2023-12-04 13 瀏覽
呢間火鍋店主打成都火鍋🔥裝修古色古香,恍如置身宮廷入面打邊爐一樣,呢度嘅座位都幾闊落,一大班人嚟仲可以訂VIP房,可以唱k盡興🎤調料 $18/位呢度嘅醬料選擇都唔少😎有芫荽、蔥花、蒜蓉、麻醬、沙茶醬等等,好特別嘅係仲有花椒油可以自己加入醬料入面😝除此之外醬料吧上要亦都有西瓜同埋橙,可以當飯後果食🍉經典鴛鴦湯底(芫荽/招牌牛油紅鍋)$116嚟到食麻辣火鍋就梗係要試吓經典嘅紅鍋,我哋叫咗最細嘅辣度,所以唔會好辣🌶️啲芫荽湯底都幾足料,入面仲有大量嘅皮蛋同埋豆腐🤓羊肉串(小份) $36除咗打邊爐之外,呢度都有幾款串串可以叫,羊肉串好惹味🐐中間仲會有一小塊脂肪,食起嚟更加香😈四菌子 $116呢個拼盤嘅擺盤都好fancy😆四菌子分別係金耳,黑皮雞樅菌,繡球菌同埋竹笙,頭三款嘅菌類都比較少見🍄個人最鍾意就係金耳,煮熟咗之後好似塊海綿咁軟淋淋,吸晒啲湯汁🍲傑出三寶 $125三寶分別係鵝腸,黃喉同埋毛肚,三款都係比較爽口嘅食材😗鵝腸亦都比平時見到嘅粉紅,已經清乾淨晒啲脂肪😌火箭魷魚 $46呢款魷魚好有心思😝將一大片嘅魷魚切到好似原隻魷魚嘅形狀咁,食起上嚟亦都特別有口感🦑麻辣牛肉(小份)$53小肥羊(小份

調料 $18/位

麻辣牛肉(小份)$53
小肥羊(小份)$63
蔬菜拼盤 $46
響鈴(小份)$18
我哋仲嗌左幾款火鍋料,麻辣牛肉幾入味🐮羊肉切成圓形一片幾特別,蔬菜拼盤就有油麥菜、生菜、娃娃菜同埋粟米🥬粟米清甜冇渣,響鈴就同平時食到嘅一樣,都係用嚟吸個湯底啲味😋

百香果手打檸檬茶 $32
估唔到最近好興嘅手打檸檬茶呢度都有🍋可以見到一絲絲嘅檸檬纖維,入口好清新唔會好甜,仲有啲新鮮嘅百香果可以一路飲一路咬下🤩
2023-12-01 7 瀏覽
【油麻地•九龍坎麻辣火鍋】@kowloonhomhotpotππππππππππππππππππππππππππππππ古色古香麻辣火鍋店鋪面古色古香啱曬打卡迷 店舖主打麻辣火鍋九宮格以及牛類配料非常精美 醬料加重設有水果任夾🌻|經典鴛鴦湯底(蕃茄及招牌牛油紅鍋)|HKD 116兩種湯底各自擁有獨特的風味,食材鮮美豐富,非常適合用來涮火鍋料理,啱曬鍾意食辣同埋唔食辣嘅朋友,辣嘅火鍋配料非常之足夠。🌼|九宮格|HKD 198九宮格有唔同嘅口味有丸、鴨血蝦牛肚、雞腸等 擺得十分精美🏵️|精品肥牛|HKD 73肉嫩脂肪分佈均勻 616即刻有得食🍁|小肥羊|HKD 63羊味唔算突出 勝在口感夠嫩滑餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 766✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#油麻地美食 #九龍坎麻辣火鍋 #web3油麻地九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
古色古香麻辣火鍋

