2023-11-24
🍽️ 九龍坎麻辣火鍋 📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓-有個唔食辣既朋友係咩感覺?😆😆就係想帶佢瘋狂食辣、愛上食辣!🤣🤣🤣所以特登偷偷地book咗呢間麻辣火鍋,帶佢去發掘新世界😚😚😚💫經典鴛鴦湯底(高湯/招牌牛油紅鍋) ( $116 )牛油紅鍋湯底濃郁,而且有唔少嘅辣椒🌶️🌶️🌶️越食越辣👍🏻👍🏻越食越惹味!雖然好想朋友仔試吓呢個麻辣湯底,但係為咗佢嘅健康着想,揀咗高湯鴛鴦湯底😆😆又估唔到高湯都幾鮮味😚😚😚煮菜煮海鮮一流!💫九格格( $198 )九格格有九種麻辣火鍋必食精選,分別係黃喉、鴨腸、牛柏葉、蝦、珊瑚蚌、魚、鴨血、海帶芽同埋章魚丸😍😍😍個人就最鍾意食鴨血,吸晒麻辣湯底嘅精華真係好正🥰🥰🥰海帶芽都好鮮嫩🫶🏻🫶🏻至於朋友就最鍾意食章魚丸,覺得佢足料又鮮味🐙🐙💫羊肉串( $36 )見到有串燒忍唔住叫黎試下!🤣🤣羊肉調味好惹味,而且食落冇羊臊味🥳🥳最重要嘅係羊肉肥瘦適中,入口香而不膩👍🏻👍🏻👍🏻趁熱辣辣食就最正啦💫火箭魷魚( $46 )擺盤好靚好精緻😍😍😍食落亦令人驚喜!大大隻得黎,咬落仲好爽口👍🏻👍🏻👍🏻而且啲花紋切得好靚,睇得出師傅心思、技術都好出色💫小郡肝(雞腎仔) ( $56 )
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
💫經典鴛鴦湯底(高湯/招牌牛油紅鍋) ( $116 )
💫九格格( $198 )
💫羊肉串( $36 )
💫火箭魷魚( $46 )
💫小郡肝(雞腎仔) ( $56 )
總共有15串,由於本身有調味,所以都幾入味🤩🤩爽口又唔腥🥳🥳🥳
💫蔬菜拼盤( $46 )
拼盤有粟米、油麥菜、娃娃菜同埋生菜,啲菜都幾新鮮!特別推介放落去高湯度煮!😙😙😙超鮮甜!
💫冬瓜( $20 )
冬瓜擺落去麻辣湯底吸晒啲味,濃郁又爆汁💦💦💦香香軟軟食唔停口!
💫精品肥牛( $73 )
一卷一卷嘅肥牛食落驚為天人!🤩🤩🤩軟嫩鮮味!牛味香濃🐮🐮🐮
💫自製黑糖珍珠牛乳奶茶( $30 )
奶茶嘅奶味好重!飲得出佢係用靚牛奶🫶🏻🫶🏻🫶🏻而且黑糖味濃郁😙😙😙加埋煙韌既珍珠,就係一杯極邪惡又極吸引嘅肥仔水!🧋🧋
💫百香果手打檸檬茶( $32 )
手打檸檬茶就飲得多,令我驚喜嘅係原來百香果同檸檬味都幾夾,而且食到好多百香果籽🤩🤩酸酸甜甜好開胃😋😋😋
🌟餐廳嘅中式宮廷風裝修令人一到舖頭門口已經覺得好有特色😍😍而且餐廳好細心,每樣食物都會提醒要煮幾耐🤣🤣啱晒我呢啲打邊爐最驚煮嘢唔熟嘅人🤣🤣🤣
🌟喺座位外調配醬料嘅時候,見到一個好可愛嘅鐵罐,原來係一個邊爐嘅調味料嚟㗎 !另外仲俾我發現有兩間包廂可以唱K🤣🤣🤣八卦嘅我向店員打探🤣🤣原來只要人數係六人或以上就可以預早book定包廂🥳🥳好適合一班朋友聚會!
🌟店員服務態度好好!其中有一樣嘢我好欣賞!就係本身珍珠奶茶既珍珠非常硬,老闆娘喺上飲品後5分鐘就好主動咁過嚟換,因為親身試完發現新員工煲嘅珍珠唔好食,所以主動為所有叫咗珍珠奶茶嘅食客更換一杯高質嘅珍珠奶茶🥰🥰感覺老闆娘好注重食物嘅質素!難怪好多都係回頭客😚😚
推薦指數:5/5
抵食指數:4/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#油麻地 #YauMaTei #油麻地必食 #油麻地好去處 #油麻地美食地圖 #九龍坎麻辣火鍋