2016-06-01 349 瀏覽
早排韓國興起了海鮮蒸氣火鍋,到現今開到成行成市,愈來愈有港式味道,有很多汁醬選擇,適合不同口味的朋友。今日來到黃埔的九重鮮,是打韓國路線,由門口的韓服裝璜就可見一斑。入到去地方也寬敞,空間感夠,白色和木製的桌椅令人感到舒服。隨後我們一行四人點了$398/位的套餐,貪其種類多。先奉上韓國前菜比你醒下胃,還有蘋果沙律也十分新鮮!我們也點了一支真露,朋友難得一聚,當然要飲番少少。每人枱上也有辣醬,醬油和麻油,不過為了品嚐最鮮的感覺,店員都叫我地可以遲點先點!一上枱,蒸氣海鮮鍋也有其進食的程序,十分講究。面頭有溫度計,當到85度就可叫店員揭起,倒數五分鐘要食完,再挑戰下一層。有少少壓迫感,因為好似傾多陣計都會夠鐘影響海鮮質素呢。而且一開頭是會連對面的朋友也會望不到,因為塔實在太高了!一夠85度打開,鮮味撲鼻!我們急不可待去試了。五顏六色的令人耳目一新!第一層是蟶子,十分鮮甜,店員都溫馨提我們湯汁如果不渴可以倒回鍋中做粥底,增加鮮味感。第二層是扇貝,有少少咸香,而且大大隻彈牙非常,尤愛裙邊的口感! 第三層是海蝦,因為皮膚問題都交比朋友處理了。朋友說沒有想像中彈牙,還可以!第四第五層也是北寄貝和蟹
隨後我們一行四人點了$398/位的套餐,貪其種類多。

第四第五層也是北寄貝和蟹,中規中矩,不過貝類有點多,蟹也不算太多肉,我一拿起蟹蓋品嚐蟹膏,正,可以送飯啊。
第六層的鮑魚超讚呢!質地也令人滿意,最怕食好硬的又難咬的鮑魚,但這個熟剛的感覺十分彈牙,而且很易咬開。另外看似配角的日本蕃薯甜甜的,蒸到淋哂好似燴蕃薯一樣,白蘿蔔也充分吸收了海鮮的精華所在,值得一讚。
最後一層的東風螺也十分有咬勁,不過可能吃慣用辣汁煮這個卻顯得有點清淡,另一提的是整個九層鍋每一層也有很多配菜,色彩鮮艷的之外,而且蒸熟的感覺能保留原汁原味,粟米也很鮮甜!

粥底方面我們點了人參雞,吃下去海鮮的鮮味都比人參和雞都搶了。不過一讚的是店員會先比你品嚐釀入雞中的糯米,糯米很香,而且加人紅棗感覺十分補身!
這個每人食了四百多的海鮮大餐,感覺完滿。夠飽是夠的,不過個人覺得四百多元如果有更多種類的海鮮就更好,感覺這個是貝類比例多,但一讚店員的態度和環境,不會很吵,而且坐得十分舒服,傾計或者同家中長輩黎食一流,因為海鮮都是原汁原味,不加任加醬也十分可口。
2016-05-31 386 瀏覽
話說早前在社交網絡經常看到朋友POST相,就是熱爆韓國的海鮮塔蒸氣鍋,顧明思義就是每一層都擺著滿滿的海鮮,這個如此巨大的塔真係好吸晴,一直都想去試試!早前經朋友介紹之下,預早Book位預祝我的生日,就可以一嚐這個吸晴的海鮮塔!九重鮮有兩間分店,一間在大坑,一間在黃埔,因為放工過去比較近,所以我們就去了黃埔分店,地點好易搵!因為據朋友透露如果星期六日去的話會比較多人,所以我就預先訂了位,不用等候就可以坐下來!店內光猛,空間感十足,我們6點半左右到達,店內已經坐滿了一半人,看到不少的塔,好興奮哦!店內還設有洗手盆,方便客人用手食用完海鮮時,可以沖一沖洗!枱上擺放著整齊的餐具,中間放著個大鍋!先看看Menu,好有質感的一本菜單!主要有幾個菜單選擇,職員介紹如果第一次食就建議可以享用首爾塔(每位HK$398/2位起),另需加一服務費!所以我們就點解這個,另有湯底(粥底)可選,我們就選了韓式豬手湯,另有人蔘雞湯或羊肉角湯可選,還有其他加錢的湯底!職員先將湯底的材料放入大鍋內,入面可以見到材料有蜆、豬手、韓式年糕及將煮成白粥的米,之後就開著個鍋,就等著海鮮塔的駕臨!先上兩款韓式小食開下胃,聽職員說

