2021-08-09 35 瀏覽
屯馬線開通咗之後真係去多咗九龍城食飯,今晚朋友約咗食日本嘢,餐廳係朋友約嘅,我淨係需要負責跟住朋友食好西😋咁啱我哋點菜嘅時候,收到香港喺今屆奧運獲得第一面金牌嘅消息,所以我哋就決定食好啲慶祝一番😆原條金目鯛刺身:魚皮用火灸方法輕輕燒過,帶出甘香嘅油脂味,而魚肉仍然保持鮮甜❤️食完魚肉之後魚骨都唔會浪費,炸到卜卜脆細骨都可以食埋落肚,熱辣辣好香口🐟鐵板原隻龍蝦:龍蝦肉好鮮甜,簡單豉油調味以鐵板炒到剛剛熟,肉質爽口又彈牙!外殼加入味噌煮成湯飯,精華係哂湯底入面,啖啖都充滿鮮味🦞煙燻厚切三文魚:一口大細嘅挪威三文魚,用鹽同胡椒調味!用上櫻花木煙燻,三文魚裏面粉嫩唔會過熟,口感嫩滑魚味重!泡菜炒豬肉:酸酸辣辣好惹味,送酒一流🍻餐廳食物高質而且充滿日本居酒屋嘅風味,跟住朋友食好西真係明智嘅決定😉

原條金目鯛刺身

鐵板原隻龍蝦:
外殼加入味噌煮成湯飯,精華係哂湯底入面,啖啖都充滿鮮味🦞

煙燻厚切三文魚:

泡菜炒豬肉:
酸酸辣辣好惹味,送酒一流🍻

2021-08-07 49 瀏覽
有一班很喜歡日本🇯🇵料理嘅朋友實在太過幸福又幸運🍀,只要揀到一間高質嘅居酒屋🏮就可以痛快一番😎。九龍城呢個宋王臺地帶😅,真係越搵越有水準,地方舒適食物高質已經好滿意。.🍶清酒買一送一優惠💬既然咁抵緊係要點返兩支,有幾款選擇,最緊要係人人都喜歡清酒🍶,碰杯最開心😎.🥢蔥吞拿魚腩薄脆💬一客得兩件,超新鮮嘅吞拿魚腩蓉,超級好味一啖一口夠過癮😅.🥢前菜鯷魚醬(沙甸魚+多春魚)💬採用沙甸魚和多春魚打成蓉,配上青瓜、蘿蔔,唔係度度有得食。其實最喜歡酒盜,不過呢款也很不錯😌.🥢辣酒煮花螺🐚💬日式都居然有呢味嘢,難怪店員推薦,因為實在太好食、太入味,細細粒肉先嫩😌.🥢櫻花蝦炸豆腐💬去到邊都會叫炸豆腐,平貨但能變高質考功夫,炸到咁靚仔絕對收貨😌.🥢煙燻牛舌、日本🇯🇵豚腩💬煙燻係呢間餐廳嘅其中之一賣點,真係好濃烈煙燻味,腩片比起牛舌更出色😎.🥢A4和牛壽喜燒🐮💬眼看和牛已經真的很興奮😆,雖然一人分得一塊,但放入口中吞嚥嗰一下實在掀起高潮👀.另外,仲有雞泡魚干、熒光魷魚🦑、炸軟殼蟹🦀,不能盡錄😵‍💫
🍶清酒買一送一優惠
🥢蔥吞拿魚腩薄脆
💬一客得兩件,超新鮮嘅吞拿魚腩蓉,超級好味一啖一口夠過癮😅
🥢前菜鯷魚醬(沙甸魚+多春魚)💬採用沙甸魚和多春魚打成蓉
🥢辣酒煮花螺🐚
🥢櫻花蝦炸豆腐
🥢煙燻牛舌、日本🇯🇵豚腩
🥢A4和牛壽喜燒🐮
另外,仲有雞泡魚干、熒光魷魚🦑、炸軟殼蟹🦀,不能盡錄😵‍💫
2021-08-04 55 瀏覽
平時比較少到九龍城吃飯,由於宋王臺站經已開通,今次變和朋友到九龍城找食,原來宋王臺也有高級的日本餐廳時令生蠔刺身$156時令生蠔很大隻,足足有手掌大,肉質厚,配以酸酢汁, 非常醒胃刺身盛盒五款$338油油甘魚三文魚吞拿魚虎蝦和海膽。三文魚和油甘魚肉厚又甜,虎蝦新鮮爽口,海膽鮮味非常濃郁!鐵板原隻龍蝦$448原隻龍蝦海鮮味非常香,爽口彈牙,也富有豐富的龍蝦香味!煙燻厚切三文魚$78厚切三文魚帶有點點香薰味道,外面肉嫩裏面肉是粉紅色,吃下去三文魚有兩種質感,提升了鮮味!煙燻日本豚肉$78煙燻豚肉的肥膏和瘦肉平均地佈滿,肥膏的油香滋潤了瘦肉,令肉更鮮嫩!Orion 沖繩啤酒$48淡口的沖繩啤酒,帶點點甜味,非常適合吃飯時一起飲用。

