2021-07-23 105 瀏覽
屯馬線通車後,現在去九龍城區變得很快很方便,由荃灣西到宋皇臺站只需24分鐘,因此便相約太太前往這間高級日本料理,預祝太太的生日位置(9/10):宋皇臺站B3出口步行約2分鐘,前往太子道西亦只需3分鐘,附近有不少泰國雜貨店及甜品店,十分方便環境(9/10):餐廳面積算大,座位闊落,環境舒適,裝修很有日本酒吧的感覺服務(9/10):餐廳提供消毒潔手液,侍應很有禮貌,會奉上熱茶並不時幫忙加茶,上菜會一再介紹食材食物(9/10):各式日本料理,包括刺身、磯煮、燒肉、燒海鮮等一應俱全,擺碟及食物質素都不錯野菜條伴鯷魚醬 $32前菜是用多春魚及沙甸魚混合而成的香濃鯷魚醬,配上沙葛、紅蘿白條等蔬菜食用,帶出蔬菜的鮮甜亦減少醬汁的鹹味燒明太子伴青瓜片 $88一層夾一層的青瓜片及辣味明太子,再輕輕燒香,味道夠鮮夠辣,很醒胃磯煮鮑魚(原隻) $88磯煮後有光澤的原隻鮑魚,切成四份方便食用,既香且滑,很是鮮甜時令活蠔刺身 $78/隻(時價)用上西班牙蠔去做的活蠔刺身,我和太太選了不同的口味太太選的原味即是生蠔配檸檬,蠔肉非常飽滿,口感很好,而且鮮味十足我則選了酸酢味,在生蠔上放上香蔥、酸汁及辣蘿蔔蓉,令生蠔

野菜條伴鯷魚醬 $32

燒明太子伴青瓜片
燒明太子伴青瓜片 $88

磯煮鮑魚(原隻)
磯煮鮑魚(原隻) $88

時令活蠔刺身
時令活蠔刺身 $78/隻(時價)
用上西班牙蠔去做的活蠔刺身,我和太太選了不同的口味

我則選了酸酢味,在生蠔上放上香蔥、酸汁及辣蘿蔔蓉,令生蠔的鮮味更為突出

時令活魚刺身-伊佐木(原條)
時令活魚刺身-伊佐木(原條) $488(時價)
當日時令活魚是名為伊佐木的石鱸科海魚,師傅把牠薄切做成刺身片,色澤白中帶紅,肉質鮮甜彈牙,可沾上酸汁配蔥花蘿蔔蓉,令魚的鮮味更出

櫻花蝦炸豆腐(4件)
櫻花蝦炸豆腐(4件) $68
把一些堆櫻花放上蝦豆腐去炸,再放上香蔥,上枱時香氣滿溢,豆腐外脆內嫩,且有櫻花蝦的鮮甜和口感

煙燻牛舌 $98
煙燻味非常濃烈,醬汁醃過的牛舌吸收了煙燻味所以很香,而肉質乾爽之餘亦有醬汁的鮮味

龍蝦味噌虎蝦
龍蝦味噌虎蝦 $178
在燒香的虎蝦上放上龍蝦味噌及大量蟹籽,帶有濃郁的龍蝦香味,而虎蝦肉質結實,本身的鮮甜融合濃厚的味噌,味道相當不錯

白魚湯
白魚湯 $48
用上白魚去煮湯,亦即方才的伊佐木的魚頭及魚骨部位,配合香蔥、味噌及黃芽白,非常鮮甜味美,亦能暖胃

巨峰梳打及三得利威士忌割冰
巨峰梳打 $38
三得利威士忌割冰 $58
飲品選了鮮甜的巨峰梳打汽水及三得利的highball,配上煎炸及濃味的食物,汽水或酒類又怎能沒有呢?

為了預祝太太生日,提早請餐廳安排用甜品做出生日的設計,包括了日本卷蛋和福餅

日本卷蛋2件及福餅4件
日本卷蛋(2件) $68
有巨峰及香蕉兩款口味,巨峰味有很香的提子忌廉味及巨峰果醬在中間;香蕉味則非常重香蕉味,且放入了香蕉粒,同時有淡淡的朱古力忌廉味

