2015-09-15 569 瀏覽
尖沙咀, 可以請可以稱得上為高質素而令人一食難忘嘅 Omakase, 我向大家推薦上岸日本料理。第一次黎, 係因為客人請老闆食飯,我陪老闆出席飯局。所以我並唔係太清楚每道菜嘅價錢, 但係其中幾度菜色實在太令人印象深刻, 即使老闆同客人喺度, 我都忍唔住影相留念。拉開上岸日本料理嘅拉門時,笑容可恭,親切有禮嘅店員立即問我有冇book枱,好快就引領我去到座位。上岸嘅裝修好有高級日本料理嘅風格。枱面嘅佈置非常乾淨整齊,用白色和淺灰色木紋綠色作為基調,乾淨,燈光明亮。四周都是都是比較成熟而有禮嘅客人,說話細細聲。經理同客人有講有笑,氣氛和諧。冇幾耐客人同老闆都到咗啦,我哋寒暄幾句之後,客人開始安排今日嘅菜式,落order 。好期待吖。一定好好味。先上枱嘅係明太子薯蓉, 用一個透明嘅碟望上去就好似一隻蟹或蝴蝶一樣,薯仔薯搞成薯蓉混入明太子, 所以薯蓉本身已一有濃濃的明太子香氣。加上明太子本身係紅色的,所以整個薯蓉帶點粉紅色,非常浪漫。食法係將脆脆既紫菜包住明太子, 好似手卷甘.. 柔軟嘅薯蓉再加上魚香味濃既明太子, 食物層次豐富, 這迷你手卷可以自己動手做, 又可以替客人服務, 令我哋同客人之間

食法係將脆脆既紫菜包住明太子, 好似手卷甘.. 柔軟嘅薯蓉再加上魚香味濃既明太子, 食物層次豐富, 這迷你手卷可以自己動手做, 又可以替客人服務, 令我哋同客人之間好快打開隔膜, 因為你幫我包紫菜, 我幫你添薯蓉, 不亦樂乎
五品時令刺身

有活魚,鮮蝦,赤背貝,造型相當繽紛奪目,十分吸睛,在你推我讓的情況下,我選了牡丹蝦和赤貝。大廚刀法如神,輕輕幾刀切割,口感非常突出,鮮甜清新,肉質爽脆無比,很讚!
刺身後,客人選咗汁煮鮑魚

鮑魚的肉質都係非常新鮮爽脆,大廚用咗秘製嘅醬汁烹飪,帶甜,令鮑魚本身嘅鮮味更加突出,大廚將鮑魚切成小件,細細口,每個人都分享到。

燒芝士年糕
燒芝士年糕被燒得香脆, 裏面嘅芝士一咬便如流沙般滲出,大廚對燒年糕高嘅時間同溫度掌握得非常準確,好利害

另一個 Happy 燒物經驗, 就係呢一個雞肉串燒--
醬汁帶出雞肉特別嘅鮮味,多汁脆口,我平時經常食日式串燒,全係呢度嘅日式串燒做得出色,功夫了得

可能我剛去完上環食咗個無敵嘅天富羅, 上岸嘅天富羅做得不過不失
牛油鐵板大蜆
係呢一個鐵板燒上緊嘅時候仲係熱辣辣的, 第一啖果然有濃濃嘅牛油味,牛油鐵板呢一個名真係冇改錯,牛油好新鮮,大蜆無沙。

值得一提係大廚所用嘅長沖都非常鮮甜,爽脆多汁。
最後, 甜品食咗杏仁豆腐, 原創原味杏仁豆腐嘅精彩之處, 亦都係要用味蕾慢慢品嚐,毫不花巧卻韻味道悠長。
很滿意, 很滿足, 亦很感激的一餐。

