2019-09-19 615 瀏覽
環境4分:樓上日式居酒屋格局,成層地方都算幾大,有齊散座同吧位,夠光夠casual,氣氛唔錯,可以畀四分。衛生5分:地方好乾淨,枱面有個竹桶放串燒D竹籤,衛生可以畀五分。服務5分:服務員都好後生下,快手又快腳,主動介紹餐廳十一週年,限定清酒同啤酒有買一送一,真係抵到爛,串燒又畀續串叫,畀佢滿分。味道5分:1)      麒麟生啤買一送一,先加佢兩分!2)      每兩個人就會有一碟嘅前菜條,有椰菜,青瓜條同紅蘿蔔條,樣樣新鮮爽口,中和串燒嘅熱氣。3)      牛舌厚切串燒非常之爽口,彈牙,同埋嘢味,可以叫多幾串食。4)      豬頸肉串燒都係好爽口,肥瘦均勻夠多汁,真係好好食。5)      串燒雞皮好似食緊薯片咁,好香脆,唔油膩。6)      串燒雞軟骨卜卜脆。7)      冬菇串燒好香口。8)      條串燒雞骨腸又鬆又爽又脆。抵食5分:樣樣嘢上枱都係熱辣辣即叫即燒,優惠期間麒麟生啤買一送一,冇得唔畀滿分。
環境4分:
衛生5分:
地方好乾淨,枱面有個竹桶放串燒D竹籤,衛生可以畀五分。
服務5分:
味道5分:
1)      麒麟生啤買一送一,先加佢兩分!
麒麟生啤
前菜條
牛舌厚切串燒 x 2 + 豬頸肉串燒
5)      串燒雞皮好似食緊薯片咁,好香脆,唔油膩。
6)      串燒雞軟骨卜卜脆。
串燒雞皮 + 串燒雞軟骨
7)      冬菇串燒好香口。
8)      條串燒雞骨腸又鬆又爽又脆。
冬菇串燒 + 串燒雞骨腸
抵食5分:
2019-09-18
麒麟生啤
前菜條
牛舌厚切串燒 x 2 + 豬頸肉串燒
串燒雞皮 + 串燒雞軟骨
冬菇串燒 + 串燒雞骨腸
這夜銅鑼灣沒有紅綠燈的的指引,市民憑直覺去決定橫過馬路與否,一切仿佛失去了方向。 我們對政府絕望,大家也看不到將來,只有自求多福 。近來心情也很低落, 約了朋友出來吹水放鬆一下心情。 我們來到銅鑼灣澳門逸園中心覓食, 這坐大美食大樓有八成也是日本和食餐廳。 位於26樓, 是我好友推薦的串燒店。 一打開門餐廳盡在眼簾內,面積比般居酒屋大, 三份一是包箱,餘下大廳內的枱是排得密度頗高的。坐位有限,如果一班朋友來必須預早BOOK位。 正因為燈光略暗, 所以更可以放鬆心情吃美食。 店員先送上前菜 $28我本人不懂欣賞這些蔬菜條, 朋友就話, 當你狂食串燒後食返小許RAW 蔬菜, 就會明白這是減油膩、減熱氣的方法。 今晚由朋友發版,先由串燒開始朋友知我口味,先點了   $42  我喜歡食啖啖肉的免治雞肉, 將雞肉捧蘸上生雞蛋,令色澤更吸引外, 口感更滑滑 。免治雞肉內混入了雞軟骨碎和很細的洋蔥粒,口感十足,蘸上日式甜燒汁,令咸香雞肉味道更出色 。                              浦燒鰻魚 $43 鰻魚厚薄適中, 燒出焦香的火喉,加上鰻魚汁後變成深褐色 ,外脆內軟的口感