福餅(4件) $48
四款口味包括哈蜜瓜、鹽漬櫻花、芝麻及焦糖,前兩款水晶皮軟滑而餡料鮮甜,而後兩款較香和濃,全部都很吸引

整體來說,這間餐廳由於屯馬線開通變得更加方便,環境服務都很不錯,當然食物質素好及外觀吸引才是她們客似雲來的主因吧

🌺上戶酒場
🌺地址:九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
2021-07-14
5 分鐘 (堂食)
燒明太子伴青瓜片
磯煮鮑魚(原隻)
時令活蠔刺身
時令活魚刺身-伊佐木(原條)
櫻花蝦炸豆腐(4件)
龍蝦味噌虎蝦
白魚湯
巨峰梳打及三得利威士忌割冰
日本卷蛋2件及福餅4件
2021-07-21 41 瀏覽
坐屯馬線開咗,去九龍城真係方便咗好多,想食刺身,所有除咗 lunch set 之外,仲叫咗兩個刺身,原條伊佐木刺身同時令活蠔刺身原條伊佐木刺身 $488原條嘅伊佐木,薄切,同一般刺身唔同,廚師建建議可以將蘿蔔蓉同葱花加落酸汁,點來食,肉質結實又鮮甜,食完條魚骨拎去炸,好香脆,送酒一流時令活蠔刺身 $156來自西班牙嘅生蠔,已經加咗酸汁同埋蘿蔔,入口清甜,有少少辣午餐G 壽司盛 $168一共有九件壽司,分別係三文魚、鰻魚、帶子、赤蝦、燒左口魚、磯煮鮑魚、油甘魚同赤身,好多種類,慢慢嘆午餐B 牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98薄切嘅牛舌,上面加咗好多蒜片同薑花,喜歡蒜同薑嘅一定好喜歡,牛舌亦好嫩滑仲加$20 追加咗一個櫻花蝦炸豆腐豆腐面全部都係櫻花蝦,外脆内滑

原條伊佐木刺身 $488
原條伊佐木刺身

時令活蠔刺身 $156
來自西班牙嘅生蠔,已經加咗酸汁同埋蘿蔔,入口清甜,有少少辣

午餐G 壽司盛 $168
午餐G 壽司盛

午餐B 牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98
午餐B 牛舌薄燒配三文魚炒飯

仲加$20 追加咗一個櫻花蝦炸豆腐
豆腐面全部都係櫻花蝦,外脆内滑
原條伊佐木刺身
午餐G 壽司盛
午餐B 牛舌薄燒配三文魚炒飯
話說這間位於九龍城龍崗道的『上戶酒場』,先生想去好耐,最近屯馬線開通,我們先到宋皇臺站參觀,再到『上戶酒場』慶祝生日,真係好興奮 !!!餐廳以簡樸的原木打造出居酒屋風格, 店內擺滿不同的日式清酒,很有特色,來到酒場,先來一杯果味香濃的巨峰味果酒和令人愈飲愈興奮的三得利威士忌割冰潤下喉先~~餐牌內既有壽司,刺身,天婦羅,丼飯, 也有壽喜燒,鐵板燒,煙燻海鮮/肉類,仲有原條活魚刺身等一系列日式料理,好多選擇。🎯 野菜條伴鯷魚醬 $32前菜點了這款由多春魚及沙甸魚製成的鯷魚醬伴蔬菜條, 紅蘿蔔爽脆, 沙葛爽甜,沾上咸鮮幼滑的魚醬同食,令人食唔停口。🎯 磯煮鮑魚 $88先生一直鐘愛鮑魚,這款磯煮鮑魚炆得入味,口感軟淋彈牙,鮑魚味重。🎯 燒明太子伴青瓜片 $88平日在日式超市買到的明太子通常偏辣又偏咸,呢碟燒明太子配合青瓜同食,味道清新又剛好,送酒一流。經理介紹,店內的海鮮刺身,全由飛機直送到港,日日都有新鮮飛機貨送到~~🤹🤹是日推介大虎蝦, 伊佐木魚,西班牙生蠔,款款都甘吸引,最重要係價錢都好抵食,一年一次,全部都要 !!!生蠔,我們選了2 種食法~🤹‍♀️🤹‍♀️🎯 先生喜歡香口,用味噌燒最適合
話說這間位於九龍城龍崗道的『上戶酒場』,

餐牌內既有壽司刺身,天婦羅,丼飯, 也有壽喜燒,鐵板燒,煙燻海鮮/肉類,仲有原條活魚刺身等一系列日式料理,好多選擇。

🎯 野菜條伴鯷魚醬 $32

🎯 磯煮鮑魚 $88

🎯 燒明太子伴青瓜片 $88

是日推介大虎蝦, 伊佐木魚,西班牙生蠔,
款款都甘吸引,最重要係價錢都好抵食,
一年一次,全部都要 !!!

一定不能錯過,當日返的新鮮飛機貨!

生蠔,我們選了2 種食法~🤹‍♀️🤹‍♀️

🎯 先生喜歡香口,用味噌燒最適合了,
上枱香噴噴,添加了酸汁和辣蘿蔔蓉,
令味道更為豐富。

🎯 生蠔超大隻, 肥美又飽滿,對我來說,生食是最佳選擇,入口海水味和鮮味都十分出色呢。

繼肥美生蠔後,重頭戲,擺盤精美的原條活魚刺身接著上場,這日的主角伊佐木魚在白身魚來說,脂肪較為豐富,店員說伊佐木魚在夏日當造,現在食正合時。

原條伊佐木魚刺身

🎯 切得透薄的伊佐木魚刺身配酸汁,蘿蔔蓉,蔥花同食,鮮味瞬間提升,越食越開胃,魚身完全無骨,入口柔軟嫩滑,魚味濃厚香甜,一下子又食至清碟。

配上辣蘿蔔蓉,蔥花, 酸汁同食,好開胃~

🎯 龍蝦味噌虎蝦 $178
鐵板菜式,虎蝦個頭超大,先在鐵板煎香, 再加入厚厚的龍蝦味噌同燒,滿口龍蝦膏香, 且虎蝦肉質新鮮彈牙,帶鐵板煎過的獨特香味,又有蟹子增鮮, 不愧是餐廳的熱門菜式。

