最近沒時間去四川,就來個四川麻辣火鍋吧,我心心念念的美食,四川麻辣火鍋,簡直太愛了!進入店內,居然有種穿越時空的感覺,因為店裡的裝潢是古代宮廷風格,太有特色了,最吸引我的還有各種樣式的漢服,可以免費換裝,拍照留念!我點的是鴛鴦鍋,麻辣湯底➕番茄🍅湯底,味道濃郁,鮮香!必點菜品,一米雪花肥牛:單看賣相,就很吸引眼球。涮起來口感鮮嫩多汁,香味濃郁!鮮魷魚:切成花狀,吃起來鮮味滿溢,口感Q彈!毛肚,鴨腸必不可少,食材新鮮,涮起來相當過癮,好吃到停不下口!蔬菜拼盤:有娃娃菜,生菜,玉米,分量10足!最後來一碗甜甜蜜蜜的冰粉完美收官,實在太滿足了!(這家的冰粉特好吃喔😋!)
我點的是鴛鴦鍋,麻辣湯底➕番茄🍅湯底,味道濃郁,鮮香!
必點菜品,一米雪花肥牛:
單看賣相,就很吸引眼球。涮起來口感鮮嫩多汁,香味濃郁!
鮮魷魚:
切成花狀,吃起來鮮味滿溢,口感Q彈!
蔬菜拼盤:有娃娃菜,生菜,玉米,分量10足!
2023-11-01 28 瀏覽
呢個天氣最岩打邊爐🍂! 食完麻辣湯底暖笠笠~呢間餐廳走宮廷風,裝修古色古香🎎,仲有得著漢服黎打邊爐,好有趣😜火鍋揀咗鴛鴦湯底,蕃茄同輕成都口味🌶️,叫咗小辣冇咁熱氣~蕃茄算係濃味🍅,輕成都口味牛油味重,重口味人士岩晒!九格格好精緻嘅九宮格! 有海鮮、丸、牛肚、同海帶等,最鍾意爽口牛肚、鮮甜大蝦🦐,海帶都好新鮮🥰其他主要叫咗海鮮同蔬菜類~火箭魷魚🦑口感爽彈,有咬口;皇帝菜第一次食,味道好似西洋菜,都幾好食;鴨血係心型架,打卡一流! 味道都好濃,點埋醬汁更加惹味💯估唔到最驚喜係御用糖心茲粑! 炸得外脆內軟,甜甜地好煙韌☺️打完火鍋食呢個甜品岩晒~好可惜今日冇食到肉~有機會下次試下👏

2023-10-28
2023-10-31 121 瀏覽
貓頭鷹時間想食火鍋,朋友介紹油麻地一間收零晨三點嘅麻辣火鍋店😋🏮餐廳以紅色為主,裝潢以古代宮廷風嘅裝修,好有中國風!好似穿越左古代咁入到餐廳掛佐好多🏮同京劇的面具及古畫,很有古色古香的風味,最啱打卡!📸坐低已備有蕎麥茶,給客人消滯解膩👅 🫕鍋底:鴛鴦鍋底成都口味麻辣>(小辣)對我黎講啱啱好!蕃茄湯底>非常濃郁,湯底好有層次😋■ 九格格 ■賣相夠靚,九隻唔同顏色嘅茶杯裝住,啱哂打卡!份量都幾精緻,,每樣都可以試吓! 九格分別係鴨腸,珊瑚蚌,墨魚丸,鮮鴨血,魚片,海帶,鮮毛肚,蝦以及豬黃喉!▶鮮鴨血*必食推介,呢度既鴨血溝咗鮮奶,係第一次食過最嫩滑嘅鴨血,佢地自家新鮮製先做到呢個效果!鵝腸去晒脂肪爽口彈牙!黑牛柏葉,黃喉,最欣賞個黃喉,非常爽口 甘香!▶珺珺功夫牛油花分佈平均,肉質很滑!▶雪花肥牛舌色澤又好薄,咀嚼Q彈~▶杜洛克黑豚梅肉肥瘦均稱,有口感~▶炸鮮腐竹擺落麻辣湯底吸曬啲麻辣精華, 食果時真系好香辣美味♨️😋▶大刀青筍 用冰粒鎮住非常翡翠碧綠,口感清脆,鮮香菇,芋絲,生菜都不错!調料區有蕃茄仔,青瓜,生果有青梨仔,柚子任食 ,用嚟解辣都唔錯👅
坐低已備有蕎麥茶,給客人消滯解膩👅
🫕鍋底:鴛鴦鍋底
■ 九格格 ■