店內還設有洗手盆,方便客人用手食用完海鮮時,可以沖一沖洗!
枱上擺放著整齊的餐具,中間放著個大鍋!
先看看Menu,好有質感的一本菜單!
先上兩款韓式小食開下胃,聽職員說泡菜是自家醃製的!
還有調味醬味,都是自家製的,可以配合自己不同的口味食用,而職員就建議最好就先試海鮮本身鮮味為佳!
萬眾期待的塔登場啦!
我們兩人的海鮮塔就只有5層,如果人多D個塔就會再高D架啦!
在海鮮塔頂有一個自己開蓋的設備,所有蓋都都按位置掛上牆上,塔一到,職員就按制將蓋下放,再在蓋頂放入一支溫度計!
當溫度升至90度,就可以開始食用啦~而頭兩層就最好10分鐘內食用,確保其海鮮的鮮味最佳,仲有一個5分鐘的漏斗,幫助計時,食用時就好似跟時間比賽一樣!
而每張枱旁邊都有一個垃圾桶,可以方便收齊海鮮的殼及其他垃圾!
終於到90分鐘,打開第一層是有蟶子及象拔蚌,旁邊就有一些菇及翠玉瓜!
而殼內盛載著滿滿的精華,職員說唔好浪費精華,可以將精華沿著塔之間的洞倒落下層,最後個粥底就非常鮮甜架啦!
蟶子及象拔蚌為左方便食用,他們預先將肉剪成一小塊,咬落超爽口彈牙,食得出海鮮的鮮味!
而來到第二層,就有元貝及海蝦,還有一些金菇墊底!海蝦好肥美多肉,肉質好新鮮!
元貝超大隻,差不多跟我手掌一樣大,同樣在是盛滿精華,元貝蒸得剛好,好鮮甜!
第三層就是北寄貝及花尾龍躉,中間有一些雲耳、蕃茄仔及菇類作伴碟!
第一次係原隻北寄貝,好大隻呀~要花點力氣先可以拆下北寄貝肉食用,好煙韌~而花尾龍躉魚肉質超滑,好鮮嫩哦!
第四及五層可以慢慢食啦!沒有時間限制!
第四層主要是貝類的海鮮,分別有蝴蝶蚌、大花蛤、大蚌及沙巴肉蟹一隻,旁邊就有蒸木瓜及菇!
大隻少少係蝴蝶蚌,跟大蚌其實質感沒太多分別,是肉比較多~
而大花蛤也是好有口感鮮味的!
還有一隻Size比較細小的沙巴肉蟹,兩人就有一隻,職員會提供鉗去食用,平時比較少吃蟹,因為怕麻煩!
但他們已經分成4小件,稍稍用鉗夾幾下就好易食到蟹肉,肉質都係非常新鮮鮮甜!
來到第五層最後一層,就有鮑魚、海螺,蔬菜類就有好吸晴的橙色日本蕃薯、栗米、日本南瓜、白蘿蔔、冬瓜及冬菇!
鮑魚一人一隻,好有口感,同樣好鮮味,而海螺小小的,也是有彈牙煙韌!
另外,日本蕃薯超甜,原來蒸也不錯!
最後就到開頭放下的湯底材料,一轉眼變成一鍋粥~
職員先為我們張表面的一層隔走,就可以食用啦!
可以落少少胡椒作調味,可以有辟腥的作用~
粥入面有蜆、白蘿蔔及韓式年糕,粥煲至半水狀,內有盡剛才食用海鮮汁的精華,比較清淡唔會太濃味,又有海鮮的鮮甜!
而粥底就有豬手的肉香,所以煲出來特別香特別惹味!
題外話/補充資料: 後記: 超滿意今次的一餐海鮮餐,整體海鮮都非常新鮮,加上周邊貼心的服務及職員邊食邊講解,即使客滿也沒有覺得他們冷侍了任何一位客人! 下次帶爸媽再來食先!
2016-05-28
慶祝紀念
生日
2016-05-30 567 瀏覽
想嚐嚐九重鮮很久了,身邊許多朋友都大力推薦,碰巧紅磡開了分店,我便跟男友和另一對情侶相約吃午飯去。同行友人曾光顧大坑店兩次,她說新店裝潢比那邊光鮮亮麗,而且空間感大得多,坐得更舒適。午餐時段供應多款飯麵套餐,可享1小時午市自助沙律吧。如惠顧海鮮塔更可享有8折優惠,比晚市划算得多呢!4款海鮮塔價錢不一,我們選了中價的首爾塔(每位$398),如兩位享用套餐會以5層塔上的。等待九層塔的時候,先吃點前菜吧。款式挺多的,有泡菜、芽菜、蓮藕、小魚乾、沙律等,非常開胃。3種醬料分别是辣椒醬、柚子豉油和甜酸醬。粥底方面,店員推薦韓式豬手湯,他會先把豬手、年糕、蛤蜊和米放進鍋底,待最後吸收了海鮮精華便可享用美味粥底。大約15分鐘後,天花板的UFO鍋蓋便會自動降落,待溫度計顯示85℃就表示第一層準備好了。第一層是蟶子和象拔蚌,均十分鮮甜,口感爽脆。象拔蚌已切成條狀,方便進食。第二至七層的建議進食時間約為5分鐘,記緊先倒光海鮮精華才取出蒸層。接下來第二層是元貝,體型不算大但頗有鮮味。第三層是海蝦,蝦身細小,卻鮮甜無比!其實光吃已經很美味,喜歡的可蘸點柚子醬油提味。第四層是北寄貝和花尾龍躉,我還是頭一次吃到新
3種醬料分别是辣椒醬、柚子豉油和甜酸醬。
第四層是北寄貝和花尾龍躉,我還是頭一次吃到新鮮北寄貝呢!來到我全晚最愛的龍蠆
肉質鮮美嫩滑,富魚油香,那層厚厚的骨膠原才是精髓所在!
第五層是大花蛤,是略為失色的一項,吃了幾隻都有沙
幸好一旁的木瓜味道香甜,像在吃煲湯木瓜哈哈!
第六層是沙巴肉蟹及蝴蝶蚌,肉蟹看起來有神,蟹肉不多而且味道較淡。蝴蝶蚌大大顆,肉爽不過偏鹹,不太喜歡啊......。
鮑魚嫩口彈牙,挺鮮味的。不得不提我最愛的日本番薯
入口粉腍,甜度適中,很想多吃幾件啊!
終於來到最後一層,我們已經吃得捧著肚子了!服務員建議把海螺蘸點柚子醬油吃,味道也挺夾的。我反而對旁邊的日本南瓜、冬瓜和粟米感興趣,全都非常甜美,尤其喜歡香滑軟腍的南瓜!
要將空位留給最底層的海鮮粥底,這次選了服務員大力推介的韓式豬手粥。粥裡材料豐富,有豬手、年糕、蛤蜊,帶有濃濃胡椒香氣~
粥入口綿滑,加入嫩滑豬手和煙韌年糕,配搭有新鮮感。最重要是增添了八層的海鮮精華,讓粥底更為鮮甜可口!吃罷頓時感到全身很暖和。原來份量多得很!!
我們舀了四碗後還剩下許多粥,最後打包了兩大碗回家給爸爸品嚐。
角落設有洗手盆,吃完可以馬上洗手。
本店還設有廂房,很適合大夥人聚會。建議先訂座,因為這裡也很旺場。
午餐
2016-05-29 1135 瀏覽
九重鮮呢個名字其實一D都唔陌生, 因為真係有太多太多朋友食過同推介比我, 而呢類無水蒸海鮮塔其實都已經係香港興左一段時間了, 我都食過坊間其他類似食店, 但當你試過九重鮮後, 你必定一試愛上, 必無他選~~ 近門口位置擺放了傳統既韓服, 可以比等入坐既客人來個韓妹造型玩下, 披上韓服後, 你可到暫時未開放既VIP 房內影相, 房內擺放了很多具韓式既擺設, 走進房內仿如置身在韓國傳統食店似的~~ 食店頗大, 估計可容納約八十人!!食店探用木製枱凳, 以一字排開, 格局整齊又簡單, 位與位之間又不算擠逼~~ 食店全探用韓式既餐具, 每人還提供一個夾給你用來夾海鮮的, 一人一隻唔洗爭~~ 餐牌內還有溫馨提示, 包括教你每層要太約蒸幾耐, 食法, 同點樣好好運用醬油等...感覺好窩心呀~~ 九層海鮮塔主要分為三款以供食客選擇, 分別有釜山塔(HK$328/位), 首爾塔(HK$398/位)同濟洲塔(HK$568/位), 三者分別只是用上不同海鮮, 我地選擇了中價既首爾塔, 如果還是覺得不夠食, 可以加錢加配更多海鮮~~ 先黎個韓式餐前小食...泡菜: 呢度既泡菜經食
韓式前菜
先黎個韓式餐前小食...

