2023-06-24 31 瀏覽
同朋友上嚟食 五個人叫咗二人鐵板燒套餐 叫咗幾個串燒真係幾好食 老細好親切 同我哋一齊傾偈 仲介紹咗唔同嘅套餐 味道非常唔錯 點錯 店舖都好有日本風格 係真係非常好嘅體驗 鍾意鐵板燒嘅朋友值得上嚟試
2023-06-24 38 瀏覽
Happy Friday 同朋友食飯相聚,想搵啲高質啲嘅餐廳,朋友推薦赫德道呢間日本餐廳,食個串燒,啤一啤佢🍢🍻⭐️甜蝦、帶子、油甘魚、赤身每款刺身都非常新鮮,擺盤都好靚!赤身相對出色,新鮮無根,色澤鮮紅👍🏻👍🏻⭐️秋葵、日本青椒仔秋葵無滑潺潺嘅感覺,好爽脆!青椒仔唔辣的,送啤酒幾啱😋😋⭐️雞軟骨、雞胸軟骨、雞腎串特別推介雞腎串,好爽口彈牙!如果唔係太飽真係想encore😂😂雞軟骨同雞胸軟骨,兩樣都好食,唔會燒到過咗火喉!⭐️燒雞翼唔算大隻有太多肉,但個皮好脆,唔錯!⭐️油甘魚鮫好多肉,好飽肚😂😂啲魚油香滲晒出嚟,啲肉一啲都唔”鞋口”!👍🏻👍🏻絕對推介!⭐️冬菇、翠玉瓜、鹽燒黑豚腩肉、大葱雞肉串、自家製免治雞肉棒免治雞肉棒好出色,啖啖肉,混咗啲雞軟骨落去,食落去唔會太實!👍🏻👍🏻黑豚腩肉都好好食,仍然保留肉汁,但一啲都唔肥膩😋😋⭐️牛舌芯係牛舌最爽口個部位,厚切,好爽好正!👍🏻👍🏻⭐️燒飯團🍙朋友話無飯落肚唔得😂😂但真係太飽,已經食唔落環境好好,服務殷勤有禮,會再encore😊😊

⭐️甜蝦、帶子、油甘魚、赤身

⭐️秋葵、日本青椒仔
秋葵無滑潺潺嘅感覺,好爽脆!青椒仔唔辣的,送啤酒幾啱😋😋

⭐️雞軟骨、雞胸軟骨、雞腎串
雞軟骨同雞胸軟骨,兩樣都好食,唔會燒到過咗火喉!

⭐️燒雞翼
唔算大隻有太多肉,但個皮好脆,唔錯!

⭐️油甘魚鮫

黑豚腩肉都好好食,仍然保留肉汁,但一啲都唔肥膩😋😋

⭐️牛舌芯
係牛舌最爽口個部位,厚切,好爽好正!👍🏻👍🏻

⭐️燒飯團🍙
朋友話無飯落肚唔得😂😂但真係太飽,已經食唔落

環境好好,服務殷勤有禮,會再encore😊😊
2023-06-23 23 瀏覽
放假前夕係尖沙咀行街,想食下串燒輕食,於是walk in到呢間京都居酒屋🏮入到餐廳個場好full🤣原來一邊係做鐵板燒,一邊係食刺身壽司,但今日得返室外座位可以坐,都係另一凡風味☺️ 食串燒,點少得叫返杯杯沖繩啤酒飲下🍻▫️燒日本青椒仔+秋葵唔會燒到乾爭爭,清清地開個胃▫️燒雞胸軟骨燒到好脆卜卜,正! ▫️燒雞腎|好爽軟,唔會韌▫️燒雞軟骨新鮮大粒,仲有啲油脂▫️燒雞翼🍗肉質嫩滑,香口惹味▫️自家製免治雞肉棒(配日本雞蛋)入面仲有脆脆嘅雞軟骨,沾啲蛋液,邪惡味美!▫️燒大蔥雞肉串燒到啱啱好,愛蔥者必食~▫️鹽燒黑豚肉🐷內裡Juicy多肉汁!▫️油甘魚鮫🐟燒至外脆內軟,魚肉嫩滑▫️厚切雪花牛吞心入口爽嫩,牛味濃郁🐄總括來講值得一試,而且地點方便,做約朋友約飯聚腳點都唔錯👍🏼

食串燒,點少得叫返杯杯沖繩啤酒飲下🍻
▫️燒日本青椒仔+秋葵
唔會燒到乾爭爭,清清地開個胃

▫️燒雞胸軟骨
燒到好脆卜卜,正!
▫️燒雞腎|
好爽軟,唔會韌
▫️燒雞軟骨
新鮮大粒,仲有啲油脂
▫️燒雞翼🍗
肉質嫩滑,香口惹味

▫️自家製免治雞肉棒(配日本雞蛋)
入面仲有脆脆嘅雞軟骨,沾啲蛋液,邪惡味美!
▫️燒大蔥雞肉串
燒到啱啱好,愛蔥者必食~
▫️鹽燒黑豚肉🐷
內裡Juicy多肉汁!

