2021-05-17
老豆生日,諗住請佢食d特式野,就揀咗堅尼地城呢間泰西fusion餐廳,仲早一個星期經OpenRice訂左位😌我地6:30am入座,時間尚早冇咩人,餐廳裝修唔錯,但地方比想像中細,後來餐廳開始多人時啲人係咁喺身邊行過感覺唔係太安心😐餐廳主要有兩個menu,一個係有齊all course嘅dinner set,一個係有得揀2/3/4 course嘅set menu~✨法式龍蝦湯流心牛角包🥐講到明係Signature梗係要試下,點知冇咩特別,所謂流心就即係切出黎有湯流出黎🤔🤔食嘅時候都麻煩👀另外croissant唔算好香脆,龍蝦湯味道又唔算好出,又食唔到有龍蝦肉,外皮唔知係咪焗太耐仲有啲苦,實在唔明點可以成為Signature。。✨法式龍蝦湯🦞呢個要除左當係additional course(+$50)之餘仲要加$38,以為佢有咩料到,原來普通到不能再普通😂唯一就係有淡淡嘅龍蝦鮮味。。。✨龍蝦鳳梨沙律🥗比起個湯,呢個沙律表現更出色😃生菜菠蘿都好fresh,龍蝦肉都叫啖啖肉(雖然用雪藏龍蝦肉就一定咖啦😅)仲有啲蟹籽鋪面令口感更有層次👍🏻✨真空慢煮挪威三文魚配冬蔭公燴飯以為冬蔭公味會好香好濃,原
✨法式龍蝦湯流心牛角包🥐
✨法式龍蝦湯🦞
✨龍蝦鳳梨沙律🥗
✨真空慢煮挪威三文魚配冬蔭公燴飯
以為冬蔭公味會好香好濃,原來唔係,係好濃味,但唔係冬蔭公😅好處係怕辣人士都岩食,同埋三文魚都算幾大塊,但唔知係咪個飯太濃,三文魚顯得好無味。。
✨龍蝦汁蟹肉伊麵
呢個當係additional course再另外加$28,一句講哂唔好食,我呀媽直頭食左一半就俾左我地食😂
✨瑪莎曼咖喱和牛面頰🐮
牛面頰煮得幾淋,咖哩好重好濃味,岩哂送白飯😆但坦白講個味道喺出面一般西餐廳都唔難食到,只能講唔難食
✨招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸🐽
咁多個main之中最有驚喜🙈🙈豬腩有少少炭燒嘅味道好好食,豬頸都入味又唔韌,配菜同擺盤都好有心思👍🏻但係份量就真係有啲少😅😅男朋友好唔滿意
✨真空慢煮法式焦糖燉蛋 & 官燕椰汁燉蛋白配北海道紅豆
話咁快又到甜品環節☺️Creme Brûlée係雪櫃拎出黎,成個都係凍😅官燕椰汁燉蛋白係孝敬媽媽的,上面有好多紅豆,燕窩同金萡令成件事高級左少少,味道就正常發揮啦,當一個course再加$18值唔值就真係見仁見智
服務方面整體ok,我呀爸呀媽好多要求都滿足到(例如加熱啲啲飯、要熱水等等),雖然餐廳後來人多時表現匆忙,但都會適當時候加水,主要serve我地嘅一位外籍侍應係係幾有禮貌,但係一入餐廳時唔知佢睇唔到定乜野,我父母入黎時佢就關門,度門差啲撞親佢地😓😓
不過重點一題嘅係,呢間餐廳用餐時間為75分鐘,睇餐牌再加食3個course或以上感覺極匆忙☹️☹️呢樣野要大扣分,感覺似食快餐,侍應亦喺我爸爸食starter食到一半時就上主菜(張枱多碟到擺唔落都要照擺)😟在OpenRice book位時已註明係生日慶祝,但全程同普通book枱客冇分別,再加上一開始都講左餐廳比較細同多人,所以我覺得絕對唔適合喺呢度慶祝重要日子😅😅OpenRice有人話喺餐廳慶祝anniversary、話係Fine Dining,根本係唔可能😂
我俾負評原因係4個人食左近千蚊,book左枱講明係生日,都仲要係速食咁嘅感覺😐生日主角都有表示不滿,食物發揮亦好一般,只係裝修好啲,張枱好細又唔好坐,唔怪得其實唔洗提早book位都有位啦😅😅