▶珺珺功夫牛

油花分佈平均,肉質很滑!
▶雪花肥牛舌
色澤又好薄,咀嚼Q彈~
▶杜洛克黑豚梅肉
肥瘦均稱,有口感~
▶炸鮮腐竹
擺落麻辣湯底吸曬啲麻辣精華, 食果時真系好香辣美味♨️😋
▶大刀青筍
2023-10-29
宵夜
九格格
得知呢間火鍋店非常有特色,首先可以換上古裝打卡,二來裝潢好似返咗古代入邊嘅宮廷感,連餐具都係古代嘅花款!叫咗個鴛鴦鍋,一個係成都口味,另一個係菌湯,非常推介菌湯,味道鮮甜美味,我同朋友忍唔住不停飲呢個湯😂另一款成都口味麻辣有後勁,個人覺得唔需要醬料都已經好夠味!仲有幾款打卡食品,首先係舊宮格,入邊有幾款海鮮、丸類、肉類等等,即係個賣相已經好吸引!另外推介鴨血,有氣孔係真材實料!Tina小郡肝腌料非常香辣惹味!串起一嚿嚿好方便拎!御用糖心糍粑作為甜品亦非常出色,要趁熱食更加香脆好味!而且紅糖漿清甜,唔怕膩~出邊有醬料區同埋生果任夾,店員服務都幾好,而且佢嘅玄米茶都好好飲,非常解辣~餐廳每個角落都非常打卡,食飽之後可以着住古裝影吓相幾有趣~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 10/10CP值: 8/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

另外推介鴨血,有氣孔係真材實料!

Tina小郡肝腌料非常香辣惹味!串起一嚿嚿好方便拎!

餐廳每個角落都非常打卡,食飽之後可以着住古裝影吓相幾有趣~

味道: 8/10

• 鴨血
  • 箘湯
  • 玄米茶
  • Tina小郡肝
🥘鍋底選的是經典鴛鴦湯底一邊是濃成都口味的辣鍋,和高湯鍋,辣鍋底料很香麻麻辣辣的很開胃,高湯鍋也很濃郁鮮甜!🦐凌王蝦滑-能看到蝦滑里的一隻只蝦,蝦滑很新鮮扎實彈牙!!推薦!🍱九格格-很適合打卡的一道菜!九宮格裡面有毛肚、魚肉、黃喉、鴨腸、蝦、章魚丸、小郡肝、鮮鴨血和海帶,種類很多品種很豐富~🥬蔬菜拼盤-裡面有生菜、油麥菜、玉米和娃娃菜,一下子滿足吃不同菜的口味。🐮手切安格斯(肩胛肉)-很軟嫩的手切牛,很有口感。🐂手切牛頸背-這款牛肉對比上一款牛味會重點,肉味會濃郁一點。🥣小月亮冰粉-吃完火鍋來一碗這個真的是冰冰涼涼甜甜的很下火,裡面有山楂乾、葡萄乾、火龍果和花生碎和梨。

