜。雞肉選的是偏瘦肉部分,啖啖呢!

野菜稻庭烏冬72元

吃串燒就是容易吃到有點不夠撐肚,所以最後一個熱熱的野菜稻庭烏冬,就是要填滿那唯一的容間,才夠滿足!

最後要一讚的是這裏的服務非常細心,店員既細心又有禮貌,而且串燒的上枱節奏非常理想,兩三樣一起上來,令人有足夠的時間慢慢嘆。
冬天除左打邊爐之外, 食串燒都係一個唔錯的選擇 。咁岩呢幾日又凍到飛起 ,去BBQ 真係會凍壞,搵間鋪食串燒都無咁嬲。要係銅鑼灣食好野 ,澳門逸園中心真係可以由地底食到頂樓 ,價錢一定唔會係最平 ,但以高質素食材配合舒適環境, 26樓呢間備長,都算做到幾大眾化喇 。餐廳唔算太大, 但擺位唔錯, 坐低有足夠空間感 ,木色為主,裝修配合黃光, 格調感覺高尚。餐牌清晰易明 ,大部份食物都有圖片參考 ,盡見細心 。食串燒前梗要叫番杯啤酒熱身 ,呢度係飲Kirin draught 的 ,個人雖然比較多飲Asahi ,但無咩所謂, 有得飲draught 已經開心 ! 食串燒好多時都有選擇困難呢個問題, 眼闊肚窄 ,每樣都想食 ,可惜胃唔夠大 ,荷包都唔夠厚 … 哈哈!店員提議左幾樣招牌串燒 ,係度賣個關子,唔講係乜 ,最後我地一行3人點左唔同既美食,包括雞腎 HK 32、 雞皮HK 25 、雞肝 HK28、 牛舌厚燒 HK 52、大蔥雞肉串 HK 25、 多春魚 HK 22、 豚之大腸 HK 30、自家制免治雞肉棒+溫泉蛋 HK 42、 汁燒筒魷魚HK 85 等~總個來講,每一樣串燒都做得非常之有
冬天除左打邊爐之外, 食串燒都係一個唔錯的選擇 。

餐牌清晰易明 ,大部份食物都有圖片參考 ,盡見細心 。

總個來講,每一樣串燒都做得非常之有心機,味道貼近備長炭的炭燒效果!

雞腎以原粒上 ,好好咬 ,幾特別 。

雞皮燒得十分脆口 ,無油, 有水準 !

雞肝火喉恰到好處 ,無變硬 ,正!

牛舌厚切由大排到細 ,燒得好, 咬落口感極佳, 水準之作 !

大蔥雞肉串, 唔係俾雞的脂肪位置 ,食到雞肉香,雖然瘦肉居多,但食落竟然唔會乾到似擦子膠, 有料到 !

多春魚 ,正路,夠乾身。

豚之大腸 ,有經裁剪過 ,只有少量肥膏,但一樣好香。

自家製免治雞肉棒+溫泉蛋 ,係我至愛! 隻蛋比出面食開的生蛋更有層次, 味道極佳 ,好食到想喊出黎!個汁可以點埋其他燒肉,一樣合拍又好味。

燒筒魷魚, 燒汁做得唔錯 !

食材質素係幾高, 整體唔會好似外面咁偏咸,呢一點值得一讚!

