Since Kowloon City MTR station has started operating this week, it has become more convenient for us to dine there and go home. We planned to go to 上戶酒場 for dinner tonight. It was located at Lung Kong Road, few minutes walk from the new MTR.Being a typical Izakaya restaurant, their menu was comprehensive, offering sushi, sashimi, appetizers, teppanyaki, fried items, shabu shabu, rice and drinks etc. Suntory draft beer was clear and smooth, easy to drink. Alcohol content was considered light, goi

Suntory draft beer was clear and smooth, easy to drink. Alcohol content was considered light, going well with those food ordered.

Vegetable stick salad in anchovy sauce - Vegetable stick salad consisted of carrot, cucumber and pear. They were fresh and crunchy, sweet in taste, complimenting well with the sauce which was flavourful and salty.

Japanese oyster sashimi was fat in size, very juicy and smooth, fresh in taste.

We ordered 3 types of sushi. Ark shell sushi was chewy and sweet in taste. Fatty tuna sushi was very soft and oily in texture, melting in my mouth. Seared flounder muscle was seared till charred in taste, soft and smooth, slightly oily.

Whole lobster - It was grilled using teppanyaki method. The lobster was very meaty, full of meat. Lobster meat was grilled till chewy and flavourful, able to taste the freshness.

Mentaiko rice ball - It was grilled till the outside was very crispy and inside was flavourful and chewy, with plenty of mentaiko in it. Seaweed was provided to wrap with it.
2021-06-23 64 瀏覽
2021-06-19 57 瀏覽
朝早係九龍城附近做完gym做完運動好肚餓,路過見到呢間開12點所以有理冇理就走咗入去午市來講啲選擇都唔算少無論係生嘅嘢定係熟嘅嘢都有前菜同麵豉湯麵豉湯入邊有蜆侍應都好有禮貌地介紹個前菜有啲咩材料因為我好鍾意食海膽同拖羅所以就叫咗呢個整體來講材料新鮮,啲飯亦都唔會太酸唔會蓋過咗啲淡味海鮮既味道海膽亦都係新鮮嘅拖羅唔會無啦啦食到有筋(之前食過某一間啲拖羅有筋,真係嚇死)朋友就叫咗呢個三文魚丼普普通通,啲飯比較乾身平日午市基本上係包場唔知晚市質素又如何可以期待下
朝早係九龍城附近做完gym

麵豉湯入邊有蜆
侍應都好有禮貌地介紹個前菜有啲咩材料

因為我好鍾意食海膽同拖羅
所以就叫咗呢個
整體來講材料新鮮,啲飯亦都唔會太酸
唔會蓋過咗啲淡味海鮮既味道
海膽亦都係新鮮嘅
拖羅唔會無啦啦食到有筋
(之前食過某一間啲拖羅有筋,真係嚇死)

朋友就叫咗呢個三文魚丼
普普通通,啲飯比較乾身

平日午市基本上係包場
唔知晚市質素又如何
可以期待下
5 分鐘 (堂食)
午餐
2021-06-15 57 瀏覽
來九龍城通常都想要食泰菜,沒想過有依這間高質的日本菜,而且近來主打煙燻,於是約個朋友試一試前菜-蔬菜條點沙甸魚和多春魚混成的醬,咸咸地開胃辣酒煮花螺-花椒的香愛吃辣的是不能抗拒,很惹味,朋友不能吃辣都忍不住試了多隻刺身盛合五款-有三文魚,油甘魚,赤身,牡丹蝦海膽,件件都厚切,啖啖肉又新鮮西班牙生蠔-西班牙生蠔好大隻,加點檸檬汁,鮮味提升火炙吞拿魚腩根壽司-很特別,吞拿魚腩根真是一次,滿口魚油香火炙左口魚邊壽司-亦是滿有魚油口感磯煮鮑魚壽司-啖啖鮑魚粒煙燻芝士黃蘿蔔-黃蘿蔔有少少甘煙燻焗三文魚-煙燻三文魚內裏juicy,外面滿有煙燻味煙燻豬腩肉鰻魚炒飯-有炒飯好香,但每粒飯依然水份飽滿
前菜-蔬菜條點沙甸魚和多春魚混成的醬,咸咸地開胃