🎯 櫻花蝦炸豆腐 $68
櫻花蝦跟豆腐同炸,入口香,鮮,軟,脆齊集,非常好味,是一道令人著迷的菜式。

🎯 煙燻牛舌 $98
煙燻牛舌用煲仔盛載,送上枱後,店員才打開蓋子,焗好的牛舌真係好香, 表面煎得金黃,入口油脂豐富,又帶煙燻過的獨特木香味。

令我最窩心的是店員竟幫忙把伊佐木魚的魚頭,魚骨,加入白魚滾湯,湯水濃郁鮮甜,魚味極濃,好飲又暖胃。

祝大家都更上一層樓,願望係快d 可以飛日本

最後送上先生為我準備的浪漫生日驚喜,包括有焦糖,芝麻,哈蜜瓜,鹽漬櫻花,4 款口味的和菓子,更有香蕉和巨峰提子味的忌廉卷蛋,款款都甜美動人,估唔到酒場除日料外,甜品都做得出色。

除美食外,店內氣氛輕鬆寫意,令人感覺舒適又放鬆,員工有禮貌,收枱快,經常主動添加熱茶, 服務殷勤,也是令我喜歡的原因之一,
『上戶酒場』榮升我最喜愛居酒屋的首位,讚讚讚

上戶酒場

• 煙燻牛舌
  • 龍蝦味噌虎蝦
  • 生蠔刺身
2021-07-18 20 瀏覽
屯馬線開通左之後去九龍城真係很方便,今日好朋友就幫我喺宋皇臺站附近安排一連串節目幫我慶生日。首先來個3小時嘅泰式按摩,之後就去咗龍崗道嘅「上戶酒場」,一入餐廳就受到服務員嘅殷勤招呼,加上充滿日式居酒屋嘅裝修和氣氛,真係有去咗日本新宿嘅感覺。當安排好座位之後,服務員就馬上奉上特色前菜,然後同我哋介紹清酒買一送一優惠,對於我呢個「清洒」控來講真係一大喜訊。鯷魚醬配新鮮蔬菜條自家製鯷魚醬混合左沙甸魚和多春魚,係蠟燭嘅慢熱底下,聞到濃烈嘅魚香味,再用清甜爽口嘅青瓜、蘿蔔、生菜點一口來吃,味道一流,令你食慾大增。純米大吟釀因為買一送一嘅關係,揀咗支最上等嘅 津島屋 「鎮星黃龍」,而且可以自己選擇一個自己喜歡嘅清酒杯。清酒入口十分順滑,帶點白桃味,配上美食,好快飲完一杯又一杯。金目鯛刺身 (原條)未做刺身之前,叫咗服務員攞條魚比哋影幾幅靚相先,目測足足超過一尺長,十分肥美,有神嘅大眼睛,望落好新鮮。等咗陣刺身終於出場,魚嘅外層用火輕輕燒過,逼出油脂,令你食得出更加重嘅魚油味,和魚嘅鮮甜味取得平衡。我同朋友一塊一塊咁食,冇停過。食完之後,服務員話啲魚骨和魚頭會攞去熬製魚湯。等咗一陣就奉上兩大碗雪白嘅

鯷魚醬配新鮮蔬菜條

純米大吟釀

金目鯛刺身 (原條)
食完之後,服務員話啲魚骨和魚頭會攞去熬製魚湯。等咗一陣就奉上兩大碗雪白嘅魚湯,魚味十分清甜濃郁,仲可以食到一些熟咗嘅金目鯛魚肉。今次真係成條魚都食晒,一啲都冇浪費,值得一讚。

蔥吞拿魚腩薄脆
吞拿魚蓉混入蔥粒,再鋪上米通薄脆上面,魚嘅鮮味配上米香味,相輔相成,再飲番杯清酒,感覺一流。

煙燻穴子壽司-煙燻配上鰻魚汁,再混入大量蟹子,更能帶出穴子嘅魚味,令人回味無窮。
黑松露帶子壽司-帶子嘅size 十分大隻,配上黑松露醬,完全可以唔點壽司豉油食。
赤蝦壽司-原隻赤蝦、魚頭分開上,鮮味十足
吞拿魚壽司—赤身吞拿魚腩,夠新鮮,一啲筋都冇。

豆芽韭菜炒砂肝筋
炒得好有鑊氣,砂肝筋有爽脆嘅口感,用嚟送酒一流。

牛舌薄燒
熱辣辣嘅鐵板上面放上一塊塊牛舌,再放上蒜塊和蔥粒,牛舌熟成度恰到好處,食落感覺柔嫩。

松葉蟹膏夾羅燒
滿滿嘅松葉蟹膏,蟹味濃郁幼滑,配上威化餅乾和青瓜一齊食,唔覺唔覺,又飲多咗三杯清酒。

甜品
突然見到服務員捧住一大盆甜品行到我身邊,上面寫上Happy birthday,還唱上生日歌,十分渦心。甜品包括福餅和柚子雪葩,碟上鋪排得很有藝術感,十分吸睛,同朋友喺依間居酒屋慶祝喜慶節日,一定有驚喜。

