2017-06-29 215 瀏覽
燈光暗暗既日式居酒屋~ 好多唔同類型既串燒食落普遍唔油膩同不太熱氣~去果時岩岩做緊PROMOTION可以加10蚊 換SAPPORO啤酒 即刻同友人嗌左4杯啤啤佢!平時4杯都成200蚊啦!賺左!4個人都食左廿幾串必叫串燒:厚燒牛舌(不停ENCORE!)免治雞肉棒配溫泉蛋味噌燒岩蠔法國鵝肝多士(咁既價錢做到大大塊 都抵~).不過呢間野有個規定要每款2串 兩個人食就唔太抵食 都係4-5個人食就可以SHARE食多幾種不同串燒~.食左廿幾串其實都唔係太飽 最後嗌多左個海膽炒飯 都幾新奇同飽
燈光暗暗既日式居酒屋~ 好多唔同類型既串燒

食落普遍唔油膩同不太熱氣~
平時4杯都成200蚊啦!賺左!
4個人都食左廿幾串
必叫串燒:
厚燒牛舌(不停ENCORE!

免治雞肉棒配溫泉蛋
味噌燒岩蠔

法國鵝肝多士(咁既價錢做到大大塊 都抵~)
不過呢間野有個規定要每款2串 兩個人食就唔太抵食

都係4-5個人食就可以SHARE食多幾種不同串燒~
食左廿幾串其實都唔係太飽 最後嗌多左個海膽炒飯
都幾新奇同飽
題外話/補充資料: #foodahoolic銅鑼灣 #foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#instalove#delicious#food#相機食先#食好西#吃貨
2017-06-04
$220 (宵夜)
  • 厚燒牛舌
  • 免治雞肉棒配溫泉蛋
2017-06-25 1851 瀏覽
日式串燒同泰式串燒有好大分別,通常都用未經腌過嘅食材,最多都係加啲簡單嘅燒汁,主要就係食材原有嘅鮮味,所以絶不能偷功減料。備長位於銅鑼灣一棟商廈中,至前光顧左同大廈嘅siam28餐廳經理話老闆喺同大廈都開左間日式串燒餐廳,而且大力推介,本人又好有興趣所以就姑且一試。餐廳內簡單嘅座位,一個開放式嘅餐房,7:30pm已有9成入坐率,大部份都係打工仔。放工後黎一邊嘆串燒飲倆杯一邊講吓老闆上司壞話我無份嘅最近餐廳為慶祝週年,所以推出一系列嘅優惠,今晚就係$10件鵝肝多士,雖然$10但一樣肥美,豐富嘅油香配上脆口法包一絶燒汁鰻魚肥美肉厚腩肉露荀,淡淡咸肉香,包住清新露荀唔錯不可不提,每次食日式串燒都會點嘅白鱔,好考功夫,將外皮燒得香脆又要鎖住魚油,鱔肉仲要保持嫩滑我的最愛明太子釀雞翼,覺得味道差少少,如果加添調味可能會更好。安格斯牛柳粒,肉味香唔肥膩,至後仲點咗燒菇,粟米,茄子最後為增添滿足感仲點咗海膽炒飯做得好好飯炒得乾身,口感粒粒分明,而海膽嘅鮮甜更完滿了飯嘅香味墨汁炒烏冬,蒜味十足

我無份嘅

燒汁鰻魚肥美肉厚

腩肉露荀,淡淡咸肉香,包住清新露荀唔錯

我的最愛

明太子釀雞翼,覺得味道差少少,如果加添調味可能會更好。

安格斯牛柳粒,肉味香唔肥膩,至後仲點咗燒菇,粟米,茄子

最後為增添滿足感仲點咗海膽炒飯

墨汁炒烏冬,蒜味十足
2017-06-25 1100 瀏覽
今次嚟到備長搵食! 同朋友在銅鑼灣逛逛~聽到路中的姐姐嚷著日本串燒~立即回想到在日時的串燒屋~食欲大増!餐廳以鐵造門~有點特別~難怪要有姐姐把客人帶上來~菜色選擇頗多~不過要注意串燒類每款要叫兩串~巨峰梳打 ($38)甜甜的巨峰梳打~雖然偏甜但不會像藥水味~不錯~煙肉蠔卷($40)備長推介之一~以煙肉包裹生蠔再拿去燒~外層的煙肉燒得香脆~而肉香雖有滲入生蠔~但蠔味本身亦濃郁~咬下去非常juicy~果然是推介料理~法國鵝肝多士($62)比市面餐廳便宜一點的鵝肝多士~加上甜甜的醬料~又香又鮮味~多士上油份不多~烹調技巧良好!明太子雞翼($30)個人原因而有點失望的明太子雞翼~本來滿心歡喜~但內裏竟然用芹菜調味喜歡芹菜的朋友說不錯~可惜我不能接受呢…米茄子田樂($72)一向喜歡吃茄子~茄子田樂就是把茄子切開~再塗上味噌醬後燒~這兒的味噌醬較濃較深色~所以味道亦較濃~平常送酒的小食通常以炸物為主~這個感覺上較健康~海膽天婦羅($138)一邊說要健康~但還是叫了炸物(笑)餐牌上另一推介食物~海膽一向也是食刺身~頂多是用來炒飯~今次看到炸的真的十分有興趣!原來是以紫菜包著海膽去炸~熟了的海膽雖然少
今次嚟到備長搵食!
同朋友在銅鑼灣逛逛~
聽到路中的姐姐嚷著日本串燒~
立即回想到在日時的串燒屋~食欲大増!

