2018-05-06 70 瀏覽
是日星期一,決定同朋友去觀塘食野!今次就去左丼瀛,👍👍👍👍有意外收獲。😀😀坐低,我哋就叫左一個露天日式BBQ嘅海鮮拼盤,雖然,我之前都食過呢一種,但今次佢哋就以海鮮為主打,仲會有其他調味料俾我哋自己落,自由度好高,好似自己煮緊咁。而且佢嘅材料亦都有好多唔同嘅蟹,正呀!🔥😀👍😀之後第二個我哋叫咗一個龍蝦刺身爆丼,一嚟到隻龍蝦真係好大呀👍👍二龍蝦執側邊亦都有三文魚,帶子,哈,😋希靈魚等等嘅刺身,仲有一隻糖心蛋𠻹!😋完全係符合晒唔同鍾意日本嘢食嘅人嘅口味啊!😀👍👋之後,我哋又叫咗一個好出名嘅築地壽司杯,係佢樂師傅👍👍👍👍自己創作出嚟㗎,👍😋👋👋首先,佢是好有創意👍👍而且,有唔同嘅種類,品種也多呀!👍👍👍有三文魚同埋海膽等等,全部都好新鮮,由於係用杯裝嘅原因,所以,那種鮮味更加可以鎖住,唔似普通嘅壽司咁,一擺低就好快流失嗰種鮮味。嗰個露天日式BBQ套餐,唔單止有八折優惠,仲有一杯雞尾酒餸,佢以一個好濃郁嘅雞尾酒,都專輯係一啲新鮮榨🍹嘅橙汁,加上雞尾酒,兩種好唔同嘅嘢,果汁同埋啤酒,卻有意想不到嘅效果,你飲橙汁嘅時候有更加能夠對比出雞尾酒嗰種味道。👍👍總括來講,雖然係日本嘢,但係佢嗰種用食材嘅專

總括來講,雖然係日本嘢,但係佢嗰種用食材嘅專業,就算連一块牛油都唔馬虎,全部都係用丹麥嚟嘅。同埋值得一提嘅係,佢哋員工嘅服務真係好好😀👍😀👍所以,大家其實可以喺星期一放工之後就去觀塘呢度試吓啦,雖然係喺工業中心入邊,但完全唔難搵,喺地鐵站行3分鐘就到㗎啦!

2018-05-05 452 瀏覽
「丼瀛」,顧名思義,以提供丼飯為主,且有一系列的刺身和串燒。 她,要了這一客極其豐盛的丼瀛龍蝦刺身爆丼$228,除了一隻碩大的龍蝦,還有帶子、蝦、八爪魚、三文魚等刺身,絕對可以滿足你的口慾﹗ 小妹,捨丼飯而不要,卻要了一客七小杯的築地壽司杯$148。無他也,貪其夠晒小巧迷你的骰,且可一次過品嚐不同刺身飯的鮮味。 黑魚籽海膽壽司杯是小妹最愛,海膽綿軟細滑,入口回甘;蟹籽魷魚壽司杯,柔軟嫩滑且鮮爽的魷魚,配以爽口爆汁的蟹籽,也教人一口愛上;大魚籽三文魚壽司杯,也是鮮爽油潤甘美之作;鮮甜軟嫩的大蝦壽司杯以及細緻無筋滿口魚脂的吞拿魚蓉壽司杯,也是不錯的選擇;而蔥粒吞拿魚蓉紫菜卷,則多了紫菜的味兒和香脆。 此外,我們也點來了數串串燒,脆皮白鱔$38/串,外脆內嫩且滑,滋味滿嘴。 海膽醬燒原隻帆立貝$58/2隻,碩大的帆立貝,加入海膽醬燒,濃郁惹味鮮嫩無比。 芝士雞翼$30/2隻,皮脆且香,內裏爆汁,且多了芝士味兒;芝士翠玉瓜清新又帶芝香。

