2019-01-31
難得約到終於唔使ot嘅朋友k食飯,當然要遷就下佢,食佢最鍾意嘅嘢啦。呢位朋友有兩大最愛,分別係帶子同鮑魚,佢對帶子有一種莫名嘅執著,寧願冇女朋友,都不能夠冇帶子食。所以我哋當然要一如佢所願,同佢去試下倫哥最出名嘅海鮮火鍋,同埋前菜嘅花膠炆鮑魚啦。任食嘅火鍋配料選擇都幾多,不過為免浪費,我哋決定先食咗所有前菜,同埋第一輪嘅火鍋料先,再決定係咪需要加單。好快就上咗刺身拼盤,有朋友k心愛嘅帶子,相當鮮嫩可口,佢都忍唔住食咗唔少。如果帶子係佢女朋友,我諗佢一早係人生贏家。而甜蝦質素都唔錯,都幾大隻,入口亦鮮甜味美,相對街外嘅日本餐廳都唔輸蝕。跟住亦都係重頭戲,有滋味嘅花膠炆鮑魚 作為前菜,朋友k對於品嚐鮑魚有一種執著,太嫩口太細嘅,佢係拒絕擺入口的。經爐火同醬汁炆煮炮製過嘅鮑魚,就好似有經歷嘅女人一樣咁有韻味。若以鮑姐同Ali為例,識食嘅食家已經心中有數。所以倫哥嘅花膠炆鮑魚絕對合格,除咗醬汁入味香濃,鮑魚味道層次豐富,有種稠密嘅膠質鎖緊鮑魚,食落好惹味。仲有香脆嘅鹽燒海蝦,燒得好香口好惹味,調味唔會太重,味道剛剛好。再試下個雞煲,秘製嘅醬汁香濃,但唔會太辣,食起嚟無出面鋪頭嘅麻辣化學味,雞肉
再試下個雞煲,秘製嘅醬汁香濃,但唔會太辣,食起嚟無出面鋪頭嘅麻辣化學味,雞肉嫩滑人,不過切得略嫌細粒,但就好入味,加上魷魚同豬皮吸收曬醬汁,簡直可以撈飯。
呢度嘅燉湯都係必試,相當足料,飲落好滋潤,入面仲有茶樹菇、雞腳、瘦肉,味道清甜,好想飲多碗。
終於到主角出場,是日重點嘅海鮮拼盤同牛肉,海鮮拼盤入面真係好多款,有龍躉、蟶子王、大蜆、蚌仔等等,非常豐富。
而且仲好新鮮,尤其是蟶子,食落好爽口好甜,龍躉肉厚而嫩滑,咁樣打邊爐真係好正。
再試埋咁多雪花嘅牛肉,非常香嘅牛味,但油脂分佈均勻,輕輕灼十秒就食得,入口滿滿都係肉香,真係好滿足。
配料方面必食嘅係 即炸嘅炸魚皮同埋手打嘅墨魚滑。
尤其係個墨魚滑,除咗彈牙之外,亦都好多墨魚粒粒,食落好有口感同嚼頭,忍唔住encore咗幾次。
Overall呢度嘅好多質素真係幾高,價錢亦都唔算太貴,都係三百零蚊一位,下次再想打邊爐,呢度都係一個唔錯嘅選擇。