餐廳以鐵造門~有點特別~
難怪要有姐姐把客人帶上來~

菜色選擇頗多~
不過要注意串燒類每款要叫兩串~

巨峰梳打 ($38)
甜甜的巨峰梳打~
雖然偏甜但不會像藥水味~不錯~
巨峰梳打

煙肉蠔卷($40)
備長推介之一~
以煙肉包裹生蠔再拿去燒~
外層的煙肉燒得香脆~
而肉香雖有滲入生蠔~
但蠔味本身亦濃郁~咬下去非常juicy~果然是推介料理~
煙肉蠔卷

法國鵝肝多士($62)
比市面餐廳便宜一點的鵝肝多士~
加上甜甜的醬料~
又香又鮮味~
多士上油份不多~烹調技巧良好!

明太子雞翼($30)
個人原因而有點失望的明太子雞翼~
本來滿心歡喜~但內裏竟然用芹菜調味

喜歡芹菜的朋友說不錯~可惜我不能接受呢…
明太子雞翼

米茄子田樂($72)
一向喜歡吃茄子~
茄子田樂就是把茄子切開~再塗上味噌醬後燒~
這兒的味噌醬較濃較深色~
所以味道亦較濃~
平常送酒的小食通常以炸物為主~
這個感覺上較健康~
米茄子田樂

海膽天婦羅($138)
一邊說要健康~但還是叫了炸物(笑)
餐牌上另一推介食物~
海膽一向也是食刺身~頂多是用來炒飯~
今次看到炸的真的十分有興趣!
原來是以紫菜包著海膽去炸~
熟了的海膽雖然少了鮮味~但別有一番風味~
跟紫菜也很夾!特別的菜式!

柚子芥末墨魚鬚($26)
至愛的芥末~當然要嚐一嚐~
柚子味濃厚~再滲透少少芥末味
不會攻鼻~略嫌不夠刺激~
墨魚鬚夠彈牙~燒過的墨魚帶有一陣鹹香~
增加食慾!

墨魚汁炒烏冬($96)
今天一起食飯的朋友至愛搞鬼~一起吃墨汁烏冬又可拍搞笑照片~
其實墨汁味道不重~吃下去是大蔥洋蔥味為主
烏冬尚算彈牙~貪有趣之作~
墨魚汁炒烏冬

整體不錯的餐廳~不過希望可取消每款兩串的規定~
那大就可多嘗不同的串燒了~
2017-06-21
煙肉蠔卷
2017-06-19 172 瀏覽
今日黎到銅鑼灣,同朋友想食日本野🤔行到sogo附近有個姐姐派傳單俾我地,二話不多就佢啦🙈🙈門口裝修很有格調☺️☺️感覺不錯串燒鰻魚,不二之選,我覺得好好食,肉感好好,多汁👍🏻👍🏻建議大家真係要試下😋呢個都好好食,豬肉蘆筍串👍🏻兩樣嘢口味好夾,我之後都有在叫鵝肝多士,本身好鍾意食鵝肝,見到佢有都特登叫左,不失所望,好好食👍🏻👍🏻鵝肝大過多士,多士好脆,個汁啱啱好😋😋呢個都有返單鍾意食壕既朋友都好可以試下☺️壕都好大隻👍🏻醬汁好特別,不錯😋還有其餘的都好好👍🏻呢間日本料理總體上很不錯👍🏻😋會再去試😝😝
門口裝修很有格調☺️☺️感覺不錯
呢個都好好食,豬肉蘆筍串👍🏻兩樣嘢口味好夾,我之後都有在叫
還有其餘的都好好👍🏻
呢間日本料理總體上很不錯👍🏻😋
會再去試😝😝
2017-06-16 126 瀏覽
Happy friday 同老公習慣試新餐廳,同埋要飲返2杯放鬆下,食串燒就啱曬,呢間餐廳串燒價錢合理但每款要2串起咁叫,多人一齊食就會無咁苦惱食咩好。前菜新鮮爽口飽肚粉麵幾十蚊就交所要啤啤佢點少得叫碟燒雞泡魚肝,燒得好香,點沙律醬一齊食特別開胃串燒厚切牛舌,口感一流,入曬味,必食。燒雞亦外脆內軟,最鐘意雞皮燒得微燶的感覺餐廳十週年,加$10有呢個酒煮蜆,唔好以為十蚊比d cheap野你,粒粒肥大無沙,好好味。串燒牛感覺無呢碟咁抵,成塊牛扒燒,大大份,重牛味而且肉質完全無根,好軟淋。京燒銀雪魚係我至愛,去邊都一定點,呢度算大份,而且肥美,必食x2其實我已經8成飽,但老公每餐總要有澱粉質落肉,牛肉稻庭烏東只係幾十蚊碗,抵食又好味,烏東好滑,牛肉亦好好味,必食x3