題外話/補充資料: 呢度嘅服務, 真係值得比五個讚佢, 店員係每道菜之間都注重細心地添茶葉, 對每個 menu 詳盡解釋, 完全感受到日式服務嘅親切有禮, 同無微不至....我一定要再來!
  • 刺身
  • 雞肉串燒
2015-09-14 554 瀏覽
今晚和朋友約了十點多,在尖沙咀的棉登徑飲嘢,老公建議先在附近吃晚飯,我上open看了一下,發現棉登徑居然有一個叫上岸了的日本餐廳,食評並不太多,反而引起我的好奇。在三兩篇的食評中,看到它們的食物質素幾高,急不及待訂了枱。^_^由於首次光臨,不知道上菜的速度,所以七點鐘便用餐了。來到門口,上岸的門外佈置非常日式,而且隱蔽。當我打開門的時候,已有一名店員親切地引領我們到預訂的桌旁,這種服務態度窩心而親切。看來店內都是熟客,和經理有著着愉快的互動。我們也向經理詢問了一下有什麼推介,她他愉快而親切地向我們推薦他們今天的刺身拼盤,由於我老公都喜歡吃新鮮嘅刺身,故此便點了五品刺身,另外磯汁鮑魚也是今晚的特別推薦,所以我們兩款都點了,另外還點了炸軟殼蟹壽司作前菜。上岸的刺身,是我最近吃過最新鮮而感動的刺身。款式不是一般貨色,份量充沛有誠意。除了牡丹蝦外,吃到的漁產有如在當地魚市場既買即食般新鮮肥美。魚肉是彈牙的,鮮活無比。新鮮加份量大方,連配菜海藻均清脆可人,如此高質量,才賣500元,當你吃過,便會暗讚此價格的超高質量,香港絶無僅有這個池魚,魚香味濃,魚脂豐富。簡直是誠意之作,非常值得推介!汁煮鮑魚

由於首次光臨,不知道上菜的速度,所以七點鐘便用餐了。
看來店內都是熟客,和經理有著着愉快的互動。

汁煮鮑魚 (HK 100) 非常入味。鮑魚本身的味道並不是太突出,食它主要是喜歡其彈牙有咬勁。被汁煮過後,此鮑魚的性格被重新編寫,除了依然爽口彈牙外,味道更鮮嫩突出。帶着早已設成小片,方便食用,一口接一口咬,好吃!
軟殼蟹壽司炸得鬆脆而不油膩,吃的時候,紫菜還是脆脆的,可見大廚對此壽司的制作及上碟時間掌握得非常之好,不錯,夠爽脆明快!
之後,經理向我們推介這個明太子薯蓉
非常漂亮的明太子,其鮮艷的顏色不特止令食物賣相更新鮮漂亮,而明太子本身的鹹香還令薯蓉更美味入勝,味道更有層次。動手用紫菜包住吃,又幾健康喎!

上岸的天婦羅和串燒亦做得非常出色。
其中我最喜歡吃它的芝士年糕,被燒過的糯米乾身而帶有炭燒香味,一口咬下去,裏面的芝士湧出來,沒有街外食肆炸得油膩易飽,燒的芝士年糕吃得更健康美味!
這個小青椒沒有苦澀味,咬下去是清甜而多汁的。夠新鮮!
燒雞柳柔嫩無比,雞味濃,用料新鮮,調味不多,吃的都是雞肉的原味!必試!
是次意外地發現一所超高水準的上岸日本料理,我和老公都非常興奮。經理說他們也會幫客人準備 Omakase ,相信不久將來我和老公會來享用她的 Omakase

我和老公對他們的選材十分有信心!

題外話/補充資料: very good service
  • 刺身
  • 串燒
  • 磯煮鮑魚
2015-09-13 483 瀏覽
 今日放工之後黎左呢間位於尖沙咀的上岸日本料理食野,地方十分近我返工的地方,位於N3出口,行幾步路就到了。今次主要係朋友介紹。所以決定同朋友一試:)亦曾聽過呢度d燒蠔好正!所以未食前已經十分期待 !一黎到門口, 見到簡潔的門口甚具日本風,在街道中形成一種地道風味的特色。 門口棟著一塊餐牌,寫住幾種不同的是日推介:)有日本生蠔,鮑魚等等!入到餐廳後,店內的設施也十分簡潔,很relax 很舒服的感覺,沒有太多花巧的擺設,沒有太多多餘的東西:)燈光亦十分柔和,很適合兩人靜靜地一邊飲著清酒綠茶 一邊傾計!侍應生門態度十分熱情,亦十分細心。落單前也有問我們有什麼東西是不能吃的!我們order了幾樣野食,第一個是吞拿魚沙律,外型整的很吸引,還是第一次見到這種做法的沙律!用旁邊他預備了的紫菜包著吃!有種很香口濃濃的吞拿魚味在口中,上面還配上蔥花,魚子。兩個人吃的份量也剛好。第二個我們就叫左一個魚生拼盤,材料十分新鮮,擺設也十分漂亮,未吃已經流哂口水。可見廚師認真花功夫 。拼盤有三文魚魚生,新鮮帶子,海膽,生蝦:)每樣食材都十分新鮮,鮮甜。值得推介的一個菜式!吃了魚生後,再試了他們推介的吞拿魚加多士!