黑魚籽海膽壽司是小妹最愛,海膽綿軟細滑,入口回甘;蟹籽魷魚壽司,柔軟嫩滑且鮮爽的魷魚,配以爽口爆汁的蟹籽,也教人一口愛上;大魚籽三文魚壽司,也是鮮爽油潤甘美之作;鮮甜軟嫩的大蝦壽司以及細緻無筋滿口魚脂的吞拿魚蓉壽司,也是不錯的選擇;而蔥粒吞拿魚蓉紫菜卷,則多了紫菜的味兒和香脆。

2018-04-24
2018-05-05 45 瀏覽
今晚叫了兩個set,一個丼,一個烏冬,兩個都有前菜及味噌湯。主食來了差不多吃完,前菜及味噌湯都不來。叫侍應跟,他們不停話等等,冇解釋。食物質素一般,服務質素又咁,不會再來了。
2018-05-05 45 瀏覽
試新餐廳,依到個賣點係丼,但結果魚生類唔新鮮反而熱食就好啲服務:一般,有點茶餐廳感覺裝修:正常,黑為主的設計感覺同價錢唔成正比,餐廳冇咩用心,但大家叫熱食的話都可以一試既!大家參考下啦
試新餐廳,

依到個賣點係丼,但結果魚生類唔新鮮
反而熱食就好啲

服務:一般,有點茶餐廳感覺

裝修:正常,黑為主的設計

感覺同價錢唔成正比,餐廳冇咩用心,
但大家叫熱食的話都可以一試既!

大家參考下啦

黑豚肉火鍋
天婦羅烏冬
鰻魚飯
吞拿魚蓉爆丼
黑豚肉火鍋
  • 黑豚肉烏冬
2018-05-04 56 瀏覽
原來冇寫幾年,試下寫多幾篇。見到推介,有75折,就黎1試,兩點鐘到,得1枱客。1個人食左個牛肉爆丼同炸芝士。後者有3粒三角形,正常大小,好好食。(小食冇折)前者汁太甜太多,牛肉都多,但有點嚡,最大問題係個碗細,碗面鋪滿牛同半熟蛋,已不能容易地食飯。這很須知改善。同埸仲有個麵豉湯,1般貨色。
原來冇寫幾年,試下寫多幾篇。

見到推介,有75折,就黎1試,
兩點鐘到,得1枱客。

1個人食左個牛肉爆丼同炸芝士。
後者有3粒三角形,正常大小,好好食。(小食冇折)
前者汁太甜太多,牛肉都多,但有點嚡,
最大問題係個碗細,碗面鋪滿牛同半熟蛋,已不能容易地食飯。
這很須知改善。

同埸仲有個麵豉湯,1般貨色。
2018-04-30
2018-05-03 45 瀏覽
成日都想食日本野,但又懶得出銅鑼灣尖沙咀,同事介紹下發現原來觀塘都有好野食雖然工廠大廈但餐廳格局都好乾淨光猛,價錢唔係平不過合理仲有戶外bbq位置,店員介紹呢個海鮮拼盤以抵食,138又咁多款海鮮仲有杯洒送,正。份量唔算多,但出面食一個蟹蓋都百幾蚊啦,呢個拼盤點計都係抵最正當然係蟹羔,超濃郁,好味到佔唔到口。再來同事介紹呢杯海膽杯係必食海膽+蟹子+蟹肉+蟹羔再配牛油果醬同蕃薯蓉,多重口感,超級滿足味雷,勁好味,果然無介紹錯。壽司杯賣相好精緻,不過最緊要都係刺身夠新鮮,夠鮮甜,每杯仔兩三啖就食晒,啱曬多心又想試多d野既女仔。男人食一杯仔野又點夠,呢個龍蝦刺身爆丼真係好爆,滿到完全見唔到下面d飯。龍蝦勁多羔,好彈牙好鮮甜刺身有好多款,全部夠新鮮厚切刺身食落口勁有口感,食咁多野,埋單800有找,比起出面喺銅鑼灣、尖沙咀食我唸至少平3成,以後想食日本野來呢度一樣可以大滿足呢。