前菜新鮮爽口

飽肚粉麵幾十蚊就交所

串燒厚切牛舌,口感一流,入曬味,必食。

燒雞亦外脆內軟,最鐘意雞皮燒得微燶的感覺

2017-06-15 138 瀏覽
朋友約我食備長,黎到先知原來set lunch好抵食,百多元有和食之餘,仲可以自選三串串燒,加上前菜、沙律、飲品,非常豐富,仲要公眾假期都照常供應。我點佐日式鍋燒烏冬($128),店員用盤盛住,睇落好豐盛。中華沙律同麻醬沙律味道對辦。鍋燒烏冬份量十足,大大煲,材料有野菜、金菇、炸蝦天婦羅同叉燒,上面打佐隻生雞蛋,賣相吸引。食嘅時候將雞蛋拌勻,令湯底更滑更香,而烏冬因爲係手打,所以口感好彈牙,食落好有咬口,好味道。炸蝦天婦羅都炸得香脆,脆漿唔會太厚,不過因為擺佐落麵度,所以一定要趁熱食先脆。比較有驚喜嘅係叉燒肥瘦相間,入口鬆化,好食。串燒我揀佐明太子雞翼、汁燒豆腐同日本小甜薯。比較特別嘅係明太子雞翼,雞翼外表燒得香口,入面係鹹香十足嘅明太子,味道豐富。飲品有好多特色飲品選擇,全部都唔使加錢,我揀嘅乳酸梳打調味岩岩好,乳酸味好突岀,即使落佐冰味道都冇變淡。食到超滿足,可惜3pm就要清場,要同朋友搵下場繼續吹水!

我點佐日式鍋燒烏冬($128),店員用盤盛住,睇落好豐盛。
中華沙律麻醬沙律味道對辦。鍋燒烏冬份量十足,大大煲,材料有野菜、金菇、炸蝦天婦羅同叉燒,上面打佐隻生雞蛋,賣相吸引。食嘅時候將雞蛋拌勻,令湯底更滑更香,而烏冬因爲係手打,所以口感好彈牙,食落好有咬口,好味道。炸蝦天婦羅都炸得香脆,脆漿唔會太厚,不過因為擺佐落麵度,所以一定要趁熱食先脆。比較有驚喜嘅係叉燒肥瘦相間,入口鬆化,好食。

食到超滿足,可惜3pm就要清場,要同朋友搵下場繼續吹水!
小弟再過多幾個星期就要返工喇,所以媽咪話要同我一齊去買啲新衫新褲,咁我哋就近近哋,去下銅鑼灣買。我哋又買公事包,又買衫同褲,同媽咪買下買下,喺銅鑼灣行完百貨公司都已經七點,媽咪話佢唔想煮飯喇,所以就提議喺銅鑼灣食埋晚飯先返屋企!我哋一出百貨公司,就見到有人派傳單,仲見到宣傳單張上面一間餐廳慶祝十週年紀念,好似有優惠,所以媽咪就話去試下啦。呢間餐廳叫備長,喺百貨公司隔離嘅澳門逸園中心26樓,今晚好彩唔算多客人,我哋walk-in入去都有位。我哋都叫咗幾多野食,有串燒,有料理。第一樣就係燒鰻魚,鰻魚燒到夠哂火侯,食落好香又脆脆哋,重要係冇骨先最正!第二樣就係鵝肝多士,小弟知道媽咪鍾意食鵝肝,所以特登叫咗個鵝肝多士,多士脆卜卜,鵝肝啱啱好,唔會太韌。第三樣就係清酒煮蜆,蜆肉非常厚身,好大隻,清酒味又唔會太重!第四樣就係荔枝豬肉卷,為咗慶祝餐廳十週年紀念,今個禮拜荔枝豬肉卷特價十蚊一串,好抵食啊!荔枝甜嘅,豬肉卷鹹嘅,食落好特別啊。第五樣係燒美國安格斯牛柳,牛柳好重牛味,又唔韌,美國牛肉果然好正!第六樣就係我嘅至愛牛舌厚切,我第一次食到咁厚切嘅牛舌,好入味,又唔韌。第七樣就係燒雞泡魚乾,燒完嘅

我哋都叫咗幾多野食,有串燒,有料理。

第七樣就係燒雞泡魚乾,燒完嘅雞泡魚乾,用嚟送酒一流!

第八樣就係和牛炒飯,飯粒好乾身,好多材料,例如魷魚、蝦仁等,口感層次極之豐富!