2021-07-16 27 瀏覽
九龍城區不嬲都多野食,今日去左間日本木系設計風格嘅居酒屋,居酒屋啲煙燻料理為主,當然仲有唔同嘅刺身,仲有好多日本清酒嘅選擇!今次我哋就叫左鯛魚同埋活蠔刺身,當然唔少得嘅煙燻三文魚同埋豚腩肉,再叫埋原隻龍蝦🦞噌燒,仲有少少壽司。鯛魚同埋活蠔刺身兩款刺身都好鮮甜,鯛魚刺身切得非常簿片,睇得出師父刀功都好好,食落口好有彈性又鮮甜☺️蠔方便都好有鮮味,佢拌盤都好有心思。刺身仲點左隻魷魚沖漬,成隻咁上,都好大隻,食落口口感都好好。食完刺身就到煙燻三文魚同埋豚腩肉,每款煙燻都係成個煲仔上,可以keep翻個熱度,煙燻完之後個味道好香濃,一黎到就聞到好香嘅三文魚同豚腩肉味。豚腩肉更架可以食到半肥半瘦嘅口感❤️不得不提就係原隻龍蝦🦞賣相雖然不是非常好,但係味道同埋份量都係滿分💯佢哋將龍蝦燒到微微朝脆,食落口都有juicy嘅感覺!嗰日去到都好多人係滿場,如果想去食嘅朋友記得早啲預覽訂位!

嗰日去到都好多人係滿場,如果想去食嘅朋友記得早啲預覽訂位!
2021-07-12 39 瀏覽
偽日本旅系列~香港旅行(1)第一篇文先說說「為什麼要寫香港旅行和偽旅遊系列?」其原因很簡單,「現實就是這樣吧」,在疫情這段期間,不能外遊,唯有留在香港玩,享受一個很少旅客的香港,用旅遊心情去遊香港,例如,偽日本遊,深度遊,亂咁遊。言歸正傳,今日小編要介紹是位於九龍城的上戶酒場,一間日式居酒屋。午餐包括前菜,麵豉湯,主菜。另外,可加$50任飲啤酒,有Premium生啤,黑啤和樽裝的Orion沖繩啤酒。魚生,刺身,好新鮮,不是行貨,刀功好,厚切。麵豉湯有蜆和蝦都好鮮甜。以下全部都係午餐包括前菜,麵豉湯,主菜提高抵食指數的小貼士:午餐+$50啤酒任飲
偽日本旅系列~香港旅行(1)

以下全部都係午餐包括前菜,麵豉湯,主菜

提高抵食指數的小貼士:
午餐+$50啤酒任飲

午餐G,壽司盛(三文魚,鰻魚,帶子,赤蝦,燒左口魚,磯煮鮑魚,油甘魚,赤身),
午餐O,上戶刺身盛配迷你烏冬(油甘魚,三文魚,帶子,赤蝦) $ 168
午餐E,切角魚生丼
午餐K,壽喜燒定食
啤酒
午餐E,切角魚生丼
2021-07-12 55 瀏覽
和天使一起的時間,都是很零醉的…很多時侯,我們也是強行已排滿的行情中強行抽一些時間出來見面。今天很難得可以見一個頗長的時間,自然份外珍惜。由於屯馬線開通,我們難得可以在九龍城吃午飯。這間餐廳在地鐵站出口附近,也不難找,地點算是很便利。餐廳的裝橫頗不俗,而且舖面佔地頗廣。滿客是應該會頗熱鬧,但今天午飯卻只有我和天使二人。難得包場,今天吃得放懷一點吧。這是沖漬瑩光魷魚,我印象中是天使其中一個蠻愛吃的前菜。吃入去沒什麼特別的,雖然不算新鮮,但也未至於有難聞的味道。合格了。這是青蘋果沙律。雖然沒有太多的沙律醬調味,但卻突出了沙律整體的清新感。再加上微酸的青蘋果絲和蟹籽,整體的口感和味道清新之餘也不失豐富。相當不俗。這是給天使叫的主食,是給有選擇困難食的他專門叫的。這種大包圍的叫法最適合他了。不過由於他對甲殼類的食物敏感,所以他只集中吃魚的壽司。嚐起來沒什麼特別,普普通通吧。順帶一提,之前我還吃了一個海膽手卷。海膽勉強還算是新鮮,但卷內的飯卻是溫熱的。溫熱的手卷?也是我第一次吃。味道好不好?只是溫度已經不合格吧?😅這是隨壽司套餐奉上的燉蛋。很難得燉蛋完全沒有蛋味,雖然放了兩舊三文魚在上面,但有絲

難得包場,今天吃得放懷一點吧。

沉漬螢光魷魚

青蘋果蟹籽沙律

午市套餐——壽司九貫

這是隨壽司套餐奉上的燉蛋。很難得燉蛋完全沒有蛋味,雖然放了兩舊三文魚在上面,但有絲毫沒有任何味道。弄得那麼清淡,是怎樣做到的?🤦🏽‍♂️

三文魚燉蛋

即是聲稱空運到港的新鮮金目鯛二食。刺身方面,雖然明白廚師刺身放在冰上,是想保持新鮮,但這種刺身,根本不會「放置」、而是立即吃的,加冰其實是多此一舉,而且只會將那份的鮮味「浸死」🤦🏽‍♂️。萬幸,金目鯛的油份和香味依然健在,馬馬虎虎吧?🙄