🌻|經典鴛鴦湯底(蕃茄及招牌牛油紅鍋)|HKD 116

🌼|九宮格|HKD 198
九宮格有唔同嘅口味有丸、鴨血蝦牛肚、雞腸等 擺得十分精美

🏵️|精品肥牛|HKD 73

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 766
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#油麻地美食 #九龍坎麻辣火鍋 #web3油麻地
九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
.九龍坎麻辣火鍋🍲(油麻地)天氣凍左,想食下麻辣火鍋🍲暖下😌同朋友簡左九龍坎麻辣火鍋試下🙆🏻‍♀️……….麻辣火鍋係非常受歡迎的中國菜,具有獨特的辣味和香味,九龍坎麻辣火鍋店內裝潢同樣好有中國特色,好適合打卡,因為燈光嘅位置設計得好好,幾乎每一個位置都可以影得好靚😍🥰……….湯底味道:麻辣火鍋的味道非常濃郁,辣味和麻味相互融合,辣椒和花椒的組合為火鍋增添了一種特別嘅風味,食完身真係暖左。……….配料:配料種類繁多,可以根據個人口味選擇。但因為同朋友2個人食唔到太多,我地簡左集合左9款配料嘅九格格($186)😋,擺盆都好精美🤩另外我地加左2份肉類🥩:精品肥牛($73)及小肥羊🐑($63)。8秒土豆絲🥔好推薦大家試下,薯仔切得好細長,大概淥8秒就可以享用,口感特別😋……….飲品:百香果手打檸檬茶($38),真材實料濃濃百白果、檸檬🍋味,好輕微嘅甜味,比較健康……….總體而言,價錢好相宜,且種類豐富,環境更係好精美,充滿中國特色,麻辣湯底有種香香麻麻嘅香味,好中意龔鼻嘅感覺🤩……….地址:九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓………..
九龍坎麻辣火鍋🍲(油麻地)
地址:

九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
………..
  • 九格格
2023-12-01 28 瀏覽
天氣稍涼,阿女心思思想搵間好味的火鍋店。上網 發現有一間充滿宮廷Feel的火鍋餐廳,其裝橫好像去 了古宮殿一樣。入門前可以先換上格格裝、皇帝服打 卡留念。然後走入餐廳大快朵頤。阿女所介紹的是位 於油麻地的「九龍坎」,就是新光飲茶那裏。如果有 上過深圳打邊爐,都必定喜歡可以自助調醬料,香噴 噴的花椒油、火辣辣辣椒油和粒、惹味生熟蒜等。在云云湯底中選擇了麻辣及菌湯,前者辣度適中,綠牛 肉、雞腎、豆腐串惹味非常。菌湯清甜,綠海鮮更有 提鮮作用。至於火鍋料,等別推介「九格格」一份有齊9種時令 食材,部分是香港少見。每個配料放在茶杯上,相當 精緻。當中最喜歡是鮮鴨血,入口嫩滑,還有爽脆黃 喉和柏葉,鮮甜蚝和蝦,包羅萬有。其它配料還有必 點牛肉、雞腎、響鈴等,飯店還有水果任吃,飯後一 口哈蜜瓜,十分清熱解辣。

2023-12-01 6 瀏覽
成都嘅火鍋係全國聞名,好可惜我到而家都未去過成都,朋友知道之後就帶我去油麻地新光商場嘅九龍坎試下真正嘅成到成都火鍋。九龍坎嘅裝修係傳統中國風,朱砂紅嘅木柱,泛黃嘅燈籠,充滿古代宮廷感覺。今日朋友點左啲特色食物作為火鍋配料,湯底係鴛鴦鍋底,一邊係皮蛋芫茜,一邊係招牌牛油紅鍋,芫茜皮蛋好香清芫茜味道,牛油紅鍋夠曬麻辣,啲煙噴出嚟都有啲嗆鼻。佢有一種好獨特嘅調料係好特別叫韭菜醬,喜愛韭菜嘅你一定要試下,有驚喜🌟四菌子四菌紙係竹笙,金耳,雞樅菌,繡球菌組成,其中金耳、雞樅菌同埋繡球菌都係極之名貴嘅菌類,有極高嘅營養價值。每一種菌嘅口感都唔同推薦大家一定要試下。🌟滷味鴨血鴨血夠曬滑,心型嘅擺盤令到成個食物色香味俱全。🌟凌王蝦滑蝦滑非常彈牙,入面有原隻蝦喺度所以咬落去特別夠蝦味。🌟精品豬黃喉豬黃喉非常爽口,極力推薦🌟帥帥毛肚毛肚夠大塊,入口夠爽脆🌟精品肥牛肥牛都ok,吸收左麻辣湯底,更惹味🌟百香果手打檸檬茶近期熱賣嘅手打檸檬茶呢度都有得飲,仲好有心思咁樣加咗百香果入面,成杯嘢飲落去清新解膩。