時令生蠔刺身$156

刺身盛盒五款$338

鐵板原隻龍蝦$448
原隻龍蝦海鮮味非常香,爽口彈牙,也富有豐富的龍蝦香味!

煙燻厚切三文魚$78

煙燻日本豚肉$78

Orion 沖繩啤酒$48
淡口的沖繩啤酒,帶點點甜味,非常適合吃飯時一起飲用。
  • 鐵板原隻龍蝦
  • 煙熏三文魚
2021-08-04 32 瀏覽
從前,九龍城被泰國菜及火鍋與茶餐廳霸佔晒。日本食物,相對地少,近幾個月,添上日本新食力。呢間居酒屋,裝修好似日本,座位雖然相對比較細,但勝在夠氣氛,食物方面,都有驚喜,刺身尚算新鮮,熟食方面,佢嘅炸豆腐,燒雞泡魚乾、同鮑魚及煙燻牛肉都有驚喜。生蠔亦值得一讚。之前仲去過佢食嘅午餐,70幾蚊起,但質量不錯,非常抵食。服務方面,其實佢的服務生非常之醒目爽快,不過當好多客人嘅時候,實在做唔切。而家仲做緊清酒720 mL買一送一優惠,喜歡飲sake的話,一邊食串燒,一邊豪飲清酒,實在人生一大快事。

2021-08-02 103 瀏覽
原來成日食嗰個日本餐廳集團喺九龍城開咗餐廳㗎喎,依家先知!原條伊佐木刺身 ($488)係夏天當造魚,白裏透紅好厚切,口感柔軟好有鮮味。根據喺其他餐廳食嘅習慣,食完之後成條骨會攞去炸,口感鬆脆非常好味!時令活蠔刺身 (2 for $156)來自西班牙嘅生蠔,夠大隻,口感爽脆,蠔味after taste超勁!壽司盛 ($168)叫埋個set lunch食,有鮑魚壽司,有趣嘅配搭牛舌薄燒配三文魚炒飯 ($98)上菜時仲喳喳聲,夠多炸蒜及蔥,好香口!牛舌一啲都唔韌,夾埋啲蒜一齊食真係不得了!炒飯都好出色,粒粒分明㗎櫻花蝦炸豆腐 ($20)沾滿櫻花蝦嘅炸豆腐,外脆內軟,點啲酸汁食好惹味
原來成日食嗰個日本餐廳集團喺九龍城開咗餐廳㗎喎,依家先知!