至於炸魚骨,略嫌炸得不夠乾爽,而且查粉鋪得並不均勻,吃起來口感一塊一塊,怪怪的。

金目鯛二食

燒的芝士年糕吃得多廠。炸的都是第一次吃。口感上吃起來和燒的沒有太大分別,而且好像燒的還要香一點。不過,這個處理是很好的,吃起來口感其實不差。

炸芝士年糕

這個是煙燻牛舌,也是整餐飯亮點最高的菜。牛舌吃起來很柔韌,但吃起來卻完全不腥。再加上陣陣蘋果木+煙燻的香味,吃起來口感特別之餘嗅覺得到滿足。很讚。
煙燻牛舌

最後吃的是三文魚和明太子飯團。我被分配到的是三文魚飯團,飯團燒得很乾身,也有陣陣焦香味,吃起來趣卜卜的,口感很不錯。但味道方面,卻好像吃不出任何三文魚的味道?反倒是天使跟我說,明太子的很好吃⋯⋯那⋯⋯某程度上也算是合格吧?🤦🏽‍♂️
燒三文魚/明太子飯團

整體上說,是合格有餘的。可惜的是,這間居酒屋竟然是沒有提供串燒?算是非常罕見。可惜。
青蘋果蟹籽沙律
煙燻牛舌
< 屯碼開單真的很興奮 >屯馬線開通即刻約好友去九龍城食好西慶生。餐廳很有居酒屋的氣紛,牆身掛滿菜式都是用日文寫上坐低店員親切送上一個前菜係野菜條伴提魚醬加上沙甸魚,很鮮味, 一邊食住一邊再揀其他主食。金目鯛刺身原條店員推介這條金目鯛剛到店,非常大條,色澤紅潤 .刺身切得很薄,拿起來可看到半透光的剌身,可見師傅刀功十分好。魚肉油分甘香,口感細膩帶靱感。鮮魚湯一魚二食, 金目鯛魚頭連骨淆上 一個鮮魚湯非常清甜, 帶有獨特的魚香味. 不知是否新張優惠,反正就是做緊清酒買一送一, 連720 ml 都有,抵!揀左呢枝甜甜地,令人陶醉。另外,餐廳有一系列嘅煙煄菜式提供, 其中一件壽司我都揀選咗煙燻。煙燻穴子/黑松露帶子/赤蝦和吞拿魚壽司穴子係星鰻嘅別名,穴子表層掃鰻魚汁,然後煙燻,煙好嘅穴子包著壽司飯,上面鋪上大量蟹子,味道又鮮又香。牛舌薄燒鐵板上更能保持餘溫,牛舌薄切爽口,重牛味松葉蟹膏甲羅燒非常重口味, 蟹殼裡滿滿的蟹膏不斷湧出嚟,濃濃的蟹膏味在口腔內久久不散。預早和店員溝通了預備了一個生日小驚喜給朋友甜品充滿著藝術風格,原個柚子雪葩柚子清甜又健康 ,吃落感覺更清爽 加上四個
< 屯碼開單真的很興奮 >
屯馬線開通即刻約好友去九龍城食好西慶生。

餐廳很有居酒屋的氣紛,牆身掛滿菜式都是用日文寫上

坐低店員親切送上一個前菜係

金目鯛刺身原條
店員推介這條金目鯛剛到店,非常大條,色澤紅潤 .
魚肉油分甘香,口感細膩帶靱感。

鮮魚湯

煙燻穴子/黑松露帶子/赤蝦和吞拿魚壽司

牛舌薄燒
鐵板上更能保持餘溫,牛舌薄切爽口,重牛味

松葉蟹膏甲羅燒

預早和店員溝通了預備了一個生日小驚喜給朋友
甜品充滿著藝術風格,原個柚子雪葩
柚子清甜又健康 ,吃落感覺更清爽
加上四個不同味的福餅
大家都非常滿意的 一頓晚餐

午餐
2021-07-10 23 瀏覽
原本以為九龍城淨係得泰國餐廳,估唔到呢度有間咁唔錯嘅日本餐廳一坐低,餐廳畀我嘅第一感覺就係好闊落,佢唔係走廊闊,而係個卡位好闊,唔會有種膝頭撞膝頭嘅壓迫感。另外餐廳佈置都還有日式居酒屋嘅味道今次叫咗呢個牌子嘅啤酒,易入口,唔苦,不過濃度偏低,飲曬成支都唔覺好上腦生蠔飽滿嫩滑,個人都係鍾意原味多d,鹹鮮嘅生蠔先係最好食,酸汁都開胃,只係個人喜歡前者而已呢款鯛魚刺身算係我食過咁多次鯛魚刺身入面數一數二咁濃魚味,明明係刺身,但入口竟然有種好似蒸魚帶出黎嘅鮮味,印象好深刻呢款叫砂肝筋,原黎即係雞胗,幾適合送酒鐵板鮑魚嫩得黎彈牙,幾香,隔離嘅係蟹汁,好熱,個汁嘅味道好似以前食過嘅魚肚羹咁,唔會濃,似湯羹多過似沾鮑魚嘅汁,所以我自己冇乜沾個汁,淨係最後一口氣飲曬佢呢度嘅壽司飯口感偏黏,海膽軍艦唔錯,冇異味,海膽好綿好厚身呢個明太子玉子燒嘅蛋本身冇咩調味,味道偏淡,但明太子嘅鹹香啱啱好幫外面嘅玉子調味接下來我地點咗3樣呢度介紹嘅煙熏系列:三文魚、牛扒同埋豬肉一打開真係超濃燒香拜神嘅味,一開始的確有d唔慣,但之後適應了,聞落雖然唔太friendly,但食完後,由鼻腔呼氣出黎嘅時候,會覺得好香好特別三文

