2024-07-19 534 瀏覽
Bookmark咗哩間居酒屋好耐,今日行過銅鑼灣,咁試試。餐廳裝修得好有日本feel,除咗晚市menu,仲會提供seasonal menu,係廚師推薦,唔錯。白桃蘇打,飲落唔會好甜,蜜桃味好重。意式魚生多士,魚生品種好豐富,真係好似多士一樣擺盤。用咗日式醬汁調味,食落酸甜惹味。壽司,散件咗數款壽司,包埋三文魚,三文魚腩,赤蝦壽司等。刺身全部厚切同埋好新鮮,特別係帆立貝,肉質厚身飽滿,食落好鮮甜。三文魚三切,擺得好似一朵花。三文魚好肥厚,入口鮮甜。自家制免治雞肉棒(付日本蛋),用鹽烤方式烤制,雞肉棒可以食得出粒粒脆骨,口感好豐富,再點埋日本蛋,更加好味。明太子雞翼,雞翼火候啱啱好,外皮焦脆內裡肉質juice,明太子咸香口感同雞肉好夾。浦燒鰻魚,大火逼出鰻魚皮油脂,再刷上日本鰻魚醬,食落唔會覺得鰻魚好肥,只會覺得皮脆肉Q彈緊實。牛肋骨,牛肋骨要燒好唔易,哩間餐廳燒烤功力唔錯。用少少海鹽調味,牛肋骨肉質軟嫩牛味好重。炒雜菜,食完串燒,點都要叫碟菜才食得健康。少少鹽同黑胡椒調味,已經可以食出蔬菜鮮甜。

白桃蘇打,飲落唔會好甜,蜜桃味好重

三文魚三切,擺得好似一朵花。三文魚好肥厚,入口鮮甜

• 明太子雞翼
  • 自家制免治雞肉棒(付日本蛋)
  • 赤蝦壽司
  • 意式魚生多士
日本料理係我最鐘意美食款式🤩朋友介紹左一間係銅鑼灣偏隱蔽既日本串燒料理食完之後發現性價比好高超值得推介仲有好多其他日本壽司🍣、刺身🐟🐙等選擇☞法國鵝肝多士🍞$88鵝肝煎得好靚聞落去有香濃奶油口感加上鬆脆既多士口感好豐富又有層次感☞牛舌厚切👅$78 牛舌👅肉質細嫩、幾有彈性食落去好順滑如果想再食濃小小口味既話可以點上店家沙嗲醬會更惹味👍☞免治雞肉串🍢 $42 肉質鬆軟多汁食落去口感好細膩仲可以撈埋附帶的日本蛋和醬油汁成個配搭倍感邪惡☞明太子雞翼🍗$32每一啖都充滿左濃烈味道融合左明太子醬既香辣味同雞翼的鮮美雞翼外皮鬆脆、煎得好靚☞燒銀鱈魚肝 🐟$48銀鱈魚肝聞落去有淡淡的海洋風味和奶油香味☞一口炸芝士🧀 $58 每件炸粉脆皮很薄 芝士份量好足完全無偷工減料 店家精心處理炸物☞牛肉稻庭烏冬🍜$98牛肉好鮮嫩仲係半熟狀態顏色好靚加上稻庭烏冬麵條既Q彈口感相結合超有滿足感👍☞安格斯牛柳🐂 $78店員會問你燒到幾多成熟呢次我地揀左5成熟食落去好鮮嫩多汁、口感好細滑☞燒鰻魚🐟 $48燒鰻魚最重要係個醬汁醬汁甜度適中令鰻魚肉表面呈現出一層甜甜的焦糖色澤食落去都好juicy☞凍柚子蜜 🥤$40☞乳酸梳
日本料理係我最鐘意美食款式🤩
朋友介紹左一間係銅鑼灣偏隱蔽既日本串燒料理
食完之後發現性價比好高
超值得推介
仲有好多其他日本壽司🍣、刺身🐟🐙等選擇