西班牙生蠔-西班牙生蠔好大隻,加點檸檬汁,鮮味提升

火炙吞拿魚腩根壽司-很特別,吞拿魚腩根真是一次,滿口魚油香
火炙左口魚邊壽司-亦是滿有魚油口感
磯煮鮑魚壽司-啖啖鮑魚粒

煙燻芝士黃蘿蔔-黃蘿蔔有少少甘

煙燻焗三文魚-煙燻三文魚內裏juicy,外面滿有煙燻味

煙燻豬腩肉

鰻魚炒飯-有炒飯好香,但每粒飯依然水份飽滿
2021-06-13 55 瀏覽
九龍城雖然唔近地鐵站,但深藏好多美食,今日收工同朋友happy hour慶祝生日,就去左呢度嘅日式居酒屋,上戶酒場。時令活蠔刺身,淨睇個樣已經令人食指大動,肉質鮮嫩,充滿海鮮味。值得一提,葱吞拿魚腩薄脆配搭新穎,薄脆令吞拿魚腩質感更明顯,為味蕾帶來刺激。煙燻厚切三文魚啖啖肉,厚切保留三文魚原汁原味,煙燻芝士黃蘿蔔口感清爽。另外,我地亦叫左一個伊比利亞豚肉鍋,食材同份量都好豐富,大滿足!今次上戶酒場之旅以兩個甜點——柚子雪芭同椰子雪芭畫上句點。餐廳可以幫手準備擺盤慶祝生日,非常有心。今次無論食物定環境服務都非常滿意,下次有機會再黎試新野!

今次上戶酒場之旅以兩個甜點——柚子雪芭同椰子雪芭畫上句點。
餐廳可以幫手準備擺盤慶祝生日,非常有心。

今次無論食物定環境服務都非常滿意,下次有機會再黎試新野!
九龍城就黎有地鐵喇 遲啲實會人山人海就趁仲未開始多人既時候 快啲黎食下好野先一入去上戶酒場 就好似置身於日本因為整個裝潢 氛圍 都完完全全係正宗日本居酒屋一坐低 就會有個餐前小食蔬菜沾鯷魚醬雖然係收費 唔想要可以同店員講但我覺得呢個係呢間店的signature!得呢度先食到呢隻味蔬果專登選左好fresh又好脆口的蘿蔔青瓜點鹹鹹的鯷魚醬 係好夾 好開胃我地點左幾件壽司磯煮鮑魚壽司 紫菜很香脆 鮑魚味道甜甜的 口感彈牙 火炙左口魚壽司一放入口 火炙味湧哂出黎 而左口魚則會在口中慢慢溶化 而家諗返 都流哂口水煙燻穴子壽司呢間店 都算係主打煙燻料理 所以我都試下樣子很吸引 而且份量都幾大要盡哂力打開口先可以一口放入口入口後 smoky味爆發 超級香 穴子入口即溶魚籽一粒粒很有口感在口中味道層次極豐富 亦令人齒頰留香。厚切龍蝦味噌燒食用時佐以餅乾 龍蝦被味噌滲透 口感濃厚餅乾鬆脆 同龍蝦好夾 食落唔會太膩非常滿意呢一餐 ❤️
九龍城就黎有地鐵喇 遲啲實會人山人海
就趁仲未開始多人既時候 快啲黎食下好野先

一入去上戶酒場 就好似置身於日本
因為整個裝潢 氛圍 都完完全全係正宗日本居酒屋

一坐低 就會有個餐前小食
蔬菜沾鯷魚醬
雖然係收費 唔想要可以同店員講
但我覺得呢個係呢間店的signature!
得呢度先食到呢隻味

樣子很吸引 而且份量都幾大
要盡哂力打開口先可以一口放入口
入口後 smoky味爆發 超級香 穴子入口即溶
魚籽一粒粒很有口感在口中
味道層次極豐富 亦令人齒頰留香。