今日放工之後黎左呢間位於尖沙咀的上岸日本料理食野,
地方十分近我返工的地方,位於N3出口,行幾步路就到了。
所以未食前已經十分期待 !

兩個人吃的份量也剛好。

吃了魚生後,再試了他們推介的吞拿魚加多士!還是第一次食呢,不太喜歡食多士的我,試左呢個特別的配搭後,都覺得十分特別!咸咸的魚肉加上脆口的多士,很想再叫多一客!!同樣地,賣相也經過他們精心設計,賣相味道也十分正!

吃完脆口的多士店鋪為的地安排左幾件壽司,有鰻魚,蝦等等。壽司的size大件,飯量適中,不像出面有d餐廳般,飯太大件,令人吃幾件已經十分飽滯。所以廚師安排得很好。另外蝦壽司值得一讚。廚師不是將整塊生蝦鋪在面,而是將牠切碎般一點點鋪上去, 口感很特別,令人難忘。喜歡食生蝦的你可以一試。
接著我們試了一個炒蜆,估唔到呢間日本餐廳也有炒蜆食!味道食材也很新鮮,鮮甜,蜆的size岷適中,不會太大導致失去了鮮味,不至於太小,以致肉太小。重點推介也是店內的招牌菜,燒蠔配上牛柳!燒蠔十分香口,蠔大大粒,一口咬落去十分juicy 配上一兩滴檸檬汁,更能帶出蠔的甜美!牛柳不會太硬物,一口咬下去牛汁豐富:)調味料適中 !!

最後意猶未盡的我們叫了一個牛油烏冬。濃郁的味道滿足我們的口感之餘,最令人感到驚喜的是一個簡單的食材也可以整的如此精緻吸引。未食落肚已經加分。

甜品方面,我簡左檸檬雪糕,檸檬味濃郁,酸酸甜甜的,開胃又醒神:)有別於出面餐廳,只有奶味,無左本身個d生果味道:)這是一間認真不錯的餐廳,下次會再黎!

