2019-09-19 1035 瀏覽
環境4分:樓上日式居酒屋格局,成層地方都算幾大,有齊散座同吧位,夠光夠casual,氣氛唔錯,可以畀四分。衛生5分:地方好乾淨,枱面有個竹桶放串燒D竹籤,衛生可以畀五分。服務5分:服務員都好後生下,快手又快腳,主動介紹餐廳十一週年,限定清酒同啤酒有買一送一,真係抵到爛,串燒又畀續串叫,畀佢滿分。味道5分:1)      麒麟生啤買一送一,先加佢兩分!2)      每兩個人就會有一碟嘅前菜條,有椰菜,青瓜條同紅蘿蔔條,樣樣新鮮爽口,中和串燒嘅熱氣。3)      牛舌厚切串燒非常之爽口,彈牙,同埋嘢味,可以叫多幾串食。4)      豬頸肉串燒都係好爽口,肥瘦均勻夠多汁,真係好好食。5)      串燒雞皮好似食緊薯片咁,好香脆,唔油膩。6)      串燒雞軟骨卜卜脆。7)      冬菇串燒好香口。8)      條串燒雞骨腸又鬆又爽又脆。抵食5分:樣樣嘢上枱都係熱辣辣即叫即燒,優惠期間麒麟生啤買一送一,冇得唔畀滿分。
環境4分:
衛生5分:
地方好乾淨,枱面有個竹桶放串燒D竹籤,衛生可以畀五分。
服務5分:
味道5分:
1)      麒麟生啤買一送一,先加佢兩分!
麒麟生啤
牛舌厚切串燒 x 2 + 豬頸肉串燒
5)      串燒雞皮好似食緊薯片咁,好香脆,唔油膩。
6)      串燒雞軟骨卜卜脆。
串燒雞皮 + 串燒雞軟骨
7)      冬菇串燒好香口。
8)      條串燒雞骨腸又鬆又爽又脆。
冬菇串燒 + 串燒雞骨腸
抵食5分:
2019-09-18
麒麟生啤
牛舌厚切串燒 x 2 + 豬頸肉串燒
串燒雞皮 + 串燒雞軟骨
冬菇串燒 + 串燒雞骨腸
這夜銅鑼灣沒有紅綠燈的的指引,市民憑直覺去決定橫過馬路與否,一切仿佛失去了方向。 我們對政府絕望,大家也看不到將來,只有自求多福 。近來心情也很低落, 約了朋友出來吹水放鬆一下心情。 我們來到銅鑼灣澳門逸園中心覓食, 這坐大美食大樓有八成也是日本和食餐廳。 位於26樓, 是我好友推薦的串燒店。 一打開門餐廳盡在眼簾內,面積比般居酒屋大, 三份一是包箱,餘下大廳內的枱是排得密度頗高的。坐位有限,如果一班朋友來必須預早BOOK位。 正因為燈光略暗, 所以更可以放鬆心情吃美食。 店員先送上前菜 $28我本人不懂欣賞這些蔬菜條, 朋友就話, 當你狂食串燒後食返小許RAW 蔬菜, 就會明白這是減油膩、減熱氣的方法。 今晚由朋友發版,先由串燒開始朋友知我口味,先點了   $42  我喜歡食啖啖肉的免治雞肉, 將雞肉捧蘸上生雞蛋,令色澤更吸引外, 口感更滑滑 。免治雞肉內混入了雞軟骨碎和很細的洋蔥粒,口感十足,蘸上日式甜燒汁,令咸香雞肉味道更出色 。                              浦燒鰻魚 $43 鰻魚厚薄適中, 燒出焦香的火喉,加上鰻魚汁後變成深褐色 ,外脆內軟的口感