厚切龍蝦味噌燒
食用時佐以餅乾 龍蝦被味噌滲透 口感濃厚
餅乾鬆脆 同龍蝦好夾 食落唔會太膩

非常滿意呢一餐 ❤️
  • 野菜條伴鯷魚醬
  • 原隻龍蝦味增燒
  • 煙燻穴子壽司
2021-06-12 53 瀏覽
不要以為九龍城只得泰國菜今日我 想告訴大家九龍城有一間不錯的日本菜~ 餐廳的環境不算是大 勝在挺舒適 裝修耐看, 店主介紹我們吃活蠔原味同埋酸醋汁味, 生蠔十分大隻, 不是誇大!! 酸酸的, 十分肥美!特別想介紹就是他們的午餐 上戶刺身盛配迷你烏冬, 還送一個麵豉湯, 抵食之選刺身種類繁多 包括三文魚甜蝦帶子等等, 刺身十分新鮮, 三文魚油脂分佈平均, 而且貌相中十分了得!另一款想推介的食物就是煙燻日本豚腩肉, 整個腩肉都充滿住煙燻的香味重點推介大家!!飲品方面我選擇巨峰梳打,吾錯~

飲品方面我選擇巨峰梳打,吾錯~
2021-06-11 49 瀏覽
今日去九龍城搵個朋友食飯,佢就帶我嚟左呢間餐廳,餐廳嘅裝修好有日本風格,彷彿置身左喺日本嘅居酒屋首先餐廳會上一個前菜,係緹魚沙律,係沙丁魚同埋多春魚肉醬,味道濃郁,配埋清新嘅蔬菜食味道都唔錯原隻磯煮鮑魚鮑魚都幾大隻,餐廳已經預先切件,方便食用,甜甜地,又唔會韌,肉質彈牙時令活蠔刺身有原味同埋酸酢味兩款!我就比較鍾意原味,因為可以食到生蠔最原始嘅鮮甜味上戶刺身盛配迷你烏冬由於係下晝,所以會有lunch set供應,呢一個幾抵食,只係$168,有三文魚、牡丹蝦、油甘魚同埋帆立貝,刺身都厚切新鮮,配埋個烏冬,性價比都幾高清酒煮蜆蜆肉大隻飽滿鮮甜,清酒味道都幾濃煙燻日本豚腩肉呢一個味道好特別,好香嘅煙熏味,豚腩肉好腍,又唔會太咸另外我哋仲叫咗梅酒,呢個牌子嘅梅酒可以入口,唔會有苦澀味,最啱女仔飲

原隻磯煮鮑魚

時令活蠔刺身

上戶刺身盛配迷你烏冬

清酒煮蜆
蜆肉大隻飽滿鮮甜,清酒味道都幾濃

煙燻日本豚腩肉
呢一個味道好特別,好香嘅煙熏味,豚腩肉好腍,又唔會太咸

午餐
2021-06-11 32 瀏覽
今日約了朋友到九龍城食日本菜。入座後就會送上前菜,之後我們叫了花螺、刺身、壽司、煙燻和炒飯。首先上來的是辣酒煮花螺,花螺味道鮮甜帶有點辣。再來的是刺身盛合五款,其中有三文魚,油甘魚,赤蝦,海膽和赤身。餐廳另外上了紫菜讓我們包海膽食,海膽味道鮮甜,入口沒有甘苦,而且食完後有回香。之後上的是時令活蠔刺身,今次是西班牙的生蠔,肉質飽滿而且入口即化,配上檸檬汁,味道更加鮮甜美味。接住的是火炙左口魚邊壽司,火炙吞拿魚腩筋壽司和磯煮鮑魚壽司。左口魚邊跟吞拿魚腩筋經過火炙後𥚃面的油份會充斥住整個口腔,而且味道鮮甜十分美味。再來的是煙燻厚切三文魚,日本豚腩肉和芝士黃蘿蔔。這些食物受煙燻後,都帶有木香味。豚腩肉口感軟滑,而且不會太乾身。最後是鰻魚炒飯,鰻魚切粒再加上其他配料炒飯,味道美味但不會太鹹,而且香味撲鼻。整體來講,食物新鮮而味道鮮甜。
今日約了朋友到九龍城食日本菜。