▫️油甘魚鮫🐟
燒至外脆內軟,魚肉嫩滑

▫️厚切雪花牛吞心
入口爽嫩,牛味濃郁🐄

2023-06-21 34 瀏覽
呢晚到左位於尖沙咀嘅【京都鐵板居酒屋】食日本菜~ 餐廳嘅和風佈置好有feel,仲可以揀坐室內或室外呢!晚餐除了有鐵板燒Omakase外,還可以單點串燒和海鮮等美食,食物種類繁多,價錢都幾相宜~ 聽講呢度嘅串燒好出名,所以我地都點左好多款試試~ 燒冬菇、翠玉瓜、燒秋葵和辣椒仔好健康,加入七味粉辣辣地特別惹味~燒手羽雞翼,皮脆又肉嫩,而且肉質juicy!燒雞軟骨、燒雞腎好爽口,雞胸好滑唔會過火,配七味粉和檸檬汁得別開胃~牛舌芯和鹽燒黑豬腩肉好爽口唔油膩,而且肉味濃郁~免治雞肉棒沾上新鮮蛋汁,滑上加滑!燒油甘魚鮫,肉質香嫩,外脆內軟~飯團暖暖地、脆脆地好香口,可以夾埋紫菜一齊食~重頭戲燒鮑魚味道鮮甜,十分彈牙爽口,齒頰留香!仲有好吸睛嘅龍蝦,火喉啱啱好,肉質清甜,又滑又彈牙!串燒配啤酒汽水好夾,讓熱氣盡燒!唔經唔覺都食左好多款美食,原來都幾飽肚~ 邊食邊看夜景,十分有情調啊!

燒手羽雞翼,皮脆又肉嫩,而且肉質juicy!

牛舌芯和鹽燒黑豬腩肉好爽口唔油膩,而且肉味濃郁~

免治雞肉棒沾上新鮮蛋汁,滑上加滑!

燒油甘魚鮫,肉質香嫩,外脆內軟~

飯團暖暖地、脆脆地好香口,可以夾埋紫菜一齊食~
重頭戲燒鮑魚味道鮮甜,十分彈牙爽口,齒頰留香!

仲有好吸睛嘅龍蝦,火喉啱啱好,肉質清甜,又滑又彈牙!

串燒配啤酒汽水好夾,讓熱氣盡燒!

2023-06-14
5 分鐘 (堂食)
  • 鮑魚
  • 龍蝦
  • 牛舌芯
  • 鹽燒黑豬腩肉
  • 燒手羽雞翼
  • 免治雞肉棒
👍🏻 串燒✅ 雞/豚肉- 手羽先: 雞翼燒得岩岩好 皮脆肉嫩 輕輕調味 突出了雞翼本身嘅味道- 汁燒雞肉: 調味帶一點點甜 食入口好舒服 送酒良品😇- 雞軟骨: 雞軟骨燒到非常香脆 味道足夠 而且好有口感 推介!- 雞腎: 雞腎唔會燒到好硬 剛剛好 有少許爽身 有口感 正😌✅ 野菜- 日本大蔥:日本大蔥非常新鮮 獨有嘅香味會留係口中一段時間- 翠玉瓜:翠玉瓜燒得金黃 味道清新- 日本青椒仔:微微辛辣嘅感覺 為味蕾帶來衝擊🫑✅ 海鮮- 鹽燒白鱔:白鱔啖啖肉 魚香味好出 加咗少許鹽調味 油脂豐富 不過進食時小心魚肉有細骨😉- 燒龍蝦🦞:龍蝦用上黑胡椒調味 燒得好香 肉有保留炙燒香氣 食得出龍蝦嘅鮮味🤗注意事項⚠️- 餐廳會提供冰凍嘅日本茶 岩曬食熱辣辣嘅串燒 配啤酒又有另一種風味🍻- 除左串燒 餐廳都有鐵板燒/壽司刺身提供 🍣
👍🏻 串燒