[備長] 位於26樓, 是我好友推薦的串燒店。

位。

正因為燈光略暗, 所以更可以放鬆心情吃美食。

店員先送上前菜 [椰菜、甘荀氣條、青瓜條] $28

今晚由朋友發版,先由串燒開始

朋友知我口味,先點了 [自家製免治雞肉棒付溫泉蛋]  $42

免治雞肉內混入了雞軟骨碎和很細的洋蔥粒,口感十足,

蘸上日式甜燒汁,令咸香雞肉味道更出色 。

浦燒鰻魚 $43

鰻魚厚薄適中, 燒出焦香的火喉,加上鰻魚汁後變成深褐色 ,外脆內軟的口感, 完全沒有細骨, 亦無鰻魚的怪味,  肉質有彈性, 勁想ENCORE  。

從未在其他食過的唯一款串燒 [舞茸豬肉卷] $36

是我的無私推薦,以薄豬肉片包著一梳舞茸, 肯定火喉是極難控制的一環,一不小心舞茸就會被燒焦,一啖將它放入口,舞茸芳香在口腔內隨即

擴散,口感爽脆亦十分JUICY,  燒豬肉片加添了幾分油潤感,絕對是不可錯過。

聽落有點貴的 [日本蕃薯、南瓜天婦羅] $82

炸漿薄、脆, 色澤金黃,加分!

日本蕃薯和南瓜也熟透,口感粉糯,相當藉得一試 。

餐牌上只有兩款飯類,一是海鮮海膽炒飯, 另一款是各牛炒飯, 同樣也是餐廳推介,  價錢同樣也是 $138 , 最終我們選了後者  。

[和牛炒飯] 當然是即點即炒, 上枱時出晒煙、熱辣辣,好正呀  ~

因為以較細碟子奉上, 感覺份量好似好多,其實份量都唔小, 足足有五碗飯,我一個人就吃了三碗, 對於飯類我一向不厭多,  由其是咁美味的炒

飯。

其材料也很強, 有 [和牛碎、洋蔥粒、甘筍粒、蔥粒、蛋絲和調味黑椒等]

炒飯粒粒分明,夠干身,材料豐富,一點油膩感也沒有, 令我食得很暢快。

唯一美中不足是和牛太碎, 未能吃到和牛應有的口感。

[備長]  除了較迫之外, 食物水準超高,有機會應該一班朋友來可以試更多美食 。
2019-08-05
  • 自家製免治雞肉棒付溫泉蛋
  • 舞茸豬肉卷
  • 浦燒鰻魚
  • 和牛炒飯
2019-07-27 400 瀏覽
備長呢個名成日都聽,一直無機會試。終於,男友見我咁想試,就預先訂枱帶我黎試下!餐廳燈光比較暗,情侶食都幾浪漫!我最欣賞既地方係佢既枱幾大張,唔怕無位擺野食,而且中間既枱與枱之間會有個屏風隔住,感覺私隱度高啲!我當日見到有一大班人食飯,大概有十幾個,餐廳可以安排大枱,同可以有敞門分隔!一坐低,就送上前菜條: 椰菜、紅蘿蔔同青瓜,清新一下味蕾呢個前菜條$28, 價錢都合理調味料有幼盬、檸檬同味噌醬辛辣炸雞$48炸雞外皮係好似脆片咁!好脆卜卜!唔算太辣,反而係幾香!因為用上雞扒,所以都幾嫩,無骨的。大蔥雞肉串$25正常水準,雞肉調味可以重手少少,不過有調味醬,所以可以按個人喜好自己加添都得!牛舌厚切$58好鐘意食牛舌,每次去串燒店都會食!呢個牛舌係厚切!咬落去好有口感,燒得好香好juicy ,唔怕乾,無腥味!煙肉蠔卷$42煙肉蠔卷$42我平時好少食燒煙肉,因為好怕燒過頭,成塊煙肉就會好硬好乾!不過見到呢到係包住我愛既蠔,就試下!煙肉燒得唔錯,雖然燒到金黃,但一啲都唔乾硬!唔知呢個係因為技術好定係食材好?!不過對我來說,好食最重要!蠔!係另一個欣賞點!蠔仲係嫩滑!原來撘配煙肉一齊食,口感幾特別