入座後就會送上前菜,之後我們叫了花螺、刺身壽司、煙燻和炒飯。

首先上來的是辣酒煮花螺,花螺味道鮮甜帶有點辣。

整體來講,食物新鮮而味道鮮甜。
2021-06-10
2021-06-08 44 瀏覽
九龍城一向出名多好嘢食泰國菜就最多架喇但我哋今次係嚟食日本居酒屋質數高、價錢合理個人覺得佢哋嘅刺身、壽司同熱炒都好食😋.🔸野菜條伴鯷魚醬($32)鯷魚醬用爐仔座熱,食嘅時候暖暖地質地似吞拿魚醬,味道充滿咸香同清新嘅野菜條伴住食非常惹味、開胃.🔸伊佐木刺身(原條)❤️($488)超正、好新鮮白身魚味道較淡,食落鮮甜甘香肉質好彈牙而且原條食,超滿足!.🔸時令活蠔刺身❤️($156)勁鮮甜!又大隻!口感好creamy、多汁配酸酢汁,食落開胃、滿足!.🔸火炙左口魚邊壽司❤️($48/2件)燒過嘅左口魚油香滿滿、入口即溶又有炙燒嘅香氣好食!.🔸磯煮鮑魚壽司❤️($80/2件)醬油又香又入味鮑魚好爽身、彈牙好好食!.🔸牡丹蝦壽司❤️❤️($156/2件)勁正!肥美大隻!好鮮甜!一啖擺入口滿滿蝦嘅鮮味咬落好爽口又綿滑正!.🔸煙燻厚切三文魚($78)煙燻系列係新推出的,我哋試咗三款哩款厚切三文魚,好肥美,食落啖啖肉、油膩好香中間仲係半生狀態,所以非常之滑溜煙燻味濃、好香,調味可以再多少少。.🔸煙燻芝士黃蘿蔔($58)好特別嘅配搭酸甜清新又爽口嘅黃蘿蔔配香軟芝士味道獨特、煙燻味香濃.🔸煙燻日本豚肉腸($68)食落似
九龍城一向出名多好嘢食
泰國菜就最多架喇
但我哋今次係嚟食日本居酒屋
質數高、價錢合理
個人覺得佢哋嘅刺身壽司同熱炒都好食😋
🔸野菜條伴鯷魚醬($32)
鯷魚醬用爐仔座熱,食嘅時候暖暖地
質地似吞拿魚醬,味道充滿咸香
同清新嘅野菜條伴住食非常惹味、開胃
🔸伊佐木刺身(原條)❤️($488)
超正、好新鮮
白身魚味道較淡,食落鮮甜甘香
肉質好彈牙
而且原條食,超滿足!
🔸時令活蠔刺身❤️($156)
勁鮮甜!又大隻!
口感好creamy、多汁
配酸酢汁,食落開胃、滿足!
🔸火炙左口魚邊壽司❤️($48/2件)
燒過嘅左口魚油香滿滿、入口即溶
又有炙燒嘅香氣
好食!
🔸磯煮鮑魚壽司❤️($80/2件)
醬油又香又入味
鮑魚好爽身、彈牙
好好食!
🔸牡丹蝦壽司❤️❤️($156/2件)
勁正!肥美大隻!好鮮甜!
一啖擺入口滿滿蝦嘅鮮味
咬落好爽口又綿滑
正!
🔸煙燻厚切三文魚($78)
煙燻系列係新推出的,我哋試咗三款
哩款厚切三文魚,好肥美,食落啖啖肉、油膩好香
中間仲係半生狀態,所以非常之滑溜
煙燻味濃、好香,調味可以再多少少。
🔸煙燻芝士黃蘿蔔($58)
好特別嘅配搭
酸甜清新又爽口嘅黃蘿蔔配香軟芝士
味道獨特、煙燻味香濃
🔸煙燻日本豚肉腸($68)
食落似煎香又有煙燻味嘅腸
條腸我幾鐘意
有少少脆皮嘅感覺,中間有豬肉香
質地彈牙,幾好食!
🔸泡菜炒豬肉($78)
好惹味又有鑊氣
泡菜夠酸辣,豬肉鬆肉
仲有洋蔥嘅香甜
哩款唔錯!
🔸明太子奄列❤️($98)
厚厚嘅玉子燒
蛋味好香濃
中間程半甜熟、流心狀
再包住滿滿、香口嘅明太子
又厚又滑又香!
🔸Suntory黑啤($65)
🔸京姬柚子梅酒($65)
食日本菜似日本酒
柚子梅酒清香易入口
口味清新,好香柚子味,而酒又唔會太甜
可以似多幾杯😝
2021-06-05 36 瀏覽
相信大家睇新聞就知道,沙中線宋王臺站即將開通大家日後去九龍城,也能夠坐地下鐵路避免塞車.這間日式料理佈置十分之有氣氛,在星期五收工後也能夠放鬆一下平日的緊張心情,飲下啤酒吹吓水.不知道大家有沒有同感日本的啤酒比較香滑也比較容易入口,對於一些酒量淺的人,也是性價比十分之高這個刺身拼盤,吞拿魚赤身魚味十分之足,油甘魚味香濃,至於三文魚十分之肥美入口即溶,大蝦就十分之爽口.這食肆也主打煙燻的菜色,這個三文魚充滿了濃濃的煙熏味道,令三文魚提升了另一個層次.牛舌也是用煙燻也真是第一次了.最後這個龍蝦味道配合得十分之好令這一餐畫上一個完美的句號.