- 日本青椒仔:微微辛辣嘅感覺 為味蕾帶來衝擊🫑

✅ 海鮮

注意事項⚠️
- 除左串燒 餐廳都有鐵板燒/壽司刺身提供 🍣
間唔中都會心思思想食Omakase 每次總會覺得廚師喺度整緊藝術品兼美食 可以慢慢品嚐食物嘅美味 師傅對每樣食材每道菜精心嘅預備 係視覺同味覺嘅享受🥹💕 所以價錢雖然貴 但好想帶屋企人黎享受下☺️ 今次食呢間係朋友之前慶祝食過,所以推介我,我叫左兩人set - 竹 ($2280兩人) 個menu 有好多海鮮又有和牛,所以幾吸引😋呢個set 包澳洲龍蝦、新鮮甘錭魚、南非活鮑魚、仲有海膽😋 食材好新鮮,就咁睇個龍蝦都好大隻 厚肉😍 今次師傅叫樂師傅 店員介紹佢係之前做過好多星級餐廳 師傅一副熟練嘅樣子 將每樣食材都發揮到最好 變成一碟碟藝術品☺️茶壺蒸 先食個茶碗蒸餸暖一暖胃,非常香滑嘅日本蛋,材料都好特別有銀杏、高湯、香菇等等,食完有種暖透入心嘅感覺❤️ 甘鯛魚之立鱗燒 🐟之前有喺其他餐廳食過, 師傅刻意將鱗片炸到金黃香脆,一層層鱗片立起,除咗好睇之外,仲形成真正外脆內軟嘅口感,因為裏面嘅魚肉非常厚實鮮甜,入口即溶嘅感覺更成為強烈對比! 我見師傅整嘅時候唔係直接將鹽撒上面 而係用剷慢慢滲入去 所以食唔到特別好鹹,鹽應該滲透魚入邊, 保持魚嘅鮮味。另外可以點上龍蝦千島醬,配合鮮味的鯛魚🤣鮮活澳洲

甘鯛魚之立鱗燒 🐟

金鯛魚之立鱗燒

鮮活澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏汁 🦞

龍蝦一上臺就知道好新鮮 咁大個女第一次食咁大隻龍蝦🤪 師傅將龍蝦肉起出嚟分開燒 再撈埋海膽、牛油、蝦膏做醬汁,呢個醬汁好香濃,完美襯托出鮮甜彈牙嘅龍蝦🦞
鮮活澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏汁

上檯嘅時候隻鮑魚都仲識郁郁吓 而且好肥厚 成隻手掌心咁大😍
新鮮鮑魚一定係彈牙爽口,又容易咬,不過個人覺得呢道菜嘅亮點係自家製日式XO脆脆醬!XO醬好香芝麻味、唔辣,食食下會上癮 冇哂鮑魚都可以空口食哂🤭 如果可以買d 翻屋企送飯就好🤣
南非活鮑魚

日本A5宮崎和牛厚燒 🐮

叫左師傅整7成熟, 入口滿滿香油和牛味,係純樸嘅和牛香味, 其實唔洗加其他調味, 油潤嘅肉汁喺口腔中徘徊,已經係一大享受!旁邊都有蒜片、海鹽、芝麻可以點😚 我就比較鍾意享受原味和牛香~
日本A5和牛宮崎厚燒
日本A5宮崎和牛厚燒

京都特色炒飯

原來係雞蛋、菜蒲、大量櫻花蝦乾、蔥粒炒飯, 炒飯粒粒分明,幾入味, 另外仲有炒椰菜,加埋一大碗炒飯一齊食,其實都幾多,食到好飽!😂
仲有麵豉湯, 入邊有隻新鮮嘅蜆, 令麵豉湯好鮮甜!
京都特色炒飯