相反我鍾意佢淡淡地帶一DD的鹽味 ,而且火喉控制得真係好到位 ,咁先係食串燒而唔係食調味料 ,當然 ,想口味濃D 亦可補上少少七味粉 ,效果同樣出色。

除左食物外, 我對呢間餐廳印象都幾好, 食客唔會嘈 ,服務幾緊貼 ,常常會幫你換碟。

而且叫左食物, 佢會幾樣幾樣咁送上, 而唔係一次燒哂成排, 一次擺哂上黎 ,未食已經凍哂 。

食串燒 、嘆啤酒 ,真係無得急 ,今日睇餐牌,9點後,部分飲品仲有半價優惠! 不過地太早到, 無得享受呢個服務 ,下次啦, 食完野 ,坐低飲酒傾計 ,呢間餐廳真係一個唔錯的選擇 ,值得向朋友推薦一下呢個----備長!
2018-02-05 35 瀏覽
今晚去備長食晚飯的理由,是紀念我同同事共處十周年既友誼。十年前我剛進入公司的第一次公司聚會,就係黎左備長,十年後備長依舊屹立不倒,實力可見一斑!十年是一個漫長歲月,我地今晚又重臨地!備長已經過重新裝修,帶點品味的設計,不是走居酒屋型串燒店。進店不會有一大陣燒烤味,吃完飯還是清清爽爽的!前菜條沙律是指定動作,附上檸檬、鹽、味噌給客人隨着口味自由添加。開飯之前當然要乾一杯,生啤是麒麟啤酒(50元)今晚心情好,還喝了燒酎。店家選用的是八鹿銀座之麻雀白麴麥燒酎(每杯52元)。有需要,可要求添加熱水或冷水落燒酎,會更易入喉。天氣冷,我要了熱水來添加,暖暖一杯燒酎,喝落去有點甜甜的雲呢嗱香味,真係唔錯!大家不妨試吓。今晚既溫泉蛋牛油果沙律68元,都幾開胃。芝麻醬做汁,配上溫泉蛋和牛油,健康得來又有營養。汁燒魷魚筒85元飲酒點可以無送酒嘅小食?汁燒魷魚筒,甜甜的醬汁混合魷魚本身既鮮味,好正!燒後的魷魚還是很彈牙,跟平時係其他餐廳食嗰啲燒得乾乾嘅魷魚不同。自家製免治雞肉棒,付溫泉蛋42元另一個我覺得果汁好好味既自家製免治雞肉棒,都值得大家嚐試。一般嘅免治雞棒,都會用生雞蛋做汁。老實講香港人食唔多慣生蛋
今晚去備長食晚飯的理由,是紀念我同同事共處十周年既友誼。

開飯之前當然要乾一杯,生啤是麒麟啤酒(50元)

今晚心情好,還喝了燒酎。

今晚既溫泉蛋牛油果沙律68元,都幾開胃。

芝麻醬做汁,配上溫泉蛋和牛油,健康得來又有營養。

汁燒魷魚筒85元

自家製免治雞肉棒,付溫泉蛋42元

另一個我覺得果汁好好味既自家製免治雞肉棒,都值得大家嚐試。

一般嘅免治雞棒,都會用生雞蛋做汁。老實講香港人食唔多慣生蛋,我每次都唔敢點太多。

但係備長用嘅係半熟溫泉蛋,蛋黃更香更濃口,雞棒添加濃蛋汁,好好食!呢碗蛋汁,我叫店員唔好收住,用黎一陣點其他燒肉呢。

多春魚22元

多春魚,都係平時自己做唔好嘅菜式,所以要黎餐廳食。去燒烤嘅時候,多春魚一般都燒到爛晒,又唔夠乾身。

備長既多香魚有分燒烤或炸,我當然選擇燒既多香魚啦。

你睇下,多春魚燒得幾乾身!咬落去,可以享受到魚肉嘅天然鹹香。

牛舌係呢度嘅招牌菜,每串52元,啖啖厚肉,係食得最滿足既一碟。

肉多又唔會太生,外層脆口、內層多肉汁。真係少啲功夫都做唔出。

呢度嘅店員招呼非常周到,基本上每食一兩道菜,便會主動上嚟添茶同埋換碟,非常之有禮貌,值得一讚!