牛舌也是用煙燻也真是第一次了.

最後這個龍蝦味道配合得十分之好令這一餐畫上一個完美的句號.
2021-05-29 547 瀏覽
上户酒場 - 位於九龍城龍崗道,即是同好出名嘅「合成」糖水同一條街,店內裝修日式和風,又有卡位,環境不錯☺️◭ 前菜 - 野菜條伴鯷魚醬 $32我哋一坐底,店員就送上呢款前菜,不是自己Order.....野菜條好新鮮,鯷魚醬味道偏咸如果可以自由選擇前菜會更好◭ 刺身盛合六盛 $438(有吞拿魚魚腩、油甘魚、三文魚、帆立貝、三文魚籽)非常厚切既Tuna,油甘魚,三文魚腩👍🏻每款有兩片😍兩個人食就啱啱好魚生新鮮,但味道差少少🤏欠缺咗魚油既香但以$438呢個價錢,還可以的◭ 北海道海膽手卷 $88海膽好鮮甜,手卷紫菜好脆身,推介必食◭ 火炙左口魚邊 $24 (一件)火炙程度剛好,左口魚油脂香,不錯的◭ 龍蝦味噌虎蝦 $178呢款菜式味道似甲羅燒,但加了虎蝦墊底,味道偏咸,不是太推介😅如果可以重選,會叫返甲羅燒😂◭ 唐揚雞鎚 $38 (兩件)炸得非常香脆,外脆內軟,但未到好有特式◭ 煙熏牛舌 $98 賣相好別緻,係用鍋仔上,每一片牛舌帶濃烈煙熏味道,牛舌肉質軟腍◭ 甜品柚子雪芭 $58 (連生日字)生日甜品有驚喜😂估唔到係有一塊大木板寫上生日祝福,打卡影相一流👍🏻推介上户酒場 - 前菜、刺身、

◭ 前菜 - 野菜條伴鯷魚醬 $32
野菜條好新鮮,鯷魚醬味道偏咸
如果可以自由選擇前菜會更好

魚生新鮮,但味道差少少🤏欠缺咗魚油既香
但以$438呢個價錢,還可以的

◭ 北海道海膽手卷 $88
海膽好鮮甜,手卷紫菜好脆身,推介必食

◭ 火炙左口魚邊 $24 (一件)
火炙程度剛好,左口魚油脂香,不錯的

◭ 龍蝦味噌虎蝦 $178

◭ 唐揚雞鎚 $38 (兩件)
炸得非常香脆,外脆內軟,但未到好有特式

◭ 煙熏牛舌 $98

甜品柚子雪芭 $58 (連生日字)