🐮手切安格斯(肩胛肉)-很軟嫩的手切牛,很有口感。

• 凌王虾滑
聽聞九龍坎不但可以吃麻辣火鍋,還可任穿華服在場內打卡,今晚便決定和老公一試。侍應安排了“錦里”卡座給我們。點了菜式後,我便急不及待去門口換華服打卡,我一口氣換了三套華服呢。食物方面,我們選了以下菜式:💥經典鴛鴦湯底:輕成都口味(小辣)配番茄~雖然已叫了小辣,但已很有麻辣感。幸好有另一邊番茄湯底中和一番,滿足到既愛刺激又怕辣的我們。💥九宮格:包括魚片、毛肚、海帶、鵝腸、鴨血、章魚丸、鮮蝦、珊瑚蚌及黃喉,包羅萬有,非常豐富。鮮蝦夠大隻,灼完都不會縮水,珊瑚蚌非常爽口。鴨血完全沒有腥味,可謂麻辣火鍋的絕配。💥傑出三寶:包括毛肚、鵝腸及黄喉。毛肚亦即黑牛柏葉,顏色呈鮮啡色,不是坊間用雙氧水漂過白色的品種,食得安心。💥手切安格斯(肩胛肉):又厚又大片,肉味濃,腍身又夠juicy。💥鮮藕片/鮮香菇:鮮香菇浸滿湯汁非常嫩滑,鮮藕片灼完仍能保持爽甜。💥土豆絲:特別推介,食店特別將土豆刨成絲,像麵條一樣,店員建議我們灼8-10秒便足夠,蘸上麻辣湯汁吃,口感爽脆又刺激,感覺比平時火鍋壓軸吃公仔麵更特別。💥貢菜:質感爽口似海蜇,翻查資料才知貢菜營養價值很高呢。💥四川冰粉:吃完火鍋,店員送上兩碗甜品~冰粉,這
💥貢菜:質感爽口似海蜇,翻查資料才知貢菜營養價值很高呢。
💥四川冰粉:吃完火鍋,店員送上兩碗甜品~冰粉,這道冰粉份量十足,配料有火龍果、葡萄乾、山楂碎、花生碎及蘋果粒等,味道微甜,絕對是解辣良品。
假如你是麻辣火鍋忠粉,九龍坎絕對是你必然之選。即使像我一樣不好辣,九龍坎也不會令你失望。因為你可選少辣或不辣的番茄及養生湯底,又可穿華服打卡,可謂雙重娛樂。
我突然心血來潮好想食麻辣火鍋,見到呢間門面好有特色既成都火鍋店。裝潢古色古香,極具玩味👍🏻門口仲有古裝衫俾人著黎打卡🤣服務員推介必點既九宮格😍 我哋人少少,兩個人岩哂,試到九款唔同既招牌火鍋配料😍 食之前當然要去自製自己喜愛既醬汁啦!每樣食材都有提示需要幾多時間去煮熟我極推介九宮格入面既鴨血,非常嫩滑!豬黃喉超爽滑!毛肚非常爽口!😋🩷章魚丸超正!真係有一粒粒章魚係入面啊🥰🧡手切安格斯肩胛肉我覺得食麻辣火鍋既最佳配搭就係牛肉啦!食出牛肉既肉香,又食到湯底入面既麻、辣、鮮、香❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥服務員特別介紹佢哋用既係老鷹茶黎refill湯底,所以做到唔燥唔油膩💜呢度介有好特別既薯仔絲,只需八秒煮熟,爽口之餘,能夠充分沾滿麻辣湯底,簡直係絕配啊😌最後送上我最愛的冰粉😋超用心咁用上好多唔同配料,花生碎、哈密瓜、提子乾、火龍果同生渣粒

裝潢古色古香,極具玩味👍🏻

門口仲有古裝衫俾人著黎打卡🤣

服務員推介必點既九宮格😍

我哋人少少,兩個人岩哂,試到九款唔同既招牌火鍋配料😍

食之前當然要去自製自己喜愛既醬汁啦!

每樣食材都有提示需要幾多時間去煮熟

我極推介九宮格入面既鴨血,非常嫩滑!
豬黃喉超爽滑!毛肚非常爽口!😋

🩷章魚丸
超正!真係有一粒粒章魚係入面啊🥰

🧡手切安格斯肩胛肉

我覺得食麻辣火鍋既最佳配搭就係牛肉啦!