泡菜: 呢度既泡菜經食店調較過味道, 所以特別啱香港人口味的, 不會太辣太酸, 非常惹味
芝麻白菜及菠菜: 淡淡麻油香, 即時令菜變得更有鮮味
醃製蘿蔔絲: 韓國餐前小食一定會食到醃製品的, 每個韓國既亞豬媽都會在家中醃製各種不同既餐前小食, 食過呢D酸酸甜甜既醃製品, 係特別開胃的~~

人蔘雞湯粥底
我地揀左人蔘雞湯粥底, 店員將雞 、人蔘 、蜆、年糕、米同水加入最底層既鍋中~~
再放上其他八層海鮮塔, 感覺幾壯觀ga~~
塔頂有支用來測量海鮮溫度既專用溫度計, 只要溫度到達約90度, 就可叫店員前來幫忙打開第一層既蓋, 呢段時間太約十五分鐘, 睇住溫度上升, 感覺特別緊張,好想可以快D食~~

每張枱上放了一個用來計時既沙漏, 因每層海鮮約蒸4-5分鐘就要打開一層的, 呢個沙漏就係用來提示我地, 甘就唔會蒸到D海鮮過熟啦~~
象拔蚌 、蟶子皇、勝瓜
第一層: 象拔蚌 、蟶子皇、勝瓜

當打開第一層時係突別有驚喜的, 雖然食店拱提了柚子鼓油, 辣椒醬同海鹽麻油比我地用作調味之用, 不過我還是喜歡原汁原味既海鮮,所以我沒有用過任何調味醬油!!

象拔蚌同蟶子皇都非常大隻, 肉質同樣鮮甜彈牙, 我連殼內既湯汁都飲埋, 非常清甜美味, 食過第一層就更想快D食第二層...
第二層: 元貝

元貝好大隻同肥美, 肉質好鮮嫩, 亦同樣地將殼內既湯汁飲光, 其實店員有說過, 可將湯汁倒回鍋內, 海鮮味湯汁會流到粥底, 但我真的抵擋不住甘鮮甜既海鮮湯汁既誘惑~~
海蝦、金菇
第三層: 海蝦、金菇

每人分到兩隻蝦, 蝦肉結實又夠鮮味
花尾龍躉 、鮮菇 、雲耳、車里茄、菜
第四層: 花尾龍躉 、鮮菇 、雲耳、車里茄、菜

花尾龍躉肉質有點鞋, 可能是有點過熟, 配菜雲耳好爽口, 鮮菇、車里茄同菜因為吸收左好多海鮮湯汁, 食落好鮮甜~~
鮮菇 、雲耳、車里茄、菜花蛤、木瓜
花蛤、木瓜
第五層: 花蛤、木瓜

花蛤有兩款, 一大一細的, 每人可以分到一大兩細, 兩者同樣鮮甜, 但大隻更顯口咬! 而木瓜經過甘長時間吸收精華後, 簡直清甜到極點呀~~
沙巴肉蟹、大花蛤
沙巴肉蟹
第六層: 沙巴肉蟹、大花蛤

蟹好似相對其他海鮮黎講, 相對較細, 為方便食用, 食店已經將蟹拆開蒸, 我地每人只分到半隻蟹, 蟹肉扎實又夠嫩滑, 蟹膏又夠香甜, 其實食完還想再食呀!!
鮑魚、蕃薯、蘿蔔 ‧ 鮮菇
鮑魚、蕃薯、蘿蔔
第七層: 鮑魚、蕃薯、蘿蔔 ‧ 鮮菇

鮑魚唔痴殼, 輕易就起出, 而且又夠厚身, 鮮甜又夠彈牙, 食埋蕃薯、蘿蔔 ‧ 鮮菇配菜, 已經有七成飽了, 真係不要相信齋食海鮮係食唔飽既歪理呀~~
韓國蠔、鮮菇
韓國蠔
第八層: 韓國蠔、鮮菇

時間到就要叫店員幫忙開蠔, 不知是否食蟹時花多左時間, 忘了及時食下一層, 令韓國蠔蒸得有點過熟, 感覺有點乾身, 但都相當肥美~~
花螺、南瓜、冬瓜、粟米
第八層: 花螺、花螺、南瓜、冬瓜、粟米
一打開呢層時, 我以為全是配菜, 之後爭大一點眼去睇清楚先發現原來中間係有花螺的, 我地每人分到兩粒甘多既花螺, 都夠彈牙同清甜, 只是真的不夠喉~~

呢層既配菜南瓜、冬瓜、粟米, 其實不用多說已經感覺到有何其鮮味, 吸收左上面甘多層既海鮮味, 呢層既配菜係最最最鮮甜美咪的~~

第九層: 人蔘雞湯粥

到左最後一層, 我已經飽左九成了, 食到呢層店員會前來幫我地將雞拆開, 將雞入面既人蔘糯米全部攞出黎, 再將雞拆開放回粥入面~~
人蔘糯米
因為怕粥既鮮味影響左人蔘糯米既味道, 所以先將佢先攞出黎, 人蔘味較為清淡, 糯米尚算煙韌, 口感不錯~~
人蔘雞湯粥
粥內除了雞, 還有蜆肉同韓式年糕, 經過甘長時間去煮, 所以粥底非常之綿, 帶有海鮮既鮮甜, 絕對優勝過坊間好多既粥店, 韓式年糕夠晒煙韌彈牙, 大大增加口感, 食埋碗粥, 我已經宣佈投降了...