最後有甜品,有得揀雪糕或者奶凍,我哋揀咗士多啤梨奶凍,估唔到都好香濃奶味,creamy💕
奶凍

今次Omakase 好滿意,食到好飽,而且每道食材都好新鮮,師傅又用心烹調,將每樣食材變成色香味俱全嘅藝術品!❤️ 係一間用心嘅日本餐廳😋

2023-06-13
日本A5宮崎和牛厚燒
奶凍
  • 甘鯛魚之立鱗燒
2023-06-19 18 瀏覽
以淺色木系作裝演,設有多個吧檯及露台用餐區,感覺舒服~晚市鐵板燒提供幾款套餐,由$680起,串燒價錢都唔貴~❦梅 $880⚘前菜分別係麻醬沙律同埋茶碗蒸,茶碗蒸蛋味香濃,口感好嫩滑⚘本日鮮魚甘鯛魚立鳞燒😍廚師利用熱油香煎令魚鱗,令魚鱗慢慢立起,食落好香脆,魚肉嫩滑,配上自家製海鮮辣醬,非常惹味,口感一流😋⚘原隻野生花虎蝦虎蝦好大隻😍只作簡單調味已經好好食,蝦肉爽彈又鮮甜,蝦膏香濃⚘法式鵝肝配紅酒黑醋煎到外脆內嫩嘅鵝肝😍香噴噴,入口即溶,非常肥美,配上香脆多士及黑醋十分之夾,拌碟仲有蜜瓜及藍莓⚘日本A5宮崎和牛薄燒和牛油脂分佈平均,包住惹味嘅蔥蒜,食落肉質軟淋,味道濃郁充滿香味,伴碟有蒜片及昆布鹽,兩種不一樣的風味😋⚘京都特式炒飯粒粒分明、金黃色嘅炒飯,乾身軟糯,加入少量雪菜,食落更惹味⚘季節野菜 清清地,可以平衡下肉類嘅油膩感⚘大蜆麵豉湯味道清甜,調味剛好,不會過鹹,溫度足夠⚘甜品分別可以選擇蜜瓜或海鹽雪糕😍蜜瓜味好突出,海鹽味就甜中有少少鹽味,幾特別!⍨以甜品結束美味嘅一餐鐵板燒,大滿足呀

❦梅 $880

⚘前菜
分別係麻醬沙律同埋茶碗蒸,茶碗蒸蛋味香濃,口感好嫩滑

⚘本日鮮魚

⚘原隻野生花虎蝦

⚘法式鵝肝配紅酒黑醋

⚘日本A5宮崎和牛薄燒

⚘京都特式炒飯
粒粒分明、金黃色嘅炒飯,乾身軟糯,加入少量雪菜,食落更惹味

⚘季節野菜
清清地,可以平衡下肉類嘅油膩感

⚘大蜆麵豉湯
味道清甜,調味剛好,不會過鹹,溫度足夠

甜品

好適合Weekend同朋友一齊Chill吓🍻環境有格調,氣氛一流✅刺身拼盤有四款刺身:依佐目、深海池魚、雪花中拖羅、帶子,全部都係日本直送,食落好新鮮😍依佐目口感軟身配酸汁同紫蘇花點綴,其他刺身點豉油✅串燒(野菜)日本青椒仔椒味好突出🫑脆肉瓜爽口多汁;冬菇燒得好香;大蔥蔥香味十足✅串燒(雞肉)雞胸軟骨:第一次食到呢個部位,骨位口感好好,帶有一絲絲雞肉雞軟骨:串燒都必食,有咬口雞腎:口感厚實手羽:鮮嫩多汁汁燒雞肉:雞肉肉質滑自家製免治雞肉棒:雞肉棒有口感,配上無菌日本蛋真係完美配搭✅串燒(豚/牛)豬腩肉:豬油香氣十足🐷 豚肉蘆筍卷:豬肉配埋盧筍,減低油膩感牛舌心:爽彈厚實✅鹽燒白鱔白鱔燒到恰到好處,肉質嫩滑🐟✅飯糰🍙外脆內軟飯焦炸得好香🐻總結串燒性價比高,環境舒適🍢🍢💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
刺身拼盤

✅串燒(野菜)
✅串燒(雞肉)
雞胸軟骨:第一次食到呢個部位,骨位口感好好,帶有一絲絲雞肉
雞軟骨:串燒都必食,有咬口
雞腎:口感厚實
手羽:鮮嫩多汁
汁燒雞肉:雞肉肉質滑
自家製免治雞肉棒:雞肉棒有口感,配上無菌日本蛋真係完美配搭

✅串燒(豚/牛)
豬腩肉:豬油香氣十足🐷
豚肉蘆筍卷:豬肉配埋盧筍,減低油膩感
牛舌心:爽彈厚實
✅鹽燒白鱔
白鱔燒到恰到好處,肉質嫩滑🐟
✅飯糰🍙
外脆內軟飯焦炸得好香