☞法國鵝肝多士🍞$88

鵝肝煎得好靚
聞落去有香濃奶油口感
加上鬆脆既多士
口感好豐富又有層次感

☞牛舌厚切👅$78

牛舌👅肉質細嫩、幾有彈性
食落去好順滑

成個配搭倍感邪惡

☞明太子雞翼🍗$32

每一啖都充滿左濃烈味道
融合左明太子醬既香辣味同雞翼的鮮美
雞翼外皮鬆脆、煎得好靚

☞燒銀鱈魚肝 🐟$48

超有滿足感👍

☞安格斯牛柳🐂 $78

店員會問你燒到幾多成熟
呢次我地揀左5成熟
食落去好鮮嫩多汁、口感好細滑

☞燒鰻魚🐟 $48

• 法國鵝肝多士
  • 厚切牛舌
  • 自家製免治雞肉棒
  • 牛肉稻庭烏冬
晚上去了銅鑼灣的備長吃晚餐。😚餐廳座位長這樣 ☺我記得以前備長沒有刺身跟壽司,所以見到menu 有,就想嘗試看看。 😍三文魚壽司三文魚厚實而新鮮,每一口都充滿了鮮美的味道。😆汁燒魷魚筒魷魚鮮嫩多汁,調味剛剛好。 ☺多春魚整條魚都可以吃,怕魚刺的朋友也可以點。牛舌厚切牛舌非常厚實,有著嚼勁十足的口感,肉質鮮嫩多汁。雞腿肉我點了芥茉子口味,我朋友點鹽燒口味。雞肉鮮嫩多汁,芥茉子增添了一種特別的風味。雞軟骨外層酥脆內裡嫩滑,非常開胃。鹽燒雞翼每一口都帶有鹽燒的香氣,雞翼肉質鮮嫩多汁。牛肉稻庭烏冬牛肉質地極佳,烏冬與牛肉的搭配非常恰到好處,每一口都讓人回味無窮。軟殼蟹天婦羅味道剛剛好,外層酥脆,不會過於油膩或咸味過重。明太子雞翼明太子的鮮味與雞翼的嫩滑完美結合,帶來了獨特的風味享受。
晚上去了銅鑼灣的備長吃晚餐。😚