好開心終於食到九重鮮呀

韓國蠔、鮮菇
韓國蠔
人蔘糯米
2016-05-28 219 瀏覽
潮流興食得健康,有營養,儘量少油、鹽、糖。還要蒸得健康,以原汁原味為食糧。來到這間餐廳,以光猛、地方大、坐得舒適、乾淨、服務週到!共有九層蒸鍋,最低層為粥底,粥配料任人客選擇、我們點了人參雞鍋粥底,綿綿米香白粥,人參、雞都好大隻,一邊蒸,一邊將海鮮的海水味滴到粥底,配上原有的配料,簡直用超無敵鮮甜、綿綿口感,十分好味、好食。其餘八層以不同種類海鮮為主。第一層:聖子,好大隻,差不多每隻都有筷子咁長,當然是爽口鮮甜。第二層:象拔蚌,大塊不韌,口感爽滑、甘甜鮮美。第三層:帶子、海蝦、蝴蝶蚌,新鮮大大隻有蝦膏,很彈牙。第四層:北寄貝、花尾龍躉,魚肉啖啖肉,充滿口腔,肉質結實,含有豐富膠質,美味無比。第五層:蜆、大蚌、木瓜,意想不到係木瓜蒸過後,還保留很鮮甜,口感一流。第六層:南非鮑魚、甜番薯,鮑魚不韌,咬落嫰滑,不黏牙,齒頰留香,番薯蒸得剛剛好,好甜好食。第七層:沙巴肉蟹,豐滿的蟹肉,結實梳梳肉,食落爽口、鮮美,只嫌蟹膏不多,唔係更加正。第八層:海螺,適中大小,有口感,爽口,超鮮甜美。
來到這間餐廳,以光猛、地方大、坐得舒適、乾淨、服務週到!
其餘八層以不同種類海鮮為主。

第二層:象拔蚌,大塊不韌,口感爽滑、甘甜鮮美。

第三層:帶子、海蝦、蝴蝶蚌,新鮮大大隻有蝦膏,很彈牙。

第八層:海螺,適中大小,有口感,爽口,超鮮甜美。
身為草帽鍋粉絲,對於韓式九層塔頗為好奇,一直想要試試,上星期終於約齊腳可以出發!一坐低,店員先為我們送上前菜四小碟,魚乾,泡菜,蓮偶,當然不少得我最愛的薯仔啦數款塔之中,我們選了中位價的首爾塔,$398一位,二位起用,如果二位享用會以5層塔上,我們一行四人,所以以9層塔上等了15分鐘,終於可以吃第一層啦蟶子非常大隻,象拔蚌預先剪好小件,貝殼盛滿了精華,很鮮很甜,半滴都不想流走呢!第二層是元貝,同樣盛滿了鮮味無比的海鮮汁如果有粉絲墊底更美味!第三層,海蝦外殼脆身,肉質爽彈,非常新鮮~~第四層是北寄貝,龍躉,這層我認為墊底的娃娃菜才是主角,完全吸引收了海鮮的鮮味,不用任何調味,已經好吃至極吃到中段,我們點了支梅酒share,這梅酒裡藏有三粒梅,梅味很香,可是不嗜酒的我覺得酒味太重,甜度較低,只嚐了一小杯而已第五層是一堆貝類,我想是大蚌,大花甲吧?當中混入了4件木瓜,蒸木瓜還是第一次吃,腍腍的,很香甜第六層是沙巴肉蟹兩隻,肉嫩鮮甜,有少量膏,可惜size比較小,4人分享有點唔夠喉第七層,鮑魚,日本蕃薯我的線線完全移向了日本蕃薯,橙黃色的非常吸引!味道好香甜,識食一定連皮食第八層,海螺,我本身
首爾塔(每位)
等了15分鐘,終於可以吃第一層啦

第二層是元貝,同樣盛滿了鮮味無比的海鮮汁
如果有粉絲墊底更美味!
第三層,海蝦
外殼脆身,肉質爽彈,非常新鮮~~
梅酒
第七層,鮑魚,日本蕃薯
第八層,海螺,我本身不吃螺的,視線自然地移到圍邊的日本南瓜,冬瓜及粟米,蒸瓜菜真係好好味啊!營養可以保住,瓜菜本身的汁液同海鮮精華都完全鎖住
人蔘雞粥
最後一層,第九層,我們選了人蔘雞粥底
體型細小的雞肉味濃,中間釀入了糯米和人蔘,店員為我們處理好後就食得!粥底夠濃稠夠綿,充滿海鮮鮮味和雞香味!