最後送上我最愛的冰粉😋

2023-10-28 11 瀏覽
📍油麻地-九龍坎麻辣火鍋 前幾日去咗食麻辣火鍋 同大家介紹吓🍲3️⃣三國演義鍋我哋叫咗三個湯底 分別係麻辣紅油,蕃茄湯,菌湯 個人覺得菌湯清清淡淡都幾好食 而且入邊都有啲蘑菇做配料🍲九格格呢個係佢哋招牌菜式 一個價錢就可以食晒九樣嘅食材 可以試晒佢哋少部份菜式嘅味道 有珊瑚蚌 蝦 鵝腸 毛肚 牛丸 等等 🥩雪花肥牛雪花肥牛我哋叫咗半份 份量都ok🐖精品五花肉精品五花肉係佢哋招牌菜式 都唔錯🫘手工豆皮手工豆皮建議落落去蕃茄湯度食 因為可以朔埋個湯底🍜烏冬烏冬都幾彈牙!🐟魚皮 魚皮份量好足 而且好脆口~ ——📍油麻地-九龍坎麻辣火鍋 地址: 油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
📍油麻地-九龍坎麻辣火鍋

手工豆皮建議落落去蕃茄湯度食 因為可以朔埋個湯底

🍜烏冬
烏冬都幾彈牙!

🐟魚皮

魚皮份量好足 而且好脆口~
——
📍油麻地-九龍坎麻辣火鍋
地址: 油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
話說有朋友嚟香港玩,想食啲特色啲嘅火鍋,一直未試過麻辣火鍋嘅佢,揀咗呢一間充滿宮廷感嘅火鍋餐廳,裝修到成個宮殿咁樣。九龍坎,位於彌敦道,近佐敦同油麻地嘅中間,如果以前有去過新光飲茶嘅話,應該知道大概位置。職員非常好禮貌,全部都係講普通話嘅。不過都好落力係咁介紹唔同嘅餐單。如果你個朋友,鍾意打卡嘅話,呢度就啱晒佢,事關仲可以着住漢服影相添。📌一米長肥牛 上枱嚇親,因為碟牛肉足成米咁長,張枱都唔夠佢咁長。兩個人食完全一碟就夠,多幾個人share就開心啲啦。📌九格格啱晒貪心嘅朋友仔,一份已經有齊九種唔同嘅配料,大部份都係香港打邊爐少見嘅。每個都裝係一個茶杯上,的的式式,顯得更加過癮。中間嗰份係鴨血,同平時食開嘅好唔同,原來係新鮮直送。📌四菌子😂個架好得意!裝住四款唔同嘅菇菌,當中覺得竹笙係最好食,因為吸晒所有嘅湯嘅精華。另外三款嗰個都係比較少見嘅,如果換返做金菇應該更加正。湯底揀咗蕃茄湯同麻辣,如果鍾意辣嘅朋友仔,呢個湯底唔算好難,反而椒麻味重。蕃茄湯底都算唔錯,當然辣會更加吸引。