餐廳座位長這樣 ☺

我記得以前備長沒有刺身壽司,所以見到menu 有,就想嘗試看看。 😍

三文魚壽司
三文魚厚實而新鮮,每一口都充滿了鮮美的味道。😆

汁燒魷魚筒
魷魚鮮嫩多汁,調味剛剛好。 ☺

多春魚
整條魚都可以吃,怕魚刺的朋友也可以點。

牛舌厚切
牛舌非常厚實,有著嚼勁十足的口感,肉質鮮嫩多汁。

雞腿肉
我點了芥茉子口味,我朋友點鹽燒口味。
雞肉鮮嫩多汁,芥茉子增添了一種特別的風味。

雞軟骨
外層酥脆內裡嫩滑,非常開胃。

鹽燒雞翼
每一口都帶有鹽燒的香氣,雞翼肉質鮮嫩多汁。

牛肉稻庭烏冬

軟殼蟹天婦羅
味道剛剛好,外層酥脆,不會過於油膩或咸味過重。

明太子雞翼
明太子的鮮味與雞翼的嫩滑完美結合,帶來了獨特的風味享受。
2024-07-02
  • 軟殼蟹天婦羅
  • 汁燒魷魚筒
  • 多春魚
  • 三文魚壽司
  • 牛舌厚切
  • 牛肉稻庭烏冬
✨燒物 (肉類)牛舌厚切 $78肉質軟腍爽口,有濃郁的牛味,越嚼越香,牛舌非常厚切,而且唔會燒到好熟,熟度到啱啱好,入面仲係粉紅色,再加上少少鹽同埋焦香,味道更有層次,推介。🌟 評分: 8/10.鹽燒雞翼 $32雞翼燒到熱辣辣,外皮脆卜卜肉仲嫩,有肉汁唔會乾柴,可以加少少檸檬落雞翼帶有微微嘅酸味。🌟 評分: 7.5/10.白家製免治雞肉棒(付日本蛋) $42食既時候要撈埋蛋黃同埋醬油食,口感超順滑而且味道增加咗浸蛋香味,入面有粒粒雞軟骨,令雞肉棒口感更加豐富。🌟 評分: 7.5/10✨燒物 (海鮮類)燒蠔 (味噌/蔥蒜醬油) $48師傅將蠔燒得啱啱好,外層有少少焦香,入面仲係十分嫩滑,帶有海水的味道,而且完全唔腥,味噌味好濃郁,同蠔味好夾。🌟 評分: 8/10.白鱔 $88白鱔非常之厚切,肉質肥美厚實,經過燒烤後肉質仍保持鮮嫩多汁,彈牙爽口,皮燒得少少脆脆。🌟 評分: 8/10✨和食料理 法國鵝肝多士 $88鵝肝非常肥美,師傅擦滿醬汁之後先去燒,令醬汁可以收乾水,更入味,鵝肝非常香,鵝肝油豐富,多士焗到好香脆,增加口感,及中和鵝肝既油膩感。🌟 評分: 9/10✨壽司三文魚壽司 $22/

✨燒物 (肉類)
牛舌厚切 $78
鹽燒雞翼 $32
🌟 評分: 7.5/10
白家製免治雞肉棒(付日本蛋) $42
🌟 評分: 7.5/10

✨燒物 (海鮮類)
燒蠔 (味噌/蔥蒜醬油) $48
白鱔 $88

✨和食料理
法國鵝肝多士 $88
🌟 評分: 9/10

壽司
三文魚壽司 $22/件
帆立貝壽司 $38/件
三文魚壽司厚度適中,魚肉色澤橙紅剔透,幾乎冇魚腥味,入口嫩滑,味道鮮香。
帆立貝肥美厚實,肉質充滿彈性,口感有嚼勁,質嫩爽口,非常新鮮鮮甜,醋飯唔會太酸粒粒分明。

✨小食
日本芝士年糕 $28
燒年糕外層燒至金黃酥脆,內部柔軟Q彈,芝士入口軟滑鹹鹹地,芝士非常之多,爆餡。
🌟 評分: 8.5/10

✨麵食
牛肉稻庭烏冬 $98
牛肉稻庭烏冬嘅牛肉係粉紅色啱啱好烚熟,有少少脂肪、軟腍同好嫩;烏冬好滑,有口感,小小煙韌,而烏冬湯底亦好清甜,有牛肉香味。

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8.5/10
🧡 環境: 8.5/10
💛 服務: 9/10
💙 性價比: 8/10

📍備長 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓

#food #香港美食 #銅鑼灣美食 #日本菜 #串燒 #居酒屋 #備長
  • 日本芝士年糕
  • 牛舌厚切
  • 鵝肝多士
  • 鹽燒雞翼
2024-05-01 505 瀏覽
放假約朋友去銅鑼灣行街食飯,選擇這間以日式串燒馳名的餐廳,餐廳地點方便,空間大,仲可以有餐枱和吧枱選擇,最後我哋選擇咗吧枱坐低😃🌟日本蔬菜頭盤、意式刺身多士以新鮮日本蔬菜配鮮味嘅味噌醬,爽口開胃😃然後再食埋個意式刺身多士,以海膽、三文魚、油甘魚等分層鋪在香脆多士上面,配上橄欖油,非常好味👍🌟紐西蘭羊扒、浦燒鰻魚、日本小甜薯、明太子雞翼羊扒煎至七成熟,外脆內嫩,肉汁鮮甜😋鰻魚經過反覆燒製,油脂和醬汁融合在一起,咬落鮮甜可口🤩日本小甜薯燒至金黃色,咬落甘甜綿軟👍明太子雞翼火候控制恰到好處,能夠鎖住鮮嫩肉質,讚😘🌟鹽燒大虎蝦、汁燒脆豬耳燒製好嘅大蝦和鹽的配搭恰到好處,咬落爽口彈牙,唔會太鹹🥰豬耳亦都燒得非常爽脆,食落唔會太油膩,好正👍🌟清酒煮大蜆以清酒和乾蔥烹煮嘅大蜆,結合蜆本身嘅鹽味,食落肉質柔軟鮮嫩,湯汁仲帶有陣陣嘅酒香,非常好味😋🌟墨魚汁炒烏冬以彈牙嘅魷魚、金菇、墨魚汁,把烏冬炒至煙靭有嚼口,食落也很飽肚,很有滿足感😊🌟三文魚燒飯團、明太子燒飯團外脆內軟的燒飯團包裹着三文魚及明太子魚子,食落仲有陣陣嘅飯焦香味,內裡嘅米飯也非常柔軟,好味👍餐廳位於銅鑼灣地鐵站上蓋,地點非常方便,餐廳樓面