雖然工廠大廈但餐廳格局都好乾淨光猛,價錢唔係平不過合理

份量唔算多,但出面食一個蟹蓋都百幾蚊啦,呢個拼盤點計都係抵
最正當然係蟹羔,超濃郁,好味到佔唔到口。
再來同事介紹呢杯海膽杯係必食

龍蝦勁多羔,好彈牙好鮮甜

刺身有好多款,全部夠新鮮
2018-05-02 40 瀏覽
是日跟幾個朋友相約到位於觀塘的丼瀛晚餐,去之前我已經在openrice被它的丼飯所吸引,所以充滿期待。我們到達時時間尚早,但已經座了幾枱客人,不用等位,服務員立刻帶我們入座。很快員工就奉上了前菜吞拿魚沙律 。之後先來的是丼瀛的名物 – 北極光海膽杯 ,由上而下有魚仔脆片、新鮮海膽、海葡萄、魚子、海膽豆腐、鱈藏蟹、蟹膏豆腐及紫薯蓉。最驚喜的是因為我沒想過紫薯跟其他食材一起原來很不錯,每一層都各有美味而且口感挺豐富。油甘魚牛油果洋風海膽沙律,海膽跟魚分量很大方,而且配有我喜歡的牛油果粒,沙律菜很爽脆楊枝甘露蘋果絲沙律,這個沙律深得我心,很fresh,好好味,令我真的有在吃楊枝甘露的感覺,而且真的有西米跟椰汁味,但旁邊的不是芒果而是水蜜桃,很好,因為水蜜桃是一定不會酸的。龍蝦丼飯,一上枱其實真的有驚豔的感覺,原因是因為…龍蝦真的很大隻,又要再說一次店家真的很大方!原隻龍蝦!分量十足!新鮮!鰻魚炒飯,鰻魚好肥美、而且好大條、炒飯不會太油或者太乾,剛剛好芝士年糕,燒過的軟綿綿得來帶點煙UN、入面的芝士很creamy、好味其實還有吃其他串燒的,但後來聊得太高興就忘了拍照HAHA 總括而然,只能說分

很快員工就奉上了前菜吞拿魚沙律 。

其實還有吃其他串燒的,但後來聊得太高興就忘了拍照HAHA 總括而然,只能說分量很足,即使貴價食材店家也沒有手軟,我們都很盡興。在這裡要跟店員說個不好意思,因為我們快活不知時日過,害店員OT,而店員亦沒有要趕走我們的意思,人也太好了吧!(因為走的時候順帶問一問幾點關門才發現= 😊 謝謝你!
2018-04-17
2018-05-01 63 瀏覽
繼中環S2、佐敦S2鐵板燒, 樂師傅新店座落於觀塘工廈, 主打丼飯~! 門前餐牌一覽無遺, 圖文並茂非常吸睛。 入夜後的工廈人流較少, 可以舒服安靜地用餐也是種享受。 店內也設有包廂跟戶外座, 多人聚會也OK。 非常「豐滿」的丼瀛龍蝦刺身爆丼, 原隻龍蝦開邊上再加大量刺身, 吃的時候要「分門別類」, 快要滿瀉的龍蝦刺身搬開才能看到飯XD 刺身新鮮不在話下, 連龍蝦都非常高質素。 滿滿的鮮橙色龍蝦膏味道鮮美, 龍蝦肉質彈牙而不會過硬, 要是能先將蝦鉗剝開再上桌會吃得更暢快! 樂師傅招牌海膽杯, 變化成北極光系列, 一層又一層的海膽、魚子、海葡萄… 一口氣吃盡不同的海洋滋味。 築地壽司杯小巧可愛, 是不忍與人分吃的壽司六重奏XD 海膽綿軟細滑,入口回甘, 大蝦鮮甜軟嫩。 吞拿魚茸細緻無筋,滿口魚脂香。 BBQ北海道海鮮拼盤放得滿滿的, 蟹殼燒、大元貝、生蠔、蟹腳新鮮吸引, 不吃生食的朋友也有不少選擇。 餐牌上的串燒選擇不少, 有豬、牛、雞、海鮮、蔬菜非常齊全。 燒牛舌香氣十足, 少許七味粉調味, 肉質彈牙又不會咬不開, 咬開還有肉汁淌出, 火候掌握極佳。 蒜香燒牛肉嚼勁十足, 日
繼中環S2、佐敦S2鐵板燒,
樂師傅新店座落於觀塘工廈,
主打丼飯~!