🐻總結
串燒性價比高,環境舒適🍢🍢

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
2023-06-16 19 瀏覽
🍢 #尖沙咀 #京都鐵板居酒屋 🏮早前同男朋友嘅紀念日去咗尖沙咀呢間裝修精緻,日式氣氛滿滿嘅「京都鐵板居酒屋」度慶祝🍾️串燒蔬菜 🥬燒銀杏 ($18)燒秋葵 ($22)日本大蔥 ($18)燒冬菇 ($18)淨係蔬菜串燒已經有超多種,我哋最鍾意係大蔥🤩 佢燒到好香好多汁🤤串燒肉類 🍖自家製免治雞肉棒 ($48/ 配日本雞蛋)燒雞腎串 ($28)明太子雞翼 ($38)大蔥雞肉串 ($28)日本厚切煙燻豬腩片 ($88)肉類方面又有超多種🥰 可以分為雞、牛、豬,雞肉係我哋最愛,所以叫好多😋 免治雞肉配日本蛋真係比其他居酒屋食過嘅更香更好味🤤! 雞腎好爽脆、明太子雞翼又飽滿🥰 煙燻豬腩都好推薦,佢大份得嚟又香,又唔會太乾或柴👍🏻🍙 日式燒飯團 ($38)燒飯團外脆內熟,而且仲加咗蔥花等,好香! 又唔會好似一般燒飯團咁痴牙,唔錯😋🐠 甘鯛魚の立鱗燒 ($168)立鱗燒好特別~ 魚鱗燒得好脆但唔會硬,魚肉就好嫩好多汁🥰🥩 日本A5宮崎和牛薄燒($388/2片)和牛薄燒嘅油脂好香,但因為佢裏面包住香蔥等,一啲都唔會膩🤩🦞 加拿大活龍蝦 ($430)重頭戲係呢個龍蝦😍 佢嘅肉好易起,成條一下就拆晒出嚟,
🍢 #尖沙咀 #京都鐵板居酒屋 🏮

串燒蔬菜 🥬
燒銀杏 ($18)
燒秋葵 ($22)
日本大蔥 ($18)
燒冬菇 ($18)

串燒肉類 🍖
自家製免治雞肉棒 ($48/ 配日本雞蛋)
燒雞腎串 ($28)
明太子雞翼 ($38)
大蔥雞肉串 ($28)
日本厚切煙燻豬腩片 ($88)

🍙 日式燒飯團 ($38)

🐠 甘鯛魚の立鱗燒 ($168)
立鱗燒好特別~ 魚鱗燒得好脆但唔會硬,魚肉就好嫩好多汁🥰

🥩 日本A5宮崎和牛薄燒($388/2片)
和牛薄燒嘅油脂好香,但因為佢裏面包住香蔥等,一啲都唔會膩🤩

🦞 加拿大活龍蝦 ($430)
重頭戲係呢個龍蝦😍 佢嘅肉好易起,成條一下就拆晒出嚟,啖淡肉,鮮甜味香,我敢話冇人會唔鍾意呀😚

🍻 Suntory
🤍白啤 ($78/700ml) 🖤黑啤 ($88/700ml)
飲品方面呢度有各種酒類同汽水,我哋就試吓一黑一白嘅suntory,一個麥味重啲甜啲,一個就苦少少,不過女仔我都覺得易入口🥰😋
2023-06-15 40 瀏覽
開心星期五,找朋友一起食好野,之前就一直對這間餐廳的串燒很有興趣,終於有機會來品嘗。餐廳的裝潢非常有日本風味,超級大的圓bar台看著師傅料理十分治愈們坐下來後。雖然是沖著串燒來,但刺身也非常吸引,點了一盤刺身拼盤,看著師傅即場處理,超級新鮮,非常有光澤。中拖羅是整盤的亮點,粉粉嫰嫰,脂肪分佈好像雪花般,入口即溶,魚油脂甘香。金雕爽脆又清甜。油甘魚和平靖魚肉質口感幼滑細膩,鮮甜,食落淡淡甘甜。赤貝口感外層爽脆,內裡貝肉卻又軟又嫩,口感豐富。再來是我們的主菜,一些非常經典的日式燒烤。燒翠肉瓜,燒迷你青椒,燒雞胸軟骨、燒雞腎、燒雞軟骨、燒雞翼、燒牛舌、燒大蔥、燒冬菇、燒豬腩、燒雞柳和雞肉免治肉都非常好吃,每一道菜都有它獨特的風味,而且肉質都非常嫩滑。其中最令人印象深刻的是雞肉免治肉,沾點生蛋黃,口感非常嫩滑。在這些串燒中,除了經典的味道之外,還有豐富的口感和香氣。從軟滑、脆脆、酥脆、彈性、豐富等不同的口感,到清新、芳香、濃郁、馥郁等不同的香氣,這些美食讓人可以享受到完整的味道體驗。