[備長] 位於26樓, 是我好友推薦的串燒店。

位。

正因為燈光略暗, 所以更可以放鬆心情吃美食。

店員先送上前菜 [椰菜、甘荀氣條、青瓜條] $28

今晚由朋友發版,先由串燒開始

朋友知我口味,先點了 [自家製免治雞肉棒付溫泉蛋]  $42

免治雞肉內混入了雞軟骨碎和很細的洋蔥粒,口感十足,

蘸上日式甜燒汁,令咸香雞肉味道更出色 。

浦燒鰻魚 $43

鰻魚厚薄適中, 燒出焦香的火喉,加上鰻魚汁後變成深褐色 ,外脆內軟的口感, 完全沒有細骨, 亦無鰻魚的怪味,  肉質有彈性, 勁想ENCORE  。

從未在其他食過的唯一款串燒 [舞茸豬肉卷] $36

是我的無私推薦,以薄豬肉片包著一梳舞茸, 肯定火喉是極難控制的一環,一不小心舞茸就會被燒焦,一啖將它放入口,舞茸芳香在口腔內隨即

擴散,口感爽脆亦十分JUICY,  燒豬肉片加添了幾分油潤感,絕對是不可錯過。

聽落有點貴的 [日本蕃薯、南瓜天婦羅] $82

炸漿薄、脆, 色澤金黃,加分!

日本蕃薯和南瓜也熟透,口感粉糯,相當藉得一試 。

餐牌上只有兩款飯類,一是海鮮海膽炒飯, 另一款是各牛炒飯, 同樣也是餐廳推介,  價錢同樣也是 $138 , 最終我們選了後者  。

[和牛炒飯] 當然是即點即炒, 上枱時出晒煙、熱辣辣,好正呀  ~

因為以較細碟子奉上, 感覺份量好似好多,其實份量都唔小, 足足有五碗飯,我一個人就吃了三碗, 對於飯類我一向不厭多,  由其是咁美味的炒

飯。

其材料也很強, 有 [和牛碎、洋蔥粒、甘筍粒、蔥粒、蛋絲和調味黑椒等]

炒飯粒粒分明,夠干身,材料豐富,一點油膩感也沒有, 令我食得很暢快。

唯一美中不足是和牛太碎, 未能吃到和牛應有的口感。

[備長]  除了較迫之外, 食物水準超高,有機會應該一班朋友來可以試更多美食 。
2019-08-05
  • 自家製免治雞肉棒付溫泉蛋
  • 舞茸豬肉卷
  • 浦燒鰻魚
  • 和牛炒飯
2019-07-27 576 瀏覽
備長呢個名成日都聽,一直無機會試。終於,男友見我咁想試,就預先訂枱帶我黎試下!餐廳燈光比較暗,情侶食都幾浪漫!我最欣賞既地方係佢既枱幾大張,唔怕無位擺野食,而且中間既枱與枱之間會有個屏風隔住,感覺私隱度高啲!我當日見到有一大班人食飯,大概有十幾個,餐廳可以安排大枱,同可以有敞門分隔!一坐低,就送上前菜條: 椰菜、紅蘿蔔同青瓜,清新一下味蕾呢個前菜條$28, 價錢都合理調味料有幼盬、檸檬同味噌醬辛辣炸雞$48炸雞外皮係好似脆片咁!好脆卜卜!唔算太辣,反而係幾香!因為用上雞扒,所以都幾嫩,無骨的。大蔥雞肉串$25正常水準,雞肉調味可以重手少少,不過有調味醬,所以可以按個人喜好自己加添都得!牛舌厚切$58好鐘意食牛舌,每次去串燒店都會食!呢個牛舌係厚切!咬落去好有口感,燒得好香好juicy ,唔怕乾,無腥味!煙肉蠔卷$42煙肉蠔卷$42我平時好少食燒煙肉,因為好怕燒過頭,成塊煙肉就會好硬好乾!不過見到呢到係包住我愛既蠔,就試下!煙肉燒得唔錯,雖然燒到金黃,但一啲都唔乾硬!唔知呢個係因為技術好定係食材好?!不過對我來說,好食最重要!蠔!係另一個欣賞點!蠔仲係嫩滑!原來撘配煙肉一齊食,口感幾特別

一坐低,就送上前菜條: 椰菜、紅蘿蔔同青瓜,清新一下味蕾
呢個前菜條$28, 價錢都合理
調味料有幼盬、檸檬同味噌醬

辛辣炸雞$48
炸雞外皮係好似脆片咁!好脆卜卜!
唔算太辣,反而係幾香!因為用上雞扒,所以都幾嫩,無骨的。

大蔥雞肉串$25
牛舌厚切$58
好鐘意食牛舌,每次去串燒店都會食!
煙肉蠔卷$42

煙肉蠔卷$42
我平時好少食燒煙肉,因為好怕燒過頭,成塊煙肉就會好硬好乾!
不過見到呢到係包住我愛既蠔,就試下!
蠔!係另一個欣賞點!蠔仲係嫩滑!原來撘配煙肉一齊食,口感幾特別,有種爆汁既感覺!