餐廳內環境
  • 燒蠔
2015-09-12 341 瀏覽
大家諗起響夜晚嘅尖沙咀食飯應該都同我一樣,周圍都要排長龍,等等等,入到餐廳周圍嘈到恔,講句嘢都要大叫。但今次朋友竟然介紹左間充滿日本怡靜風情的正宗餐廳,超級適合三五知己聚聚。間餐廳響地鐵站N1出口,麼地道行入啲嘅棉登徑,就響新開嘅一蘭附近,非常就腳。餐廳的佈置以簡約日本裝橫為主,仿如去了日本旅行一樣,每個座位均雅致舒適,值得一讚。餐廳採用開放式廚房,可以盡情欣賞師傅製作美食。頭菜叫左道大根芝士沙律清清腸胃,啲芝士好似唔洗錢咁,食極都仲有,我尼個芝士控當然歡迎。跟住就黎左主角之一,刺身拼盤,有日本紅衫魚、煙薰嘅金槍魚、秋刀魚配上蔥同薑蓉同埋用秘製醬汁整嘅赤貝,買相相當吸引。食材相當新鮮,上菜時侍應還會主動介紹進食嘅次序,由淡入濃,簡直係味覺一大享受。連鎖日式餐廳或者放題根本無得比。跟住尼個蔥金槍魚多士都係誠意之作,金槍魚是以他他的製法,本來已極滋味,配上蒜蓉多士,口感同味道都令人再三回味,講講下而家都想即刻去食多次。尼碟吞拿魚雙色卷又係令我食到LAM LAM 脷,吞拿魚非常新鮮,加埋中間嘅他他簡直令人一食再食。尼間餐廳嘅魚生同他他質素絕對值得一讚。食左咁多魚生,係時候食飽個肚,尼個廣島蠔
蔥金槍魚多士
吞拿魚雙色卷
食左咁多魚生,係時候食飽個肚,尼個廣島蠔飯啲蠔用料十足,侍應一端來時飯香處處,令人食指大動。不過建議大家一定要熱食,開頭熱辣辣啲蠔功甜,但我掛住傾計,啲飯凍左道就有啲黏口。
廣島蠔飯
最後朋友好想試下尼間嘅天婦羅,就叫左個天婦羅雜菜餅。啲天婦羅炸得好脆但唔油膩,愈食愈上癮,加上佢係菜,感覺上健康好多。
天婦羅雜菜餅
成晚嘅感覺好似置身響日本咁,勁有味道。而且間餐廳氣氛好好,見有幾枱客都係慶祝特別日子。
2015-09-08
蔥金槍魚多士
吞拿魚雙色卷
廣島蠔飯
  • 刺身拼盤,
2015-09-12 575 瀏覽
Omakase最近大行其道,香港人是選擇困難症,還是厭棄了抉擇。以前到餐廳吃飯,總有款飲品叫「隨便」或「秘密」,飲者由餐廳為自己安排飲品,彷是餐廳特別的優待,感覺零舍優越。Omakase用上類似概念,由廚師發板,安排一天最新鮮的食材,食客不用多想,反正坐下就大有人為你準備,從刺身壽司到熱食,全由廚師一手包辦,多體貼的概念做法啊。筆者愛新鮮,是晚到了尖沙咀新開的一間日本料理餐廳,上岸料理。原本與友人在煩惱是夜晚餐,店員親切的來了一句「不如試下我地既Omakase」嘩!彷如聽到天籟之音,我們立馬合上餐牌,齊聲一個「好」。這樣就不用多想,又能靜靜的和朋友聊天。當然,靜靜的不但是我們不用想要吃些什麼,更是因為餐廳的環境愜意舒適,沒有食客喧鬧紛擾的情況,讓我們可以在此閒適的聊天談心,高級餐廳果然不同啊哈哈。店員先奉上明太子薯蓉沙律 $70,混上啖啖明太子的沙律薯味很重,特別具新意的前菜,每口薯泥不但食落味香,而且更會食到粒粒明太子,以紫菜包著吃更是爽脆中帶軟綿,有意思。再來是雜錦刺身$680,三文魚腩、海膽、拖羅、帶子、牡丹蝦和赤貝等,一客二人用共八款的刺身拼盤,雖然有人認為價錢較貴,但我們卻吃
明太子薯蓉沙律