原條伊佐木刺身 ($488)
原條伊佐木刺身

時令活蠔刺身 (2 for $156)
時令活蠔刺身

壽司盛 ($168)
叫埋個set lunch食,有鮑魚壽司,有趣嘅配搭
壽司盛

牛舌薄燒配三文魚炒飯 ($98)
牛舌薄燒配三文魚炒飯

櫻花蝦炸豆腐 ($20)
沾滿櫻花蝦嘅炸豆腐,外脆內軟,點啲酸汁食好惹味
壽司盛
牛舌薄燒配三文魚炒飯
2021-07-30 46 瀏覽
現在去九龍城真係方便了很多,所以朋友也開始相約去九龍城食飯!以前去九龍城食飯,好少會留意日本菜,今日朋友竟然帶我黎到這間日本菜餐廳,而且係高質的。我地食左個二人餐,餐入面有一款食法我真係第一次食,就係龍蝦甲羅燒。坐低不久店員就為我地送上前菜,前菜是新鮮紅蘿蔔、青瓜點上沙旬魚和多春魚的醬汁,味道非常美味呀!!龍蝦甲羅燒,其實係1隻龍蝦整做兩食,一款係食刺身,另一款就係食甲羅燒。龍蝦甲羅燒的份量比平時食蟹肉甲羅燒多,蝦膏味道濃郁,入面還有蔥粒同龍蝦肉,非常美味。仲有梳打餅俾你一齊食,味道很正。刺身拼盤,刺身包括了油甘魚、吞拿魚和磯燒鮑魚!刺身非常厚身,油甘魚和吞拿魚都好新鮮,好香魚的甘魚味。而鮑魚用上磯燒的緣故,食落甜甜地,而且爽口。鹿兒島A4和牛肉眼,肉眼雖然係薄燒,但是份量都幾多。牛肉味濃,而且食落好juicy,仲配有炸蒜片、蔥花同牛肉汁,令味道更惹味。海鮮味噌湯,味噌湯內有蝦肉、蜆肉、豆腐、蔥花等,飲落味道鮮甜,有淡淡的味噌味。