🌟日本蔬菜頭盤、意式刺身多士

🌟紐西蘭羊扒、浦燒鰻魚、日本小甜薯、明太子雞翼
羊扒煎至七成熟,外脆內嫩,肉汁鮮甜😋
鰻魚經過反覆燒製,油脂和醬汁融合在一起,咬落鮮甜可口🤩
日本小甜薯燒至金黃色,咬落甘甜綿軟👍
明太子雞翼火候控制恰到好處,能夠鎖住鮮嫩肉質,讚😘

🌟鹽燒大虎蝦、汁燒脆豬耳

🌟清酒煮大蜆

🌟墨魚汁炒烏冬

🌟三文魚燒飯團、明太子燒飯團

餐廳位於銅鑼灣地鐵站上蓋,地點非常方便,餐廳樓面坐得舒服,職員服務態度友善,食材新鮮高質,烹調美味,非常讚🤩👍
  • 前菜
  • 美國安格斯牛柳
  • 串燒
  • 清酒煮大蜆
5天前 0 瀏覽
係銅鑼灣行完Sogo,就搵食,想食日本野🇯🇵,就搵左呢間餐廳🍴,餐廳環境都幾舒服,食物種類都幾多元化一黎就上左前菜,好fresh既蔬菜🥬壽司🍣 必叫🥰備長卷物 (海膽,三文魚子,吞拿魚蓉)一上枱,啲三文魚子係滿瀉既狀態🤣,一咬就爆汁,海膽都勁大舊,勁鮮甜,吞拿魚肉口感都好綿密,整個食落,除左滿足就係幸福,真係比得好大方😍燒物西京燒黑豚肉 :一層肥一層瘦咁,豬香味濃郁白鱔 :勁厚肉,口感彈牙飽滿,好鮮甜燒鰻魚 :勁肥美好食🤤,啖啖軟腍juicy燒蠔(蔥蒜醬油) :蠔🦪身都好大隻,都夠鮮鹽燒雞翼 主食野菜稻庭烏冬 :滿滿既蔬菜,湯頭清甜,烏冬彈牙燒飯團🍙 明太子 :飯團外皮燒得夠香口

一黎就上左前菜,好fresh既蔬菜🥬

壽司🍣 必叫🥰
備長卷物 (海膽,三文魚子,吞拿魚蓉)

燒物
西京燒黑豚肉 :一層肥一層瘦咁,豬香味濃郁
白鱔 :勁厚肉,口感彈牙飽滿,好鮮甜
燒鰻魚 :勁肥美好食🤤,啖啖軟腍juicy
燒蠔(蔥蒜醬油) :蠔🦪身都好大隻,都夠鮮
鹽燒雞翼