再來是雜錦刺身$680,三文魚腩、海膽、拖羅、帶子、牡丹蝦和赤貝等,一客二人用共八款的刺身拼盤,雖然有人認為價錢較貴,但我們卻吃出「物有所值」。不但食材很鮮,厚切的魚生亦入口即溶,加上色澤均勻潤澤,貴 是有原因的。
雜錦刺身
特別欣賞他們的拖羅,脂層分佈平均,肥美嫩滑,清楚的看到每層脂肪分佈,這粉紅刺身也太美了吧!
蔥吞拿魚腩多士 $50
蔥吞拿魚腩多士
一小塊多士上到底可以盛載多少吞拿魚腩?上岸料理毫不度縮的一堆再堆,烤得香脆的多士上是滿滿鮮甜的魚腩,不過如果加些蔥花會更加香口,但是這樣已經吃出吞拿魚腩的鮮味了,正。
蔥吞拿魚腩多士
天婦羅方面有秋葵和百合等,食材特別而稀有,炸漿極薄,食落薄身微脆,沒有油膩感,反而是爽脆中食出秋葵的腍滑,很特別呢。
天婦羅
壽司方面,餐廳為我們準備的是白身魚和鰻魚,白身魚入口滑溜,粒粒魚身香嫩;鰻魚不似平日的濕潤,相反魚身肉厚,口感強而肉味重,值得一試呢。
壽司
壽司
如果愛黑松露味,大家一定一定要試黑松露烏冬,烏冬份量不多,淺嚐過過口癮已夠。黑松露味濃而香,聞落香醇厚實,混著黑松露的烏冬感覺滑身,食落香滑,烏冬質感軟中帶硬,非常惹味!
黑松露烏冬
甜品來了!!綠茶雪糕味濃帶香,綠茶清新又不失香味;雪笆那種冰涼而清香的感覺,冰感於口腔漸融,融雪成水的絲絲甘甜,將炎暑一掃而空!
綠茶雪糕
雪笆
對於第一次吃omakase的筆者而言,對放入口的食物毫無概念,無疑是有點難習慣。然而餐廳服務到位至極,每樣食物上枱時,店員都會逐一介紹,讓食客清楚明白每款食材。
加上餐廳裝潢高級別緻,食材新鮮環境衛生,加上價錢亦很合理。以後要有帶吃貨朋友食好野,也會記得上岸料理。
題外話/補充資料: 差點忘了,更值得一提的是,在我們決定要omakase時,店員細心的問了一句「你們有什麼東西不吃嗎?」 這細心一問,免卻了食材不合意的尷尬情況,大大加分!
2015-08-27
  • 雜錦刺身
  • 黑松露烏冬
2015-09-12 290 瀏覽
朋友話想食日本嘢,知道棉登徑一帶都有好幾間日本嘢,咁我哋就去嗰邊搵下睇下食咩啦,見到一間門面都幾日本feel嘅就入去試下啦。店內燈光柔和,裝潢簡潔,給人一種舒服的感覺。1. 前菜:牛舌甫坐下,侍應就端來前菜牛舌,味道與質感跟牛展相似,清甜而軟腍。2. 雜錦刺身雜錦刺身有9款:- 吞拿魚腩- 三文魚- 牡丹蝦- 海膽- 帶子- 赤貝- 秋刀魚- 還有兩款時令魚店員有介紹,但我忘了名字店內的刺身都是由日本北海道直送,雜錦刺身拼盤中刺身的款式會因應季節性的關係而有所不同,讓食客可品嚐時令海鮮刺身。師博很花心思,將9款新鮮刺身排列得非常精美的上檯,還以楓葉作點綴,令人食指大動!店內刺身拼盤中的吞拿魚腩是大拖羅(Otoro), 肉質肥美,入口魚油四溢,鬆軟酥香。牡丹蝦味道鮮甜,蝦肉爽滑彈牙。海膽很新鮮,入口一陣鮮甜甘香,而且沒半點雪味及腥味。帶子與赤貝都很新鮮,味道鮮甜之餘又有嚼頭。鹽燒秋刀魚就吃得多,秋刀魚刺身還是第一次吃,由於秋刀魚魚脂豐滿,所以味道十分香濃。3. 大根芝士沙律大根即是蘿蔔,蘿蔔、芝士,配以木魚吊味,這是一個十分創新的清新之選。蘿蔔、芝士、木魚的味道好夾,感覺清新,最適合炎炎
店內燈光柔和,裝潢簡潔,給人一種舒服的感覺。
1. 前菜:牛舌
- 海膽
- 帶子
- 赤貝
- 秋刀魚
- 還有兩款時令魚店員有介紹,但我忘了名字