上户酒場 - 前菜、刺身、小食,雖然未到好有驚喜,但都還可以的,慶祝生日或紀念日,記得先預訂甜品寫上祝福字句🥳
2021-05-28 56 瀏覽
最近總是離不開日本料理!朋友聚會、家庭聚會,一諗都係諗日本菜!搵到呢間居酒屋評價不錯,就約朋友後gathering一下!「松葉蟹膏甲羅燒」蟹蓋上滿滿都是蟹膏👍🏻蟹膏與味噌既組合,令味覺更難抗拒!仲有松葉蟹肉嘅鮮甜味,無敵😍「松葉蟹腳壽司」蟹腳鮮甜味美,肉質好細嫩!「磯煮鮑魚」主要嘅味道係來自日本醬油及昆布,昆布嘅甘甜滲入鮑魚中,令味道更加鮮味!鮑魚質感富有彈性,好鮮嫩!🤗😍「煙燻豚肉腸」呢間居酒屋出名煙燻料理!咬落外脆內香,有啲脂肪嘅油香,但又唔會好油膩!👍🏻👍🏻☺️三五知己聚會當然少不了就係飲返杯,餐廳做緊優惠,Sake買一送一!「一酌一景」大吟釀味道清爽帶有水果嘅香甜,餘韻會有微微嘅酸,但反而幾開胃喎!😍😍
最近總是離不開日本料理!
朋友聚會、家庭聚會,一諗都係諗日本菜!
搵到呢間居酒屋評價不錯,就約朋友後gathering一下!

「松葉蟹膏甲羅燒」
蟹蓋上滿滿都是蟹膏👍🏻
蟹膏與味噌既組合,令味覺更難抗拒!
仲有松葉蟹肉嘅鮮甜味,無敵😍

「松葉蟹腳壽司
蟹腳鮮甜味美,
肉質好細嫩!

「磯煮鮑魚」
主要嘅味道係來自日本醬油及昆布,
昆布嘅甘甜滲入鮑魚中,
令味道更加鮮味!
鮑魚質感富有彈性,好鮮嫩!🤗😍

「煙燻豚肉腸」
呢間居酒屋出名煙燻料理!
咬落外脆內香,有啲脂肪嘅油香,
但又唔會好油膩!👍🏻👍🏻☺️

三五知己聚會當然少不了就係飲返杯,
餐廳做緊優惠,Sake買一送一!
「一酌一景」大吟釀
味道清爽帶有水果嘅香甜,
餘韻會有微微嘅酸,但反而幾開胃喎!😍😍
前菜
2021-05-27 343 瀏覽
之前經過九龍城已經留意過呢間居酒屋,因為門口好有日本木系嘅設計係openrice見到sake買一送一真係勁抵呀!真係忍唔住要叫返set鯷魚醬前菜坐低不久,職員已經端上前菜鯷魚醬加入左沙甸魚,味道較濃!好岩重口味嘅人,不過我還是比較喜歡食清新啲嘅味道紅蘿蔔&蘿蔔勁好食好爽甜!活魚刺身 - 伊佐木伊佐木係而家嘅seasonal,一入口味道偏淡,但過左一陣,會有魚香嘅餘韻係口腔度再加埋蘿蔔蓉、蔥粒,沾上酸汁,味道好refresh,岩哂而家咁熱嘅天氣赤鯛壽司赤鯛味道清鮮,質地比較爽實食得出刺身夠新鮮火炙吞拿魚腩筋壽司呢款壽司勁好食,經過火炙,迫左啲魚油香出黎肉質好軟滑,有入口即溶嘅口感真係食多件都無問題煙燻帆立貝帆立貝好大隻,入口啖啖肉多左一份煙燻味,味覺更豐富伊佐木魚湯活魚刺身嘅魚骨用左黎滾湯魚湯好清甜味美啲菜吸收哂魚湯嘅精華
之前經過九龍城已經留意過呢間居酒屋,
因為門口好有日本木系嘅設計

係openrice見到sake買一送一
真係勁抵呀!
真係忍唔住要叫返set

鯷魚醬前菜
坐低不久,職員已經端上前菜

鯷魚醬加入左沙甸魚,味道較濃!
好岩重口味嘅人,不過我還是比較喜歡食清新啲嘅味道

紅蘿蔔&蘿蔔勁好食
好爽甜!