📌一米長肥牛

📌九格格

📌四菌子

湯底
蕃茄湯底都算唔錯,當然辣會更加吸引。

喺社交媒體網站咁岩見到裝修幾靚又見open rice幾多正評諗住帶啲friend黎打個開心邊爐...點知伏到一個點..不能夠用言語去表達佢嘅差劣一碟$246 7塊嘅功夫牛以為有咩咁勁 點知同街市普通肥牛冇分別 諗住肉麻麻我諗海鮮會好啲掛?嗌左個份手掌咁大嘅蠔同埋珊瑚蚌 我隔離個friend𡁻左兩啖嘔左落隻碟到 隨即聞到一陣渠味飄過嚟 果種腥臭味仲以為個friend拎左舊屎黎食 每抖一啖氣都忍唔住要嘔三聲 當你以為係其中一隻嘅問題 點知原來係三舊都係臭嘅....珊瑚蚌唔新鮮 就算落左麻辣湯都掩蓋唔住嗰浸若隱若現嘅臭腥味 餐飯食左半個鐘已經食到好頹冇晒胃口....落咗單嘅野飲遲遲都未上 眼見鋪頭未坐滿 職員都手忙腳亂 感覺人手幾不足最後叫左個烏冬薯粉 希望感覺係有野落肚一食完埋單嬲到即刻落樓下廟街打個冷係人生食過最唔滿意嘅一餐飯唔明百幾個正評係邊到黎張單每人2舊幾水 我就係食左兩條薯粉 3塊牛肉 1罐可樂 一舊(臭嘅)珊瑚蚌...真係食到個人好燥如果餐廳係有心經營一間好嘅餐廳請好好著重食物質素派頭咁靚 點知冇內涵 完全浪費晒
點知伏到一個點..
不能夠用言語去表達佢嘅差劣

一碟$246 7塊嘅功夫牛以為有咩咁勁
點知同街市普通肥牛冇分別
諗住肉麻麻我諗海鮮會好啲掛?
嗌左個份手掌咁大嘅蠔同埋珊瑚蚌
我隔離個friend𡁻左兩啖嘔左落隻碟到
隨即聞到一陣渠味飄過嚟
果種腥臭味仲以為個friend拎左舊屎黎食
每抖一啖氣都忍唔住要嘔三聲
當你以為係其中一隻嘅問題
點知原來係三舊都係臭嘅....
珊瑚蚌唔新鮮 就算落左麻辣湯
都掩蓋唔住嗰浸若隱若現嘅臭腥味
餐飯食左半個鐘已經食到好頹冇晒胃口....
落咗單嘅野飲遲遲都未上

2023-09-23
  • 可樂
  • 薯粉
2023-09-14 54 瀏覽
這家的火鍋是真的香,擺盤也很好看,但我居然忘記拍照了😂 非常推薦大塊的腰子片,在其他餐廳很少見到。我們兩個女生點了兩盤腰子,大補。環境很舒適,桌子也很寬敞,給朋友慶生也不錯。價格略貴,但值得試一試。
在香港正宗成都麻辣火锅能排上名的一定有九龙坎,传统宫廷风装饰,别具一格,还有汉服服装配饰提供换装拍照打卡🤩🤩吃完这个,我都能感受到四川的味道了!-🥢牛运亨通摆盘太漂亮了,炒鸡适合朋友聚会或打卡,随便拍都好看!有9种牛部位的拼盘,牛舌肥嫩q弹,牛肚黄喉爽口,肥牛吃着很香,满嘴的牛味,还有几款牛不记得名字但都很好吃!主要是麻辣锅底够辣够味我太喜欢啦🥳🥳🥢炸蛋丝怎么会有炸蛋这么好吃的东西,太香了,一点也不油,直接吃或者煮清汤锅里都好好吃😋🥢Tina小郡肝腌制过,麻辣味足,爽脆的口感我一人能吃一份🥢九宫格一次能吃到九款食物,nice👍🏻黄喉毛肚鸭肠爽脆可口,鸭血嫩滑,珊瑚棒,海带煮火锅都好好吃🤤🥢麻辣兔头我终于在香港吃到🐰了,感动🥲天天馋🐰肉,吃到🐰头已经心满意足了🥢然羊肉串一向都是我这种肉食爱好者zui喜欢的,因为无论是味道还是口感,都不容小觑。每块羊肉质地细腻鲜嫩,配上香气扑鼻的孜然粉,再加以酱料真的完美!小份36💰,大份72💰,在香港堪称良心价了🥤清甜粟米须茶这个好喝且健康,三高便秘上火减肥水肿都适合喝!