2023-06-15 37 瀏覽
【高級抵食Omakase - 京都鐵板】見個個朋友👯‍♀️都飛晒去旅行,又日本又台灣!哼,我要食餐好少少,獎勵吓自己返工OT咁辛苦!餐廳原來分店內店外,咁食鐵板燒,就梗係揀望住個師傅🕺🏼啦!坐室內嘆冷氣💨望過menu,晚市大概600至1000元到,Omakase嚟講,性價比高💰。另外都有串燒壽司bar可以揀。梅$880🥢甘鯛立鱗燒🐟魚肉經特別處理,魚帶著鱗片,用熱油淋過再烤熟,為立鱗燒(日文 うろこ焼き)甘鯛脂肪多、肉質軟,魚鱗比較薄,受熱很容易張開,亦想好脆口。簡單調味已經好新鮮。🥢野生虎蝦🦐上枱有驚喜,好大隻同實淨。師傅三兩下手勢就拆咗肉,肉質好爽口彈牙🥢鵝肝配黑醋 是晚MVP,好重油脂感,入口即溶,好滿足。配上脆包,勁夾!🥢和牛薄燒油花靚!唔會太肥又無牛味,簡單用黑胡椒同鹽調味,另外再配上炸蒜同蔥!超正嘅配搭。🥢櫻花蝦炒飯食到飯已經開始飽,炒飯粒粒分明,加咗好多櫻花蝦,好香又好咬口🥢先付沙律🥗🥢茶碗蒸 加入咗香菇同埋高湯,火候好好,蛋好滑。🥢炒野菜🥢麵豉湯🥢沖繩海鹽雪糕食到最尾呢個甜品好清新,鹹鹹地嘅感覺可以解油膩。整體而言,餐廳喺K11後面,位置方便!價錢合理,亦都有好多選擇,見
【高級抵食Omakase - 京都鐵板】

梅$880

🥢甘鯛立鱗燒🐟

🥢野生虎蝦🦐

🥢鵝肝配黑醋
是晚MVP,好重油脂感,入口即溶,好滿足。配上脆包,勁夾!

🥢和牛薄燒

🥢櫻花蝦炒飯

🥢先付沙律🥗
🥢茶碗蒸
加入咗香菇同埋高湯,火候好好,蛋好滑。

🥢炒野菜🥢麵豉湯

🥢沖繩海鹽雪糕
食到最尾呢個甜品好清新,鹹鹹地嘅感覺可以解油膩。

整體而言,餐廳喺K11後面,位置方便!價錢合理,亦都有好多選擇,見到隔離有鮑魚同埋帶子望落新鮮,都算都幾抵食。

尖沙咀· 特色多元化居酒屋京都鐡板居酒屋📍尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓➰好歌推介「いつだってチックタックと 鳴る世界で何度だってさ触れる心無い言葉うるさい声に 涙が零れそうでもありきたりな喜びきっと二人なら見つけられる」.#夜に駆ける #YOASOBI➰近日不少朋友都紛紛出走,看著大家旅行歡樂的照片實在令人羨慕,為了一解鄉愁唯有相約朋友食「家鄉菜」慰勞下仍努力做社畜的我倆。.今次到訪的餐廳位於尖沙咀K11附近約3分鐘路程,地點方便,甫進入餐廳,就見到餐廳有幾個分區,分別有Omakase,居酒屋串燒小食,鐵板燒,佔地廣闊,空間感足夠,今日我們預約了鐵板燒,侍應很快安排我地就坐。.餐廳以石木系裝潢為主調,配合柔和燈光令進食環境氣氛放鬆,今日到訪時已見有客人未食鐵板燒前已點了小食歡聚暢飲,餐廳相當自由,在鐵板燒區亦可以點串燒或壽司等菜式,而今日我們揀選了入門版高性價比的鐵板燒。.➰晚餐鐵板燒·松 💲680/1.𖥕先付⭐️4/5⭐️侍應首先將沙律及茶碗蒸奉上,新鮮沙律菜配上麻醬,開胃之選。茶碗蒸亦嫩滑有水準,發揮不錯。.✥甘鯛立鱗燒 ⭐️4.2/5⭐️由於今日的清酒煮蜆來貨不穩,所以更換成甘
尖沙咀· 特色多元化居酒屋

京都鐡板居酒屋
📍尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

➰好歌推介
「いつだってチックタックと 鳴る世界で何度だってさ
触れる心無い言葉うるさい声に 涙が零れそうでも
ありきたりな喜びきっと二人なら見つけられる」
#夜に駆ける #YOASOBI

➰晚餐鐵板燒·松 💲680/1
𖥕先付⭐️4/5⭐️
侍應首先將沙律及茶碗蒸奉上,新鮮沙律菜配上麻醬,開胃之選。
茶碗蒸亦嫩滑有水準,發揮不錯。
先付

✥甘鯛立鱗燒 ⭐️4.2/5⭐️
由於今日的清酒煮蜆來貨不穩,所以更換成甘鯛立鱗燒,師傅首先將今日食材展現,然後很快已經進入狀態,看著立鱗燒的魚皮由平滑煎至香脆金黃,過程很是治癒。立鱗燒皮脆肉嫩,調味恰當,配上醬汁更是滋味。