主食
野菜稻庭烏冬 :滿滿既蔬菜,湯頭清甜,烏冬彈牙

燒飯團🍙 明太子 :飯團外皮燒得夠香口
呢間位於銅鑼灣澳門日逸園大廈嘅備長,算係銅鑼灣入面嘅中價位既日料🇯🇵🎏價錢適中,但係不論係卷物定係燒物都絕對有驚喜💫餐廳全新裝修,喺裝修之前淨係提供燒物,但係而家又供應埋壽司同埋刺身🍣♥︎ 前菜🥬新鮮嘅蔬菜配埋麵豉醬,夾埋既清新味道又唔會太單調 卷物:♥︎ 備長卷
大推備長卷,性價比之最💰卷物爆料,海膽吞拿魚蓉同埋三文魚子多到壽司面都鋪唔晒,食落一啲都唔腥,超有滿足感燒物🍢:♥︎ 自家制免洽雞肉捧(付溫泉蛋)♥︎ 牛舌♥︎ 白鱔♥︎ 岩蠔🦪♥︎ 西京黑豚肉🐷串燒普遍質素都唔錯,特別推介岩蠔,蠔🦪既size成隻手掌🖐️咁大,好juciy。另外都推薦燒白鱔,白鱔有炭燒味,肉質爽脆🤤

♥︎ 前菜🥬
新鮮嘅蔬菜配埋麵豉醬,夾埋既清新味道又唔會太單調

卷物:
♥︎ 備長卷

燒物🍢:
♥︎ 自家制免洽雞肉捧(付溫泉蛋)
♥︎ 牛舌
♥︎ 白鱔
♥︎ 岩蠔🦪
♥︎ 西京黑豚肉🐷

2024-08-19 0 瀏覽
去完銅記行街,又係時間醫肚,去左食備長日本料理。備長壽司盛 有唔同嘅刺身,包括三文魚、油甘魚、赤身、甜蝦、甜蛋卷同鯛魚,每款都好新鮮又滑,特別係蝦同油甘魚份外鮮甜,打卡一流!備長卷清爽creamy嘅吞拿魚蓉做為基底,清新嘅蔥絲夾喺中間增加唔一樣嘅風味,細膩嘅海膽同粒粒飽滿嘅三文魚籽,提供咗特別嘅口感,每一樣食材都可以食得出新鮮,一啖落去超滿足!日式芝士年糕中間的流心芝士味濃郁,煙煙韌韌,外層鬆脆!煙肉芝士廣島蠔少少檸檬汁調味已經足夠,又濃又Creamy的鮮味在口中瀰,加埋topping的芝士和洋蔥煙肉,真系超好味!燒明太子飯團明太子是以鱈魚卵用鹽巴、紅辣椒粉、調味料浸漬製成。飯團外面脆卜卜,內裏明太子的味道鮮美濃郁,具有獨特的鮮味。 口感略帶嚼勁,魚子很小,咬起來很緊實。
去完銅記行街,又係時間醫肚,去左食備長日本料理。

備長壽司

備長卷

日式芝士年糕
中間的流心芝士味濃郁,煙煙韌韌,外層鬆脆!

煙肉芝士廣島蠔

燒明太子飯團

2024-08-16 0 瀏覽
媽媽食開日本嘢,又同我講想再食,上網睇咗啲食評,就揀咗呢一間,好近地鐵站,銅鑼灣一出行幾步就到上到樓個門口幾隱蔽,有黑色好靚嘅牆寫住金色嘅招牌名,開咗重重嘅門入去,見到環境都好乾淨企理媽媽揀咗蟹籽沙律,燒鰻魚,我再叫咗碗白飯俾佢餸鰻魚,另外佢又話想食羊扒,特別留意呢度嘅串燒需要每串最少兩串,所以我都有得食,另外再叫咗廣島蠔芝士煙肉卷,再叫多個熱食野菜稻庭烏冬,最後大食嘅我唔夠飽,叫埋個三文魚燒飯團,全部食物都好好食,特別讚一讚個烏冬,野菜份量超級多,唔同顏色鋪咗喺烏冬面,就好似韓國嘅石頭鍋飯嘅面鋪滿晒餸菜,好睇又好食