佢有一種好獨特嘅調料係好特別叫韭菜醬
,喜愛韭菜嘅你一定要試下,有驚喜
🌟四菌子
🌟滷味鴨血
鴨血夠曬滑,心型嘅擺盤令到成個食物色香味俱全。
🌟凌王蝦滑
蝦滑非常彈牙,入面有原隻蝦喺度所以咬落去特別夠蝦味。
🌟精品豬黃喉
豬黃喉非常爽口,極力推薦
🌟帥帥毛肚
毛肚夠大塊,入口夠爽脆
🌟精品肥牛
肥牛都ok,吸收左麻辣湯底,更惹味
🌟百香果手打檸檬茶

2023-11-27 835 瀏覽
油麻地宮廷風四川火鍋餐廳餐廳裝潢好抌本,一上到3樓,即刻俾餐廳個中式氣勢震懾到, 無論係枱凳餐具、牆壁上嘅掛畫面具或燈籠門窗擺設都睇得出好有心機😍😍😍另外見到門口有好多漢服同服飾提供俾顧客穿戴影相打卡,好特別✨我吔揀左經典鴛鴦湯底,一人一個試多啲口味,我揀左輕成都口味(小辣),一食落去唔會死鹹辣,佢係輕微嘅鹹味,食得出食材原本嘅味道,但係有好強後勁的辣味,當越食越多嘅時候,個口就會feel到越嚟越辣😄同行朋友係好鍾意食菇菌類,所以叫左個菌湯底,湯底菌香濃厚,就甘直接飲都好正!鍋底有少量金針菇🤤🤤🤤蔬菜叫咗小蔡的小白菜心(娃娃菜)同大刀青筍。另外亦都點咗店長推薦的四菌子同又係菇既鮮香菇🤭😙四菌子分別有竹笙、雪耳、金耳同比較少見的黑皮雞樅菌,竹笙最吸湯底,軟爽好味,雪耳就好脆薄 彈牙,金耳質地軟糯順滑,黑皮雞樅菌就厚身有咬牙。每一款菇嘅口感都唔一樣,好有驚喜,鍾意食菇菌類嘅朋友唔好錯過👍🏻肉類叫左美國天然豬(肩胛肉)、精品肥牛、潮汕牛肉丸同爽脆鴨腸,每樣都吾錯,個人幾鐘意個牛肉丸,有肉汁😙飲品叫左百香果手打檸檬茶,大大杯,飲落水果味好refresh, 真材實料👍🏻另外口痕叫左小份羊肉串(5
油麻地宮廷風四川火鍋餐廳

另外口痕叫左小份羊肉串(5串),羊臊味輕,孜然味好香仲有微微辣,羊肉肥瘦適中好好食😋

讚吓啲員工好有禮貌同會主動幫忙👍🏻可以encore的餐廳。另外見到餐廳有包廂服務,仲可以唱埋K, 好啱聚餐😁

📍九龍坎麻辣火鍋
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
2023-11-06
2023-11-26 102 瀏覽
我地今次去咗一間火鍋店,試咗佢哋嘅經典駌鶯湯底同其他幾款招牌菜式,整體感覺非常滿意。胡椒豬骨高湯底有驚喜,湯底濃郁香甜,胡椒嘅香氣彰顯出豬骨嘅鮮。湯底熬煮嘅時間長,令湯底更加濃稠。飲落去,可以感受到胡椒嘅微辣同豬骨嘅鮮甜,非常暖胃。招牌牛油紅鍋辣得黎好過癮,建議大家點小辣,因為啲湯會越煲越辣,配牛肉一絕,充滿重慶風味。一米雪花牛一米雪花牛切得薄片,入鍋即熟,肉質鮮嫩。配上濃郁嘅牛油湯底,食落夠刺激。帥帥毛肚帥帥毛肚口感彈牙,有嚼勁。兩者都可以在湯底中迅速熟成,保持了牛肉和毛肚的原汁原味。品嚐時,可以感受到牛肉和毛肚的鮮美,非常美味。蟹味棒正常發揮 係兒時味道😆皇帝菜爽脆,保持了蔬菜的新鮮口感8秒士豆絲正常發揮 口感幾有趣🤔自製黑糖珍珠牛乳奶黑糖珍珠牛乳奶濃郁香甜,珍珠Q彈有咬勁百香果手打檸檬檸檬茶則帶有清新的檸檬香氣和微酸的口感,消暑又解渴。