一坐低,就送上前菜條: 椰菜、紅蘿蔔同青瓜,清新一下味蕾
呢個前菜條$28, 價錢都合理
調味料有幼盬、檸檬同味噌醬

辛辣炸雞$48
炸雞外皮係好似脆片咁!好脆卜卜!
唔算太辣,反而係幾香!因為用上雞扒,所以都幾嫩,無骨的。

大蔥雞肉串$25
牛舌厚切$58
好鐘意食牛舌,每次去串燒店都會食!
煙肉蠔卷$42

煙肉蠔卷$42
我平時好少食燒煙肉,因為好怕燒過頭,成塊煙肉就會好硬好乾!
不過見到呢到係包住我愛既蠔,就試下!
蠔!係另一個欣賞點!蠔仲係嫩滑!原來撘配煙肉一齊食,口感幾特別,有種爆汁既感覺!

柚子芥末墨魚鬚$36
墨魚鬚夠淋同嫩

鹽燒雞翼$32
一串有兩隻,雞皮燒到脆邊!不過,鹽燒味略微淡左少少。

海膽海鮮炒飯$138
呢個炒飯起網上有好多好評,就試下!
同網上見到一樣,都有大大既海膽舖起上面!
無問到係咩海膽,size 睇落似加拿大,份量都幾慷慨,大概係平時買一格格海膽中既3格份量!海膽食落都鮮甜,唔腥,$138 係抵食既,平時買海膽都要呢個價!
海膽幾大塊!
唔好以為炒飯係hea 炒!因為燈光同顏色問題,可能張相睇唔清,其實入面都有幾多海鮮!呢個飯其實交足功課,美中不足就係可以濃味少少,顏色鮮豔啲!

餐廳整體唔錯,坐得舒服,唔怕太嘈,可以同朋友傾計!
  • 海膽海鮮炒飯
  • 煙肉蠔卷
  • 牛舌厚切
2019-06-19 2091 瀏覽
每次去完Sogo行街,總會來到這座澳門逸園中心搵食,地點方便,又多選擇,今晚就選了這間,門面黑漆漆,很有神秘感。打開門,裝修就似居酒屋般,地方不算太大,設有吧枱。主打食串燒,但都會有煮物,炸物,飯麵等等。主打食串燒,當然少不了日本酒,有多款日本酒供應。每枱都會提供海鹽,檸檬及味噌醬,可按自己口味來加配。另外,每兩位人客就有一碟前菜($28),包括紅蘿蔔,椰菜及青瓜條,它們跟味噌醬很夾的。<柚子芥末墨魚鬚>,芥末味比柚子味突出,墨魚鬚爽彈,略有鮮甜味。燒得再脆口一點會更好。<鹽燒雞翼$32>,燒得皮脆肉嫩,味道足夠。<京蔥雞肉串$25>,京蔥燒完不會太乾身,雞肉燒脆一點就更惹味。<煙肉蠔卷>,最鍾意這份串燒,煙肉跟蠔的配撘很好,蠔燒完又不會大縮水,灑水檸檬汁更好味。<海膽炒飯>,份量對女仔來說剛好,炒得粒粒分明,帶有少許濕潤,飯粒中仲有細細粒的墨魚粒,多了一份口感。外間的海膽炒飯多數是將海膽整碎混入炒飯中,很難食得出海膽味,但這裡就將海膽放於飯面上,除了食到海膽的鮮甜味,賣相會更為加分。溫馨提示,某些串燒是要
每次去完Sogo行街,總會來到這座澳門逸園中心搵食,地點方便,又多選擇,今晚就選了這間[備長],門面黑漆漆,很有神秘感。打開門,裝修就似居酒屋般,地方不算太大,設有吧枱。