帶子與赤貝都很新鮮,味道鮮甜之餘又有嚼頭。

3. 大根芝士沙律
大根芝士沙律
蘿蔔、芝士、木魚的味道好夾,感覺清新,最適合炎炎夏日,好開胃。
爽脆蘿蔔絲,配合軟軟白色又正方一粒粒的芝士,口感豐富,有木魚吊味不會太清。

4. 麻醬雞卷
麻醬雞卷
此店自家創作的新菜式,外層皮脆,香口,雞肉中間卷著䓤,伴以麻醬點食。
菜式很創新,味道調和得恰到好處,醬汁與雞卷十分配合。

5. 半生熟牛肉
半生熟牛肉
半生熟牛肉外脆內軟,牛肉很嫩滑,吃起來無根無渣,肉質令人滿意,佐以清甜洋蔥同吃,十分開胃。

6. 爐端燒 x 3:
爐端燒 x 3
- 牛柳粒:肉質嫩滑,皮燒得甘香,內𥚃的肉質水份仍鎖住,伴以自家製蒜粒與芥茉混和的醬, 更能將牛柳粒的美味帶到更高層次!

- 雞翼:雞翼燒得很香,外層皮脆,雞肉軟滑

- 青椒仔:第一次吃這種形狀的青椒仔,好得意,外型像豆,但其實是青椒仔,口感特別,很爽脆

7. 檸檬雪芭
檸檬雪芭
檸檬味濃郁,味道清新可喜,吃完爐端燒嚐這甜品就最適合不過了,清一清味蕾,為這豐富的晚餐劃上完美句號。

食材質素甚高,菜式設計用心,店員服務貼心,環境舒服,整體水準不俗!
麻醬雞卷
半生熟牛肉
爐端燒 x 3
檸檬雪芭
  • 吞拿魚腩
  • 牛柳粒爐端燒
  • 青椒仔爐端燒
2015-09-09 363 瀏覽
原本想再到旬菜富食個有根子 (一餅過的魚子) 的北海丼或懷石料理, 才發現同一位置現已搖身一變變了做上岸料理. 上岸料理的裝潢大致跟以前旬菜富一樣, 桌椅的擺放也相同, 全店大概可容納五枱客約二十人.先點一杯梅酒, 再想想要吃什麼吧. 梅酒為自家製, 琥珀色的酒梅味芳香濃郁, 甜酸適中, 還附送原粒青梅. 一邊飲一邊聽著店長和店員誠意的推介, 他們說餐廳剛開業兩個多月, menu之後或會加入更多食品, 晚市可能會加入omakase/懷石料理等.前菜是牛舌, 牛舌好腍身, 加上芝麻和蔥花食落去更香口更醒胃.刺身拼盆共有9款刺身, 食材都是日本直送, 大部分來自北海道. 拼盆最中心的是otoro (Toro大腹), 看上去已經見到肥美的魚脂, 厚厚的一塊放進口在口中溶化實在滿足. 魚類都好新鮮, 赤貝, 帆立貝, 牡丹蝦, 海膽等都很甜, 刀功細緻. 第一次黎樣樣都想試下, 壽司我地試左魷魚同穴子. 魷魚壽司上面有紅紅的梅子, 下面則有綠綠的大葉. 大葉香料味濃, 梅子清新, 卻沒有埋沒魷魚的鮮味. 另一邊廂, 穴子(海鰻) 完全地把壽司飯包圍了, 師傅把穴子壽司分成兩件, 一味是用海盬調

梅酒

牛舌
刺身拼盆
第一次黎樣樣都想試下, 壽司我地試左魷魚同穴子. 魷魚壽司上面有紅紅的梅子, 下面則有綠綠的大葉. 大葉香料味濃, 梅子清新, 卻沒有埋沒魷魚的鮮味. 另一邊廂, 穴子(海鰻) 完全地把壽司飯包圍了, 師傅把穴子壽司分成兩件, 一味是用海盬調味, 另一味是用上了鰻魚汁, 各有千秋, 不用再蘸醬油都很夠味了.
想試多D野又唔想咁飽, 食下佐酒小食邊食邊飲慢慢閒聊下就最好~ 吉列忌廉蟹餅賣相很不錯, 咬落去熱騰騰的. 除了一絲絲的蟹肉外吉列脆波波內還充滿了忌廉, 食落去較一般crab cake滑口.
蔥金槍魚腩蔥多士: 蔥一向都是金槍魚腩(吞拿的朋友, 簡單的配搭令厚厚的一層金槍魚味道更出色, 少量沙律醬吊一吊味, 使香脆的多士多一份軟滑.
蔥金槍魚腩蔥多士
串燒分別點了牛小排, 羊架和青椒仔. 牛小排油花不少, 肉質鮮嫩, 外層煎得香口, 亦鎖住了豐富的肉汁. 羊架肉味濃厚香甜, 入口幼嫩不羶,肉質細緻鬆軟. 甜而不辣的青椒仔則是一個很好的點綴.
甜品係for第二個胃, 縱然已經好飽, 還是不能放過佢個自家製杏仁豆腐. 很喜歡這裡的杏仁豆腐, 滑得黎杏仁味又夠香濃, 為這頓豐富的晚餐作了個清新的結尾.
Overall 喺度的dining experience 都幾唔錯, 除了食物質素良好外, 店員得閒會過黎同我地吹下水, 感覺親切. 豆腐都是比較鍾愛這類小店, 可以有多點與師傅和店員的交流.