感。另外餐廳佈置都還有日式居酒屋嘅味道

呢款叫砂肝筋,原黎即係雞胗,幾適合送酒

呢度嘅壽司飯口感偏黏,海膽軍艦唔錯,冇異味,海膽好綿好厚身

接下來我地點咗3樣呢度介紹嘅煙熏系列:三文魚、牛扒同埋豬肉

三文魚好肥好嫩,牛肉都係嫩滑冇筋唯獨是調味略淡,而豬腩肉就爽口感覺就係厚身嘅煙肉咁

2021-07-10 29 瀏覽
今日同同事路過九龍城!順便食埋個癲拿先回家!同事就即刻話食泰國菜啦 !大家都知九龍城出哂名食泰菜!um….但我果陣又冇好想食泰國嘢我就話行下先啦反正未餓! 點知就比我搵到呢間上户酒場!我就同同事講話不如食呢間啦!我地就拍板入去坐啦入到去好有居酒屋feel! 好掛住日本啊每枱都有嘅前菜!個醬,個醬,個醬係重點!點d好好味啤啤佢先!叫咗杯生啤!都幾苦個後勁生蠔🦪 好飽滿!個右手邊果2隻係和風味!食落個味就係酸酸甜甜同鮮味鯛魚加三文魚子食落咸咸地d肉好爽口小炒一碟!韭菜同雞腎。啲韭菜都唔錯食落冇好臭嘅味!成碟都炒得幾有獲氣當然要食壽司啦!海膽好好味!一食落口就係高質嘅味!個蝦都好鮮甜鐵板鮑魚配松葉蟹醬!個人覺得就咁鮑魚已經好好味!加咗個松葉蟹醬!反而失色咗個味!所以點咗一次就算 但佢2樣野分開食就幾好味喎⋯⋯明太子蛋卷!中間好多明太子架,不過好果中間唔好煮到咁熟同加少少芝士就perfect 啦!味道99分黎一波鎮店煙燻味嘅食物煙燻牛小排呢個正啦!睇個樣就知佢唔會好硬因為唔算好熟,外面就燶燶哋!食落係唔錯幾新奇嘅味,而且唔算話好多調味,應該淨係得鹽!牛就肥瘦適中!煙熏三文魚呢個抵食,送白飯一流
入到去好有居酒屋feel! 好掛住日本啊
每枱都有嘅前菜!個醬,個醬,個醬係重點!點d好好味
啤啤佢先!叫咗杯生啤!都幾苦個後勁

鯛魚加三文魚子食落咸咸地d肉好爽口

黎一波鎮店煙燻味嘅食物

煙燻牛小排

煙熏三文魚
呢個抵食,送白飯一流見佢係半生熟!有入口即化嘅感覺!又係外面燶燶地,幾香口

隱世探店。完
開咗屯馬線,應該會好多人去食!
2021-07-10 77 瀏覽
最近剛通車的屯馬線宋皇臺站,在B3出口便直達九龍城市中心,依家到九龍城搵食超方便!偶爾發現這間以煙燻為賣點,主打一糸列煙燻菜式,選用頂級櫻花木燻製的日本料理。果然有驚喜!餐廳以傳統日本風格為主,設計簡潔舒適,6時左右已坐了不少客人呢!指定前菜《野菜條伴鯷魚醬》~冰凍的沙律野菜條沾上以多春魚及沙甸魚打成的鯷魚醬汁,醬汁以精美蠟燭座盛載至微熱,口感特別,份外醒胃!辣酒煮花螺~濃郁香惹的辣酒汁出奇地不太辣,花螺肉芳香入味!配上冰凍啤酒,送酒一流!響螺刺身~ 賣相精緻,響螺肉肉質通透,爽彈鮮美!蕃茄蒜子沙律~原隻去皮蕃茄配蒜子酸汁,酸甜清膩,風味清新!鐵板鮑魚配松葉蟹醬汁~超抵食!$98原隻南非鮑魚,稔香軟彈,沾上特製松葉蟹醬汁,清香味鮮甜,好味火炙吞拿魚腩根壽司~ 吞拿魚腩根新鮮肥美,壽司飯質感輕盈軟綿,令人回味!期待已久的主角出場~煙燻牛小排~第一次食煙燻牛排,煙燻效果令牛味更濃郁和更有風味。肉質鬆軟而豐腴,入口即溶,牛肉控必食煙燻香腸~皮脆肉嫩,充滿獨特的煙燻香氣,較普通炭燒風味更獨特!松葉蟹膏甲羅燒~鮮甜蟹膏混合芝士和蔥花,再搽在鬆脆餅乾上,口感豐富,滲出陣陣松葉蟹香,啖啖好滋味,個人

響螺刺身~ 賣相精緻,響螺肉肉質通透,爽彈鮮美!