野菜稻庭烏冬72元

最後就食返一碗熱熱嘅到庭烏冬結束今晚愉快嘅慶祝晚餐。

野菜有金針菇、菠菜、海藻、蘑菇、大蒜等,好健康!今晚除咗沙律之外,無叫到燒菜類,最後一碗野菜稻庭烏冬,係最好嘅 balance 。

下一個10年,已約好在備長見!
2018-02-04 29 瀏覽
銅鑼灣澳門逸園好食餐廳好多備長就係其中一間刺身六點備長除咗有主打嘅串燒之外仲有新鮮刺身食 一次滿足兩個願望有牡丹蝦 三文魚 帶子 油甘魚 同北寄貝每樣都有三件 份量算唔錯另外仲有海膽 抵食燒鱔 $70/串好少餐廳有得食鱔 仲要燒得好鱔非常厚肉彈牙爽口外皮燒得好脆 份量夠多 值得推薦燒豬腸 $30/串非常考功夫 豬腸必須要青得好乾淨而且要去除肥膩部份先可以燒岀又香又脆嘅豬腸 必食燒荔枝豬肉卷 $33/串配搭好新鮮 豬肉油份遇上清甜荔枝産生微妙嘅化學反應 減低油膩嘅感覺真係食多幾串都得燒蔬菜食左咁多肉 就要食啲蔬菜平衡下蔬菜有燒茄子 燒翠肉瓜 燒秋葵最值得推薦當然係燒粟米因為粟米燒得非常香 而且本身超級甜仲搽咗好多牛油 真係食極唔停口
銅鑼灣澳門逸園好食餐廳好多

最值得推薦當然係燒粟米
因為粟米燒得非常香 而且本身超級甜
仲搽咗好多牛油 真係食極唔停口
2018-02-04 31 瀏覽
第一串就係呢串無敵牛脷,大多數串燒店一係燒得太乾太韌,一係太薄。 呢個厚切牛脷,外表燒得極香脆,裡面極嫩滑,仲有肉汁,係香港從來未試過咁好食既牛脷。荔枝豬肉卷個串燒相對有返少少港式既味道,荔枝豬肉卷,甜而滑,荔枝入口爆汁,非常出色白鱔又係一個我認為無敵既串燒。白鱔燒得好食絕對唔簡單,師傅要掌握火候恰到好處。 白鱔燒到岩岩好,帶點微燶,但白鱔肉入口全部都係肉汁,仲有少少魚脂味最後粟米易燒,但燒得好食的確要考功夫,備長既粟米,粒粒爆汁,有淡淡牛油香,質素非常之高!最後仲有一大片既海贍炒飯,係一間串燒店有咁高質既炒飯,的確估佢唔到!!

2018-02-04 244 瀏覽
終於過了每月極度繁忙、討厭、累人的月尾,精神和肉體是時候放輕鬆,下班後第一件事當然要去吃好吃的、想食的!早前知道有名的「備長」開了在澳門逸園中心,便著男友帶我去吃晚飯。前菜每兩位便有一碟($28)《燒飯團(三文魚、豉油、明太子)$35》飯團燒得剛好,沒有濃,外層有飯焦的口感,又脆又香。內裡包著碎三文魚、明太子加上少許豉油提味,很滋味。《味噌燒岩蠔 $42 x 4》岩蠔按每隻計算,共點了四隻,每隻如手掌搬大少。岩蠔本身味道已經夠鮮甜並帶點甘香,再加上了濃厚的味噌醬料覆蓋調味,令整體多了一層味道,惹味的。《和牛炒飯 $128》炒飯很乾身,粒粒分明而且每粒也均混沾上蛋醬,味道調得香口而不咸,可是和牛份量少得很,雖然名不符實。《荔枝豬肉卷 $33》豚肉雖帶脂肪,但中間包著大粒清甜的荔枝肉很能消膩感,而且令肉味更出。《清酒煮蜆 $78》酒味不太重,蜆很鮮甜美味,而且沒有沙。《日本芝士年糕 $25》輕輕的煎一點,把芝士熱溶再放口內,煙煙韌韌。

前菜每兩位便有一碟($28)