2015-09-07 167 瀏覽
棉登徑晚上是一條頗熱鬧的酒吧街,時間尚早, 街道清靜,見到一間日本料理進去一問,願來是一間おまかせ中文不知是否翻譯做[廚師發辨],當然也有其它一品的選擇。一坐下就奉上—小碟玉子燒加上蘿蔔蓉冷冷涼涼的, 在這炎炎的夏天,馬上胃口大開。大根芝士沙律,蘿蔔再切幼身及鰹節可以再多點入味D。磯煮鮑魚,這又和中式不同的吃法,用來佐酒是一個很好的冷菜,鮑魚很稔入味。😍刺身有红衫魚,赤貝,池魚及另一白身魚名字忘記了😛還是頭一回吃紅衫魚的刺身,肉質軟滑,池魚,魚味重,油脂滿瀉,可以放姜蓉調味,剛好平衡油脂帶來的膩口,赤貝鮮甜爽口,赤貝邊用紫菜捲着吃又是另一種口感。另一白身魚爽甜新鮮。吉列忌廉蟹餅,似球多個似餅,脆身不油膩,還可以加多小小忌廉增加口感。生姜燒,感覺甜了點,姜味還可以重D。淺利韓風燒,韓風燒還怕它辣,原來一點也不辣,醬味濃郁,蛤蜊飽滿😍黑松露芝士烏冬,烏冬彈牙,這樣吃法还是第—次。香港最近很多菜色加上黑松露真是太泛濫。最後柚子雪糕,清新口腔,再加上—杯體貼香濃的綠茶😂

大根芝士沙律,蘿蔔再切幼身及鰹節可以再多點
入味D。

刺身有红衫魚,赤貝,池魚及另一白身魚名字忘記了😛

生姜燒,感覺甜了點,姜味還可以重D。

最後柚子雪糕,清新口腔,再加上—杯體貼香濃的綠茶😂
2015-09-02
3K
2015-09-04 311 瀏覽
又一間有質素的日式料理店在棉登徑插旗.   店內環境日式風格, 只可坐20人左右, 小店經營, 有貼心服務, 水準亦不錯!厨師發辨  :日式煎蛋蛋味香濃, 環有粒粒三文魚杍, 好味大根芝士沙律爽脆的蘿蔔絲配粒粒芝士, 清新的配搭, 可惜醬汁略為淡口磯煮鮑魚鮑魚肉質軟腍, 甜甜地的醬汁醃製出色, 滋味無窮刺身拼盤三刀魚薄薄的, 晶瑩通透的肉身, 鮮味十足, 配酸汁同樣好味紅衫魚魚皮閃閃発光, 肉質結實有彈性, 味道鮮甜, 值得推介赤貝爽口鮮美池魚原條上枱, 質感很嫩,口感豐潤帶爽,那份特別的油脂香在口中散發,令人回味吉列忌亷蟹球外脆內軟.  外層好薄, 做得非常出色, 內層綿綿口感, 忌亷不會太膩, 蟹味濃郁, 必食推介生姜燒豚肉豚肉肥瘦適中, 那醬汁非常惹味, 但姜味欠缺淺利韓風燒蜆肉粒粒飽滿, 鮮甜味夠, 那韓風醬汁, 又辣又甜, 味蕾層次豐富, 食不停口炭燒牛柳肉質比較實, 燒得過火炭燒手羽拆淨二條骨容易進食, 炸得皮脆肉嫩, 火喉恰到黑松露烏冬黑松露意大利粉就食得多, 烏冬是新嚐試. 烏冬比較腍身, 芝士又傑撻撻, 比較糊口.我本人都係比軟喜歡傳统食法啊柚子雪芭清香的味道, 粒粒
厨師發辨  :