🍽️食物方面:刺身(松)💲280+海膽刺身💲128新鮮 每款最少兩份 海膽夾青瓜食白鱔💲90 厚肉肥美無骨豚之大腸💲40 切幼燒得好脆日本長崎雲仙腸💲48 幾得意牛舌厚切💲78 大大嚿啱食肉獸前菜💲28 生蘿蔔青瓜生菜解膩📷打卡方面:擺盤精緻有花花 嘢食擺埋一碟方便影🔈環境方面:播canto pop 有bar枱上菜收碟快 多人食 幾熱鬧Staff密密斟水 有籃擺袋 💬其他資訊:📍備長銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓💰收+1, dinner人均💲380
🍽️食物方面:

📍備長
💰收+1, dinner人均💲380
  • 豚之大腸
2024-08-14 122 瀏覽
這晚過來銅鑼灣吃晚飯,預訂了這家日本餐廳,位置非常方便,就在Sogo隔壁。餐廳門面相當有格調,鐵灰色的牆壁及大門,一出電梯,仿佛進入另外一個國度,好有型。用餐環境及服務都非常好,令我們印象深刻。我們主要點串燒,不過怕不夠就又點了烏冬跟飯團,差點吃不完😂。這家性價比真的很高。前菜:椰菜/甘筍/青瓜 (配自家制麵豉)蔬菜非常新鮮爽口,配上自家制甜麵豉,非常清新,用來開胃剛好。串燒🍢✴️燒半熟豆腐外面裹着一層甜麵豉,燒得酥脆,裏面半熟豆腐非常嫩滑。✴️鹽燒鴨舌好好食,本身鴨舌很入味,再經過燒烤,表面焦香,內裏爆汁。✴️柚子芥末墨魚鬚非常惹味,爽脆墨魚鬚配辛辣咸香的柚子芥末醬,味道昇華到另一個層次。✴️西京燒黑豚肉外面一層甜麵豉,黑豚肉非常入味,燒過後脂肪半溶化,配上旁邊沙律,一點不油膩。✴️燒岩蠔 (蔥蒜醬油)岩蠔非常鮮味,蔥蒜可以說跟海鮮絕配,連湯汁都喝乾了。✴️日本芝士年糕外脆內軟糯,芝士餡應該加了薯蓉,非常綿滑。主食✴️野菜稻庭烏冬非常出色,放了一段時間才吃,烏冬還是得彈牙,加上豐富的蔬菜,美味又健康。✴️燒飯團 (三文魚/明太子各1)烤得表面焦脆,飯團很結實,所以非常飽肚,最後不太吃得完。刺身✴️三文

前菜:椰菜/甘筍/青瓜 (配自家制麵豉)

串燒🍢

✴️燒半熟豆腐

外面裹着一層甜麵豉,燒得酥脆,裏面半熟豆腐非常嫩滑。

✴️鹽燒鴨舌

好好食,本身鴨舌很入味,再經過燒烤,表面焦香,內裏爆汁。

✴️柚子芥末墨魚鬚

✴️西京燒黑豚肉

✴️燒岩蠔 (蔥蒜醬油)

岩蠔非常鮮味,蔥蒜可以說跟海鮮絕配,連湯汁都喝乾了。

✴️日本芝士年糕

外脆內軟糯,芝士餡應該加了薯蓉,非常綿滑。

主食
✴️野菜稻庭烏冬

✴️燒飯團 (三文魚/明太子各1)