門前餐牌一覽無遺,
圖文並茂非常吸睛。

入夜後的工廈人流較少,
可以舒服安靜地用餐也是種享受。
店內也設有包廂跟戶外座,
多人聚會也OK。

非常「豐滿」的丼瀛龍蝦刺身爆丼,
原隻龍蝦開邊上再加大量刺身
吃的時候要「分門別類」,
快要滿瀉的龍蝦刺身搬開才能看到飯XD

刺身新鮮不在話下,
連龍蝦都非常高質素。
滿滿的鮮橙色龍蝦膏味道鮮美,
龍蝦肉質彈牙而不會過硬,
要是能先將蝦鉗剝開再上桌會吃得更暢快!

樂師傅招牌海膽杯,
變化成北極光系列,
一層又一層的海膽、魚子、海葡萄…
一口氣吃盡不同的海洋滋味。

築地壽司杯小巧可愛,
是不忍與人分吃的壽司六重奏XD

海膽綿軟細滑,入口回甘,
大蝦鮮甜軟嫩。
吞拿魚茸細緻無筋,滿口魚脂香。

BBQ北海道海鮮拼盤放得滿滿的,
蟹殼燒、大元貝、生蠔、蟹腳新鮮吸引,
不吃生食的朋友也有不少選擇。

餐牌上的串燒選擇不少,
有豬、牛、雞、海鮮、蔬菜非常齊全。
燒牛舌香氣十足,
少許七味粉調味,
肉質彈牙又不會咬不開,
咬開還有肉汁淌出,
火候掌握極佳。

蒜香燒牛肉嚼勁十足,
日本十勝豚啖啖肉夠香口,
雞軟骨脆卜卜口感讓人吃不停。

芝士雞翼又香又多肉汁,
芝士翠玉瓜清新又帶芝香。

丼飯用料上乘又豐富,
價格走親民路線,
相信午市時間一定座無虛席吧?
附近工作的食友們一定要試呀!
2018-04-19
  • 丼瀛龍蝦刺身爆丼
  • 北極光海膽杯
  • 燒牛舌
  • 芝士雞翼
  • 雞軟骨串燒
2018-04-30 68 瀏覽
好耐冇約朋友係觀塘覓食,之前聽朋友講過係觀塘有好味嘅日本餐廳,本抱住一試嘅心態,點知大飽眼福兼好好味。餐廳唔算太大,有室外同埋室內,但三五知己聚埋一齊都OK嘅。因為我哋早去到餐廳,唔知道啲嘢食嘅份量係幾多,按照我哋平時叫法每樣要一份再加多一兩樣嘢,一般預算日本餐廳啲嘢食唔會太多,點知出到嚟後悔。丼瀛龍蝦刺身爆丼賣相一流之餘,手機更加搶先食。刺身份量足夠,內飯量都好足,刺身款式多,吃落好新鮮。隻龍蝦夠晒大,多膏,肉質爽身結實。北極光海膽杯一層層的鋪排,十分搶眼,海膽鋪滿整個杯面,一層層食落,豐富整個味蕾。松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆無法想像一啖飯中又有蟹肉又有蟹膏的滿足感,呢度絕對可以俾到,新鮮之餘又夠晒量多。築地壽司杯造型特別,夠晒新穎,平時食一件件🍣,今次食一杯杯壽司,啱晒細食但又貪心乜都想試嘅女仔最後梗係要來燒一燒,雖然唔太多,但夠晒新鮮,又可以慢慢傾吓計,整個行程大滿足