柚子芥末墨魚鬚$36
墨魚鬚夠淋同嫩

鹽燒雞翼$32
一串有兩隻,雞皮燒到脆邊!不過,鹽燒味略微淡左少少。

海膽海鮮炒飯$138
呢個炒飯起網上有好多好評,就試下!
同網上見到一樣,都有大大既海膽舖起上面!
無問到係咩海膽,size 睇落似加拿大,份量都幾慷慨,大概係平時買一格格海膽中既3格份量!海膽食落都鮮甜,唔腥,$138 係抵食既,平時買海膽都要呢個價!
海膽幾大塊!
唔好以為炒飯係hea 炒!因為燈光同顏色問題,可能張相睇唔清,其實入面都有幾多海鮮!呢個飯其實交足功課,美中不足就係可以濃味少少,顏色鮮豔啲!

餐廳整體唔錯,坐得舒服,唔怕太嘈,可以同朋友傾計!
  • 海膽海鮮炒飯
  • 煙肉蠔卷
  • 牛舌厚切
2019-06-19 2244 瀏覽
每次去完Sogo行街,總會來到這座澳門逸園中心搵食,地點方便,又多選擇,今晚就選了這間,門面黑漆漆,很有神秘感。打開門,裝修就似居酒屋般,地方不算太大,設有吧枱。主打食串燒,但都會有煮物,炸物,飯麵等等。主打食串燒,當然少不了日本酒,有多款日本酒供應。每枱都會提供海鹽,檸檬及味噌醬,可按自己口味來加配。另外,每兩位人客就有一碟前菜($28),包括紅蘿蔔,椰菜及青瓜條,它們跟味噌醬很夾的。<柚子芥末墨魚鬚>,芥末味比柚子味突出,墨魚鬚爽彈,略有鮮甜味。燒得再脆口一點會更好。<鹽燒雞翼$32>,燒得皮脆肉嫩,味道足夠。<京蔥雞肉串$25>,京蔥燒完不會太乾身,雞肉燒脆一點就更惹味。<煙肉蠔卷>,最鍾意這份串燒,煙肉跟蠔的配撘很好,蠔燒完又不會大縮水,灑水檸檬汁更好味。<海膽炒飯>,份量對女仔來說剛好,炒得粒粒分明,帶有少許濕潤,飯粒中仲有細細粒的墨魚粒,多了一份口感。外間的海膽炒飯多數是將海膽整碎混入炒飯中,很難食得出海膽味,但這裡就將海膽放於飯面上,除了食到海膽的鮮甜味,賣相會更為加分。溫馨提示,某些串燒是要
每次去完Sogo行街,總會來到這座澳門逸園中心搵食,地點方便,又多選擇,今晚就選了這間[備長],門面黑漆漆,很有神秘感。打開門,裝修就似居酒屋般,地方不算太大,設有吧枱。

每枱都會提供海鹽,檸檬及味噌醬,可按自己口味來加配。

柚子芥末墨魚鬚

煙肉蠔卷

海膽炒飯

溫馨提示,某些串燒是要order 兩串起的。
2019-06-18
柚子芥末墨魚鬚
煙肉蠔卷
海膽炒飯
4天前 0 瀏覽
收工經過銅鑼灣,和同事一同去了這個有水準的日式串燒店,有別於一般的居酒屋,這家主打日式串燒。前菜條椰菜、甘筍條、青瓜條,新鮮、清新爽口。自家制免治雞肉棒將雞肉混合雞軟骨和洋蔥粒,配上燒汁再蘸一蘸生雞蛋汁,口感嫩滑。蒲燒鰻魚用味醂、日式豉油和糖煮成蒲燒醬,燒烤鰻魚表皮,焦香撲鼻、香脆內軟,啖啖肉。大蔥雞肉串雞肉當然嫩滑,但主角不是雞肉,而是經過醬燒的大蔥,不單去除了原來的辛辣,而且帶出甜蔥味的,超好吃!雞軟骨串鹽燒,香脆彈牙的軟骨與軟骨上鮮嫩的雞肉越嚼越香,讓人停不下來。豚之大腸這家串燒店出色之處,在於除了一般肉類串燒,亦照顧喜愛內臟串燒的朋友。燒大腸爽口彈牙,外層薄薄一層蜜糖。雞腎肉質彈牙有口感 ,嫩滑多汁 。 最適合用作燒烤 ,配上秘製燒汁,帶一點點辣。