第九同第十樣嘅嘢一定要介紹比大家,就係炸味噌雞肉釀蕃茄同明太子燒飯團。呢個釀蕃茄真係好特別,外脆內軟;燒飯團入面係明太子餡,外皮燒到微焦,好傳統嘅日本名物。

巨峰梳打

今晚真係好滿足,媽咪大讚好得,大家快啲去食啦!
2017-05-16
2017-06-11 542 瀏覽
我倆都酷愛日本菜,這天即興端午節飯聚,我們就來到基乎全棟都是日本餐廳的澳門逸園中心再作選擇。留意到有間叫「備長」,難道是主打用備長炭爐燒的串燒?抱着期待的心情,就來到26/F。午市套餐超級抵食,除了有主食、前菜、麵豉湯、沙律、白飯,還有三串自選串燒和飲品,如此豐富才百多元,性價比超高!我點了銀雪魚西京燒($168)。銀雪魚燒得外皮微焦帶脆,魚肉卻嫩滑無比。因為魚肉十分新鮮,所以魚味很濃,毫無雪味。前菜中華沙律和沙律都正常質素,驚喜不大。飲品選擇不少,而且款款有特色。我只簡單點了熱柚子蜜,份量很足。串燒選擇有不少,可選三款,我選了明太子雞翼、免治雞肉棒和荔枝豬肉卷。明太子雞翼煙得外皮金黃,內裡塞滿明太子,令嫩滑juicy的雞肉更添鹹香,值得推薦。免治雞肉是我至愛,水準也不錯,如能送上生雞蛋去蘸不但能令做法更加正宗,入口也會更順滑。荔枝煙肉一甜一鹹的配搭永遠深得我心。朋友點的鰻魚飯($138)亦賣相討好,大大條鰻魚幾乎滿鋪所有飯,毫不欺場。試了少少,鰻魚厚肉肥美,肉質腍身,配上甜度剛好的醬汁,味道濃郁惹味。而朋友選的串燒和我差不多,果然閨蜜喜歡的東西都會口味相投。這頓午餐吃得十分飽足,價錢

前菜中華沙律沙律都正常質素,驚喜不大。

而朋友選的串燒和我差不多,果然閨蜜喜歡的東西都會口味相投。

這頓午餐吃得十分飽足,價錢亦非常實惠,下次有機會會再來試試晚餐質素!
2017-06-11 114 瀏覽
跟很久沒見的朋友相約,總是會想到去居酒屋,吃吃串燒,暢談一番!朋友選了位於日資百貨公司旁邊商廈的一間居酒屋,叫備長。一如屋酒屋的佈局,燈光帶點昏暗!厚厚的餐牌,食物種類花多眼亂!原來餐廳正在為慶祝10周年,在指定日期可以用$10吃到指定食物,我們這週是清酒煮大蜆,當然不能錯過!然後我們都點了一些大家喜歡的食物!十元的清酒煮蜆絕無欺場,每粒蜆肉都脹卜卜,好肥美,而且很鮮甜,必點!我點了一杯白桃梳打,清甜可口!燒銀鱈魚乾平時多數吃燒雞泡魚乾,今次試試銀鱈魚乾,很薄身的銀鱈魚乾,微脆,甜甜的,佐酒一流!雞軟骨燒得乾身香口,又不會很硬,有爽脆的口感!味噌燒岩蠔味噌醬比較濃味,不過很惹味,蠔還很juicy!浦燒鰻魚十分推薦這個浦燒鰻魚,鰻魚汁很濃,甜甜的,鰻魚厚身,不腥,鰻魚的香氣充滿口腔!海膽天婦羅海膽刺身食得多,從來都未試過炸過的海膽,用紫菜包著海膽,再沾上天婦羅粉炸,海膽比刺身時較硬身一點點,有點像蟹膏的感覺,很鮮!海膽海鮮炒飯最後我們點了海膽海鮮炒飯,炒飯粒粒分明,是日本珍珠米來的,帶點煙韌,調味好,海膽能帶起鮮味,不錯!這裡的燒物都燒得很夠火候,不會是隨隨便便燒一下就上菜那種,烹調用心
一如屋酒屋的佈局,燈光帶點昏暗!
厚厚的餐牌,食物種類花多眼亂!

我點了一杯白桃梳打,清甜可口!

燒銀鱈魚乾

雞軟骨

燒得乾身香口,又不會很硬,有爽脆的口感!
味噌燒岩蠔

味噌醬比較濃味,不過很惹味,蠔還很juicy!
浦燒鰻魚

海膽海鮮炒飯

這裡的燒物都燒得很夠火候,不會是隨隨便便燒一下就上菜那種,烹調用心,值得再encore!
2017-06-10
  • 味噌燒岩蠔
  • 清酒煮大蜆
2017-06-08 213 瀏覽
人生有幾多個十年?人當然無法計算生死,也不是說六十歲的人有六個十年,七十歲的人就有七個十年慢慢揮霍。這個意思是,一生人之中扣除了學習、撞板、怠惰和睡覺,剩下來的時間不多,相較之下,十年時間怎浪費得起呢?十年一個長的時間,但如果珍惜時光,人生之中能夠用上一個十年已經很了不起。正如,香港的飲食業,往往要面對同業競爭、租金、成本的壓力,如能依舊在社會上屹立不倒,也真的很了不起了。位於銅鑼灣的備長日式串燒店,原來已開業十週年,實力不容忽視,順勢藉著這晚與朋友聚聚舊。餐廳環境不算大,除了三張由二人枱成的八人枱,中間以小木柵分隔各,餐廳盡頭是一張半圓型,圍住半開放式廚房的酒吧枱。全店以黑色為主調,踏實而保持一種自然的格局。餐牌設計精美,當中載有不少食物圖片,看似吸引。食物種類繁多,包括有燒物豚肉、和牛、牛、羊肉、海鮮、鳥類、酒肴、沙律、煮物、炒物、蔬菜、揚物、食事等。唔講唔知,原來備長已開業十週年,更推出的$10大優惠。凡於5月至6月期間,惠顧備長晚市,即可「震撼價$10」享用精選推介食品和飲品。今個星期的優惠是清酒煮大蜆,原價要$76的小食,竟然$10就嘆到,唔食就真係對唔住自己啦。前菜($28