餐廳唔算太大,有室外同埋室內,但三五知己聚埋一齊都OK嘅。

因為我哋早去到餐廳,唔知道啲嘢

丼瀛龍蝦刺身爆丼

隻龍蝦夠晒大,多膏,肉質爽身結實。

松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆

築地壽司

2018-04-29 80 瀏覽
燒蕃薯仔係濕炒上燒岩蠔結果真係有岩石係蠔入面海膽夠曬新鮮 入口陣腥味就好似帶你走左街市一轉咁燒雞食得多 燒凍雞都係第一次食好野本身都諗住叫夠500蚊 拎100蚊coupon 之後食到燥燥地 我都係豪比你
燒蕃薯仔係濕炒上
燒岩蠔結果真係有岩石係蠔入面
海膽夠曬新鮮 入口陣腥味就好似帶你走左街市一轉咁
燒雞食得多 燒凍雞都係第一次食
好野
2018-04-29 110 瀏覽
官塘工廈美食越來越多,呢次搵到間丼瀛系apm 附近,餐廳環境舒適,而且餐廳仲有半露天式風格。丼瀛龍蝦剌身爆丼,原蝦龍蝦仲要有很多膏,龍蝦肉爽口彈牙。碗內仲放好多刺身:三文魚,帶子,吞拿魚,北寄貝,白拖羅,魷魚等。刺身非常新鮮美味,賣相非常吸引。北極光海膽杯賣相非常精緻,除上面的黑魚子,馬糞海膽,三文魚子,裡面仲有松葉蟹,蟹膏豆腐,海膽豆腐,海萄葡和紫薯等。,七彩繽紛,海鮮的鮮味與紫薯的甜味互相輝影,為味蕾帶來不同的味道松葉蟹甲羅燒蟹膏爆,上面舖滿松葉蟹蟹肉好鮮甜,甲羅燒蟹膏好鮮甜仲有丼飯。築地壽司杯每杯都細細杯挺精緻,包括黑魚子海膽,甜蝦,三文魚籽三文魚,蟹子墨魚,薑粒吞拿魚蓉和吞拿魚手卷,非常鮮甜美味。北海道海鮮拼盆:帶子和蠔都洗得好干靜,蠔鮮味十足,蟹肉好鮮,甲羅燒蟹膏濃厚。Corona Cocktail🍹 易入口👍
松葉蟹甲羅燒蟹膏爆
築地壽司杯
北海道海鮮拼盆
Corona  Cocktail
Corona Cocktail🍹 易入口👍
2018-04-18
外賣自取
$285.5 (晚餐)
松葉蟹甲羅燒蟹膏爆
築地壽司杯
北海道海鮮拼盆
Corona  Cocktail
2018-04-28 46 瀏覽
如果大家都係觀塘工業區返工既話都應該會試過Friendmily最近我經過先發現原來易手做左間日式料理店咁岩又要同觀塘既舊同事聚舊所以我就提意黎呢到一試上到去好有親切嘅感覺因為個裝潢基本上冇變過 只係現在轉左為日式餐廳而呢到係以食丼及燒物為主楊枝甘露沙律呢個沙律非常好食除咗有陣陣楊枝甘露嘅味道外仲有好香甜嘅桃味內裏仲有、蘋果絲、桃以及有口感嘅西米口感豐富嚟到呢一度當然要食佢哋嘅主打啦龍蝦刺身爆丼一上枱非𥄫眼有大大隻龍蝦同不同款嘅魚生龍蝦爆膏👍🏻蝦既肉質都幾爽口再配岩唔同既新鮮刺身非常滿足現在正做BBQ北海道海鮮拼盤優惠試食價138生蠔燒蟹蓋扇貝蟹腳仲送一杯酒精飲品添如果天氣好嘅話喺露台位吹下水飲下酒燒下野食都幾嘆😌燒物亦燒得唔差最驚喜係呢一個鹽燒三文魚鮫$68但係係超大個4個人份量👍🏻釀芝士雞翼燒得啱啱好👍🏻侍應們亦都相當體貼不時主動關心我哋有冇任何需要
如果大家都係觀塘工業區返工既話