🥢牛运亨通

🥢炸蛋丝

🥢Tina小郡肝
腌制过,麻辣味足,爽脆的口感我一人能吃一份
🥢九宫格

🥢麻辣兔头

🥤清甜粟米须茶
这个好喝且健康,三高便秘上火减肥水肿都适合喝!
2023-07-04 1449 瀏覽
九龍坎麻辣火鍋 📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓🤴👸可以換裝嘅麻辣火鍋。有得食又有得玩🌶️🍲🍲依間麻辣火鍋店好有氣氛,門口有個換裝範圍可以俾你揀衫扮靚!👯‍♀️👯‍♀️所以好多食客都有著住皇帝服飾黎打邊爐😂😂 仲有啲女仔會著住宮女裝係店內打卡添!📸我地order咗個鴛鴦自由鍋,有麻辣又有豬骨湯🦴!間唔中可以中和一下,唔洗食到滿頭大汗咁辛苦!🥵🥩而肉類就叫咗個牛運亨通$786!一上枱果下真係嘩一聲,因為佢係成個火鍋爐嘅圓周咁大!整個包圍住個鍋,非常壯觀呀,岩晒打卡!啲牛係都幾稔,種類亦有好幾款,連黃喉都有得食!基本上四個人食都夠晒,唔需要再加其他肉類都得!🫶另外都仲有追加蝦滑、炸魚皮、牛丸,同埋章魚丸!非常豐富👍🏻👍🏻
九龍坎麻辣火鍋
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓

🤴👸可以換裝嘅麻辣火鍋。有得食又有得玩🌶️🍲

另外都仲有追加蝦滑、炸魚皮、牛丸,同埋章魚丸!
非常豐富👍🏻👍🏻
2023-06-30
2023-07-02 881 瀏覽
雖然唔算食得好辣,但一直都好喜歡麻辣火鍋🍲,最近就去咗一間非常有特色的麻辣火鍋店「九龍坎麻辣火鍋」,一嘗佢哋招牌嘅正宗麻辣湯底!火鍋店位於油麻地新光商業大廈3樓全層,佔地面積非常大!裝潢非常別致,走中國古代宮廷風🏮🪭,有很多打卡位,而最特別是設有「戲服」👘,讓顧客可以免費著住costume食火鍋,夠晒玩味!一邊著住漢服一邊食火鍋真是別有一番風味!因為有朋友不食辣,所以點了個經典鴛鴦湯底$118,一邊是麻辣,有分三種程度,分別是輕、濃和特濃成都口味,其實是油的分量,和辣度無關,而辣度則有大中小辣,我哋叫咗濃成都口味和小辣,而另一邊是豬骨湯底。麻辣湯底果然是夠晒正宗,好冇重慶成都風味,油香而椒麻味同樣突出,味道非常濃厚。點了個「牛運亨通」🐮$786,是一個非常之大的圓盤,剛好套在火鍋上,上枱時非常轟動😆,因為真是很巨型,而且份量都足夠4人份量,可以說是包羅萬有,精選了牛的不同部位,除了肥牛、牛舌、功夫牛、還有黃喉、毛肚、牛柏葉等,這些食材配搭麻辣火鍋都是一絕!另外還點了其他火鍋配料,例如丹娜牛肉丸$56、章魚丸$53、凌王蝦滑$106、Nikki必吃之川粉,都是非常不錯的選擇。小總結:九龍