每枱都會提供海鹽,檸檬及味噌醬,可按自己口味來加配。

柚子芥末墨魚鬚

煙肉蠔卷

海膽炒飯

溫馨提示,某些串燒是要order 兩串起的。
2019-06-18
柚子芥末墨魚鬚
煙肉蠔卷
2019-10-01 21 瀏覽
工作壓力,有時心血來潮,就想call 好友,出來摸摸酒杯底,串燒是不二選擇,今晚去咗備長,坐低就一口氣叫咗鹽燒雞翼,雞皮,雞軟骨,免治雞肉棒,煙肉蠔卷,柚子芥末墨魚鬚,燒粟米,燒牛脷及炸味增雞肉釀番茄!這裡的串燒只加鹽帶出食材原味,惹味多汁。鹽燒雞翼超惹味,外皮燒得香脆,十分多汁,又不會太多油!熱辣辣逐碟逐碟上碟。免治雞肉棒,雞肉嫩彈帶焦香,雞肉入口有咬口,調味剛好,再添一份生雞蛋一起吃,滋味無窮!外皮香脆,肉味濃厚又彈牙,肉汁豐盈。燒煙肉蠔卷鮮嫩多汁的口感讓人欲罷不能!他們的串燒絕非「得個樣」,醃料比例份量剛好,吃起來有水準,挺滋味的。

這裡的串燒只加鹽帶出食材原味,惹味多汁。

鹽燒雞翼超惹味,外皮燒得香脆,十分多汁,又不會太多油!

熱辣辣逐碟逐碟上碟。

外皮香脆,肉味濃厚又彈牙,肉汁豐盈。

燒煙肉蠔卷鮮嫩多汁的口感讓人欲罷不能!

2019-09-24
  • 炸味噌雞肉釀蕃茄
2019-09-19 29 瀏覽
難得早放可以同呀妹去食下飯閒聊,喺銅鑼灣周圍逛睇下食咩好~最後喺Sogo隔離嘅大廈見到成棟都係野食,就停低左,揀左間居酒居!一上到去已經聞到勁香💁🏾‍♀️環境都寬敞嘅,比左個四人位我地坐!見到海膽炒飯太吸引🤤再叫左唔同串燒,兩個女仔無叫太多肉,叫左我最愛嘅雞皮🥰雞軟骨啦 厚切牛舌 又另一我最愛嘅鴨舌(好多舌頭😂)之前喺唔同居酒居都試過荔枝豬肉卷,今次都有嗌🤤 仲有串燒銀雪魚同每人一隻明太子雞亦!見到有熱情果梳打,又忍唔住叫左,熱情果難以抵抗😋海膽炒飯好!出!色!連夜晚唔太食殿粉嘅妹妹都食左好多碗!除左舖面嘅外膽新鮮,啲炒飯粒粒分明,好味!串燒雞皮同軟骨太正,脆但又唔膩!本身都超好牛舌,點啲鹽正都爆!大推嘅居酒屋!
熱情果梳打
  • 海膽海鮮炒飯
  • 荔枝豬肉卷
  • 牛舌厚切
2019-08-16 72 瀏覽
突然好懷念係日本旅行時吃過的餐廳,於是今晚決定找一家日本串燒和食的日本餐廳!這裡所有的食物是即叫即燒,但由於6點是剛開場不久,沒有太多的人流,所以食物上枱速度很快!食物方面,我叫了鵝肝多士,柚子芥末墨魚鬚,美國安格斯牛柳,蟹子燒蠔,大蔥雞肉串,明太子茶漬飯,米茄子田樂總括而言,串燒方面個人認為口味非常適合,不是很油膩,食物質素不錯,食材新鮮,而最特別是米茄子田樂,茄子最面層鋪了一層味噌再拿去燒,甜甜的味噌配上軟綿多汁的茄子也是不錯的選擇!