前菜條

椰菜、甘筍條、青瓜條,新鮮、清新爽口。

自家制免治雞肉棒

蒲燒鰻魚

大蔥雞肉串

雞軟骨串

豚之大腸

雞腎

• 大蔥雞肉串
6天前 2 瀏覽
位於銅鑼灣非常方便易到的居酒屋-備長,一入門口已經聞到香噴噴的串燒味,師傳即叫即整。座位有卡位及bar台,地方不算很大,但勝在氣氛很好!鵝肝多士-鵝肝煎得非常香脆,鵝油溢出,配上脆脆的多士,簡直是人間美味燒鵪鶉蛋- 一串有三粒,配上特製醬汁,yummy!燒鴨舌-面頭灑上椒鹽,鴨舌表皮香脆,內里淋身三文魚茶漬飯-食前落一點芥末,將整個味道升華,三文魚有點咸度,跟湯飯一起吃,很暖身牛肉烏冬海膽炒飯-海膽份量挺多的,炒飯非常乾身燒飯團-飯面脆卜卜,很有炭燒味

燒鵪鶉蛋- 一串有三粒,配上特製醬汁,yummy!

燒鴨舌-面頭灑上椒鹽,鴨舌表皮香脆,內里淋身

牛肉烏冬

海膽炒飯-海膽份量挺多的,炒飯非常乾身

燒飯團-飯面脆卜卜,很有炭燒味
2019-11-08 0 瀏覽
是日放工約左女朋友食飯兼睇戲,睇戲前就要食飽飽先所以就去左銅鑼灣搵野食,見到有間串燒評語好似唔錯咁而且地方又好易搵地鐵站一出行一分鐘就到係門口已經好大陣炭燒香味衝出黎,餐廳入面非常整潔乾淨餐牌選擇有好多,全部都係似串燒為主,黎到我地梗係叫主打串燒上菜前先有一碟前菜,好新鮮爽甜!!我地叫左米茄子田樂,西京銀雪魚,鹽燒雞翼,海膽海鮮炒飯以為日本小甜薯~~~米茄子田樂,好大隻燒茄子塗上一層味噌係上面,新鮮熱辣燒茄子加上濃濃味噌~~~兩者味道出奇地夾而且味道十分複雜,完全刺激到味蕾,濃濃味噌香配搭茄子清清的口味,非常好食!!鹽燒雞翼,雞翼燒到外脆內軟,雞皮脆口,雞肉嫩滑,仲有肉汁嗌出,加上少少鹽既咸香,好出色!!日本小甜薯,好甜好好食而且一啖一粒岩岩好~~~西京銀雪魚,肉質好幼嫩,味道甜甜地帶上少少燒既焦香感,食出師父功架十足,時間恰到好處!!讚!!海膽海鮮炒飯,一上枱有少少驚訝,海膽份量唔少而且係用左幾款唔好種既海膽,諴意度十足~~至於味道都非常好飯粒乾身每粒都食到少少焦香味加埋蛋味,再加上少唔同海鮮例如尤魚...蝦..等等...每一啖都有唔好口感,再配上高貴海膽令整個炒飯層次提升,十常出色
是日放工約左女朋友食飯兼睇戲,睇戲前就要食飽飽先
係門口已經好大陣炭燒香味衝出黎,餐廳入面非常整潔乾淨
餐牌選擇有好多,全部都係似串燒為主,黎到我地梗係叫主打串燒
上菜前先有一碟前菜,好新鮮爽甜!!
米茄子田樂
日本小甜薯,好甜好好食而且一啖一粒岩岩好~~~
海膽海鮮炒飯
每一啖都有唔好口感,再配上高貴海膽令整個炒飯層次提升,十常出色!!!
整體餐廳質素好高,食食下不知不覺已經滿場,好彩早到如果唔係就要預早訂定枱,值得推介!!
2019-11-05
米茄子田樂
2019-11-06 5 瀏覽
今次去咗銅鑼灣一間位於樓上舖嘅日本餐廳,唔算大但夠靜適合同朋友傾計。食物叫咗小甜薯、明太子雞翼同牛舌,牛舌唔會太乾,保留到肉汁,雞翼有少少燶不過都好食嘅,仲叫咗鵝肝多士,夠大舊,好好食!咬落去多士吸收晒鵝肝嘅油,然後到清酒煮蜆,蜆肉好鮮甜,帶有少少酒味,份量都好足夠。最後就係碳燒鯖魚同雜錦天婦羅,燒魚份量好足,好夠食,可以配上醬油或者檸檬汁或者鹽食,都係好夠咸味嘅,天婦羅有三隻蝦,好抵食!仲有菇、洋蔥、蕃薯等其他天婦羅,食到咁多款,抵食!
2019-11-03 3 瀏覽
今天和好友去了日式串燒店-BICHO 。店舖位處SOGO旁的澳門逸園中心,地點方便,裝修簡約,洗手間尚算整潔。餐廳為每兩位客人提供一客前菜($28),而我們另外點了5款串燒、1款炸物及1碟炒飯。1. 荔枝豬肉卷- 金菇豬肉卷就試得多,荔枝豬肉卷則第一次吃。豬肉的咸味和荔枝的甜味同一時間放入口中,感覺新鮮。荔枝汁的甜味中和了豬肉的油脂感,配搭不錯。2. 多春魚- 很久沒吃多春魚了,廚師把它燒得剛剛好,而且有很多春,好食!3. 大蔥雞肉串- 大蔥味香,再配以嫩滑雞肉,感覺一流。4. 柚子芥末墨魚鬚- 墨魚煙靭,很有口感,加上清新的柚子芥末醬,很有和風的味道。5. 茄子- 香口多汁。6. 炸味噌雞肉釀蕃茄- 這個很特別,不可不試。裹著蕃茄的炸皮脆脆,內裡是帶有味噌口味的免治雞肉碎,還有紫蘇葉(日本俗稱大葉)的清香,很正!7. 海膽海鮮炒飯- 配料很多,而且很大碟,一定夠飽!

