2021-07-25
從來九龍城都係泰菜潮州菜嘅勝地,今次反而幫襯間日本菜叫上戶酒場,朋友話唔錯咁就試吓。雖然係星期四但係都接近坐滿人,咁我諗間餐廳嘅質素一定唔錯。一坐低就嚟咗個前菜,醬係用鯷魚沙甸魚混合而成,點一啲蔬菜條食,鹹鹹香香,即刻開胃哂。跟住叫咗個時令魚刺身,係伊佐木,分別可以點酸汁或者Wasabi豉油。都係一貫嘅白身魚,油份唔算豐富,但鮮甜有咬口。侍應介紹一個西班牙生蠔,都係配酸汁,生蠔裙邊好爽脆,鹹味非常重,蠔味就唔算太濃。跟住叫個泡菜炒豚肉,送啤酒就一流。之後叫咗兩個舖頭嘅招牌菜,係煙燻厚切三文魚同煙燻日本豚腩肉。店員話係原煲用日本嘅蘋果木燻製而成。如果兩個餸來講,鍾意個豚腩肉多啲,因為煙燻後啲油香味出啲,煙燻味同豬比較夾啲,三文魚就覺得一般。跟住嘅鐵板鮑魚上枱時已經切咗片,聞到陣陣嘅牛油同海鮮嘅香味,送酒又係一流。龍蝦味噌虎蝦係將味噌醬放响虎蝦上面再加龍蝦汁一齊焗,醬汁嘅濃味加上虎蝦嘅鮮味,一啖一啖食唔停。之後嘅魚湯係將伊佐木嘅魚頭同魚骨炒香之後煲成,魚味超濃,飲完酒之後飲返碗熱湯即刻舒服哂。今晚埋單大約$1600,雖然係九龍城來講比起其他菜,當然好貴,但係日本菜有呢個質素,其實價錢都叫做
雖然係星期四但係都接近坐滿人,咁我諗間餐廳嘅質素一定唔錯。
跟住叫個泡菜炒豚肉,送啤酒就一流。
今晚埋單大約$1600,雖然係九龍城來講比起其他菜,當然好貴,但係日本菜有呢個質素,其實價錢都叫做合理啦。