2021-07-30 344 瀏覽
屯馬線開通了,開了很多人到九龍城食飯,我也不例外,今天晚上跟友人來這裡食飯!九龍城除了泰國菜好食,原來有間日本菜都好好味的!我們點了這裡的上戶二人餐,這個餐有很多不同的食物,包括有沙律、雞泡魚干、刺身、壽司、活龍蝦刺身、龍蝦甲羅燒、鹿兒島A4和牛肉眼、蟹膏三文魚帶子炒飯和海鮮味噌湯!火炙三色刺身沙律,這個沙律分別有刺身三文魚、赤蝦和火炙左口魚邊,每款刺身都有稍稍燒過,帶出魚的鮮味,沙律菜用上日式柚子醋拌勻,酸酸味味,十分開胃!壽司盛盒,壽司包括有赤鯛壽司、黑松露帶子壽司和鰻魚壽司,帶子非常大粒而且鮮甜,上面加有黑松露醬,所以食有淡淡的黑松露香味!赤鯛魚肉鮮甜,而鰻魚醬汁美味,整體壽司能人滿足!活龍蝦刺身,第一次食龍蝦刺身,原來龍蝦肉這麼鮮甜,有濃濃的龍蝦味,上面還加有蟹籽,能龍蝦刺身的口感更加豐富!而且刺身份量也很多,十分鮮味!鐵板蟹膏三文魚帶子炒飯,炒飯用上蟹膏一起炒,所以好有蟹的味道,另外還有帶子粒、蟹籽和蔥粒,令飯的口感更豐富更香口!
九龍城除了泰國菜好食,原來有間日本菜都好好味的!
我們點了這裡的上戶二人餐,這個餐有很多不同的食物,包括有沙律、雞泡魚干、刺身壽司、活龍蝦刺身、龍蝦甲羅燒、鹿兒島A4和牛肉眼、蟹膏三文魚帶子炒飯和海鮮味噌湯!
2021-07-20
2021-07-29 33 瀏覽
上戶落藉九龍相伴九龍城區都係泰國菜天下,不過今天竟然 見到日本菜踪影,見到上戶酒場,入去嚐一嚐日本菜先,坐低見個餐牌二人套餐,望落去都好豐富,淨係睇過餐牌都覺得係唔錯,價錢幾多,食完先至講。搵番兩支清酒嚟飲下先飲唔曬打包走套餐包括有火炙三色刺身沙律,刺身就係刺身,刺身搵火灼完之後,原來係另一番風味,佢唔係熟曬,淨係個皮脆,入面肉軟外脆另有一番風味,再加埋沙律嘅香味,好難得呀!燒雞泡魚乾,原來雞泡魚乾都分好多種等級,食落嚟鮮軟 嫩滑,食落去係完全覺得新鮮嘅感覺,曾經食過係硬硬脆多過軟,呢次係真係有驚喜。刺身壽司成盒,每樣兩件,同個friend一人一件唔使爭,油甘魚,拖羅帶子,鮮蝦刺身,唔使講都係鮮味帶頭啦,仲有原隻活龍蝦二食,龍蝦刺身, 聽得多,呢次真係第一次食龍蝦刺身,真係先到諗都諗唔到,所以呢隻龍蝦比我一個新嘅感受,一個字正呀,龍蝦頭甲羅燒, 蝦膏之下仲有龍蝦肉,呢個係熟咗少少嘅龍蝦肉,所以呢啲龍蝦肉,加埋甲羅燒嘅味道,又係另一手法,抵讚 另外鹿兒島a4和牛,肉眼a4和牛,唔使講都係好正,入口福鬆脆,爆汁滿口,唔錯。仲有鐵板蟹膏三文魚帶子炒飯, 呢個炒飯如果唔飽,搵佢填一填,其實唔使
上戶落藉九龍相伴
搵番兩支清酒嚟飲下先飲唔曬打包走
套餐包括有
火炙三色刺身沙律,
刺身就係刺身刺身搵火灼完之後,原來係另一番風味,佢唔係熟曬,淨係個皮脆,入面肉軟外脆另有一番風味,再加埋沙律嘅香味,好難得呀!
燒雞泡魚乾,
刺身壽司成盒,
仲有原隻活龍蝦二食,
仲有鐵板蟹膏三文魚帶子炒飯, 呢個炒飯如果唔飽,搵佢填一填,其實唔使都好飽,呢個飯打底中嘅打底,好抵!
海鮮味噌湯兩個,清清口腔,
我就整杯生啤 個friend就整杯巨蜂梳打。

港鐵開左後,間接令到我都多左黎到九龍城搵食,除左泰國菜,其實九龍城仲有好多其他好野食。坐底後店員就會送上一客野菜伴提魚+沙甸魚醬,可以一邊食住慢慢點單。本身擔心紅蘿白會唔會好生好難食,但出奇地好清甜,點住魚醬食最好食,但魚醬單食有點鹹。🔸原條金目鯛原條金目鯛刺身比以往食過既金目鯛刺身更加鮮甜,可能因為係需要食用時先進行處理,魚肉等氧化程度較低,味道自然有提升。刺身厚薄得宜,而且魚皮火炙過,魚油和魚香都迫出來了,刺身味道甘香,入口嫩滑。剩下的魚骨也不要浪費,呢度可以提供將魚骨脆炸或做成魚湯的食法,最後我們揀了脆炸。魚骨脆炸後,不單止更加香而且骨位的魚肉也可以食。🔸鐵板原龍蝦龍蝦肉爽口彈牙,面頭有蟹籽,口感和鮮味更加提升。剩下的龍蝦殼店員幫我們做了泡飯,用上味噌湯底,龍蝦殼煮後鮮味都溶入湯裡,配上飯粒,非常好食。🔸味噌豬腸蘿白煮蘿白非常入味好吃,豬腸沒有臭味處理得乾淨,但多點油脂會更好吃。🔸煙燻厚切三文魚店員送上來時已經聞到煙燻味,食落同樣都有微微的煙燻味,厚切的三文魚沒有煮到全熟,魚肉保留了少少粉色,食落嫩滑油脂豐富。🔸明太子奄列非常大份,切開蛋汁會流出,內裡有明太子。🔸泡菜菜炒豬肉少少