前菜($28/位)
未開始點菜,員工便率先端上前菜幫助消化,但看見沙律只是一堆切段的生菜、紅蘿蔔和青瓜,更何況小妹從來最怕未煮是生的西芹和紅蘿蔔,都會充斥一股草腥感,賣相給人感覺有點Hea。幸好醬汁有種甜味也略帶麵豉醬的咸甜,剛好辟過草腥味,還帶點水份多汁效果,消膩解渴。

白桃梳打 ($38)
粉白色的白桃汁,味道似是益力多甜甜的,像個可人兒,清甜解渴,冰涼透心。
Unibio 相生梅酒 ($52)

Unibio 相生梅酒 ($52)
梅酒冰涼微酸,酒香醇而不澀,杯中還有一粒完整的梅肉,酸咪咪的腍肉很好咀嚼,酸甜開胃。

荔枝豬肉卷 ($32)
豚肉片燒得鬆化、油香滿溢,內裡包住的荔枝肉沒有被燒至乾身,入口juicy多汁,果香剛好平衝豚肉的油膩感,豬肉比起配襯車厘茄,原來配搭著荔枝肉也很好吃。

豚之大腸 ($28)
大腸和一般街頭小吃所見到的不同,大腸被切成片狀,無論賣相和口感都與燒雞皮的無異。大腸的腸衣燒得薄身脆口,但內裡膠質部分仍然呈現煙韌的狀況。油份不多不會令口腔滿是油滯感,簡直是佐酒良物。

柚子芥末墨魚鬚($26)
粗身的墨魚肉分成四小件,表面塗上柚子醬和芥末,墨魚肉厚很彈牙,辣度未算很強,但都有種通鼻爽浪的效果,加上柚子醬甘澀的平衡,令芥末的辣度點到即止。三者味道分層明顯,味道獨特。

自家製免治雞肉棒 ($38/1串)
員工說這個自家製免治雞肉棒是餐廳的名物,當中的特色是別店會採用生蛋做醬汁,至於餐廳則用上溫泉蛋,感覺有種與別不同的風格。
雞肉棒混合免治雞肉、雞皮、洋蔥碎、冬菇粒而成,利用雞皮去燒從而迫出油份,將雞肉既有肉汁鎖實,潤澤肉質,鬆化軟熟又能滲出爽脆的洋蔥碎,口感豐富。

肉質口感令人回味,不過溫泉蛋的表現卻有點失準。蛋黃呈現的是偏溏心化,半流半固態狀,用筷子也不能打混成液態。秘制甜醬油,濃得過份甜膩,塗左雞肉棒棒之上,未能為雞肉帶來蛋香之餘,還有種愈吃愈heavy感覺。

明太子雞翼($30)
雞翼外層的炸粉不多,皮薄而甘脆,內裡肉質熟腍而沒有一絲未熟粉紅肉色,肉嫩非常,內裡塞滿厚厚的明太子,再有蔥花的襯托,咸香而鮮,口感增加。
法國鵝肝多士 ($62)

法國鵝肝多士 ($62)
鵝肝外層煎得香脆,入口即溶而脂香豐脥,也不經意散發著鵝肝的酥香,配合烘得香脆的多士,一脆一軟的對比,是口感變化的享受。

清酒煮花甲 (優惠價$10)
原以為以優惠價$10換購來的清酒煮花甲,份量會因此縮小,怎知道花甲份量並沒有少之餘,還能看到每隻花甲都連附殻上,不會散爛掉落,是肉質新鮮的最佳證明。

每隻花甲都肉厚肥身、飽滿多汁、肉質柔軟,襯上魚湯和清酒共煮,酒味幽香而不澀,入口也很清且順口,與花甲盡現鮮美。最好的是,每位客人各可以點一客花甲,而不是每枱計的,變相更化算。

墨魚汁炒烏冬($96)
烏卒卒的烏冬,份量比預期中多,足夠2-3人共享。烏冬可口滑溜,充滿煙韌的口感,但又不像平常的烏冬般輕易折斷,一吃就起到底,非常美味。混上墨魚汁令烏冬多了一種淡淡的鹹香。墨魚塊大大件又夠彈牙,鮮味十足。不過配料不單純只有墨魚肉,原來當中混合不少豬肉片,令整體味道鮮香得來還多了一分甜味,令人耳目一新。

