2021-07-30
現在去九龍城真係方便了很多,所以朋友也開始相約去九龍城食飯!以前去九龍城食飯,好少會留意日本菜,今日朋友竟然帶我黎到這間日本菜餐廳,而且係高質的。我地食左個二人餐,餐入面有一款食法我真係第一次食,就係龍蝦甲羅燒。坐低不久店員就為我地送上前菜,前菜是新鮮紅蘿蔔、青瓜點上沙旬魚和多春魚的醬汁,味道非常美味呀!!龍蝦甲羅燒,其實係1隻龍蝦整做兩食,一款係食刺身,另一款就係食甲羅燒。龍蝦甲羅燒的份量比平時食蟹肉甲羅燒多,蝦膏味道濃郁,入面還有蔥粒同龍蝦肉,非常美味。仲有梳打餅俾你一齊食,味道很正。刺身拼盤,刺身包括了油甘魚、吞拿魚和磯燒鮑魚!刺身非常厚身,油甘魚和吞拿魚都好新鮮,好香魚的甘魚味。而鮑魚用上磯燒的緣故,食落甜甜地,而且爽口。鹿兒島A4和牛肉眼,肉眼雖然係薄燒,但是份量都幾多。牛肉味濃,而且食落好juicy,仲配有炸蒜片、蔥花同牛肉汁,令味道更惹味。海鮮味噌湯,味噌湯內有蝦肉、蜆肉、豆腐、蔥花等,飲落味道鮮甜,有淡淡的味噌味。