🔸原條金目鯛

🔸鐵板原龍蝦
龍蝦肉爽口彈牙,面頭有蟹籽,口感和鮮味更加提升。

🔸味噌豬腸蘿白煮

🔸煙燻厚切三文魚

🔸明太子奄列
非常大份,切開蛋汁會流出,內裡有明太子。

🔸泡菜菜炒豬肉
少少辣,非常惹味,非常適合。

🔸巨峰梳打
沒有叫到酒精類飲品,只叫了梳打,一樣非常適合配著日式小菜吃。

最有驚喜係有某些食品菜單無的,店員會提供意見給你,再讓師父特別料理,保有少少神秘色彩,非常特別。
以前去九龍城必定坐巴士,好開心呀,通車了通車了,可以坐屯馬線往宋皇臺站B3出就可以到達九龍城喇,其實九龍城是好多美食呢!聽說上戶酒場好有日本feel,可慰藉下思念家鄉的情懷。這兒環境好舒服,侍應生友善又有禮貌,安排我哋坐巴枱添,當有客人進來時連廚師們都微微向著客人打招呼呢!👍前菜~$32醬料是用多春魚和沙甸魚搞拌而成的料醬, 配以精美蠟燭盛載微暖用嚟點食特別開胃。上戶二人餐~~$1888火焰三色刺身沙律~不一樣的沙律,煙燻過嘅三文魚和赤蝦及火焰左口魚邊,每件入口都嫩滑好香口呀!燒雞泡魚乾~原來雞泡魚都有分級數,多謝侍應講解,呢個一定係高級喇。入口暖烘烘甜甜味軟綿綿,不太硬和乾呢!還感覺雞泡魚嘅鮮味添。讚👍再配飲品品嚐進食一流👍巨峰梳打$38Suntory生啤$58刺身壽司盛合~油甘魚刺身,吞拿魚刺身,赤鯛壽司,鰻魚壽司,黑松露帶子壽司全部各2件及原隻磯煮鮑魚1大隻。實在太有睇頭喇,用木盒盛載有九個格仔,好精緻擺放,刺身鮮味肥厚又肥美,壽司可一口進食慢慢品嚐,好美味好滿足,鮑魚原隻廚師分開四件方便進食太窩心了,鮑魚有咬感而且鮑魚味濃。原隻活龍蝦二食~大大隻波士頓龍蝦,由於坐得比較近師父,

前菜~$32

上戶二人餐~~$1888

火焰三色刺身沙律~

燒雞泡魚乾~

原來雞泡魚都有分級數,多謝侍應講解,呢個一定係高級喇。

再配飲品品嚐進食一流👍

巨峰梳打$38

Suntory生啤$58

刺身壽司盛合~

原隻活龍蝦二食~

大大隻波士頓龍蝦,由於坐得比較近師父,所以是活生生見到整隻龍蝦由魚缸拿上來,師父手快速到手勢又純熟,好快便將活生生嘅波士頓龍蝦一分為二了!勁👍

龍蝦刺身鮮到不得了,爽口又彈牙,滿滿龍蝦肉又有蟹子鋪面入口卜卜聲。回味呀~

龍蝦頭甲羅燒,外貌吸引好有心呀。龍蝦頭甲羅燒本人都係第一次食,已愛上了,好香好濃郁龍蝦味配埋威化餅夾到不得了。

鹿兒島A4和牛肉眼~

薄薄一片入口好juicy 嫩滑,配以蒜片蔥花粒和醬料進食,味道可提鮮香料脆口呢!

鐵板蟹膏三文魚帶子炒飯~

切了粒粒嘅帶子也感覺係原身好大粒,入口滿滿蟹膏味和三文魚,好香口啊!

海鮮味噌湯~

海鮮有蜆肉和蝦都係大隻和新鮮的配洋蔥和蔥花粒,湯小小甜甜清清味蕾!