胡椒豬骨高湯底
招牌牛油紅鍋

一米雪花牛

帥帥毛肚

蟹味棒
正常發揮 係兒時味道😆

皇帝菜
爽脆,保持了蔬菜的新鮮口感

8秒士豆絲
正常發揮 口感幾有趣🤔

自製黑糖珍珠牛乳奶
黑糖珍珠牛乳奶濃郁香甜,珍珠Q彈有咬勁

百香果手打檸檬
檸檬茶則帶有清新的檸檬香氣和微酸的口感,消暑又解渴。
2023-11-26
2023-11-25 7 瀏覽
朋友話想食川式火鍋,上網見到呢度幾有特色,於是就嚟試吓!環境方面都幾有古代宮廷特色而且門口有佈置打卡位!連餐具係古色古香我地點了鴛齋湯底胡椒豬骨高湯同招牌牛油紅鍋!胡椒豬骨高湯好啱天氣轉涼飲,每啖胡椒味飲落去去暖胃九宮格⭐️入面有唔同嘅配料鮮蝦,鵝腸彈牙,仲有毛肚同埋鴨血,配麻辣鍋一流蔬菜方面都好新鮮,油麥菜爽口,仲叫左冬瓜同金菇添8秒土豆絲簡直就係紅鍋嘅最好拍檔真係落鍋八秒,就可以食得!好索味!肥牛牛味濃郁!響鈴卜卜脆!百香果手打檸檬茶咁鬼大杯,都只係$38,又解渴又解辣!
朋友話想食川式火鍋
上網見到呢度幾有特色,於是就嚟試吓!
環境方面都幾有古代宮廷特色
而且門口有佈置打卡位!
連餐具係古色古香

九宮格⭐️

入面有唔同嘅配料
鮮蝦,鵝腸彈牙,仲有毛肚同埋鴨血,配麻辣鍋一流

蔬菜方面都好新鮮,油麥菜爽口,仲叫左冬瓜同金菇添

8秒土豆絲簡直就係紅鍋嘅最好拍檔
真係落鍋八秒,就可以食得!
好索味!

肥牛牛味濃郁!
響鈴卜卜脆!

百香果手打檸檬茶
咁鬼大杯,都只係$38,又解渴又解辣!
2023-11-25 6 瀏覽
有朋友介紹呢間打邊爐超級好食,就嚟咗打邊爐,一上到嚟見到勁宮廷式嘅裝修,超級特別,亦都望到有提供宮廷服裝俾你着用打卡🥰店內亦都好貼心咁提供咗圍裙,唔會食到成身都係,尤其是麻辣湯底好易沾污糟個衣服我哋叫咗一個鴛鴦鍋,一邊係麻辣湯底,另一邊係芫荽皮蛋湯底,一嚟到麻辣湯底超級香,但係芫荽皮蛋湯底都一樣咁出色,直程可以當湯一樣飲😲因為我勁鍾意食菇菌類嘅關係,所以叫咗一set命名為四菌子嘅食物,因為四款都係菇菌類👍🏻👍🏻而呢個菜式亦都係店長推薦的,當中有繡球菌,竹笙等等需要推介嘅就係凌王蝦滑,蝦滑超級彈牙,而且滿滿的蝦肉,無論係麻辣湯底定係芫荽皮蛋湯底都一樣好食。嚟到一定要試嘅就係黃喉,入口爽滑彈牙,另外精品肥牛脂肪同肉比例剛剛好,唔會太肥亦都唔會太瘦👍🏻👍🏻鴨血非常新鮮,上枱嘅時候顏色係鮮紅色😲

鴨血非常新鮮,上枱嘅時候顏色係鮮紅色😲
2023-11-08
10 分鐘 (堂食)
2023-11-24 8 瀏覽
天氣開始凍, 又係時候打邊爐啦; 鐘意食麻辣火鍋嘅我地, 最近就去咗一間非常有特色嘅麻辣火鍋店-九龍坎麻辣火鍋, 佢地嘅招牌正宗麻辣湯底, 油香, 椒麻味同樣突出, 味道非常濃厚, 真係唔錯, 而且有很多打卡位, 非常有特色; 店舖佔地面積非常大, 裝潢好似返咗古代宮廷咁, 餐具有古代嘅花款, 你可以換上古裝打卡, 顧客可以免費著住服飾食火鍋, 夠晒玩味! 出邊有醬料區同埋生果任夾, 店員服務又好服務。茶位 - 每位$5用黃色茶壺載住, 連杯都配埋一套。茶係玄米茶, 非常解膩。百香果手打檸檬茶 - $32 除咗中國茶外, 仲可以叫近排好hit嘅手打檸檬茶; 呢個百香果手打檸檬茶唔太甜, 有香水檸檬甜甜酸酸香味一仲有百香果嘅清香。經典鴛鴦鍋 - $116一邊係秘製胡椒豬骨湯, 胡椒香味好香, 但個湯底都幾清, 一啲都唔咸, 但飲落有胡椒味, 都唔錯。另一邊係招牌牛油紅鍋, 成都口味, 用牛油整的麻辣鍋, 真係夠哂香, 麻辣味慢慢浸出嚟, 小辣, 我都覺得辣呀! 唔需要醬料都已經好夠味。一米雪花牛 - $286呢盤牛肉上枱時真係夠排場呀! 一條長長嘅木盤上, 睇落應該有一米長, 打卡一流,