活魚刺身 - 伊佐木
伊佐木係而家嘅seasonal,
一入口味道偏淡,但過左一陣,
會有魚香嘅餘韻係口腔度

再加埋蘿蔔蓉、蔥粒,沾上酸汁,
味道好refresh,岩哂而家咁熱嘅天氣

赤鯛壽司
赤鯛味道清鮮,質地比較爽實

食得出刺身夠新鮮

火炙吞拿魚腩筋壽司
呢款壽司勁好食,
經過火炙,迫左啲魚油香出黎

肉質好軟滑,有入口即溶嘅口感

真係食多件都無問題

煙燻帆立貝
帆立貝好大隻,入口啖啖肉

多左一份煙燻味,味覺更豐富

伊佐木魚湯
活魚刺身嘅魚骨用左黎滾湯

魚湯好清甜味美

啲菜吸收哂魚湯嘅精華
2021-05-26
2021-05-26 28 瀏覽
食好西唔需要原因 更加唔需要擇日📆有日去到九龍城 食店有好多 不過想食好啲 坐得舒服啲😌上網check下見到有間居酒屋新開咗無幾耐 質素睇嚟都有返咁上下 所以極速過咗去😛店舖木系嘅裝修加上微暗嘅黃燈 好有格調 而且一入到去 店員同師傅都會齊聲用日文歡迎你 好有氣氛呢🥳當時已經十分之肚餓 而問親oppa又食乜都無所謂 所以喺我發辦之下 失控地order咗好多野食🤣◾原隻響螺刺身經理推介比我哋 響螺十分新鮮又爽口 平時多數食魚刺身 估唔到螺都可以咁正🤤◽活蠔刺身(酸酢汁)好耐無食生蠔🦪見呢度有供應 又叫嚟試下先 蠔好肥美夠厚肉 唔會腥 而且海水味充足 好滿足 配埋酸酸哋嘅汁 食完更加開胃◾青蘋果蟹籽沙律平時日本餐廳都係青瓜沙律多 青蘋果比較特別 食落酸酸甜甜🥗仲好大份tim◽鹽燒三文魚腩呢個要大讚啊💯師傅處理得好好 燒到外皮又香又脆 魚腩夠肥 油脂充足◾松葉蟹膏甲羅燒Oppa未試過食甲羅燒😨我表示未能接受 所以叫比佢試下(雖然都係我食得多過佢) 蟹膏加蟹肉撈埋加cracker食 本身已經無敵 而呢度做得個味道唔會過醎過膩 眨下眼已經食晒😛◽煙燻日本豚腩肉◾煙燻芝士黃蘿蔔◽煙燻羊扒煙燻嘅菜式

◾原隻響螺刺身
◽活蠔刺身(酸酢汁)
◾青蘋果蟹籽沙律
◽鹽燒三文魚腩
◾松葉蟹膏甲羅燒
◽煙燻日本豚腩肉
◾煙燻芝士黃蘿蔔
◽煙燻羊扒
煙燻嘅菜式係呢度嘅招牌之一 豚腩肉肥瘦均勻 燒到金黃色加上油光 淨係個樣已經好吸引🐷而芝士黃蘿蔔係最近新推出 比我想像中好味 意想不到兩樣野會咁夾 味道互相中和🧀而羊扒係煙燻系列嘅重點推介 果然無失望 好少可食到羊扒咁juicy🐏肉質夠軟夠稔 嗰陣羊羶味慢慢滲出 好正啊
◾鐵板鮑魚
鮑魚口感好爽 配咗松葉蟹昆布汁🦀更加突出到鮮味
◽赤鯛壽司
◾黑松露帶子壽司
揀呢兩款壽司 佢哋嘅刺身真係好鮮味 黑松露勁香
◽Suntory生啤
◾Orion啤酒
當然唔少得日本啤酒🍻先真真正正有喺日本居酒屋嘅感覺

呢一餐真係超級滿足 好耐無試過食得咁盡情又咁盡興🥳另外要讚下佢哋嘅店員服務好好 會不時留意住客人有乜需要 不停加茶 見到濕紙巾用咗又即刻送上另一包 微細嘅舉動令到客人覺得好窩心呢💕