總結~~

龍蝦刺身爽口,龍蝦頭甲羅燒難忘,

呢餐超級滿滿分呀~
2021-07-22
  • 燒雞泡魚干
  • 鐵板蟹膏三文魚帶子炒飯
  • 鹿兒島A4和牛肉眼
  • 火焰三色刺身沙律
  • 龍蝦頭甲羅燒
  • 龍蝦刺身
2021-07-29 27 瀏覽
屯馬線終於開通,以往下班要過海去九龍城晚膳總是覺得不方便,現在方便得多,是晚便約朋友去九龍城的居酒屋。時令活蠔刺身 - 大隻鮮甜的生蠔,口感清爽,蠔本身的海水加上酸酢汁,鮮味更突出。金目鯛刺身 - 原條金目鯛製成刺身,肉質細緻鮮味,表面魚皮經輕灸更香。剩下的部分還可選擇炸或煮成湯,一點也不浪費。我們選了炸,非常香口。煙燻厚切三文魚 - 三文魚充滿煙燻香氣,表面微熟內裡仍嫩滑,魚油溢出,美味。燒芝士年糕 - 煙韌軟滑,中間芝士半流心,沒半點油膩感。明太子奄列 - 切下去蛋汁流出,中間滿滿的包著明太子,蛋汁香平衡了明太子的鹹香。鐵板豆腐 - 豆腐香滑,以甜豉油醬汁在鐵板上煎,加上香蔥,熱騰騰的佐酒一流。居酒屋食材新鮮,款式又多,值得再來。

金目鯛刺身
原條金目鯛製成刺身,肉質細緻鮮味,
表面魚皮經輕灸更香。

煙燻厚切三文魚 -
三文魚充滿煙燻香氣,表面微熟內裡仍嫩滑,魚油溢出,美味。

燒芝士年糕 -
煙韌軟滑,中間芝士半流心,沒半點油膩感。

明太子奄列 -

鐵板豆腐 -

居酒屋食材新鮮,款式又多,值得再來。
2021-07-25 59 瀏覽
見到Openrice 訂位,有買一送一720ml清酒coupon,可惜只得四五款清酒。揀唔落手一去到就話要八點幾交枱,話之後有人訂位。但一直都無坐滿,唔知點解要講大話呢?居酒屋,做緊promotion 買一送一清酒,咁點可能兩個鐘交枱呢。你咁講,人地咪無心機叫酒囉野食,開條魚,唔值果個價,金目鯛$780,赤陸$980,伊佐木$480好少可係食剩野,野食失望,食食下都停晒手燒飯團係無餡,三文魚同明太子係係個飯團上面服務都麻麻,個侍應唔高興多野做應該係集團日式餐廳,係門口有堆其他咭片

好少可係食剩野,野食失望,食食下都停晒手
燒飯團係無餡,三文魚同明太子係係個飯團上面
服務都麻麻,個侍應唔高興多野做

應該係集團日式餐廳,係門口有堆其他咭片
2021-07-25 31 瀏覽
在家附近開了此新居酒屋,喜見九龍高質日菜越來越多,是夜下班乘屯馬線到訪。一坐下先來前菜,爽脆蔬菜條伴以鯷魚醬,加上冰凍生啤,一杯入魂。原條金目鯛刺身十分吸睛。表皮略經火灸有微微焦香,肉身新鮮結實,上佳下酒菜。另外生蠔味道清爽,肉質creamy,且份量十足。煙燻菜原來是招牌,點了兩款一試。牛小排表面微焦,肉質鮮嫩肥美,味道濃郁。日本香腸少鹹,油份十足,加上煙燻鹹香十足,大推。燒芝士年糕同樣充滿驚喜。年糕煙韌彈牙,芝士軟心奶香十足。明太子奄列大大份,火候剛好中間留蛋漿,加上明太子微辣鹹香,惹味又飽肚。這裡食物款式多又高質,且沒有一般旺區擠擁,值得再訪。

