2016-05-31
話說早前在社交網絡經常看到朋友POST相,就是熱爆韓國的海鮮塔蒸氣鍋,顧明思義就是每一層都擺著滿滿的海鮮,這個如此巨大的塔真係好吸晴,一直都想去試試!早前經朋友介紹之下,預早Book位預祝我的生日,就可以一嚐這個吸晴的海鮮塔!九重鮮有兩間分店,一間在大坑,一間在黃埔,因為放工過去比較近,所以我們就去了黃埔分店,地點好易搵!因為據朋友透露如果星期六日去的話會比較多人,所以我就預先訂了位,不用等候就可以坐下來!店內光猛,空間感十足,我們6點半左右到達,店內已經坐滿了一半人,看到不少的塔,好興奮哦!店內還設有洗手盆,方便客人用手食用完海鮮時,可以沖一沖洗!枱上擺放著整齊的餐具,中間放著個大鍋!先看看Menu,好有質感的一本菜單!主要有幾個菜單選擇,職員介紹如果第一次食就建議可以享用首爾塔(每位HK$398/2位起),另需加一服務費!所以我們就點解這個,另有湯底(粥底)可選,我們就選了韓式豬手湯,另有人蔘雞湯或羊肉角湯可選,還有其他加錢的湯底!職員先將湯底的材料放入大鍋內,入面可以見到材料有蜆、豬手、韓式年糕及將煮成白粥的米,之後就開著個鍋,就等著海鮮塔的駕臨!先上兩款韓式小食開下胃,聽職員說
我們兩人的海鮮塔就只有5層,如果人多D個塔就會再高D架啦!
當溫度升至90度,就可以開始食用啦~而頭兩層就最好10分鐘內食用,確保其海鮮的鮮味最佳,仲有一個5分鐘的漏斗,幫助計時,食用時就好似跟時間比賽一樣!
而殼內盛載著滿滿的精華,職員說唔好浪費精華,可以將精華沿著塔之間的洞倒落下層,最後個粥底就非常鮮甜架啦!
第四層主要是貝類的海鮮,分別有蝴蝶蚌、大花蛤、大蚌及沙巴肉蟹一隻,旁邊就有蒸木瓜及菇!
大隻少少係蝴蝶蚌,跟大蚌其實質感沒太多分別,是肉比較多~
而大花蛤也是好有口感鮮味的!
但他們已經分成4小件,稍稍用鉗夾幾下就好易食到蟹肉,肉質都係非常新鮮鮮甜!
另外,日本蕃薯超甜,原來蒸也不錯!
職員先為我們張表面的一層隔走,就可以食用啦!
題外話/補充資料:
後記:
超滿意今次的一餐海鮮餐,整體海鮮都非常新鮮,加上周邊貼心的服務及職員邊食邊講解,即使客滿也沒有覺得他們冷侍了任何一位客人!
下次帶爸媽再來食先!