日式煎蛋

蛋味香濃, 環有粒粒三文魚杍, 好味
大根芝士沙律

爽脆的蘿蔔絲配粒粒芝士, 清新的配搭, 可惜醬汁略為淡口
磯煮鮑魚

鮑魚肉質軟腍, 甜甜地的醬汁醃製出色, 滋味無窮

三刀魚

薄薄的, 晶瑩通透的肉身, 鮮味十足, 配酸汁同樣好味
紅衫魚

魚皮閃閃発光, 肉質結實有彈性, 味道鮮甜, 值得推介

爽口鮮美

生姜燒豚肉

豚肉肥瘦適中, 那醬汁非常惹味, 但姜味欠缺
生姜燒豚肉

炭燒牛柳

肉質比較實, 燒得過火
炭燒牛柳
炭燒手羽

拆淨二條骨容易進食, 炸得皮脆肉嫩, 火喉恰到
黑松露烏冬

黑松露意大利粉就食得多, 烏冬是新嚐試.
烏冬比較腍身, 芝士又傑撻撻, 比較糊口.
我本人都係比軟喜歡傳统食法啊
柚子雪芭

清香的味道, 粒粒柚子有口感
2015-09-02
2015-08-26 232 瀏覽
果日行k11,行左去棉登徑,見到有間用木做主題嘅餐廳,就入去試下,正因為頭先係麥記食左個包😝食唔到太多,舖內幾簡潔,唔錯,啱我,坐低後問侍應有乜好食,佢話啱啱新出日式釜飯,有廣島蠔同海膽3文魚籽揀,我就揀左蠔😋其實仲有黑松露烏冬,太飽冇叫到😞...等左半個鐘大約,吖,又真係幾好食喎😏啲侍應都幾細心,開蓋後會幫你裝飯😌...成個飯都好香蠔味,冇苦味,夠甜,正👍🏻,好快食完就走lu,下次再去食埋其他先😍
黎到綿登徑想食日本野,見到呢間新開張,裝修簡約比我感覺好舒服,於事就入左去試一試。因為我係素食者,而我男朋友係食肉既,我地就講左比店員聽,店員問我地有咩唔食,叫我地試下佢地既Omakase。簡單d黎講即係懷石料理,佢地好細心,每上一度菜,佢地都會講解係咩食材同食法。今餐食左好多款式,少少咁品嘗,我要不得不讚店員既服務同態度。頭盤:麵豉青瓜,毛豆,一口芝士同炸芝士春卷好靚同令人對之後既食物好期待碟魚薄切: 一邊係左口魚,另外個邊我地唔記得左啦!!切得夠薄同鮮甜日本厚岸生蠔有少少醋味,好鮮甜同肥美。刺身:牡丹虾、金目鯛、竹簽魚、黑鯥、池魚丶左口魚邊,吞拿魚吞拿魚入口即溶,我男朋友不嬲唔多食吞拿魚都話不錯,其他刺身亦好好味寿司:石垣貝、日本白海膽、紅衫魚燒青椒同冬菇我份壽司:青瓜絲細卷,牛油果細卷,冬菇壽司同秋葵壽司青瓜絲細卷,牛油果細卷,冬菇壽司都好好味,秋葵我自己就麻麻地覺得滑潺潺大根芝士沙律芝士好香濃好味黑松露煎蛋好好味同鬆軟,亦唔會太甜胡麻番茄百合天婦羅驚喜之作,炸得好鬆脆同好夾蒸蛋好多湯汁好好味平時食日本嘢我食既嘢都選擇不多,今次可以食到好多特別嘢,可惜已經好飽,下次會再試下佢地其
頭盤:麵豉青瓜,毛豆,一口芝士同炸芝士春卷
好靚同令人對之後既食物好期待
切得夠薄同鮮甜
日本厚岸生蠔
有少少醋味,好鮮甜同肥美。
刺身:牡丹虾、金目鯛、竹簽魚、黑鯥、池魚丶左口魚邊,吞拿魚
寿司:石垣貝、日本白海膽、紅衫魚
燒青椒同冬菇
我份壽司:青瓜絲細卷,牛油果細卷,冬菇壽司同秋葵壽司
芝士好香濃好味
黑松露煎蛋
好好味同鬆軟,亦唔會太甜
胡麻番茄
百合天婦羅
驚喜之作,炸得好鬆脆同好夾
蒸蛋
好多湯汁好好味

平時食日本嘢我食既嘢都選擇不多,今次可以食到好多特別嘢,可惜已經好飽,下次會再試下佢地其他嘢食
題外話/補充資料: 店員會關心食物係咪啱食,最後仲送咗甜品比我地食,感覺好好,埋單大約$1200,以食物質素同服務態度嚟講好抵
2015-08-07
  • 碟魚薄切