最後店員還給兩個盒我們打包吃不完的粥,這點我勁buy!!環保不浪費之餘又可把鮮味帶回家

首爾塔(每位)
梅酒
人蔘雞粥
2016-05-28 688 瀏覽
我同屋企人一行3位黎到呢間海鮮專門店,里面既裝修新淨企理,燈火通明,每個座位台面上餐具齊全整潔,一坐下來侍應就遞上餐牌,我地決定試一下中間價位的首爾塔。眼見樓面人手非常充足,侍應很用心服務,上了海鮮塔之後,還會幫客人留意食物時間,更會主動幫手徹走食曬的蒸爐,又樂意向客人講解食用方法,令初來報到的人可以學到很多東西。聽店員的講解,桌上的醬油有三種(如圖),左邊的是辣椒醬,適合喜歡食辣的朋友,中間的是豉油,適合用黎點蝦,而右邊的是甜酸醬用來點蜆和螺食就比較好。前菜離海鮮塔可以食用有一點時間,侍應端上一個沙律,里面既材料主要係蘋果,薯仔同菠蘿,仲有小小綠色蔬菜。感覺好清新,配上沙律醬,易入口之餘又十分可口。開胃菜開胃菜方面有四小份,分別有大豆芽、酸蘿蔔、泡菜同蓮藕片,甜酸辣咸全部都有助增加口水分泌,令人食慾大開。我地3個人有九層野食第一層係蟶子同象拔蚌,蟶子好大隻,食落好鮮甜,配埋大蔥同蕃茄仔一齊食味道更豐富,而象拔蚌雖然細細隻,但都好彈牙好爽口,兩者都保留到原汁原味。第二層係元貝,size算係幾大隻,里面已經清理好曬,只要加幾粒蔥花已經夠味道,如果配埋粉絲就好啦。第三層係海蝦,大大隻,食落
前菜
開胃菜
我地3個人有九層野食
蟶子加象拔蚌
元貝
第三層係海蝦,大大隻,食落都幾爽口彈牙,而且蝦味好重,蝦頭仲有D膏,可以啜埋黎食,旁邊的金菇亦都好入味。
海蝦
第四層係北寄貝同埋新鮮花尾龍躉,北寄貝里面塊肉好大下,而且比起平時寿司果D更實淨,食落彈牙鮮甜。花尾龍躉一塊既份量已經唔少,魚皮部分膠質好重,女士養顏必食,魚肉呈一片片既狀態,食落好腍好滑。
北寄貝和新鮮花尾龍躉
第五層係大花蛤配日本南瓜,花蛤也是一貫的鮮味,而且里面沒有沙,可以無顧慮地進食。日本南瓜肉質好腍,而且帶有一股清甜,就算之前的海鮮如何鮮甜都無法蓋過它。
大花蛤配日本南瓜
第六層係沙巴肉蟹同蝴蝶蚌,蟹的肉感飽滿,但每人只有半隻份量,唔係好夠喉,殼里面還有少量蟹膏,可說是錦上添花。蝴蝶蚌也沒有沙,肉質偏向軟滑,易入口。
沙巴肉蟹和蝴蝶蚌
第七層係鮑魚同大蚌,而且仲配有日本蕃薯,飽魚算係大隻,而且已經幫我地清理好曬入面唔食得既污糟野,口感好實在,彈牙鮮味。而大蚌的肉質有小小似青口,好有海水鮮味。而日本蕃薯去到呢個時候已經蒸到好腍,質地已經去到蕃薯蓉咁上下,味道帶有微甜。
鮑魚同和大蚌
第八層係海螺,雖然已經蒸左咁耐,但螺肉仍然係保留到爽口彈牙,雖然鮮甜味欠奉,但口感搭夠。頭8層每一層都有小量蔬果,如菇類、栗米、黃芽白、勝瓜、小蕃茄、木耳,令大家唔使一味食海鮮,可以食D其他野平衡一下。
第九層
粥底我地揀左韓式豬手湯,由一開始煮到食曬所有海鮮,基本上全部米都已經煮到開曬花,好綿好滑,加埋樓上所有海鮮積累下來的精華,味道極之鮮甜,第一次食到咁好味既粥,比起上面既海鮮更可以話有過之而無不及,里面既幾件豬手都已經煲得好腍好入味,每件都幾有份量下,咬落去啖啖肉好少骨,就算本身有D飽都忍唔住要食曬佢地,而且還有韓國年糕,包保一定食得飽。
韓式豬手粥
沙巴肉蟹和蝴蝶蚌
鮑魚同和大蚌
韓式豬手粥
2016-05-27 324 瀏覽
今日來到黃埔出job,同事話放工一齊去蒸一蒸,重要係韓式,係我的等一次,因為至前都係食潮式。話說這間餐廳名九重鮮,特別係他們不會逐樣食材蒸,他們是將所有食材分在八個蒸籠,疊在一起,最底層加上自選粥底,名乎其實九重鮮。晚上7時已全場爆滿我們所選是這個$398的套餐一來店員也很有禮,先問問我們要那種粥底(粥底分為人參雞,泡菜,豬手,仲有倆種忘記了)繼而送上4款不同泡菜,薯仔做得不錯,乾魚仔偏硬,但當食完店員馬上追加,還要是不同款海蝦,聖子,沙巴肉蟹我也十分滿意材料新鮮最後食粥時,店員更為我們講解,在雞肚中的糯米和人參,一定要吃不然就浪費了,因為真的很好味,可惜份量很大,我們四人食不完,店員又親切地送上外賣紙盒
今日來到黃埔出job,同事話放工一齊去蒸一蒸,
重要係韓式,係我的等一次,因為至前都係食潮式。

晚上7時已全場爆滿
我們所選是這個$398的套餐
一來店員也很有禮,先問問我們要那種粥底
(粥底分為人參雞,泡菜,豬手,仲有倆種忘記了)
海蝦,聖子,沙巴肉蟹我也十分滿意
材料新鮮
現在我家工主比以前的好,所以都會和NAN佬抽少少時間出去拍下散拖,但其實我們都只是簡單食個飯,沒有什麼特別節目,因為我根本超掛住我個女魚子醬。之前經朋友推介下去了在黃埔的九重鮮,對我來說,個LOCATION都幾方便。黃埔店是寬敞好多,而且有好多張IKEA的HIGH CHAIR,下次我會考慮攜女出席。九重鮮的MENU好簡單,好適合有選擇困難的朋友,但我們都是問店員,我們第一次食,試哪一個SET好。他推介我們食首爾塔,HKD398,要兩位起。他們有3種醬汁,但其實我想講你根本是不需要的,因為他們的海鮮超新鮮,所以了醬汁反且食得不夠鮮。在等食的期間,我們食小食,而且可以不停REFILL的,NAN佬依舊愛食泡菜,我就LIKE個薯仔和白菜仔。我們要了人蔘雞湯,做為個底。然後就等個爐蒸到90度就可以開動了,因為我們只有兩個人,所以只有5重鮮。他們建議你5分鐘食一層,仲要有個計時器,這是最佳食用時間,我和NAN佬都食得好準時下。他們會有個保溫盒,如果食得太慢,可以放入盒內,再開下一層,以確保個食物質素,不會OVER COOK。個蟶子我超LIKE,肥大肉厚,又JUICY。海蝦是超大隻的,咬起,甜味出眾