《燒飯團(三文魚、豉油、明太子)$35》

《味噌燒岩蠔 $42 x 4》

《和牛炒飯 $128》

《荔枝豬肉卷 $33》

《清酒煮蜆 $78》
酒味不太重,蜆很鮮甜美味,而且沒有沙。

《日本芝士年糕 $25》
輕輕的煎一點,把芝士熱溶再放口內,煙煙韌韌。

2018-02-01
2018-02-04 151 瀏覽
備長這個名字聽得多,頗有名的,今晚就去試試!餐廳不大,有L型吧枱,看師傅表現實不錯。7時已經坐滿8成,十分旺場,沒有預約但幸好還有二人座給我。前菜$28/2人一份《北寄貝 $68》有4塊,刺身相對地比起他地方夠凍,新鮮色澤光亮又爽口。《紐西蘭羊扒 $88》師傅做得到我點了的5成熟,不錯。肉質厚又juicy,又有羊味,羶味不大,好吃。《厚切牛舌 $52》有厚度,有鹽香又不失牛味,入口爽口汁潤,牛舌表面也很軟滑,共有3塊,雖然比不上牛舌心的嫩,但嫩度亦不錯。唯一美中不足的是底部焦位多。《煙肉蠔卷 $42》蠔被卷在煙肉內,味道沒有互搶。蠔很鮮甜,而煙肉帶點咸香,口感煙煙韌韌,一併入口有肉汁之餘又很香濃。《白鱔 $75》白鱔也要襯熱食。魚肉白滑外還有很多魚油,魚脂香濃惹味。外層魚皮有燒過,入口香脆。《浦燒鰻魚 $43》(職員叮囑要襯熱食)咬下去浦燒醬的味道很濃,鰻魚十分入味;魚肉軟腍,而且魚骨也清除得很乾淨(其實很想加碗飯拌勻來吃哈哈)。
7時已經坐滿8成,十分旺場,沒有預約但幸好還有二人座給我。

前菜$28/2人一份

《北寄貝 $68》
有4塊,刺身相對地比起他地方夠凍,新鮮色澤光亮又爽口。

《紐西蘭羊扒 $88》
師傅做得到我點了的5成熟,不錯。
肉質厚又juicy,又有羊味,羶味不大,好吃。

《厚切牛舌 $52》

《煙肉蠔卷 $42》

《白鱔 $75》

《浦燒鰻魚 $43》
2018-02-03
2018-02-04 40 瀏覽
突然很想去居酒屋吃串燒、燒物等等,坐言起行便立即拉著友人去找找看。銅鑼灣有不少居酒屋,到澳門逸園中心的水牌隨便看看見到「備長」實在興奮,因為想吃很久了!職員先送上蔬菜和醬油作前菜(不是免費哦,$28一份)《鹽燒日本鯖魚 $72》原條又厚身的鯖魚上菜!魚肉白滑且味道剛好《明太子雞翼 $32》脹卜卜的雞翼塞滿明太子在雞翼內,可突出了明太子的味道,雞翼亦燒得剛好皮脆肉嫩。《鵝肝多士 $63》外層煎香了的肥美鵝肝,入口即溶連多士吃又更香更脆,有層次。《美國安格斯牛柳 $75》一粒粒的牛柳做到要求的5成熟,入口很juicy並牛味香濃,亦沒有渣,不錯。《米茄子田樂 $72》茄子是半個,燒得很棯,也不太乾身,肉也容易脫皮,很好送飯。《日本小甜薯 $25》清甜內糯,作小吃或甜點都不錯。

職員先送上蔬菜和醬油作前菜(不是免費哦,$28一份)

《鹽燒日本鯖魚 $72》
原條又厚身的鯖魚上菜!魚肉白滑且味道剛好

《明太子雞翼 $32》

《鵝肝多士 $63》
外層煎香了的肥美鵝肝,入口即溶
連多士吃又更香更脆,有層次。

《美國安格斯牛柳 $75》

《米茄子田樂 $72》
茄子是半個,燒得很棯,也不太乾身,肉也容易脫皮,很好送飯。

《日本小甜薯 $25》
清甜內糯,作小吃或甜點都不錯。

2018-02-04
2018-01-26 162 瀏覽
出了雙糧梗係同朋友一齊食好野啦,有一日我問 fd 邊野好食,一年一度豪一次呀麻,於是就去左呢度  !於是我地就問店員呢度最好味既菜式,我地二話不說就通通接受左推介。嘩嘩嘩  ! 呢一餐應該會係 我呢兩年食過最好食既餐廳之一 ! 超超超水準 ! 頭頭以為日式爐端燒就輕敵以為都係咁,點知 .... 錯錯錯 ! 超乎想像咁好味 ! 頭盤上左個刺身拼盤 ,軟殼蟹意大利油醋沙律 做開胃菜,刺身一食已經嘩左出來,高質刺身,海膽完全係鮮甜香齊晒 ! 加埋個沙律我地已經 ready 開動食燒物了 ! 明太子燒豆腐 ,白鱔,腐皮雞肉卷,牛舌厚切併牛肋骨 係我地第二 round 點既野,冇一件 fail ,尤其係個白鱔 !!!!!! 唔叫真係走寶 ,剛燒到脆一脆,皮香肉滑,而且魚皮彈牙中又有豐富魚油 ! 口感係上上乘 ! 接住就係 荔枝豬肉卷 , 豚之大腸, 燒西班牙黑毛豬, 免治雞肉棒,荔枝豬肉卷同豚大腸好正好特別 ! 荔枝甜味同豬肉好夾  ! 肉香中有清甜。而豚大腸就好甘香脆 ! 最後一組我地叫左 翠玉瓜,栗米,明太子飯團,燒羽翼,墨魚汁炒烏冬。其實食到後面飽飽,但 fd 極力推介呢個墨汁烏冬, OM