烤得表面焦脆,飯團很結實,所以非常飽肚,最後不太吃得完。

刺身

✴️三文魚三切 Salmon
很新鮮,不過脂肪不多,味道尚可。

✴️甜蝦三匹 Sweet Prawn
好大隻的甜蝦,爽甜。

總結,串燒得確出色,烏冬好像普通一些,不過一點不馬虎,很美味彈牙。重點服務真的很貼心,加茶換碟都殷勤,絕對值得回訪的一間餐廳。

2024-08-11 55 瀏覽
朋友今晚想食啲串燒,諗起sogo 附近有間樓上居酒屋,於是帶埋朋友上去食晚餐🍢刺身甲羅盛 $168甲羅盛有豐富蟹肉、海膽、魚子同吞拿魚蓉,食材新鮮,吞拿魚蓉入口幼滑,蟹肉同海膽鮮甜,拌勻咸香爽脆嘅魚子令味道增添層次雞心頂 $48呢個部位比較少見,口感爽脆彈牙提燈串 $58呢款串燒賣相好得意,圓碌碌嘅未成熟雞蛋一咬開爆漿而出,竹籤串起嘅雞輸卵管燒得表面微微焦香,好惹味日本小甜薯 $26燒得焦香甘甜鹽燒油甘魚鮫 $158魚鮫燒得外脆內軟,魚皮香脆,肉質軟嫩又厚肉,油香十足🐟炒雜菜 $78由椰菜、金菇、洋蔥絲、紅蘿蔔同木魚絲炒香,各款蔬菜嘅鮮甜混和一起更顯美味三文魚燒飯團 明太子燒飯團 $35/each燒飯團燒得外層香脆,食落好似煲仔飯飯焦,內層軟熟,醬油香甜滲入飯中,再加上餡料一齊食幾惹味

刺身甲羅盛 $168

雞心頂 $48
呢個部位比較少見,口感爽脆彈牙

提燈串 $58

日本小甜薯 $26
燒得焦香甘甜
鹽燒油甘魚鮫 $158
魚鮫燒得外脆內軟,魚皮香脆,肉質軟嫩又厚肉,油香十足🐟

炒雜菜 $78

三文魚燒飯團 明太子燒飯團 $35/each

2024-08-10 67 瀏覽
好似好耐冇食過串燒~就去咗試依間喺銅鑼灣嘅樓上鋪🤡我哋係平日7點入座,大概到8點已經full🫢除咗串燒仲有壽司🍣刺身~但係因為琴晚食完壽司,所以我哋主要都係叫咗串燒😋前菜🥗係椰菜,青瓜同甘筍,配佢自家製嘅麵豉醬有幾夾喎~備長卷物 $188好多料😍有我鍾意食嘅海膽,三文魚籽同吞拿魚蓉~好新鮮,完全冇腥味~牛舌厚切 $78真係幾厚身,有咬勁,但係肉質係軟的😋鹽燒雞翼 $32燒得好靚,咬開仲係juicy 😌有汁的~我地每人食左2隻🤓燒蠔 $48我哋揀咗蔥蒜醬油,都幾肥美,同埋一啲都唔腥燒白鱔 $88外皮燒到有少少焦香,白鱔夠晒肥美又唔柴~推推❤️荔枝豬肉卷 $48當日加$10可以轉新鮮荔枝😶呢一個串燒有驚喜~荔枝勁甜又Juicy,配豬肉好夾😋必食日本雞皮 $32唔會燒到乾晒,幾有口感,而且食落唔會油膩~豚之大腸 $38將大腸切到一條條好幼身,食落更加爽脆~冇肥膏,處理得好乾淨,一d騷味都冇👍🏻汁燒魷魚筒 $85燒到啱啱好唔會乾,份量都幾多總括幾鍾意呢間嘅串燒,全部都係即叫即燒~好新鮮熱辣,同埋調味啱啱好👍🏻唔會太鹹最後試埋個黑糖白玉甜品$28幾得意😹我以為白玉係小丸子,原來唔係😂 似蕨餅多d,
好似好耐冇食過串燒~
就去咗試依間喺銅鑼灣嘅樓上鋪🤡