我們要了人蔘雞湯,做為個底。
個蟶子我超LIKE,肥大肉厚,又JUICY。
海蝦是超大隻的,咬起,甜味出眾。
我一咬舊新鮮花尾龍躉,我又提起個女了,同NAN佬講,如果個女在,她一定會搶著咬,滑滑的。另外,個北寄貝是嫩口又鮮甜,我自己勁LIKE。
沙巴肉蟹味道甜甜的,又有蟹膏,食到我停不了口。
其實層層樣樣都好好味,我只是抽一些我覺得好正的講下,沒有提及的,只是我不知他們正個的名,而且真的樣樣新鮮,這種食法又健康。
食到最後,就是個人蔘雞粥了,所有海鮮的精華都流入個粥入面,個粥是好味到,我和NAN佬都食到個肚皮就爆開。
我們仲要打包回家,感覺大滿足啊~~
2016-05-05
2016-05-27 269 瀏覽
在朋友介紹下, 今日同女人去黃埔, 試下那個九層海鮮塔, 由於餐廳位置在外圍, 可能要問下人會找得快一點. 餐龐座位寬敝, 裝潢簡潔, 一看就知係韓國餐龐, 因餐具全部是銀造的.  另外他們亦設計餐桌下有一格格以便女仕們放入手袋, 細心. 當日我們選擇了中間價錢的首爾塔。第1層 : 有象拔蚌,蟶子,非常清甜,蒸完還好多汁,沒有加任何醬汁,完全吃出食物的鮮味。 第2層 : 帶子好大只,肉好厚,蒸得剛好,完全係我杯茶。 第3層 : 海蝦肉質爽甜彈牙,而且不細, 不過大蚌似乎洗得不太全面,還有一點沙。第4層: 花尾龍躉肉質好紥實,非常嫰滑,食落便知佢新鮮,完全沒有我最怕的腥味,而且不會覺得'鞋',對我來講蝴蝶蚌沒什麼特別。第5層: 大花蛤&北寄貝,相當肥美及爽口。第6層: 沙巴肉蟹,餐廳好細心,一早已把蟹腳打碎,方便我們享用,一定不會咬堋牙。第7層: 鮑魚肉好厚,好有彈性,時間控制得唔錯,不會有煙靭的感覺。第8層: 海螺吃落好鮮美加上辣醬食,真是好惹味。终於來到最後一層,軟綿綿的粥底加上豬手,年糕及白蘿蔔吸收所有海鮮及蔬菜的精華,非常入味好吃, 食左2碗,真是好飽。實在太美味,吃不完都要
當日我們選擇了中間價錢的首爾塔。
象拔蚌,蟶子
第2層 : 帶子好大只,肉好厚,蒸得剛好,完全係我杯茶。
帶子(元貝)
海蝦&大蚌
對我來講蝴蝶蚌沒什麼特別。
花尾龍躉&蝴蝶蚌
第5層: 大花蛤&北寄貝,相當肥美及爽口。
大花蛤&北寄貝
鮑魚
第8層: 海螺吃落好鮮美加上辣醬食,真是好惹味。
海螺
终於來到最後一層,軟綿綿的粥底加上豬手,年糕及白蘿蔔吸收所有海鮮及蔬菜的精華,非常入味好吃, 食左2碗,真是好飽。實在太美味,吃不完都要打包左兩碗粥做宵夜及第二朝做早餐,正呀。
豬手,年糕, 白蘿蔔弓木粥
愛吃海鮮的朋友, 值得一試。

2016-04-24
象拔蚌,蟶子
帶子(元貝)
花尾龍躉&蝴蝶蚌
豬手,年糕, 白蘿蔔弓木粥
  • 豬手
  • 年糕及白蘿蔔粥
2016-05-25 965 瀏覽
聽身邊的朋友推介這餐廳好一段日子,不過,由於餐廳位處大坑稍嫌有感偏遠,故一直未有光顧。但最近,知道於紅磡開了新店,皆朋友前往一試 。因為所訂的日子是星期六,那裡很旺場,所以,選上6:00pm到達,相信客少一點服務會少出亂子,故到訪時客人真的不太多,但離開時不單全場爆滿,門口等位的客人可不少。海鮮塔有多款選擇,我們選擇了中價類別的首爾塔($398 + 10%,兩位起,以下相片是4人份),已包了10多款海鮮及蔬菜;友人是泡菜迷,大膽選了泡菜粥底。此外,還附送多款韓式前菜如大豆芽、韓式泡菜……作餐前小食。第一層有蟶子及象拔蚌,伴點車厘茄、絲瓜及菇菌,店只建議我們不要蘸任何醬料,果然,蟶子及象拔蚌兩者都鮮甜爽口 。第二層是元貝,大大隻的鮮元貝清蒸,肉質鮮甜爽彈,蘸少許海鹽麻油,分外好吃。別忘喝下「元貝」水,好鮮味的啊!第三層是海蝦,體形頗大,每人有兩假,配上柚子豉油,鮮味更突出,蝦肉十分彈牙。第四層是花尾龍躉及北寄貝,那些龍躉肉極之嫩滑,魚味鮮,而北寄貝弄壽司就吃得多,新鮮蒸效果不俗。第五層是大蚌及大花蛤,滿滿一籠都是蚌與花蛤,兩者都味鮮清爽,還伴上清甜的木瓜 。第六層是沙巴肉蟹及大蚌,