最後一組我地叫左 翠玉瓜,栗米,明太子飯團,燒羽翼,墨魚汁炒烏冬。其實食到後面飽飽,但 fd 極力推介呢個墨汁烏冬, OMG ,我話飽竟然成碟食晒 ! 可想而知幾好味。前面燒物都好精彩 !

熜結係,呢間店將燒物發揮到極致,係我目前食過最好味的其中一間日式爐端燒,真心推介 !
食物質素完全對得住個價錢 ! 去得過 !
雜錦海鮮刺身拼盤
燒翠玉瓜
燒粟米
墨魚汁炒烏冬
2018-01-24 384 瀏覽
本身自己好喜歡食串燒,今晚朋友介紹到逸園中心搵食,呢到出名多高質素嘅日本餐廳,今晚就揀左「備長」食串燒啦。每位都有碟麵豉醬、檸檬同埋海鹽用嚟調味。牛肋骨大大粒的,燒得比較熟,外層好香,食落好有牛味而且仲好多肉汁荔枝豬肉卷,薄薄的豬肉包住整粒荔枝,豬肉燒得脆口內裡包住荔枝香甜多汁,荔枝味重於豬肉味,感覺好輕盈清新清酒煮大蜆,個湯好鮮甜,蜆肉又夠大隻肥美,蜆肉吸了清酒味更覺鮮甜帶酒香。明太子雞翼,在雞中翼位置釀入明太子,雞翼金黃色又脹卜卜,明太子鹹中帶點甘香,雞翼燒得香口,惹味十足,最後連雞翼尖都咬清。燒雞皮薄薄地串埋一串,燒得好香脆呀,一點肥膩感都冇,食多啲都唔怕。豚之大腸,喜歡食豬大腸嘅人必定要試,一上枱就聞到果唓味夠晒濃郁,大腸切成薄薄的一小塊,師傅把邊位燒得剛剛好,每一塊豬腸表層都脆脆,內裡又軟軟的,味道亦都調較得好好味。牛舌厚切,厚厚的牛舌咬落好有回彈口感,加了點黑椒好惹味,牛舌好香一點都不騷白鱔係我至愛,厚厚的一件,鱔皮燒得脆卜卜,的肉好有質感兼彈牙得嚟又夠嫩滑餐牌以供參考==============================
每位都有碟麵豉醬、檸檬同埋海鹽用嚟調味。

餐牌以供參考
2018-01-23
  • 豚之大腸
  • 白鱔
  • 牛肋骨
  • 雞皮
2018-01-22 40 瀏覽
和朋友們聚會,朋友提議嘗一嘗這家串燒,雖然長期在銅鑼灣”搵食”,但一直都沒有機會到這家餐廳。我們首先叫了刺身拼盤作頭盤,共有6款不同的刺身,味道不錯而且新鮮。串燒我們就叫了很多不同的款式,而個人認為豬大腸最出色,豬大腸要細心處理,否則會有異味,但這裡沒有異味而且燒得內軟外脆。白鱔也相當出色,令不吃魚的朋友都食得津津有味。免治雞肉棒配上蛋黃一起食,意想不到適合。我最愛食牛舌,厚切而且彈牙。粟米也清甜多汁,焦香吸引。又發現適合聚會而且cp值高的餐廳,下次聚會地點就不用煩惱了!

白鱔也相當出色,令不吃魚的朋友都食得津津有味。

免治雞肉棒配上蛋黃一起食,意想不到適合。

我最愛食牛舌,厚切而且彈牙。

粟米也清甜多汁,焦香吸引。