備長 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
2017-05-29
2017-06-08 86 瀏覽
朋友知道銅鑼灣澳門逸園中心 ,有一間叫備長是食串燒的,佢食過話好好味,今天約我放工去試一下,朋友甘有心,我當然奉陪啦!前菜和用來點串燒的醬料法國鵝肝多士:鵝肝入口即溶,甘香幼滑,配脆卜卜的多士,一口有齊2種口感,十分美味!左邊是煙肉蠔卷:煙肉惹味,包住蠔串燒,惹味又鮮味!右邊是明太子雞翼:將明太子譲入已拆骨的雞亦,經過燒烤,雞亦脆、明太子鮮甜,十分美味可口!白鱔:熟度剛剛好,魚肉彈牙又鮮甜!舞茸豚肉卷:舞茸經過燒烤,香味四溢,配豚肉,味道鮮美!柚子芥末墨魚鬚:有口感,芥末口味!海膽海鮮炒飯:海鮮豐富、炒飯夠穫氣,最搶眼是海膽,成排海膽放在飯面,非常新鮮和鮮甜!燒飯團三文魚:飯團外面燒至金黃色,飯中心包住三文魚鬆,味道很好清酒煮大蜆:備長每月有優惠,10元可以食指定食物,今個月是清酒煑大蜆,酒香蜆鮮甜,好味!
前菜和用來點串燒的醬料

左邊是煙肉蠔卷:煙肉惹味,包住蠔串燒,惹味又鮮味!

白鱔:熟度剛剛好,魚肉彈牙又鮮甜!

舞茸豚肉卷:舞茸經過燒烤,香味四溢,配豚肉,味道鮮美!

柚子芥末墨魚鬚:有口感,芥末口味!

2017-05-29
  • 燒白鱔
  • 法國鵝肝多士
  • 清酒煮大蜆
  • 海膽海鮮炒飯
2017-06-07 154 瀏覽
話說今天跟同事在銅鑼灣工作,炎炎夏日,只想盡快到達有冷氣/空調的地方午餐,涼快一下。同事推介這棟位於軒尼斯道的大廈,有家鐵竇。同事講到好神秘咁喎!就跟著同事來到該樓層,銅牆鋼壁,鐵門鐵閘,真係鐵竇!原來是一家日式餐廳。就座後,先看餐牌。一個套餐,配三款串燒及一杯飲品。最貴的款式都不超過百五元,已經比尖沙咀區的午餐便宜了! 下單後,先去清潔雙手,乾乾淨淨享用午餐。 午餐配有沙律,麵豉湯。   嚐過胡麻醬沙律後,就來到主菜~肉類。     安格斯牛肉薄燒  曾嚐過和牛薄燒,現在是安格斯薄牛肉,二種牛肉對比,肉質上有明顯分別。和牛脂多肉少,油香重,口感滑溜。安格斯,以肉質纖維為主,肉味較濃,而口感較實在。每塊牛肉包著金黃蒜蓉,蒜多蔥少而蒜香不重,沒有蓋過牛肉原來的肉味。 如果是和牛,油花多,就需要較濃的蔥蒜來中和和那濃濃的油香。 銀鱈魚西京燒  油份超多的鱈魚,價格一般較貴,所以點這份。看到魚皮收縮的模樣,魚肉應該不差。拆開片片魚肉,看到魚肉絲絲的纖維,就很放心。銀鱈魚肉味道雖清淡,但魚油豐富,沾在白飯上,也讓白飯倍添飯香。 如果沙律醬變為赤麵豉,這件銀鱈魚西京燒就更完美了!    明太子雞

就跟著同事來到該樓層,銅牆鋼壁,鐵門鐵閘,真係鐵竇!

原來是一家日式餐廳。
就座後,先看餐牌。
一個套餐,配三款串燒及一杯飲品。
最貴的款式都不超過百五元,已經比尖沙咀區的午餐便宜了!

下單後,先去清潔雙手,乾乾淨淨享用午餐。
午餐配有沙律,麵豉湯。

嚐過胡麻醬沙律後,就來到主菜~肉類。
安格斯牛肉薄燒
和牛脂多肉少,油香重,口感滑溜。
安格斯,以肉質纖維為主,肉味較濃,而口感較實在。
安格斯牛肉薄燒

如果是和牛,油花多,就需要較濃的蔥蒜來中和和那濃濃的油香。
銀鱈魚西京燒
油份超多的鱈魚,價格一般較貴,所以點這份。
看到魚皮收縮的模樣,魚肉應該不差。
拆開片片魚肉,看到魚肉絲絲的纖維,就很放心。