蕃茄蒜子沙律~原隻去皮蕃茄配蒜子酸汁,酸甜清膩,風味清新!

松葉蟹膏甲羅燒~鮮甜蟹膏混合芝士和蔥花,再搽在鬆脆餅乾上,口感豐富,滲出陣陣松葉蟹香,啖啖好滋味,個人另一至愛

非常滿足的一餐,從此愛上煙燻料理呢!

2021-07-08
2021-07-09 24 瀏覽
煙勳口味的日本居酒屋點了這支 鈿女-天女之舞,味道帶微微的花香,後勁帶點米香, 飲落都幾易入口. 磯煮鮑魚鮑魚厚肉肥大!口感彈牙,完全不覺得韌,而且煮得極入味,好好味. 蔥吞拿魚腩薄脆吞拿魚腩油脂充足,魚油香味濃郁,配醃蘿蔔粒、幼蔥絲, 再加上薄脆餅令食物增添了鬆脆口感,令口感更有豐富層次。煙燻日本豚腩肉豚腩肉置於一個小白鍋的網架上,份量十足,肥瘦層次分明,加上是以煙燻的方式來煮加上肉質紮實的豚肉令我齒夾留香. 活蠔刺身,生蠔好大隻好重海水味, 好鮮. 豆芽韭菜炒砂肝雞, 好好食!!!!!! 曰式做法的炒內臟第一次食, 覺得調味好夾, 好爽口. 同埋仲叫了一個牛舌薄燒. 龍蝦味僧燒, 好special 的配搭,而且龍蝦肉爽口彈牙,醬料濃郁
煙勳口味的日本居酒屋

磯煮鮑魚

蔥吞拿魚腩薄脆

煙燻日本豚腩肉

活蠔刺身,生蠔好大隻好重海水味, 好鮮.

2021-07-06 298 瀏覽
屯馬開通真的很興奮,最大得益除左係九龍城土瓜灣一帶嘅鋪主同小商戶,對一班老饕都係一大喜訊呀!事關哩兩區不嬲都多美食,但因為冇地鐵站所以都好難約朋友黎食,而家終於唔洗怕了!喺宋皇臺站B3出口上黎過隔離街就係上戶,非常方便,佢係九龍城區內少有嘅日式居酒屋,店面唔算大,不過淺木色嘅設計感覺幾舒服。野菜條伴鯷魚醬($32) - 同好多居酒屋一樣,一坐低,侍應例牌每枱先上一客野菜條。雖然係default左你要,不過鯷魚醬有用火熱住都算交足功課,唔係hea俾你兩碟前菜就要收你錢,爽脆嘅蔬菜條蘸埋咸咸香香嘅鯷魚醬都幾好食。乳酸梳打($38) - 上戶嘅酒類選擇都幾多,清酒梅酒汽酒啤酒都有好多款揀,但如果唔飲酒,佢地就只有兩類唔同味道嘅梳打,好彩我都啱飲,揀左乳酸梳打,酸酸甜甜好透心涼。刺身盛合五款($338) - 刺身拉盤有三文魚、吞拿魚腩、油甘魚、牡丹殺同海膽,唔單止新鮮,仲好厚切。油甘魚魚油甘香舷黎唔會太油,食落帶少少爽口。吞拿魚腩好滑又冇筋,食到成口油。牡丹蝦鮮甜得黎蝦肉都好結實爽彈。煙燻厚切三文魚($78) - 三文魚用個炭爐熱住咁上,三文魚都幾厚切,每一舊中間仲帶少少粉紅色,唔係全熟,所以

乳酸梳打

刺身盛合五款
油甘魚魚油甘香舷黎唔會太油,食落帶少少爽口。
刺身盛合五款

吞拿魚腩好滑又冇筋,食到成口油。
刺身盛合五款

牡丹蝦鮮甜得黎蝦肉都好結實爽彈。
刺身盛合五款
煙燻厚切三文魚($78) - 三文魚用個炭爐熱住咁上,三文魚都幾厚切,每一舊中間仲帶少少粉紅色,唔係全熟,所以食落除左有陣煙燻味,肉質仲唔會好鞋。

