間唔中都會心思思想食Omakase 每次總會覺得廚師喺度整緊藝術品兼美食 可以慢慢品嚐食物嘅美味 師傅對每樣食材每道菜精心嘅預備 係視覺同味覺嘅享受🥹💕 所以價錢雖然貴 但好想帶屋企人黎享受下☺️ 今次食呢間係朋友之前慶祝食過,所以推介我,我叫左兩人set - 竹 ($2280兩人) 個menu 有好多海鮮又有和牛,所以幾吸引😋呢個set 包澳洲龍蝦、新鮮甘錭魚、南非活鮑魚、仲有海膽😋 食材好新鮮,就咁睇個龍蝦都好大隻 厚肉😍 今次師傅叫樂師傅 店員介紹佢係之前做過好多星級餐廳 師傅一副熟練嘅樣子 將每樣食材都發揮到最好 變成一碟碟藝術品☺️茶壺蒸 先食個茶碗蒸餸暖一暖胃,非常香滑嘅日本蛋,材料都好特別有銀杏、高湯、香菇等等,食完有種暖透入心嘅感覺❤️ 甘鯛魚之立鱗燒 🐟之前有喺其他餐廳食過, 師傅刻意將鱗片炸到金黃香脆,一層層鱗片立起,除咗好睇之外,仲形成真正外脆內軟嘅口感,因為裏面嘅魚肉非常厚實鮮甜,入口即溶嘅感覺更成為強烈對比! 我見師傅整嘅時候唔係直接將鹽撒上面 而係用剷慢慢滲入去 所以食唔到特別好鹹,鹽應該滲透魚入邊, 保持魚嘅鮮味。另外可以點上龍蝦千島醬,配合鮮味的鯛魚🤣鮮活澳洲

甘鯛魚之立鱗燒 🐟

金鯛魚之立鱗燒

鮮活澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏汁 🦞

龍蝦一上臺就知道好新鮮 咁大個女第一次食咁大隻龍蝦🤪 師傅將龍蝦肉起出嚟分開燒 再撈埋海膽、牛油、蝦膏做醬汁,呢個醬汁好香濃,完美襯托出鮮甜彈牙嘅龍蝦🦞
鮮活澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏汁

上檯嘅時候隻鮑魚都仲識郁郁吓 而且好肥厚 成隻手掌心咁大😍
新鮮鮑魚一定係彈牙爽口,又容易咬,不過個人覺得呢道菜嘅亮點係自家製日式XO脆脆醬!XO醬好香芝麻味、唔辣,食食下會上癮 冇哂鮑魚都可以空口食哂🤭 如果可以買d 翻屋企送飯就好🤣
南非活鮑魚

日本A5宮崎和牛厚燒 🐮

叫左師傅整7成熟, 入口滿滿香油和牛味,係純樸嘅和牛香味, 其實唔洗加其他調味, 油潤嘅肉汁喺口腔中徘徊,已經係一大享受!旁邊都有蒜片、海鹽、芝麻可以點😚 我就比較鍾意享受原味和牛香~
日本A5和牛宮崎厚燒
日本A5宮崎和牛厚燒

京都特色炒飯

原來係雞蛋、菜蒲、大量櫻花蝦乾、蔥粒炒飯, 炒飯粒粒分明,幾入味, 另外仲有炒椰菜,加埋一大碗炒飯一齊食,其實都幾多,食到好飽!😂
仲有麵豉湯, 入邊有隻新鮮嘅蜆, 令麵豉湯好鮮甜!
京都特色炒飯

最後有甜品,有得揀雪糕或者奶凍,我哋揀咗士多啤梨奶凍,估唔到都好香濃奶味,creamy💕
奶凍

今次Omakase 好滿意,食到好飽,而且每道食材都好新鮮,師傅又用心烹調,將每樣食材變成色香味俱全嘅藝術品!❤️ 係一間用心嘅日本餐廳😋

2023-06-13
金鯛魚之立鱗燒