銀鱈魚西京燒
如果沙律醬變為赤麵豉,這件銀鱈魚西京燒就更完美了!
明太子雞翼
食雞翼要有儀態,已除骨的雞翼就更方便品嚐了!
明太子,聽說這是韓國的醃制食物,後來在日本發揚光大。
自己還是覺得這明太子屬於<真。魚蛋>系列。
現在魚蛋就跟雞翼釀在一起,放在口中慢慢嗒了。
這個明太的魚子,鹹&辣,就為平實的雞翼加添日本風味吧!
牛肋骨
牛肋肉已切為小件,再串起來燒。
為方便大家分享,先卸下牛肋肉,這樣品嚐串燒就十分有儀態了。
其實是不想弄污臉上化妝,所以避免整串取食囉。
牛肋肉果然是肉質的保證,夠嫩滑。
而帶甜的燒烤醬,有點似平時豬肉乾那種甜味!
雞骨豬肉腸
荔枝豬肉卷
荔枝豬肉卷
豬肉薄片包著荔枝
芒果乳酸及凍檸茶走冰少甜
今天在鐵竇完成一個美味午餐,又要開始下午的工作了!馬上出發吧!
午餐
2017-06-04 172 瀏覽
一向好中意食串燒既我, 中意周圍搜羅串燒餐廳, 有d餐廳會提供比客人自行燒, 雖然邊食邊燒冇咁悶, 但每次我都會將野食燒到唔係燶, 就係乾身。係網上既飲食平台, 比我發現左間評價幾高, 主打串燒既餐廳。於是我就預早book位, 今晚相約同事前去一試! 備長鄰近銅鑼灣地鐵站, 行唔洗一分鐘就到, 交通方便。餐廳內地方唔算好大, 但整體環境都非常整潔。呢度有多款串燒, 所有都即叫即燒, 更有沙律、煮物、炒物、炸物、麵食、飯類等等...主打串燒既餐廳又點少得日本酒, 就連日本酒都有超過十款選擇。至於串燒類, 就要注意每款串燒order都要兩串以上咁落單啊~每位客人既檯面上都有海鹽、檸檬同埋味噌醬, 不過個人覺得呢度既串燒味道已經夠哂原汁原味, 唔洗點醬已經夠哂好食!每兩位客人都會有一個前菜 HK$24包括有紅蘿蔔、椰菜同埋青瓜 【法國鵝肝多士】HK$62多士烤得好脆, 鵝肝沾上類似瑞士汁甜甜地既醬, 切開鵝肝, 已見有半溶狀態, 鵝肝入口即溶, 較濃既汁夾埋多士食, 味道取得平均, 正!!【柚子芥末墨魚鬚】HK$10 (串) < 優惠期內價錢期間限定可以以HK$10一串Order呢款
於是我就預早book位, 今晚相約同事前去一試!

備長鄰近銅鑼灣地鐵站, 行唔洗一分鐘就到, 交通方便。

每兩位客人都會有一個前菜 HK$24
包括有紅蘿蔔、椰菜同埋青瓜

【法國鵝肝多士】HK$62

【柚子芥末墨魚鬚】HK$10 (串) < 優惠期內價錢
柚子芥末墨魚鬚

期間限定可以以HK$10一串Order呢款串燒, 芥末比柚子味更為突出, 墨魚鬚每件都脤卜卜, 超級爽口而略帶鮮甜。

【紐西蘭羊扒】HK$88
紐西蘭羊扒

其實好多出面既餐廳都怕唔新鮮, 所以就算我地order四成熟, 切開既都係冇血水。而同樣地今次我地order左羊架四成熟, 驚喜係羊架真係keep到有血水出!!
有微微既羊羶味, 肉質嫩滑juicy, 外表特別係邊位燒得好香口, 正!

【白鱔】HK$70
白鱔

白鱔既皮燒得好香脆, 每件白鱔都好厚身, 肉質爽口彈牙, 味道超級鮮甜!! 燒過後, 白鱔亦唔會乾身, 大愛!!

【明太子雞翼】HK$30
明太子雞翼

雞翼燒得表面金黃香脆, 雞翼釀得飽滿脹卜卜, 入面除左有大量既明太子、蔥, 鮮甜肉汁, 豐富口感。味道甜甜的, 帶點微辣

【海膽海鮮炒飯】HK$118
海膽海鮮炒飯

炒飯粒粒分明, 帶些少濕潤, 雖然海膽份量較少, 但鮮甜味十足, 除左海膽, 仲有細細粒既墨魚碎, 滿足口感。

【墨魚汁炒烏冬】HK$96
墨魚汁炒烏冬

呢個烏冬滿有驚喜, 對比出面既墨魚汁係與別不同, 甜甜地, 個烏冬墨魚汁夠多, 夠哂濕潤, 烏冬軟硬岩岩好, 當中更配上爽口既墨魚, 黎到除左食主打既串燒外, 呢個麵食都必要一試!