2019-08-15 68 瀏覽
第一次來備長這家串燒店,串燒店來說感覺不错,我地一共3人坐bar台,適合小伙子聊天談心喝酒!肚子餓極先点了牛舌串,雞翼串,雞肉棒,燒粟米,招牌豚肉荔枝卷 還有送酒的雞軟骨,炸魚仔同埋雞泡魚乾,梗係唔小得仲有個刺身拼盤, 一共飲了3枝720 ,一枝360ml還有一杯梅酒, 簡直就係飲飽吃醉喜歡居酒屋的朋友可以約朋友一齊來吹吹水飲下酒食下野,人小的我建議坐 bar台,安靜点坐得舒服一点,可以自成一角😀店來衛生都ok
2019-08-07 77 瀏覽
朋友喺呢度嘅常客,大力推介呢度嘅串燒,係佢嘅心水至愛,終於約好跟佢嚟呢度食飯相聚。🎈環境🎈由於有很多不同食肆及星期五的關係,排隊等𨋢好長人龍。可能訂坐時沒有特別要求,所以被安排坐在吧枱,位置其實沒有問題,但是比較油煙。🍑食物🍑由於朋友係熟客,所以食物都係比佢發辦。 鱈魚乾,燒得好脆口好鍾意這個,好好味雞軟骨,一般般豬大腸,比較特別牛舌,我的最愛一口芝士荔枝煙肉卷鵝肝多士燒飯團,外面香脆,但內面未夠透年糕💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️始終係熟客,所以都算不錯。💰價錢💰不算便宜,但食物對得起這個價錢。

🎈環境🎈

由於有很多不同食肆及星期五的關係,排隊等𨋢好長人龍。

🍑食物🍑

由於朋友係熟客,所以食物都係比佢發辦。

鱈魚乾,燒得好脆口

好鍾意這個,好好味

雞軟骨,一般般

豬大腸,比較特別

牛舌,我的最愛

一口芝士

荔枝煙肉卷

鵝肝多士

燒飯團,外面香脆,但內面未夠透

年糕

💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️

始終係熟客,所以都算不錯。

💰價錢💰

不算便宜,但食物對得起這個價錢。
2019-07-26
2019-08-05 59 瀏覽
天氣炎炎,梗係想飲番杯啤酒嘆下,今日放咗工去咗銅鑼灣同個朋友兩個人開開心心忘記一切黎個歡樂時光。不過淨係飲啤酒梗係有啲dry la . 所以我哋揀咗一間備長居酒屋食下串燒,傾吓計。呢度嘅環境都幾好好適合同朋友一齊傾吓計,而且有好多唔同嘅日本洒提供,有sake 有啤酒😍😍😍😍我哋叫咗幾樣野食,全部都好啱送生啤,汁燒魷魚筒,呢個燒得好好,唔會太過火候令到魷魚冇晒鮮味,好味😍😍👍🏻👍🏻鹽燒雞翼,呢個我諗無論任何人都係最喜愛嘅,我哋梗係叫咗嚟食下啦,雞皮燒到脆卜卜,好香口。雞軟骨,好多串燒店都係會用炸,但係呢度真係食得出炭烤嘅味道大蔥雞肉串,好味好味。香蔥配上雞肉🤤🤤🤤🤤🤤,叫咗茄子,都好特別唔會覺得有好乾嘅感覺。👍🏻👍🏻👍🏻飲到咁上下,肚空空跟住叫咗個,燒飯團,三文魚,明太子,起初都覺得飯團如果燒左會唔會唔好食,但係有驚喜嘅係,有飯焦嘅香味之外,仲要有原汁原味個飯團嘅味道正呀😍😍