3. 大蔥雞肉串- 大蔥味香,再配以嫩滑雞肉,感覺一流。

5. 茄子- 香口多汁。

7. 海膽海鮮炒飯- 配料很多,而且很大碟,一定夠飽!
2019-10-29
2019-11-03 10 瀏覽
備長呢餐是跟好朋友去食的,最初預期竟然全部實現,好開心。我期望是可以吃到一個好味嘅沙律,一些特別的串燒和美味的碳水化合物。結果係我吃了一個好好味嘅牛油果沙律,好難明白點解喺街外嘅牛油果會在剛好的時候開給客人,讚👍🏼我最欣賞嘅串燒:煙肉包住蠔,有蠔的鮮味又有煙肉嘅肉味,互相輝映,一流。另外就係荔枝豚肉,原來荔枝經過燒會更加甜更加好味,荔枝嘅甜味滲入左喺肉內,令成塊肉好有特色。墨魚麵好好味,因為汁好濃,亦都有海鮮伴隨,口感很好。再來再來!
備長
呢餐是跟好朋友去食的,最初預期竟然全部實現,好開心。

墨魚麵好好味,因為汁好濃,亦都有海鮮伴隨,口感很好。

再來再來!
2019-11-02 2 瀏覽
平時好少幫襯串燒專門店,今日難得朋友有興致,便投其所好,大家一齊食串燒。前菜  $28前菜由椰菜、青瓜條、甘荀條組成,侍應建議可試蘸上他們自家製的味噌醬。本來對味噌醬一點興趣也沒有的我,卻因為這裏的味噌醬有所改觀,香濃重酒味,一試難忘。外層香脆,但絶不油膩,粉漿簿,蟹肉厚,配上帶微酸沙律汁的生鮮沙律菜,味道很夾。視覺上已經非常令人垂涎,鰻魚肥美厚身,燒汁質地濃稠,鰻魚外層燒至微微焦香,趁熱食真的滋味無窮。飽滿的雞翼內釀了略帶微辣的明太子餡料,無骨,咬落啖啖肉,肉汁juicy,雞翼外皮燒得又脆又香,非常惹味。很多食評都有推介這道菜,所以我都點了一客 。 鮮甜多汁的原粒荔枝被包裹在一片薄薄的豬肉片內;咬一口,荔枝的清甜以及豬肉的嫩滑口感混為一體,不但有嚼口,亦令味道更富層次。真的無介紹錯,清新美味,佐酒一流。炒飯水準不俗,粒粒分明,熱辣辣,混合紅蘿蔔與墨魚粒,增加咬口,再配撘海膽同吃,口感creamy,味道鮮甜。對墨魚汁情有獨中的我,特別要推薦這道菜。剛剛炒起送上檯,雖然仍有煙冒出,但入口時温度卻又剛剛好;烏冬入口煙韌彈牙,墨魚汁鮮味濃郁,與肉片和墨魚肉一起炒,更富口感,簡簡單單的菜式,卻

前菜

前菜  $28
軟殼蟹沙律

明太子雞翼

荔枝豬肉卷