煙燻厚切三文魚

伊比利亞豚肉鍋($158) - 豚肉鍋除左有一碟豚肉,另外仲有滿滿一鋪野菜,下面仲有粉絲墊底,所以都比想像中飽肚。
伊比利亞豚肉鍋

湯底係壽喜燒,其實平時我鍾意鹹味湯底多啲,不過佢唔會太甜我覺我都可以。
伊比利亞豚肉鍋

豚肉量都唔少,幾大塊同厚身,唔會碎濕濕咁。
伊比利亞豚肉鍋

總結,上戶嘅野食質素唔錯,定價相比起尖沙咀銅鑼灣哩啲鬧區平少少,而且屯馬線開左估計都會多左人黎九龍城搵食。
乳酸梳打
2021-07-05 62 瀏覽
九龍城有地鐵站啦今日真的高興等到地鐵通車宋王臺站 = 九龍城美食街出口走出地面後三分鐘不夠就到餐廳,方便快捷👍🏻👍🏻😁😁。今日選擇了九龍城 上戶洒場內部裝修以日式吧枱及卡位為主,四處可以找到擺設,營造日式餐廳氣氛,我們安排坐在日本吧枱,可以看到廚師👨🏻‍🍳製作食品過程 🤣🤣!前菜沙律 $32自家製多春魚沙甸魚醬汁,配搭新鮮青瓜、蘿蔔條,熱辣辣甘香醬汁,凍冰冰青瓜條,口感非常豐富醒胃。辣酒煮花螺 $88 花螺最配的方式就是酒煮啦,辣辣的汤汁配上冰凍啤酒,吃一口喝一口,特别爽。響螺刺身(原隻)$328原隻響螺, 樣子非常高貴, 肉質彈牙有口感, 鮮味濃郁蕃茄蒜子沙律 $38蒜子蕃茄沙律, 配上酸酸甜甜的醋, 帶甘甜又有生蒜味, 既清新又醒胃.鐵板鮑魚(97)配松葉蟹醬汁送食, 更易帶出鮑魚獨特清香味度.火炙吞拿魚腩筋壽司(2件)$156新鮮吞拿魚腩, 經火炙形式烹調, 迫出魚油甘香, 吞拿魚感柔軟、肉質鮮美、入口即溶.煙燻牛小排 $248牛排帶有香濃的煙燻味道, 將煎香牛小排帶到另一個更高層次, 回味無窮。 🥰松葉蟹膏甲羅燒松葉蟹膏、芝士碎、蔥花釀蟹蓋, 蟹膏內加咗些少蟹肉! 滿滿的蟹膏,
九龍城有地鐵站啦
今日真的高興等到地鐵通車
宋王臺站 = 九龍城美食街出口
走出地面後
三分鐘不夠就到餐廳,
方便快捷👍🏻👍🏻😁😁。

今日選擇了九龍城 上戶洒場

前菜沙律 $32
前菜沙律

辣酒煮花螺 $88
辣酒煮花螺

響螺刺身(原隻)$328
原隻響螺, 樣子非常高貴, 肉質彈牙有口感, 鮮味濃郁
響螺刺身

蕃茄蒜子沙律 $38

鐵板鮑魚(97)
配松葉蟹醬汁送食, 更易帶出鮑魚獨特清香味度.

火炙吞拿魚腩筋壽司(2件)$156

松葉蟹膏甲羅燒
松葉蟹膏、芝士碎、蔥花釀蟹蓋, 蟹膏內加咗些少蟹肉! 滿滿的蟹膏, 香氣不斷翻滾出來, 可配胞餅送食, 可減少飽濟感覺.😘

燒魷魚筒 $78
燒魷魚筒好好味, 魷魚燒得剛剛好, 爽口彈牙得黎又食到燒過既效果,仲好juicy,醬汁又岩岩好.😋😋

Sun Tory 生啤 $58

飲飽食醉🤣🤣
有地鐵,不用開車,方便至極👍🏻👍🏻
2021-06-29
前菜沙律
辣酒煮花螺
響螺刺身
2021-06-30 195 瀏覽
機緣巧合之下能跟親愛的在九龍城吃午餐有點意想不到選了又選 選上這家跟家比較近的這是一家居酒屋親愛的好像蠻喜歡的美中不足的是沒有串燒點了一個寿司定食 $148裡面有個味噌湯和前菜中華沙律我們再加了客茶碗蒸し這才像一個定食(?)蒸蛋沒有蛋味 上面就放了2條魚難道用以彌補不足?寿司8款三文 金目 赤身蝦 帆立 鰻左口魚邊 鮑魚先飲口酒吧開瓶費 $150盛酒器看來很不錯可以放4款不同的酒如果是用作小形Sake matching會非常好用然後就是有軟骨和眼睛的螢光魷魚漬在下對眼睛穫軟骨開始進入放棄挑剔的狀態..親愛的點了客青蘋果蟹籽沙律 $58粗切蘋果絲除了口感外還有清新的味道一條時令刺身金目鯛好像沒什麼魚香?也沒有牠應有的咬感魚骨可炸可做魚湯我們就選上了炸然後再點了親愛的喜歡的芝士年糕炸的 $28意猶未盡就多加熟食吧煙燻薄切牛舌 $98燻香味突出又不會蓋過牛舌的味道保有韌性又結實的口感最後以燒飯糰作結尾親愛的是三文魚燒飯糰 $48而在下就是明太子燒飯糰(偷師中)對..還有親愛的點了一個海膽手卷 $88大家都沒拍照就直接給忘了 😅
機緣巧合之下能跟親愛的在九龍城吃午餐
美中不足的是沒有串燒

點了一個寿司定食 $148
裡面有個味噌湯和前菜中華沙律
我們再加了客茶碗蒸し
這才像一個定食(?)
蒸蛋沒有蛋味
上面就放了2條魚
難道用以彌補不足?
寿司8款

盛酒器看來很不錯
可以放4款不同的酒
如果是用作小形Sake matching會非常好用

然後就是有軟骨和眼睛的螢光魷魚漬
在下對眼睛穫軟骨開始進入放棄挑剔的狀態..

親愛的點了客青蘋果蟹籽沙律 $58
粗切蘋果絲
除了口感外還有清新的味道

一條時令刺身金目鯛
好像沒什麼魚香?
也沒有牠應有的咬感
魚骨可炸可做魚湯