茶位 - 每位$5
用黃色茶壺載住, 連杯都配埋一套。茶係玄米茶, 非常解膩。

百香果手打檸檬茶 - $32

經典鴛鴦鍋 - $116

一米雪花牛 - $286
呢盤牛肉上枱時真係夠排場呀! 一條長長嘅木盤上, 睇落應該有一米長, 打卡一流, 雪花牛簿片一卷卷的, 肥瘦都均勻, 牛味濃郁且有口感。枱上有個表比你參考每款食品大約要烹調時間; 呢款一口牛滾大約15-20秒就可以食用。

白蘿蔔 - $20, 皇帝菜 - $26, 葶葶玉米 - $20
蘿蔔一片片上, 都幾清甜。皇帝菜我老公話好食, 夠哂新觧。粟米超爽甜, 放哂係胡椒豬骨湯一齊滾, 正呀!

帥帥毛肚 – $73
呢個係冇經漂白嘅牛柏葉, 將牛柏葉上面的頁大大片上, 滾完後非常爽脆, 又可吸哂啲囫湯汁一齊食, 真係唔錯。

蝦滑 - $106
另外都仲有追加蝦滑, 呢個真係要點嚟食呀, 除咗買相靚, 一個大心形上菜外, 蝦滑內仲有好多蝦粒, 又新鮮又有蝦味, 又爽口又彈牙, 勁正呀!

魚皮餃 - $36
非常豐富魚皮餃 , 入面都有少少肉汁, 外皮咬落去都幾煙靭, 煮嘅過程之中, 吸收晒湯嘅香味, 好味呀!

御用糖心茲粑 - $28
食四川嘢, 甜品一定會叫糖心茲粑; 外脆內軟綿綿, 煙煙韌韌, 配上甜甜嘅紅糖漿, 趁熱食更加香脆好味, 而且紅糖漿清甜, 唔怕膩。

🍽️ 九龍坎麻辣火鍋 📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓-有個唔食辣既朋友係咩感覺?😆😆就係想帶佢瘋狂食辣、愛上食辣!🤣🤣🤣所以特登偷偷地book咗呢間麻辣火鍋,帶佢去發掘新世界😚😚😚💫經典鴛鴦湯底(高湯/招牌牛油紅鍋) ( $116 )牛油紅鍋湯底濃郁,而且有唔少嘅辣椒🌶️🌶️🌶️越食越辣👍🏻👍🏻越食越惹味!雖然好想朋友仔試吓呢個麻辣湯底,但係為咗佢嘅健康着想,揀咗高湯鴛鴦湯底😆😆又估唔到高湯都幾鮮味😚😚😚煮菜煮海鮮一流!💫九格格( $198 )九格格有九種麻辣火鍋必食精選,分別係黃喉、鴨腸、牛柏葉、蝦、珊瑚蚌、魚、鴨血、海帶芽同埋章魚丸😍😍😍個人就最鍾意食鴨血,吸晒麻辣湯底嘅精華真係好正🥰🥰🥰海帶芽都好鮮嫩🫶🏻🫶🏻至於朋友就最鍾意食章魚丸,覺得佢足料又鮮味🐙🐙💫羊肉串( $36 )見到有串燒忍唔住叫黎試下!🤣🤣羊肉調味好惹味,而且食落冇羊臊味🥳🥳最重要嘅係羊肉肥瘦適中,入口香而不膩👍🏻👍🏻👍🏻趁熱辣辣食就最正啦💫火箭魷魚( $46 )擺盤好靚好精緻😍😍😍食落亦令人驚喜!大大隻得黎,咬落仲好爽口👍🏻👍🏻👍🏻而且啲花紋切得好靚,睇得出師傅心思、技術都好出色💫小郡肝(雞腎仔) ( $56 )
🍽️ 九龍坎麻辣火鍋
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓

💫經典鴛鴦湯底(高湯/招牌牛油紅鍋) ( $116 )

💫九格格( $198 )

💫羊肉串( $36 )

💫火箭魷魚( $46 )

💫小郡肝(雞腎仔) ( $56 )
總共有15串,由於本身有調味,所以都幾入味🤩🤩爽口又唔腥🥳🥳🥳

💫蔬菜拼盤( $46 )
拼盤有粟米、油麥菜、娃娃菜同埋生菜,啲菜都幾新鮮!特別推介放落去高湯度煮!😙😙😙超鮮甜!

💫冬瓜( $20 )
冬瓜擺落去麻辣湯底吸晒啲味,濃郁又爆汁💦💦💦香香軟軟食唔停口!

💫精品肥牛( $73 )
一卷一卷嘅肥牛食落驚為天人!🤩🤩🤩軟嫩鮮味!牛味香濃🐮🐮🐮

💫自製黑糖珍珠牛乳奶茶( $30 )
奶茶嘅奶味好重!飲得出佢係用靚牛奶🫶🏻🫶🏻🫶🏻而且黑糖味濃郁😙😙😙加埋煙韌既珍珠,就係一杯極邪惡又極吸引嘅肥仔水!🧋🧋

💫百香果手打檸檬茶( $32 )
手打檸檬茶就飲得多,令我驚喜嘅係原來百香果同檸檬味都幾夾,而且食到好多百香果籽🤩🤩酸酸甜甜好開胃😋😋😋

🌟餐廳嘅中式宮廷風裝修令人一到舖頭門口已經覺得好有特色😍😍而且餐廳好細心,每樣食物都會提醒要煮幾耐🤣🤣啱晒我呢啲打邊爐最驚煮嘢唔熟嘅人🤣🤣🤣

🌟喺座位外調配醬料嘅時候,見到一個好可愛嘅鐵罐,原來係一個邊爐嘅調味料嚟㗎 !另外仲俾我發現有兩間包廂可以唱K🤣🤣🤣八卦嘅我向店員打探🤣🤣原來只要人數係六人或以上就可以預早book定包廂🥳🥳好適合一班朋友聚會!

🌟店員服務態度好好!其中有一樣嘢我好欣賞!就係本身珍珠奶茶既珍珠非常硬,老闆娘喺上飲品後5分鐘就好主動咁過嚟換,因為親身試完發現新員工煲嘅珍珠唔好食,所以主動為所有叫咗珍珠奶茶嘅食客更換一杯高質嘅珍珠奶茶🥰🥰感覺老闆娘好注重食物嘅質素!難怪好多都係回頭客😚😚

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#油麻地 #YauMaTei #油麻地必食 #油麻地好去處 #油麻地美食地圖 #九龍坎麻辣火鍋
用餐優惠
試食活動
2023-11-23 9 瀏覽
九龍坎麻辣火鍋地址:油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓今日朋友帶咗我去間非常有特色嘅火鍋店,一邊著古裝打卡,一邊打邊爐😏!經典鴛鴦湯底(菌湯+招牌牛油紅鍋)🍲$116作為鴛鴦火鍋重點精華所在,呢到主打嘅麻辣香料好足好夠味而且濃而不膩,煮肉入味一流🤣。同時菌湯亦都非常足料,滿滿濃郁嘅菇味,CP值好足,用嚟咩都一流🤣。四菌子🍱$116呢款四菌子好特別,一次過試足4樣唔同嘅菇菌😈。當中覺得竹笙係我最愛食,因為作吸晒所有嘅湯嘅精華,夠爽脆多汁🥳。羊肉串🐑$36羊肉串一咬落去會食得出好重羊騷味係羊控人士必食😚,正。麻辣牛肉🐮$53麻辣牛肉真係估佢唔到,日本牛肉大大塊好夠滑溜🤩而且肉肉肌肉纖維軟化牛味濃郁,咬落爽口滑口😚,CP值幾高,正。響鈴🥠$18即叫即炸響鈴,超新鮮爽脆嘅口感,超級難忘記🤗正👍。蔬菜拼盤🥗$46呢個都係另一個驚喜估唔到,蔬菜新鮮好乾淨😋,而且仲要好嫩口,盡吸火鍋湯底精華!正😙!傑出三寶🍱$125呢款傑出三寶好特別,一次過試足3樣野🤩,包括毛肚; 黃喉和鵝腸,三寶非常新鮮樣樣,當中覺得黃喉口感咬落爽口滑口😚,CP值幾高。火箭魷魚🦑$46魷魚肉質彈牙超易咬開,啖啖都散發住魷魚香氣
九龍坎麻辣火鍋
地址:油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓

經典鴛鴦湯底(菌湯+招牌牛油紅鍋)🍲$116

四菌子🍱$116

羊肉串🐑$36
羊肉串一咬落去會食得出好重羊騷味係羊控人士必食😚,正。

麻辣牛肉🐮$53

響鈴🥠$18
即叫即炸響鈴,超新鮮爽脆嘅口感,超級難忘記🤗正👍。

蔬菜拼盤🥗$46

傑出三寶🍱$125

火箭魷魚🦑$46
魷魚肉質彈牙超易咬開,啖啖都散發住魷魚香氣😊~

百香果手打檸檬茶🧋$64
百香果帶一點酸甜再加上新鮮檸檬味道互相平衡融合😍,又清新又醒胃🥰係打邊爐必飲。

#nicefoodie油麻地

----------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hk #香港 #香港美食 #美食 #油麻地美食 #打卡 #油麻地 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #火鍋 #打邊爐
2023-11-22 19 瀏覽
話說今次呢家🌶麻辣火鍋店走宮廷風👘由裝修到碗筷都好古典,門口仲有漢服俾大家著嚟打卡👍,好開心。🌟經典鴛鴦湯底 🥘(胡椒豬骨高湯/招牌牛油紅鍋)嚟到就一定要食麻辣,但食菜點都要個清湯,叫鴛鴦就冇錯啦。 🧈牛油紅鍋幾香,個辣越煮越過癮!豬骨湯🦴有兩大舊豬骨之餘仲有紅白蘿蔔,加埋胡椒幾驅寒! 🌟牛運亨通🐮呢個牛肉大拼盤一上檯嗰下真係震撼🤣 有呢八款牛肉:1️⃣黃喉2️⃣牛頸背3️⃣千層毛肚4️⃣牛小排5️⃣功夫牛肉6️⃣麻辣牛肉7️⃣毛肚8️⃣牛舌心一次過可以試哂唔同嘅牛肉都幾抵,有咬口嘅、爽口嘅、嫩滑嘅、雪花分明嘅都有。而且牛味都重,大滿足!話說第一次食黃喉,好爽口🙌 真心推薦🦐凌王蝦滑蝦味重而且爽口,仲要整到心形❤️咁幾靚❗️手工豆皮(小)話就話細份但其實都好多,用牛油鍋煮不得了😋。🌟8秒土豆絲🥔土豆絲好爽口😋煮8秒真係啱啱好。皇帝菜 (大) & 蔬菜拚盤🌿皇帝菜份量都幾多!拼盤嘅粟米🌽幾甜、另外仲有🥬生菜、油麥菜、娃娃菜,都幾新鮮。爽滑火鍋川粉🥢麻辣鍋配上煙韌嘅川粉是必須的❗️🔥百香果手打檸檬茶🍋☕️叫咗呢期最hit嘅手打檸檬茶,呢杯有埋百香果酸酸甜甜幾清新。

🌟經典鴛鴦湯底 🥘
(胡椒豬骨高湯/招牌牛油紅鍋)