雞軟骨,好多串燒店都係會用炸,但係呢度真係食得出炭烤嘅味道

大蔥雞肉串,好味好味。香蔥配上雞肉🤤🤤🤤🤤🤤,

叫咗茄子,都好特別唔會覺得有好乾嘅感覺。👍🏻👍🏻👍🏻

2019-07-30 52 瀏覽
已經去過好幾回,還是覺得備長的串燒質素保持最好,上菜也不會等太久。最愛吃雞軟骨、燒雞皮和燒雞翼,半點雪藏味也沒有,坊間大多串燒店的雞軟骨和雞皮也有一股雪藏味,但備長真的沒有。雞軟骨不會燒得很硬,非常易嚼;雞皮燒得外脆內軟,完全沒有肥膩感,而且燒得很香。來備長必點燒白鱔,肉厚多汁,沒有細骨刺,皮燒得也很脆,一點都不腥。牛肋骨跟牛舌心也十分推薦,肉質細嫩,鮮美多汁。燒雞腎也燒得非常不錯,可惜忘記拍照。每次想吃串燒一定會聯想到備長,這麼多年食物質素也保持水準!

燒雞軟骨及燒雞皮

牛肋骨跟牛舌心也十分推薦,肉質細嫩,鮮美多汁。

燒牛肋骨

燒雞腎也燒得非常不錯,可惜忘記拍照。

每次想吃串燒一定會聯想到備長,這麼多年食物質素也保持水準!
2019-07-27
燒雞軟骨及燒雞皮
燒牛肋骨
  • 鹽燒雞翼
  • 燒白鱔
2019-07-26 83 瀏覽
一個從未試過很差的體驗,真的不吐不快,並要跟大家食貨分享。昨天book了位已經約好了朋友時間,今天餐廳卻打電話來說沒坐位!這算什麼食市?是讓座給其它熟客嗎?完全不尊重客人!我也不知道你是怎樣經營的。我要提醒一下食客,如果你要訂座時要小心啦,此店可隨意將你的booking Cancel,原來唔咪你朋友放你飛機唔嚟,係呢間食店放你飛機唔比你來,突然要你再找地方又再約過人,那就把你害慘了!😡😡😡👎🏻👎🏻
2019-07-25 88 瀏覽
日前和同事去食生日飯,由於只能做一轉午飯生意,所以座位都排得很逼,另外以開放式廚房做串燒,令空氣灕漫著煙熏味。我點了銀鱈魚套餐,但廚房先處理了遲來客人嘅order,才弄我個餐,結果等了一陣才有,而且第一次食到銀鱈魚入邊有魚骨,差點哽骨。叫了三個串燒,分別為荔枝豬肉巻、蘑菇、明太子雞翼,結果明太子雞翼要分開上,同埋係辣嘅,結果我因為不吃辣,所以浪費了。最後,沒有送甜品,盛惠$178另加10%服務費,確實不抵食,下次不會再去。

銀鱈魚餐
銀鱈魚餐
2019-07-25 72 瀏覽
被安排坐在吧枱位置,可以欣賞到師傅即製串燒入座後先奉上前菜,可沾上適量味增,輕怡健康餐牌款式選擇眾多, 先來幾串串燒過過口癮串燒一定要飲喝梳打飲料,點了一杯巨蜂梳打,很大一杯,相當抵飲燒雞腎能保持爽口感,柚子芥末墨魚鬚,柚子芥末醬跟墨魚鬚好爽。和牛有入口即溶感,頗驚喜。明太子雞翼是新鮮即炸的, 大大隻脹卜卜,釀入滿滿的明太子,香口惹味。鹽燒雞翼亦同樣出色,外皮香脆,不錯。居酒屋必點的雞軟骨及蘆筍豬肉卷,雞軟骨香脆可口,加點七味粉更滋味。炒野菜鑊氣很足!燒明太子飯團,外層全是飯焦,入邊釀滿明太子
被安排坐在吧枱位置,可以欣賞到師傅即製串燒

入座後先奉上前菜,可沾上適量味增,輕怡健康

餐牌款式選擇眾多, 先來幾串串燒過過口癮

鹽燒雞翼亦同樣出色,外皮香脆,不錯。

炒野菜鑊氣很足!

燒明太子飯團,外層全是飯焦,入邊釀滿明太子