我哋係平日7點入座,大概到8點已經full🫢
前菜

前菜🥗係椰菜,青瓜同甘筍,配佢自家製嘅麵豉醬有幾夾喎~

備長卷物 $188
備長卷物
備長卷物

牛舌厚切 $78
真係幾厚身,有咬勁,但係肉質係軟的😋

鹽燒雞翼 $32
燒得好靚,咬開仲係juicy 😌有汁的~我地每人食左2隻🤓

燒蠔 $48
我哋揀咗蔥蒜醬油,都幾肥美,同埋一啲都唔腥
燒蠔

燒白鱔 $88
外皮燒到有少少焦香,白鱔夠晒肥美又唔柴~推推❤️
燒白鱔

荔枝豬肉卷 $48
荔枝豬肉卷

日本雞皮 $32
唔會燒到乾晒,幾有口感,而且食落唔會油膩~

豚之大腸 $38

汁燒魷魚筒 $85
燒到啱啱好唔會乾,份量都幾多
汁燒魷魚筒

最後試埋個黑糖白玉甜品$28
幾得意😹我以為白玉係小丸子,原來唔係😂 似蕨餅多d,口感Q彈~
黑糖白玉
燒蠔
燒白鱔
荔枝豬肉卷
  • 白鱔
  • 豚之大腸
  • 鹽燒雞翼
限定新鮮荔枝豚肉卷⁉️老字號日式串燒店🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹這間日式串燒居酒屋屹立銅鑼灣十多年人氣不絕平日晚上也基乎滿座當中不少是熟客每天都有期間限定串燒今天有新鮮荔枝豚肉卷豚肉包裹住荔枝肉燒荔枝鮮甜家人說荔枝口感有點像肥豬肉第一次食幾有趣🔹法國鵝肝多士🍞 $88 - 多士鬆脆,鵝肝肥美不膩🔹牛舌厚切👅 $78 - 燒得微焦,口感軟腍爽口🔹明太子雞翼🍗$32 - 外皮脆脆地,明太子醬香辣味🔹免治雞肉串🍢 $42 - 肉質比較鬆散🔹三文魚燒飯團 $35 - 燒飯團包裹着三文魚,外皮脆脆地,好像在食飯焦🔹日本蕃薯南瓜天婦羅 $82 🍠🎃 - 即炸天婦羅,外皮好脆🔹大葱雞肉串 🍗 $35 🔹炸豆腐魚餅 $42🔹燒鰻魚🐟 $48 🔹提燈串 $58🔹茄子 $21📍備長銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓#居酒屋 #日式居酒屋
限定新鮮荔枝豚肉卷⁉️老字號日式串燒店

🔹茄子 $21

📍備長

#居酒屋 #日式居酒屋
2024-08-05 84 瀏覽
備長晚上嚟到銅鑼灣食晚餐,呢間幾有串燒亦有壽司嘅日本餐廳,啱晒我同朋友口味。三文魚壽司厚實而新鮮,食到魚的鮮味帆立貝壽司帆立貝新鮮爽口,味道幾香甜香蔥吞拿魚碎軍饊吞拿魚正常發揮牛舌厚切厚切口感豐富,肉質彈牙😊☺️好味道浦燒鰻魚甜甜的浦燒醬汁,食落去都好juicy,魚也不會有骨😚白鱔炭燒嘅香氣,及爽口嘅肉質,非常喜歡😚自家製免治雞肉棒肉質鬆軟多汁,附帶的日本蛋和醬油汁😋味道幾好下次會再嚟一嘗及串燒
備長

三文魚壽司
厚實而新鮮,食到魚的鮮味
帆立貝壽司
帆立貝新鮮爽口,味道幾香甜

香蔥吞拿魚碎軍饊
吞拿魚正常發揮

牛舌厚切
厚切口感豐富,肉質彈牙😊☺️好味道
浦燒鰻魚
甜甜的浦燒醬汁,食落去都好juicy,魚也不會有骨😚
白鱔
炭燒嘅香氣,及爽口嘅肉質,非常喜歡😚

自家製免治雞肉棒
肉質鬆軟多汁,附帶的日本蛋和醬油汁😋味道幾好

下次會再嚟一嘗及串燒