🌟牛運亨通🐮
6️⃣麻辣牛肉
7️⃣毛肚
8️⃣牛舌心

🦐凌王蝦滑
蝦味重而且爽口,仲要整到心形❤️咁幾靚❗️

手工豆皮(小)
話就話細份但其實都好多,用牛油鍋煮不得了😋。

🌟8秒土豆絲🥔
土豆絲好爽口😋煮8秒真係啱啱好。

皇帝菜 (大) & 蔬菜拚盤🌿

爽滑火鍋川粉🥢
麻辣鍋配上煙韌嘅川粉是必須的❗️

🔥百香果手打檸檬茶🍋☕️

2023-11-21
  • 牛運亨通
  • 8秒土豆絲
2023-11-21 670 瀏覽
宜家天氣好凍,收工就想食麻辣火鍋,啱啱好哩間餐廳定位有8折優惠,咁encore啦。餐廳裝修得古香古色,好似庭院咁。小料台提供數款配料同生果,可以邊吃邊等。自製黑糖珍珠牛乳奶茶,黑糖味好重,同牛乳balance得幾好,珍珠Q彈,成杯唔會好甜。羊肉串,炭火味十足,落咗大量孜然辣椒粉,好惹味。經典鴛鴦湯底,胡椒豬骨高湯胡椒味好重,大大件豬骨有兩件,仲有大量蘿蔔粟米。招牌紅油鍋,小辣未算好辣,牛油味好香濃。九格格,一次過食咗九款嘢食,其中黑毛肚同黃喉最為出色。黑毛肚燙熟唔會縮水,說明好新鮮。黃喉片得好薄身,食落Q彈爽口。小郡肝,預先醃制過,所以唔好放落清湯湯底。郡肝處理得好好,唔會覺得腥,食落好彈牙。火箭魷魚,切得好有心機,好似一朵花咁。魷魚要燙耐少少,食落好清甜。精品肥牛,肥牛肥瘦均勻,微微燙下已經可以食,牛味好重唔錯。大刀青筍同冬瓜必叫,兩款都要放落辣湯鍋底,嗦曬湯汁味道,好惹味。蔬菜拼盤品種好豐富,有3款蔬菜同粟米,全部都好新鮮。食完真係超飽,全身都暖TIM!

小料台提供數款配料同生果,可以邊吃邊等。

羊肉串,炭火味十足,落咗大量孜然辣椒粉,好惹味

精品肥牛,肥牛肥瘦均勻,微微燙下已經可以食,牛味好重唔錯

蔬菜拼盤品種好豐富,有3款蔬菜同粟米,全部都好新鮮

食完真係超飽,全身都暖TIM
2023-11-20
  • 九格格
  • 小郡肝
  • 自製黑糖珍珠牛乳奶茶
  • 胡椒豬骨高湯
呢間打邊爐店勁中國古典風,門口紅紅嘅顏色加上餐廳名嘅牌坊勁有氣派,仲要唔同嘅中國式輕衣衣服換裝成為仙女或者陛下,比你邊食邊感受下好似係皇宮用餐嘅感覺。火鍋店個調味吧都多醬料揀,最特別係有隻韭花醬。另外仲有d生果可以隨便食。今次叫左個芫茜皮蛋豆腐+招牌牛油紅鍋湯底。兩款湯底都非常足料,芫茜同豆腐份量勁多,再加上原隻皮蛋愈煮d味道愈出愈有香味。至於個牛油紅鍋揀左輕成都口味,口味上比較重但又唔會太鹹。湯入面勁多香料同辣椒,食唔太到辣嘅朋友建議都係揀返細辣會比較好。四菌子 $116呢款四菌子好特別,因為其中有3款真係真係未曾食過,外表特別之餘食落仲好好食。新鮮嘅菇菌食落夠爽脆多汁之餘,仲有陣陣嘅菇鮮香。凌王蝦滑 $106個蝦滑係新鮮蝦打出黎,打到起晒膠食落夠彈牙又有鮮蝦甜味。鮮鴨血 $56難得有鴨血緊係要叫返碟,勁大盤鴨血,個盤仲要心心形好靚。食落結實又唔腥,放落個辣湯到煮就最正,索晒d湯汁味。精品豬黃喉 $63好爽脆,本身黃喉呢樣野唔係間間火鍋店有得食,新鮮之餘個口感咬落脆口卜卜聲,唔錯唔錯帥帥毛肚 $73叫左呢碟細size既毛肚,黎到發現都真係大大片仲要有唔少片。放落湯到滾10秒就食到,爽

四菌子 $116

凌王蝦滑 $106
個蝦滑係新鮮蝦打出黎,打到起晒膠食落夠彈牙又有鮮蝦甜味。

鮮鴨血 $56

精品豬黃喉 $63

帥帥毛肚 $73
叫左呢碟細size既毛肚,黎到發現都真係大大片仲要有唔少片。放落湯到滾10秒就食到,爽脆又好食。

精品肥牛 $73
肥牛都唔差,不過相對上就比較普通,唔算太肥所以唔會太油膩,個肉食落都幾香。

百香果手打檸檬茶*2 $76
打邊爐唔叫返杯野飲點得,呢杯手打檸檬茶好大杯,食辣岩晒解辣。
2023-11-13
5 分鐘 (堂食)