而呢到係以食丼及燒物為主

楊枝甘露沙律
呢個沙律非常好食
除咗有陣陣楊枝甘露嘅味道外仲有好香甜嘅桃味
內裏仲有、蘋果絲、桃以及有口感嘅西米
口感豐富

燒得啱啱好👍🏻

侍應們亦都相當體貼
不時主動關心我哋有冇任何需要
2018-04-27 54 瀏覽
上到去訂左枱全場未有一半人,竟然安排我們坐係bar枱隔離又對住個垃圾桶隔離,見到都無胃口,當時要求換位服務員話得返一張冷氣機滴水坐唔坐,梗係唔坐,咁outdoor 有無枱,佢話full晒如果你地要食煙就行出去食,服務態度極差燒生蠔有腥有臭又細粒烏冬不知所謂牛舌又細又唔抵食海膽味道極差壽司飯又生、又唔係日本珍珠米日本餐廳可樂、點解唔係日本可樂或者香港可樂原來係星加坡版可樂🤦‍♂️真係痴缐食咗幾舊水都唔知食乜落口🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
燒生蠔有腥有臭又細粒
烏冬不知所謂
牛舌又細又唔抵食
海膽味道極差
壽司飯又生、又唔係日本珍珠米
日本餐廳可樂、點解唔係日本可樂或者香港可樂
原來係星加坡版可樂🤦‍♂️真係痴缐
食咗幾舊水都唔知食乜落口
🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

2018-04-27
2018-04-26 687 瀏覽
一行6人到觀塘晚飯,時間關係,沒有訂檯及預先找好地方。朋友提議到這家「丼瀛」日本料理試試看。由於時間嘗早,還剛好有一張4人檯在角落讓我們坐~環境不算很大,但有露天地方,方便吸煙的朋友。北極光海膽杯 $198 (試食價)這個是這家的signature!由上至下一層層,整體很美觀。最上的是白帆魚乾、黑魚子在加拿大海膽上、海葡萄、三文魚子、海膽豆腐、鱈藏蟹、蟹膏豆腐及最底部是紫薯蓉!每一層各有味道,不同口感!油甘魚牛油果洋風海膽沙律 $98又是大大舊海膽在面,整個沙律很豐富,但油有點多,肉多了一點,有像不像吃沙律XD香桃蟹籽沙律 $78好像是蘋果絲及楊枝金露的配搭,酸酸甜甜,令胃口大增。茄子 $14 一串這個茄子跟我想像有點不同,用了醬汁在上面一同燒!但醬汁有點鹹,但又可以一試。免治雞肉棒 $20 一串難得這家有這個吃,我必叫的,做的很好。肉不會太鞋,還沾了蛋汁一同食用,十分滋味!爐端燒另外還叫了些自己燒的,有原隻帆立貝$58/2隻,璣燒岩蠔 $38 /2隻、日本蟹蓋麵豉燒 $58等等。自己燒的也很特別,可以自行慢慢吃!丼瀛龍蝦刺身爆丼 $228 試食價朋友說一定要叫這個,這個有多款新鮮刺
由於時間嘗早,還剛好有一張4人檯在角落讓我們坐~

環境不算很大,但有露天地方,方便吸煙的朋友。

北極光海膽杯 $198 (試食價)
這個是這家的signature!
由上至下一層層,整體很美觀。
每一層各有味道,不同口感!

油甘魚牛油果洋風海膽沙律 $98

香桃蟹籽沙律 $78
好像是蘋果絲及楊枝金露的配搭,酸酸甜甜,令胃口大增。

茄子 $14 一串
這個茄子跟我想像有點不同,用了醬汁在上面一同燒!
但醬汁有點鹹,但又可以一試。

免治雞肉棒 $20 一串
難得這家有這個吃,我必叫的,做的很好。
肉不會太鞋,還沾了蛋汁一同食用,十分滋味!

爐端燒
自己燒的也很特別,可以自行慢慢吃!

丼瀛龍蝦刺身爆丼 $228 試食價
朋友說一定要叫這個,這個有多款新鮮刺身,原隻龍蝦!
可以幾個朋友一齊分一碗,很快便飽肚。

蒲燒原條鰻魚飯 $108
這個跟上一個一樣重量級!
但這個比較抵食!鰻魚新鮮,炒飯底不會太乾,值得推介!