食過呢間高質串燒後, 有機會我會再黎Encorn! 而且會介紹朋友黎呢度一試。 所有食物質素都係平均的好, 服務招呼周到, 看得出餐廳的用心製作!
紐西蘭羊扒
白鱔
2017-06-03 109 瀏覽
日式串燒向來受大眾歡迎,其實筆者身邊都有不少朋友,喜歡放工後,約同三五知己到居酒屋小聚,食番幾串串燒,閒話家常。近幾年日式串燒店喺香港越開越多,不過就唔係間間都咁有質素。早前瀏覽網評時,得知銅鑼灣軒尼詩道澳門逸園中心 26 樓有間日式串燒店,食物水準唔錯,不但選材新鮮,而且燒物使用高溫耐燃無煙的日本備長炭燒成,所以食落特別香口,是上班族放工後去吃串燒和喝酒的好地方。踏進店,環境有點昏暗,而且地方不大,用餐區中央擺放了多張四至六人餐桌,盡頭設有一列曲尺形吧檯位,後面是開放式廚房,而另一邊就設有一間貴賓房,配合店裡的木製椅桌和階磚牆身,柔和而具格調,讓人有種親切感。翻開餐牌,食物分為兩大類,分別是燒物及和食料理,燒物再細分成和牛、牛、羊、豚肉、海鮮、鳥類和野菜;而和食料理就有沙律、酒肴、煮物、炒物、揚物和食事。拿起另一份單張,原來餐廳為了迎接開業 10 周年,食客凡於特定日子惠顧晚市,即可以震撼價 $10 享用指定食品及飲品,而當晚的特價食品,正好就是清酒煮大蜆。看過餐牌,原來這客大蜆,原價要成 $76,咁抵食,一於點番客再加幾款燒物試試。每次到訪居酒屋,大多數都會跟上一客前菜 ($28/
翻開餐牌,食物分為兩大類,分別是燒物和食料理,燒物再細分成和牛、牛、羊、豚肉、海鮮、鳥類和野菜;而和食料理就有沙律、酒肴、煮物、炒物、揚物和食事。拿起另一份單張,原來餐廳為了迎接開業 10 周年,食客凡於特定日子惠顧晚市,即可以震撼價 $10 享用指定食品及飲品,而當晚的特價食品,正好就是清酒煮大蜆。看過餐牌,原來這客大蜆,原價要成 $76,咁抵食,一於點番客再加幾款燒物試試。
每次到訪居酒屋,大多數都會跟上一客前菜 ($28/2位),而這裡也不例外,用上生食的新鮮菜條作前菜,有紅蘿蔔、青瓜和椰菜三款。拿起咬下,口感爽脆,用來伴燒物吃,能帶出串燒的美味。
蒲燒鰻魚 ($42x2)  率先上桌,鰻魚串件頭略細,不過驟眼看亦算厚身,而且拿起見面層閃著油光,賣相都幾吸引。拍完照後,馬上拿起入口,肉質軟腍鬆化,豐腴肥美,而且油份也多,加上頂頭既鹹亦甜的醬汁,令鰻魚生色不少,相當滋味。
清酒煮大蜆 ($10)  講真,平日出街晚飯,很少會食蜆,因為怕有沙,不過這道清酒煮大蜆,水準的確唔錯,隻隻都夠曬飽滿肉厚,嫩滑鮮甜,而且肥美無沙,以清酒烹煮後,香醇易入口,十分好吃,令人回味。
來到串燒店,相信不少人也會點燒白鱔 ($70x2),筆者當然亦不例外。潔白的鱔肉串好後燒至外皮微脆,食落肉質幼嫩,爽口彈牙,而且大廚功夫非常到家,鱔肉不會燒得過乾,加上夠厚身,吃起來啖啖肉,既有鮮味又有肉汁,若不是要留肚吃其它燒物,一定會再 Encore。
至於另一款必點嘅燒物,相信非西京銀鱈魚 ($172)  莫屬了!而店裡的大廚亦把這道菜式做得很出色,兩件銀鱈魚肉質雪白肥厚,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,能吃到魚的鮮味,而且燒得一點也不乾身,配沙律醬吃,挺不錯!
接著的炸蝦天婦羅 ($103),用上日本珍寶花竹蝦,而且上碟時還會伴以炸茄子和炸金菇,以增添口感。蝦隻肉質爽彈富咬口,味道鮮甜,非徒具厚肉而鮮味貧乏的貨色,加上脆漿厚薄適中,既香口又不會吃到滿嘴是油,況且一客有成五隻,分量十足,實在抵食。
燒飯團 ($32x2),店裡的飯團,共有三款口味,包括三文魚、明太子、豉油。點了明太子,飯團燒至四邊香脆變成飯焦,咬落脆卜卜,入面嘅飯粒粒分明,唔會黏埋一舊,而且飯香味甚濃,外層沒半點油膩,真係好味到唔停得口。
壓軸點了一客牛肉稻庭烏冬 ($88)  烏冬以大湯碗盛上,入口夠滑,咬落煙韌有彈性,口感十足,質素令人滿意。至於牛肉,分量亦絕不欺場,挾起一片,切得厚薄適中,而且肉味頗濃,唯一要挑剔,就是略嫌肉質有點偏瘦,口感未算很軟腍。如果唔想食太多肉,餐牌上亦有一款野菜稻庭烏冬可供選擇。
飲品點了熱情果梳打 ($38)  梳打入口冰涼清爽,而且熱情果味道好突出,入口酸酸甜甜,既消膩又解喝,為這晚的串燒夜畫上了一個美好句號!
2017-06-01
2017-05-29 64 瀏覽
其實好耐冇寫食評啦,今日心血來潮,寫返d好味既野分享下。我其實去過好多次備長,Lunch同Dinner都試過,真係無得輸。Lunch 雖然要百幾元,但係真係超飽(沙律,小食,主菜,3串串燒,湯同飯,仲有飲品㖭),雪魚餐或者鵝肝飯餐正到呢!。Dinner仲正,成日有d每日特別既菜式,有我至鍾意既海鮮,汁燒大元貝,燒大聖子等,勁新鮮。至於服務方面,個經理勁識做,得閒會過嚟問下d食物好唔好味,有冇野需要改進等等。講講下又想去食㖭
其實好耐冇寫食評啦,今日心血來潮,寫返d好味既野分享下。

• 味噌燒岩蠔
  • 荔枝豬肉卷