第六層是沙巴肉蟹及大蚌,肉蟹每人有半隻的份量,稍嫌未夠喉而已,幸而肉蟹非常鮮甜,蟹身還有有少許蟹膏。
第七層是鮑魚配蕃薯,配搭有趣,鮑魚很大隻,一人吃掉一隻,真是好享受
,而且鮑味不錯,蕃薯既粉且甜。
第八層是海螺及多款夥菜,海螺有點小,入口亦有點沙,不是很好;反而,南瓜及粟米很好吃,很清甜。
第九層是一大鍋泡菜粥,粥內還有韓式年糕、大蜆,味道辛辣刺激,吃得過癮乎
首次接觸蒸海鮮塔,確實令人印象難忘,不單九層塔有氣勢,更可以親嚐多種海鮮的原味,只付出數百塊,划算之極啊!真要多謝友人的好介紹。
2016-05-25 208 瀏覽
今日黎紅磡揾個朋友,跟住為左揾個地方好好坐低傾下偈,就費事走出我mk揾野食,一上openrice就見到呢邊開左間食蒸海鮮嘅舖頭,於是就簡去左果度開飯喇。一坐低當然見到呢個層層窩喇,真係令人有期待嘅感覺。飽魚鮑魚好有口感而且蒸出來食到佢嘅原味,果種淡淡嘅海水咸味,唔需要任何嘅調味都已經好令人滿足。蟶子入口令人感覺好滑身好夠鮮味,不過入口有小小沙。海蝦海蝦入口夠彈牙,而且無沙,肉又夠晒結實,餐廳肯定係用活蝦煮嘅。大蚌蚌比一般嘅大,開始蒸之前仍然係緊閉狀態,煮完之後就乖乖咁開晒口,感覺真係好生猛,之後入口好鮮美。花尾龍躉龍躉入口鮮美,肉質細嫩,魚味十足,咁樣食龍躉我都係第一次,不過食落真係比傳統嘅煮法更細嫩。元貝元貝大大粒,經煮熟之後,入口好有口感,果陣鮮甜味令人難忘。沙巴肉蟹肉蟹份量十足,足夠幾人份量,蟹肉入口鮮甜,而且餐廳將殼好細心咁整裂左蟹嘅各個部份,令食客可以好輕易咁食到蟹肉。日本南瓜,粟米呢度嘅南瓜入口好清甜,而且煮嘅時間岩岩好,入口又唔會老。人參雞粥(細)粥入口嘅時候就食得出人參味道都唔算太淡,而且又有雞嘅鮮味,感覺有點令人驚喜。。。
一坐低當然見到呢個層層窩喇,真係令人有期待嘅感覺。
飽魚
蟶子
入口令人感覺好滑身好夠鮮味,不過入口有小小沙。
大蚌
花尾龍躉
元貝
元貝大大粒,經煮熟之後,入口好有口感,果陣鮮甜味令人難忘。
日本南瓜,粟米
呢度嘅南瓜入口好清甜,而且煮嘅時間岩岩好,入口又唔會老。
人參雞粥(細)
2016-05-25 870 瀏覽
又超好笑~ 唔知點解openrice甘鐘意話人去試新餐廳就係試食活動唔俾我post !自己大拿拿俾左快$1000 post 埋單劇出黎都要唔俾post ~ 相信對於韓式海鮮塔大家唔會太陌生,因為都興左輪嫁喇!但QT最近發現一間原本位於大坑嘅韓式海鮮塔餐廳 「九重鮮」開左分店係黃埔😆 以前成日聽人講話幾正幾正~ 但係港島區對係新界人嘅QT有dd唔就腳 所以一直未試!今次仲唔係我大開食慾嘅機會😂 始終係海鮮價錢方面 都有返甘上下啦 不過可接受同真心我甘大食都覺飽!飽到要打包食物走!價錢係以一位位同睇你order乜級數嘅海鮮塔計算! *(Ps 唔同級數海鮮塔價位 QT影左相 大家可拉到相片參考了解)* QT同男朋友因為兩個人都唔敢叫個最多層嘅~ 叫左5層嘅「首爾塔」 每位$398 ~ 內容有: 半個手心大嘅鮑魚X 2、手掌甘大嘅蟶子x2、大蚌x2、元貝x2、象拔蚌x2、大花蛤x2、北寄貝x2、沙巴肉蟹X1、蝴蝶蚌x2、花尾龍躉厚切肉片連皮x2、日本南瓜片x2、日本蕃薯件x2、小量嘅蔬菜瓜同菇類~ 最後會跟埋個粥底 !粥底就可自行挑選要邊幾隻!有人參雞湯/泡菜湯依兩套粥底都唔需額外加$ , 但

QT同男朋友因為兩個人都唔敢叫個最多層嘅~ 叫左5層嘅「首爾塔」 每位$398 ~ 內容有: 半個手心大嘅鮑魚X 2、手掌甘大嘅蟶子x2、大蚌x2、元貝x2、象拔蚌x2、大花蛤x2、北寄貝x2、沙巴肉蟹X1、蝴蝶蚌x2、花尾龍躉厚切肉片連皮x2、日本南瓜片x2、日本蕃薯件x2、小量嘅蔬菜瓜同菇類~ 最後會跟埋個粥底 !粥底就可自行挑選要邊幾隻!有人參雞湯/泡菜湯依兩套粥底都唔需額外加$ , 但如果你想選擇 豬手湯/羊肉魚湯 就要加人頭數每位$50 ~ 第一次試 所以QT簡最穩陣嘅人參湯粥底 ~

落好單冇耐~ 服務員就拎左咋米黎~ 同數條韓式年糕花甲,仲有爙好左人參嘅雞 放落最低層嘅鍋中加左d水~ 之後就放上5層高嘅海鮮塔!海鮮排放層以快熟程度安排 ~ 餐廳都計好晒時間溫度去蒸熟 ~ 大約5層塔要15分鐘,溫度會去到90度食就岩岩好! 要讚嘅係真心好新鮮!而且食所有貝殼類一d沙都冇!超鮮甜~ 當中QT好欣賞個蟶子同象拔蚌!爽口仲鮮甜到入心!小小好味食法提示:拎所有貝殼海鮮時都會有好多海鮮汁~ 記得唔好倒落碗 ,倒返落個層架度佢會慢慢流到落粥底一齊煮會令最後嘅粥更好味嫁!第二要讚係個龍躉肉片超大件厚切!啖啖肉~ 最緊要一定要食個魚皮口感超QQ軟 好正! 食到最後到個粥喇!一打開 個粥好香 睇得出嘅綿滑 ~ 點解用甘少時間又甘多水 個粥可以甘綿嘅?原來個功勞係個數少年糕!QT又學到野! 成個粥真係根本先係食海鮮塔嘅靈魂所在!所有精華完全落入其中 ~ 配搭埋係絕配!太好味!所有野加埋份量都十足!QT飽到要抱住肚走~
下次我要試埋其他塔我再同大家報告!

2016-05-15
15 分鐘 (堂食)
  • 蟶子
  • 北寄貝
  • 南非鮑魚
  • 龍躉肉片
2016-05-23 172 瀏覽
一早聽人講話九重鮮好正,啲野好新鮮,今次黎到黃埔,就緊係要食下啦我地一行四人,所以可以食足9層一開始要揀粥底,粥底揀左人參雞粥揀好就放上九層海鮮啦好高呀,高到睇唔到對面位既朋友呀!上面有溫度計,要等到90度先可以開黎食大概等左3-4個字先至到90度,期間就食下小食先食完店員會refill比你,味道都唔錯架第一層係象拔蚌,蟶子,絲瓜,車厘茄,店員話頭兩層最好原味食不過略嫌煮得過熟,象拔蚌,蟶子有啲硬但絲瓜就清甜,車厘茄好多汁第二層係扇貝,記住將啲汁倒番落去,咁就會成為啲粥既精華啦幾大粒同爽口第三層係海蝦,大蚌海蝦超爽口鮮甜,有少少膏,大蚌就一般啦第四層係花尾龍躉,北寄貝龍躉肉質幾結實,但又好滑,不過唔知點解得我個舊有細骨第五層係大花蛤,木瓜木瓜清甜多汁,本身唔鐘意食木瓜既我都食得津津有味呀第六層係沙巴肉蟹蟹肉都尚算鮮甜,膏就唔算太多蟹拑朋友話佢個隻好多肉,但我個隻偏偏好瘦,而且冇咩肉,好灰第七層係鮑魚,蕃薯,白蘿蔔,冬菇呢一層海鮮比下去了,因為白蘿蔔超清甜,蕃薯又係好甜,冬菇好多汁,菇味香濃相反鮑魚比較硬身,但都帶啲海水味第八層係海螺,粟米,南瓜,娃娃菜再一次海鮮被蔬菜擊敗了粟米粒粒圓碌
我地一行四人,所以可以食足9層
一開始要揀粥底,粥底揀左人參雞粥
揀好就放上九層海鮮啦
好高呀,高到睇唔到對面位既朋友呀!
上面有溫度計,要等到90度先可以開黎食
大概等左3-4個字先至到90度,期間就食下小食先
食完店員會refill比你,味道都唔錯架
第一層係象拔蚌,蟶子,絲瓜,車厘茄,店員話頭兩層最好原味食
不過略嫌煮得過熟,象拔蚌,蟶子有啲硬
但絲瓜就清甜,車厘茄好多汁