墨魚汁炒烏冬
對墨魚汁情有獨中的我,特別要推薦這道菜。剛剛炒起送上檯,雖然仍有煙冒出,但入口時温度卻又剛剛好;烏冬入口煙韌彈牙,墨魚汁鮮味濃郁,與肉片和墨魚肉一起炒,更富口感,簡簡單單的菜式,卻叫人念念不忘。

餐廳似一間居酒屋,一邊設有吧檯位置及廚房,另一邊是VIP ROOM ,未計該兩個部份,中間位置約可容納廿人 ,包場攪小型私人聚會邊飲酒 邊食串燒不失為一個好地方。

2019-10-22
前菜
軟殼蟹沙律
明太子雞翼
荔枝豬肉卷
墨魚汁炒烏冬
  • 自家製味噌醬
2019-10-24 43 瀏覽
很久沒有過來銅鑼灣吃飯了,今天挑了來吃這家樓上的日式居酒屋。她的位置非常方便,離地鐵站只有5分鐘的路程。餐廳的情調不錯,很有日式居酒屋的感覺,很適合忙碌一天後,和幾個朋友過來喝酒吃飯,訴說一天的工作點滴。今天點的都是以小吃為主,因為想多試幾種食物。燒牛舌牛舌很厚,口感和味道都非常不錯,牛味很重。燒雞翼很香很滑,伴酒真的是絕配。燒豬頸肉有提供豬頸肉的日式居酒屋並不多,很特別。柚子芥茉墨魚鬚今天最有驚喜的一道菜,墨魚鬚帶有清新的柚子味和強烈的芥茉味,非常特別。

燒牛舌
牛舌很厚,口感和味道都非常不錯,牛味很重。

燒雞翼
很香很滑,伴酒真的是絕配。

燒豬頸肉
有提供豬頸肉的日式居酒屋並不多,很特別。

柚子芥茉墨魚鬚
燒豬頸肉和柚子芥茉墨魚鬚
野菜烏冬
  • 柚子芥茉墨魚鬚
2019-10-22 28 瀏覽
這棟大樓雲集了眾多不同美食,若果哪天想不到吃什麼,我都會站在樓下隨意在燈箱裡面選。這家的日式串燒看起來不錯,就決定是你了~坐下不久,店員就為我們奉上前菜,有椰菜、紅蘿蔔和青瓜,讓味蕾Refresh一下來迎接最愛的串燒。煙肉蠔卷煙肉燒至香脆乾身,搭配嫩滑軟綿的蠔,口感一流,連向來對蠔都要求多多的男朋友都大讚。明太子雞翼雞翼被釀得圓鼓鼓的,口感十分結實飽和,有濃濃的明太子口味,更帶有一點點辣味,非常惹味,入口後雞肉香味在口中縈繞許久。柚子芥末墨魚鬚墨魚鬚煙韌有嚼口,配上柚子和芥末醬一起燒,更添清新口味。雞軟骨雞軟骨外表烤得略帶焦黃,吃起來香脆可口,香氣滿溢,但邊緣的位置略嫌烤得太焦。免治雞肉棒雞肉軟嫩細緻,更加入了雞軟骨和洋