小總結:九龍坎是一間提供正宗麻辣火鍋火鍋店,地方大,裝潢別緻,如果喜歡麻辣火鍋,這間火鍋店是不錯選擇。
2023-06-30
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌶️ S̾a̾t̾i̾s̾f̾y̾ ̾Y̾o̾u̾r̾ ̾S̾p̾i̾c̾y̾ ̾C̾r̾a̾v̾i̾n̾g̾s̾ @ 🌟 九龍坎麻辣火鍋《👽食神大媽打邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:濃成都麻辣 X 番茄 鴛鴦鍋 HKD 126珺珺功夫牛 HKD 123高鈣楊肉 HKD 68牛羊兒弟精品肥羊 HKD 126農家一品香 HKD 46冠丞老油條 HKD 36肥牛肥羊小火鍋 HKD 148- 精品肥牛- 精品肥羊- 潮汕牛肉丸- 鹵味鴨血- 鵪鶉蛋- 白蘿卜- 嫩玉米- 冬瓜- 大刀青筍- 娃娃菜御用糖心茲粑 HKD 28青提雪山冰 HKD 58.👽 大媽聽朋友仔講話油麻地有一間麻辣湯底非常之正嘅火鍋店,同埋裝修非常之中國風,仲有漢服著,大媽就係為咗地道麻辣風味而嚟㗎!🤤.🌶️ 果然名不虛傳,大媽今次揀選「濃成都麻辣湯底」,啲湯超級濃,絕對唔係求其放啲辣油落去死辣嗰類湯底。然後店員推介另一款番茄湯底都好好味,兩款都想試,一於要鴛鴦鍋!✌️ 鍾意食麻辣火鍋嘅朋友仔呢間餐廳嘅「濃成都麻辣 X 番茄鴛鴦鍋」一定係你唔可以錯過嘅,結合麻辣同濃郁番茄味嘅美味火鍋係絕配!.🐂 牛肉絕對係邊爐嘅重點,所以大媽一
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- 娃娃菜
御用糖心茲粑 HKD 28
青提雪山冰 HKD 58

濃成都麻辣 X 番茄 鴛鴦鍋

🐂 牛肉絕對係邊爐嘅重點,所以大媽一定唔會慳,要叫就叫好味嘅,呢個「珺珺功夫牛」絕對係優質之選!油花分布平均,完全無筋,咬落非常之嫩口,真係非常贊!👍

珺珺功夫牛

🐑 而食麻辣鍋就當然要叫埋羊啦,羊係特別配麻辣嘅!市面上好多舖頭都係供應合成羊肉,呢度嘅「高鈣楊肉」同「牛羊兒弟精品肥羊」估唔到性價比超級高,價錢好相宜,但係肉非常優質,超好咬口,全部都好嫩滑,好鮮美。

高鈣楊肉

🍡 除咗肉肉,其他配料都好出色㗎。「潮汕牛肉丸」好彈牙。「鹵味鴨血」仲有「鵪鶉蛋」就更加豐富口感啦。

肥牛肥羊小火鍋

😌 因為湯底濃吖嘛,所以呢就一定要叫D非常之索湯嘅配菜,非「農家一品香」同「娃娃菜」莫屬!腐皮、豆腐、菜菜子吸盡所有濃湯精華再一啖食落肚,超滿足呀!👅

農家一品香

🥖 如果你鍾意小食類,一定要試下呢度嘅「冠丞老油條」,老油條炸得好香脆,但係唔會好油,索盡湯之後一咬就爆汁,超正!

冠丞老油條

🍬 食四川嘢,點可以唔食經典甜品「糖心茲粑」😝 軟綿綿,煙煙韌韌,配上甜甜嘅特配,大滿足。

御用糖心茲粑

🍧 最後一定要提一提,點解大媽會有呢一杯咁大、咁靚、咁吸引嘅「青提雪山冰」解辣止渴!就係因為呢度有借穿漢服嘅服務,各位如果着住漢服打邊爐影相,餐廳就會免費送一碗俾你㗎啦!有得玩,有得食,超爽呀!呢杯雪山冰好涼爽,同埋青提酸酸甜甜,真係一流!😋

青提雪山冰

😙 整體而言,起呢度嘅用餐體驗非常出色,性價比超高,而且有位叫「茜茜」嘅店員好友善,一直都好細心咁照顧我。呢度絕對係又好味又實惠,記得約埋朋友仔一齊黎食火鍋,影漢服相啦!🤩

📍 油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
☎️ +(852)2156-9406