✥南非活鮑魚配日式XO脆脆醬 ⭐️4.2/5⭐️
原隻南非鮑魚非常吸晴,師傅純熟地將地將鮑魚拆殼切粒,過程賞心悅目,鐵板燒等席前烹煮看的就是師父功架及食材處理,令人更加食指大動。
鮑魚爽口彈牙,加上旁邊的XO脆醬一起入口,頓時有避風塘的風味,頗為有趣。

✥北海道鮮帶子 ⭐️4.1/5⭐️
接住一道是北海道鮮帶子,帶子煎至恰到好處保持鮮嫩,入口鮮甜嫩滑,令人欲罷不能。
北海道鮮帶子

❀日本鹿兒島黑豚肉 ⭐️4.1/5⭐️
❀日本A5宮崎和牛薄燒 ⭐️4.2/5⭐️
主食可三選一,和朋友分別挑選了鹿兒島黑豚肉和A5宮崎和牛薄燒。
日本A5宮崎和牛薄燒

黑豚肉是厚切出場,份量滿意,足夠兩人享用,入口肉味濃郁,而且油脂感從口腔溢出,滋味非凡。
日本鹿兒島黑豚肉

和牛稍稍煎香呈粉嫩狀態即可上枱,和牛入口即溶,加上蒜片包裹一起進食增添咬口
,非常滿足。

𖥕京都特式炒飯 ⭐️4.1/5⭐️
師傅繼續埋頭苦幹,將白飯加入各項配料,雞蛋,櫻花蝦等材料,由席前表演到成品均是色香味俱全,朋友更是將炒飯整碗一掃而空。
𖥕季節野菜·味噌汁·漬物 ⭐️4/5⭐️
接近尾聲,師傅最後的表演是炒野菜,為最後的宴會送上一份清新解膩。另外亦同時奉上味噌湯及漬物。
京都特式炒飯

𖥕特式甜點 ⭐️4.2/5⭐️
甜品可以選海鹽雪糕及密瓜雪糕,與朋友各選一款,香甜冰爽。
特式甜品

➰總結
餐廳提供不同日式席前料理供客人選擇,定位多元化,滿足不同客人需要,而性價比高,侍應及師傅亦很貼心主動我們有沒有食物敏感及是否需要走蔥等細節情況,令人陪感舒適,推介這間多元化居酒屋給各位來回味一下日本滋味。

➿➿➿
#京都鐡板居酒屋
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#甘鯛立鱗燒 #南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
#日本鹿兒島黑豚肉 #日本A5宮崎和牛薄燒

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️

先付
北海道鮮帶子
日本鹿兒島黑豚肉
京都特式炒飯
特式甜品
2023-06-13 20 瀏覽
近日天氣又熱又濕連食嘢都冇乜胃口行完街老公就簡咗間位於尖沙咀嘅居酒屋落腳上到去店員就安排咗我哋坐圓形bar枱其實仲有戶外坐位氣氛一流下次涼啲再嚟一定會坐出面咁熱嘅天氣第一時間就點刺身當日點咗四款刺身深海池魚、拖羅、帶子同牡丹蝦池魚勁新鮮、拖羅入口即溶嘅感覺完全無筋帶子肥美鮮甜蝦都爽口甜美串燒方面先嚟日本青椒仔同翠玉瓜燒得十分juicy香口雞軟骨、雞腎、胸軟骨、手羽先每樣都好出色尤其雞腎好香口同雞味好出而且爽口彈牙唔會覺得食緊香口膠咁一流再嚟個串燒拼盤燒冬菇、大蔥雞肉串、鹽燒黑豚腩肉、自家製免治雞肉棒(配日本蛋黃同醬汁)將雞肉棒刺穿蛋黃沾滿後再放入口幸福嘅感覺😍而且雞肉棒混館咗軟骨,口感一流燒油甘魚鮫燒過嘅魚會有一種特別嘅魚油香味皮脆肉嫩,一口接一口咁食燒飯團香脆可口,第一次咁樣食飯團正!環境坐位同食物都一流以為咁嘅格局會好貴點知價錢都公道一定會再嚟下次可能會嚟食鐵板餐呢😜😜😜京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