第二層係扇貝,記住將啲汁倒番落去,咁就會成為啲粥既精華啦
幾大粒同爽口

第三層係海蝦,大蚌
海蝦超爽口鮮甜,有少少膏,大蚌就一般啦

第四層係花尾龍躉,北寄貝
龍躉肉質幾結實,但又好滑,不過唔知點解得我個舊有細骨

第五層係大花蛤,木瓜
木瓜清甜多汁,本身唔鐘意食木瓜既我都食得津津有味呀

第六層係沙巴肉蟹
蟹肉都尚算鮮甜,膏就唔算太多
蟹拑朋友話佢個隻好多肉,但我個隻偏偏好瘦,而且冇咩肉,好灰

第七層係鮑魚,蕃薯,白蘿蔔,冬菇
相反鮑魚比較硬身,但都帶啲海水味

第八層係海螺,粟米,南瓜,娃娃菜
再一次海鮮被蔬菜擊敗了
粟米粒粒圓碌碌,又甜又多汁
南瓜較硬身,但好結實同甜,食完好飽

第九層就係個人參雞粥
吸收哂上面8層海鮮既精華,真係超鮮甜
加上雞入面釀左啲糯米,糯米煙韌得黎又甜甜地
雞肉嫩滑,粥入面仲加左啲年糕同蜆,好驚喜呀!
雖然已經好飽,但粥都食左兩碗

不過朋友食得好快,我追唔上佢地既速度,食得有啲chur
但海鮮唔食快啲就會過熟,而粥底又會煮過龍
所以我地密密食所有食物都煮得剛好啦
最後仲打包左番去第二日食
2016-05-23 714 瀏覽
韓式海鮮塔最近大熱,我梗係第一時間搵埋幾個朋友一齊去開餐啦去到個裝修都好簡結,地方大,夠光猛,比人有種好乾淨既感覺坐底左有個勁大既蒸爐係中間係餐牌上有不同既海鮮層既配搭我地就揀左個首爾塔398一位個粥底就揀左人蔘雞(夠補呀)見到隻雞都唔小野,大隻放唔到蒸隔 蒸完海鮮既汁會流哂落粥底度,會好鮮甜。之後就黎料啦有八層既海鮮塔係你面前侍應好細心話比你聽,需要等15分鐘或當塔頂上既溫度計達到85度就可以叫侍應黎幫你開個蓋係等既途中就試下韓式前菜非常開胃叫左一支濟洲橙汁,1500毫升等左15分鐘左右 九層塔終於食得第一層係聖子,象拔蚌聖子大大隻,個size長過我隻手掌象拔蚌口感爽脆,肉質甘甜鮮美第二層就係帶子帶子size係我食過咁多蒸氣海鮮餐廳之中最大粒原來唔需要調味,直接食到鮮味第三層 海蝦,蝴蝶蚌蝦膏迫爆蝦頭膏味鮮甜香口第四層 北寄貝,花尾龍躉北寄貝手掌大小,碩大肥美,爽脆花尾龍躉啖啖肉,肉質結實,鮮甜,含有豐富膠質甘香第五層  蜆 ,大蚌,木瓜估你唔到木瓜都可以咁鮮甜可口第六層 南非鮑魚,甜蕃薯南非鮑魚鮮甜、甘香的味道,不但齒頰留香,也令人回味無窮甜蕃薯 蒸完後 已經非常淋身,入口即溶,
韓式海鮮塔最近大熱,我梗係第一時間搵埋幾個朋友一齊去開餐啦
去到個裝修都好簡結,地方大,夠光猛,比人有種好乾淨既感覺
坐底左有個勁大既蒸爐係中間
係餐牌上有不同既海鮮層既配搭
我地就揀左個首爾塔398一位個粥底就揀左人蔘雞(夠補呀)
見到隻雞都唔小野,大隻放唔到蒸隔

蒸完海鮮既汁會流哂落粥底度,會好鮮甜。
之後就黎料啦
有八層既海鮮塔係你面前
係等既途中就試下韓式前菜
非常開胃
叫左一支濟洲橙汁,1500毫升
等左15分鐘左右 九層塔終於食得
第一層係
聖子,象拔蚌
聖子大大隻,個size長過我隻手掌
象拔蚌口感爽脆,肉質甘甜鮮美
第二層就係帶子
帶子size係我食過咁多蒸氣海鮮餐廳之中最大粒
原來唔需要調味,直接食到鮮味
第三層 海蝦,蝴蝶蚌
蝦膏迫爆蝦頭
膏味鮮甜香口
第四層 北寄貝,花尾龍躉
北寄貝手掌大小,碩大肥美,爽脆
花尾龍躉啖啖肉,肉質結實,鮮甜,含有豐富膠質甘香
第五層  蜆 ,大蚌,木瓜
估你唔到木瓜都可以咁鮮甜可口
第六層 南非鮑魚,甜蕃薯
南非鮑魚鮮甜、甘香的味道,不但齒頰留香,也令人回味無窮
甜蕃薯 蒸完後 已經非常淋身,入口即溶,加上蒸汽熱力將甜度再提升另一個層次
第七層 沙巴肉蟹
沙巴肉蟹唔算大隻,蟹膏都教少,但膏味香甜,而蟹肉都好結實,可以食到一絲絲既蟹肉。
第八層 海螺
細細粒,但係都好鮮甜
第九就係個粥底
有好濃厚既人蔘味,侍應會係你面前撕開雞肉,務求令到每啖粥都有雞肉
2016-05-21