野菜照燒雞扒讚岐烏冬 $108
這個份量非常之大,一上檯發現我們差不多食不下了!
但烏冬是真的讚岐烏冬,所以我們也是把它清光光!
雞肉燒過後更加美味,這一餐十分滿足。
2018-04-25 511 瀏覽
近年丼飯在香港大行其道,不少日式丼飯專門店應運而生。筆者作為上班族,平日中午嗰餐,大多在快餐店或茶餐廳解決,不過有時想食豐富啲,都會吃個刺身丼飯做午餐。早前睇到雜誌介紹觀塘「丼瀛」嘅龍蝦刺身爆丼,已經即時心心眼,立即喺群組中向好姊妹報料,難得大家一呼百應,所以今個月的姊妹飯局就揀左嚟觀塘工廈呢間樓上舖開餐。餐廳位於巧明街 109 號榮昌工業大廈 5 樓 A 室,門口非常易認,門外掛有兩盞紅燈籠,牆身鑲有大大個餐廳招牌,十分搶眼。踏進店,地方頗大,近門口設有一間貴賓房,而用餐區就分為室內和戶外。室內佈置簡約,以木製椅桌為主,牆身掛有日式傳統布簾,為裝潢添上和風色彩。其實剛才進店前,已經在門外細心研究過餐牌,知道店子除了主打丼飯外,還有前菜、輕食、刺身、壽司、卷物、燒物、特色飲品及甜品等供應,另外仲有自創菜式北極光海膽杯,加加埋埋都有成數十款,選擇非常豐富。既然一心來吃丼飯,第一道菜就先來一客押上店名的丼瀛龍蝦刺身爆丼 ($228)。個丼飯賣相果然震撼,造型夠曬爆,飯面嘅刺身鋪到幾乎滿瀉,性價比極高。最搶眼同煞食嘅,當然係原隻波士頓龍蝦,不但肉質結實,而且爽口有肉汁,不過就稍嫌味道略淡。飯
其實剛才進店前,已經在門外細心研究過餐牌,知道店子除了主打丼飯外,還有前菜、輕食、刺身壽司、卷物、燒物、特色飲品及甜品等供應,另外仲有自創菜式北極光海膽杯,加加埋埋都有成數十款,選擇非常豐富。
既然一心來吃丼飯,第一道菜就先來一客押上店名的丼瀛龍蝦刺身爆丼 ($228)。個丼飯賣相果然震撼,造型夠曬爆,飯面嘅刺身鋪到幾乎滿瀉,性價比極高。最搶眼同煞食嘅,當然係原隻波士頓龍蝦,不但肉質結實,而且爽口有肉汁,不過就稍嫌味道略淡。飯面另外仲有 8 款刺身刺身全部都帶光澤,食落頗新鮮,左口魚邊好肥美,有咬口;而劍魚腩亦夠曬爽身,魚油甘香。
另外呢個築地壽司 ($148)  亦十分之有睇頭,原來個菜式唔係用傳統嘅一件件壽司呈上,而係用杯仔裝住,再以流線型嘅膠架承托出場,造型夠曬  Instagramable。咁多款之中,友人最讚就係個海膽杯,面頭嘅加拿大海膽鋪到滿滿,顏色鮮明有光澤,入口無苦澀味。另外嗰杯吞拿魚腩碎都好正,入口有魚油香,加埋剔透嘅蝦杯同三文魚腩杯等,無論視覺同味覺都非常豐富。
燒物方面,揀左脆皮白鱔 ($38x2)、芝士翠肉瓜 ($22)、海膽醬燒原隻帆立貝 ($58/2隻)。幾款燒物的火候都恰到好處,尤其是白鱔,肉質肥美,魚皮燒至香脆,而且味道調校得啱啱好,入口啖啖肉。另外翠玉瓜都唔錯,夠厚切,爽脆多汁,好 Juicy,加上用芝士嚟燒,食落有「芝」香。反而醬燒帆立貝,味道不似預期,帆立貝唔夠厚肉,鮮味一般,而且海膽醬落得太少,完全感受唔到海膽的豐腴同香氣。

餐廳走平民路線,埋單價錢唔算好貴,如果午市嚟食,不但免收加一,仲有 75 折優惠,聽侍應講,晏晝嚟用餐的人,都以附近上班族居多。
2018-04-24