另外生蠔味道清爽,肉質creamy,且份量十足。

燒芝士年糕同樣充滿驚喜。年糕煙韌彈牙,芝士軟心奶香十足。

這裡食物款式多又高質,且沒有一般旺區擠擁,值得再訪。
2021-07-08
2021-07-25 173 瀏覽
從來九龍城都係泰菜潮州菜嘅勝地,今次反而幫襯間日本菜叫上戶酒場,朋友話唔錯咁就試吓。雖然係星期四但係都接近坐滿人,咁我諗間餐廳嘅質素一定唔錯。一坐低就嚟咗個前菜,醬係用鯷魚沙甸魚混合而成,點一啲蔬菜條食,鹹鹹香香,即刻開胃哂。跟住叫咗個時令魚刺身,係伊佐木,分別可以點酸汁或者Wasabi豉油。都係一貫嘅白身魚,油份唔算豐富,但鮮甜有咬口。侍應介紹一個西班牙生蠔,都係配酸汁,生蠔裙邊好爽脆,鹹味非常重,蠔味就唔算太濃。跟住叫個泡菜炒豚肉,送啤酒就一流。之後叫咗兩個舖頭嘅招牌菜,係煙燻厚切三文魚同煙燻日本豚腩肉。店員話係原煲用日本嘅蘋果木燻製而成。如果兩個餸來講,鍾意個豚腩肉多啲,因為煙燻後啲油香味出啲,煙燻味同豬比較夾啲,三文魚就覺得一般。跟住嘅鐵板鮑魚上枱時已經切咗片,聞到陣陣嘅牛油同海鮮嘅香味,送酒又係一流。龍蝦味噌虎蝦係將味噌醬放响虎蝦上面再加龍蝦汁一齊焗,醬汁嘅濃味加上虎蝦嘅鮮味,一啖一啖食唔停。之後嘅魚湯係將伊佐木嘅魚頭同魚骨炒香之後煲成,魚味超濃,飲完酒之後飲返碗熱湯即刻舒服哂。今晚埋單大約$1600,雖然係九龍城來講比起其他菜,當然好貴,但係日本菜有呢個質素,其實價錢都叫做

雖然係星期四但係都接近坐滿人,咁我諗間餐廳嘅質素一定唔錯。

跟住叫個泡菜炒豚肉,送啤酒就一流。

今晚埋單大約$1600,雖然係九龍城來講比起其他菜,當然好貴,但係日本菜有呢個質素,其實價錢都叫做合理啦。
2021-07-22
2021-07-24 45 瀏覽
屯馬線開咗,呢輪都多咗去宋王臺站,九龍城食飯,今日去咗呢間日式居酒屋,前菜係野菜伴鳀魚醬,沙甸魚及鳀魚醬充滿鹹香,點醬後野菜條入口特別清甜。原條依佐木刺身配酸汁,白身魚的爽口,魚味夠鲜,油份不會太重,適合夏天吃,加上酸汁特別醒胃。生蠔刺身,入口爽脆海水味重。泡菜炒豚肉,有啲韓式,酸酸地加埋豬肉,送酒走唔錯。煙熏厚切三文魚及日本豚腩肉,完個煲上,打開聞到勁煙燻香氣,個人覺得肥少少的豚腩肉比較配合,入口爽爽脆脆似煙肉,但層次更豐富。鐵板鮑魚配蟹肉海草汁,鮑魚夠彈牙有甜味。龍蝦味增虎蝦,面上有大量龍蝦味噌,味噌加埋龍蝦膏的甘香,味道好特別,面頭仲有好多蟹籽,卜卜趣,口感豐富。刺身剩低的依左目魚滾的魚湯,白雪雪的魚湯入口鮮味又夠熱,飲完酒飲少少熱湯特別舒服。
生蠔刺身,入口爽脆海水味重。
泡菜炒豚肉,有啲韓式,酸酸地加埋豬肉,送酒走唔錯。
鐵板鮑魚配蟹肉海草汁,鮑魚夠彈牙有甜味。