近日天氣又熱又濕
氣氛一流
下次涼啲再嚟一定會坐出面

咁熱嘅天氣第一時間就點刺身
當日點咗四款刺身
深海池魚、拖羅、帶子同牡丹蝦
池魚勁新鮮、拖羅入口即溶嘅感覺完全無筋
帶子肥美鮮甜
蝦都爽口甜美

串燒方面先嚟日本青椒仔同翠玉瓜
燒得十分juicy香口

雞軟骨、雞腎、胸軟骨、手羽先
每樣都好出色
尤其雞腎好香口同雞味好出而且爽口彈牙
唔會覺得食緊香口膠咁
一流

再嚟個串燒拼盤
將雞肉棒刺穿蛋黃沾滿後再放入口
幸福嘅感覺😍
而且雞肉棒混館咗軟骨,口感一流

燒油甘魚鮫
燒過嘅魚會有一種特別嘅魚油香味
皮脆肉嫩,一口接一口咁食

燒飯團
香脆可口,第一次咁樣食飯團
正!

環境坐位同食物都一流
以為咁嘅格局會好貴
點知價錢都公道
一定會再嚟

下次可能會嚟食鐵板餐呢😜😜😜

京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
2023-06-12 16 瀏覽
星期五放工約咗一班朋友去尖沙咀飲酒聚一聚。飲酒🍻前先食嘢填飽肚,附近有幾間餐廳選擇。京都鐵板燒居酒屋,有串燒、刺身或席前鐵板料理,去到餐廳中間有張大吧檯,可以同刺身師傅近距離接觸,全程睇到佢切刺身嘅過程。兩個人點左頭盤刺身,少少串燒。刺身拼盤用上最新鮮嘅大池魚、大拖羅、牡丹蝦及帆立貝。入口鮮甜,爽口彈牙。串燒拼盤🍢🍡油甘魚鮫、燒雞腎、翠玉瓜、青椒仔、鹽燒黑豚腩肉、腩肉蘆筍卷、雞軟骨。全部即叫即燒,大部份以最簡單鹽燒製作,不失原味之餘帶出肉味!最有驚喜係油甘魚鮫😍,少少油份,香脆有咬口。鹽燒手羽先(雞翼),皮脆肉滑。牛舌芯肉嫩多汁,免治雞肉串混合雞軟骨再配上生蛋,Perfect match🤌🏻最後以燒白鱔及飯糰作結,輕輕填飽肚再戰下場💪🏻💪🏻好滿足😌

刺身拼盤

串燒拼盤🍢🍡

最後以燒白鱔及飯糰作結,輕輕填飽肚再戰下場💪🏻💪🏻好滿足😌
放工想要好好地放鬆一下跟朋友把酒言歡,居酒屋是好選擇。位於尖沙咀The Hart 的<京都鐵板居酒屋>,主打鐵板燒、Omakase 及串燒等日式料理。 餐廳內設有不同座位,Omakase 及鐵板燒可以坐在Bar 枱,面向廚師,欣賞即製的過程,是味覺與視覺的享受;亦有露台座位及廂房。裝演風格簡潔舒適,牆上的日本風景海報及露台彩色的燈籠🏮甚有特色-🇯🇵刺身拼盤有赤身、伊佐木、深海池魚、真鯛及赤貝。 看著師傳純熟的刀功為我們準備這盤鮮甜無比的刺身。喜歡伊佐木刺身,味道鮮甜脂肪豐盈、肉質白裡透紅;赤身口感爽口而不油膩 ;深海池魚、真鯛肉質鮮美,魚香中帶著細膩油脂;赤貝肉質彈性十足-🇯🇵串燒🔸日本青椒仔•翠玉瓜 🔸雞軟骨•雞腎•雞胸軟骨 🔸手羽先 🔸燒油甘魚餃 🔸鹽燒黑豚腩肉 🔸大蔥雞肉串 🔸日本大蔥 🔸燒冬菇 🔸自家製免治棒配日本雞蛋 每次去居酒屋,怎少得串燒呢。 這裡的燒物相當有水準。 喜歡手羽先的皮脆肉嫩! 而第一次品嚐燒雞胸軟骨,脆咯咯有咬口亦很香口! 燒油甘魚餃亦是大愛😍 好厚肉,魚肉好滑,外皮脆香,加上鮮檸檬汁大大提鮮! 自家製免治棒是不能錯過! 焦脆的外層,混合金

🇯🇵刺身拼盤

🔸大蔥雞肉串
🔸日本大蔥
🔸燒冬菇
🔸自家製免治棒配日本雞蛋
每次去居酒屋,怎少得串燒呢。 這裡的燒物相當有水準。
自家製免治棒是不能錯過! 焦脆的外層,混合金黃色的蛋黃,一口咬下去,啖啖肉非常過癮!

🇯🇵日式燒飯團🍙
外層烤得香脆,內層米飯軟Q香甜、入口咀嚼即化的口感